Hirdetés
- Bejelentette a következő EPYC generáció gyártástechnológiáját az AMD
- Húsz százalékot ver az 5060 Ti elődjére?
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Prezentálta a GeForce RTX 5060-as sorozatot az NVIDIA
- Melyik tápegységet vegyem?
- Bluetooth hangszórók
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Házimozi haladó szinten
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
-
PROHARDVER!
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Necc
addikt
válasz
pempellini #8891 üzenetére
Add el a 2 obit es annak az arabol vedd meg a sigmat.
Nincs az az ep elmeju ember, aki downgradelne kit obira, es amugy is a kit obira nagyon kicsi a kereslet, de tul nagy a kinalat - mindenki meg akar valni tole.Javaslom az aprohirdetest. Amugy sok sikert.
-
Necc
addikt
Van egy EF-S 55-250mm -es obim... rengeteg helyen olvasom ugyanazt (a marketingszoveget) hogy ez az obi azert "fasza" mert fullframe-en 400mm-es obi kell ahoz, hogy ugyanazt a latoszoget erjem el stb stb stb..., tehat ebbol kifolyolag gondolom az obi ekv. erteke 400mm... de megis azt irtad, hogy "Az objektíven mindig a filmes gépekre megfelelő gyújtótávolság van megadva" es ha ez igy lenne akkor 88-400mm lenne rafestve az objektivre de megis ranezek es 55-250mm szerepel rajta.
Osszezavartal es most nem latok tisztan
-
Necc
addikt
Őőő na izé... bocs melóban nincs időm minden egyes apró részletre kitérni, dolgozni is kell mellette
Egyrészt írtál ekvivalens dologról:
"Sokszor látni híreinkben, cikkeinkben olyan hivatkozást, mikor egy objektív mellé odaírjuk, hogy eqv. 28 - 100 mm. Ilyenkor nem a valós, fizikai gyújtótávolságot adjuk meg, hanem az egyenérték gyújtótávolságot (Equivalent Focal Length). Tehát, ha valahol olyat olvasunk, hogy eqv. 45 mm, akkor tudnunk kell, hogy az adott rendszer olyan képet ad, mint a 35 mm-es rendszerben egy 45 mm-es objektív adna."
Másrészt viszont croppolásos számolásról: croppolt szenzornál és fullframe obinál az obi gyújtótávolságát felszorozzuk, de croppolt szenzornál és croppos obinál nem nyúlunk semmihez. Miért is tennénk? Jelen esetben az objektív olyan és akkora képet vetít a szenzorra amekkorát kell.
#8825: a papírlapos hasonlatod pedig nagyon jó és pont úgy is kell elképzelni. A projektor vagy pont az egész papírlapra vetít, vagy a papír csak a projektor által vetített kép egy szeletét 'látja'.
Bővebben a témával kapcsolatban szerintem keresgéljetek egy kicsit, vagy kérdezzetek mást (is), én se vagyok tökéletesen jártas ezekben a dolgokban
.
-
Necc
addikt
-
Necc
addikt
válasz
SebajTobias #8812 üzenetére
Röviden összefoglalom.
Vannak a fullframe-es vázak ("35mm") és hozzájuk a fullframe-es obik.
Vannak ugyebár az ún. "croppos vázak" ahol a szenzor csak kb. a fele a fullframe-hez képest (canonnál 40%-a, nikonnál 50%), de ezekre a vázakra is rárakhatod a fullframe-es objektíveket.Ha egy croppos vázra raksz rá fullframe-es objektívet, akkor a szenzorra az objektív által vetített teljes kép csak egy bizonyos százaléka esik rá (40% canonnál), ezért van az, hogy a fullframe-es objektívre ráírt értéket átszámoljuk "croppos értékre" ami canon esetén a miliméter (mm) érték 1.6 szoros felszorzását jelenti (így kapod meg a 40%-ot amekkora a szenzor).
Ezek után nem nehéz kiszámolni: 50mm x 1.6 = 80mm
Tehát ha egy fullframe-es 50mm gyújtótávolságú objektívet raksz egy canonos croppos vázra (tehát nem egy fullframe-es vázra!) akkor ugyanazt a képet adja vissza, mintha egy eleve 80mm-es csak croppos vázra tervezett objektívet hassználnál (most az objektívek közti képminőségkülönbséget hagyjuk figyelmen kívül).
-
Necc
addikt
-
Necc
addikt
válasz
Nighteyer #8708 üzenetére
Udv.
Az altalad valasztott obi nem tartalmaz kepstabilizatort, ez pedig egyenlo azzal, hogy kezbol torteno fotozas erosen felejtos, foleg tele allasban: minden keped bemozdulasos lesz szinte korulmenytol fuggetlenul, raadasul (foleg tele allasban) a kromatikus abberacio olyan gigantikus azon a lencsen, hogy mar a felhasznalok altal feltoltott kepeken a vaknak is kiveri a szemet
Ha a felhasznalasi teruletedet nezzuk (portre) amihez ugyebar 50mm koruli lencset hasznalunk (az altalad kinezett lencse APS-C -n 112-480mm gyujtavval rendelkezik, ez pedig nagyon messze van az 50mm-tol).
A Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS lesz a te baratod, bar dragabb, de cserebe jobb kepminoseget ad, es a legfontosabb: stabilizalt!
Kulfoldrol pedig 45.000Ft alatt megkapod, hazhoz szallitassal egyutt. -
Necc
addikt
válasz
aleister #8698 üzenetére
F = blende.
Ha tudsz angolul akkor itt van egy remek oktatovideo illetve itt a ph!-n is keress ra a "fotosuli" szora (ekezettel!) es olvasgasd a megfelelo cikkeket.
Ha mindenaron ragaszkodsz a dSLR gephez (bar webkepeknel nem tudom elkpzelni mi ertelme lenne a neki, a kepek 99.9999%-at ugyis atmeretezed 1000px kornyekere de inkabb ala, a manualis beallitasokat pedig egy "bridge" gep is ki tudja szolgalni sokkal olcsobban, raadaskent a dSLR gepek tobbi elonye (mint pl. a fazis alapu kontraszterzekelesnek) sincs haszna mert tajkepek/epuletek fotozasanal a kontraszt alapu is ugyanugy tokeletes, es itt manualis fokuszalasra sincsen szinte sose szukseg) akkor en egy olyan 15-17mm gyujtotavolsagtol indulo lencset ajanlanek (a 18mm+ is jo, de gyakorlatban 20mm alatt minden egyes mm aranyat er).
A tobbi kerdesedre lenyegeben valaszoltak.
-
Necc
addikt
Rendeltem EF-S 55-250 IS obit, viszont ma vettem eszre, hogy az 55-250 IS II -t kaptam meg helyette.
Ha valakit esetleg erdekel tudok irni par sort rola, viszont abszolut nincs osszehasonlitasi alapom.
-
Necc
addikt
Udv.
En ezt javasolnam, kezdesnek tokeletes, bar tullepi az altalad megszabott anyagi keretet, hasznaltan gondolom beszerezheto 40-50.000 korul (Mar aki eladja). Egyetlen hatranya, a tul kicsi legnagyobb blende: f/4, bar ez szerintem az emesztheto kategoria, ha belejossz es megtetszik, kesob ugyis veszel hozza fenyerosebb lencseket sotetben valo fotozasra.
Ha sokallod, akkor szerintem a jo oreg 18-55 IS kit obi is megfelelo, es legfeljebb kesobb majd eladod.
-
Necc
addikt
Par napja/hete kerdeztem a Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS II objektivvel kapcsolatban.
Azota szetturtam a netet, de nem talaltam semmi erdemi infot, mas valaki esetleg szerencsevel jart?
Egyesek szerint javitottak a tele allasban fellepo holtjatekot, masok szerint gyorsitottak az AF-en, mig a pesszimistak szerint sporoltak az anyagon hogy olcsobb legyen az eloallitasa, ugy mint a 18-55 IS II kapcsan. Ezek persze csak megalapozatlan talagatasok.
Valahol olyat is irtak hogy +1 lencset csereltek ki "UD" -re igy 1 helyett az ujban 2 van, bar nem tudom ebben is mennyi az igazsag.Lassan szeretnek valami "messzelato" obit is a vazamra, ezert kerdezgetem ennyire
-
Necc
addikt
válasz
csacsi77 #8599 üzenetére
Üdv.
Én a helyedben egyiket se venném, ugyanis a gyári specifikációk alapján 200mm-en csak f/6.3 -as rekesznyílással működik, ez pedig egyfajta rizikót hordozhat magában."Az általánosan használt AF szenzorok f5.6 felett megtagadják a működést" [olvasnivaló]
Bár a nikon rendszerhez nem nagyon értek, de ha mindenáron utazólencse kell, akkor én a helyedben valami ilyesmit néznék.
-
Necc
addikt
válasz
gegerider #8580 üzenetére
Annyi altalanossagban elmondhato, hogy a zoom nelkuli objektivek a legkisebbek (terfogatra), mig a zoomosak nagyobbak (terfogatra) nala, illetve a messzelato objektivek a legnagyobbak.
Ez persze csak nagy altalanositas, hiszen vannak olyan zoomos messzelato obik amik azert eleg meredeken ki tudnak nyulni, es igy jelentosen valtozik a terfogatuk, de ha mindig a nagylatoszogu allast veszed alapul, ugy mar lehet valami sorrendet felallitani.
-
Necc
addikt
Udv.
Ha mar temaba kerult, erdeklodnek, hogy a 2 objektiv kozott van-e valami kulonbseg:
Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS
Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS IIMegeri-e az a +16.000Ft a "masodik generacios"ert?
Új hozzászólás Aktív témák
- Honda topik
- Íme, a Pixel Watch 4
- Tudományos Pandémia Klub
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Elektromos autók - motorok
- Porszívók - akkus és klasszikus vezetékes
- bambano: Bambanő háza tája
- Cipő topic
- Bejelentette a következő EPYC generáció gyártástechnológiáját az AMD
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Lenovo ThinkCentre M910q Mini PC / i7 7gen/8GB RAM/240GB M2 SSD/12 hónap jótállással
- Samsung Galaxy A05 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad E540 - i5-4GEN I 8GB I 128SSD I DVDRW I 15,6" FHD I CAM I W10 I Garancia
- Intel Core i7-9700 CPU, processzor (SRG13)- Számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest