-
PROHARDVER!
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szten Márs
nagyúr
válasz pinkypinky #5399 üzenetére
Na igen, ilyen szinűnek kell lennie egy Holdnak, kéremszépen
-
pinkypinky
tag
válasz macskajancsi #5400 üzenetére
Semmi extra, spot fénymérés, meg ISO 800 miatt állvány se kellett, utólag tettem rá élességet meg a kontraszttal játszottam.
Csak 300mm-en sokkal szebb Holdfotókat láttam már, na azokat nem tudom hogy csinálják.
Szten Márs: köszi.
-
kiskornel
addikt
Úgysem ért majd egyet valaki, de azért leírom:
Azt vettem észre, hogy a CA egy része azokon a képeken nagyon érvényesül, ahol a WB nem megfelelő. Főleg azokon, ahol hideg színek vannak. Némely képeken már attól eltűnik/ csökken a mértéke, ha a fehéregyensúlyt normálisan beállítom.
Van olyan objektívem, ahol tudom, hogy akkor megfelelő a WB, ha eltűnik a CA.
Tehát az legyen az első, hogy RAW-ban beállítjuk a WB-t, mielőtt össze-vissza korrigálni kezdjük. Ez inkább a kék kontúros ég-falevél problémánál jelentkezik.[ Szerkesztve ]
http://www.flickr.com/photos/34330024@N05/sets/
-
ottkar
addikt
válasz pinkypinky #5402 üzenetére
Például hozzácsapnak egy 1,7x-ezőt, ha széjjel tudjuk húzni a részleteket az is sokat jelent. Én pld soha nem mérek spottal mert nem lesz jó kézzel állítok zársebességet. Ez Tamron 70-300-al készült.
[ Szerkesztve ]
-
macskajancsi
aktív tag
az noormáális, ha a tamron 70-300-zal végtelenbe tekert fókusznál nem éles a kép? (Holdnál pl, gondolom itt már az kellene) kicsit vissza kell állítani a végállástól...
a vázzal lehet ilyen gond?[ Szerkesztve ]
coito ergo sum...
-
pinkypinky
tag
válasz macskajancsi #5407 üzenetére
A Hold még nem a végtelen, aztán jön még csak a Mars.
Na annyi a lényeg, a végtelen ezeknél már nem végtelen.
-
ottkar
addikt
válasz macskajancsi #5407 üzenetére
Ilyet nem szabad csinálni hogy ütközésig tekered az optikát. Vagy nézni kell a keresőt vagy AF-al állítatni.Pont ezen a részen kicsi elmozdulás rengeteget jelent élességben.
-
macskajancsi
aktív tag
-
ottkar
addikt
válasz macskajancsi #5410 üzenetére
Amikor egy távcsővel élesre állítod a Holdat a Jupiter nem lesz éles, annál tovább kell állítani. A fényképezőgépoptikáknál se más a helyzet.
-
ottkar
addikt
-
kiskornel
addikt
Nem. A mai korszerű objektívek esetén is lehet tovább fókuszálni, mint a végtelen. Ennek az oka a hőmérséklet. Erről már volt szó régebben. ITT.
http://www.flickr.com/photos/34330024@N05/sets/
-
macskajancsi
aktív tag
válasz kiskornel #5414 üzenetére
köszi!
ottkar: neked is!
ez a Tamron 70-300 kinek milyen rekeszértéken hozza a legjobb képminőséget?
én f8-on szoktam általában, de az előbb linkelt holdas fotón nem vagyok vele megelégedve...
(készült: 1s alatt tükörfelcsapás + gagyi hama állvány nem nagyon kihúzva + nehezék szatyor akasztva az aljára)coito ergo sum...
-
ottkar
addikt
válasz macskajancsi #5415 üzenetére
A Holdnál semmi értelme rekeszelni pláne hogy én még 1,7x-ezőt is használtam. Attól nem lesz jobb a kép. Had legyen minél rövidebb a záridő, nálam a legjobb képek 1/180-1/400-ad között készültek. Ha a holdat állványról csinálod kapcsold ki a stabilzátort.
[ Szerkesztve ]
-
04ahgy
nagyúr
válasz philoxenia #5403 üzenetére
Elkészültek a Sigma EX 150-500mm F5-6.3 APO DG OS HSM objektívem CA tesztre szolgáló felvételei. [link] [link] [link] [link]. Egészen elégedett vagyok az eredménnyel, habár felfedezhető a CA, azonban nem lila, hanem inkább halványzöld. Ez szerintem sokkal kevésbé zavaró, már alapesetben is.
HGyu
7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!
-
törölt tag
Amikor egy távcsővel élesre állítod a Holdat a Jupiter nem lesz éles, annál tovább kell állítani. A fényképezőgépoptikáknál se más a helyzet.
Nem tudom ezt mi alapján gondolod. Fotón és távcsőben is egyformán éles mindkét égitest. De nagyobb távolságskálán is ugyanez a helyzet, pl egy tíz fényévre lévő közeli csillag és a "mellette" látszó, tízmillió fényévre lévő galaxis pontosan ugyanolyan éles, ha az ember élesre állítja az optikát. Nem kell tovább állítani. De lehet hogy én láttam rosszul...
