-
PROHARDVER!
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
-
Frawly
veterán
válasz
Mtbsrác #8797 üzenetére
Ja, jó, akkor azért kikapcsolhatod. Nincs értelme a secure bootnak, mióta megtörték, már semmi ellen nem véd, ugyanolyan insecure megoldás, mintha nem lenne, csak arra jó, hogy szopj.
Ha UEFI-s rendszered van, nem tudod a /boot-ot a root partícióra tenni, mivel az az EFI partíción kell hogy legyen.
-
Mtbsrác
senior tag
Frawly: igen be van, de mint írtam biosban megcsináltam amit kell.
growler: 100gb-os partícióra akartam volna rátenni a rendszert ahogy eddig is volt, egyben cuzammen nem szétválogatva a boot részét. De most megpróbálom szét szedni őket hátha úgy jólesz.
-
Mtbsrác
senior tag
Érdekes problámával szembesültem most az éjjel. 18.x verziót akartam feltenni a 17, teljes újrarakással, a HP Pavilon g7 laposra, de grub-efi-amd64-signed failed to install into /target/..... hibaüzivel kidobott telepítés közben. Hozzáteszem figyelmeztetett mikor elkezdte a telepítést hogy vmi gebasz lehet a grub/uefi akármivel. Biosban ki-be kapcsoltam amit kell. Amúgy a gép csak azt az egy 17.x-es linuxot látta életében, egy ntfs partíció(adatok képek videókvannak rajta) társaságában. Hogy lehetne megoldani? Sok mindent láttam neten de azok nekem kínaiak
.
Itt a forumon se találtam megoldást rá.
-
válasz
0xmilan #8788 üzenetére
Én a desktopon hasonló anomáliák elkerülése miatt mindig friss telepítést csinálok, igazából minden repo és lényeges beállítás megvan abban a pár elmentett txt-ben, tisztább, szárazabb érzés. Egyedül a fontokat nem tudom hamar ugyanolyanra belőni sem desktopon sem FF-ban, valahogy ezeket a konfigokat mindig elfelejtem elmenteni....bár most rapid módon kellett ledózerolnom az SSD-t és a /home és a / fontosabb mapáit lementettem.
Gyanítom, hogy nálad sem fog helyrejönni ez az anomália.
Igaz ki lehet bírni mintupdate app nélkül is.
(#8789) Syl
Be fogom ide írni a véleményem. Tudod hogy nem vagyok szívbajos
Igen, rémlik....ööö.......nem gondoltad amúgy, hogy csak udvariasságból írtam, hogy kíváncsiak vagyunk, mi a véleményed a Cinnamonról?
én úgy is ki tudom találni
-
0xmilan
addikt
válasz
ubyegon2 #8786 üzenetére
Köszi, az első része így már érthető.
UPC Austria/kfki volt eddig; az előbbit átraktam energotel-re, de nincs változás. Korábban azt hiszem másnak is volt ilyen gondja és ott additional repo / PPA okozta, de nálam egyik sincs most engedélyezve.
A mintupdate nálam is 5.3.2. -
Frawly
veterán
Ha délután 3-kor beindul, az azért van, mert már akkor elkezd egy kicsit sötétedni. Ezen nem teljes sötétedést értek, hanem a nap fénye csökkenni kezd egy kicsit, ilyenkor a földrajzi fekvéshez kiszámolja a Redshit a napkeltéket, napnyugtákat, a köztes időben a sötétedés mértékét.
Fix időt nem tudsz beállítani az alkalmazásban. Ha zavar, hogy korán beindul, akkor cron-ba tegyél minden nap x órához egy redshift indítást. y órához pedig egy másik bejegyzést, ami kilövi a futó redshift processt, fontos, hogy ne SIGKILL-lel, hanem SIGTERM signalt küldj neki (egyébként megszakad a futása, és meleg színhőmérsékleten hagyja a képernyőt permanensen).
-
válasz
0xmilan #8784 üzenetére
Nekem nincs.
Nemrég frissítettem 18.3-ra.
Úgy nem is lesznek benne azok a programok, amik csak a 18.3-ban default-ok, épp minap volt erről szó, hogy nincs fenn alapból a Timeshift sem. (ill. nem rakja fel a frissítés, mert a repoban már ott van) A verzióupgrade csak az alapokat frissíti meg ami addig fenn volt. Sokan nem is szeretik a Mintnél nem túl régen bevezetett verziófrissítést, ez az egyik oka gondolom.
Szóval ennek nincs hozzá köze:
Jó ideje az update managerem se működik rendesen: "Could not refresh the list of updates". Lehet, hogy köze van hozzá?
Nem tudom ennek mi az oka nálad, a laptopon van egy így frissített Mint, abban az energotel/kfki repo páros van és megy mindenhol a frissítés. Nemrég frissült a mintupdate 5.3.2-re, lehet, hogy az nem frissül terminalból, bár az fura lenne. Csekkold le a mintupdate verzióját és szerintem nézd meg a repocsekkolót is, bár ez nem lehetne oka a fenti jelenségnek.
Viszont nálam volt egy érdekes jelenség 18.2-nél, a kisalkalmazásokat, desktop appleteket nem volt hajlandó frissíteni a Rendszerbeállítón belül, pedig a normál frissítések mentek, így a repok jók voltak. Nem tudtam rájönni, mi volt ennek az oka, nálad is lehet valami hasonló forrású bug. Az is fura, hogy ezt a desktopon csinálta, laptopon nem.
-
0xmilan
addikt
-
Syl
nagyúr
válasz
ubyegon2 #8780 üzenetére
>Azt azért gondolom nem Cinnamont raktál fel.
Kapaszkodj meg! De
(#8781) Frawly
A RedShift jól detektálja a pozíciómat és jól is működik, csak a "kezdő-záró" időt szeretném neki megadni, mert már délután háromkor beindul. Ubyegon2 által linkelt oldalon sem találtam időszakra vonatkozó paramétert.
-
Frawly
veterán
Földrajzi fekvés alapján automatikusan állítja magát (érdemes kézzel megadni a földrajzi szélességet és hosszúságot, nehogy rosszul detektálja, Google Mapsen meg tudod nézni, hogy ahol te laksz, annak mik a koordinátái). Tehát ha nappal világos van, akkor nem veszi le a színhőmérsékletet (így olyan, mintha nem is futna, hacsak nem nyúltál hozzá a nappali színhőmérséklethez is), és ahogy kezd fokozatosan sötétedni, úgy veszi le a Redshift is fokozatosan a színhőmérsékletet, míg az éjszaka legsötétebb időszakában a beállított minimumon van, majd ahogy hajnalodik, világosodik ki, kezdődik elölről. Nem kell neked állítgatni, hogy x-y óráig, nem is lenne értelme, mert a nappalok hossza fokozatosan változik évszakról évszakra.
Egy időben én úgy használtam, hogy végig a legalacsonyabb színhőmérsékleten volt, és kézzel kapcsolgattam ki, mikor nem éreztem szükségét, majd újra be.
-
Wooooow! Ez komoly, kár volt tegnap ledózerolni a szakállamat!
Elsőre nagyon megörültem, de aztán láttam, hogy Ubuntu 17.10-et cserélted, mondjuk azt akármire érdemes cserélni. Azért persze a legzseniálisabb döntést hoztad!
Azt azért gondolom nem Cinnamont raktál fel.
Ezt a Redshift-et most látom, hogy benn van alapból, de elég szerencsétlen a beállító része, valószinű, hogy csak konfigban lehet piszkálni. Én anno a f.lux-ot használtam, azt elég jól lehet konfigolni gui-san is, még tán földrajzi hely alapon is működik. Én a helyedben kipróbálnám.
Majd érdekelné a Mintes tábort a tapasztalatod Szilvivel, milyen szerinted a 18.3, ez esetben még jó is, hogy a 18.2-t nem ismered.
A nick-edhez jól megy amúgy a disztró!
Most látom, hogy a RS is geod alapon kavar, de akkor is béna a gui-ja:
Itt írják a konfigolását a RS-nek, lehet érdemes kipróbálni.
-
Syl
nagyúr
Kedves ubyegon2 barátom!
Kapaszkodj meg a kalapodban, mert le fog esni a szakállad!
Ubuntu 17.10-et (kíváncsiságból) lecseréltem Szilvára!A RedShift-et lehet valahogy automatizálni?
Mint Ubuntun/Windowson: x órától y óráig legyen aktív. -
Frawly
veterán
válasz
Mtbsrác #8744 üzenetére
Nem akarlak bántani, meg grammar náciskodni, de semmit nem érteni abból a hozzászólásodból. Próbálj nekifutni még egyszer, összeszedettebben leírva, hogy milyen mikrofon jack, mit kell húzgálni, és hogy függ össze az egész a tévézéssel, és minek Audacity hozzá. Milyen lejátszóval használod, milyen hangeszköz milyen kimenetre van dugva.
-
vadorzó
tag
Sziasztok, az miért van, hogy 32 bites mint 18.2 alatt futó Firefox nem játssza le a Facebook-on üzenetben kapott csatolt videókat? (YouTube hibátlanul megy.)
-
sonar
addikt
Sziasztok,
Ha vki használ még 17.x verziót és frissítette a kernelt és virtualbox problémája van annak azt tudom javasolni, hogy tegye fel az 5.2-es verziót a virtualbox-ból az úgy tűnik hiba nélkül megy a 4.4-es kernellel.
[link]
repónál én inkább létrehoztam egy saját repó filetvi /etc/apt/sources.list.d/vbox.list
deb http://download.virtualbox.org/virtualbox/debian trusty contrib -
ElPropheta
csendes tag
Ok. Köszönöm 👌próbálom majd
-
Frawly
veterán
válasz
ElPropheta #8771 üzenetére
Nem kell mkdir. Terminálban kiadod az ifuse /kedvenc/mappád parancsot, persze a mappának léteznie kell, ami alá becsatolod. Lehet kell sudo elé, azaz sudo ifuse /akár/mi. Onnantól használhatod úgy, mintha egy pendrive lenne. Ha befejezted a másolást, akkor lecsatolod, szintén, mint egy pendrive-ot.
-
Frawly
veterán
válasz
ElPropheta #8769 üzenetére
Szerintem VirtualBoxban mennie kéne. Nekem sosem volt iPhone-om, de nem látom miért ne menne.
A helyedben én maradnék az ifuse-nál, mert annyira nem bonyolult, csak kiadod az ifuse /csatolási/pont parancsot. Akár még egy ikont is csinálhatsz neki az asztalra. Leválasztani meg akármelyik fájlkezelőből le tudod. Csak ezért nem tennék fel egy egész Windowst virtuális gépre.
-
ElPropheta
csendes tag
Sziasztok!
Tisztelettel szeretnék segítséget/tanácsot kérni a következő problémához:
Kezdő linux felhasználó vagyok (linux mint 18.1);
Viszont iphone készülékem van;
Az apple nem igazán támogatja a linuxon belüli szinkronizàlást; megoldásként eddig kül angol nyelvű leírásokat találtam a libimobiledevice/ ifuse csomagokkal megoldhatónak mondják; de nekem a terminál még elég bonyolult...
A fő kérdésem innentől kezdve, hogy virtualboxban futtatva windowst/ itunes-t, felismeri e a gép majd a szifont🤔🤔??
Ha esetleg valakinek volt már hasonló tapasztalata iphone/linux párossal; ill tud vmilyen megoldást, azt szívesen venném!Köszönöm, üdv:
József -
Roxkex
senior tag
Sziasztok!
Azt szeretném tőletek kérdezni, hogy mitől van az, hogy a Windowson a Firefox (Quuantum - 57) böngészőben a CTRL + number billentyűvel tudok váltani a megnyitott lapok között DE ugyan ez Linux Minten (és ahogy nézegettem más linuxokon is) ALT + number gombokkal történik !? Esetleg van valakinek erre valami megoldás ötlete ? Régebben a FF menu wizard kieget használtam, de a quuantumot már nem támogatja :\ Egyelőre nem igazán találtam más megoldást ami ezt tudná helyettesíteni.
Ugyan ez a probléma egyébként fent áll sajnos a Thunderbirddel is. (Habár ott mükszik a menuwizard)Egy másik kérdés, hogy a görgő klikkes görgetés se igazán akar működni. (Sehol az OS-en belül!)
Előre is köszi a segítségeket !Szerk.:
Hoppá! Még szerencse, hogy időben eszembe jutott a másik amit kérdezni szerettem volna.
Van-e lehetőség arra, hogy a Touchpadnak a (dell inspiron 3537 laptop) a gyorsítását TELJESEN kikapcsoljam ? Ugyan azt a érzést szeretném a touchpad esetében (is) mint a windowson, mivel még ha leveszem a gyorsítást nullára akkor is van egy minimális és engem iszonyatosan zavar
ezen leírás szerint már próbáltam nyílván a my mouse helyére a saját touchpadom nevét írtam be amit pedig a xinput paranccsal kértem el.
A touchpad adatai egyébként az alábbiak:
Device 'SynPS/2 Synaptics TouchPad':
Device Enabled (143): 1
Coordinate Transformation Matrix (145): 1.000000, 0.000000, 0.000000, 0.000000, 1.000000, 0.000000, 0.000000, 0.000000, 1.000000
libinput Tapping Enabled (280): 1
libinput Tapping Enabled Default (281): 0
libinput Tapping Drag Enabled (282): 1
libinput Tapping Drag Enabled Default (283): 1
libinput Tapping Drag Lock Enabled (284): 0
libinput Tapping Drag Lock Enabled Default (285): 0
libinput Accel Speed (286): -0.926415
libinput Accel Speed Default (287): 0.000000
libinput Natural Scrolling Enabled (288): 0
libinput Natural Scrolling Enabled Default (289): 0
libinput Send Events Modes Available (264): 1, 1
libinput Send Events Mode Enabled (265): 0, 0
libinput Send Events Mode Enabled Default (266): 0, 0
libinput Left Handed Enabled (290): 0
libinput Left Handed Enabled Default (291): 0
libinput Scroll Methods Available (292): 1, 1, 0
libinput Scroll Method Enabled (293): 1, 0, 0
libinput Scroll Method Enabled Default (294): 1, 0, 0
libinput Disable While Typing Enabled (295): 1
libinput Disable While Typing Enabled Default (296): 1
Device Node (267): "/dev/input/event4"
Device Product ID (268): 2, 7
libinput Drag Lock Buttons (297): <no items>
libinput Horizonal Scroll Enabled (269): -
Frawly
veterán
Nem Mintet használok, de én Arch Linux + Openbox alatt az sudo rfkill block bluetooth paranccsal tiltottam le X220-as ThinkPaden a Bluetootht, és kikapcsolva maradt örökre. Ha ez a módszer nem működne, akkor esetleg a bluetooth.service systemd szolgáltatást is le lehet tiltani, systemctl disable bluetooth formában.
Esetleg ha laptop, akkor a BIOS-ban meg tudod nézni, hogy van-e valami opció a kikapcsolására.
-
nOvOp
senior tag
válasz
growler #8762 üzenetére
Nincs, de mondom, random módon kapcsol be indításnál. Van amikor nem kapcsol be. Ezek apró dolgok, amivel azért együtt tudok élni
csak rákérdeztem, hátha
Dual boot-os a gépem és a minap frissítettem a windowst, a hajamat téptem és a vége egy kövér gombnyomás a bekapcsoló gombon... -
-
nOvOp
senior tag
Sziasztok!
Cinnamont (18.3) használok és random módon a bekapcsolások után a BT bekapcsolt állapotban van. Nem szoktam egyáltalán használni, így egyből mindig ki is kapcsolom. Van rá mód, hogyha kikapcsolom, akkor az úgy is maradjon, amíg nem kapcsolom be? Vagy ez vmi bug? -
Tonyk
veterán
válasz
ubyegon2 #8757 üzenetére
Igen , ha jól emlékszem korábban (18.1, de lehet, hogy 17 alatt) még a desktopon működött a shift+görgetés fel/le is.
"Abban bízzunk, hogy most már még jobban a Cinnamonra tudnak koncentrálni, ha már a KDE verzió kiesett a kalapból."
Hááát, nem tom'... Egy redves desktop grid-ért is ha jól emlékszem 3-4 évet könyörgött a közösség. Szóval nem sok remény fűzök hozzá, hogy ez relative gyorsan javított hiba lesz (2017.08.24 óta érintetlen a bugreportja). A user exprerience nagy rákfenéje a Cinnamonnak sajna, de ahogy mondod is, hátha több idő marad rá mostantól.
-
Jól van, most már összeállt a kép valamennyire, először akartam is kérdezni, miért a Nemoból állítgatod desktop ikonokat, mert emlékeztem rá, hogy anno én azt a desktopon állítgattam. Ezek szerint ezt még 18.1-nél csinálhattam, mert ott meg is van az opció erre:
Rémlik is valamely verzió megjelenésekori leírásból, hogy a Nemo dolgait integrálták az asztalba, ezek szerint ez is ennek esett áldozatul. Nem volt túl jó ötlet, vagyis az ötlet az jó lett volna az egységes megjelenés szempontjából....az viszont gáz, ha 18.2 óta nem csináltak vele semmit.
Abban bízzunk, hogy most már még jobban a Cinnamonra tudnak koncentrálni, ha már a KDE verzió kiesett a kalapból. -
lev258
veterán
Hát az tényleg fura. A Gdebi általában rendben felteszi, legalábbis nekem Ubuntun nem volt gondom vele.
Első körben felraknám a 32 bit támogatást
sudo dpkg --add-architecture i386
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade
Ez elvileg felpakolja, csak az utóbbi időben annyira nem követem a Mint-et, remélem nem okoz gondot. -
Tonyk
veterán
válasz
ubyegon2 #8750 üzenetére
Nemo / Nézet-en belül van a Nagyítás, Kicsinyítés, Normál méret - azzal próbáld meg, 18.2-n most működik a billkombója. Ctrl - , Ctrl +
Ez tiszta sor, de ez csak a nemoban megnyitott adott könyvtárban lévő ikonok méretét változtatja. Itt az a bug, hogy a desktop ikonméretet ha egyszer beállítod az úgy is marad.
Be lesz drótozva.
igen boot után a beállított érték 100%-ra áll, de az ikon mérete az asztalon a korábban akár tévesen is beállított %-os értéken marad.
De itt egy videó róla:
-
Valóban úgy marad, én csak átbootoltam kipróbálni és bezárásig változott a méret, de a kikapcsolt rootjogú Nemo után a normált indítva ugyanaz maradt.
Az lehet a gond, hogy párhuzamosan két helyen is lehet ezt a mappaméretet állítani.
Nemo / Nézet-en belül van a Nagyítás, Kicsinyítés, Normál méret - azzal próbáld meg, 18.2-n most működik a billkombója. Ctrl - , Ctrl +Értem már! Amit beállítasz a Szerkesztés / Beállításokban, azt veszi alap normál méretnek a Nézet-en belül és ahhoz képest nagyít vagy kicsinyít. Próbáld ki, hogy átállítod és utána használod a Nézeten belül a Normál gombot.
-
Tonyk
veterán
-
Kipróbáltam, valóban ezt csinálja, de ki lehet vele tolni. Megnyitod a Nemo-t rendszergazdaként és, ha ott állítgatod, akkor már felhasználó módban is helyreáll.
Egyébként csak javaslat, de ha kifejezetten Nemo vagy Cinnamon beállítással kapcsolatos kérdés van, nem árt odaírni a verziószámot, mert már frissült egyszer a 18.3-ban a Cinnamon és a Nemo is.
-
Tonyk
veterán
Friss telepítésű Mint 18.3 Cinnamon
Desktop ikonjainak méretét szerettem volna megváltoztatni. Ehhez ugye :
Nemo - Szerkesztés - Beállítások - Nézetek : Ikonnézet alapbeállításai
100%-ról leveszem pl. 66%-ra. Ikonméret kisebb is lesz rögtön. Na de itt jön a bibi. Vissza már nem lehet állítani semmilyen méretre. Hiába nyomok neki bármilyen méretet. Marad az előzőleg beállított méret.
3 frissen telepített gépen is előjött.
Találkozott más is ezzel a hibával? Ötlet?
-
Mtbsrác
senior tag
Egy olyat kérdeznék hogy, feltettem a legújabb Linux Mint 18.3 Sylvia 64-bit-et minden műxik is pöpecül egyet kivéve. A ha tv-ni szeretnék akkor át szokom tenni a microfon csatiba a bejövő hang (AV kábelről) a jack-et, A régi 18.1-en csak vmelyik microfot kellett eljebb húznom és máris szólt minden elindított progi nélkül is akár.
Értem ezalatt a gép érzékeli a hangot audacity-vel fel is tudom venni és vissza játszani, csak live-ba nem tolja ki ahogy eddig. Gnome alsa mixert- is feltettem ott is mindent feltettem a max-ra de akkor se adja ki a hangot live-ba. -
Cyrin
addikt
Hát ez már megint nevetséges...És mi a megoldási javaslat? Tegyük fel a nemo-t, jóhogy nem már egyből a teljes cinnamon-t....
Gondolkodtam hogy tavasszal leváltom ez az uncsi kinézetű mintet ubuntura, de így, hogy megint csak visszafelé fejlődik.... -
Foose
addikt
Sziasztok! Mappa elrejtése linux mint-en a legegyszerűbben hogyan?
-
Hogyan kell a nemo-ba használni a bővítményeket?
A CheckSHA256-ot használnám ha tudnám hogyan. Azt hittem a jobb gombra előjönnek, de nem.Egy fájlom van és egy sha256sums fájl. Mivel ez többször lesz még gondoltam valahogy működhet ez kattintással is terminál nélkül.
-
Dhampir
félisten
Ez szép, részletes volt hozzászólás volt, köszönöm szépen a jó tanácsokat.
Nagyjából a Debian Potato óta úgy-ahogy tisztában vagyok egy-két alkalmazás alternatívájával, de sajnos nem követem naprakészen az összes szoftvert. Akinek az IT adja a kenyerét vagy egy komfortos stúdióban ücsörög, az biztosan jobban képben van minden szakmájába vágó szoftvereszközzel.
Azonban a Paint elérhető az Áruház nélkül. Nem tudom, hogy milyen Windowst használtál legutóbb, de a Windows 10 Pro Fall Creators Update-ben biztosan benne van és nem kell külön megvenni.
-
Frawly
veterán
válasz
Dhampir #8701 üzenetére
Nem tudom neked milyen Windows van fent, de én utoljára wines Tündérbüdit 64 bites Win7 Pro és Win10 Pro alatt próbáltam, egy dekával sem szebb, mint a linuxos verzió, cserében jóval lassabb.
Linuxnál az sem szabad elfelejteni, hogy nem mindegy milyen grafikus felület és skin/ikontéma van fent, lehet azért látod csúnyábbnak, mert valami minimalista WM, DE, téma van fent nálad, amivel nem olyan csilivili a a linuxos megjelenés.
A windowsos sima Paintre az alábbi főbb linuxos alternatívák vannak: MyPaint, Gnome Paint, Gpaint, KolourPaint, Pinta, Tux Paint. Vannak még mások is, de azok bonyolultabbak, már nem hajaznak a wines Paint egyszerűségére. Egyébként meg ahogy már írták előttem, már nem elérhető Windows alatt sem a Paint, csak ha Windows Store-ból megveszed és felrakod 5-10 dollárért, aki erre nem hajlandó, annak csak a 3D Paint meg a Paint.NET marad. Bár ha annyira windowsos Paintet akarsz, ahhoz szerintem elég 1-2 fájlt kibányászni egy frissítetlen Windows-telepítésről, és menni fog Wine alatt is, de nem javaslom. Azért ne linuxozzál, hogy aztán mindenre windowsos programot használj, úgy semmi értelme nincs az egésznek. Linuxon meg kell szokni, hogy más programok vannak, máshogy esnek kézre, más megközelítés alapján működnek, de cserébe általában jobbak is, mint sok windowsos alternatíva, persze kivételek vannak.
Attól is függ, hogy mire kell neked a Paint. A legtöbb ember arra használja, hogy mivel nem tud szakszerűen screenshotot készíteni ablakról, meg nem találja a Képmetszőt, így az egész desktopról csinál PrnScr gommbal képernyőmentést, amit Paintbe beillesztve vagdosgat, aztán belebarmolja JPG-be, és csodálkozik a munkavédelmi veszélyhelyzet keretében munkabaleset éri, mert orrba vágom érte. Erre a célra Linux alatt is vannak komfortos screenshotos programok (még jobbak is, mint a windowsos Képmetsző), amik engednek többféle beállítást és exportálási lehetőséget (rendesen PNG-be is, ami a megfelelő formátum erre), feleslegessé téve a Paintezést, GIMP-ezést, stb.. Ha viszont ábrákat, mintákat, logót, ilyesmit rajzolnál, arra vektoros képszerkesztő való. Ha képregényt, akkor arra is vannak szerkesztőprogramok. Ha fényképet szeretnél manipulálni, akkor GIMP, komolyabb fotós dolgokra Lightroomot helyettesítő Darktable. Pont ez a baj a windowsos beépített programokkal, hogy igazából senkinek nem jók semmire, mindenből van rájuk jobb alternatíva, akár kezdőknek, akár haladóknak (IE/Edge-nél akármelyik böngésző jobb, Notepad-nél akármilyen tisztességes plain text szövegszerkesztő jobb Windows alatt is, Windows Méda Hulladékplayert is a porba alázza akármelyik média és audiolejátszó, stb..). Még igazából aknakeresőből, pasziánszból, számológépből is vannak jobb verziók, mint a beépített. Csak ECDL Mancika és hasonszőrű informatikai zseni társai használják a Windows beépített megoldásait.
-
válasz
mefistofeles #8724 üzenetére
Nem mindig a leggyorsabb a legjobb, ez a wise...nevű valami nekem sose jön be.
Lehet, hogy most rakosgatták fel az összes új 18.3-at meg a szokásos frissítésdömpinget, ami ilyenkor egy hónapig jellemző. Emiatt nem rakom fel élesben soha a legújabb verziót, csak bő 1-2 hónap múlva.
-
válasz
ubyegon2 #8721 üzenetére
Nálam az az érdekes sztori volt, hogy ugye telepítés után, frissítéskor a mint felajánlja, hogy változtass tükörszervert. Nos én mindig gyorsabbakat választottam és érezhetően hamarabb le is futottak a frissítések. Az utolsó mint (18.3) telepítéskor viszont egyrészt több tükörre is kiírta, hogy nem jó (nem tudom szó szerint) másokról engedett frissíteni de állandóan kimaradtak csomagok amik bizonyos telepítésekkor hiányoztak. A frissítések viszont látszólag hibátlanúl lementek. Csak akkor volt meg minden mikor nem változtattam meg az alapból felajánlott szervereket. Előtte ilyen sosem fordult elő...
-
Nézzétek meg a Frissítéskezelő/Szoftverforrások beállítások-nál a tárolókat, mert egy panel-appletet akartam telepíteni és mindig hibát írt ki, kiderült, hogy az addig tároló inaktív volt. Ami érdekes, hogy egyik frissítési kísérletnél se jelezte a rendszer!
Hirtelen lett is rengeteg friss csomag:
-
zoltanz
nagyúr
LMDE2-re akartam telepíteni a Kodi-t (16.1), ezért hozzá adtam a tárolóknál ezt, majd frissítettem, de még mindig a 14.2-t akarja telepíteni.
deb http://ftp.hu.debian.org/debian/ jessie-backports main
-
válasz
gojko.m #8713 üzenetére
Ennyiért nem érdemes, amúgy nekem sem tetszik a Mate Menu, de kicsit átalakítottam pár kattintással és a Panel mérete is csökkenthető ill. a témákkal változtatható a kinézete.
A szélességét kéne még csökkenteni, de az a jobbgombos GUI-s beállítással nem találom, valami confog fájlt kéne találni hozzá. Elég sok mindent kivehetsz, berakhatsz amúgy ízlésed szerint.
-
gojko.m
senior tag
válasz
ubyegon2 #8702 üzenetére
Akkor nem erőltetem a Mate lecserélését. Az Xfce tálcája jobban tetszett, és a menü rész is gyorsabb mint a Mate-nak. De annyira azért nem zavar, hogy megbolygassam a jól működő rendszerem.
(#8703) Mirr Murr: Én az egyik a windows-os képnézegetőtől, az IrfanView-től váltam meg nehezen. Egy ideig még erőltettem linux alatt is, amíg le nem cseréltem az XnView-re. Most meg már ott tartok, hogy win alatt is inkább átváltok erre a képnézegetőre.
Amire jelenleg nem találok egyenértékű alternatívát az az AIMP online rádió rögzítő funkciója. Ugyanis az AIMP képes műsorszámonként darabolva rögzíteni az adást, és a metaadatok alapján testre szabható, hogy milyen mappaszerkezetet hozzon létre, hogyan rendeződjenek a felvételek. Egy alkalmazást találtam linux-ra, ami tud darabolva stream-et rögzíteni, de a fájl elnevezések és a mappaszerkezet nem módosítható. A fejlesztőjét is megkerestem a lejátszó fórumán, akitől ígéretet már kaptam a funkció beépítésére, de konkrétan még semmi nem történt... -
válasz
zoltanz #8711 üzenetére
Firefoxon is lehet állítani hardveres gyorsítást, az 57-ben még nem néztem, hol van, mert kilőttem hamar, ESR van helyette.
Én még nem vettem észre, hogy FF alatt ne használná a vram-ot, majd be kell üzemelnem a Toshiba laptopot, abban is valami Intel proci van.
Egyébként biztosan használ vram-ot a rendszer? Nézted a kern.logban már?
Ez desktop és AMD APU.
A xorg.logban valami limitet is látok, de hogy ezt hol lehet beállítani......
5.687] (II) RADEON(0): Front buffer size: 6000K
[ 5.687] (II) RADEON(0): VRAM usage limit set to 221835K
[ 5.688] (==) RADEON(0): DRI3 disabled
[ 5.688] (==) RADEON(0): Backing store enabled
[ 5.688] (II) RADEON(0): Direct rendering enabled -
-
válasz
zoltanz #8709 üzenetére
Igen, de a software render mód akkor szokott bejönni boot után, ha valami gond van a megjelenítővel. Ezt amúgy nem érdemes használni, mert a processzort terheli és nem rendes megjelenítés. Ez csak annyit tesz, hogy más DE-vel ellentétben akkor is kapsz grafikus felületet, ha valami gáz van a VGA driverrel. Ez Cinnamon!
Gondolom bejelentkezéskor azért van ott az opció, hogy hibaelhárítást tudj végezni.
-
zoltanz
nagyúr
Ez mit jelent: Bejelentkezéskor lehet váltani Cinnamont software render vagy sima Cinnamont?
-
válasz
zoltanz #8705 üzenetére
Öööö...akkor ezt benéztem, még a heanet-en sincs, akkor a csomagokat láttam én is csak, sorry!
Tegnap akartam is kérdezni, miért nem azt raktad fel!?Valamelyik topikban kéklufi úgyis levakegerezett.....
(#8706) Mirr Murr
Fel sem tűnt, hogy nem jót írtál.....tényleg vakegeresedek?
-
-
-
Dhampir
félisten
válasz
ubyegon2 #8702 üzenetére
Még azt sem, vendéggépre nem szeretném felnyomni.
Egyébként ami Linux alatt számomra hiánycikk, az echte Windows-os Paint. Tudok a Linuxos alternatívákról (például Paint, MtPaint, Gimp), amelyek azonban számomra feleslegesen sokat vagy másképpen tudják a dolgokat, a Wines sokkal egyszerűbb.
A Windowsos régi, fapados verzióját még PoL-al sem sikerült telepíteni (a listában benne van) mert nem tudta letölteni a szükséges fájlokat, többszöri nekirugaszkodás után sem, vélhetően a távoli kiszolgáló többé már nem szolgál ki.
-
válasz
gojko.m #8700 üzenetére
Értem akkor a dual-bootot. :-) Ilyen esetekre ez a legokosabb megoldás.
Ilyen eset is van, amikor Linuxon sikerül beüzemelni egy Winen nem működő eszközt!
Működő rendszeren én nem javallanám az asztali felület cseréjét, ha nem is a rendszer stabilitását veszélyezteti, de sok addig megszokott ill. jól működő programba vagy más működési folyamatba bele tud rondítani. Eléggé kell tudni, hová kell nyúlni, ha egy új DE bekavar a réginak.
A Mate és XFCE nem is annyira rokon, hogy ez gond nélkül lefusson. Ha jól testreszabod, nem látni sok különbséget és a Mate jobb felület, mint az XFCE. Szerintem.
Megpróbálhatod ennek ellenére, mert ez a lehetőség nyitott a disztrókban.
(#8701) Mirr Murr
Akkor te csak nézegesd a Wines Thunderbirdet!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Dell Alienware M17 R3 Gamer notebook - i7 10750H 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2070 8GB WIN10
- iKing.Hu - Apple iPhone 14 Pro Max - Gold - Használt, szép állapot
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo ThinkPad T14 Gen 4 üzleti notebook - i7 1360P 24GB DDR5 RAM 512GB SSD Iris Xe W11
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest