Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • p_adam

    addikt

    válasz AttyVin #16626 üzenetére

    Jó kérdés, de nem nagyon lehet rá választ adni, mert ezt lehet a gyártók se tudják, vagy rosszabb esetben nem merik mondani :) Annyi biztos, hogy minél több minden van benne (blendemozgatás, stabilizálás, AF motor ami a manuális fókuszt is vezérli), annál több minden romolhat el.

    De nyilván ez árfüggő is. Ami drága cucc, az általában úgy is van megépítve és profik számára, vagyis folyamatos, "kíméletlen" használatra tervezik.
    Azokat a régi objektíveket, amik sikeresen átvészelték a múltat már nem hiszem, hogy hasonló módon használják (bár nyilván az a fő tényező, hogy nem nagyon tud mi elromlani meg elég jól is voltak összerakva anno).
    Mivel a régi objektívekhez is elkelhet néha a karbantartás, ezért ha úgy tekintünk az élettartamra, mint egy állapotra, ami már nem javítható tovább (mivel nincs hozzá alkatrész) akkor több mint valószínű hogy az SSM, AF-S, USM stb. objektívek nagy részét még jó pár évig javítják, és ha el is romlik (többnyire az kemény használat, vagy időjárási körülmények stb. miatt, tehát ha nem gyenge a konstrukció, akkor nem csak szimplán "magától") az árát már akkor is valószínű, hogy megérte.

    Ez a kérdés leginkább egy olyan ritka és igazi különlegesség esetében lehet érdekes, mint a Canon 200/1.8 mivel ezzel már nem foglalkoznak, és a manuális fókusz is a motorral történik. Tehát ha vége, akkor lehet hogy tényleg vége...
    De a szomorú dolog az, hogy igaza lehet amit ír és egyes darabokat azért nem javítanak, hogy ezzel ösztönözzék azt, hogy "vedd meg az újabbat"

    Meg az se semmi, hogy egy hibás Canon EF 85/1.2 II L-t valaki átalakított teljesen manuálisra. :)

    Azért a régieknél is vannak problémásabbak, pl. Contarex objektívek...

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák