- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- OLED monitor topik
- 3D nyomtatás
- ASUS ROG Ally
- Akciókamerák
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
poli27
Topikgazda
válasz
SaPeter #45298 üzenetére
Ha jót akarsz akkor vegyél P1S-t 800€ de egy stabil jól működö gépet veszel, amivel élmény a nyomtatás
Késöbb tudsz hozzá venni AMS-t is... és akkor többszínűt is nyomtathatsz, plusz tudsz supportot is nyomtatni más anyagból vele
Amikor én vettem még p1p volt (azt is vehetsz olcsóbb 100€ val) ha nem érdekel, hogy nem zárt, bár én is bezártam azzal kezdtem, vannak rá jó tervek, de annyi mintha megvennéd a p1st... majdnem 1000óra van benne és hibája nem volt még semmi kopp kopp
-
SaPeter
kezdő
válasz
poli27 #45296 üzenetére
Bocs.. az lemaradt, 3D nyomtató és az ár elképzelésem:
80-120K aminek örülnék
150-180K ami még nem fáj
200-250K ami még beleférhet, ha a feltételeim teljesülnek.300K felett biztos nem, hacsaknem egy igazán jó vétel, amit később-8-12 hónap múlva, ha megunom vagy nem kell már, akkor el tudok adni 20-40% bukással.
Vagyis amíg kellett havi 10-15K vásárlási költséggel használtan. -
SaPeter
kezdő
válasz
fabula #45294 üzenetére
OK, de átolvasva a véleményeid, te mindig a Bambut ajánlod. A topikotokban meg rediten is olvastam bambus problémákról.
Ráadásul az anyagi keretembe és a hobbysta ésszerűségbe max. az A1 mini férne bele AMS nélkül. A Bambu-s CoreXY zárt típúsuak már nem. Azt venném legszívesebben.
Tavaly abból indultam ki hogy 100K alatt veszek 3D printert, azt amit neves portálok pl. Toms hardver ajánlanak kezdőknek. Így lett CR Ender 3 VS Se.
Lehet ebben a topikban kellet volna kezdeni a kérdezősködést, de nekem kezdetben bevált ez a típus.
Most szakadt el a cérna, hogy több napos kalibrálás után sem nyomtat úgy mint rég, ugyanazzal a beállítással. Sőt, mindent visszaállítottam 0-ra és előlről ment a kalibrálás, de úgy sem.Még az is megfordult a fejembe hogy veszek egy másikat vagy KE-t wifi-vel és kb 50-60k Ft-ot arra áldozok, hogy a csapágyakat jobbra cseréljem. Lehet hülyeség...
vagy egy CR10-SE amiben van már G szenzor és legalább az első réteget tökéletesen nyomtatja. Legalábbis YT videók alapján. De ezek mérete és hangja sok nekem.
Amúgy nyitott vagyok a Bambu-ra is. Lásd elöző hsz-emben lévő elvárásaimat.
A1-et lehet egyáltalán kapni? AMS nélkül, arra nincs szükségem. -
SaPeter
kezdő
válasz
Mr.Csizmás #45293 üzenetére
Hát ez nem jó hír, akkor cserélem vagy kikötöm a Sunlu 2 ventijét..
Milyen 3D nyomtatót vegyek?
Van már némi tapasztalatom, Fusion360 + Cura-t használtam általában kisebb tárgyak, alkatrészek (max. 8x8x8 cm) és jópofa letöltött formák alkalmi nyomtatására. Heti pár alakalom. Lakótérben lesz elhelyezve. Anyag: PLA esetleg TPU, Gyanta biztos nem.Fő elvárások (talán Ender 3 V3 SE-hez képest)
0. Automata szintezés, automata z-offset1. Pontosan és szépen nyomtasson. Ha több elemet nyomtatok, akkor a tárgyasztal szélein is. Jó első réteg-tapadás. Lehet erre alkalmasabb a Delta vagy CoreXY szisztéma?
2. Legyen kicsi kompakt, CoreXY előnyben?
3. Legyen csendes - halk motorvezérlés, és főleg a ventik zaja legyen alacsony. Csendes üzemmód? , esetleg moddolás is belefér valamennyire. Ender 3 V3 SE mellett ha le volt szabályozva a sebesség/gyorsulás lehetett élni. Másik szobában akár aludni.
4. Mágneses nyomtatólap. PEI vagy Ender 3 V3 se féle PA - porbevonatos.
Jó tapadás + leszedhetőség. Lehetőleg ne kelljen ragasztózni.5. Lineáris sínek. Zaj-sebesség-pontosság talán ettől is függhet.
Másodlagos szempontok:
1. Sebesség: nekem megfelelt a Ender 3 V3 Se sebessége.
PLA 120-160 mm/s TPU 40-50mm/s
Keveset nyomtatok és általában kis tárgyakat max. 2-3 óra volt a legbonyolultabb is, de ha ha a filament és a rezgés nem korlátoz, akkor legyen gyors. G-szenzor fontos?2. Legyen zárt? Mivel lakótérben lesz és 99%-ban nem üzemel, olyan mint egy bútordarab vagy dísztárgy. Már légkeverős sűtőnél is szempont volt a kinézete.
3. Wifi, LAN? Eddig is elvoltam nélküle, de jó ha van és kényelmes így nyomtatni.
Talán a kamera jó lenne, hogy telóról ellenőrízzem és leállítsam ha van gond.4. Klipper? Ha a fő szempontok teljesülnek akkor talán mindegy.
5. Automata kikapcsolás. Éjjel magára hagyhatnám. Feltéve ha elég halk.
-
SaPeter
kezdő
válasz
fabula #45290 üzenetére
Ok, köszi az infót. Relatív ki mit gondol hangosnak, nekem az. Próbálom garíztatni alza.
Egyébként hol van benne a venti?Más: Az Ender 3 V3 SE nyomtatót lecserélném, jobbra, halkabbra, kompaktabbra stb.
A korábbi problémámat napokig nyomoztam és megtaláltam mi a hiba, illetve több hiba is volt. A PLA-t ki kellet szárítani és a tárgyasztal közepén újra normálisak lettek a nyomatok. Ez nagy tapasztalás volt, mert tavaly majd 2 hónapig a szoba légterében volt a filament és semmi gond nem volt. Mostantól csak szárító dobozból nyomtatok.De a széleken nem javult a helyzet. Sok időt szántam tesztelésre és kalibrálásra (Zoffset, hőmérséklet, hűtés%, extrudálás%, sebesség csökkentés), de a szélek nem lettek jók, még az első réteg is szálasodott felszakadt a sarkokban. A baloldalon jobban.
Korábban írtam, a tárgyasztal picit mozgott. Az Y tengelyen van 2 csúszócsapágy. A jobb oldali "nagyon" ki van kopva, szemmel is jól látni ahogy a tengelyen kotyog. A baloldali nem annyira.Nem tudom hogy kezdettől ilyen volt, vagy misztikus módon a leállás tárolás alatt/után lett ilyen.
Saját tanulság: lehetőleg lineáris sínnel rendelkező nyomtató kéne. -
poli27
Topikgazda
Tök jópofa táblákat nyomtatnak
-
fabula
őstag
válasz
SaPeter #45288 üzenetére
Van benne ventilátor 2023 eleje óta. A korábban gyártottakban nem volt, emiatt viszont nem is jött ki belőlük a pára, csak ha készítettek hozzá egy tetőkitámasztót. Nekem is az újabb típus van és nem zúg, főleg nem magas frekvencián, csak halk suhogást hallani közelről. Lehet az én fülem rossz és nem hallom a magas hangokat, neked meg "denevérfüled" van
.
Viccet félretéve ha túl hangos és garis, akkor reklamálj. -
SaPeter
kezdő
válasz
SaPeter #45184 üzenetére
Üdv! Itteni ajánlások alapján megvettem a Sunlu S2 szárítódobozt. Szerintem megérte, ebből nyomtatok és észrevehetően javított a PLA nyomtatáson. A szoba páratartalma 45-50% volt, amikor beraktam a töredező PLA-t és akkor 55%-ot mért a doboz belsejében.
Első 6 óra után 48%. Második 6 óra után csak 42% és közel 1 napos 55 fokos üzemeltetés végén ment le 30%ra.
Ezt 1-2 nap után is tartotta a doboz, kb 32%-ra ment fel.
Hátrány: Zúg. Elég zavaróan, magas frekvencián.. Nem tudom mi lehet ennek az oka, azt hittem nincs benne ventilátor.Köszi a tippet.
-
Padre103
csendes tag
Sziasztok!
Klipperben jártasoktól szeretnék segítséget kérni. Jó ideje nem frissítettem a klippert, mert működött rendesen, viszont gondoltam, hogy itt az ideje így megtettem. A frissítés óta viszont lett egy olyan problémám, hogy Prusa slicerben szeletelve, amit eddig is használtam, a nyomtatás végigmegy, viszont az END_PRINT futtatása közben leáll a klipper (shutdown) és nem fut végig az END_PRINT, ami eddig hibátlanul működött és nem változtattam benne semmit. Ezt miért csinálhatja?
Kipróbáltam, hogy mi van ha Curaban szeletelem ugyanazt a filet és ilyenkor viszont nincs leállás a végén, hibátlanul lefut minden.
Előre is köszönöm a segítséget -
Scallion
senior tag
Napi print, festéktartó a falra.
-
poli27
Topikgazda
Ha valakit érdekelne, megrendeled és mikor megjön visszadadják az árát, a posta kivételével
-
Reggie0
félisten
válasz
snake1977 #45279 üzenetére
A fluoreszkalos filamentekkel mindig tobb a szivas, mint az alappal, mert a fluorescens pigment porkent van belekeverve es igy ront a minosegen. Ha ilyesmi kell, akkor en olyan gyartot valasztanek, amely alapbol jo minosegu PLA-t gyart, mert ott van mit lerontani. A gembird nem ilyen, az alapbol is hataron mozog.
-
LógaGéza
veterán
válasz
abrtom87 #45278 üzenetére
Szia,
STL-t letöltöd, és megnyitod itt: [3dviewer.net]
Van lehetőség lemérni mindent -
snake1977
őstag
Sziasztok, a Gembird pla-ról mit gondoltok jelenleg, vehető minőség? Használtam a keresőt de kicsit vegyesnek érzem a véleményeket. Fluoreszkáló pla-t vennék a firstshoptól, bár érdekes hogy a leírás szerint nem vákumos a csomagolása, mondjuk a szárítás a legkevesebb, csak kérdés x idő után ugyanúgy használható e marad, ki tudja mennyit állt a raktárban így.
-
abrtom87
tag
Sziasztok!
Valaki tudna nekem segíteni? Ki akarom nyomtattatni ezt az öntözőfej hosszabbítót (sajnos boltban nem kapható), de mivel nekem nincs nyomtatóm és programom se, nem tudom megállapítani, hogy 1/2-es vagy 3/4-es a tárgy menete. Sajnos a leírásban nincs benne. Nekem 3/4-es kellene. Rá tudna valaki nézni mielőtt feleslegesen megcsináltatom? Köszönöm!
[link] -
Scallion
senior tag
Most voltam egy házban ,ahol 4 éve csináltam a vizet és beépítettem egy nyomtatott elemet a lefolyóba (nem volt ilyen átalakító és terveznem kellett).Féltem ,hogy nem fogja bírni a forró vizet, de semmi baja
.
-
pchris
tag
Ha már lett egy adventurer 5m-em elkezdtem áttérni Orca slicerre. Valóban nagyon jó, és az utolsó beta verzió már erre a nyomtatóra is működik a gcode küldése hálózaton.
Igazából egy kérdésem lenne. PETG-nek szeretnék z-offsetet növelni, mert túlságosan is tapad. Nem találom a filament settings-ben hogy erre lenne lehetőség. A nyomtatót nem akarom elállítani, mert PLA-ra tökéletes az alap érték.
Egyenlőre csak a filament start code-be beírt offset érték jött fel nekem mint megoldás. Van esetleg más lehetőség is? Illetve ti szoktátok petg-re növelni kicsit ezt az értéket? Ha igen akkor mennyivel? Nekem egyenlőre 0.05mm. -
TheProb
veterán
Sziasztok!
0,6-os nozzle-re való áttérés óta baromi nagy gap-ek vannak a seam-nél, PA elvileg jól van beállítva. Van tippetek, hogy mivel lehetne ez orvosolni? Bambu support szerint emelni lehetne a hotend hőfokon vagy játszani a seam gap paraméterrel a slicer-ben. Utóbbi próbálta már valaki? Illetve tudtok esetleg valami tesztet, amivel lehetne ezt értelmesen tesztelni?
-
laskr99
addikt
válasz
szabieable #45271 üzenetére
Na ezt megnézem otthon. Igazából azt írták dc-n hogy a start gcode jó, de van lehetőség sajátot másolni, az meg azt csinálja, hogy purge line után ki akar menni a határokon túlra, emiatt hibát dob.
-
fabula
őstag
válasz
tDr1v3r #45266 üzenetére
Nekem textúrázott PEI lapon eddig legjobban a Denkmit szappanos lemosás vált be. Én is olvastam valamelyi külföldi 3D-s fórumon már régebben, kipróbáltam és kiválóan működött, azóta csak ezt használom mindenféle felületre.
A textúrázott PEI-n a kis rücskök közé csak bekeni az IPA a szennyeződéseket, de nem hozza le rendesen.
Üveglapon korábban nekem is jó volt az IPA-s letörlés mikroszálas kendővel. -
laskr99
addikt
válasz
szabieable #45268 üzenetére
Passz, ha hazaértem bemásolom. De START_PRINT volt.
-
tDr1v3r
veterán
válasz
fabula #45265 üzenetére
Köszi, majd veszek egy ilyet. Ez kvázi egy Vanish szappan ha jól nézem, akkor tartok egy ilyet is a gép mellé itthon.
Textúrázott PEI lapom van, oké olcsóbb fajta de most próbára ezt szereztem be, ha működik akkor szerzek be mellé normálisabbat. Tapadással, vetemedéssel volt bajom eddig (ez is az utóbbi napokban jött elő), próbáltam használatok előtt mosni sima szappannal vagy mosogatószerrel (Prusa-s fórumon találtam talán ezt a tippet) de nem segített sokat, csak az IPA vált be eddig. De ennek a mosószappannak adok mindenképp egy esélyt.
Hydroclean áztatáson is gondolkoztam, speckó tálcában tárolva felesben higítottban fél perc áztatás + lemosás elég lenne, de félek hogy a PEI réteget is megmarná. Meg hát nem is olcsó anyag.
Csak PLA-t nyomtatok egyelőre de nézegetem a PETG-t is (élelmiszerrel éritkező dolgokhoz), meg ABS-t is. 260 Celsius-ig bír fűteni a stock hotend a gépemen, az asztal meg 100-ig, majd meglátom mi válik be végső soron...
-
fabula
őstag
válasz
tDr1v3r #45262 üzenetére
Semmilyet, PEI-re, főleg a texturáltra a legjobb a DM-ben kapható Denkmit szappanos [link] langyos vizes lemosás sima mosogatószivaccsal, majd alapos langyos vizes öblítés és utána papírtörlős szárítás, ez angyja nedvasséget letörli, majd még hagyom száradni. Utána minden is tapad rá. Ha csak PLA-t nyomtatok és vigyázok, hogy ne fogjam meg a PEI lap felületét, akkor hetekig tudok rá nyomtatni újabb lemosás nélkül (persze ha nem szabadon áll a nyomtató, mert akkor a rászálló finom por is rontja a tapadást).
Ha viszont pl. PETG után PLA-t akarok rá nyomtatni, akkor mindig le kell mosni, fordítva meg nem, PLA után letapad a PETG, még túlságosan is.
A Dekmit mosószappan azért a legjobb, mert erős szíroldó és nincs benne mindenféle illatosító meg bőrvédő meg még ki tudja milyen adalék, mint a mosogatószerekben.
Már rég leszoktam az alkoholos lemosásról, mert az IPA a PEI lapon leginkább szétkeni a dolgokat, átmosni meg elég drága lenne vele.
Mondjuk ezt már többször is leírtam itt a fórumon, én vagyok a Denkmit szószólója, prófétája.
-
tDr1v3r
veterán
Amatőr kérdések órája:
Ti milyen alkoholos kendőt használtok a bedetek (esetemben PEI) tisztítására? Van itthon IPA-m, de egyszerűbbnek érzem azt hogy egy kendővel törölgessem át csak.
Szempont ugye hogy szálmentes legyen, de nem tudom melyik lehet az amit merhetek is használni, meg tényleg elpárolog nyom nélkül mert nincs benne más adalék. Sima Rossmann-DM-Müller gyártmány jó lehet?
-
laskr99
addikt
Beállítottam magamnak ezt: [link]
De valamiért klipper nem szereti, hibát dob rá.19:17SDCARD_RESET_FILE cannot be run from the sdcard19:17SDCARD_RESET_FILE cannot be run from the sdcard
19:17Error evaluating 'gcode_macro PRINT_START:gcode': jinja2.exceptions.UndefinedError: 'dict object' has no attribute 'BED'
19:17File selected
19:17File opened:pa_pattern (5).gcode Size:87781
19:12G28
19:10Must home axis first: 98.000 -5.000 4.954 [115.700]
19:10Must home axis first: 98.000 -5.000 4.954 [115.700]
19:10Error evaluating 'gcode_macro PRINT_START:gcode': jinja2.exceptions.UndefinedError: 'dict object' has no attribute 'BED'19:08File selected
19:08File opened:pa_pattern (5).gcode Size:87781 -
tDr1v3r
veterán
válasz
fabula #45258 üzenetére
Jajj, nem vettem magamra, én is nevettem rajta.
Én is azért elég kezdő vagyok, annyi hogy a munkahelyemen a Prusa MK3-unkat használtam már többször az évek alatt, így azért valamennyire képben vagyok pár alapabb dologgal. A saját nyomtatóm is egy hónapja van meg talán.
-
Marci79
senior tag
Kíváncsiságból elkezdtem egy sarkára állított teszt "kockát" kinyomtatni. Itt le is állítottam a nyomtatást. Mi okozza a "szárain" azt a rusnyaságot?
A sarok kiindulási pontján (a töve) szép, de aztán...
PLA+, 205°/50°, 50mm/sec. Hűtés 10%-on.
-
fabula
őstag
válasz
Mr.Csizmás #45254 üzenetére
Jogos, de én is külön vettem (igaz 50€ akcióban), mert egyben nem volt rá elég zsé
.
-
Joshi
titán
válasz
Mr.Csizmás #45254 üzenetére
Én is AMS-el vettem, de Emunem fórumtárs keretébe már a P1 se nagyon fér bele.
-
Joshi
titán
válasz
Emunem #45251 üzenetére
Van itt külön Bambu topik is, habár általában ugyan azok aktívak ott is mint itt az általános 3D nyomtatós topikban.
Egyébként a P1P helyett inkább venném a P1S-t +100$ plusszért, mert az már eleve zárt így lehet vele nyomtatni ABS/ASA-t is. Az AMS-t nem muszáj megvenni, szerintem az egyelőre nélkülözhető tartozék, habár nagyon jó dolog.
-
Emunem
őstag
Én is erre hajlok, valszeg megvárom a májust, és ráspórolok az A1, vagy P1P-re, és akkor közösen fogjuk használni egy rokonommal.
Sajnos nem minden esetben jó nekem az, ha darabolok. (bár nagyon jó a Bambu ebben) + súly, merevség/ rugalmasság változik. (Mini széria 180/180mm-el)Minden esetre köszönöm a jó tanácsokat, az alap ismereteket megpróbálom a Bambu fórumán összegyűjteni.
Esetleg van egy magyar community is, vagy mindenki angol/német nyelven okítja magát? -
Emunem
őstag
válasz
fabula #45239 üzenetére
Na igen, ezt jól látod. Ez még előttem van, mármint a tanulás, de kb 2 hete érik bennem a dolog, most meg pont szabad napjaimat élem, és gondoltam rákérdezek ott, ahol ezt jobban tudják. Kosárban volt a FLASHFORGE 5M 3D, amikor eszembe jutott, hogy itt még rossz tanácsot nem kaptam.
Az SV 06 Plus egy elég jó alternatíva, ha túl drága lenne a sima Bambu A1. Bár nekem jobban bejönne (A1), csak azt kb. májusig nem lehet rendelni szinte sehol (visszahívás, hibakeresés).
Van valami kép a fejemben, és nem akarok úgy járni, hogy a végére 2-3 géppel leszek otthon -
fabula
őstag
válasz
pchris #45246 üzenetére
Van abban igazság, amit írsz, de a tecnika alapvető működése ismeretének hiányában a szeletelő sok beállítása nem igazán értelmezhető, ugyan ez igaz az anygaismeretre, az adott filament tulajdonságainak helyes beállítására, hangolására a szeletelőben szintén fontos a jobb nyomatminőség elérése érdekében. A kettő szorosan összefügg, egyik nélkül a másik megértése sokkal nehezebb. Szerintem.
Mindezek miatt szerintem még mindig fontos az alapok elsajátítása, amélkül nehezebb lesz a szeletelő beállításait és azok hatását kiismerni.
Szintén fontos a 3D nyomtató működésének ismerete a karbatartás, vagy pl. a duguláselhárítás miatt. Ez is lényeges feladat, ha hosszú távon nyomtatni akarsz.
Volt külföldi Bambu Lab fórumon pl. dugulásról kérdés, le is írták a kérdezőnek, mit kell csinálni, linkelték a Bambu Lab wiki vonatkozó leírását meg egy youtube videót is erről, de végül nem igazán értette meg, mit kell csinálni, ezért rendelt egy új komplett hotendet.
Még azt sem vállalta, hogy a tartalékba kapott 0,4-e hotendre áttegye a thermisztort, a fűtőelemet és a ventilátor, mert ugye az nem komplett, szerelni meg nem akart/tudott. Fel is volt háborodva, hogy hogy lehet, hogy eldugul egy ilyen "drága" nyomtató hotendje. Kíváncsi lettem volna akkor mit szól, ha a filament az extruderbe ragadt volna bele, mert ez is előfodrul ám időnként, pl. a szeletelő téves beállításai miatt is, mivel nem értik mit csinál fizikailag az a beállítás, mert nem ismerik a technikai alapokat.
Attól is tartott, hogy a komplett hotendet ki tudja-e majd cserélni, amikor megjön.
Szóval a technika működésének ismerete és az anyagismeret még mindig nagyon fontos. -
pchris
tag
válasz
ParadoxH #45241 üzenetére
UK. Privátban elküldhetem, de ahhoz itteni cím kell Magyarországra innen nem szállítanak. Ezen az oldalon licitálni kell. Raklapon véve még olcsóbb is lehet, de azokon van még egy csomó gagyi cucc is. Van ami eladhatatlan sajnos. Általában amazon return cuccok vannak, meg még néhány nagyobb bolt pl Currys visszaküldött termékei. Senki nem néz meg ezeken semmit, csak hogy darabra vissza lett-e küldve valami. Előfordul, hogy nem is az van a dobozban, mint aminek lenni kellene.
-
fabula
őstag
válasz
tDr1v3r #45236 üzenetére
Hagy kötekedjek, slicer (azaz szeletelő) az a "splicer"
. Ja és a Bambu az nem slicer, az a cég neve (annak is az első fele, mert Bambu Lab hivatalosan), a szeletelőjük meg Bambu Studio néven fut és az meg a Prusa Slicer forkja, ami meg a Slic3r szeletelő forkja. Az Orca Slicer meg igaz, hogy a Bambu Studio forkja, de átvesz dolgokat a Supr Slicerből is, ami szintén a Slice3r forkja, de vett már át pár beállítástb a Cura slicerből is
. Remélem nem voltam túl bonyolult
.
-
fabula
őstag
válasz
Emunem #45235 üzenetére
Semmilyen nyomtató nem "generál" semmit, csak végrehajtja a g-code-ban lévő utasításokat. A g-code-ot meg a slicer (nem splicer) programok állítják elő az stl, obj, step vagy 3mf fájlokból, amelyek a nyomtatandó tárgy 3D-s adatait tartalmazzák.
De le is írtam neked, hogy a Bambu Lab nyomtatóihoz van a gyári ingyenes Bambu Studio (és nem Bambu, mert az csak a cég nevének első fele) slicer, azaz magyarul szeletelőnek nevezett program (sok ilyen program van, de Bambu Lab nyomtatókhoz egyenlőre ez a legjobb és folyamatosan fejlesztik, vagy ennek a leágazása, amit ebből fejlesztenek szintén ingyen, az Orca Slicer) és ebbe betöltve a 3D-s tárgy fájlját az ebben általad beállított paraméterekkel (anyagtípus, hőmérsékletek, visszahúzás, támaszték és még vagy 100 másik) részletesen beállíthatod, hogy a nyomtató mit csináljon, meg is nézheted, hogy fog majd nyomtatni rétegről rétegre (ezért szeletelő vagy angolul slicer a neve ezeknek a programoknak) és ha jónak találsz mindent, akkor Bambu Lab nyomtatóknál pl. akár wifin átküldöd nyomtatásra a felszeletelt tárgy g-code-ját, amit a nyomtató mechanikusan végrehajt.
Ha rossz paraméterekkel (akár csak egy hibás lényeges paraméterrel) szeleteled fel a tárgyat, akkor a nyomtató ezt is végrehajtja és a termék kuka lesz.
Szóval nem ártana előbb tanulnod és alaposan utána nézni minden alaptudásnak, rengeteg infó és youtube videó van fent a FFF/FDM 3D nyomtatás alapjairól, a tudnivalókról. A 3D nyomtatók nem lézernyomtatók, hogy beteszed a tonert, berakod a papírt (persze előbb telepíted a driverét) azután rányomsz a printre pl. a word-ben és már csak nyomtat is. Itt sokkal többet kell tudni a technológiáról, a tecnika működéséről és az felhasznált műanyagok tulajdonságairól (hiába csak PLA-t nyomtatsz, abból is van sokféle, pl. PLA, PLA+, PLA Matte, PLA Silk, Hyper PLA, stb. és ezek tulajdonságai gyártónként is eltérhetnek az eltérő adalékanyagok miatt, sőt még akár azons gyártónál és azonos típus esetében színenként is), ha sikeres nyomtatásokat szeretnél, legyen akármilyen modern (p. Bambu Lab
) nyomtatód. Jelenleg egyik 3D nyomtató sem használható a megfelelő háttértudás nélkül, arra meg ez a fórum nem alkalmas, hogy mindnent itt tanítsunk meg neked a nulláról (sajnos a kérdéseid alapján ez jött le) kiindulva.
Ha nem tanulod meg az alapokat, teljesen mindegy milyen nyomtatót veszel, sok sikertelen nyomatod lesz. -
pchris
tag
válasz
tDr1v3r #45236 üzenetére
Azért a szopoda nem mindenkinél működik. Szerencsémre. Rengeteg (50+) customer return nyomtatót vettem már és adtam el újra az elmúlt két évben. Nagy részét biztosan azért küldhették vissza, mert szemben találták magukat azzal, hogy pl össze kell rakni, le kellene kalibrálni, a filamentre írt hőmérsékleten nyomtatva nem tapad, szálaz (z offset beaállítás, vagy hogy nedves a filament, esetleg játszani a hőmérséklettel, tornyot nyomtatni már fel sem merül bennük). Ilyenkor mi a legegyszerűbb? Küldi is vissza. Még a bontott filamentet is visszaveszik zokszó nélkül (vettem olyan raklapot is, amin volt vagy 40 tekercs, fele bontott volt, olyan is, amin kb 10-20% maradt).
Szóval csak olyannak ajánlanám az út alapoktól végigjárását, akit ez érdekel és van is hozzá érzéke. Ma már tele a piac olyan nyomtatókkal ahol nincs szopás, out of the box működik kicsomagolás után. A slicereket meg érdemes végignézni melyik a legjobb az adott géphez, melyik a leginkább megfelelő az adott user képességeinek. Rengeteg tutorial, írott és videó is, van a neten mindegyikhez.
Egyébként mint jól használható nyomtatót a Flashforge Adventurer 5M-et is tudom ajánlani. Ebből sikerült egy bontatlan return-t kifognom. Ezt kivételesen saját célra vettem kb40%-os áron kb 4 napja. Azóta szimte folyamatosan nyomtat hiba nélkül. Engem meggyőzött. Igaz Bambum még nem volt, azokat valamiért nem küldik vissza, így nincs összehasonlítási alapom. -
tDr1v3r
veterán
válasz
Emunem #45235 üzenetére
Ezeket nem a nyomtató generálja le, hanem ún. splicer programok a számítógépden. (Bambu és forkja az Orca, Ultimaker Cura, Prusa Slicer, Creality Print etc.)
Ahhoz hogy nyomtatni tudj egy modellt egy ilyen programba kell berakni, az meg egy .gcode kiterjesztésű file-t generál neked amit már tud kezelni a nyomtató is. Tehát nem direktbe rakod rá a modellt hanem előtte átalakítod olyan fájlra amit meg tud enni a nyomtató. A támaszték (support) is ilyen amit neked külön, a modellhez képest generál le a program ha szeretnéd.
Van egy érzésem hogy neked is inkább valami belépőbb modell lenne való, amivel tudsz szopni annyit hogy rendesen megtanuld az anyagokat kezelni, hőfokokat, kalibrációkat etc. Én most ezt az utat járom, nem mondom szoktam anyázni de szerintem a végén megéri.
-
fabula
őstag
válasz
Emunem #45230 üzenetére
Tévedsz, az A1 mininek nem volt semmilyen visszahívása, akinek van A1 minije és írt róla, mindenki imádja
.
A nagytestvér A1-nek volt visszahívása - a Bambu nagyon korrekten intézte - mivel a bedslinger fűtött ágy tápkábele - ami 230 V-os - a kivezetésénél megtörhetett és veszélyesnek ítélték. Semmi baleset nem volt vele, maguk a Bambu szakemberei fedezték fel. Legtöbb esetben egyébként a csomagolásban, szállításkor nyomódott meg a kábel.
Az A1 és az A1 mini nem ugyan az a nyomtató! Az A1 minivel semmi gond nem volt és korábban adták ki, mint a nagyobb A1-et. -
fabula
őstag
válasz
Emunem #45227 üzenetére
Nem tudom mire gondolsz "támasztó töltésen" amit "maga a gép csinálja"
.
A szeletelő szoftver, az ingyenes Bambu Studio generál többféle támasztékot (mikor melyik célszerű, majd kitapasztalod), ahol nyomtatás közben alátámasztás kell, mert ugye a levegőbe nem lehet nyomtatni csak kisebb áthidalásokat, azokat is jól hűtve közben a lerakott műanyag szálat.
Ha erre gondoltál, akkor igen, azt a Bambu Studio legenerálja a beállításaid szerint -
Emunem
őstag
válasz
fabula #45216 üzenetére
Na itt az SV-06 Plus-t közepesen jónak mondják, hobby szinten pedig egyenesen jónak, állítólag a Bambo-nak volt egy visszahívása (pont a mininek
), vagy problémája a kábel managementtel, vagy nem fűtötte a tálcát, vagy elszakadt, és "tűzveszélyessé" vált, amire még eddig nem került sor szerencsére sehol. Erről ti mit hallottatok? Most friss, január végén, február elején írt maga a gyártó is róla... Elvileg az új szettekben javították, a régiekbe meg küldenek javító csomagot, a kell.
-
Emunem
őstag
-
katyilkadr
tag
válasz
fabula #45224 üzenetére
A Artillery Genius Pro Firmware (stock, bin)-t telepítettem, az Artillery Genius Pro TFT Firmware 3.2.6-t telepítettem, az Artillery Genius Pro Firmware (All-metal Hotend)-et telepítettem látszólag sikeresen, de a hőfok limit maradt a régi. Ezért próbálkoztam más módszerrel. Úgy néz ki, hogy csak a vsc-ben módosított firmware-vel lehet hőfokot emelni, de mint a "mellékelt ábra mutatja", ez számomra kivitelezési problémákba ütközik. Most azt tervezem, hogy a laptopomat legyalulom, új windows, sallangok nélkül, internet kikapcs, vírusírtó kikapcs, one drive kikapcs, defender kikapcs és csak a vsc. Ha úgy se működik, beadom a felmondásom!
stb.
-
fabula
őstag
válasz
katyilkadr #45223 üzenetére
Én korábban linkeltem neked egy videót, hogyan kell telepíteni a a nyomtatód alaplapi firmware-ét, ezt most újra linkelem: [link] .
Nem igazám értem, hogy miért akarsz a slicerekből telepíteni, mikor van gyári szoftver és eljárás és videós leírás.
De ha mazohista vagy, akkor elnézésed kérem.
-
fabula
őstag
válasz
smithsys #45219 üzenetére
Ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy a csavarokhoz használhatsz beolvasztható réz csavarbetéteket is (egy olcsó forrasztópákával be lehet őket nyomni a műanyagba), amik egész jól tartanak. pl. ilyeneket [link] , de rengeteg van sokféle méretben.
Már sokszor használtam ilyeneket és nagyon jól működnek. -
smithsys
aktív tag
válasz
Emunem #45215 üzenetére
No, visszavagyok, csak éppen nyílászárócsre van folyamatban nálunk, és arra is figyelnem kell.
Tehát, lehet jogos elvárás a nagyobb méret, csak azt tudni kell, hogy ezek az olcsó nyomtatók nem űrtechnológiával készülnek!
Azaz, nem mindegy, hogy egy teszem azt 0,1 fokos szögeltérés egy 180x180-as nyomtató szerkezeti egységén mérhető, vagy egy 400x400-as gépen. Míg az első esetben akár probléma nélkül megy a gép addig a második esetnél lehetetlen lesz beállítani a derékszögeket, és akár szorulhatnak is a tengelyek.
Többek között ezért is kérdeztem, hogy szükséged van e olyan nagy nyomtatótérre.
Mivel az anyagokat #45216fabula kivesézte, maradnak a csavarok.
Azt tudni kell, hogy a 3D nyomtatott alkatrészek közel sem azonosak a fröccsöntött ABS cuccokkal, még akkor sem ha ABS-ből nyomtatottak is. Egészen más tervezési elvek mentén kell hozzá állni.
A fröccsöntött cumók ugye magas hőmérsékleten, nagy nyomással préselt teljesen tömör homogén munkadarabok, míg a 3D nyomtatásnál nagyrészt üreges, rétegekből előállított alkatrészekről beszélünk.
Ezért a tervezésnél figyelembe kell venni a nyomtatási szálirányt, tehát eleve úgy kell tervezned a cuccot, hogy már tudod, hogy melyik felületre fektetve fogod nyomtatni, azaz, a csavarhelyeket úgy kell kiképezned, hogy a fröccsöntött méret minimum másfélszerese ( ha van hely, inkább kétszerese ) legyen, illetve ha szabadon álló hengerbe megy a csavar, akkor minden esetben letörést / lekerekítést kell alkalmazni a csavarhenger tövében.
Remélem nagyjából, érthetően írtam... -
fabula
őstag
válasz
Emunem #45212 üzenetére
Sajnos lejárt a szerkesztési idő, itt folytatom
.
A Sovol SV06 egy egész jó kezdő nyomtató, de tudásban nem mérhető a Bambu A1 minihez sem.
Szóval szerintem kezdő nyomtatónak jelenleg a legjobb az ár/érték/tudás/minőség alapján a Bambu A1 mini és ahhoz később vehetsz egy AMS Lite-ot, ami jócskán kibővíti a tudását és még kényelmesebbé teszi a kezelhetőségét.Nem olyan kicsi az a 180x180x180, kérdés rendszeresen akarsz-e ennél kicsit nagyobb alapterületű (mert a 220x220 nem olyan sokkal nagyobb ám) dolgokat nyomtatni.
Ha igen, akkor meg egy Bambu Lab P1P már sokkal jobb vétel a maga 256x256x256-os nyomtatási terével, csak hát az ára túl van a te általad megjelölt áron.
Amúgy meg Bambu Studio szeletelőben fel lehet darabolni a nagyobb tárgyakat úgy, hogy illesztéseket, csapokat, fecskefarkat is készít hozzájuk a későbbi összeillesztéshez és ragasztáshoz.
Én is nyomtattam már így több mindent is a P1P-n is, mert még annak is kicsi volt hozzá az alapterülete, de még egy 300x300-as nyomtató is kicsi lett volna. -
fabula
őstag
válasz
Emunem #45212 üzenetére
A PLA attól függően, hogyan nyomtatod (rétegirány, falak száma, kitöltés mintázata és sűrűsége) elég erős, de ridegebb. A probléma csak az vele, hogy 50 C fok körül már lágyul és ezért pl. hőnek kietett alkatrésznek nem jó. Elsősorban dísztárgyakhoz vagy nem túl meleg helyre szinte mindenre is jó. A gépkocsiban nyáron a napon simán deformálódik.
A PETG kicsit rugalmasabb, az erőssége kb. ugyan az és ugyan attól függ, mint a PLA-nak, csak nagyobb hőmérsékletet bír, kb 70 C fokig. Kicsit nehezebb nyomtatni, jobban szálaz, illetve nem árt ragasztót kenni alá, mert túl jól tapad a jól behangolt asztalra és roszabb esetben lehozza magával az asztal bevonatát (pl. PEI réteg), de nekem speckó üveglap közepéből is tört ki egy darabot. PETG-nél a ragasztó nem a jobb tapadáshoz, hanem a jobb elválasztahtósághoz kell.
Az ABS erősebb és magasabb hőállóságú, kb 90 C fokig (ilyenből vannak a LEGO kockák), viszont nem csak büdös, de mérgezőbb is, ezért kell mellette a jó szellőztetés de úgy, hogy a huzat a nyomatot ne érje. Nyomtatáskor hajlamos a nyomtatás köznbeni vetemedésre, ha gyorsn hűl, ezért inkább zárt házban kell nyomtatni olyan 40-45 C fokos állandó belső hőmérsékleten.
A Sovol SV06 egy eggész jó Prusa klón sokkal olcsóbban, a lineáris rudak lényegesen pontosabbak és megbízhatóbbak, mint az alu profilokon futó gumigörgők, amilyen pl. az általad linkelt Anycubic Kobra 2 Neo.
Döntsd el, hogy megéri-e egy kicsivel olcsóbban egy sokkal gyengébb képességű gép.
A Sovol SV06 jelenleg akciósan 199 $ [link] , de szintén akciósan 15 $ egy tartalék PEI rugós asztallemez és 9,50 $ egy all metal hotend tartalékba.
Megveheted klipperscreennel is, úgy 279 $ és akkor lesz egy legalább kétszer gyorsabb és fejlettebb nyomtatód, mint a "sima" SV06 plusz 80 $-ért.
De mi csak tanácsot adunk, te tudod mit veszel és minek. Ha szívni akarsz, akkor csak vedd meg, amit akrsz és neked tetszik a reklámfotók alapján.
-
Emunem
őstag
válasz
smithsys #45213 üzenetére
Na hasonló dolgokkal még nincs tapasztalatom, ezért jó, hogy van valaki, aki legalább kipróbált már egy hasonlót, vagy ugyanazt.
Köszönöm a tanácsot. Annyira nem létfontosságú a túl nagy méret, csak ugye a kínálatot látva azt hittem jogos elvárás a 20x20 feletti tálca méret. (+ a "lomos" szobában lenne, ott elfér nagyobb is)
Akkor már csak a #45212 kérdésem áll (Anyag minőségek). -
smithsys
aktív tag
válasz
Emunem #45212 üzenetére
Imádom ezeket a termékfotókat!!!
Rátesznek a printerre egy olyan figurát, amilyet az életben nem fogsz vele nyomtatni, vagy csak hosszú órákig tartó utómunkával lesz ilyen.
Jók ezek az Anycubic nyomtatók Hulk-ot nyomtatni, no persze nem a képen látható minőségben.
Nekem is van egy a műhelyben, tavaly nyáron használtam utoljára.
Csak azért nem adom el, mert 400x400-as, és nagy ritkán kénytelen vagyok böszme nagy cuccokat azon printelni.
Már legalább háromszor elhatároztam, hogy áttendehanyákolom klipperesre, hogy egy kicsit jobb minőségben tudjak nyomtatni vele, de annyire kevés időm van foglalkozni vele, hogy inkább feldarabolom a cuccokat és kinyomtatom Bambuval. -
smithsys
aktív tag
válasz
Emunem #45210 üzenetére
Kell Neked a 300x300 mm??? Ezt alaposan gondold át!!!
Nagyobb mozgó, tálca nagyobb mozgó súly, nagyobb tehetetlenség, ebből adódóan nagyobb pontatlanság! Ráadásul a helyigény sem elhanyagolandó.
A korábban általad felsorolt nyomtatók ( kivéve a Photon mono-t, mert az gyantás gép ) kíválóan alkalmasak arra, hogy készíts velük egy egyszínű Hulk-ot, vagy egy vázát, vagy ehhez hasonló cuccokat.
Ha egy kicsit nagyobb pontosságra van szükséged, márpedig ha jól emlékszem említetted korábban az RC modellezést, akkor számodra a pontosság eléggé mérvadó szempont lehet ( a kulcstartótól most tekinsünk el).
Ezért is javaslom, hogy gondold át a méretet, és akkor itt mindjárt vissza is kanyarodtunk a Bambu-hoz!!!
Ha pontos, megbízható, viszonylag egyszerűen beállítható gép kell, és elég a PLA / PETG kombó, akkor megint előkerült az A1 Mini.
Egyébként van ennek több nagyobb változata is, csak azt az áruk miatt eleve nem említettem.Ugye, hogy mennyire nem egyszerű tanácsot adni...
-
Emunem
őstag
válasz
smithsys #45211 üzenetére
Ezt, de még nagy leárazáskor kb. 165€ volt. ( Kuponnal most is kb. 170€ nekem)
Köszönöm a választ.
PLA, csakhogy hova tegyem magamban, mennyire "gyenge"?
Fogtam már kezemben PLA meg Pet-G anyagot, laikusként nem tudtam különbséget tenni, csak az olvasottak alapján különítem el.
Mert ha megint csak amolyan nagyon marginális, és vagy szélsőséges helyzetekben kijövő különbség, akkor jó a PLA is.
Max 70C, min -15C lenne kitéve amit nyomtatok, RC-modellezés (autó), tehát tartania kell egy csavar rögzítést (ne szakadjon ki a menetből, lágyság), kulcstartóknak, kis dísztárgyaknak bent meg ugye tök mind1. Na, konkrétan ez lenne a felhasználási terület.Elnézést, ha feltartok valamilyen diskurzust, de 1x szeretnék gépet venni
-
smithsys
aktív tag
válasz
Emunem #45202 üzenetére
Akkor a Bambu Mini felejtős, nagyobb méretben nem fogsz vele sem ABS-t sem ASA-t sem Nylon-t nyomtatni.
A Sovol SV06 momentán 200€ Clipper Screen nélkül, és kb. 300 celsiust tud All metal hotend-del, állítólag...
Azért írom, hogy állítólag, mert nekem még nem volt szerencsém kipróbálni, viszont sok rosszat nem olvastam róla.
Ez hőmérsékletben elvileg tudja a Nylont, de...!!!
A Nylon véleményem(!!!) szerint az egyik legszemetebbül nyomtatható anyag. PA 12 H, illetve PA 12 W-ből nyomtattam néhány fogaskereket, illetve egy-két apróbb alkatrészt, de minden esetben megszenvedtem vele. Persze lehet, hogy csak én szerencsétlenkedtem el valamit, de nem akarok Nylonból nyomtatni!!!Személy szerint én maradok a PLA / PETG , esetleg ABS / ASA kombóknál. Amit ezekből nem tudok megcsinálni, azt nem vállalom be.
Munkatársad milyen gépet vett az Amazonról? Mert 200€-ért természetesen lehet nagyon sok olyan masinát is venni ami rettenetesen igényli a pátyolgatást.
Nem mondom azt, hogy azokkal nem lehet sikeresen nyomtatni, csak sokkal több törődést / állítgatást igényelnek.A javaslatom az, ha már ilyen strapabíróbb ( magas hőmérsékleten nyomtatható ) cuccokat akarsz készíteni, hogy nézz körbe néhány külhoni fórumon is a Sovollal kapcsolatban!
Aztán pro-kontra meghányod-veted magadban, hogy tetszik a cucc.
A kis Bambut pedig mindenképp felejtsd el, mert az a gép nem erre való.Huhh, ez egy kicsit hosszúra sikerült, amiért mindenkitől bocsi, ráadásul úgy látom voltak nálam gyorsabbak is...
-
Emunem
őstag
válasz
fabula #45205 üzenetére
Köszönöm a választ. Erre az infóra van szükségem!
Akkor lehet megvan a kiszemelt nyomtató.
A Nylon meg akkor most kimarad, marad a PET-G, elvileg az áll a legközelebb hozzá, vagy az ABS, ami meg körülményes, ha jól hallottam. (Gondolom nem tapad úgy az alap tálcához, aztán elmászik) A PLA meg amolyan mindenes, de nem túl tartós, jól értettem az összefoglalóból?
Amit belinkeltem még tudatlanul kerestem / mentettem le magamnak, ezek alapján nem rosszak, csak ugye figyelni kell a nedvességtartalomra, meg csomó mindenre, amire nekem csak módjával van lehetőségem.Kicsi OFF, eetleg ez még.
-
Emunem
őstag
válasz
Emunem #45202 üzenetére
Mondjuk ezekre gondoltam én elsö körben, (Amazon)
Anycubic Kobra 2 Pro 3D , ANYCUBIC Photon Mono M5 , FLASHFORGE 5M 3D , vagy Creality Ender 3 V2 Neo 3D .
Elnézést, ha probléma lenne a külsös link.
Üdv. -
fabula
őstag
válasz
Emunem #45203 üzenetére
Nylon-hoz zárt és esetleg fűtött zárt kamra kell, valamint illik filamentszárítóból nyomtatni, mert nagyon higroszkópos, tehát felveszi a párából a nedvességet és csúnyán nyomtat.
Az a "sokat pocsékol" meg egy egyszerűen nem igaz, csak valakik - akik korábban soha nem nyomtattak - el kezdtek lovagolni rajta.
Ha te cserélsz filamentet, neked is át kell nyomni a hotenden annyit, hogy a korábbi színt kitisztítsa.
Mivel jóval kevesebb az elrontott nyomat - nekem P1P-vel szinte nulla egy év alatt, az A1 meg ugyan olyan jól nyomtat - ugye azzal az anyagveszteséggel nem számolnak a tapasztalatlanok. Nekem a Bambu előtt 6 másik nyomtatóm volt, elhiheted, hogy van némi tapsztalatom és rálátásom.
Mindezeken túl pedig lehet a Bambu Lab saját slicer programjában állítani a tisztítási mennyiségeket, tehát lehet hangolni. A gyári alapértékek úgymond "bolondbiztosak", ha valaki ért hozzá, közel felére lehet csökkenteni a "kakilási" (tisztítási) hulladékot.
Na meg képeken jó látványos a nagy kupac "filamentkaki", de ha közelebbről megnézed, akkor annak nagy része levegő, mivel rúgószerű kerek tekercseket nyom ki tisztításkor a fúvóka átmérőjével, ami alapból 0,4 mm-es.
Ha pedig több színű nyomatot készítesz, akkor egyszerre több darab nyomtatásával, a már fentebb írt tisztítási mennyiség optimalizálásával és a tsiztítóttorony helyett pl. egy funkcionális tárgyba vagy az eredeti tárgy kitöltésbe öblítéssel is lehet csökkenteni a hulladékot.
Egyszínű nyomtatáskor pedig alig van hulladék, többszínűnél is csak akkor "sok" relatíve a tárgy tömegéhez képest, ha egy darab kis tárgyat nyomtatsz sok színváltással és tisztítoronnyal (ugye ekkor a tárgy kitöltésébe öblítés sem opció a kis méret miatt).Az AMS Lite pont nem figyel semmit, mivel nyitott, de a P1/X1 sorozathoz gyártott "dobozos" AMS sem szárít, csak ha sok szilikagélt raksz bele, akkor segít szárazon tartani a filamentet egy ideig, ha már eleve szárazon, előtte kiszárítva teszed bele és a Bambu Studio vayg Orca slicerben jelzi, ha már nem elég száraz a levegő benne a zárt térben.
A többi igaz indkettő AMS-re, lehet több színű/anyagú nyomtatást készítene vele és automatikusan tölt ki és be, sőt ha az egyik tekercs kifogy és van betöltve ugyan olyan típusíú és színű anyag, akkor automatikusan tudja folytatni a nyomtatást a második azonos filamenttel. -
Emunem
őstag
válasz
smithsys #45200 üzenetére
Bambu Lab: visítva az is jó (szögben elfordítva elfér egy lapos 21 cm-es tárgy is).
Miből szeretnék nyomtatni: Ami viszonylag strapabíró, (ezért írtam le, hogy mi az elvárás) azt hiszem a Nylon lenne a legjobb, de nem akarok sokat költeni anyagra, ezért jó alternatíva az ABS vagy a Pet-G , bár nem tudom, hogy az miben merül ki, hogy a Pet-G karcolható. (Felülete érzékenyebb? Ha festve van akkor gondolom ez megoldódik.)
Nyilván minden hobby-nak, szakmának megvannak a maga szőrei, amiket lehet borzolgatni, nekem egyenlöre tanuló, és vagy végleges gép kellene. 200 € Körül azért nem merek nézni, mert munkatárs belerohant egybe (Amazon) aztán állítása szerint szív vele. Bár lehet csak az egyénisége kínozza, nem egy gépész zseni..
Te mit gondolsz, lehet hogy a 200€ körüli is jó lenne nekem?
Mindenesetre köszönöm a konstruktív választ. Ha valakinek van még jó tippja ne tartsa magában.
-
fabula
őstag
válasz
Emunem #45198 üzenetére
Csatlakozva #45200 smithsys -hez Bambu Lab A1 mini az ideális modern kezdő nyomtató. Mindent automatikusan beállít, csak nyomtatnod kell vele
. Persze ez nem teljesen igaz, nem árt némi tudás a technológiáról nyomtató alapvető működéséről és az anyagok tulajdonságairól sem. PLA, PETG, TPU nyomtatására kiváló, de némi korlátozásokkal lehet vele ABS-t is nyomtatni kisebb méreteben.
Az AMS lite-vel kiegészítve - amit az A1 mini Combo-ban olcsóbban megkapsz, de ha most nincs keret rá, később is meveheted - nagyon szuper kis többszínű nyomtató lesz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- Logitech g920 váltóval
- Lenovo ThinkPad P51s, P52s, T570, T580 eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
- Legion 5 15ACH6H 15.6" FHD IPS Ryzen 5 5600H RTX 3060 16GB 512GB NVMe gar
- BONTATLAN! HP E24m G4 (40Z32AA) / 23,8 hüvelykes Full HD (1920x1080) IPS panellel rendelkező monitor
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon 7 . generáció i7-8650U / 16GB RAM / 500GB SSD
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra! R7 5800X3D / RX 7900 XTX 24GB / 64GB DDR4 / 1TB SSD
- AKCIÓ! GIGABYTE B360 i5 9600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Csere-Beszámítás! AMD Számítógép PC Játékra! R5 5600X / RX 7800XT 16GB / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Realme 7i 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! ASUS ROG Strix G513IE 15 Gamer notebook - R7 4800H 16GB RAM 512GB SSD RTX 3050Ti 4GB WIN
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest