Hirdetés
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Reggie0
félisten
válasz
Demo07 #44696 üzenetére
En sosem neztem mennyire szoritja a lapot, csak a csavarok meghuzasa elott es utana is azt neztem, hogy felfekszik-e. Ne is huzogasd, mert ossze fogod karcolni az LCD-t. Nem is erdemes nagyon porogni rajta, ha csinaltal mar tank tisztitast, akkor lattad, hogy azert joval vastagabb reteg tud letrejonni 30 masodperc alatt, mint 50um. Legfeljebb csak egy kicsit ra kell tolnod az idozitesre, ha nem az igazi a tapadas.
Az idozites meg olyan, hogy ki kell tapasztalni. A konzervben kapott ertekekkel menni fog, de nem az lesz a legjobb.
-
KrAt
veterán
válasz
fabula #44694 üzenetére
Köszi, erre is vetek majd egy pillantást
"Arra vigyázz, hogy ne a nyomtatóhoz nyomtass mindenféle, időnként felesleges kiegészítőt" - akkor gyorsan be is zártam ezt a videót
Feleségem akart venni falra betűket gyerekszobába, az volt az indok, hogy beruháztam a nyomtatóra, sokkal jobb lesz így jelszóvalDe majd úgyis lesz ezer kütyü, amit ki kell nyomtatni még, nem félek tőle.
Az oldal listát köszi, eddig csak a thingiverse-t ismertem csak, kicsit többet tudok keresni majd.
A gcode-ot már nézegettem, azzal szerencsére megvoltam.
Most még a filament beszerzésen gondolkodom, hogy milyen hogy legyen.. -
Demo07
aktív tag
Régen jártam erre felé, mivel a filamentes nyomtatóim stabilak, viszont a RESIN az egyenlőre mélyvíz...
Long story short... 22' decemberében vettem egy Elegoo Mars 2-t, persze a gari azóta lejárt már... mivel csak most szabadult fel némi időm, hogy ebbe belekezdjek, tegnap kicsomagoltam és beállítottam a Z_offset-et.
Chitubox-hoz(Basic V1.9.4) honnét tudok esetlegesen resin profilokat letölteni?
Létezik e egyállatalán "kész profil" ami eseteleg finomhangolni kell Elegoo(ABS-like és vízzel mostható) és Anycube(Vízzel mosható) resinem van, amivel kisérleteznék. Kezdésnek mindenképpen a vízzel moshatóval.Az alap resin beállítás mennyire alkalmas, vagy leginkább melyik resinhez? Gondolok itt az expoziciós időkre.
Tesztekből ezeket fogom majd kipróbálni:
-https://www.tableflipfoundry.com (The cones of calibration)
-https://all3dp.com/2/best-resin-printer-test-print (Siraya Tech, Validation Matrix)Szintezésnél mennyire kell szorítania a papírlapot amikoz a z offsetet állítom be? Elég az ha egy kis ellenállással ki tudom azt húzni?
Nyomáspróba után viszont nem engedi kihúzni a papírlapot az normálisa?Bármi tanács jól jön.
-
Janos46
tag
válasz
Mr.Csizmás #44690 üzenetére
Igazad van. Részletesebben. FreeCAD-al készítettem, és annak a projekt egyesítésével raktam össze az alkatrészeket és nem az a2plus assemblerrel. Mellékelem a fájlokat. A jó stl fájl lett az amit a nem tudom hogy sikerült Compound módszerrel csináltam. Ahhoz kellene a segítség hogyan is kell csinálni.
Arduino NANO panell.FCStd Eredeti
Arduino NANO panell-Compound.stl Nem tudom hogy sikerült
Arduino NANO panell.stl Egyszerű exportálás -
fabula
őstag
Próbáld ki az Orca Slicert [link] , szerintem az jobb (mondom szerintem
).
Hogy mit nyomtass? Hát mindent, amit csak szeretnél.
Arra vigyázz, hogy ne a nyomtatóhoz nyomtass mindenféle, időnként felesleges kiegészítőt (a kábelvezető az jó).
Nézz szét a Thigiverse-n [link] , a Printables-en [link] , a MakerWord-ön [link] , a Cults-on [link] , a MyMiniFactory-n [link] , stb, rengeteg modell van feltöltve, amit már csak szeletelni és nyomtatni kell.
Arra figyelj, hogy modellt tölts le és ne gcode-ot (stl, stp, step, 3mf a modell fájlok kiterjesztése, mert ha más gépre szeletelt gcode-ot töltesz le és próbálsz meg kinyomtatni, akkor kárt is tehetsz a nyomtatódban a fizikai eltérések miatt.
Arra figyelj, hogy a szeletelőben megfelelően állítsd be a nyomtatód fizikai paramétereit, vagy tölts le egy megfelelő nyomtató paraméter fájlt és importáld be, vagy pedig pl. az Orca szeletelőben már benn van az SV06 nyomtató profi és csak ki kell választani, az már helyesen tartalmazza a nyomtató fizikai beállításait.
Keress rá a google-ban az SV06 filament profilokra és biztos fogsz találni sok jó kiindulási alapot a szeletelő beállításához.
Sok sikert a játékhoz és ha nem sikerül minden egyből, ne kesredj el, mi is így kezdtük, viszont ezekből lehet a legtöbbet tanulni.
-
Joshi
titán
"gyors összerakás után már körvonalazódik is a Benchy az SD-ről, csak a fúvóka-hőmérsékletet állítottam, amit aztán a nyomtató felül is bírált, nem is értem"
A gyári modellek amit a nyomtatóhoz adnak, azok már egy szeletelt modellek. Csak úgy tudod megváltoztatni a paramétereit, ha a gcode fájlt szerkeszted mondjuk jegyzettömbbel és átírod amit akarsz, majd elmented és úgy nyomtatod ki. Na ezért nem változott a hőmérséklet. -
KrAt
veterán
Sziasztok!
Megjött ma az SV06+, 270USD-ért ért haza, gyors összerakás után már körvonalazódik is a Benchy az SD-ről, csak a fúvóka-hőmérsékletet állítottam, amit aztán a nyomtató felül is bírált, nem is értem
Olvasgattam a slicer részről, perpill a PrusaSlicert töltöttem le, és el is kezdtem nyomkodni, de lehet, valami tematikusabb kezdést kéne csinálni
Ti mit ajánlotok videót / leírást hozzá?Kezdésnek valószínűleg a kábelvezetőt nyomtatom majd ki hozzá, de még jöhetnek majd ötletek, miket ajánlotok
-
Janos46
tag
Sziasztok.
Némi sw a sok hw után. Készítetem egy Arduinno Nano Bővítő Modul_Makett-et szórakozásból. A panelon lévő alkatrészeket egyenként készítettem és utána tettem fel a panelra. Amikor stl fájlra konvertáltam, akkor egyenként kellet kijelölni, azonban a konvertálás után az alkatrészek hiánnyosan látszanak. Sajnos már nem tudom mit ügyködtem, de a végén jó lett. Azonba a fájlnév így jelent meg: Arduino panel Compound.stl. Mit csináltam hogy Compound lett? -
Reggie0
félisten
Azert torik a filament, mert keveset nyomtattok
-
fabula
őstag
válasz
Silent77 #44676 üzenetére
Éerdekes, ezek a Sunlu színek nekem sem törnek, viszont a világos zöld és a rózsaszín Sunlu az nagyon, hiában száratottam már ki mindkettőt többször is az S2-ben. És még csak nem is régiek (legalább is nálam, aztán ki tudja, mikori gyártásúak).
Vannak még régi (3-4 éves) Devil Dersign filamentjeim is, azok sem törékenyek.
Szóval sok mindentől függ, mert hát PLA van sokféle, gyártónként és színenként is (adalékanyag típusa) változhatnak a tulajdonságaik, én ezt tapasztaltam már régebben is. -
-
fabula
őstag
válasz
Bubukain #44672 üzenetére
Azt hogy neked van-e értelme, mindenképp neked kell eldönteni. Többszínű nyomatot lehet vele készíteni 4 színig, vagy pl. PLA-hoz szép felületeket lehet készíteni az alátámasztások felett, ha a támasz interfész rétegét PETG-ből nyomtatod és fordítva. Ilyenkor anyagcserélőként működik, de ugyan ezt meg lehet csinálni a direkt erre gyártott PLA támaszanyaggal.
Jó még arra is, hogy ha hosszabb nyomtatásnál az egyik tekercs kifogy és van fent az AMS-en azonos anyagú és azonos színű filament, akkor automatikusan folytatja a nyomtatást a másik tekercsről.
Végül a filamentek ki és befűzése teljesen automatikus lesz az AMS-el, ami nem tűnik nagy dolognak, de nagyon könnyen hozáá lehet szokni.
Nekem P1P van burkolva és hozzá az AMS, nagyon sokoldalúan ki lehet használni, nekem bevált.
Mindenképp alaposan gondold át és úgy dönts, ne hallgass sem rám, sem senkire.
-
fabula
őstag
Ez sajnos így van, van amelyik PLA szálnak egy-két nap is elég, másik meg hetekig el van benne törés nélkül. A gyári Bambu szálak nálam jobban bírják, Sunlu-ból meg színfüggő, de van olyan noname fehérem, amit rögtön ki is fűzök az AMS-ből használat után, mert egy éjszaka képes beletörni (lassan már elfogy szerencsére).
Én is ki szoktam húzni a már ismerten "törékenyebb" filamentekt, meghajlítgatom 10 cm-enként, hogy meddig törik, amikor már csak hajlik, felette vagy 15 centivel levágom és visszafűzöm.
Pedig nekem is tele van minden szabad helyen szilikagéllel.
Ez van, ezt kell szeretni.
-
Joshi
titán
válasz
Bubukain #44672 üzenetére
Nekem P1S-hez van a normál AMS, de abban a PLA is törik ha bent hagyom 1-2 hétig. Olyankor azzal kezdek, hogy kihúzom azt a szálat amivel nyomtatni akarok, aztán letörök a végéből ~1m-t. Nem nagy ügy.
Egyébként nekem nem is azzal van a bajom az AMS lite-al amit írtál, hanem ez miatt dupla helyet foglal az amúgy kis helyet foglaló A1 nyomtató. Aki csak ritkán nyomtat hobbiból, annak fölösleges.
-
Bubukain
senior tag
nézegetem ezt a Bambu A1 szériához kapcsolt AMS lite kiegészítőt. Nem nagyon tudom hova tenni, hogy van-e értelme. Ami zavar hogy nyitott. Ha napokig rajta van a filament akkor az nyilván nedvesedni fog, nem? Ki-be fűzögetni a szárítás miatt meg elég macerás lenne. Vagy túlgondolom a dolgokat?
-
fabula
őstag
válasz
szabieable #44664 üzenetére
A kamra hőmérséklet 45-49 C fok közötti elsz (nyomtatás hosszától függően), kicsit előmelegítem az ággyal ASA nyomtatása előtt.
Funkcionális alkatrészeket nyomtattam ASA-ból és a rétegtapadás jó lett (bár nem teszteltem Igor féle anyag tesztekkel). Ninden esetre eddig még nem váltak szét a nyomatok. Fórumokon is megerősítetteék, hogy az ASA nyomtatás jól működik másnak a zárt Bambu nyomtatókban (burkolt P1P, P1S, X1C). A P1P-hez sokan építettek Vision vagy ARC házat (amikor vettem, akkor még nem létezett a P1S), illetve megvették a később kiadott P1S kiegészítő házkészletet és mindegyikkel működik az ASA nyomtatás, ha csak nem hazudnak a fórumtársak
.
Az ABS ugyan ez, de én jobb szeretem az ASA-t az ABS-nél. -
fabula
őstag
válasz
syler123 #44667 üzenetére
Esteleg írj rá privátban kecstama-ra, hátha neki kell az SV06 Plus, ajánlottam neki ezt is, nem csak a Bambu A1-eket
.
Szerintem jól döntöttél, az A1 Mini egy nagyon jó kis méretű nyomtató, mint már írta, ár/érték/minőség arányban jelenleg nincs jobb a piacon, egyenlőre. Ha a mérete elég, akkor meg főleg jó döntés. -
fabula
őstag
Miért, mondta neked bárki is, hogy okvetlen vegyél Bambut
? Én biztos nem, másnak is csak javaslatokat teszek és nem csak Bambura, már ha elolvastad az ebben a témában írt első hsz-emet is, meg a többit is végig és nem csak az egyij fórumtárs némileg torzító reagálásából indultál ki.
Már többször leírtam, hogy mindneki azt vesz, amit csak akar és amire telik neki, meg a folyományait is ő viseli.
Így próbáljon meg jóindulatúlag segíteni egy kezdőnek valaki.
-
syler123
veterán
Na meghirdettem én is a Sovol SV06 plus-t, addig megy a Bambu ajánlás, hogy ki kell próbálnom.
Jobban is el fogok férni, mert alig fér el a mostani komódon. Bőven elég nekem az A1 mini.
-
válasz
szabieable #44664 üzenetére
Ez egy gyönyörű hunglish hosszászólás lett...
-
szabieable
aktív tag
válasz
fabula #44656 üzenetére
Csak érdeklődés szintjén, milyen chamber tempet tudsz elérni bambuval amivel úgy érzed, hogy megfelelő layer adhension alakul ki asa/abs esetén? Az egy dolog, hogy kijön a print és nem warpolt be, de mechanikailag is tartós lesz? És itt most rendes ABSről szól a kérdés, nem a tweakelt abs-t meg egyéb adalékanyagos cuccról
-
dugesz77
őstag
válasz
daninet #44646 üzenetére
Mostanában nyomtatgattam újgenerációs asztalrángatóssal. Elegoo Neptune 4 és Creality CR-10 SE volt az alany mellettük az öregecske Prusa MK3S+. Hát nagyon elrohant a technika a prusa mellett. Már az Neptune 4 sem rossz de a CR10SE nagyon betyár. Szépen és gyorsan nyomtat gyári klipperrel tökre jó kis masina. Próbálgatjuk a K1-et is az sajnos két gépből kettő extruder cserés (első verziós) volt, ki lett cserélve, most már azok is magukra találnak de bíztató lett a teljesítményük főleg amelyik kapott egy micro swiss hotend tuningot is.
Elvitathatattlan a Bambu-tól, hogy ő kavarta fel az állóvizet azóta sem bántam meg ,hogy a P1P-t választottam akinek belefér az ára jól teszi ha azt veszi. -
fabula
őstag
Igazad van, őket is ismerem, de Attila inkább retro számítógépekkel foglalkozik és Walter is sok más barkácstémáról készít videókat, bár mindkettőjüknek vannak jó 3D-s videóik is.
Én próbáltam olyan csatornákat linkelni, amik nagyobbrészt a 3D-s technológiákkal foglalkoznak és sokféle gépet tesztelnek és használnak. Mondjuk Attila is inkább átépít és épít 3D nyomtókat, de ha valaki bele akar mélyedni a gépek részletes működésébe, akkor sokmindent meg lehet tudni tőle. -
fabula
őstag
Igen, jó dolgai vannak, de azok közül, amiket én linkeltem azért elismertebb pl. Teaching Tech vagy a CNCKitcen, vagy aki az előbb nálam lemaradt, Thomas Sanladerer [link] , sokkal több és sokoldalúbb videóik vannak, ettől még elimerem és tisztelem Igor munkásságát is, nagyon sok hasznos anyagtesztet készít.
-
fabula
őstag
válasz
ArthurShelby #44653 üzenetére
Ha autóalkatrtészeket akarsz nyomtatni, akkor mindenképp ASA, Nylon, esetleg ABS anyag jöhet szóba, ezekhez meg zárt házas nyomtató kell mindenképp.
Ha Bambut akarsz, akkor ehhez a P1S jelenleg a legjobb ár/értékű nyomtató (és nem vagyok fizetett Bambu reklámozó).
A Bambu A1 nagyon jó nyomtató, de elsősorban PLA és PETG nyomtatására, korlátozásokkal esetleg még ABS-re gyári alapállapotban. Lehet próbáélkozni bedobozolással, de azt meg az A1-eknél a Bambu nem ajánlja, mert az elektronika hűtése nem lesz megfelelő. A P1S-nél az elektronikát is külön ventilátor hűti.
Autóalkatrészekhez azért kell legalább az ASA, mert jobbbak a mechanikai tulajdonságai, magasabb a hőállósága és nem érzékeny az UV-ra sem. A PLA és a PETG egy meleg nyári napon simán deformálódik az autóban a hőtől, ezek az anyagok inkább dísztárgyaknak, játékoknak jók.
Még is milyen videókra gondolsz? Ide tezsek néhány elismert 3D nyomtatós youtubber elérhetőségét, itt tudsz nézegetni dolgokat [link] , [link] , [link] , [link] , [link] , de van még rengeteg videó témától függően.
Egyébként meg egyetértek ADAM1337 #44654 hsz-ével. Előbb találd ki. mire kell, azután vásárolj. Ha meg nem jön be, legfeljebb eladod egy kis buktával, az lesz a tanulópénz.
-
Sdi
addikt
válasz
Elsőre az ő videóit nézd meg, elég komoly embernek látszik / több más régebbi youtuber is hivatkozik az ő angol csatornájára /.
-
ADAM1337
nagyúr
válasz
Szerintem akkor érdemes belevágni ha tudod mit akarsz, illetve milyen anyaggal dolgoznál szívesen.
Én pl rc modellezéshez gyártottam elsődlegesen prototípusokat, most már ikea-s lámpából csináltam mikrofon kart és társai.
De nyomtattam már pc-hez ultra könnyű egeret, is billentyűzethez key cap-et is. elég változatos, ha tudod az anyagot és gyártás technológiát utána kezd el nézelődni. -
ArthurShelby
addikt
válasz
ArthurShelby #44379 üzenetére
Sziasztok!
Kb 3hete olvasom a topikot. Unokatesóm vett egy 3d nyomtatót, és megtetszett nekem is az ötlet. Igazából még azt sem tudom mire használnám (mit akarok nyomtatni), kb kis autóalkatrészeket, kis stabil minőségi bizbaszokat.
Az unokatestvérem egy creality render 3 v2 neo -t vett. Én ahogy nézem jobbat (drágábbat) szeretnék, kb egy bambu a1-et (az itteni beszélgetéseket olvasva). De ez még a távoli jövő még, először nekem kéne fejlődni.
Néha olyan idegen szavakat használtok, amiről fogalmam sincs mi. Tudtok ajánlani jó yt videókat/anyagokat a témában (tudom a google a barátom, de a ti ajánlásotok érdekelne)? -
fabula
őstag
válasz
daninet #44649 üzenetére
Kedves fórumtársam, én is hobbista vagyok és még más hobbijaim is vannak. Sajnos minden hobbi drága, ha egy bizonyos színvonalon szeretnéd űzni.
Nagyon sok hobbista vesz Bambut és pl. az A1 mini kimondottan egy modern, kezdő hobbistának való nyomtató, mert ezzel megszeretheti a 3D nyomtatást és az alkotás örömét anélkül, hogy komolyabb műszaki ismeretekkel kellene rendelkeznie. Persze ennek ára van, de ha megnézed pl. a Prusa minit, akkor már mindjárt nem is olyan drága és sokkal többet tud műszakilag és minőségben. Amiről én beszéltem az az ár/érték arány, meg a sikeres nyomtatások 99%-os valószínűsége kevés alaptudással is, ezt nyújtja a Bambu.
Nekem sem X1C-m van, kicsit hajlítod a valóságot, hogy a legdrágább hobbista gépükre hivatkozol ellenpéldaként, mivel én nem azt ajánlottam, hanem a legkisebbet, az A1 minit kezdésnek. Azt is el lehet adni kevés veszteséggel, ha maga a 3D nyomtatás nem jön be a hobbistának.
Ja amúgy gondolom a te épített nyomtatód sem filléres gép, főleg ha a ráfordított időt is nézzük, pedig te is hobbista vagy, ha jól értettem.
Én is gondolkoztam épített gépen, egy Voronnal szemeztem, de azután kijött a Bambu és az jóval olcsóbb és helyből megugorja a legjobb Voron szintjét, tehát ez volt az olcsóbb és minőségi választás hobbistaként.
Én elsősorban nyomtatni szeretek és nem szerelgetni, bár ha kell, nem riadok vissza tőle, de elsősorban az elektronika és számtech érdekel, a mechanikai barkácsolás kevésbé.
És nem kapok semmit a Bambutól, nem vagyok "fizetett" reklámozójuk, csak egy elégedett felhasználó.
Ja és elsiklottál még afelett is nagyvonalúan, hogy én nem csak a Bambukat ajánlottam kecstama-mak, hanem alternatívaként ajánlottam a Sovol SV06 Plus-t is, ami alapnyomtatónak már elmegy és lehet vele tanulni is, de hát ez sem számított sokat számodra, nem felet meg az alapkoncepciódnak, hogy "csak Bambut tud ajánlani".
Na de én ezzel be is fejeztem ezt a témát, mert úgy is csak neked lehet itt igazad, ha meg nem, hát csúsztatsz picit.
-
Sdi
addikt
Én is nézegettem olcsóbb nyomikat, de a sok youtube videó nézegetése után inkább ezt választottam. Bár nálam a helyhiány miatt az alapterület is számított.
-
Sdi
addikt
válasz
daninet #44649 üzenetére
Pont ez a probléma, annak aki ezzel pénzt akar keresni, annak nagyon jó lehet a Bambu, de aki csak próbálkozik vele, mit is szeretne, annak kicsit drága próba. Én most vettem egy Flsun SR nyomtatót, kipróbálás céljából. Nem igazán tudok ebbe a vitába beleszólni, de pár óra használat után jónak tűnik kezdésnek. Meg kell még tanulnom, ki kell tapasztalnom a dolgokat.
-
daninet
veterán
válasz
fabula #44647 üzenetére
elfelejtettem megválaszolni a kérdésed, hogy van-e bambum:
nincs, nem is lesz. Jobb nyomtató az x1c mint ami nekem most van? igen
de én nem ebből élek, hobbista vagyok, a jelenlegi nyomtatómat jórészt én terveztem és építettem amire egy évem ment rá kb prototípusokkal és tesztekkel. Moduláris és átalakítható. Teljesen FOSS rajta minden és szeretném ha így is maradna.Ha nyomtatásból élnék vagy a business szerves része lenne lehet vennék bambu nyomtatókat. De egy hobbistának otthonra azért elég meredek még a jó ár ellenére is a dolog. Mintha azt mondanád csak Milwaukee Fuel szerszámokat vegyél a többi úgysem jó és csak bajod lesz vele. Azért vannak árnyalatok az ikeás csavarbehajtó és a Milwaukee Fuel között.
-
daninet
veterán
válasz
fabula #44647 üzenetére
"gyantásnak nem Bambut ajánlottam" ez egy poén volt de lehet elrepült feletted
Nem pöcsméregetésnek írtam, biztosan vagyok benne, hogy van tapasztalatod a dologban.
A bajom az, hogy idejön valaki, hogy 80k a budget (és a piac tele van 80-100k körül nyomtatókkal) és az az első, hogy ezt figyelmen kívül hagyod és egy 250k nyomtatót ajánlasz neki, miközben mondta, hogy max ennyit szán rá és azt sem tudja, hogy erre van-e szüksége. Tudom, hogy jó, de úgy nyomod mintha jutalékot kapnál belőle
Nem szar nyomtató az új ender 3, nem kell már újraépíteni sem mint a régit és belefér a költségvetésbe. Vegye meg, ha nem tetszik eladja 50ért bukott rajta 30at. Nem a világ vége. -
fabula
őstag
válasz
daninet #44646 üzenetére
Csak kicsit tévedsz, mert pl. Ender 3-am nem is volt, azt direkt kihagytam
és legutóbb egy elég jó core xy nyomtatóról váltottam a Bambu-ra, ami szintén nem volt rossz, az is direct drive-os és automata szintezős meg klipperes volt, de a Bambu azért mindenben sokkal jobb.
Elhiheted, mert mindez személyes tapasztalat. Az AMS-el kiegészítve meg egy olyan sokoldalú és nagyrészt automata rendszerré válik a Bambu bármelyik nyomtatója, amelyet csak akkor tudsz megérteni, miután ténylegesen kipróbáltad és kihasználtad a lehetőségeit. Ez az én véleményem, nem kell elhinni.
Amúgy te nyomtattál már valamelyik Bambuval? Csak azért, mert én mint írtam feljebb, ez már a 6. 3D nyomtatóm és azért van némi gyakorlati tapsztalatom és összehasonlítási alapom.
Egyébként ha figyelmesen olvastad volna a hozzászólásaimat, gyantásnak nem Bambut ajánlottam, hanem Elegoot, ilyenem is van és a maga árszintjén egész jól használható miniatűrökhöz, ezt is leírtam kecstama-nak.
Persze biztos neked is igazad van, csak hát nem értünk egyet, ilyen ez a véleményszabadság.
Szerintem meg te maradtál le a Bamburól és azért nem érted, miért ezt ajánlja, akinek már van balamelyik típusuk.
-
daninet
veterán
válasz
kecstama #44644 üzenetére
ne vedd fel, ha gyantás nyomtatóért jössz akkor is a Bambut javasolják a topikban
Kicsit olvasgass erről, nézz meg pár videót. [link]
Szerintem az Ender3 V3 SE is jó választás egy 10essel olcsóbb.Egyébként valami újba kezdésnek mindig ez a (szerintem) jó metódusa:
1. Vedd meg a legolcsóbb cuccot és használd amíg tönkre nem megy. Ne kíméld, próbálj ki vele mindent
2. Most, hogy már tudod az igényeid vedd meg a legjobbat ami a pénzedből futja.Szerintem ez igaz a 3d nyomtatásra is. Szerencsére már nem az öngyulladós anettkák és dobozból kivéve gyakorlatilag rossz Ender3-ak korát éljük, így ha veszel egy nyomtatót normális ABL-el és direct drive hajtással nem lesznek gondjaid. Van minőségi szakadék az új Ender 3 és a Bambu között de már régen nem annyi mint mondjuk 1 éve.
#44645 fabula Az a gond, hogy te ott maradtál le, hogy van a Bambu meg a régi Ender 3-ak. A szopás meg a nagyon jó nyomtató köztes út nélkül. Ez ma már nem így van. Szerencsére változott a piac. Tényleg jó a Bambu de már nem akkora előnnyel mint régebben. Főleg úgy, hogy minimum 2.5x annyiba kerül mint a fent említett gépek ami nem a "picit megtoldom a költséget" kategória
-
fabula
őstag
válasz
kecstama #44644 üzenetére
Megértem, de ez egy hosszabb távú beruházás és nekem elhiheted, hogy a tudása és az egyszerű, sok automatizmust tartalmazó működtetése bőven behozza az árát.
De te tudod és neked kell a saját károdon megtapsztalni, hogy sookszor a drágább az olcsóbb hosszú távon. A filamentek sem olcsók és az elrontott modellek mennek a kukába, az kidobott pénz lesz. Márpedig a Bambun én eddig még csak saját hibámból dobtam ki két munkát közel egy év alatt, míg más nyomtatóimon elég sok volt arányaiban a selejt, és nagyrésze nem az én hibámból.
Egy modern Bambu nyomtató mellett is lesz még mit tanulnod a műanyagok tulajdonságairól (PLA is van ám sokféle) és a szeletelő rogramok beállításairól meg majd a 3D tervezésről is, mert el fogsz hutni odásig, ha meg nem jön be, akkor jó áron eladhatod, mert modern és nagy rá a kereslet.
Persze ez csak az én véleményem a sok éves tapasztalat után. -
fabula
őstag
válasz
kecstama #44638 üzenetére
3D nyomtatót akarsz venni, vagy szívást
?
Ha megbízható kezdő nyomtató kell és elég a 180x180x180 mm-es térfogat, akkor kezdőknek kiváló választás a Bambu A1 mini [link], igaz nem 80 e Ft, de ár/érték/minőség/automatizmusok alapján ennél jobb választás most nincs egy kezdőnek, szerintem. PLA-hoz, PETG-hez tökéletes és még valamennyire ABS-hez is jó.
Hidd el, volt már korábban 5 különböző 3D nyomtatóm. először én is "olcsóban" gondolkodtam, mondjuk tanultam is rajta, de többet szerelgettem meg tuningoltam, mint értelmes dolgokat nyomtattam vele. Legtöbbet hozzá nyomtattam tuningot.
Aztán eladtam, vettem egíy "jobbat", azzal is szívtam meg tuningoltam, majd eladtam és vettem egy "még jobbat" és így tovább, míg végül eljutottam a Bambu-hoz, vettem egy P1P-t és azóta csak nyomtatok, alig győzöm filamenttel.
Ez egy teljesen más világ, mint az eddigi 3D nyomtatók, és nekem van összehasonlítási alapom bőven meg több mint 6 évem benne.
Ha meg nagyobb kell PLA-hoz, PETG-hez és még valamennyire ABS-hez is akkor, ott a nagyobb, 256x256x256 mm térfogatú Bambu A1 [link] .
Mindkettőhöz lehet venni később AMS light 4 színű adagolót [link] , amivel 4 színű nyomtokat tudsz készíteni, és többféle anyagot is nyomtatni, pl. PLA-hoz PETG-s interfészes támaszokat, ami így szép felületet ad, ellentétben azzal, ha saját anyagát használod végig támasznak.
Ha meg ez neked sok, akkor se add alább a Sovol SV06 Plus-nál [link] , azt tudom még jó szívvel ajánlani, de az már egy elavultabb rendszer, de még jó.Resinesből valamelyik Elegoo Mars nyomtatót javasolnám, pl. Mars 3 [link] és vízoldószeres gyantával, azzal kevesebb a probléma, persze azért azzal is van elég sok, de legalább nem kell hozzá literszám isopropil alkoholt venni. Mosáshoz elég egy megfelelő méretű fedeles műanyag dobozt venni, meg kell még valami UV-s szárító is (én barkácsoltam UV lámpából, fényre működő forgatóból és egy kisebb kukából, meg alufóliából és bevált meg olcsó is volt
). Nekem Mars 2 van, akkor vettem olcsón akciósan, mikor kifutó lett, most a Mars 3 ilyen.
-
daninet
veterán
válasz
kecstama #44638 üzenetére
Egy nyomtatót szeretnél vagy kettőt? Nagyon más a két technológia, a resin koszolósabb, lakásba nem való mert bűzös gázokat ereget, kell hozzá wash&cure megoldás még, tehát a nyomtató önmagában nem elég. Persze utóbbi lehet valami maszek megoldás is ha nem akarod a gyárit.
Sokféle műgyanta van. Az alap műgyanta kemény, de rideg, vehetsz erősebb műgyantákat amik nehezebben törnek. Alapvetően a műgyanta apróbb tárgyakhoz való amihez magas pontosság szükséges.FDM vonalon az új ender 3 állítólag jó, Sovol-nak vannak belépő nyomtatói jó minőségben még. Ne vegyél nyomtatót ABL (auto bed level) és direct drive nélkül.
Resin vonalon majd ajánlanak valamit a kollégák és nem használom.
-
kecstama
tag
Sziasztok, jó helyen járok ha nyomtatóválasztáshoz keresek segítséget?
Kb. 80e. forint környékén tervezünk venni.
Én a PLA-t preferálnám, mert HDD kereteket, ilyen-olyan funkcionális tárgyakat nyomtatnék vele, de a nővéremnek a Resin lenne a jobb a figurák miatt.A Resinnel nyomtatott dolgok mennyire bírják a strapát?
Amiket eddig néztünk: Creality Ender 3 V3 SE , Anycubic Kobra2, Creality Halot One Pro
Köszönöm a segítséget! -
spider23
senior tag
válasz
MrAlex #44632 üzenetére
Ez az egy van, viszont most minden nyomtatás előtt csinál egy gyors tesztet ahova nyomtatni fog. (Mesh Adaptive Mode) és ez le is fut nyomtatás előtt és használja is elvileg... Szóval ezért nem értem hogy miért csinálja ezt.
Több PETG is nyomtattam már és ott középen látszik hogy meg van kicsit kopva a PEI lap, az lehet a gond PLA nyomtatásnál? -
azbest
félisten
Funkcionális nyomtatás témában, mini pécé:
A gyári ház alul és oldalt teljesen zárt, a teteje egy hatalmas borda. De a zárt házban az ssd és a ram nagyobb terhelés mellett, szellőzés nékül azért forró lesz.
Szóval lemásoltam a gyári oldalakat, az aljára ventit tervezve és oldalait szellősre. [kép]
Az oldalakat 0 top és bottom layerrel 30% infillel, 5-6 walllal.
Az alját 0 bottom layerrel, mert így nyertem egy órát és úgy sem látszik, mert a gép belsejébe néz. Külön a ventirácsot és utólag beragasztva, mert befelé szívó venti állásnál kell egy kis plusz hely és így support nélkül lehetett nyomtatni. -
daninet
veterán
Használt valaki fém hatású filamentet? Olyat ami festés nélkül valamennyire fémnek néz ki. Nem a méregdrága acélporos filákra gondolok hanem valami olcsóbbra amit bármilyen nyomtatóval ki lehet nyomni.
-
szabieable
aktív tag
válasz
HornedReaper #44626 üzenetére
Minél melegebb annál jobb ( 70+ ) vagy válassz adalékos PC-t pl prusament pc blend ami nem háklis a meleg chamberre
-
spider23
senior tag
PLA t nyomtatok. Mi okozza azt hogy középen már a brim egyik része folyamatosan felválik a nyomtatás elején, míg egy másik helyre rakva a nyomtatandó anyagot tökéletesen tapad és jól kinyomtatja?! Klipper auto bed mesh minden nyomtatás előtt lefut.
A nyomtató pei felület megtisztítva. -
HornedReaper
senior tag
Nylonhoz és polikarbonát nyomtatáshoz milyen doboz hőmérséklet ajánlott? Bár a tárgyasztal is kérdéses, mert 400x400mm szóval nem tudom milyen anyagból lenne jó amin kevésbé esélyes a warping.
-
gyantaszuz
aktív tag
válasz
Reggie0 #44622 üzenetére
Nekem is a Neptune-nal
#44624 kzkz
Igen, 2 dolog lehet azt mondták. A heater cartridge megfőtt vagy a loadcell nem jó mesh értékeket ad vissza. Viszont tegnap estére már nem ment át a self testen a heater, szóval egyértelmű lett a dolog. Még annyi kértek, hogy mérjek rá multiméterrel.Viszonylag egyenletesen tartotta 1-2 fok eltérés volt nyomtatás közben. Kb. 1 hete jelentkezett a gond, azelőtt atomstabil volt.
-
kzkz
őstag
válasz
gyantaszuz #44621 üzenetére
Jól értem, hogy a hotend fűtő eleme lenne a hibás, azért ilyen az első réteg? A hőfokot mennyire tartja egyenletesen?
-
Reggie0
félisten
válasz
gyantaszuz #44621 üzenetére
Nekem mennyi ilyenem volt ender3-al
-
Reggie0
félisten
válasz
gyantaszuz #44599 üzenetére
Reszelek nem tavozott a csapagybol? Ha igen, akkor nemsokara cseres is lesz.
-
fabula
őstag
válasz
KisBundi #44617 üzenetére
Elég sokféle sima PLA van EU raktárból (átváltottál EU raktárra?), 4 szín nincs jelenleg:
5 kg a 45% kedvezménnyel kb. 77 $, ami kb. 26.000 Ft, így tekercsenként 5.200 Ft-ra jön ki. Én pl. 7 kg matte PLA-t vettem nemrég, mert azok hiányoztak, 5.600 Ft/kg áron.
De sima PLA árban van nekik PLA+ is ugyan olyan áron, ott pl. a 23 színből jelenleg 3 szín nincs EU raktáron.
A PLA+ ugyan olyan jól nyomtatható mint a sima PLA csak kicsit erősebb. Sima PLA-ból és PLA+ -ból pedig minden színt össze lehet válogatni, ami kellhet, szerintem.
De ha ez neked nem elég választék, hát sajnálom, akkor keress mást máshol jobb áron, én csak megosztottam a saját tapasztalatomat, de az téged nem kényszerít semmire
.
-
fabula
őstag
válasz
KisBundi #44613 üzenetére
Egész jó minőség, én sok Eryone-t és Sunlut használtam el és használok folyamatosan, eddig gond nélkül. Kicsi hangolást igényelnek, áramlás, PA és szépen, jó minőségben lehet velük nyomtatni. Én pl. a Bambu szálakhoz képest nem vettem észre semmi különbséget, de a Devil Design és az Azurefilm, a Spektrum, meg az eSun is ugyan ez a minőség. Ár/minőség arányban meg szerintem egész jók.
-
KisBundi
őstag
válasz
Mr.Csizmás #44607 üzenetére
Vennék, ha lenne...
Köszi, szétnézek. Gyártó még esetleg PLA-ból ami jól működik és gazdaságos? -
Mr.Csizmás
titán
válasz
KisBundi #44606 üzenetére
bambu membership-el vegyél filát, ha most vettél gépet. 4-8-nál már van rendes kedvezmény is. Bambulab Global Store | Membership discounts up to 32% off |
---------------------------------------
alza, variometrum, CDRmarket
-------------------------------------
(vagy összeállni másokkal, pl. én is vennék filát csak várom hogy legyen alkatrész készleten, amit vennék) -
KisBundi
őstag
Sziasztok! Tudom sokadik kérdés, de brutál mennyiségű hsz-t kellene visszaolvasni miatta még szűrővel is. Ár/érték arányban tudnátok jó minőségű filamenteket javasolni? Honnan és melyik gyártótól érdemes most rendelni?
Volt egy Vyperem 1 évig, de a fiam születése miatt kihagytam 2 évet és most kicsit el vagyok tévedve az árakkal és minőséggel, de egy Bambu A1-es újra neki szeretnék futni.
-
fabula
őstag
válasz
Mr.Csizmás #44602 üzenetére
Onshape, video oktatóanyagok meg pl. itt: [link] .
-
válasz
Mr.Csizmás #44602 üzenetére
TinkerCAD? Onshape?
-
Mr.Csizmás
titán
halp: melyik volt az az online 3d tervező oldal, ahol van tutorial is?
-
Rivaul
addikt
Sziasztok!
Egy kis Ender 3-am van. Hozzá Cr-Touch. Ha be van szintezve az asztal és lefuttattam a gépi szintezést is, akkor is kell minden nyomtatás előtt a g-kódba az automatikus szintezés? Vagy elég néha-néha végig szinteztetni vele és az alapján dolgozik minden nyomtatásnál?
Új hozzászólás Aktív témák
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- BestBuy topik
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Baldur's Gate 3
- Túra és kirándulás topic
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- World of Tanks - MMO
- Házimozi belépő szinten
- További aktív témák...
- ALIENWARE Area-51 R6 Threadripper Edition 1920X
- AKCIÓ! Gigabyte Z370M i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB ZALMAN S2 TG Corsair S650W
- Xiaomi Redmi 14 C 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Felújított laptopok számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
- BESZÁMÍTÁS! MSI A320M R3 4100 16GB DDR4 120GB SSD 500GB HDD GTX 1050Ti 4GB Zalman T7 NBASE 600W
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest