-
PROHARDVER!
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #8196 üzenetére
Azért, mert az kiterjesztett partíció a régi idők maradványa, amire ma már semmi szükség. Elsősorban azt a célt szolgálta, hogy a régi DOS verziók max. 20 meg 32 megás partíciókat kezelve le tudják kezelni a párszáz megabájtos HDD-ket, és a max. 4 elsődleges partíció ebben túlságosan limitáló tényező lett volna. Vagy ha valaki 10 OS-t telepít egyszerre egy gépre. Viszont ma már egyik sem valós forgatókönyv, 2 OS-nél több sehol nem kell, és partíciós limit sem fordul már elő gyakorlatilag, szóval felesleges. Elég a 4 elsődleges partíció, ha meg mégse, érdemes GPT-re váltani, azzal mindenfajta limitációtól meg lehet szabadulni.
Plusz a MS-féle particionálóprogik hülyesége az is, hogy az első primary partíció után már csak extended partíciót engednek létrehozni (DOS-os fdisk, Windows-telepítők). Semmiféle logikus ok nincs emögött. Talán a diskmgmt.msc az egyetlen, amely nem erőlteti az extended partíciót.
Meglep, hogy a Gparted végül képes volt adatvesztés nélkül végrehajtani a feladatot, meg kell emelnem a kalapom a fejlesztők előtt.
Azt sem árt, ha tudja a kolléga, hogy Linux alatt nem muszáj a swapnak külön partíción lennie (hacsak nem btrfs-t használ), lehet swapfájlt is létrehozni a root és a home partíción is. Sokkal jobban megéri swapfájlt használni, rugalmasabban változtatható a mérete, mindenféle particionálóprogram nélkül, és a mai HDD-ken meg SSD-ken már elhanyagolható a sebesség- és töredezettség-különbség a swappartíció és a swapfájl között.
-
zambozoli
aktív tag
Kész Van!!!
Kb. 5 perc volt!
Minden maradt a helyén csak a win lett kisebb 22GB-al a Linux meg ennyivel nagyobb!Képlet egyszerű:
- Live linuxal kell indulni
- Gpartedban a swapot ki kell kapcsolni
- Gpartedban az extended partíciót ki kell terjeszteni
- Majd az extended partíción belül a kívánt részt jen esetben az sda7-et megnövelni.
- Gpartedban a swapot be kell kapcsolniElőtte mindenképp mentés, mert az ördög sosem alszik!!!
Persze egyszerre csak egy lépés!
A gép régi kb 7 éves Toashiba Satellite A300-as itt még nincs UEFI.
-
Úgy érzem, mint ha az extended partícióra haragudnál, mert azzal aztán semmi baj nincs. Ha már így járt a fórumtárs, pont jó, hogy először ajánlottad neki, hogy csak elsődlegest csináljon, utána beszélsz a GPT-ről.
Jó lenne tisztázni, hogy az MBR-rel semmi gond nincs, figyelni kell, hogy ne szorítsa be magát az ember, ezért még időben érdemes már a 3. particiót extendedre késziteni és abból gyakorlatilag akármennyi logikai particiót csinálhatunk. Két előnye van a GPT-nek, 2 TB feletti particiókat is kezel és nincs limitálva az elsődleges particiók száma. Az MBR is tökéletes, ha előbbiekre odafigyelünk, az emberek jelentős része még mindig használja.
-
Frawly
veterán
válasz
zambozoli #8182 üzenetére
Mindegy, ez agyon van kutyulva mindenféle kiterjesztett okádékkal. Nem úszod meg, hogy újratelepítsd a rendszereket, és érdemes is, legalább rendesen particionálod a lemezt, kizárólag elsődleges partíciókat használva. Legalább meglesz a tanulópénz a jövőre.
Esetleg ha modern géped van UEFI-vel, akkor GPT partíciós táblára állj át, ott nincs extended partíció, viszont akkor régi OS-eket elfelejthetsz, mint XP és társai, persze ezeket érdemes is ezerrel elfelejteni.
-
sonar
addikt
válasz
growler #8192 üzenetére
Ezt meg tudom cáfolni.
Nekem a régi laptopomnál a i915.modeset -tet mindig állitgatnom kellett.
Szerintem itt is vmi kernel parameterrel lesz a gond.Meg kellene nézni, hogy mikor indul a live milyen kernel paraméterek vannak beírva és azt összehasonlitani az éles rendszerrel.
-
bandiras2
senior tag
válasz
growler #8190 üzenetére
Frissítés? Hátőőő azt nem. Hol is kell?
Egy Amilo Li1705 a problémás alany.
VIA Chrome9 videorendszerrel, amit a laptop fel is ismer és kiír mikor a megfelelő parancsokkal terminálban bombáztam.
Viszont magát a képernyőt nem azonosítja, nem érzékeli, és mozdíthatatlanul 640x480 ban marad. -
bandiras2
senior tag
Naszóval van egy őskövület két magos FuSi amilo pentium laptop, szüleimé.
Pénz az nincs, de van linux. Körülnéz, mintet pendrivera telepít, működik, ősi lapos hasít ahogy azt kell, minden nagyszerű, akkor windows helyére rátelepít pendriveról.
Rendszer betölt, és megdöbbenés: nem ismeri fel a monitort, amit pendriveról gyönyörűen kezelt, ehelyett bele van fagyva 640x480-ba átállíthatatlanul. Már 2x újraraktam, 3rd party driverekkel, és anélkül is.
Kérdésem: Van lehetőség arra hogy a pendrive image úgy ahogy van ráépüljön a HDD-re anélkül hogy nekiállna (rosszul)beállítani magát?
Vagy szedjem ki a winyót, és IDE-USB átalakítóval pendrive-ként húzzam rá a rendszert(az szívás, bár nem megoldhatatlan.) -
King Unique
titán
válasz
zambozoli #8175 üzenetére
Itt az a gond, amit a többiek is mondtak. Vagyis a Linux Ext4 partíciója kiterjesztetten, illetve azon belül logikai partíción van, míg a lefoglalatlan terület ettől kívül esik és ezért nem engedi összevonni a kettőt a GParted. Technikailag esetleg azt meg lehetne megcsinálni a programmal, hogy a kiterjesztetten belül az sda5-ből leválasztani egy lefoglalatlan részt, majd átmozgatni a kikapcsolt swap partíció utánra és úgy összevonni az sda7-tel. Viszont az átmozgatás, a swap- és a rendszerpartíció helyzetének utólagos megváltoztatása megint okozhat akár problémát is. Szóval lehet célszerűbb lenne inkább pl. a Linuxot újratelepíteni egy megfelelően kialakított és megfelelő méretű partícióra.
A screenshot alapján Legacy (BIOS-MBR) módban lettek telepítve a rendszerek és a kiterjesztett, illetve a logikai partíciókkal is jellemzően itt kell szórakozni. Ha tud a gép UEFI-t, akkor már az elején célszerűbb lett volna úgy telepíteni mindent és egy GPT-s lemezen lehetne mindegyik partíció elsődleges. Illetve az elsődleges partíciók száma sem lenne 4 db-ra korlátozva, mint az MBR-nél. De utóbbinál, ha van már 3 db elsődleges és 1 db kiterjesztett, akkor új partíciót megint nem lehet létrehozni. Max. a kiterjesztetten belül újabb logikait.
[ Módosította: Qru ]
-
válasz
zambozoli #8181 üzenetére
Lehet, hogy marhaságot írtam, mert Win alatt meg nem tudja kezelni az ext4 fájlrendszert a particionáló.
ezzel a felállással lehet, hogy nem fogsz tudni megoldást találni, az működhet, amit a kollégák írtak, valamit be kell áldozni.(#8180) sonar
A GRUB miért kerülne partícióra a meghajtóról?
-
zambozoli
aktív tag
válasz
growler #8179 üzenetére
Anno csak a win volt és a "dok" partíció. Akkor a winből csíptem le a linuxnak helyet és ez lett belőle. Valamit biztos elrontottam!?
Helyem van menteni, mert van otthon egy még 2TB szabad hellyel rendelkező NAS, oda minden felfér, de 10/100-as kártyán kicsit lassan menne át ennyi cucc.
- Ha full jóra akarnám megcsinálni, hogy kellene kinéznie?
- Ha nem full jóra, de működőképesre (fele melóval) javaslat?
-
growler
őstag
-
válasz
zambozoli #8177 üzenetére
Értem, akkor ez a tipikus beszorulós helyzet lenne, amikor az elsődlegesek közé van ékelve a kiterjesztett. Nem engedi mozgatni a kiterjesztett particiót elsődleges partició területére ezek szerint. Az MBR-nél időben kell gondolni sajnos a particionálásra. Én is azt hittem, hogy elől lesz a Windows. Win alól sem tudtad ezt végrehajtani ezek szerint? Linux elől néha lezárja a műveletei lehetőségeket a Win. Ha sehogyan se megy, akkor ebben a formában már nem tudsz variálni szerintem.
-
zambozoli
aktív tag
válasz
ubyegon2 #8176 üzenetére
A 21GB-os lefoglalatlannal nem tudok csinálni semmit. Formázni nem engedi (ntfs jelenleg) Az sda7-hez nem tudom hozzárakni, mert nem lehet mozgatni/növelni egyik irányba sem az sda7 partíciót.
Új partíciót nem tudok létrehozni mert a GParted szól hogy "Nem lehet 4 darabnál több elsődleges partíciót létrehozni" csináljak extended partíciót előtte.
Ott tartok, hogy a 21GB érinthetetlen.A windows alól GParted-el csíptem le a 21GB-ot, win. egyébként köszöni szépen jól van és megy rendesen.
-
-
zambozoli
aktív tag
válasz
King Unique #8174 üzenetére
-
King Unique
titán
válasz
zambozoli #8172 üzenetére
Mondjuk nem ártott volna úgy kezdeni - mint egy általában egy ilyen kérdésnél - , hogy betenni a partíciókról pl. egy GParted screenshotot, hogy lássuk pontosan mi a helyzet. Az előző válaszban azt feltételeztem, hogy a windowsos partíció van elöl és utána a linuxos. De ki tudja valójában mi is a helyzet...
-
King Unique
titán
válasz
zambozoli #8172 üzenetére
Windows alatt a lemezkezelőben / külső programmal le lehetne választani a 20 GB-ot. Utána pedig egy Live Linux alól a GParted segítségével azt a szabad területet hozzá lehetne adni az Ext4 partícióhoz.
Viszont, ha a rendszerpartíció az átméretezéssel átmozgatásra kerül, akkor megborulhat a rendszer! Erre a GParted is figyelmeztetni fog. Illetve a windowsos rendszerpartíciót szintén nem feltétlen kellene ide-oda tologatni! Persze saját felelősségre lehet kísérletezni, de előtte mondjuk célszerű lenne mindkét rendszert lementeni.
-
zambozoli
aktív tag
Sziasztok!
Következőt szeretném tenni:
Laptopon van egy Win10 100GB NTFS partíció kb. 50GB szabd hellyel és egy 31GB Linx Mint ext4 partíció kb. 13GB szabad hellyel.
Szeretnék a Windows alól elcsípni kb 20GB-ot és átrakni a Linuxhoz és a WIN partíciót 20GB-al hátrébb mozgatni.
Hogy csináljam fájdalommentesen, úgy, hogy mindkét rendszer működőképes maradjon?
Köszönöm!
-
-
-
PistiSan
addikt
Sziasztok!
Telepítettem már több helyen is a Linux Mintet, most pedig egy fura probléma állt elő, és nem tudok vele mit kezdeni.
Linux Mint 18.2 Sonya (LTS verzió) -t szeretnék telepíteni egy intel i3 processzoros lenovo laptopra, szépen elindul usb-ről a rendszer, elindítom a telepítést, és amikor a partíció kiválasztásánál járok, valami eszméletlen lassan reagál a rendszer, nagy nehezen kiválasztom, hogy az előre elkészített (gparted-el) ext4 fájlrendszerű partícióra települjön, csatolási pontnak megadom a "/"-t, és kérek egy formázást is a biztonság kedvéért, majd nyomok egy "OK"-ot neki.... és ekkor a végtelenségig csak tölt... nem megy sehová tovább.
A háttérben használható a rendszer, a telepítő viszont 1 óra múlva is ugyan itt volt, és nem megy tovább, ha rá megyek hogy megszakítom a telepítést arra rögtön reagál, többször próbáltam már, de ötletem sincs, hogy merre induljak el, nem tudom mi lehet a hiba ebben az esetben.
A vinyón 4 elsődleges partíció van, 1 a rendszerbetöltő, 1 windows, 1 az adatoknak, és 1db a linuxnak.
Van ötletetek?
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #8161 üzenetére
Ha lesz eleje, meg teteje és segítetek kikaparni a gesztenyét a tudatlan fejemmel, akkor megírom. !
Az első segítség tehát az lenne, hogy hogyan lehet a live linux mintben lelhetni mindösszesen egy felhasználót , akinek nincs alapból root joga , de tagja a sudo csoportnak ????
A második hogyan lehetne elérni , hogy az Ext2fsre formázott casper-rw címkéjű partíció bootolás után egyből felcsatolt állapotban legyen találva.
???????????????
#8163 King Unique:
Már a multisystemet is próbálgattam nem sok sikerrel -
King Unique
titán
Mármint a normál telepítésnél nem lehet USB-s háttértárat megadni célnak. Viszont a WTG hivatalos megoldás és manapság már nem újdonság az ilyenfajta telepítése és használata sem a rendszernek.
(#8162) csixy:
Azt írogatták a másik topikban, hogy a GRUB elvileg tud ISO-t is bootolni, tehát nem feltétlen létszükséglet a YUMI. Illetve hasonló program van Linuxra is MultiSystem néven, amely a leírás alapján támogatja az említett rendszerbetöltőt. -
csixy
addikt
válasz
King Unique #8159 üzenetére
Igen! A rátelepített linux és a yumi partíció bootját sajnos nem tudom egybevonni, mert vagy egyik, vagy a másik van az MBR-ben. Ha a yumi grubot használna , akkor biztos össze lehetne szerkeszteni a kettő bootot,de a yumi isolinuxot használ sajnos. Így maradt az a kényszermegoldás hogy az egyik live linuxot bővítem meg egy 24 gigabájtos casper-rw partícióval. Kezd működni, de még valahogy a Live Linux Usert kéne belőle kiluxálni.
-
Erről a harci mutatványodról írhatnál egy blogbejegyzést, mert így szétaprózva nem az igazi. Én mindenesetre áhítattal követem az eseményeket, bár az értelmét nem látom még, de a blogodból ki kell, hogy derüljön!
(#8157) Mtbsrác
Ha ebben az ablakban kiveszed a pipát, akkor nem normál fényerőn van akkuval is?
Plusz a panelen jobb katt - hozzáadás a panelhez gomb és ott van olyan kisalkalmazás, hogy Fényerőállítás.
-
Frawly
veterán
válasz
King Unique #8159 üzenetére
Én is így értettem, a Windows hivatalos megoldással nem támogatja, míg a linuxok igen, azokkal nem kell vergődni ilyen téren sem.
-
King Unique
titán
A kolléga egy speciális megoldást akar kreálni: [link], [link]. Bár az igaz, hogy ennyi erővel natívan is fel lehetne rá telepíteni egy / több Linuxot, illetve a multiboot ISO megoldáshoz megtenné egy külön pendrive.
"A Linux nem olyan, mint a Windows, hogy USB meghajtóról nem akar menni."
Megoldható, ahogyan nem hivatalos formában akár WinPE-alapú "Live" rendszerek is vannak (példa).
-
Mtbsrác
senior tag
Létetik Mint-re olyan prog amivel a laptopok fényerejét lehet variálni? Amilo Mini UI3520 tiptop-ot kaptam tegnap és nemtudom állítani a fényerejét. Leginkább akkor kéne mikor akkuról megy ugye olyankor a legkisebb a fényerő s ilyenkor kéne kicsit feljebb tornázni. Beállításokban nincs semmi ilyen opció. FN gomb csak a hangerőre jó a többi hotkey-re nem. Egyenlőre 18.2-es mate vert tekerem rajta, 2gb rammal. De ha más kezeli felrakom rá azt.
-
csixy
addikt
Egy USB-s SSD-re telepítettem Yumival Persistens módban egy 32 bites Linux Mint XFCE Sonja 18.2 live rendszert úgy hogy egy Ext2-es casper-rw címkéjű partíció-t használ a casper-rw file helyett (ezt a fájlt töröltem az eredeti mappából) . Azt hogyan lehet elérni, hogy automatikusan csatolja a casper-rw partíciót?
Csináltam egy új usert, de bootolás után mindig először a Live session userbe van bejelenkezve, ebből kell kijelentkezni és utána tudok belépni az új User fiókba, ezt a senki nevű usert betettem a sudo csoportba.
Hogyan lehetne egyből ebbe a fiókba bootolódni?
Törölhető-e a Live session user akinek a neve mint ?
Lehet-e majd ennyi mahinálás után ezt a rendszert egyben telepítőként is használni? -
Dhampir
félisten
válasz
Dhampir #8153 üzenetére
Talán akad benne hasznosítható ötlet:
Képernyő fényerejének beállítása energiakezelő nélkül (xrandr)
Több más érdekes Linuxos cikk Janu honlapján:
PCLinuxOS janu (nemcsak PCLinuxOS-hez felhasználható cikkek)
-
nOvOp
senior tag
válasz
jimmy399 #8150 üzenetére
Ezt nem értem, szerintem csak manual van. Laptopról van szó. jobb alsó sarokban van az akksi kijelző. Ha arra rámegyek, akkor feldobja a fényerő állítást. Amennyiben annak a beállításába megyek, ott már van részletes, de csak egyféle beállítás. KDE esetében 2 féle beállítás van. Egy ha hálózatról megy és egy külön ha telepről. De akkor itt erre így nincs megoldás ezek szerint. Akkor kénytelen vagyok állítgatni. Kár.
-
nOvOp
senior tag
Esetleg erre valaki? KDE alatt ez működött.
-
szekzol
tag
válasz
King Unique #8146 üzenetére
Igazából feleségem használta már a Linux Mint-et a netbookomon és nem volt vele problémája. Amíg a szakdolgozatát írta akkor ragaszkodott néhány programhoz (pl. MS Office), addig nem akartam kockáztatni (tudom van Wine, de akkor is) de most már szabad az út. Mondjuk az IrfanView nekem is nagy kedvencem, az XnView-t nem tudom meddig fog tartani megszokni (vagy IrfanV & Wine).
-
King Unique
titán
válasz
szekzol #8145 üzenetére
Ez esetben inkább a Windows & Linux dual-boot megoldás lenne a legcélszerűbb és akkor mindenki azt a rendszert használhatná, amelyiket akarná. Az összefoglalóban vannak leírások a Legacy és UEFI telepítésre egyaránt.
Ha az NTFS adatpartíció tele van másolva, akkor nyilván először le kellene menteni róla az adatokat, majd újraformázni / újraparticionálni Ext4-re és utána visszamásolni rá mindent. Ez pedig kissé macerás és időigényes. A torrentezésnél egyébként, ha be van állítva a fájlok előre lefoglalása, akkor kevésbé fog töredezni a fájlrendszer.
-
szekzol
tag
Sziasztok,
Foglalkoztat egy ideje, hogy a netbookom után az itthoni közösen használt laptopunkra (TP T410) is feltegyem Win7 helyett a Mint Mate-t. Szerintetek, ha a jelenlegi D partíciót NTFS-en hagyom akkor látom-e nagy hátrányát neki? Adat partícióként lenne használva, tele van filmekkel és a torrent is erre megy. A sebességtől és a töredezettségtől tartok... -
Dhampir
félisten
válasz
Septum15 #8138 üzenetére
Értelek, ezt értettem félre:
A mai és a tegnapi nap folyamán újra raktam a 18.2 Cinnamonomat
Vagyis "újra rakni", tehát ismét Cinnamon és pluszban rá a Mate-t, viszont így már világossá tetted a helyzetet.
lev258 a Mate nagy szakértője, bizonyára hamarosan segíteni fog, hacsak más hozzáértő meg nem előzi.
-
Septum15
aktív tag
Sziasztok.
A mai és a tegnapi nap folyamán újra raktam a 18.2 Cinnamonomat és helyette 18.2 Mate került fel.
Azóta kb. fél óránként (nem rendszeres) lefagy a gépem.
Minden 5. fagyásnál minden le fagy kivéve az egerem, tudom mozgatni de nem reagál semmire.
Alapból pedig minden le fagy, és még a billentyűzetemen a num lock is ki kapcsol.Itt van a teljes journalctl
Itt van a journalctl piros részei
Itt van az ubuntu-drivers devices
Itt van az inxi -Fxz(gép paraméterei)Szerintetek mi lehet a probléma?
Sokat ovlastam utána, de nem találtam rendes megoldást. -
nOvOp
senior tag
Cinnamon alatt hogyan tudom beállítani, hogy a laptop amennyiben hálózatról megy, akkor 100 % fényerőn menjen a kijelző, amennyiben akkumulátorról, akkor csak 50%-on? (az energiakezelés alatt csak 1 féle beállítást lehet adni)
-
Foose
addikt
Nah,végülis a 600MB helyett mégis 6GB ett a szabad....
growler df -h parancsra: Fájlrendszer Méret Fogl. Szab. Fo.% Csatol. pont
udev 975M 0 975M 0% /dev
tmpfs 200M 6,2M 193M 4% /run
/dev/sda7 15G 8,1G 6,1G 58% /
tmpfs 996M 44M 953M 5% /dev/shm
tmpfs 5,0M 4,0K 5,0M 1% /run/lock
tmpfs 996M 0 996M 0% /sys/fs/cgroup
/dev/sda5 239G 37G 190G 17% /mnt/1678fac5-b58f-4de0-a02c-54e31834bd31
cgmfs 100K 0 100K 0% /run/cgmanager/fs
tmpfs 200M 24K 200M 1% /run/user/1000df -i parancsra pedig: Fájlrendszer Inode-ok IFogl ISzab. IFo.% Csatol. pont
udev 249422 497 248925 1% /dev
tmpfs 254806 680 254126 1% /run
/dev/sda7 1001712 258828 742884 26% /
tmpfs 254806 23 254783 1% /dev/shm
tmpfs 254806 5 254801 1% /run/lock
tmpfs 254806 18 254788 1% /sys/fs/cgroup
/dev/sda5 15876096 74478 15801618 1% /mnt/1678fac5-b58f-4de0-a02c-54e31834bd31
cgmfs 254806 14 254792 1% /run/cgmanager/fs
tmpfs 254806 18 254788 1% /run/user/1000Telepített kernel parancsra pedig csak a legutolsó kernelt írja.
-
Foose
addikt
Hm. Systemback, rendszerfrissítés menüpont... De minden régi kernelfájlra azt írja hogy a mappája nem üres, ezért nem lett eltávolítva.
-
Foose
addikt
öööö,nem. Igaz. Csak frissítve. Mindjárt utána nézek,hogy töröljem.... Köszi
(#8130) colomb2 Hát nem is egyszerű leírni. Sajnos elég kusza a vinyóm...
sda
├─sda1 ext4 1488c92c-147e-474c-8da4-3e0c335dcd81 /media/sirdannyl/1488c9
├─sda2
├─sda5 ext4 1678fac5-b58f-4de0-a02c-54e31834bd31 /mnt/1678fac5-b58f-4de0
├─sda6 swap bb313795-5a0c-4f0e-bc16-0b15bd7ac7df [SWAP]
└─sda7 ext4 6dab209f-362e-4500-b8b0-131996455c13 / -
Foose
addikt
Segítsetek! Valamit nagyon elnézhettem anno.... Adott egy 500GB-os merevlemez. Ezen anno Win 7 volt,(most is ott van,csak nem használom. Ez egy fene tudja már mekkora partíció volt.) Ezt partícionáltam,amikor felkerült a Linux mint 18. A 38GB-os partíciót akartam én hogy használja,ha telepítek. Ehelyett mint látszik,a /-ra mentek a dolgok,most meg folyton figyelmeztet hogy 600MB a szabad hely. A 260GBos kötet a win része volt. Most nincs rajta elvileg rendszer,csak mint tároló van használva. A kérdés,a telepítendő dolgokat akarom a 38GB-os kötetre rámolni,az eddigieket is,és a későbbiekben telepített dolgokat. is. [kép] Ööö,nem értem. a 260GB-os köteten van egy sirdannyl mappa,oda megy a letöltés,meg sok más,akkor a / miért fogyott el ennyire?
Lásd -
Septum15
aktív tag
Sziasztok.
A hosts file-t szerettem volna szerkeszteni, de nem igazán működik.
Windowsos host fileban lévő címeket akartam volna átmásolni a Linuxosba, de így néz ki:^@1^@2^@7^@.^@0^@.^@0^@.^@1^@ ^@m^@e^@d^@i^@a^@-^@m^@a^@t^@c^@h^@.^@c^@o^@m^@
Így néz ki a windowsos:
127.0.0.1 media-match.com
Atomban tökéletesen mutatja, de amikor a terminálból nézem, akkor mutatja úgy, és nem is blokkolja a megadott siteokat.
Mit lehet csinálni?
-
Valószínűbb a hardvergubanc, de ennyiből nem lehet megmondani, egyenlők még az esélyek.
A kern.log az csak egy kis része középről, valahogyan az egészet be kéne raknod a pastebinbe. Ha olyan időintervallumban volt a fagyás, hogy az már nincs a kern.logban, akkor egy előzőt bonts ki és azt rakd be! Lehet, hogy nincs is tömöritve gz-be amúgy, kern.log1 ..2..3 sorban jönnek.
Figyelgesd a rendszert is a top vagy htop-pal, hogy nincs-e rendellenesség a proci v memó használatnál.(#8115) colomb2
Hát, most kiderült, hogy nem! A Chakra automatizáltan mindent megcsinált helyette! De éppen a kezdők disztrója sz.patja a Kapitányt.............
Kapitány, amúgy te láttál már kék babát?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
CPT.Pirk #8116 üzenetére
Hmm, úgy látszik KDE bugba futottam bele, ami visszatért korábbról. https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=344867
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Témát már variáltam, mert elég lehangoló volt a szürke keverérke a feketével.
Ott az egérmutató felett a gomb, ahol be lehet tölteni képet. Látszólag el is fogadja, de nem történik semmi. Az sddm bejelentkező képernyőnek szokott lenni alapból is valamilyen háttérképe, gyanítom az a baba kék szín sem természetes.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Üdv.
Friss KDE-s Mint 18.2 alatt nem történik meg a bejelentkező képernyő hátterének beállítása, helyette egy baba kék képernyő fogad. Van valami megoldás erre?
Valamint nem sikerült megtalálnom az összeállítót, hogy hová dugták el a rendszerbeállításokon belül. Valaki tudja merre van?
-
(jan)
őstag
Sziasztok!
Linux mint 18.1 cinnamon 64bit - csinál néha olyat hogy csontra fagy kizárólag az egér mutató mozog. Teljesen random a történet. Hogyan tudnám kideríteni miért csinálja ezt ?
-
King Unique
titán
válasz
Ibituba #8102 üzenetére
Az újabb Mint verziók már natívan támogatják az exFAT fájlrendszert és nem kell pl. a csatoláshoz a csomag felrakásával külön szórakozni. Viszont a beépített grafikus eszközök nem tudnak exFAT-ra formázni, sőt ezen infók alapján ezt a GParted sem támogatja. De terminálban egyébként simán megoldható, van leírás is hozzá.
sudo mkfs.exfat -n LABEL /dev/sdXY
Annak viszont már a megfelelő topikokban, illetve a gyártók oldalán kellene utánanézni, hogy az említett készülékek támogatják-e az exFAT fájlrendszert. Ezeknél egyébként általában a FAT16, FAT32 fájlrendszerek támogatottak.
-
Ibituba
aktív tag
válasz
King Unique #8065 üzenetére
Szia! Tudnál segíteni hogy Mint 18.2 alatt hogy tudok exfatra formázni? TV megjelenítés akkor nem játszik. Nem akarom hogy naplózzon, de akarok 4GB-nál nagyobb adatokat kezelni, kellene az exfat. Az alap pendrive formázó nem engedi exfatra. Illetve nem idevág de lesz egy microSDXC kártyám sportkamerába, azt is erre kellene formázni a 4GB-nál nagyobb adatok miatt? Az tudja kezelni ezt a fájlrendszert? Valószínű ha engedi a max 128as kártyát?? Sj6 legend a kamera.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF F15 FX506HM Gamer notebook - i5 11400H 16GB DDR4 RAM 512GB SSD RTX 3060 6GB W10
- DDR5 8/ 16/ 32GB 4800-5600MHz SODIMM laptop RAM, több db- számla, garancia
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 8GB COOLER MASTER CMP 510 CM 750W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 TomaHawk R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD RX5500 XT 8GB Rampage SHIVA TT 530W
- REFURBISHED - HP USB-C Dock G4 docking station (L13899-001)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest