- Apple iPad 11” (A16, 2025) - a táblagépek vanília fagylaltja
- Léghűtés topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Azonnali fotós kérdések órája
- Asztrofotózás
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen egeret válasszak?
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Saccco
nagyúr
-
Reggie0
félisten
En atveszem a kinyomtatott hulladekot.
(#16998) Mr.Csizmás: Elony ha szet van valogatva muanyagtipus szerint, es az sem art, ha gyarto szerint is. Akkor majdnem az eredetivel megegyezot lehet belole ujra huzni. Nekem minden szinhez, gyartohoz es tipushoz van egy kulon nejlonzacso amibe gyutom, mar van vagy 5kg hulladek.
(#16998) Mr.Csizmás: Meg kb. 1 honap, most utazok el.
-
layerke
aktív tag
válasz
dugesz77 #16996 üzenetére
Senki nem mondta, hogy lebomlik. Leírásában biológiailag lebontható szerepel, ami azt jelenti, hogy az általad ecsetelt körülmények között tartva x időn belül lebomlik. Ha kidobjuk az udvarra, akkor sajnos nem..
Joshi: ha ez tényleg fontos, akkor tedd meg a megfelelő lépéseket! Beszéljetek a TG-vel, hogy legyen beírva az összefoglalóba egy felhívás a "szemétgyártásra" és szervezd meg, hogy összegyűjtsük valahova további értelmes felhasználás céljából, mint amit dugesz is írt. Szerintem jó a kezdeményezés!
-
dugesz77
őstag
válasz
Mr.Csizmás #16995 üzenetére
Én szerintem ha összegyűlik annyi ,vágódeszkát vagy pohár alátétet olvasztok belőle sütőben szilikon formában. Ez a filament gyártás elég macera otthoni körülmények között.
Azért érdekes ,hogy nagy betűkkel hirdetik ,hogy a PLA környezet barát ,mert lebomlik de azt elfelejtik odaírni ,hogy 5 napig kéne 60C fokon tartani ,hogy beinduljon a folyamat(forrás) -
Joshi
titán
A 3D nyomtatás topikgazdájának szól elsősorban a hozzászólásom. Nagyon fontosnak tartom azt, hogy a hozzáértő fórumozók azon legyenek, hogy a lehető legrészletesebb infót osszák meg a laikusokkal. Remélem nem kell részleteznem, hogy a kukába nyomtatott műanyaggal hova jutunk. Nem akarom túltolni a környezet védelmet, de azért ez a műanyagos Hobby nem tesz jót a környezetünknek. Én csak ~két hete foglalkozom a témával, de már szinte több kárt csináltam a műanyag hulladékkal mint bárki a környezetemben.
Ok, tök jól néz ki a Benchy, meg a Marvel/DC figurák. De azért na...Az eddigi hulladék ami még meg van, mert amúgy sok finomabb szálat, szemetet kidobtam már.
-
izisz
senior tag
válasz
Reggie0 #16988 üzenetére
Felteszem ezek cura-s varázslatok, szóval nálam nem játszik/játszott
Egyébként, tegyük fel adott egy üres kocka, tető nélkül, a fala 0.4mm vastag. Kicsinyítsd le tetszőlegesen. Szerinted továbbra is felszeleteli akármi, 0.4-es layer width beállítás mellett? Vagy az oldalfalak eltűnnek, csak az asztallal érintkező oldala marad meg? -
norbert1998
nagyúr
Srácok, ABS és 0.2-es Nozzle mennyire életképes? Péntekig csak ilyenem van.
-
Joshi
titán
válasz
Dyingsoul #16984 üzenetére
Nekem van egy nagyon részletes 600x400x400 mm körüli nagyon részletes modellem, de ha lekicsinyítem már nem tud vele mit kezdeni a szeletelő progi. Vagyis elkészíti a gcode-ot, de nagyon hiányos lesz a modell. Persze nálam drasztikus a kicsinyítés. Szerintem próbáld ki a Simplify3D, nagyon jónak tűnik a progi.
-
izisz
senior tag
válasz
Dyingsoul #16984 üzenetére
A kicsinyítés okozhat gondot. Egyszer az Eiffel tornyot akartam kisebbet nyomtatni, de amint kicsinyítettem, bizonyos részletek eltűntek, látszott az előnézetben, hogy pl a torony teteje felé a korlátok eltűntek, onnantól csak a levegőbe nyomta volna az anyagot - az adott, 0.4-es nozzle-al 0.4-es layer width-al az már nem ment volna.
Nálad is simán lehet ilyesmi gebasz, szóval jah, nézd meg a gcode preview-t. -
Joshi
titán
válasz
Dyingsoul #16982 üzenetére
Nekem nem üveg lap van hanem a Kossel Delta gyári felülete, de aztán írták hogy hidegen kell levenni. Mondjuk még úgy is nehéz.
A Simplify3D-ben van olyan funkció hogy lefuttatod a nyomtatást, vagy csak egyszerűen kipróbálsz egy másik szeletelő progit. Lehet rossz a G-code generálása annak a proginak amit használsz. Még nem próbáltam ekkora modellt nyomtatni, ez csak tipp részemről.
-
Dyingsoul
veterán
Üvegen egész biztosan nehezebb leszedni magas asztal hőfokon a tárgyat... Általában ha kész egy nyomtatás, meg kell várni, hogy lehűljön szoba hőmérsékletűre a munkalap és a tárgy is. Én néha rányitom az ablakot és szellőztetek, eddig nem ártott a modelleknek, persze csak a nyomtatás végén.
Más: nyomtatok egy bonyolult firgurát (Diablo). A nyomtatás kb 10 órán át tart a beállításaimmal. Szinte pont a felénél, 52%/-nál elrontja a nyomtatást... Olyan, mintha félre nyomná az anyagot vagy eltolja a modellt az üveglapon vagy nem is tudom mi történhet... 2x futottam már neki és egyszerűen csak pazarlom az anyagot.
Ilyen esetben, mikor egy bonyolult nyomtatás akár a végén vagy közepén failel, ti hogyan próbáljátok meg kideríteni, hogy mi lehet a hiba? Az alja pedig olyan szép lett..
-
TheProb
veterán
Halp, hilfe! PETG bibi (még mindig), az alábbi artifact-okat mi okozza és mivel orvosolható?
Z seam miatt lehet? Mint ha jelentősen kevesebb (és máshol) lett volna belőle, mikor "shortest"-tel nyomtattam "shaprest corner" helyett. Bár mindenképp volt, csak előbbinél talán kevesebb.Illetve továbbra is szívok a töréssel. Frissen kisütve, 240-245 fokon nyomtatva, hűtés nélkül is törik a modell. De nem csak a layer-ek mentém, hanem átlósan is.
-
izisz
senior tag
válasz
TheProb #16979 üzenetére
Az infillel az a gond, hogy cakkosan rakja. Így ha fehér filament lenne - ami ugye nem volt - akkor is rontaná az átlátszóságot. Míg a perimeter egységes hurkák, egyirányúak mindig. De ze most részemről csak logikázás, nem próbáltam infillel nyomtatni még lito-t. Majd oszd meg, hogy sikerült
-
azbest
félisten
ha valaki esetleg most töltene le legfrisebb marlin 2 bugfix branchről, akkor szólok, hogy sd kártyáról nyomtatás után pause módba áll a cuccos. Úgy látom ez ismert hiba, mert egy másik - reboot nyomtatás kezdetekor - friss hibajaívításban említik, hogy még megvan a pasuse probléma.
áh látom issue-t is nyitottak neki [link]
-
TheProb
veterán
A pozitív beállítás már megvolt, méretet nem állítottam slicer-ben. Sebességet 45re vettem, de egyelőre nem is a minőséggel volt a bibi, hanem, hogy semmi sem látszik.
Ez új, eddig minden vidinyóban 100% infillt állítottak be. Ha csak perimeter-t állítok, hogy fogom megkapni a rétegvastagság adta sötétebb/világosabb részeket? -
izisz
senior tag
válasz
TheProb #16974 üzenetére
Settings -> Image settings -> Pozitív legyen kiválasztva.
Ha legeneráltad a lito-t adott méretre, slicerben már ne méretezd át.
Lassú nyomtatás a szép eredmény nyitja, csak perimeter-t (ha kell, állíts 4-5-öt is akár), infill nem kell.
És szerintem a színes filamentek nem az igaziak erre a célra, csak a fehér.
Egyszer szimpla szürkével nyomtam, még a legerősebb lámpicskum sem lőtte át -
TheProb
veterán
Lithophane-ezők tanácsát kérném. Milyen beállításokkal ajánlott modellt generálni? Neten nem sok anyagot találtam, de azok közül kb mindenki hasonlóan konfolta a generátort. Kb mindent defaulton hagytak, csak pl a mérettel vagy a kerettel játszottak. Én most próbáltam nyomtatni egyet, de még a legvékonyabb részein sem szűrődik át a fény. Mindenki 3mm-es vastagságot állított be (default), én is így csináltattam a modellt.
A gyakorlatban ez átlag ~2mm-es vastagságokat jelent, amin 100% infillel aligha megy át a fény. Igaz nem fehér, hanem türkiz filamenttel próbálkozom.Valakinek tanács esetleg?
slicer-ben: 1réteg perimeter, 100% infill.
-
vizimento
senior tag
válasz
gerleimarci #16956 üzenetére
Nincs.
Gondoltam, ha sima üvegre megtapad, van esély a fémre is.
Ha meg nem, akkor gondoltam valami egyszerű trükkel megoldható: pl hajlakk/ragasztó.
Pont a fóliacserélgetést/ragasztgatást szeretném elkerülni. -
CHIPman
nagyúr
válasz
norbert1998 #16970 üzenetére
ITT esetleg? Rendelésre van a legtöbb cucc, de van, ami készleten is van. Arra figyelj, hogy nettó árak vannak kiírva.
-
izisz
senior tag
válasz
norbert1998 #16970 üzenetére
caxtool
Ugyan ideteszem a linket, de a számra is csapok, mert rablóbanda.De ha nagyon sürgős, náluk találsz valószínű.
-
norbert1998
nagyúr
Bajba kerültem.
2 düznim volt az ender-hez, és kettő a titan-hoz. Az egyik Ender-es eldugult, gázégő SEM segített, ő most acetonban úszik, hátha.
A másik endert beraktam, és az oldalán, a meredek rész közepén IS jött belőle az anyagAz használt Titan-ost beleraktam, de túlhúztam, beletört a hotend-be.
A heatbreak/heatthroat, ki minek hívja, szintén beletört, mikor ki akartam szedni, így az lett a vége, hogy 5-ös furó, 6-os menetmetsző. Enyhén laza, de talán maga a blokk kibírja, míg megjön az új kínából.Maradt egy 0.2-es titanos nozzle. Beraktam, de olyan rövid a hotend a második heatbreak miatt, hogy ABS-t nem tudok nyomni egyáltalán, mert lejjebb van a burkolat szinte, mint a 0.2-es titános nozzle, és instant warping van.
A dugult ender-es nozzle még acetonban ázik, de ugyanolyan hosszú, mint a titános, így nem vagyok előrébb burkolattávolságban.
Valahonnan lehet hamarabb szerezni méretben stimmelő heat throat-ot, meg esetleg düzni-t az országban, csak arra a 2-3 hétre?
-
Joshi
titán
válasz
Saccco #16968 üzenetére
Ezt a leírást találtam, de itt a Retraction három tényezőből áll. Ráadásul azt ajánlja, hogy meg kell nézni, hogy az adott anyag milyen hőmérsékleten viselkedik a legjobban. Nálam 215 C°-al melegíti az anyagot. Még nem próbáltam csak linkelem hogy milyen volt a nyomtatási beállítás és milyenre gondoltam.
-
Atamano
csendes tag
Sziasztok,
Ti milyen itthon is könnyen beszerezhető kenőanyagokat használtok 3D nyomtató karbantartáshoz?
-
Reggie0
félisten
válasz
CHIPman #16944 üzenetére
Meg kell tanulni gondolkodni es keresni. Amugy nem bonyolult, beirod, hogy "dcm+acetone" es mar az elso talalat is egy elore bekevert oldat. En meg azert irom igy, mert igy szokas nevezni, nem viccbol. Besetalsz vegyszerboltba es elkialtod magad, hogy dcm, mar eled is rakjak.
Amugy meg ha ertelmezed a mondatokak is amit irok, akkor a "muanyagot kioldom" elegge arra utal, hogy oldoszerekrol beszelek. Tehat ha beirod, hogy "dcm solvent" elso talalat mar a wiki adatlap.Egyebkent fogd fel ezt egy biztonsagot novelo eljarasnak. Aki nem eleg okos, hogy ratalaljon, az nem lesz eleg okos ahhoz, hogy biztonsagosan hasznalja.
-
azbest
félisten
Ne keved össze a szélességet és a magasságot.
A nozzle width az a lyuk mérete, szélessége: 0.4 a legelterjedtebb. Ezt kisebbre venni nem érdemes, mert akkor kihagy az anyag. Ellenben bizonyos esetben lehet kicsit fölé menni, mert a peremével szét tudja kenni. Van olyan model, ahol kifejezetten a növelését kérik, mert akkor lesz átfedés.
A layer height, rétegvastagság, a magassága a lépéseknek ami 0.1mm jobb és 0.2mm draft minőségként. Persze lehet kisebb és nagyobb is, de a túl magassal már problémák lehetnek, mert gyorsabb anyagáramlás mellett a sima alap fűtő megoldás már kevés lehet. Minél vastagabb, annál látványosabb a rétegeződés. A legtöbb nyomtatóval 0.05 alá nem érdemes menni, mert úgysem képes pontosabb nyomtatásra.
-
TheProb
veterán
Urak!
PETG-hez muszáj drybox? Pár napja kisütöttem, utána fasza is volt. Most letoltam egy 4 órás nyomtatást, erre megint úgy törött, mint a ropi... Illetve underextrusion jelei is voltak néhol. Monjduk most 240 helyett 235ön próbáltam. Bár kétlem, hogy az az 5 fok diffi ennyit jelentene...
Szóval instant felforrt az agyvizem. Sütöttem 1,5 órát, majd nyomtattam vele egy tesztet (~1,5 óra), aztán a mai 4 órás. Ennyi idő alatt vissza tud vizesedni? Ráhúztam egyébként a dobozát, hogy annyival is kevesebb párát tudjon megkötni.
Az "vicces" lesz, ha minden nyomtatás után be kell vágni a sütőbe...ABS-ből azért nem tudom kinyomtatni azt a tetves kézifékkar redőnyt, mert még dobozolva is vetemedik. PETG meg az említett okok miatt. Nemtom hogy lesz ebből "tömeggyártás"...
-
Saccco
nagyúr
válasz
norbert1998 #16960 üzenetére
A PTFE nem kapta meg ezt a 350 fokot ugye? Mert nem túl egészséges, számodra.
-
norbert1998
nagyúr
Tudom, hogy nem a legjobb ötlet, de....
Nekem utoljára ilyen gond úgy oldódott meg, hogy kihuztam a hőmérséklet szenzort a hotendbol, mellé tettem, és melegitettem. Valamint toltam bele az anyagot.
350 fok körül, meg brutal erolkodedek árán egy nagy robbanás, és tiszta volt a fúvóka.
*tele volt gazosodott pla-val, a szemét blokkolta az útját.Próbáltam gázégővel melegíteni, de nem segített a dolgon :/
-
Saccco
nagyúr
Nyugodtan mehetsz fölé, de alá nem, mert a legkisebb átmérő adott. Kalibráld be az extruder estep és flow értékeit a pontosabb falakhoz.
A rétegvastagság maximuma a fúvóka átmérőjének 75%-a.
Érdekesség: lehet a 0,4-es nózival 0,5mm line width és 0,25mm layer height-tel nyomtatni.
-
-
azbest
félisten
mivel pont melegen tapadnak ezek a bevonatos asztalok, ezért hagyni kell kihűlni és pont akkor fog magától felválni... vagy legalábbis könnyebben.
(#16951) Joshi
utólag már én is inkább a 3mm -est választanám. Igaz, időbe telik felmelegednie, de az nem vészes. Viszont a súlya miatt az asztal tartó jobban berezonálhat, belenghet, ami meglátszódhat a nyomtatás minőségében is.
Ja és szerintem pont nem az edzettet érdemes, mert az edzett szétrobban, ha ütés éri vagy a melegítéskor a belső feszültség nagy. De legalább tompák a szilánokRosszul gondolom?
Esetleg, ha nem jön be a teljesen fényes felület, lehet egyik oldalán maratással vagy homokfúvással tejüveggé tett üveg is. Akkor kedvedtől függően egyik oldala fényes a másik meg matt felszínt ad. Nekem úgy tűnt a mattra nehezebb jó tapadást beállítani. -
Joshi
titán
válasz
energy4ever #16948 üzenetére
Igen, sokan az üveglapot ajánlják. Milyen vastag üveg az ajánlott? Csak mert azt is át kell melegíteni. Én min 3mm edzett üvegre gondoltam, csak hogy ne törjön és bírja a hőt is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 5g 8/256gb - Szép állapot, akár beszámítással
- LG 70UN74003LA Smart LED Televízió, 70" (177 cm) - 4K Ultra HD, HDR, webOS
- TP-Link RE650 AC2600 (RR650) WIFI hatótávbővítő
- BONTATLAN Új Iphone 16 és 16 Plus 128-512GB 1év APPLE garancia gyári független Deák AZONNAL Átvehető
- ÚJ Bontatlan iPad Air 6 - 7 gen 11 és 13 Minden szín 1 év Apple Garancia Azonnal Átvehető DEÁK Térné
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- Hp Prodesk 600 G3/ G5/ G6 SFF/ i5 8-9-10 gen, i7-9700 vagy "félkonfig"/ Win11- Számla, garancia
- AKCIÓ! Dell Latitude 5440 14 FHD üzleti notebook - i5 1335U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG B450 R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB DeepCool CC560 Seasonic 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest