- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
- TCL LCD és LED TV-k
- OLED TV topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Everest / AIDA64 topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- A Microsoft átépítette a ROG Ally-t
- SSD kibeszélő
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
-
PROHARDVER!
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
King Unique
titán
válasz
Dani_kp #9999 üzenetére
Más fájlok törlése még nem lenne gond, de az hogy közben letöltöttél, vagyis írtál rá, az már igen... Ilyenkor alap, hogy a mentendő lemezre nem írunk semmit, mert az részben / teljesen felülírhatja a korábbi fájlokat. Ez esetben lutri, hogy mit sikerül, ha sikerül egyáltalán visszaállítani...
-
Dani_kp
addikt
válasz
King Unique #9998 üzenetére
A hdd csak adattárolásra van használva és még egyenlőre ntfs a fájlrendszer. Törölve azóta lett róla néhány film, meg lett letöltve is, pár giga rá. Szerintem ez nem sok "változás".
Csak most elkezdtem keresni ezt a doksit és rájöttem, hogy nem mentettem felhőbe. Kicsit pech.
-
King Unique
titán
válasz
Dani_kp #9995 üzenetére
Ez így nem sok infó... Nem derült ki, hogy a HDD rendszer, avagy adattár lemezként funkcionál-e. Aztán az sem, hogy milyen fájlrendszer van rajta, használva volt-e azóta komolyabban, illetve lettek-e új fájlok másolva a töröltek helyére stb.
Ha pl. Ext4 a fájlrendszer és csak sima törlés történt, nem lettek felülírva a fájlok, akkor akár az
extundelete
is megoldás lehet a visszaállításhoz. Az ArchWiki adatmentésre vonatkozó része ezt és az egyéb megoldásokat is részletezi. -
Dani_kp
addikt
Van egy olyan gondom, hogy "rendrakás" címszó alatt selejteztem a hdd-n lévő fájlokból, de nagyon úgy fest, hogy töröltem egy doksit is ami eléggé fontos volna. Kérdésem a következő, hogyan tudom visszanyerni az adott fájlt?
-
Sziasztok!
Az a kérdésem, hogy a laptopom numpadján, numpad off esetben média irányító gombok vannak, de nincsen rajta home/end/pgup/pgdown. Azt el tudom érni, hogy kikapcsolt numpadnál tudjak funkciót adni a gomboknak?
Mint 19-em van Cinnamonnal és Lenovo Y530 számítógépem. A terminálban sajnos nem érzékeli gombnyomásnak a kikapcsolt numpadú gombokat.Van home/end/pgup/pgdown gombjaim, de csak Fn-nel érhetőek el, az előző laptopomon pedig már annyira hozzászoktam, hogy nem kell hozzá extra gomb.
-
qwertly
addikt
Sziasztok!
Szeretném ha a gép kikapcsolna minden nap meghatározott időpontban.Mint pl: Airytec Switch Off és ne lehessen módosítani a kapcsolási időt csak root jogosultsággal. -
0xmilan
addikt
válasz
kraftwerkfan #9989 üzenetére
1. ugyanez van itt is egy geppel a cegnel, csak az kali linux xfce-vel.
Ugy oldottam meg, hogy lid close-nal nem lockol kepernyot, csak kikapcsolja. Igy amikor visszahajtom, akkor nem ker jelszot, de legalabb mukodik. Valoszinuleg van jobb megoldas, de nem volt turelmem kisakkozni. -
kraftwerkfan
tag
Sziasztok!
Az alábbi problémákra keresnék megoldást:
1. Ha lehajtom a laptop tetejét, majd visszahajtom, teljesen fekete a képernyő. Ctrl-alt-del-lel visszahozom a bejelentkező képernyőt, beírom a jelszót, fekete marad a képernyő.Restart.... Nem túl praktikus...
2. Sokszor teszem HDMI-n kivetítőre a lapost. A kép azonnal megvan, de a hangot mindig manuálisan kell hdmi audióra kapcsolni. 10-15 percenként meg le is kapcsolja a hangot belsőre, újra kell állítani.
Linux mint 19. -
J.C.G.
aktív tag
válasz
NeoPampalini #9983 üzenetére
Régen (WIN) mintha alap funkció lett volna minden böngészőben. Legalábbis én nem töltögettem addon progikat ehhez. A lényeg, hogy minden böngészőben működik már.
-
Sonja
nagyúr
válasz
NeoPampalini #9983 üzenetére
Nálam pl. nem kell Google Chrome-ban, alapból benne van a harmadik gomb lenyomására (Logitech G400).
-
J.C.G.
aktív tag
válasz
NeoPampalini #9981 üzenetére
Köszi.
Foxnál ez volt a megoldás. Nem tudtam, hogy ezt böngészőben kell külön-külön állítgatni. Chromiumban ez hol található? Egyelőre nem találom, de nézem mindjárt Google Chromeban is.
-
J.C.G.
aktív tag
Sziasztok.
Hogy lehet rávenni az egerem (Giga M6800) arra, hogy ha lenyomom a görgőt, akkor tudjak vele lefele lapozni az oldalon? A vissza gomb bezzeg működik egyből.
-
apszi
őstag
Sziasztok!
(#9975) NeoPampalini
(#9976) szotadiIgen HP-ról van szó, és a hp connection manager volt a megoldás. Köszönöm nektek!
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
SwissAirplan #9977 üzenetére
Képernyő nem kell rá, ha be tudsz lépni a rendszerbe, akkor a:
sudo teamviewer passwd JELSZÓ
paranccsal tudsz jelszót változtatni.
-
SwissAirplan
aktív tag
Sziasztok!
Van egy kis problémám! Van egy " kis media" gépem!
Linux MINT fut rajta! Tettem rá anno TeamViewert de elfelejtettem a kódot meg a jelszót.. parancs sorbol
PUTTY val valahogy ki tudom deríteni? Vagy kell rá tegyek egy képernyőt mindenféleképpen?Köszönöm
-
NeoPampalini
senior tag
(Fene tudja, szerintem ez Win alól fog megoldódni, de...)
Hát, ez érdekes kérdés, nálam ugyan nincsen wifi, de próbáltam utánajárni. Viszont inkább a fordítottjára találtam csak témát, azaz Win alatt van wifi, Linux alatt nincs. Olyat láttam csak, hogy dual boot után, Win7 reinstall-t követően Win alatt nem működött a wifi.
Laptop, vagy külön wifi kártyás asztali gép? Win eszközkezelő mit lát a wifi eszközről?
-
apszi
őstag
SZiasztok!
Van egy kisebb gondom, amire keresem a megoldást. Adott egy Win 7 - Linux mint Cina 19 dualboot rendszer. Ha a Linuxban kikapcsolom a wifi-t, akkor a Win alatt is kikapcsol, és be sem tudom kapcsolni. Van arra valami megoldás, hogy a Linux alatt történő kikapcsolás ne szóljon bele a windows alatti állapotba?
Előre is köszönöm!
-
törölt tag
Nem lesz a közelében Win, ha valamit vinnem kell akkor neten küldöm vagy pendrive, azok meg úgy is fat32 vagy exfat rendszerűek.
Winnél is illene külön partícióra rakni a rendszert, én sose tettem. Külön hardveren volt inkább.Régen szervervinyókon volt a rendszer és más vinyókon a fájlok. Ma meg egy 64 Gigás őskövület SLC SSD-n van a rendszer és egy fiatalabb 240 Gigáson a fájlok. Nem tervezek változtatni a felálláson, a 64 Gigás SSD-n lesz telibe a rendszerpartíció és azon csak a rendszer van. Esetleg ideiglenes dolgok letöltve, de ha azok elhullanak egy véletlen gond miatt nem probléma.
Bár gondolkoztam rajta, hogy átköltözök a 240-es SSD-re és a 64-est dobom a szekrénybe, mert gyorsabb lenne. Akkor viszont particionálni kell mindenképp, mert közös hardverre kerülnek a fájlok és a rendszer. -
válasz
#47205632 #9966 üzenetére
Linux DE/WM memória fogyasztás
Érdekességnek jó már csak ez a friss írás is, mivel már az új Gnome is csökkentett az étvágyán, a cikkben szereplő Cinnamon meg már ekkor is jóval kevesebbet fogyasztott, persze ezek az értékek az iménti hsz-ban telepítés utáni értékek. Egy belakott Mint Cinnamon 600-700MB körüli memóval éri be, de nincs igazi jelentősége, mert ahogy használni kezded a rendszert, eltünnek a különbségek.
Gyanítom, hogy RAM szűkében nem fog szenvedni a gép, ha tárolásra is SSD-t használsz.
Amúgy szerintem is szabadulj meg az NTFS-től.
Bár gondolkoztam rajta, hogy átköltözök a 240-es SSD-re és a 64-est dobom a szekrénybe, mert gyorsabb lenne. Akkor viszont particionálni kell mindenképp, mert közös hardverre kerülnek a fájlok és a rendszer.
Nem akarok beleszólni, de ezen már nem érdemes gondolkodnod! Ez a közös meghajtó a rendszernek és adatoknak teljesen normális dolog. Az nem lenne az, ha egy öreg 64-es SSD-re raknád a rendszert a 240gigásat meg tárolásra használnád!
-
lev258
veterán
válasz
#47205632 #9968 üzenetére
Ha nem lesz Windows a többi lemez közelében, akkor érdemes ext4-re váltani. Az ntfs-t időnként töredezettség mentesíteni is kellene (remélhetőleg egyéb gondja nem is lenne), másrészt az ntfs lassabb adatmozgást enged meg Linux alatt.
Olvass majd utána a dolgoknak, hasznos külön rendszer (/) és saját partíciót (/home) csinálni. -
törölt tag
Nem sokat játszok már egyébként a játékkal, szóval ha nem megy az sem probléma. Illetve az alapjáték az nyilván megy, a modos nem. Vagyis ha összerakom kézzel akkor az is megy. Lényegében akkor nincs semmi akadálya a rendszer cserének.
Az nem baj, ha minden egyéb vinyóm NTFS-re van formázva? Van értelme átformázni ext4-re és visszamásolnom az adatokat? Az SSD amin lesz a rendszer az nyilván ext4 lesz és nem is akarom partíciókra bontani. Két SSD van egyik rendszer, másik adattároló, meg egy vinyó backup.
-
lev258
veterán
válasz
#47205632 #9966 üzenetére
A RAM használat nagyban függ attól, melyik Linux disztribúciót telepíted. Ez persze bizonyos megszorításokkal is jár.
Pl:. A Lubuntu kissé fapados, de 1 GB RAM mellé is bátran ajánlható (böngészővel is). A Mint már súlyosabb, de alapjáraton nem fog 2 GB-t enni.
A Wine sok esetben jól működik, de nem biztos, hogy a Twitch-csel is. Azt majd ki kell derítened. És ez még a mod launcher-re nem is vonatkozik, az szintén kérdéses. -
törölt tag
A szerveren amin játszunk ott ezek a pakkok futnak. Össze lehet rakosgatni kézzel is, de 250 modos pakkoknál ez eléggé macera. Bár van egy tag aki megcsinálja magának mindig, el tudom kérni tőle végül is.
Szóval akkor tulajdonképp semmi akadálya, hogy simán Winről leléphetek.Esetleg Wine mennyire macera egy Twitch klienshez?
Illetve meg tudjátok mondani mennyi ramot foglal alapból a rendszer? Nekem a Win indítás után 2GB körül mozog és nem fut semmi a háttérben. Kicsit sokallom.
-
törölt tag
Twitch szolgáltatja a modos pakkokat a Minecrafthoz, régen Curse, FTB és AT launcher szolgáltatta ezeket csak mind kihullott. Twitchből kell elindítani a Minecraftot az dolgozik az autentikációs szerverrel is adatot egyeztetni, de utána már nem kell. Szóval annak futnia kell minden első indításnál. Ez egy kicsit másabb, mint az alapjáték.
-
Sonja
nagyúr
válasz
#47205632 #9962 üzenetére
Sose kellett wine-t használni, lévén java-s program, aminek pont a platformfüggetlenség az egyik lényege. A Java Linux-on is van, tehát itt is ez fut. Amire maximum te gondolhatsz, az a Win alatt létrehozott új Minecraft, amit az alapoktól C-ben írtak. Az más, azzal nem kell foglalkozni.
A twitch-nél konkrétan mire gonolsz? Mert nézni az oldalán is lehet böngészőben (www.twitch.tv), vagy külön programmal (Streamlink Twitch GUI), amit én is használok. Ha pedig te adod a műsort, azaz twitch tag vagy és streamelsz, akkor arra pedig az OBS-t szokták használni (OBS Stúdió).
-
Sonja
nagyúr
válasz
#47205632 #9959 üzenetére
Mire gondolsz, hogy érdekesebb lesz a Minecraft?!
Én még Win 8.1 alatt kezdtem játszani régen a Minecraftal, majd váltottam Linuxra, és azóta is Linux alatt játszok vele. Semmi különös nincs vele. Letöltöd a jar file-t (vagy már lehet azóta .deb csomagot is letölteni) a minecraft.net oldalról, és elindítod (ha van már telepítve Java).
-
törölt tag
Hali.
Full kezdő Linuxos vagyok. Gépcsere lesz elvileg és a W7-et már feltenni nem akarom, a W10 meg nem érdekel. Addig eljutottam, hogy talán ez lenne az egyik jó rendszer nekem a millió Linuxból.
Alapvetően menne is, a Minecraftot és Twitchet viszont nem tudom hogyan lehet életre kelteni és a Java-t. Azon kívül tök alap dolgokra kell, net, film, zene, Skype, Telegram.
HDsentinel, Aida amit használok, de ezek nem létfontosságúak (igaz kifizettem, de ezer éve, most már mindegy igazából).
Firefoxot tolom, Adblock kell, Element hiding helper is kell bár ez nem létfontosságú. Meg egy Thunderbird.
De szerintem ezekre mind van alternatíva, a Minecraft része érdekes inkább. -
-
válasz
Dani_kp #9955 üzenetére
sudo apt-get install pulseaudio-equalizer
Ez a parancs mindig a legfrissebbet fogja felrakni!!! Synapticban ki kell választanod a verzió kényszerítést a Csomag menüpontnál!
Most felraktam és működik, előtte le volt szedve a friss bionic verzió persze és egyből kijelöltem synapticban a PPA-s verziót. Viszont felraktam a panelre is az equalizer kisalkalmazást. Elindítottam egy YT music-ot és most lehet állítgatni és eddig még jó, a panel kisalkalmazással is lehet állítani.
A panel kisalkalmazást kell utólag felrakni, valamint felraktam ezt a fil-plugint is, nem tudom ennek van-e valami köze hozzá:
ettől független dolog, de inkább a sudoapt
-get helyett használd asudo apt
csomagkezelő parancsot. -
Dani_kp
addikt
válasz
ubyegon2 #9951 üzenetére
Szóval, ezt a részt megcsináltam csak meg:
sudo add-apt-repository ppa:nilarimogard/webupd8
sudo apt-get update
sudo apt-get install pulseaudio-equalizerDe sehol semmi, mi felett siklottam el?
szerk.: most látom, hogy van még lejjebb is hsz, akkor egyelőre neked sem megy.
-
-
válasz
herdsman12 #9952 üzenetére
A2DP Bluetooth-nál érdemes ezt választani valóban. Debian alatt néha küszködni kell a hang-gal. (viszont csak egyszer kell belőni-remeljük.....)
Visszatérve erre: (#9951) ubyegon2
Elég sokat írnak erről a problémáról Mint-es topikban. can't run Pulseaudio equalizer
Most kipróbáltam a PulseEffects-et....eddig semmi, terminalból indítva csak ennyit ír ki:
ubyegon@Mint19C:~$ pulseeffects
Szegmentálási hiba (core készült)plusz előugrik egy kis ablak igen - nem választással, mindegy neki mit nyomok!
(ez ment a levesbe!)
Nincs mese, Synapticban kiválasztottam ezt a verziót,
2.7.0.2-5~webupd8~xenial0
visszafejlesztette a
1:12.2-5~bionic1
verziót utána rögzítettem Verzió zárolás opcióval. -
válasz
Dani_kp #9948 üzenetére
Sokan emiatt használták a pulseaudio eqaulizer-t,
de mintha az új 18.04 alapon már valami miatt nem működne a legfrissebb, így több helyen olvastam, hogy aPulseEffectskezdi kiváltani. Nem fentiek miatt váltja le.....update
Próbáld ki ezeket, megy az eqaulizer is, én inkább azt használom az egyszerűsége miatt.......No, megvan mi volt a gond, Mint 19-re felrakva az equalizert, egyszerűen eltűnik, így az első linkben lévő módszerrel tettem fel, az a verzió működik rendesen a saját tárolóssal szemben:
ez a PPA-ja:sudo add-apt-repository ppa:nilarimogard/webupd8
sudo apt-get update
sudo apt-get install pulseaudio-equalizerA PulseEffects-et fentiek miatt még nem használtam.
******************************************************************frissítés
Most nézem, hiába van rögzítve a PPA-s csomag, mégiscsak eltünt ez is!
# Hang Linux alatt - equalizer, pulseeffects
-
válasz
Dhampir #9949 üzenetére
Ha a "gyökér" felhasználóra gondolunk
Én azért ilyen sarkosan nem szoktam fogalmazni......
(egyébként amire most válaszoltál, elképzelhetően poen lett volna)
Transmission - fapadosnak említed, de ez azért van, mert inkább GUI-tlan rendszerekhez célszerű használni. Fabrikáltak ugyan GUI-t hozzá, de valóban a qBit az igazi, főleg ha valaki már egy előző életében is torrentezett, volt Winen valami nagyon népszerű qBit-hez hasonló..... hú de rég volt
-
Dhampir
félisten
válasz
ubyegon2 #9947 üzenetére
Persze, hogy nem volt vita, legközelebb inkább nem szólok bele a Transmission kiirtásába, de ettől függetlenül Linuxon nem rossz a fapados Transmission, ámde ha profibb kellene, akkor szerintem is ajánlható a qBittorrent..
Olyan is van!?
Ha a "gyökér" felhasználóra gondolunk, akkor létezik, vagy nem?
-
Dani_kp
addikt
Az elképzelhető, hogy Linux alatt vlc-ben máshogy hangzanak a filmek? Doboz szerű vagy nem is tudom, de Win alatt ugyan azzal a lejátszóval máshogy szólt. Vagy csak placebo?
-
válasz
Dhampir #9942 üzenetére
Lehet, hogy érzékeny adatokra ez fenyegetést jelenthet, de adatmentés szüksége esetén nagy segítség lehet a könnyű hozzáférés.
Adatmentés? Azt oldja meg jelszóval, aki olyan lusta, hogy nem csinál fontos adatokról biztonsági mentést! Akkor ezzel a live móddal való szabad behatolással akár át is írhatja bárki a jelszavát a rendszernek. Na jó, persze lehetne titkosítani is a meghajtót.
(ezt azért más okokból nem nagyon szeretném)
-
Dhampir
félisten
válasz
Dani_kp #9941 üzenetére
Egyébként nem lett volna muszáj letörölni, alapértelmezettnek be lehet állítani az újat és akkor nem fog zavarni a másik.
(#9919) ubyegon2
Még az a szerencse, hogy belenyúlhatsz.
Lehet, hogy érzékeny adatokra ez fenyegetést jelenthet, de adatmentés szüksége esetén nagy segítség lehet a könnyű hozzáférés.
-
Amazonas
senior tag
válasz
Dani_kp #9934 üzenetére
Fstab-on belül a space a paraméterek közötti elválasztóként funkcionál, ergo a rendszer nem tudta értelmezni az "F1"-et, mint file-rendszer típust a "Samsung" után.
Csak információként: ha mégis ragaszkodnál a space-hez a jövőben, akkor a "\040" karaktersort kell beírni.
Tehát a "Samsung F1" így nézne ki az fstab-ban: "Samsung\040F1".Szerk.: Látom, hogy közben ubyegon2 már segített.
-
válasz
Dani_kp #9938 üzenetére
6-7 év alatt sokat könnyült a desktop Linux a kezdők szerencséjére.
Téglázni valóban nem lehet a rendszerrel, de néha elég fejvakarós helyzetek adódnak, ha kiestél a ritmusból.
Home user célra tökéletes a Linux Mint szerintem is, mindenkinek ezt szoktam felrakni, aki menekül a Wintől.
A qbittorrent jó választás valóban, a transmissiont viszont szedd le, hogy ne az ugorjon fel alapértelmezettként mindig. Én qbit használok szintén.
sudo apt remove transmission*
célszerű így leszedni, mert több részből áll
-
Dani_kp
addikt
válasz
ubyegon2 #9937 üzenetére
Még 6-7 évvel ezelőttről rémlett pár dolog, például az is, hogy nem egyszerű teljesen téglásítani a rendszert. Amúgy arra amire mi használjuk a gépet maximálisan megfelel ez a Linux Mint, nekem nagyon bejön/bejött még ezzel a kis döccenővel is. Még lesz majd 1-2 program specifikus kérdésem, de azt már csak holnap, mára ennyi izgalom elég volt.
Amúgy ki mit használ torrenzetni? Láttam, hogy alapból fent van a Transmission, de én inkább felraktam a qBittorrentet.
-
-
Dani_kp
addikt
válasz
ubyegon2 #9932 üzenetére
A sudo parancs elkerülte a figyelmemet
. kép
A gparted felkerült és az egyszerűség végett csak Samsung lett a neve.
Ilyenre szerkesztettem az fstab-ot: kép elvileg így jónak kellene majd lenni, csak a # nélkül, ugye?szerk.:az normális, hogy a xed admin:///etc/fstab parancsra ezt írja ki a terminál? kép mondjuk attól tudom szerkeszteni és menteni is.
-
válasz
Dani_kp #9930 üzenetére
Alakul ez azért szép lassan! Az fdisk -l parancs csak úgy működik, ahogy leírtam, kiadhatod a
sudo
nélkül is, de akkor azt kapod, amit most.A HDD-s sorába még mindig célszerű az UUID számsort megadni, nálad a PARTUUID vigyorog ott. Megtévesztő a számsor rövidsége NTFS-nél.
(ezer éve használtam NTFS-t így csak reménykedünk, hogy jó lesz a dolog)defaults
-ra cseréljük le most a nosuid, nodev, nofail sorokat/media/user/Samsung F1
Ez csípi még a szemem, mert a Samsung után van egy szünet és azt a rendszer másképp értelmezi, mint ahogyan te. Vagy egybe kéne lennie vagy egy _ jel kéne a két szórész közé.
Ilyet se csináltam jó ideje, de szerintem a Gparted vagy a Lemezek alkalmazás át tudná nevezni...
(gparted már nincs fenn alapból, de asudo apt install gparted
parancs felrakja)Próbáljuk ki a fenti instrukciók alapján.
A Gparted-del kipróbáltam, telepítsd fel azt, azzal egyszerű átnevezni a meghajtót, a képen látod a szükséges sort hozzá:
-
-
Tényleg nem tűnt fel, bár így nem nyúltam még másik rendszerbe, mindig egy másik disztróból javítottam/változtattam rendszerfájlokat, de akkor kellett jelszó...ha jól emlékszem.
Ehhez képest a Debian alatt még a nem automatán felcsatolt meghajtóhoz sem lehet hozzáférni jelszó nélkül.
Nem mellesleg Live alól legalább megjavíthatod a rendszered, ha arra kerül a sor.
Ezt azért jelszóval is meg tudnám tenni, live alatt túl könnyű ez.
(ezért jó nekem, ha segítek másoknak, mert én is tanulok így folyamatosan)
-
lev258
veterán
válasz
ubyegon2 #9924 üzenetére
Aktív rendszeren jelszót használsz, de ez nem titkosít semmit, jogosultságokat kezel. Live alól is jogosultságokat kezelsz, csak alapból üres a jelszó (lehetne kiskutya is, teljesen mindegy).
Más: Win-en is jelszóval védett, több felhasználós rendszered van. Ubuntu alól mégis rálátsz és módosíthatod. Nem mellesleg Live alól legalább megjavíthatod a rendszered, ha arra kerül a sor.
Nem használok titkosítást, de ha valaha is szükségem lesz rá, nem a fenti okok fognak rávenni.
Igazából nekem legalább ilyen furcsa, hogy csak most vetted észre, így működnek a dolgok -
Annyira azért nem elképesztő.
DE, mégiscsak az! Ha valaki egy telepített rendszeren mindig jelszóval fér hozzá a védett részekhez a saját gépén, akkor nekem az elég durva, hogy bárki meg simán hozzáfér mindenhez ez pendrive-val!
Az adataim biztonsága már más kérdés, ahhoz nem is kell e gépem elé ülni, hogy megszerezzék. Legfeljebb abban bízom, ha én alig találom meg a fontosabb dolgokat, amikor kéne, akkor másnak se megy majd könnyen!
-
Akkor csak nekem volt új, de akkor is elképesztő, hogy a saját rendszeremben csak jelszóval tudom szerkeszteni a fontosabb fájlokat, de live alól gyakorlatilag bárki belenyúlhat!
Eddig nem foglalkoztam ezzel a titkosítással, de ma is tanultam valamit, köszi az infót!
(#9920) Dani_kp
Ebben reménykedjünk!
-
válasz
ubyegon2 #9918 üzenetére
Valami igen furát tapasztaltom, live alatt rákattintottam a rendszer meghajtójára, simán felcsatolta,
de ami kicsit félelmetes, az az, hogy jobb gombos menüben simán tudtam
Open as root
-tal indítani a Nemo-t és az fstab fájlt is engedte szerkeszteni......Szóval live alól simán jelszó nélkül szerkesztheted GUI-s programokkal is az éles rendszer fájljait!
-
válasz
Dani_kp #9917 üzenetére
Live alatt is tudod szerkeszteni, ha megvan, melyik fájlt kell átírnod. (talán így egyszerűbb kezdőnek, mint a recovery konzolból)
(ezt nem kéne így használni, mert elég favágó módszer)
Live alól megnyitod a szövegszerkesztőt a rendszer jelszavával és szerkeszted, mented, majd próbálsz bootolni róla.
Nemo-ban látod a megfelelő particiót, a szerkesztendő fájlra rá tudsz keresni, ha nem tudod hol van.
--inkább a Nemot nyisd meg rendszergazdai jogokkal és a megtalált fájlt így egyből szerkesztheted.Mert mar ff-ba megcsintaltam a konyvjelzoket, illetve a jelszavak menteset, nem sok kedvem van ujra megcsinalni.
Ezt célszerű a Sync-kel menteni, ha sűrűn megölöd a rendszert.
A felhasználónév majdnembármi lehet, csak engem zavart meg......
-
Dani_kp
addikt
válasz
ubyegon2 #9916 üzenetére
Sejtem, hogy mibe nyultam bele
.
Hogyan tudom szerkeszteni/menteni (akar parancssorosan vagy live alatt), vagy mindenkeppen rakjam ujra a felhasznalonev miatt?Mert mar ff-ba megcsintaltam a konyvjelzoket, illetve a jelszavak menteset, nem sok kedvem van ujra megcsinalni.
-
válasz
Dani_kp #9915 üzenetére
A fene vigye el, valamibe beletenyereltél.
Nem baj, az elején ez előfordul mindenkivel. Ilyenkor annyira hosszadalmas lenne megállapítani, mit toltál el, hogy érdemesebb újratelepíteni a rendszert.
Ha megvagy ezzel, akkor rakd be ide a
blkid
kimenetét meg asudo fdisk -l
kimenetet is és megcsináljuk az FSTAB csatolást. Ja és a pontos elérési utat is másold be!Valami más felhasználó nevet válassz.
Egyébként emergency módban is meg lehetne nézni akár az FSTAB-ot is, sőt szerkeszteni is lehetne, kezdő koromban ízzadtam vele párszor, de sokkal célszerűbb az új telepítés, mivel nincs belakva még a rendszer.
-
válasz
Dani_kp #9913 üzenetére
Ha nem jól csináltad a csatolást, akkor 1:30 sec bootkésleltetés lenne, de a nofail opció ezt is megakadályozza.
Nézd át újra a csatolást, mert nem jó amúgy sem a media utáni rész, ha csak nem user a felhasználó neved.
kommenteld ki a sort és úgy próbálj bootolni, ha úgy sem megy, akkor valami más a gond.
# - egy ilyet beraksz a sor elé, akkor abban a sorban lévő utasítás nem kerül végrehajtásra.
kb ennyi az FSTAB lényegi része, nem baj, ha nincs másolatod:
ez még érintetlen gyári FSTAB:
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=1a066a10-95f9-4613-a2b7-0f04eb53f099 / ext4 errors=remount-ro 0 1
/swapfile none swap sw 0 0
ubyegon@taracin-HP-EliteBook-8570p:~$A blkid paranccsal ellenőrizd le a meghajtók UUID számait.
-
apszi
őstag
SZiasztok!
Két kérdésben kérném a segítségeteket.
1.
Linux Mint KDE 18.3-ban szeretnék egy adott [ikon témát] feltenni, de sehogy nem jutok vele dülőre. Installálás után nem jelenik meg a témák között. Proóbáltam bemásolni a ~/.local/share/icons mappába, akkor sem történik semmi. Illetve próbáltam még a /usr/share/icons mappába berakva, de úgy sem láttam. Mit szúrok el?2.
Ha a Dolphin fájl böngészőben először rendszergazdaként megnyitok egy mappát (egér jobb gomb-műveletek-megnyitás rendszergazdaként), akkor semmi gond.
viszont ha ezt másodszor tenném akkor csak egy üres ablakot kapok a következő hibaüzenettel: A(z) file protokollt kezelő folyamat váratlanul véget ért. Ez vajon miért van:Előre is köszönöm
-
válasz
ubyegon2 #9908 üzenetére
UUID=xxxxxxxx-xxxx-xxxx-xxxx-xxxxxxxx /media/felhasználó neved/meghajtó vagy partició neve ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0
Az előbb valami konvertálási hiba volt és már nem tudtam szerkeszteni az előbbi sort.
Ha valamit nem értesz, segítek még.
(elsőre kicsit zűrösnek nézhet ki ez így)
Rakd be majd ide az FSTAB-ot, amit csináltál.
(#9906) Amazonas
Amúgy nem volt egyértelmű, de a két meghajtó típus miatt nekem logikus volt, mi a helyzet.
-
válasz
Dani_kp #9905 üzenetére
Valahogy frissítéskor kilőtte a helyesírási szótárat, újra hozzá kellett adnom, itt találod az opciót:
ALT+F2 lenyomásával előjön egy kis ablak (vagy terminalba írva), abba beírod, hogy
xed admin:///etc/fstab itt axed
a szövegszerkesztő neve, aki mást használ, értelemszerűen azt a neved adja meg beírod a jelszavad és felugrik a root joggal szerkeszthető FSTABMINTA fstab
ubyegon@ubyF2A85-M ~ $ cat /etc/fstab
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=77c27779-61fa-4a22-b7c5-dac3295027b3 / ext4 noatime,errors=remount-ro 0 1
UUID=3121vc91-e143-44d4-adab-c68524f87840 /media/ubyegon/TT ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0Ehhez az FSTAB-hoz kell hozzáadni a meghajtó/partició sorát a fenti módon, ehhez terminalba kiadod a
blkid
parancsot, onnan kimásolod az UUID számot és beilleszted ebbe a minta sorba:UUID=xxxxxxxx-xxxx-xxxx-xxxx-xxxxxxxx /media/felhasználó neved/meghajtó vagy partició neve nosuid,nodev,nofail 0 0
--------------------------------------------------------------------
Az elérési utat, amit be kell írnod a /media után, legegyszerűbb a Nemo (Fájlok)-ban rákattintva az adott csatolandó meghajtóra egyszerűen kimásolod a felső sorból: -
-
Dani_kp
addikt
válasz
ubyegon2 #9899 üzenetére
Milyen parancsot, illetve mit kell beleírni az fstab-ba, hogy véglegesen fel legyen csatolva a hdd?
szerk.: van egy olyan gondom, hogy most ff alatt a helyesírás-ellenőrző minden szót aláhúz pirossal, ez mitől lehet? Mintha frissítés óta csinálná ezt, de nem hinném, hogy ehhez lenne köze.
-
Mtbsrác
senior tag
Mint alatt graf felületen hogy és milyen progival tudom kicsalni az SSD adatokat? Értem itt hogy mennyi az eddig írt/olvasott össz adat meg ilyenek. Mint az ssdlife ssdok és tsa progik. Smarttools-t ismerem sokminden abból nem derül ki e téren.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- TP-LINK routerek
- TCL LCD és LED TV-k
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- OLED TV topic
- Megvan, milyen chipet használ a Pura 80 Ultra
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Háztartási gépek
- EAFC 25
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Everest / AIDA64 topik
- További aktív témák...
- QNAP TS-870U-RP 8 lemezes Rack NAS
- AKCIÓ! VALVE INDEX virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Samsung Galaxy S25 Ultra 1TB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Acer Nitro 5 -AN515 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i7-11800H - 16GB - 512GB SSD+1TB HDD -RTX 3050 - Garancia
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest