Hirdetés

Acer Aspire One netbook

Hirdetés

Minigépre mini Linux

Első körben az Acer is fityiszt mutatott a Microsoftnak, és az Aspire One-t saját kezelőfelületes Linpus Linux Lite-tal szerelte fel. Azért a végérvényesen Windowszal fertőzötteknek sem kell aggódniuk, pár hónapon belül érkezik XP Home-ot futtató változat is, minden bizonnyal 1 GB memóriával. A mostani, 512 MB memóriás változatra is fel lehet tenni az erőforrásokkal többnyire pazarlóbban bánó operációs rendszert, de nem biztos, hogy érdemes.

A Linpus Linux Lite Acer One-hoz kialakított kezelőfelülete négy csoportra bontja a szoftvereket: internet (Connect), munka (Work), szórakozás (Fun) és fájlkezelők (File). Emellé, pontosabban fölé kapunk egy szép Aspire One feliratot, valamint egy keresőt, alulra meg eltüntethető tálcát, beállításokat és helpet.

A főoldalon, a négy csoportban egyszerre csak három-három alkalmazás ikonja látszik, de ezek sorrendje átvariálható, előbbre sorolhatjuk a csoportra kattintva megjelenő többi alkalmazást is. A Connect részen Firefox böngészőt, Skype, Messenger és e-mail klienst (One Mail), RSS-olvasót, direkt Wikipedia és Google Maps linket találunk, szóval van itt minden, amire egy hétköznapi internetezőnek szüksége lehet.

A munkás (Work) rész elsősorban az Open Office-ra támaszkodik, emellett ügyes naptárat, címlistát, számológépet és jegyzetelőcédulákat találunk. A Fun mappában médialejátszó, képnézegető, egy adag (hat darab) előtelepített játék, webkamera-kezelő és alap rajzolóprogram (KolourPaint) található.

A Files részen egyből a dokumentumainkhoz, zenéinkhez, képeinkhez, videóinkhoz vagy letöltéseinkhez ugorhatunk, de van itt egy egészen jól használható, ablakos, általános fájlkezelő is

A nem túl okos Acer Media Player mellett felfedeztük az Mplayert is, melynek nincs ikonja a felületen, de a videókon jobb gombbal klikkelve kiválaszthatjuk egy listáról. Próbálgatás közben a kis Aspire háromszor is szólt, hogy újabb szoftvereket, frissítést tölthetünk le. 54 Mbps-os Wi-Fi kapcsolatunkon keresztül csatlakozott is a Linpus oldalára, de a letöltés már nem kezdődött meg, vagy olyan lassan ment, hogy 30 perc várakozás után meguntuk a mókát. Minden bizonnyal elérhető lesz majd a Linpus valamivel komolyabb kezelőfelülete is, egyelőre nem kaptunk felvilágosítást, hogyan.

Az utolsó említésre méltó rész a beállításoké (Settings), amely valójában az ötödik fő csoport. Itt a számítógéppel kapcsolatos változókat módosíthatunk. Míg a kijelzőnél csak egyetlen felbontás található, addig az energiagazdálkodási rész meglehetősen sokrétű, a többi viszont szintén egyszerű, de jól használható.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:
 • Acer

Azóta történt

 • Eee PC-k - a három kislegény

  Együtt tettük próbára a celeronos Eee PC 701-et és 900-at, valamint az új, Atom processzoros 901-et. Vajon melyik a nyerő?

 • Felnőtt az Eee PC

  Kistestvérei után itt a legnagyobb Eee PC, az 1000H 10 hüvelykes kijelzővel, nagyobb billentyűzettel.

 • Atomot asztali számítógépbe?

  Kis költségvetésű mini rendszereket vizsgáltunk használhatóság szempontjából.

 • Itt a nagy Eee PC!

  Az Eee PC 1000H érkezése és egyéb hardveres érdekességek mellett egy Mode Com MP3-lejátszót is bemutatunk.

Előzmények

Hirdetés