-
t72killer
titán
Ennél sokkal jobbat a 70-300-assal nemigen lehet lőni Stabil állványról, szélmentes időben készült? Esetleg még jó 5let lehet az expóidő csökkentése+ISO növelése (persze addig, míg nem lesz zajos), ill jó légköri nyugodtság idején fotózni (pl anticiklon idején)
#5420 pontosan, a hold, a jupiter és a galaxis mind a "végtelenben" vannak egy távcső szempontjából. és még a Hubble szempontjából is, ahol alkalmasint 50méteres fókuszt használnak (najó, esetleg a hold nem végtelen a hubble-nek...)
[ Szerkesztve ]
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
t72killer
titán
válasz #27070592 #5423 üzenetére
Igen, ott járt magyar csillagász írta az élménybeszámolójában, h kivetítették a jupitert, és focilabda méretű lett A képminőségért persze meg kell küzdeni, mindenféle adaptív optika és egyéb trükköt bevetnek, hogy a légköri zavarokat kiszűrjék (mmint Mauna Keán, a Hubble-nél ugye ilyen gond nincs.)
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
Surfym@n
senior tag
válasz macskajancsi #5400 üzenetére
Egy biztos, soha ne koppanásig tekerd a fókuszt, mert ott már nem éles végtelenben...
Stabilizátor ki + tükörfelcsapás (MLU) + állvány szükségeltetik
ISO100 + Darkframe szűrés bekapcsolva
Kánikulában (utána éjszaka persze ) nem érdemes holdat fotózni mert a nagy kipárolgás miatt "remeg" a levegő, homályosíthatja a képet.
Obit rekeszeld min. 5.6-ra (ált. ott rajzolnak legjobban)
Telezoom-ot érdemesebb a maxnál kicsit rövidebb távon használni (ez főleg 70-300-asokra vonatkozik, mert azok 300-on lágyulnak rendesen)hirtelen ennyi jutott eszembe...
Én egy stabis kályhacsővel eddig jutottam (70-200/F4 IS@169mm, F/8)
(Kis PS-színezés szájízem szerint...)[ Szerkesztve ]
28 év és 2.8-as rekesz felett már nincs mese...
-
Tomate
veterán
Adjatok pls valami alapvető olvasmányt egy full lámának az objektívekről. Esetleg a tükörreflexes gépekről is jöhet valami. (egy belépőszintű tükörreflexes gépen töröm a fejem)
-
Tomate
veterán
válasz Szten Márs #5427 üzenetére
Köszönöm! Van mit tanulni. Hol tudnék megállni árban egy belépőszintű géppel (tegyük fel Nikon D50) és a hozzá tartozó obikkal? (mit takar az, hogy kit obi?) Létezik olyan obi ami egymagában jó minden távra? (mint egy kompakt gépé)
[ Szerkesztve ]
-
Szten Márs
nagyúr
Az, hogy hol állsz meg árban, erősen az igényeidtől függ. Ezek szerint egy belépőszintű, használt tükrös érdekelne?
Van olyan objektív, ami a nagylátószögtől az egész korrekt teléig mindent lefed, de vagy nagyon drága és elég kompromiszumos a képminősége, vagy kevésbé drága és nagyon kompromisszumos a képminősége. Na meg makróra nem igazán jók ezek sem, szóval csak a nagy zoom adott. Egy DSLR-nél jobb a több objektíves rendszer - mindenre célobjektív. És itt jönb e az amit az elején mondtam - az, hogy hol tudsz megállni árban, nagyon erősen az igényeidtől függ. Kezdésnek egy alapgép + 18-55 kitobi + 55-200 kistele páros szerintem olcsó és megfelelő megoldás, később meg úgyis látni fogod miben kell neked több és jobb - és ez ésszerűbb megoldás, mintha most próbálnánk kitalálni, hogy miből vegyünk jobbat ezen obik mellé, vagy helyett, hisz még nincsenek letisztulva az igényeid, legalábbis gondolom.
A kitobi a DSLR-ekkel gyakorta egy csomagban, azaz egy kitben árult obik megnevezése - többnyire gyenge optikai- és felépítési minőségű objektívek, amik kezdésnek, meg arra, hogy valamilyen képet azért tudjunk készíteni megfelelnek, de sokat nem szabad tűlük várni semmilyen téren.
-
Snakeiboy
aktív tag
Sziasztok!
Mi lehet az oka annak hogy van egy 55-200mm VR nikonom es ha a tema amit fotozni szeretnek es kicsit tavolabra van mondjuk ugy 15mernel tavolabra akkor lathatoan nem olyan eles a kepe mintha kozelebb lenne a tema. Az elesseg fugettlen zoom tartomanytol vagyis ugyanazt produkalja az 55 milis es a 200milis vegen is ha tema tavolabb van nem annyira eles a kep. Probaltam hogy nem e az autofokussal van baj, probaltam a vegtelentol fokuszaltatni es kozelrol es manualban is de mindig ugyan ezt az eredmenyt kaptam. Mi lehet ennek az oka? Otletek?
Miert?????
-
04ahgy
nagyúr
Esetleg valaki majd véleményezi, hogy jó-e az obi CA minősége? Egyáltalán a képeken elegendő-e a kontrasztkülönbség?
HGyu
7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!
-
Szten Márs
nagyúr
válasz Snakeiboy #5430 üzenetére
Levegőtávlat... gondolom. Minél távolabb van a fotózandó tárgy, annál nagyobb levegőréteg van közted és a fényképezendő tárgy között. A levegőben pedig vízpára van, por van, azokon szóródik a fény, és bizony ez nem segíti elő a távoli dolgok éles leképzését, természetes hatás, hogy romlik a képminőség emiatt.
-
Snakeiboy
aktív tag
Itt a kepek nem tudom mennyire latszik a dolog
es itt lathato egy kozelebbi tema, persze mindketto 100% nagyitasbol croppolva
Amugy Nikon D80on hasznalom az obit. Lehet hogy tenyleg a levego es a paratartalom plusz a por lesz a ludas mert azert nincs olyan nagy kulombseg a minoseg kozott de valahogy nekem mindig szemetszur .
Miert?????
-
nord_
veterán
válasz Snakeiboy #5437 üzenetére
Nincs ezzel a képpel semmi baj. Ha hiányolod az élességet, húzz még rá egy kis sharpeninget (ahogy látom, úgyis PS-t használsz).
Amit még érdemesnek tartok megemlíteni, hogy
- egyrészt: az alsó kép olyan fókusztávon készült, ahol - mint minden zoomobi, úgy ez is - jobban teljesít feloldóképességet tekintve.
- másrészt: az alsó képen nem nyitott blendével fényképeztél, míg a 200mm-es gyútávún igen. És ugye nem csak ennél az obinál, hanem általánosságban elmondható, hogy a rekesz szűkítése jót tehet a képélességnek.(A levegőperspektíva ilyen témánál azért közel se számít olyan sokat. Egyszer majd fényképezd át a Börzsönyből a Dunán át a visegrádi várat - na, akkor majd láthatod a levegőperspektíva hatását. ;) )
-
Snakeiboy
aktív tag
-
Agent87
aktív tag
Sziasztok már rég jártam erre de az új objektívem beszerzése már annyira nevettséges hogy gondoltam meg kérdem én vagyok-e ennyire szerencsétlen csak.
Szóval az én kis Pentaxomhoz gondoltam veszek egy 300-as telét és a Tamron 70-300--asra esett a választásom. Mivel újonnan akartam beszerezni mindenképp ezér használtba nem gondolkoztam már csak a gari miatt is.
Megnéztem az argep.hu ajánlatait majd először a legkedvezőbb kb 42ezer ftos áron megrendeltem. Vártam vártam majd kb 3-4 hét után felhívtak hogy már jön az objektív csak +9ezer ígyis kell-e. Tekintve a kötetkező ajánlat 46ezer a válaszom nemleges volt.
Na megrendeltem a második helyen fokuszfoto. Szintén csak vártam vártam éééééés még mindig várok lassan 1 hónapja! Ígéret az van hogy majd jön már múlthétre ígérték de nincs. Most van már július vége!!!! Mikor először megrendeltem május vége volt! Ennyi idő egy komplett új objektívet kifejlesztenek nem az hogy idehozzák nekem b**eg.
És ez úgy hogy németországba kb 35ezerért ez az objektív megvehető ezek meg itt szerencsétlekednek majdnem 15ezres felár mellett is. De hát ügye a gari.Van valakinek pozitívabb és vagy hasonló tapasztalata?
-
Agent87
aktív tag
válasz Szten Márs #5445 üzenetére
hm kösz ezt nemtom eddig hogy nem találtam meg de azér felhívom őket tényleg van-e mer ha 1 napot is kell várni már megőrülök.
-
Agent87
aktív tag
válasz Szten Márs #5448 üzenetére
Na van raktáron már holnap megyek is érte. Végre.
Viszont az kicsit vicces felhívom őket előtte kérdem van-e mondja van, jó. Megkérdem hogy LD-s e az objektív mert az nincs feltűntetve erre a válasz "őő... ja... igen" nem volt túl meggyőző de mondjuk ennyiért már gondolom az.
egyáltalán árulnak még nem LD-set?Ja amúgy azt nem tudjátok, hogy ott kártyával lehet-e fizetni?
[ Szerkesztve ]
-
Tomate
veterán
Azt az ajánlatot kaptam, hogy a gyári Nikon 18-55-ös kitobira, ha ráfizetek 5.000 Ft-ot kapok egy ilyen Sigma Macro 28-80 mmF3.5-5.6 II Aspherical HF obit. Megérné a dolog? Ebben a Sigmában van auto focus?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest