- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen notebookot vegyek?
- Fujifilm X
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Gaming notebook topik
- Plazma TV topic
- Samsung LCD és LED TV-k
- Gigabyte alaplap topik
-
PROHARDVER!
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dhampir
félisten
válasz
ubyegon2 #7998 üzenetére
A fényerőszabályzás nem működik.
A mai bekapcsolásnál csak annyi történt, hogy a tálcán csücsülő kis kék Intel logó eltűnt és az egérmutatóra előbukkanó üzenet szerint "Active graphics card: unknown", viszont az Nvidia Settings szerint jelenleg is az Intel aktív.
Ubuntu-Mint:
Mindkét rendszert kedvelem, de mindig azt a rendszert használom, ami a legstabilabbnak bizonyul az adott hardver-környezetben. Ubuntu alatt az Unity, Linux Mint alatt a Cinnamon a kedvencem. Csetlés-botlásomban, "kísérletezésemben", ami sokszor csak gyermeki rácsodálkozás a fejlesztők által létrehozott színes-szagos csodára, jelenleg a Mint bizonyul stabilabbnak, de nem vagyok szakértője az informatikának, csupán szimpla felhasználó.No, de ha már a Mate-t szóba hoztad, megemlítem a nem Debian alapú rolling release disztrit, a PCLinuxOS Mate kiadását, ezt is érdemes megnézni kalandozó kedvűeknek. Régebben előfordult, hogy az a rendszer húzott ki a csávából, amikor gyorsan kellett egy "fullos" disztró. Egyedül az utólagos nyelvi lokalizáció tűnhet időhúzóbbnak, de az erre kitalált, a menüből előcsalható script (amit a csomagfrissítések után érdemes futtatni) megoldja.
A Psensor értékek még 32-bites környezetben készültek, a pillanatfelvételkor jelenleg ez látható, itt már láthatóak az értékek (a korábbi képen, 32-bites Mint alatt még fent volt az i8kutils - Fan control for Dell laptops, lehet, hogy az befolyásolta?) :
-
válasz
Dhampir #7996 üzenetére
Remélem, hogy az lesz végre! Úgy látom, ha nem szól bele senki, akkor jobbak az esélyek....
Amúgy a pillanatnyi psensornál a két fan érték direkt nem mutat semmit?
Egyébként, attól, hogy lev258 szaki dobta a Mint-et, még nem utálja és rengeteget segít itt is ott is! Amit irt, annak is volt azért alapja, mert ha te tudod is, mit csinálsz, attól még ami itt átjön, az rendesen kaosz.
Sokan vannak úgy, hogy unják a Mint-et és mennek Ubuntuzni inkább, de a Mate felülettel nosztalgiáznak......
-
Dhampir
félisten
válasz
ubyegon2 #7979 üzenetére
Ja, kifut a 32bit lassan, felejtős neked is!
Mennyire igazad van!
Már éppen részletesebben beállítgattam a rendszert és a "játékos-sarokba" még a PlayOnLinux, Wine + Mono és Gecko is felkúszott, csak éppen legutoljára hagytam a Steam-et... s a Steam-be való belépés után közölte, hogy csak 64-bitre érhető el a Steam Browser.
-
Dhampir
félisten
válasz
ubyegon2 #7981 üzenetére
Most ezeket az utóbbi kihagytam, így lefagyás mentesen újraindítás után is működik a rendszer.
Sajnos visszatértem 32-bitre és lehet, hogy 64-bites Mint alatt is ki kellett volna hagynom ezeket a frissítéseket.Viszont az Nvidia beállítóprogramjában nem mutatja az Intel grafikát, pedig az Intel microcode firmware telepítve van.
-
Ablakos
őstag
Facebook desktop alkalmazás nincs Mint-re vagy csak én nem találom?
-
Dhampir
félisten
válasz
Dhampir #7982 üzenetére
Na, most az ismét feltelepített 32-bites Mint alatt is előjött a gond, mert eltértem a tegnapi zárt driver-telepítéstől.
Nvidia zárttal még be tudtam lépni, de amikor a nyílt Intelre váltottam az Nvidia kezelőjében (viszont most kivételesen nem telepítettem fel a zárt Intel microcode firmware-t), a login-képernyőt el sem érve csontra fagy, mint 64-biten (de 64-bit alatt a zárt Intel microcode firmware is fent volt). Meglehetősen "sorrend-érzékeny" a rendszer.
-
Dhampir
félisten
válasz
ubyegon2 #7981 üzenetére
Igen a középsőt választottam.
Viszont ezen a 64-bites rendszeren újraindítás után már nincs grafikus login sem, mire odaérne lefagy a gép. Próbáltam a frissítés előtti régi kernellel is, de még a grafikus felület nélküli login-nál is csontrafagyott.
Érdekes módon 18.2, 32-bit alatt rendben volt minden ehhez képest.
Ubuntu 16.04 alatt is 64-biten megbetegedett a telepített rendszer, még a nyílt meghajtókkal is, de 32-biten a Nouveau-val jól működött, amíg használtam.
-
válasz
Dhampir #7980 üzenetére
Plusz a Frissítéskezelő utána még felajánlja a Cinnamon, Cinnamon-cjs, Cinnamon-nemo, másik kernel és a systemd frissítéseit is.
Igen, ezek alapból nincsenek kijelölve, pedig 3-as szintűek. Gondolom a frissítések beállításánál a középsőt választottad.
A reggel kilőtt frissített 18.2-nek kellettek volna ezek, most direkt nem frissítem ezeket, hogy előjön-e ugyanaz a hiba.
-
Dhampir
félisten
válasz
ubyegon2 #7979 üzenetére
Végül az idők szavának és bátorításodnak hála, a 64-bitesnél kötöttem ki (a 64-bit Ubuntu alatt - a topikjában megemlítettem - problémás volt alapból ezen a konfigon, viszont 32-biten a Nouveau szépen működött, amíg fel nem tettem a zárt Nvidia drivert
)
Rengeteg frissítés jött ki, legalábbis a lassú merevlemezen sokáig szöszöl a telepítésükkel is.
Plusz a Frissítéskezelő utána még felajánlja a Cinnamon, Cinnamon-cjs, Cinnamon-nemo, másik kernel és a systemd frissítéseit is.
-
válasz
Dhampir #7978 üzenetére
Ja, kifut a 32bit lassan, felejős neked is!
A Mint már újra él! :-) Túl sokáig vacakoltam már így is vele..... ez is tartja az 5 sec bootidőt!
A vicc az egészben, hogy a friss 18.2-nél épp most frissültek azok a
cjs
valamiknek a verziói, amik megoldhatták volna a frissített 18.2 gondjait!Nem annál a gépnél vagyok, ezért nem írom pontosabban.
Pedig emlékeztem, hogy anno Debianon is figyelni kellett erre a cjs-re, ha testingből felraktam a Cinnamont, mert persze mindig le volt maradva verziókkal ez is és még nem jött ki az új LMDE2 sem akkoriban. Ez a Cinnamon frissítés akhillészsarka!
-
Dhampir
félisten
válasz
Dhampir #7977 üzenetére
Közben lejárt a szerkesztési idő.
Viszont ami leginkább izgat, a 32- és 64-bites rendszer kérdése. Az olvasottak alapján úgy látom, hogy érdemesebb lesz áttérni, még akkor is, ha netán időnként kompromisszumokkal fog járni (például 32-bites library-k kezelése).
(#7971) ubyegon2
Már meggyógyult a Cinmanód?
-
Dhampir
félisten
válasz
Dhampir #7970 üzenetére
Az Ubuntu megint eljátszotta a régi nótát (ez az Intel Skylake + Nvidia párosítás sem sokkal jobb az AMD Carrizo-nál, persze nyilván sok minden függ a hardverkörítéstől, jellegétől is), az Nvidia zárt meghajtó telepítése és a gép újraindítása után már nem lehet az asztalra belépni. A Recovery-indításnál befagyott a recovery menüválasztójánál, amikor már jobban belenyúlhattam volna a gépbe.
Ezt azért írom itt le, mert a 32-bites Mint ehhez képest tökéletesen lekezelt mindent, buherálás nélkül.
Linux Mint esetében előbb a zárt Nvidiát telepítettem, utána pedig a zárt Intel microcode firmware következett (addig nem látta az Intel meghajtót az Nvidia Setting kezelője).
-
Damateo
aktív tag
Üdv,
Mi lehet az oka annak hogy, a Viber folyamatosan 10-20% pörgeti a processzort? -
Dhampir
félisten
:-(
Egyes játékok, library-k miatt 32-biteset szoktam használni. Habár már régen nem játszottam Linuxon, de régebben amikor konfigurálgattam, akkor a winecfg nem kedvelte a 64/32-bites "katyvaszt".
Eszerint érdemesebb lesz mégis átállni 64-bitre?
Vajon mely programok készülnek ezentúl csak 64-bitre?
Linus is a 64-bitet támogatja most már legszívesebben?
-
Dhampir
félisten
Igen, az Intelt. Egyébként mindkét zárt grafikus meghajtóval működik, összeomlás nélkül. A BIOS a legutóbbi kiadású. Közben visszaraktam az Ubuntut, mert évek során át megszoktam az "egyszerűbb" Unity felületet (amit persze jövőre elhagy a Canonical, kíváncsi leszek azt esetleges közösségi forkolásra, bár sok ellenzője volt és van mindmáig) és asztal-elrendezést.
-
Teljesen rendben van, a saját tapasztalatod, miért ne jelenthetnéd ki!
Amit én írtam, azok csak a száraz tények.
Az XFCE és Mate mellett a Cinnamon lomha, ez is tény, fórumtársunk pedig pörgősebb DE-t akar, te nem így olvastad?
Cinnamon fan vagyok egyébként, de a többi említetthez képest lomha. Most 3 különböző verzió van az asztalin és kettő az öreg Toshibán 5400 rpm-es winyón, ezen halál cammogós 4 gigával is.Ezt meg én jelentettem ki. Ez van.
Lerajzolnám neked a különbséget az SSD és az 5400-as HDD között, de nincs akkora lapom!
(#7959) darazzs
Csak ügyesen, ha lesz SSD, jöhet a Cinnamon. (legalább tudod kit kell majd emlegetni)
-
válasz
Dhampir #7950 üzenetére
Most Effective Ways To Reduce Laptop Overheating In Linux
Egyébként sokan a TLP-t javasoják, de érdemes elolvasni a weboldalán a beállításait.
(#7956) Normi™
Erősen hardverösszetevőktől függ egy bizonyos szintig, nem csak az számít, mekkora a fizikai memória, SSD van-e a gépben....viszont ki nem jelenteném, hogy jól fog futni egy olyan gépen, amit fórumtársunk bemutatott.
-
Normi™
őstag
Egy picit vitatkoznék,nekem egy Pentiummal(g3220),igaz ssd-vel teker a Cinnamon,abból is a 18.2,hibátlan.Véleményem szerint nyugodtan mehet az fel,legfeljebb ahogy írták előttem ne egyből a 18.2-vel kezdj,bár nekem egyelőre semmi szívás nincs,csak egy pici,de az lényegtelen.Lényegesen gyengébb gépre telepítettem pár hónapja,meglepően jó,tegnap frissítettem 18.2-re,semmi gond,pedig hdd van benne.
-
King Unique
titán
Ha esetleg belefér a keretbe, akkor egy SSD-t lenne célszerű venni a laptopba. Például egy 120 GB-os manapság nem különösebben drága és azon elférne mindkét OS. A HDD meg mehetne az ODD helyére egy ilyen megoldással. Úgy már fürgébb lenne a gép, ellenben az 5400-as HDD visszafogja a sebességet nem kicsit.
-
nOvOp
senior tag
válasz
ubyegon2 #7952 üzenetére
Egyszer már telepítettem a Cinnamont egy még régebbi gépre, azon elég mackós volt. Videókat néztem a telepítés menetéről, remélem azzal nem lesz probléma. Meg persze liveon próbáltam a rendszert. Ott hasonló gyorsaságú volt, mint a mostani kissé leharcolt W10. Csak hát a W10 is fürge telepítés után. Az összefoglalót egyenlőre átfutottam. Gondoltam most egyenlőre telepíteném (az arra vonatkozó részt átolvasom), aztán telepítés után már könnyebb olvasgatni a beállításokról, ha már látom a rendszert is.
-
Szia!
Ha gyengének érzed a géped, akkor inkább a Mate és az XFCE verziót kéne kipróbálnod először, akár pendrive-ról live-ban kipróbálva! A KDE és a Cinnamon nem lesz fürge annyira azon a gépen szerintem se.
Amelyik tetszik, azt rakd fel dualban, mert úgy érződik igazán a sebbessége, penről futtatva memóriából fut, az nem ugyanaz. Az 5400-es HDD amúgy se túl pörgős.Nem a 18.2-t kéne kipróbálnod, hanem a 18.1-et, ha azzal gond van, akkor a 17.3-at, az gyenge laptopokon is jól futott, amiket próbáltam eddig.
Mennyire érzed magad tapasztaltnak Linux telepítésben? Olvasgattad a Téma összefoglalót és a benne lévő írásokat?
-
nOvOp
senior tag
Sziasztok!
Most vágnék bele a linuxba sok évnyi windows után. Első körben még csak dual bootban. A linux mint menne fel, de nem tudom, hogy melyik legyen: KDE vagy Cinnamon? (bocs, ha elcsépelt a kérdés)
Fujitsu Lifebook A544
Intel® Core™ i3 4000M
4 GB
HD Graphics 4600 (alaplapi)
500 GB HDD
A fürgeslg is szempont lenne, mert ahogy látjátok ez nem egy csúcsgép -
Dhampir
félisten
válasz
Dhampir #7854 üzenetére
Végül a nagy hőségben felröpítettem "Cinmanó Szonyicskát" (18.2).
Eleddig szépen fut, habár az elején előfordult, hogy videokártya-driver telepítése, illetve váltása után a rendszer indítás nem ment végig a login-ig, de egy restart megoldotta, utána "kijavította magát" a rendszer. Az Intel microcode firmware még nem okozott gondot.
Már csak a ventilátorok pörgésén kellene lassítani. A TLP-n kívül mit javasoltok az energia menedzselésére?
Illetve, amit így hirtelenjében még leltem meg; az asztali elemek, ikonok méretét hol tudom megnövelni?
-
Frawly
veterán
válasz
Dißnäëß #7916 üzenetére
A Linux Minttel mellé nyúlni nem lehet. A többire szép sorban válaszolok.
Titkosításra SSD öntitkosítása, ha nem támogatja, akkor LUKS (cryptsetup) vagy LUKS LVM. Sajnos a Mint telepítője csak úgy tud mindent titkosítani, hogy egy partíciót csinál a rendszernek és az adatoknak, de a lényeg, hogy terminálos varázslás nélkül is működik. A LUKS és LUKS/LVM-es megoldásnál utólag ellenőrizni kell, hogy ha SSD-d van, hogy engedélyezve van-e ezekben a rétegekben a TRIM.
Levelezésre Thunderbird (Gmailt IMAP-pal). IMAP-pal megmaradnak a levelek a szereveren, de ha mégis archiválni akarod, akkor ImportExportTools addon, amivel kiexportálod a leveleket mbox formátumban, így utólag levelező nélkül is tudsz bennük keresni, mivel plain textes formátum, és jól is tömöríthető. Oda mented az mbox fájlokat, ahová csak akarod, akár netes felhőbe, akár otthoni NAS-ra. Ha nagyon nem jön be a TB, akkor próbálkozhatsz Evolutionnel vagy KMaillel, gondolom azok is tudnak mboxos vagy emberi formában kiexportálni leveleket.
Linuxos backupra: rsync -avHASX /forras /cel Ez a megoldás csak az új és módosított fájlokat másolja be a backupba, a régieket nem. Az így nyert mentés fájlonként is visszaolvasható. Ha teljes rendszert mentesz, akkor az EFI partíciót (ha használod) és a fájlrendszer UUID és esetleg a PARTUUID azonosítókat is menteni kell (ezeket csak egyszer), különben nem bootol az új rendszer (mivel az EFI bejegyzések és az /etc/fstab fájlban nem fognak stimmelni az azonosítók). Lemezképet is tudsz menteni dd if=/dev/sdXY of=/eleresi/ut/mentes.img bs=6M status=progress paranccsal (visszaállításkor az if és of paramétereket fel kell cserélni) vagy Clonezillával. A Linux nem Windows, lehet a rendszert fájlonként menteni, nem kell feltétlenül lemezképet csinálni. A fájlonkénti mentés azzal az előnnyel is jár, hogy az üres helyet és a fájlrendszer töredezettségét nem menti feleslegesen. Az rsync backupot tömöríteni is lehet, ha olyan fájlrendszerszeren tartod, amely tud röptömörítést (pl. btrfs)
-
törölt tag
válasz
Dißnäëß #7916 üzenetére
A backup-hoz egy megbízható és egyszerű megoldás például a Back in Time. Évek óta már több szerveren is bevált.
-
-
cave1342
csendes tag
válasz
ubyegon2 #7903 üzenetére
Esetleg friss, tiszta telepítés?
https://linuxmint.hu/comment/12552#comment-12552 -
sonar
addikt
válasz
Dißnäëß #7943 üzenetére
Azt ugye tudod, hogy BIOS pwd nem ugyanaz, mint a Power On Password (ami arra szolgál, hogy jelszó nélkül nincsen boot) Illetve kvázi a secure boot funkciót oldottad meg a nagy varázslással.
Tőlem nyugodtan hordozhatod pendrive-on, sd kártyán a /boot -ot. Meg kísérletezgethetsz a titkosításokkal.
Az, hogy nem tudod magad kulturáltan kifejezni és ezért úgy érzed a világ ellened van, hát phh i dont care... -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
ubyegon2 #7942 üzenetére
Mindjárt gondoltam, hogy jön majd egy jólelkű igazságosztó, akinek csípi a szemét a hozzáállásom, csak én meg azt nem szeretem, hogy ha felteszek egy kérdést, majd arra kapok egy választ - és a témának ott vége - miért kell véleményt alkotni még hozzá, hogy a lónak ez most melyik oldala ? Hmm ?
Tudod, nem véletlenül mondják, hogy a vélemény olyan, mint a segglyuk: mindenkinek van, de senki nem kíváncsi a másikéra. Én akár még el is mondtam volna a kedves kérdezőnek, miért akarom ezt így csinálni, de őszintén, nem elég lett volna annyit kérdezni, hogy "Miért így szeretnéd csinálni ?" Nem. Inkább arcból: "mondd már meg"
.. Aha.
Kettő: lehet erre értelmes választ adni ? Most így elsőre ez lenne: "Csak." Köszönjük Emese, csüccs, 1, séta. Kész, pont. Kérdeztem kulturáltan, válaszolt egy jó arc, megköszöntem, a karma, teremtő, Isten, akárki (hite szerint) meghálálja neki, de én sem vagyok fukar a sörrel, ha úgy hozza az élet.
Tudod, ebbe a körbe kérdezni jöttem és segítséget vár az ember, nem kritikát, nem felesleges kommentet és pláne nem egy töknegatív ló melyik oldala című okfejtést. A ló egyik oldala olyan titkosítás lenne, amire az NSA is vakarja a fejét, a másik oldala meg kb. a BIOS password. Ne mondja senki, hogy csak azért, mert kicsit a tökdefaultnál tudatosabb szeretnék lenni, már egyből átesek a ló valamelyik oldalára, abból kialakul egy flame, miért is, miért is ne, satöbbi satöbbi satöbbi ki a hülye Te vagy én, bla bla.. Nem a Paks II. tervrajzait tárolja a notim, de ha elhagyom, ellopják, akármi, szeretnék jól aludni és szívem-lelkem joga a legkőbutább, installer által számba adott módszertől egy icipicivel jobbat alkalmazni, amikor is - kellő tudatossággal a háttérben, hogy több odafigyelés kell a pendrive-okra - kiteszem /boot-ot 2-3 olcsó vacak kis kütyüre.
Ennyi az oka, semmi több. Kis odafigyelés. Számtalan külföldi fórumon említették ezt a módszert, végre anyanyelvemen is hallottam valaki szájából pár szót ehhez, tök korrekt, kész, köszöntük, PONT.
Szerintem átment (bízom benne).
Ami felbosszant, hogy gyakorlatilag a ph születése óta hülyére fórumoztam magam itt (ez a harmadik regim), de egy nagyon-nagyon eltérő dolgot tapasztalok mostanában mindenhol és ezért hagytam abba például egy másik (fotós) szakmai topic-ban is a segítségnyújtást: tele van pesszimista emberekkel, akik a nagymegmondó-nagyarc poziban elhelyezkedve "hé öcsi, mi a faxnak ..." - na, kábé.
Kulturáltan kérdezem: előrébb visz a kérdező kérdése ? Esetleg úgy szólt hozzám, ahogy én kérdeztem az első post-omban ? (Udvariasság, skatulyák kerülése, magas lóról leszállás, érzelemmentes, objektív, száraz, tiszta kérdés).
Ja, csak szar pillanata volt és megbocsájtható ?
Nnna, nekem is.Szerintem túltárgyaltuk ..
Sziasztok és az eredeti válaszadónak köszönöm ismét.
-
válasz
Dißnäëß #7941 üzenetére
Elég meglepő hozzáállás, normális kérdésre kissé óvodás volt ez a reakció. Szóval úgy néz ki a dolog, hogy segítsenek neked mindenféle túlbonyolított nyakatekert megoldások véghezvitelében, de ha rákérdeznek, mi okból akarod ezt, akkor ez a reakció?
Ha belegondolsz, lesznek még kérdéseid és ezek a Linuxos topikok összetartó közösség, nem írnak erre a szofisztikált melegebb éghajlatra vezénylésre semmi jót az álmoskönyvek.
-
Rimuru
veterán
válasz
Dißnäëß #7936 üzenetére
Igy (tags: gentoo wiki dm-crypt luks header)
Ami fontos az ilyen esetekben (a kulon /boot-is) hogy mindig legyen aktualis biztonsagi mentes rola, ezeket az infokat nem fogod kinyerni a hattertarbol, bucsut mondhatsz az adatoknak es/vagy a bootolhatosagnak. Tehat pl van 2 pendrive az egyiket hasznalod a masik egy pancelszekrenyben van, ha valtoztattal valamit (pl frissitettel kernelt) akkor az elso pendriveot szepen leklonozod a masodikra, stb.
-
Dißnäëß
nagyúr
Egy pl. /dev/sda titkositasanal a LUKS header hany byte ? (dd-vel kitennem pendrive-ra, ezt mondod ? Utana urandom-bol feltolteni a headert es maris azonosithatatlan a vinyo tartalma kb, erre gondolsz ? Persze macera mindig egy dd-vel bootolni, de miert ne. Vagy nem is kell a LUKS header a titkositas feloldasahoz, maradhat random szemet a helyen ? )
-
törölt tag
válasz
King Unique #7929 üzenetére
No igen. Alapjába véve aki láthatatlan akar lenni, az egy megbízható VPN-en keresztül, TOR-al csatlakozzon, és akkor kb. úgy ahogy biztonságban lehet.
De tényleg az a tapasztalat, a kezdő Mintesekkel, hogy kinyitja a böngészőt, látja, hogy "nincs google", és törli a partíciót azzal, hogy a "linux szar, mert nincs benne google". Holott hát... na.
-
togvau
senior tag
Elkövettem egy hibát, hogy frissítettem a linux mintet egy gépen. Azóta a chromium megkerülhetetlen "az ön kapcsolata nem privát" üzeneteket dobál ha https kellene, meg ilyen alapértelmezett kulcstartó jelszót is kér, bár azt legalább 3 ki X-eléssel el lehet tüntetni. Mi ez?
-
King Unique
titán
Azok a bizonyos szoftverek egy dolog. De, ha sokaknál eleve beváltak, azokat szeretik használni, akkor nem fogják csak úgy lecserélni függetlenül attól, hogy egy másik alternatíva mennyire elégítené ki az igényeiket.
Másrészt a linkelt oldalon kb. az van, hogy gyakorlatilag mindent (böngésző, kereső, e-mail, közösségi alkalmazás stb.) cseréljenek le, mert van helyettük jobb alternatíva. Viszont azok más téren már nem feltétlen biztos, hogy mindenki számára annyival jobbak lennének. Amíg pedig ez nem igazolódik széles körben, addig nem is nagyon lehet állítani.
-
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #7931 üzenetére
Ha nem lenne ott a felteteles mod akkor rohadt gazdag lennek, mivel azt jelentene hogy tudnam mindenki igenyet.
Amugy olyan nagytudasu szoftvereket hasznalnak az amire semmi szukseg nagyon sok embernek, pl photoshop/gimp, *office, stb, tudasuk jo ha 2%-ka ki van hasznalva egy atlag user altal.
-
King Unique
titán
-
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #7929 üzenetére
Maskepp latom, atlag felhasznalonak pont hogy kb az osszes alternativa megfelelo lenne, csak neki az kell amit elsonek megtanult.
-
King Unique
titán
válasz
#95488640 #7927 üzenetére
Ha manapság valaki online ténykedik használ bizonyos alkalmazásokat, van okostelója stb., akkor azok eleve gyűjtenek róla infókat. Sőt manapság kb. minden. Erre szoktam azt mondani, hogy aki annyira láthatatlan akar maradni a digitális technika és társadalom számára, az menjen az amisok közé...Persze vannak pl. ilyen oldalak, hogy cseréljünk le mindent, használjunk ezek helyett más alternatívákat stb. Csak éppen az a helyzet, hogy azok a bizonyos alternatívák nem mindenkinek azok, pláne az átlag számára nem.
-
0xmilan
addikt
válasz
#95488640 #7918 üzenetére
Megörültem, hogy majd megválaszolja ezt a kérdésemet is, de sajnos nem lettem okosabb.
Ha erre van működő megoldásod, akkor ne tartsd magadban. Engem eddig nem zavart annyira a probléma, hogy jobban beleássam magam. -
törölt tag
válasz
Dißnäëß #7919 üzenetére
Én is azért jöttem át végleg Linuxra, de a kezdőknek ez az első kérdésük, hogy ezt hogy lehet beállítani. Rengeteg email jön ezzel kapcsolatban, és gondolom itt a fórumon is vannak ilyen kérdések. Nyilván aki ért hozzá egy kicsit is az nem fog Google keresőt használni.
De ez egy 0km-es kezdőnek szól. -
jimmy399
senior tag
válasz
Dißnäëß #7916 üzenetére
Helló!
Levelezőprogram pl a Thunderbird. Vagy az Alpine. Ha kell backup a levelezésről, akkor simán beállítod, hogy hagyja fennt a leveleket a gmail szerverén, és csak simán töltse le a kliens.
A backup témára a legjobb, ha a beépített tar konzolos paranccsal mented a rendszert. Így bármekkora partícióra fel tudod tenni a mentésből újra a rendszert, hogyha a partíció ugyan akkora, vagy nagyobb. Persze, egy grub újratelepítést és konfigolást meg initramfs újragenerálást annyira nem úszol meg, de pár parancs a recovery konzolon.
Így elsőre ennyi lenne a tippem.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
growler #7920 üzenetére
Annyira nem is durva.
Persze mindenhol el kell mondani, hogy a ló túloldalára sosem szabad esni, de mondjuk ha a digitális lábnyomom lecsökkentem 100%-ról ( = mindent tudnak, Win10 default egységsugarú user-rel) saccra 10-20%-ra, az tökjó. Ettől még guglizok és facebook-ozok szolídan, csak a nagyja gyepálva legalább.
Tor és egyéb mókolásokat, urambocsá, Tails linux-ot (azt is szépen behangolva) bevetni hardcore mindennapi használatra. Viszont a Gugli tényleg nagytesó, legalább a keresőjét szivassuk kicsit.
-
törölt tag
Sziasztok!
Frissen Mintre tévedő kezdőknek, itt egy kis videó segítség, a google kereső, és az automata görgetés
beállításához. -
Dißnäëß
nagyúr
Illetve: Ti kitennetek a /boot -ot pendrive-ra ? Vmi picit veszek, vagy kettot-harmat, amivel bootol a gep es a titkositas feloldas utan elerem a motyokat. Pendrive nelkul ha pl. elvesztem/ellopjak a gepet, nem latnak igy a hattertarbol semmit, mert az egesz ertelmezhetetlen (titkositott) adat barmilyen program szamara.
Tovabb fokozom: ha nincs nalam a telepiteskor mondjuk elkeszitett pendrive, be tudok egy uj pendrive-al bootolni ? Peldaul kiteszek ra egy live linuxot es abbol meghivom valahogy a titkositasfeloldast es hogy bootjon a cucc - es jon a Mint-em.
-
Dißnäëß
nagyúr
Sziasztok !
Erkezik egy uj laptop (az elso) a heteken belul alapitando cegembe es par honap hobbi hasznalat utan a Linux Mint mellett dontottem. Tudnatok ajanlani olyan alkalmazast, akar komplett programcsomagot, akar egyszeru parancssori mokat, amivel biztonsagban tudhatom az adataimat ?
Adottsagok:
- titkositott gep lesz (LUKS)
- teljes munka a laptoprol, szuksegem lenne egy klassz, profi levelezoprogramra (Outlook szeru "valamire")
- Gmail kompatibilitas (IMAP-ozzak vagy a regi POP3?)
- backup modszerek a levelezesre (felho ? Mibe ? Titkositva persze. Otthoni NAS is szoba johet a sajat routeren keresztul dyndns, vpn-en bejutva.. vagy akar helyi halorol ha otthon vagyok wifin)
- kethetente/havonta teljes linux backup, hogy ha szervizeltetni kene a laptopot, a backupbol a regi laptopra ideiglenesen at tudjam vinni a dolgokat es azon hasznalni
- barmi egyeb, amire Ti ugyelnetek esetleg, vagy hasznos lehet ?Koszonom.
-
válasz
vadorzó #7912 üzenetére
Konkrétan azt írja ki, mikor csatolni akarom, hogy can't mount.
Nem, nem ezt írja, hanem konkrétan és pontosan leírja a helyzetet, amiért nem sikerül csatolnia, amit ha ide nekünk bemásoltál volna, vagy elárulod, hogy wines partícióról van szó, már rég túl is lennénk a probléma megoldásán.
A Téma összefoglalóban is érdemes szétnézni időnként, ilyet is találni benne.
Unable to mount Windows (NTFS) filesystem due to hibernation
Ebben a leírásban le van írva, képekkel illusztrálva, ha elakadnál a wines fast startup kiiktatásával.
A legközelebbi gond esetén vedd már a fáradtságot és írd le részletesebben a hibát, ne nekünk kelljen kitalálnunk és kérdezgetnünk még egy párat!
-
Csak egy legény van a gáton, aki imád barchobázni!?
-
vadorzó
tag
Üdv.,
Van egy partícióm, amit ugyan lát a rendszerem (Mint Cinnamon), de nem lehet felcsatolni valamiért.
Ennek mi lehet az oka, illetve szerintetek hogy lehetne csatolni? -
Normi™
őstag
Sziasztok!
Lefrissítettem 18.2-re a Cinnamon rendszeremet,minden szép és jó kivéve az értesítéseket,a megszokott módon már nem tudom pozicionálni.
Eddig ez alapján oldottam meg,de sajnos már valamiért nem működik:let newY = monitor.y + 768 - 60 - height;
Létezik más megoldás?
Válaszaitokat előre is köszönöm!
-
cinnamon[1874]: segfault at 7fa917dfffe8 ip 00007fa972064305 sp 00007ffd229bd230 error 4 in libcjs.so.0.0.0[7fa97203b000+c1000]
Ezt a fenti hibát nem tapasztalta még senki? Megnyekken x másodpercre a FF, de volt már, hogy otthagytam a gépet és az egér megmozgatása után fehér képernyős lefagyás fogadott, és a fenti kiírás a dmesg-ben.
Pedig vártam eleget a 18.1 18.2-re frissítésével, de úgy látszik, a megszokott egy hónap várakozás már nem elég. Illetev még azt sem tudom, hogy ez a Cinnamon hibája-e vagy a Firefoxé.....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell Latitude 5495 Full HD IPS Ryzen 5 pro 2500u Radeon Vega Mobile Gfx i5-8350u verő Bp MPL Foxpost
- LG UltraGear Gaming Monitorok: FRISS SZÁLLÍTMÁNY -30%
- LG 55C3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged