Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Milyen notebookot vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Milyen alaplapot vegyek?
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Egér probléma
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
emvy
félisten
válasz
daniel2121 #23099 üzenetére
Vajon az, hogy tavaly jo hozama volt, milyen informacioval szolgal a jovore nezve?
-
daniel2121
őstag
Quantis befektetesi alapokrol mi a velemeny.Az indiainak nagyon komoly hozama volt tavaly persze azt tudom hogy erosen kockazatos.
-
attiati
veterán
válasz
BÁ Nutrition #23084 üzenetére
mert nincs ingyen. jegybanki merlegnek is van forras es eszkoz oldala. devizatartalekra kapja a deviza kamatat es fizeti a sajatjat.
irrealis meretre felduzzasztott devizatartaleknal nagy lesz a fuggoseg a masik jegybanktol (mind kamat, mind arfolyampolitikaban) es nehezkes a leepitese is
-
viharhozo
addikt
válasz
concret_hp #23089 üzenetére
Az intezmenyi befektetok nem pakolhatnak akarmibe penzt, amit allampapirba kell rakni, azt abba kell. Es meg hatra van a mar nagyon esedekes magyar felminosites, ami utan meg jobban venni fogjak a magyar papirokat.
-
WiZARD
addikt
Az csak nekem irreális, hogy 2.85% a 10 éves magyar államkötvény hozama, amikor egy 10 éves usa kötvény 1.81% körül van?
szerk:
egész világot nézve nincs csoda, a helyén van ez a 2.85%, attól még nagyon kevésnek tűnik. -
Rive
veterán
válasz
attiati #23081 üzenetére
3 év alatt pár 10 mrd-dal nőtt, akkor egyetlen hónap alatt 100 mrd lett volna a devizatartalék növekménye?
Nem ismerem a vonatkozó számokat, de nem látok a dologban semmi lehetetlent. Az az egy (két) hónap pont a dollár (globál pénzpiac) megőrüléséről szólt. Pont most minden további nélkül el tudom képzelni, hogy mellékhatásként bement oda annyi pénz.
Fokukac: december 15 körül 1,25 fölött volt, ez 10% leértékelődés egy hónap alatt.
Ennek önmagában generálnia kéne inflációt...Nem igazán. Túl rövid az időtáv, ráadásul egybeesett az olajár esésével. Extra, hogy érdemes lenne megnézni valami euro-index jellegű dolgot (dollár-index mintájára), mert nem igazán tudom most hirtelen, hogy az euro gyengült, vagy a dollár erősödött ennyit.
-
fokukac
nagyúr
-
attiati
veterán
Ha az SNB mérlege évek óta tartósan a GDP 85%-a környékén van és innen nem akarták már tovább növelni és emiatt eltörölték az 1,2-es küszöböt... akkor alacsonyabb árfolyamnál sem fogják drasztikusan jobban növelni a mérleget (védeni az árfolyamot deviza vétellel).
2011-ben 200 mrd chf-el kellett növelniük a mérleget, hogy az 1 közeli árfolyamról feltolják 1,2-re és hogy elhigyje a piac, hogy tartani fogják az 1,2-es szintet. Onnantól meg éveken át !! összesen 30-40 mrd chf-et kellett nyomtatniuk, mert elhitte a piac, hogy tartani fogják. Elég volt a szavahihetőségük....
Kezdeti nagy költség, aztán olcsó szinten tartás.
És ezt félredobták.
Innentől védeni az árfolyamot a mérleg növelése nélkül, kevesebb szavahihetőséggel...
És közben az EKB meg elkezdi növelni a mérlegét.
Érdekes lesz ez az eurchf kereszt. -
attiati
veterán
itt egy frissebb kép, 2014. októberi állapot
Eltúlzottnak érzem az eurusd reakciót. Az ekb mérlege már 2 éve drasztikusan csökken. Tavaly októberben bejelentették, hogy csak a korábbi csúcs szintjére akarják visszaemelni.
Japán jegybank mérlege közben idén eléri a 80%-os szintet
Total Central Bank Assets (% of GDP)
-
attiati
veterán
svájci jegybank mérlegében a devizatartalék alakulása CHF-ben
2011 - 257mrd
2012 - 432 mrd
2013 - 443 mrd
2014. november végén 475 mrdVagyis az intervencióra szánt pénz nagyon nagy részét az 1,2-es küszöb bevezetésekor nyomtatták, onnantól nem volt drasztikus növekedés.
Vagyis ebben a nyilatkozatban nagyon ellentmondásos valami:
Kitálalt a svájci jegybankár a váratlan húzásról"Olyan erőteljes felértékelődési nyomás nehezedett a svájci frankra, hogy az 1,20-as árfolyamküszöb fenntartásához csak idén január egészében 100 milliárd frankot kellett volna kinyomtatni és abból eurót vásárolni - mondta el a svájci Blicknek adott, ma megjelent interjúban Fritz Zurbrügg. "
3 év alatt pár 10 mrd-dal nőtt, akkor egyetlen hónap alatt 100 mrd lett volna a devizatartalék növekménye?
Ez egy jó cikk:
SNB has set the maximum size for central bank balance sheet"What is the maximum size for a central bank balance sheet? I think the SNB just told us...
the central banks’ balance sheet to something close to 85% of Swiss GDP"Úgy látszik valahol 80-90% környékén van a határ.
egy meglepő adat:
"A piece of research today stated that over 50% of the US Treasury market is owned by the Fed and other foreign central banks"ez meg nagyon szemléletes cikk, kár, hogy nem frissültek az ábrák az elmúlt 1 évben:
-
fokukac
nagyúr
közben az eurusd már 1,1380, az EURHUF 312,5.
-
DopeBob
addikt
-
fokukac
nagyúr
na, Draghi higít, havi 60 milliárddal.
eurusd 1,1450
eurhuf 313,2
eurchf 0,987hihetetlen amúgy, hogy egy ilyen kell ahhoz, hogy 315 alá "erősödjön" a forintunk
meg az is, amiről valamelyik nap itt szó volt, hogy feljebb tolódott a pánik szint.
Momentán 313-mal szinte már olyan érzésem van, hogy szinte erős a valutánk
mehetek sielni. -
törölt tag
Baljós árnyak: a kisker visszavág:
amit importálnak a kereskedők, arra prompt rádobták a -20% és jól behirdették. Közben tolják a nyomtatott és írott sajtóban a témát. Közvéleménykutatás "hol vásárolt eztán" 65% stabilan (és büszkén) eddig is itthon vásároltam
Rengeteg cucc jön külföldtől, ha ennyi mindenen tudtak vágni, napok alatt.
Talán lehet, h nem is annyira gáz ez a paritás
-
Dr.Zoo
őstag
Bakker, kétnaponta ugrál az aranyár, 1280 alá, hol fölé.. Most épp esik.
-
WiZARD
addikt
Nyilván más egy ekkora, intézményi pozi, és a stop is nehezebb kérdés.
Reménykedéssel viszont nem lehet szerintem befektetést kezelni.
Hogy visszajön-e 1.1-re és mikor az jó kérdés. Én rövid távon nem hiszek benne.És itt nem arról van szó, hogy nem úgy ment a pozi, ahogy akarták, és hátha visszajön, hátha csak 2 napi extra vola - ijjedtség - a piacon, stb. Úgy alakult, hogy alapjaiban tök más helyzet van, mint amire a pozi épült.
Így az a kérdés, hogy érdemes lenne-e most eurchf longot nyitni. Ha igen, akkor persze tartani kell a pozit. -
válasz
viharhozo #23066 üzenetére
szerintem is erre alapoznak cirka 20%-ot esett a supra szerintem ha tényleg 3% körüli tőke volt tőkeáttétel benne akkor most a supra árában benne van a teljes érték csökkenés .... ha mint ahogy írod visszajön 1.1-re az árfolyam akkor visszahozhat a supra a bukóból ... véleményem szerint most a hozamok egy részét beforgatják az itt bukó pozik felszámolásába ...
Amúgy a suprának szerintem nem kéne semmit máshogy csinálnia mint eddig ... most nem jött be ... van ilyen ... egy évente átlag 20% körülit hozó alapnál lehet néha ilyen
2-3 éves távlatban ez nem akkora gond ... Persze remélem ilyen hülyeséget még egyszer nem csinálnak ...
-
Rive
veterán
-
viharhozo
addikt
-
WiZARD
addikt
Na igen, nem is értem, hogy miért tartotják a pozit.
Ahogy aAron_ is írja, a pozi nyitásának oka (1.2 korlát) megszűnt. Innen kezdve nem több mint reménykedés, hogy egy nagyon elhibázott fos pozi majd a csodától megjavul, ahelyett hogy bukóban zárnának és tovább lépnének.
Szerintem amatőr, kezdő tőzsdések csinálnak ilyet.(Az meg külön érdekes, hogy még megvan a pozi, tehát nem használtak stoppot. Vagy visszanyitották volna?)
viharhozo: hát igen, a tegnapi pletykát beárazták. Nagyobbra elég kicsi az esély. Ha akkora lesz, az már be van árazva, szóval akár esés is lehet belőle, ha pedig kisebb lesz, akkor mégnagyobb esés lesz belőle.
-
viharhozo
addikt
válasz
fokukac #23059 üzenetére
En is az utolso mondaton filozofalok. Olyan nagyon-nagy eszkozvasarlas nem lesz, a kozepeset bearaztak, a kicsit meg csalodas fogadja majd.
Azert erdekel, mert az OTP-n sikerult hetfo ota tisztan 6%-ot fogni, es nagyon gondolkozom az eladason, majd alacsonyabb visszavetelen.
-
Dzoli
tag
-
aAron_
őstag
"Gondolom azért tartja most ezt a szintet, mert arra számít, hogy ennél erősebb már nem lesz a frank, mert már az Svájcnak sem lenne "jó". Kb ez az egyetlen mód, amivel van esély rövidebb időn belül ledolgozni a buktát."
Na így biztos nem gondolkodnak, mert szvsz ez egyenes út a bukáshoz. EURCHF-es stratégia alappillére, az 1.2-es árfolyamgát megszűnt, így ha maradnak a pozíciókban, akkor nem lesz más az egész, mint egy nagyon kockázatos FOREX-ezés. Szerintem most megpróbálják minél gyorsabban leépíteni a még megmaradt pozícióikat, vagy csak annyit megtartani mint más devizapárnál. Árfolyam amúgy is úgy néz ki, mintha paritáshoz konvergálna, de hogy pontosan mit fog csinálni, senki nem tudhatja.
Ezt a buktát meg jó ha ledolgozzák 2-3 év alatt, azt kéne már csak, hogy megpróbálják "visszanyerni".
-
fokukac
nagyúr
válasz
viharhozo #23056 üzenetére
Szerintem nincs élő ember, aki ezt tudja.
A 200 pipes csapkodás biztos meglesz az eurusd-ben, de a dax-ban is.Igazából a Draghi-sajtótájékoztatók piaci hatásairól ezer oldalas tanulmányokat lehetne írni...
Persze, azt is el tudom képzelni, hogy már minden be van árazva...
-
Rive
veterán
válasz
viharhozo #23056 üzenetére
A magam részéről pihenni fogok és nézem a hisztit. Valszeg föl-le ki lesznek söpörve a stoppok igen tisztes sávban.
Majd' mindenhol ahol érdekelt vagyok afféle töréspont van - ilyenkor legjobb nem kockáztatni.
Majd, ha stabilizálódnak az új trendek, körülnézek.Tippelgetés szintjén pl. EURHUF kapcsán a keretezett visszateszt vanik most műsoron: [link]
Szerintem. -
viharhozo
addikt
Na, rajzolosok meg fundamentalistak, mi lesz delutan? Orulni fogunk vagy nem?
-
KMT
addikt
válasz
WiZARD #23049 üzenetére
Nem arról van szó, hogy az eszközállomány 98%-a eurchf long volt. Csak kis része volt az, viszont nagy tőkeáttétellel.
Gondolom azért tartja most ezt a szintet, mert arra számít, hogy ennél erősebb már nem lesz a frank, mert már az Svájcnak sem lenne "jó". Kb ez az egyetlen mód, amivel van esély rövidebb időn belül ledolgozni a buktát.Egyébként remélem, hogy a jövőben a hírlevelekben, ismertetőkben az ilyen tőkeáttételes adatokat is szerepeltetik, mert elég félrevezető, hogy eddig csak annyit tudtunk, hogy az eszközállomány legnagyobb arányú része állampapír...
-
Dzoli
tag
válasz
WiZARD #23049 üzenetére
Lehet én értem félre, de szerintem a korábbi állomány 97%-a még mindig megvan nekik. De lehet nektek van igazatok, mert időközben átértékelték az eszközöket, és több lesz az a 3%.
Az alapkezelő hozzátette: "Az SNB váratlan lépését követően a svájci frank kitettséget folyamatosan menedzseljük. A lecsökkent eszközérték miatt megugró mértékű EURCHF longok egy részét lezártuk, a kitettséget az 1,20-as szint letörése előtti 97% körülire mérsékeltük."
[link] -
BÁ Nutrition
addikt
válasz
#95561216 #23050 üzenetére
azt nem vagom miert kepzeli h az otthoni tulajdonu gyarakban ha mondjuk jobban megy a tulajnak es nem 50 milliot "keres" evente hanem 150ett akkor miert adna a munkasoknak mondjuk akar csak 20ezerrel tobbet..
2vel ezelotti cegnel pont ilyesmi felallas volt es az utolso fillert is sajnaltak odaadni az embereknek, akkor is ha buktak rajta
pl barmelyik muszakbol kiesett valaki akkor mar nem nagyon lehetett odafigyelni minden gepre es lazan osszejottek akar szazezres meretekben a selejtek, de hogy mondjuk az elozo ill kovetkezo muszakbol bejojjon valaki tuloraba az mar nem erte meg nekik..ill egy csomo gyartasnal ugyanaz a helyzet nemzetkozi szinten mint otthon az epitoiparban. eleg hosszu az alvallalkozoi lanc es sokan lehuzzak a hasznot mire a pista bacsi megcsinalja.
ezert jobb ha minnel kozelebb vagy a tuzhoz. mostani helyen pl legalabb 50szeres aron dolgozunk otthonhoz kepes. igaz a kovetelmenyek is a csillagokban vannak
-
törölt tag
Jaj ez régen valami más néven ment, felismerem a design-t meg a stílust
Már akkor is fogtam a fejem rajtuk. A grafikonokig még nagyjából rendben van, de aztán fullba nyomja a kretént. Bentragadt abban a "valóságban", hogy vannak a gyárak, meg akik eladják a gyár termékét, és utóbbiak lefölözik szegény munkás hasznát. Ezen kívül mint szolgáltatás maximum a fodrász jutna eszébe,
-
WiZARD
addikt
Szerintem félreérted és nem a 3% pozi zárásból lett 18% bukta, hanem valószínűleg beértékelték az egész pozit.
Eleve ha 1 eszközben van a tőke 98%-a, és az adott eszköz ~18%-ot esik, akkor buksz 18%-ot kb.Ettől még gáznak és amatőrnek tartom, hogy ekkora, és ilyen pozi volt az alapba, de ezt már korábban is írtam.
fertőzés annyira nem vészes imho, pl Equilor Primus-ban is van/volt Supra, és nem esett olyan óriásit. Erste Abszolút hozamú alapok alapja se lett annyira csúnya.
-
MaciG
addikt
Ez a cikk illetve az oldal mennyire hiteles? Cikk
-
zsoltee10
addikt
ezeken a cikkeken már túl vagyunk. Nincs benne semmi gyanús, az alapkezelő forexezett akkora tőkeáttétellel, hogy az alap teljes értékét feltette kockára. Amíg működött, senki nem sírt, most megszívta mindenki.
Én a magam részéről úgy döntöttem így pár nap után, hogy a meglévő Supra mennyiséget megtartom, de hozzá nem veszek (perpill nincs is szabad tőkém rá), az előttünk lévő évben még teszek TBSZ-re pénzt, de inkább Concorde alapokat veszek rajta, Erste You Invest is szimpatikusnak tűnik, elmúlt két hétben 1% pluszban vagyok vele, és ez tényleg mérsékelten kockázatos alap. Meg Plotinus részvény, ha lesz jó vételi lehetőség. Még mindig nincs kinn a 01.15-én esedékes jelentés az egy részvényre eső értékről, addig pedig nem nagyon lehet belátni, hogy 4200Ft-os szinten mennyire túlértékelt a papír...
aAron: Én is kíváncsi vagyok....
-
Dzoli
tag
Akinek van OTP Suprája, az szerintem érdeklődjön utána. A ma olvasott cikkek alapján nekem gyanús az alap.
-
_BM_
senior tag
"inkább nyár előtt bolydul fel a piac, amikor a felsőoktatásbeliek mocorognak egyet."
A felsőoktatásos kereslet le lesz építve (a felsőoktatás felszámolásával együtt). Ami folyamatként látható, az a vidéki családok Pestre mozdulása, de ez nem ingatlanpiaci téma, hanem szociális exodus.
-
Atapi
senior tag
válasz
BÁ Nutrition #23032 üzenetére
a betéti kamatok csökkenésével elkezdtek a megtakarításaikból ingatlant venni, akiknek volt annyi.
a családomban téma egy ideje ingatlan vásárlás/csere. egy példát mondanék. adott környéken korábban mondjuk fél év volt az átlagos eladási idő (alsó kategóriás családi házas környék, pest). most az olcsóbb normális kecók sokszor egy hétig sincsenek hirdetve... panelnél még fokozottabb a felhajtás, mert occsóbb.
mondjuk azt hittem, hogy a többség kiadásra vesz, szóval nem gondoltam volna, hogy a kiadási oldal csökken. bár azt is elképzelhetőnek tartom, hogy kiadási oldalon inkább nyár előtt bolydul fel a piac, amikor a felsőoktatásbeliek mocorognak egyet. -
zsoltee10
addikt
válasz
concret_hp #23039 üzenetére
Köszi, akkor egyelőre nem írok az ügyfélszolgálatnak, csak meg akartam nézni, hogy elszámolták-e a TBSZ-re rakott pénzen vett bef jegyeket.
-
zsoltee10
addikt
Nektek működik a Hozam Plaza felület? Nem enged belépni, azt írja, érvénytelen felhasználónév vagy jelszó.
Tegnap este még be tudtam lépni.
-
MaciG
addikt
válasz
BÁ Nutrition #23036 üzenetére
Itt Szegeden pl. irreálisan magasak a lakásárak, holott elég nagy a kínálat, a bérek meg a munkahelyek száma meg alacsony.
-
BÁ Nutrition
addikt
válasz
kraftxld #23035 üzenetére
meg azt lestem meg meg h a lakasarak is kb 2 millioval feljebb mentek XIII keruleti panel szinten.
ill hogy gzakorlatilag nincs kiado panel alberletnek.asszem at kell ezt gondolnom, aprilisban kell megujitanom a berbeadasit, emelnem kene
ezt meg a lejart szavatossag temahoz: [link]
igaz h szlovak -
kraftxld
félisten
válasz
BÁ Nutrition #23034 üzenetére
Külföldi turistáknak adják ki a házat / lakást rövidebb időtartamra jó pézé
[link] -
kraftxld
félisten
válasz
BÁ Nutrition #23032 üzenetére
Kb 0 új lakás épül, gondolom még mindig BP-re költöznek sokan vidékről, hódít az AirBnB, kevés a kiadható normális lakás.
-
attiati
veterán
válasz
viharhozo #23008 üzenetére
Alacsony bázis, halom elmaradt beruházás, lakossági fogyasztás, akár még fel is pöröghet a GDP.
Ez mind tök igaz. Egyetértek veled is és a cikkel is.Az a bajom, hogy te azt mondod, hogy nem gyengül a forint az idei évben és a következő 2-3 évben sem.
Ezt senki nem tudja, és ilyen időtávon nem a fundamentumok a mérvadóak Továbbra is tartom, hogy politikai ok és külső sokk mozgatja ilyen időtávon a gyengülést. És az is baj, hogy nem tudsz a gyenge fundamentumra és a gyengülő forintra érveket mondani.Jó, rossz, semleges forgatókönyv minden esetre.
-
zsoltee10
addikt
válasz
#95561216 #23028 üzenetére
Mert nincs nálunk csóróbb...
Dán Korona: szerintem van esélye, hogy nekik esnek a spekik, mint tót az anyjának, és nem biztos be akarnak tankolni olyan szinten Euróval, mint tették azt a svájciak...
akkor miért nem vezették be az eurót? Nemzeti büszkeségből? Népszavazáson bukott el.
-
törölt tag
válasz
#24334592 #23025 üzenetére
Jó kérdés
Talán "kicsivel" kisebb nyomás lesz rajtuk, révén nem menekülő valuta. Bennem inkább az a kérdés merült fel, hogy ha már az euró árfolyamához és az ekb politikájához kötik magukat, kvázi eurójuk van, akkor miért nem vezették be az eurót? Nem tetszett a grafika?
-
törölt tag
válasz
zsoltee10 #23026 üzenetére
Lehet naiv voltam eddig, de a nemzeti kiegészítésekről úgy gondolnám, hogy az országok költségszínvonala közötti különbségek eltűntetésére hivatottak. Rosszul gondolom?
Szerk: nem veszekedésnek szántam, csak ha dánok meg tudják tenni egy náluk csóróbb országgal, akkor mi miért nem?
-
zsoltee10
addikt
válasz
#95561216 #23023 üzenetére
Akkor nem jól jött le.
A nemzeti kiegészítés pedig lehetővé teszi, hogy egyes országok még a többi EU tagországnál is versenyképesebbé tegyék a saját gazdálkodóikat.
Most miért veszekszel? Elmondtam miért olcsóbb néhány nagyobb mennyiségben behozott külföldi áru. Pont. Nem haragszok rájuk, én is ezt tenném a helyükben. Ha már így személyeskedsz, hogy én miért nem csinálom ezt, hát elárulom, hogy azért, mert nem bírok annyit termelni, amit ne tudnék eladni itthon. Én soha nem panaszkodtam a magam sorsa miatt basszus. Nekem jó így is, ahogy van, csak nemzetgazdasági szinten lehetne jobb is.
-
törölt tag
szerintetek a dánok is beadják a derekukat mint a svájciak?
-
concret_hp
addikt
válasz
zsoltee10 #23017 üzenetére
pont ugyan azért nincsenek közepesnél nagyobb magyar vállalatok, mint amiért jól menő (hátszél nélküli) gazdálkodók... nem volt 2-3 generáció aki fel tudta építeni... ahhoz, hogy ha valamibe belekezdtél 20 éve és nem mentél tönkre, ahhoz a tudáson, és a tőkén kívül tényleg kellett a mák is...
-
törölt tag
válasz
Az jött le abból amit írsz, hogy a területalapú támogatásnak valahogy máshogy kellene Téged versenyképesebbé tennie, mint az árak alacsonyan tartásával. Kérdezem, akkor hogy?
Azt mondod a dán disznó azért volt olcsó, mert a felesleget sózták ránk. Te miért nem sózod akkor a felesleget Romániára/Ukrajnára/Etiópiára, hogy felhajtsd a hazai árakat?
-
a terület alapú támogatás elvileg már egységes nyugat eu-ban és magyarországon...
a fél disznó azért is volt olcsó mert dániában már meg kellett volna semmisíteni... (ott 3 hónapig tartható el a fagyasztott hús itt 6 hónapig)
-
_BM_
senior tag
válasz
"Egyszerűen azért, mert volt idejük megszedni magukat."
Nyilvánvaló. Nyugaton több a pénz. Nem csak a fizetés, hanem a pénz a rendszerben. És régóta. Egy nyugaton induló cég boldog, ha az első 5 évben nullszaldóra ki tudja magát hozni, nálunk 5 év nullszaldó a cég végét jelenti (a tulaj egzisztenciájával együtt).
-
zsoltee10
addikt
válasz
Mire eszembe jutott, kifutottam a szerkesztési időből.
Szóval egy ismerősöm hozott Ausztriából egy traktort, amit 1975-ben vett a család újonnan. Mi volt 75-ben nálunk? Ló is csak néhány családnál.
Egyébként nem haragszom én egyik nálunk szerencsésebb történelmű országra sem, előrébb vannak, fejlettebbek, naná, hogy kihasználják ezen előnyüket, akárkivel szemben. Mindenki pénzből él. Nem haragszom azokra az emberekre se, akik megveszik az olcsóbb külföldi terméket a magyar ellenében, mert ők is pénzből (kevésből) élnek. Viszont elgondolkodtató, hogy pl. Olaszországban nem veszik meg a spanyol narancsot, amíg kapnak hazait, pedig a spanyol összességében ízletesebb. Ezt ottani nagykereskedő mondta, amikor boltos kolléga kinn volt déli gyümölcsöt venni teherautóval. Meg volt sértődve a nagybani kereskedő, hogy mégis hogy gondolja, hogy spanyol narancsot áruljon? Újabb példa az összefogás-széthúzás dilemmájára.
-
zsoltee10
addikt
válasz
#95561216 #23014 üzenetére
Ezt most nem értem, hogy miért vered a fejed a falba azon, amit írtam. Azt hiszed, hogy én nem értem, mire jó a területalapú támogatás?
_BM_: Ugyanazért, amiért a dán fél disznó fele annyiért jött be évekkel ezelőtt az országba nagy mennyiségben, mint a hazai önköltség. Nem akarták otthon leverni az árat, inkább elsózták hozzánk a felesleget.
concret_hp: Meg jobban belefér a kisebb gazdaságoknak is, egy-egy ilyen húzás, mert nem ma kezdték. Az osztrákoknál nincsenek nagy birtokok, mégis nyereségesen működnek és új gépekkel dolgoznak 30-50ha-on. Nem csak azért, mert agyon vannak támogatva, mert ez se igaz. Egyszerűen azért, mert volt idejük megszedni magukat. Nem 10 év alatt, vagy 20 év alatt építették fel az üzletet, hanem a nagy része már 4-5 generáció óta műveli a földet és a tőke halmozódott apránként. Nálunk most lép be a 2. generáció a termelésbe, például nálunk is. Szüleim kezdték, a semmiből jutottak el odáig, ahol 10 éve bekapcsolódtam, és ha lesz egészségem dolgozni napi 16-18 órát akár a következő 20 évben, akkor az én gyerekeimnek még könnyebb lesz a gazdálkodás, és persze hatékonyabb. Ők majd megtehetik, hogy kis területre is megvegyék a nyugati gépet, én egyelőre örülök, hogy hitel és a családi költségvetés megterhelése nélkül tudtam venni egy orosz traktort.
-
-
törölt tag
válasz
zsoltee10 #23011 üzenetére
"A területalapú támogatás arra hivatott, hogy javítsa az eu termelők versenyképességét pl. a dél-amerikai termelőkkel szemben. A gyakorlati eredménye pedig az, hogy olcsó a termény."
Ez mondjuk érdekelne, hogy legyen a kiló krumplid versenyképesebb - tfh nem rohadtat termelsz támogatás nélkül se - ha nem azzal, hogy olcsón tudod adni, mert az EU fedezi a költésgeid egy részét?
-
zsoltee10
addikt
2010 óta....
Engem most az bosszantott fel, hogy a helyi nagy magyar Coop boltban francia krumpli van ugyanannyiért, mint a magyar. Minek? Ne hangoztassák akkor, hogy vásároljon az ember magyar üzletláncban.
Viharhozo: Este megbeszéljük a poltopicban, érdekel, mit gondolsz. A területalapú támogatás arra hivatott, hogy javítsa az eu termelők versenyképességét pl. a dél-amerikai termelőkkel szemben. A gyakorlati eredménye pedig az, hogy olcsó a termény. A gépekkel kapcsolatban nem tudsz megcáfolni, mert benne vagyok vastagon sok más gazdatársammal együtt. Akartam venni egy traktort pár évvel ezelőtt kp-re. (nem nyugatit, mert azt kitermelni kis birtokon nem lehet). Megszellőztették, hogy tavasszal lesz rá vásárlási támogatás, így vártam egy kicsit, közben felnyomták az árát 1MFt-tal, mert a paraszt majd kifizeti a támogatásból. Végül vettem egy használtat, mert a 4M+fa őszi árból lett 5,2M+fa tavaszra.
-
válasz
BÁ Nutrition #23005 üzenetére
Lidlbe konkretan tudom, hogy sok magyar mezogazdasagi termeket szallitanak, de a lidl meg kulfoldre is exportal belole... Tescoban is sok magyar termek fordul meg mikor szezonja van...
-
viharhozo
addikt
válasz
attiati #22997 üzenetére
Tegnap eleg hamar levettek a Portfolio cimlapjarol, de azert erdemes elolvasni. KK-Europa kilatasai egyertelmuen pozitivak, nyilvan minket raknak a legaljara, de ezen sztem senki nem lepodik mar meg kulonosebben.
A jobb külső egyensúly és az exportpiac versenypozíciója 2-2,5 százalékos potenciális növekedést engedhetne meg a Merill Lynch elemzői szerint hazánknak, ugyanakkor inkább egy konzervatív, 1,5 százalékos átlagos potenciális növekedést vetítenek előre a 2015 és 2020 közötti évekre, megjegyezve, hogy idén és jövőre a valós gazdasági növekedés akár 3 százalék is lehet.
Kiemeles tolem.
-
zsoltee10
addikt
válasz
concret_hp #23002 üzenetére
nem sajnálom a tsz-eket, hisz az is mesterségesen létrehozott kényszermunkahely volt, eszük ágában se volt a parasztoknak tsz-be tömörülni. A gond az, hogy 10-ed áron ment el a vagyon, mint a privatizációnál általában.
flimo: Melyik gyárak piaca omlott össze? Élelmiszeriparról beszélek még mindig. A kristálycukoré? Nem is termelhetünk cukorrépát, mert megtiltotta az EU. Van egy minimális kvóta, amit kiosztottak pár cégnek és ennyi. Vagy a Balatonszelet, Győri édes keksz jobb minőségű, mint 25 évvel ezelőtt? Fenét. Voltak olcsó, rossz minőségű tömegcikkek, de az tipikusan nem az élelmiszeriparban szerintem.
-
törölt tag
válasz
BÁ Nutrition #23005 üzenetére
Jó, főleg iparra gondoltam, bér meg kell hagyni, azt is nagy baromságnak tartom, hogy "bezzeg a jó minőségű magyar zöldség", mert ez nem mindig alapul tényeken, finoman fogalmazva. Szar, átcimkézett kaját meg eddig főleg magyar láncokban láttam, illetve a sokat istenített családi kisboltokban. Cserébe kiba* drága is volt.
-
BÁ Nutrition
addikt
válasz
#95561216 #23004 üzenetére
szerintem azert az atcimkezett teszkos lidlos termekekkel lazan felvenne a versenyt barmikor a tsz-es.
persze valszeg azt is atcimkezik..
rencerhibamindenesetre tobb ertelmet latnam ha a kozmunkakat atiranyitgatnak mondjuk vmi termelo agazat fele, pl mezogazdasag. valszeg tobb ertelme van mint arokszellet kapaltatni.
par probalkozas van csak eleg gyerekcipoben jarnak -
törölt tag
válasz
zsoltee10 #23001 üzenetére
Ezzel a "ha a rendszerváltáskor megmaradnak a gyáraink most mekkora királyok lennénk" elmélettel van egy bazi nagy hiba. Azon gyárak piaca éppen összeomlott, és esély sem volt elavult termékeket pazarlóan termelve más piacokra eladni. Lehet ezt számolgatni, hogy ha 3 évre rá 10-szeres áron adták el, akkor 3 éve is annyi volt a piaci ár, csak ez nem így működik, ennyi erővel mióta bevezették 325 az euró piaci ára, és eddig milyen jól jártunk, hogy ár alatt vettük. Holnaptól meg 326 lesz a mindenkori piaci ár?
Ez a mesterségesen alacsonyan tartott kukorica ár is tetszik. Mondjuk én rohadtul nem örülnék, ha holnaptól kétszer annyi lenne, hogy az amúgy költségvetésből agyontámogatott termelőknek jobb legyen*, miközben te is leírtad a megoldást: nagyobb birtokméret kell (vagy nem saját gép mindenből minden zsebbirtokra).
* ez off, nem rád mondom, de olyankor szokott bennem felmenni a pumpa, amikor egy vidéki háborog, lehetőleg olyan régióból, ahol még autópályát is kaptak, hogy az Ő PÉNZÉT basszák el a pestiekre, mert 40 év után fel merik újítani a hármas metrót.
-
zsoltee10
addikt
válasz
Mercutio_ #23000 üzenetére
Gondolom, hogy nem csak IT-sok irogatnak ide, de tippem szerint a topiclakók nagy része nem traktoros, bányász, jogász.
Azt se mondtam, hogy én aztán látok mindent, nem vagyok orákulum, ha vissza olvasod a példákat, ott is kifejtettem, hogy ha csak ennyit kiemel az ember, ott is látszanak az összefüggések.
Azért annál erősebb volt az alkupozíció, hogy tized áron árusítsanak ki mindent. Újabb példa csak amit én láttam, tudok róla. Szétverték a TSZ-eket, fillérekért széthordták. Ahol nem történt meg, ott pl. 2-3 bennfentes 10%-on felvásárolta a vagyonjegyeket a tsz tagoktól, majd néhány év múlva 100%-on kifizették saját maguknak.
Ez még a jobbik eset, mert így legalább a munkahelyek nagy része megmenekült.
Sok-sok önzés és a népünkre jellemző széthúzás eredménye az, ahol tartunk.
Tudom, hogy nincs értelme a mi lett volna, ha című gondolatnak, ezt is megjegyeztem valamelyik hsz-emben.Naná, hogy nem jól működik az állam újraelosztó szerepe, látja ezt mindenki.
Aki tudja, használja ki a támogatásokat, naná.
Említetted a területalapú támogatást. Mesterségesen alacsonyan tartják vele az árakat. Pl. 2000--es évek elején 2000Ft körül mozgott a 1q kukorica ára. Tavaly 2800-ért vette a Cargill a termelőtől. 15 év alatt pedig a termeléshez használt gépek ára 3-4x lett, melyeket vásárlási támogatással is csak hitelre tud megvenni a gazdálkodók nagy része, így folyamatos adósságcsapdában vannak, kivéve, akik jelentős mennyiségű földet örököltek. Talán egészségesebb lenne, ha a termény ára nem lenne mesterségesen lenyomva, a gépek ára mesterségesen felnyomva.
Új hozzászólás Aktív témák
- Dell Precision M4700- I7 4. generációs - 16Gb - Nvidia Quadro
- Panasonic Toughbook CF-MX4-1 12.5" Érintős- - Akár 8-10 órás akkuval
- Gyermek okosóra GPS nyomkövetővel, Wonlex CT06PRO-L 4G lila, új
- BH Fitness Prisma M30 futópad kedvező áron, első tulajdonostól
- Weboldal készítés verhetetlen áron! - Vállalkozásoknak, Portfóliónak, Cégeknek
- Prémium! Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R 9 9950X / RX 9070XT 16GB / 64GB DDR5 / 1TB 990Pro
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA ADATA XPG 600W
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest