Hirdetés
- Monitorok tucatjait hitelesíti az új GeForce driver
- AI-ra hangolta legújabb NUC mini PC-jét az ASUS
- Befutott a régóta várt, sok P-maggal kitömött, LGA1700-as Core sorozat
- Azt hittük, a GeForce RTX 3060 már leköszönt, de úgy látszik, hogy mégsem!
- Porvihar, zuhogó eső és hó, de az Akasa passzív háza kitart
-
PROHARDVER!
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
zizidor
üzenetére
Hopp, köszi, ez volt a megoldás!
Újra 36,3GB a szabad hely! Kellett nekem itt köcsögösködni meg pszichés problémákkal kűzdő rendes fórumtársakat triggerelni, amikor nem is értek valamihez...ubyegon@ThinkPad-A475:~$ flatpak uninstall --unusedThese runtimes in installation 'system' are pinned and won't be removed; see flatpak-pin(1):runtime/org.gtk.Gtk3theme.Adapta-Nokto/x86_64/3.22ID Ág Op1. [-] org.freedesktop.Platform.GL.default 24.08 r2. [-] org.freedesktop.Platform.GL.default 24.08extra r3. [-] org.kde.Platform 6.9 r4. [-] org.freedesktop.Platform.openh264 2.5.1 r5. [-] org.kde.Platform.Locale 6.9 rUninstall complete. -
válasz
zizidor
üzenetére
Gondolom nem sikerült mindent törölni, mert ugye az a fránya 1,5GB minusz ott van! A szokásos pucolási parancsokkal operáltam és külön rákerestem Nemoban a qbittorrent kifejezésre is. (igen, kuka is üres)
ezt mutatja az említett parancs: (ez a KDE platform gyanús nekem, mert ugye GTK alapú Cinnamonra a Qbit felrakta, de le már nem szedi...eddig alig telepítettem valamit, KDE alapút biztosan nem)
ubyegon@ThinkPad-A475:~$ flatpak list --allNév Alkalmazásazonosító Verzió Ág InstallationMesa org.freedesktop.Platform.GL.default 25.3.3 24.08 systemMesa (Extra) org.freedesktop.Platform.GL.default 25.3.3 24.08extra systemopenh264 org.freedesktop.Platform.openh264 2.5.1 2.5.1 systemAdapta-Nokto Gtk+ theme org.gtk.Gtk3theme.Adapta-Nokto 3.22 systemKDE Application Platform org.kde.Platform 6.9 systemkde platform translations org.kde.Platform.Locale 6.9 system -
growler
őstag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Nincs tapasztalatom flatpak/snap(d) komplett eltávolításában - mert ezeket
nem használom. Az AI nálam hasznosabb tippeket adhat. [link]
Ha új (legújabb) csomagokra van szükségem, inkább azt az utat választottam
hogy a Mint mellett használok Arch alapú rolling kiadást is.
(Ezzel a kétes kimenetelű Mint főverzió frissítéseket is elkerülöm.) -
válasz
growler
üzenetére
Arra lenne tipped, hogyan kapom vissza az eltűnt helyemet? Minden szokásos helyvisszanyerő módszert megcsináltam, de a 36,3GB flatpak install előtti tárhelyméret csak 34,8GB-ra állt vissza.
Kíváncsi voltam és felraktam Szoftverkezelőből Qbittorrentet aztán eltávolítottam...eddig se érdekelt, mekkora méretet vesz el, de így eltávolítás után 1,5GB-tal kevesebb helyem van! Gondolom ezt leírva urandom0 fórumtárs simán tömeggyilkosnak fog nevezni, de a helyzet az ettől még az, amit írok...
-
growler
őstag
válasz
urandom0
üzenetére
Valaki ezt régebben így fogalmazta meg:
"Mivel a flatpak alkalmazások sandbox-ban futnak, ezért azoknak külön futtatókörnyezet kell.
3 különböző van: Freedesktop, GNOME és KDE.
Ezek azt biztosítják hogy a programok tudjanak olyan apróságokat használni mint a hang, a képernyő, és így tovább (pl. GTK3, d-bus, X11, Wayland, Pulseaudio).
Ezeket egyetlen egyszer kell feltelepíteni. Tehát ha felrakod a flatpakos VLC-t aminek kell a Freedesktop, de még sosem raktál fel flatpak csomagot, akkor felrakja az 1GB-os futtatókörnyezetet, majd a 70 vagy akárhány MB-os programot. Nyilván ha ezután raksz fel még mást is aminek a FD kel akkor azt nem teszi fel mégegyszer." -
válasz
zizidor
üzenetére
Mondom, cseréljétek le a csomagkezelőtök, mert hülyeséget mutat. A büdös életben nem lesz ez 3,6 GB, de elmondom, hogy még 1,1 GB sem lesz. Ezt a hozzászólásom nézd meg, és add össze a perjel előtti számokat, az lesz a valós helyfoglalás (~532 MB).
Uby, azért aljasságért neked sem kell a szomszédba menni. De komolyan, nem is értem, hol él az, aki elhiszi ezeket a 2,9 GB és 3 GB-okat. Ennyi fogalmatlanok ne legyünk már pls.
-
Uraim, a népművészeti cserépedényezés nem ide tartozik, hanem privátba. Nem írok ide gyakran, de attól még figyelek.
-
Vasti74
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Igen, maradiak vagyunk, de nem baj ;-)
Nekem is van helyem bőven, nem azzal van a baj (a gépemben van egy 250GB-os nvme SSD a rendszernek és egy 500GB-os SATA SSD a letöltögetett mindenfélének, ami "szemét", de az adataim egy NAS-on vannak, abban meg van egy 500GB-os SSD a doksiknak stb., és egy 6TB-os vinyó a többinek)
Csak bökik a szememet az ilyen dolgok ;-) Talán mert mindig az jut eszembe, hogy az első PC amit összeraktam az első munkahelyemen még '94-ben egy XT volt 640kB memóriával és 20MB-os MFM vinyóval, és mennyi mindenre elég volt! Akkoriban még a Microsoft-nál is tudtak programot gyártani, manapság meg már máshol sem ;-)
De tényleg öreg vagyok valószínűleg: mert amikor még olyan helyeken dolgoztam (már itt Ausztriában) ahol valami raktárkészlet stb. programot kellett használnom, és persze halál lassú volt minden, erős nosztalgiával szoktam arra gondolni, hogy szintén a 90-es években hogy hasítottak a DOS-os Clipper progik a vinyó nélküli 286-os gépeken 1MB memóriában a Novell szerverről (ami kb. egy 386-os gép volt 4MB memóriával) Boot EPROM-os 10Mbit-es koax ethernet, vagy akár a 2,5Mbit-es Arcnet hálózati kártyán keresztül betöltött rendszeren, a szerverről futtatva ;-) Ahogy bírta nyomni az ember a gombokat, úgy pattogtak a progik. Áh, ez a fene nagy fejlődés ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
DarthSun
üzenetére
Ausztriában élünk, itt is használják ám azért ;-) Még irodákban is látok Apple gépeken dolgozó embereket, a diákok meg kimondottan szeretik (két egyetemista gyerekem van, ők szokták mesélni az összetételt ;-) A kisebbik sulijában pl. az egyik gépterem Apple.
(De otthon informatikus voltam, és érdekes módon nem egy nyomdász ügyfelünknél voltak Apple gépek is. Sőt! A vízügynél a biológus is Apple gépeket használt, mert az ő programjai meg azon futottak ;-)
Zenészek, grafikusok, filmesek, művészek, programozók - használják szintén szép számmal, mindenféle ilyen videón folyton Apple gépeket látok előttük :-)
Hidd el, ha a keresők szerint a PC-k kb. 15%-a Apple a világon, akkor az annak ellenére is igaz lehet, hogy te konkrétan még nem nagyon láttál Apple gépeket a környezetedben... ;-)
Offtopic befejezve, elnézést, innentől részemről zéró reakció a témában ;-) -
válasz
Vasti74
üzenetére
Igen, kb ezek az arányok voltak, amik engem is ledöbbentettek anno! 15mega és másfélgiga, először én is azt hittem, valami vicc ez így. De nem az volt. Most OK, hogy most is két disztró van az egyterás SSD-n, van hely, de nemár...inkább telepakolom letöltött Linux iso-kkal az üres helyet.
Lehet, hogy mi gondolkodunk ilyen maradian egyébként, de akkor se fogok flatpakot használni, főleg hogy minden működik .deb verzióból is. Csak azért, mert magasabb verziószámú egy app meg tud plusz 3 amúgy tök felesleges beállítási opciót? Ez már kicsit olyan, mint amikor a rollingosok naponta 10x megnézik, vannak-e friss verziók valamiből és már nyomják is a beta alfájának az RC4-es verzióját és röhögnek a Debianosokon, amin 8 hónappal azelőtti régi verziós app van még.
-
válasz
Vasti74
üzenetére
Világviszonylatban a 10-15% hamis, az csak az USA és még pár angol nyelvterületen van így. De hát ez érthető is, mivel komoly melóra és hobbira is nagyon-nagyon korlátozott mértékben használható az Alma.
Mondjuk én '88- ban kezdtem a PC vonalat. Relatíve tág környezet, PC bolt/szervíz, másodállás, sok ügyfél, sok ismerős, rokon - ezen idő alatt egy Alma gépet nem láttam sehol...tehát az én mintavételem a használhatatlan Mac vonalból gyakorlatilag is nulla. Jó, hát a papasztalat is nulla, de az előfordulási valószínűsége is nem véletlen kicsi, meg hát a neten is olvasni, hogy sokan akár munkára is használnák, de nem tudják, egyszerűen nincsenek meg hozzá a megfelelő szoftverek.Office : semmi virtuális nem kell, sima Win10-11 palack, kb 6-7 egérkattintás és már megy is MINT alatt. Kitapasztalni tovább tart, de ha már megvan, akkor rutinból gyorsan megy.
-
válasz
Vasti74
üzenetére
Ne is nyomozz, én sok éve és pár éve is lecsekkoltam, amit kiírt a csomagtelepítő vagy mi, az kb ugyanakkora helyet el is foglalt a megfelelő mappában, de minek is írna ki egy csomagtelepítő sokkal nagyobb várható méretet, hiszen képes rá, hogy megkalkulálja a letöltött és a telepített méretet, ez terminalos frissítésnél is alap már ezeréve.
Egyik hsz-emben épp láttam, hogy egy Qbittorrent kliens 3,6GB méretű volt flatpakból...
-
Vasti74
senior tag
válasz
DarthSun
üzenetére
Az az 1% kicsit sántíthat, mert a google szerint a gépek 10-15%-án fut macOS ;-) Lehet benne valami, mert állítólag az új PC eladásoknak is kb. a 15%-a Apple, és azokon meg ugye macOS fut.
Ha kell Office, virtuális gépen van Win11-em, de utálok ilyen hülyeségekkel szórakozni. Ha kell egy program, akkor azt lehessen feltelepíteni, és fusson. Ne virtuális gép, ne valami "futtatókörnyezetben", hanem ott az operációs rendszer, legyen rá való alkalmazás, és ennyi ;-)
xar van a palacsintában, igen, határozottan. És túl gyakran ;-)
-
válasz
Vasti74
üzenetére
macOS : kb 1 % USA és egyéb angol nyelvterületen.
Én nemcsak 1 böngészőt futtatok, hanem sokmindent is. MINT alatt ok, Win alatt is, de hát itt a Linux a lényeg.
ráadásul néha kell MS Office, ami ugye linux alatt nem fut - ez honnan jött Neked ???, MINT alatt tökéletesen fut az MS Office Win11 palack alatt. Próbáltad egyáltalán, mielőtt ezt leírtad

MINT Cinna frissítés nálam ma : " a rendszer naprakész " - szóval ott valami xar lehet a palacsintában...?

-
Vasti74
senior tag
válasz
DarthSun
üzenetére
Khm... OK, szóval egy macOS-t semmire sem lehet használni. Szerencsére ezt sokan nem olvasták még, ezért használják ;-)
Egyébként én 99%-ban egy böngészőt futtatok, talán az menni fog neki - ráadásul néha kell MS Office, ami ugye linux alatt nem fut, macOS alatt meg igen.
Na majd meglátjuk: tettem már vele próbát 2x is, akkor nem jött be, de egyre motiváltabb vagyok ;-)A Mint Cinnamon egyébként ma egész délután frissíti a frissítéseket, tök ügyes :-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
urandom0
üzenetére
Isten ments, hogy elkezdjek nyomozni! Kiírta, elhittem. Ha már ezt sem lehet elhinni a rendszernek, akkor - igazából azon sem lepődök meg ;-) Mindenesetre napokon belül megjön az M2 procis Mac mini masinám, úgy érzem itt az ideje újra tenni egy próbát valami mással, hátha most meg bírom szeretni a macOS-t ;-)
-
válasz
urandom0
üzenetére
Na ja, mondjuk 3GB- ba txt formátumban már kb 10 kötetes többezer oldalas lexikonok is kényelmesen elférnek. Más kérdés a kódlapátolás, az aktív használatban levő objektumokban, a nem használt public fejléces leágazások is jelen vannak, beépülnek az aktuális kódba, de csak néhány van perpill használva. Emiatt szokták az új kódokat ismét nulláról, C++, avagy assemblyvel újrakódolni, már akinek van hozzá tudása, türelme...
-
-
válasz
urandom0
üzenetére
Az ilyen foglatsági Mbájt kérdés már nem is érdekel. A root/home meghajtót 1TB- ra cseréltem, azért az egy darabig elegendő lesz a MINTnek, a korábbi sys drivet, a 256- ost meg format Ext4- re, arra mennek a félretró gamek.
De amúgy Q4Win Win-10/11 palackba húzva jópár Win- es cucc is indul még NTFS SSD/vinyóról is, pld TC, CPUz, Aida, és Win98 palackban, jópár korai retró game, FAT32 partícióról. -
zizidor
őstag
válasz
growler
üzenetére
Nem erre gondoltam. A Timeshift csinál egy mentést a rendszerről, ez foglal el igen sok helyet, aztán az inkrementális mentésekbe már csak a változások kerülnek bele, a változatlanok meg kapnak egy hardlinket. Btrfs-nél meg eleve adott a snapshot lehetőség, és csak a változások foglalják a helyet. (Több hely marad a flatpak runtime-oknak
). -
-
Vasti74
senior tag
válasz
urandom0
üzenetére
Ha jól értem, hogy mire célzol ;-) gondolom neked le voltak már töltve olyan cuccok, amiket igényel, nekem meg nem. És mivel nekem az előző aprócska program is letöltött kb. ennyit, meg ez is le akart, elment tőle a kedvem ;-)
Ja, természetesen nem telepítettem, így csak abból tudok kiindulni, hogy amikor a csomagkezelőben kijelöltem azt írta, 2,9GB helyet fog felhasználni.
Mindegy, nem zavar: feltettem csomagból, és a videóletöltőnek is lett alternatívája, így a két program nem 6GB-ot foglal, hanem pár 100MB-ot - nekem az "elveim" miatt ez jó, amúgy meg persze tök hülyeség az egész, csak 50 felett már kezdenek ilyen dolgai lenni az embernek ;-) ;-) -
válasz
Vasti74
üzenetére
2,9 GB?
org.fooyin.fooyin permissions:
ipc network fallback-x11 pulseaudio wayland x11
dri file access [1] dbus access [2] bus ownership [3] system dbus access [4][1] /run/media, xdg-config/kdeglobals:ro, xdg-download, xdg-music, xdg-run/pipewire-0
[2] com.canonical.AppMenu.Registrar, org.kde.KGlobalSettings, org.kde.StatusNotifierWatcher, org.kde.kconfig.notify
[3] org.mpris.MediaPlayer2.fooyin
[4] org.freedesktop.UDisks2ID Ág Op Remote Letöltés
1. [✓] org.freedesktop.Platform.GL.default 25.08 i flathub 140,4 MB / 141,4 MB
2. [✓] org.freedesktop.Platform.GL.default 25.08-extra i flathub 25,2 MB / 141,4 MB
3. [✓] org.freedesktop.Platform.VAAPI.Intel 25.08 i flathub 13,6 MB / 13,7 MB
4. [✓] org.freedesktop.Platform.codecs-extra 25.08-extra i flathub 14,2 MB / 14,4 MB
5. [✓] org.kde.KStyle.Adwaita 6.10 i flathub 8,6 MB / 8,6 MB
6. [✓] org.kde.Platform.Locale 6.10 i flathub 4,3 MB / 400,5 MB
7. [✓] org.kde.Platform 6.10 i flathub 315,3 MB / 386,9 MB
8. [✓] org.fooyin.fooyin stable i flathub 10,1 MB / 11,0 MB -
zizidor
őstag
válasz
Vasti74
üzenetére
Előnyök és hátrányok, ugye. Én is futottam már bele, pl. itt.
Már egy ideje motoszkált a fejemben a gondolat (csak eddig a lustaság győzött), hogy átraknám a rendszert Ext4-ről Btrfs-re. Rugózunk itt néhány GB-on, miközben a TimeShift pillanatképek nálam 60 GB-ot foglaltak le. Ezzel csak akkor szembesültem, amikor töröltem, és nagyot ugrott a szabad hely. Btrfs-nél ez talán kicsit kulturáltabb.
-
Vasti74
senior tag
válasz
VikMorroHun
üzenetére
Nekem is szinte csak az ébredéskor jönnek problémák...
De nem akarom kikapcsolni az alvást, mert nem akarom ki-be kapcsolgatni a gépet, és sokszor fél napokat, meg egészeket is használaton kívül van.
Főleg, hogy még nem jöttem rá, miért nem áll le, vagy áll le csak piszok lassan felcsatolt nfs megosztásokkal (igaz, nem is nagyon nyomoztam még utána, mivel nem szoktam leállítani a gépet ;-) -
válasz
VikMorroHun
üzenetére
Alvást nem használok - desktop gép, laptopon esetleg kéne, ha akkuról megy.
Xscreensavert én is használom, nekem a vegyületek pörgetése a kedvencem. -
VikMorroHun
őstag
válasz
Vasti74
üzenetére
Engem az esetek kb. 1/3-ában alvó módból felébresztve fekete képernyő fogadott. Több ötletet is olvastam a megoldásra, végig próbálgattam 6.8-tól 6.17-ig a kerneleket, de semmi nem vált be. Csak az, hogy kikapcsoltam a képernyőzárat. Azóta úgy tűnik, jó.

Ráadásul találtam Xscreensavert, úgyhogy időnként Mátrix kódolást nézek (amikor máshova kellene néznem, azért indul el a képernyővédő
). Meg egymást kergető pöttyöket, fraktál mintázatot, stb-t. -
Helyzetjelentés - MINT Cinnamon 22.3 - át lett klónozva 256- os SSD- ről 1TB- ra. Némelyik deskop ikon nem jó helyre mutatott(a 256- os is bent maradt a mount listában), javítottam, néhány viszont ennek ellenére sem indult, reinstall - util/natív game/Win palack game - a korábbi helyére, rendben futnak ismét.
Ha minden rendben van, néha akkor is szoktam postolni a dógokat
Félelmetesen jó ez a MINT Cinnamon, lassan kb mindegyik gépemről törölhetem a Win11- et...még néhány hónap tapasztalat, he nem lesz gond, akkor...gyalu![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
VikMorroHun
őstag
Kicsit sokáig tartott, mire csatlakozhattam a magyar Linux Mint közösséghez, de végül összejött. Íme az első blog bejegyzésem (AbevJava).

-
Vasti74
senior tag
válasz
zizidor
üzenetére
OK, de egy Office 365 azért nem egy amúgy 5MB-os kis egy funkciós szög egyszerű program...
Egyébként ha jól tudom ;-) a linux szintén tele van "komponensekkel" , hiszen mindig ez volt a lényeg: csak annyira szétesett az egész rendszer, hogy lassan már egy ls parancshoz is le kell tölteni 2GB körítést, hogy biztosan lefusson ;-)
Mindegy, megvolt a havi lázadozásom (gyógyulok, mert volt napi, aztán heti, most meg már beletörődtem kb. mindenbe hogy pl. ami nem működött fél éve rendesen, és még mindig nem működik rendesen, az már valószínűleg nem is fog soha rendesen működni ;-) , de még mindig úgy vagyok vele, hogy '96 vagy '97 óta linuxozok, és úgy 1-2 évvel ezelőttig tök jól elvoltam az ilyen flat-szerű akármik nélkül, ha nem akartam, nem is hallottam róluk, egyszerűen csak működött minden, ahogy kell.
-
Vasti74
senior tag
válasz
NeoPampalini
üzenetére
Kíváncsi lettem ;-) Feltelepítettem. Nem tudom pontosan mennyi helyet használ telepítve, de 5,9MB a deb csomag, és letölt függőségben még úgy 450kB (kilobyte!!!! ;-) ezt-azt. Szerintem nem lett 2,9GB ;-)
-
zizidor
őstag
válasz
zizidor
üzenetére
Ja, és a flatpak használatával lehet elkerülni az olyan mókákat, amikor egy verzió-frissítésnél törölni kell egyik-másik programot, amik az új verzióval nem kompatibilisek. Szerencsés esetben ezek aztán újra telepíthetőek, többnyire egy újabb verzió (innen az inkompatibilitás), de mi van ha nem. A flatpak-nek meg kb. mindegy, és nem szól bele az alap rendszer működésébe.
-
zizidor
őstag
feltettem flat csomagból - most működik, de kb. 3GB volt. Most megláttam, és gondoltam kipróbálom ezt a zenelejátszót, de további 2,9GB helyet foglalna
Van jó néhány flatpak-es dolog amit használok, és hiába GNOME mindegyik, különböző verziójú runtime kell nekik. Plusz még van olyan is, ahol a régi runtime verzió már nem támogatott (pl. Emote). Lehet trükközni a --runtime opcióval, de attól még a szükséges dolgok letöltődnek, meg hát semmi garancia, hogy működni fog a build-től eltérő verzióval.
Egyik gépen Fedora van, ott is erősen rágyúrtak a flatpak használatára. Ez az ára annak, hogy ne csak azok az alkalmazások vagy csak azok a régi verziók legyenek telepíthetők, amik a disztróban lévő csomagok verziójához készültek.
Plusz: Lehet hogy egy MS Office 3-4 GB, de a "runtime" WinSxS mappában lévő komponensekből simán összejön 10-15 GB is.
-
Vasti74
senior tag
válasz
NeoPampalini
üzenetére
OK, hely persze van, de az elvek ;-)
Egy Office 365 Pro kb. 3-4GB helyet foglal.
Az amúgy kb. 30MB-os Videóletöltő is letölt ennyit maga mellé pluszban.
Meg ez a kis lejátszó program is újra le akart tölteni annyit (azt nem néztem hogy van-e a neten csomag, a csomagkezelőből akartam telepíteni)
De kipróbáltam egy KDE Neon-t, az még a LibreOffice-t is flat-es csomagként akarta telepíteni, meg kb. mindent, amit telepíteni akartam: szuper :-)
És tényleg az van, hogy hely lenne, na de azért már nehogy! Mert mi lesz a következő? A rendszer egy virtuális gép kezelő lesz csak, és minden alkalmazás egy külön virtuális géppel együtt fog települni, hogy biztosan futásképes legyen egy olyan bonyolult szoftverrendszer is, mint pl. a Videóletöltő?! ;-) -
nubreed
nagyúr
Hogyan kell Dolby Digital/DTS/ATMOS vagy bármi ilyen térbeli hangzást kicsalni a rendszerből filmnézéskor? Van egy nvidia 4070 super videokártyám, ez hdmi-n keresztül össze van kötve egy Yamaha AV receiverrel (rx-a2040). Windows alatt, igaz LAV Audio Filter használatával, de tökéletesen át tudtam vinni filmnézésnél az előbb említett audio formátumokat az erősítőre és így is szólalt meg. Linux Mint alatt az a bajom, hogy csak PCM jelet fogad/érzékel, pedig a videolejátszóban (SMPlayer) be van állítva az "AC3 / DTS Passthrough over HDMI", ennek ellenére mégis PCM jelet ad ki. Mi lenne a megoldás?
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
Vasti74
üzenetére
Szerencsére a Fooyin-hoz van github oldal, onnan meg .deb csomag: [link]
Ez a szép, sokféle módon lehet telepíteni dolgokat.
Nekem nem fáj a flatpak sem, elfér.Ha meg több alkalmazás megy flatpak-ból, akkor - ha a bolygók együtállása úgy akarja - a közösből megvan minden függőség, és nem kell minden app-nak több GB-ot elfoglalnia.

-
Vasti74
senior tag
válasz
NeoPampalini
üzenetére
Imádom a linuxot! Pár napja meguntam a szórakozást a videóletöltővel, feltettem flat csomagból - most működik, de kb. 3GB volt. Most megláttam, és gondoltam kipróbálom ezt a zenelejátszót, de további 2,9GB helyet foglalna, mer flat ugye, csak nem az a flat, mint a másik flat programom...
Szóval van két pár 10MB-os program, ami összesen igényel kb. 6.000MB körítést?! Remek ;-) Úgy gondoltam, akkor mégsem próbálom ki ;-) -
Petya XT
senior tag
Elbalf@szkodtam az egészet, már az elején. Nem a rendszernek volt problémája, hanem én voltam a hülye. Amikor csatlakoztatni akartam a fejhallgatót, dobott két MAC címet, ugyanazon néven( csak volt egy LE) én azt hittem, hogy itt, valahol van a házban még egy ilyen füles, így erre csatlakoztam. Nem erre kellett volna, hanem az LE nélkülire. Mert egy volt az eszköz, két címen( gondolom kihangosító, vagy mikrofon, vagy mit tudom én.) Manjaron vettem észre, hogy iszonyatosan benéztem ezt a történetet.
Semmi baja sem a Mintnek, sem az adapternek, természetesen. Teljesen stabil.
Amikor elsőnek próbálkoztam vele, kerestem is a dobozon a MAC címet, hogy melyik az enyém, de rájöttem, hogy ilyen lényegtelen infókat már nem írnak rá a dobozra. -
válasz
VikMorroHun
üzenetére
Nem egyszerű. Számtech tapasztalat nálam is régi, de a Linuxos relatíve kicsi.
Átmigrálással elvoltam egy darabig. A MINT egy 256- os SSD- n volt, azt egy régi klónozóval(ez volt a legegyszerűbb, bájtról-bájtra másol) hamar átvittem egy 1terásra, majd a 256- ost formáztam Ext4- re. Pár játék+prog külső SSD- n volt, azokat bemásoltam a 256- osra. Eddig sima ügy, csakhogy az asztalon/tálcán levő ikonok már nem jó helyre mutattak. Eltartott egy ideig mire helyretettem, de pár maradt ami csak reinstallal lesz jó. -
Tim82
félisten
Nincs, de a legtöbb NAV-os nyomtatványt már el lehet érni a https://onya.nav.gov.hu oldalon is.
-
válasz
VikMorroHun
üzenetére
ÁNYK-nak van-e böngészőben futtatható verziója?
-
VikMorroHun
őstag
Hát, ez nagyon durva volt...
30 év IT tapasztalat, (legalább) 5 nap Stack Exchange, Linux Mint, Reddit, stb. fórum böngészés, egy kis GitHub trükközés, és ma végre eljutottam odáig, hogy
1. elindult az ÁNYK
2. működik a nyomtatvány betöltés is
Igaz, csak terminálból, asztalról nem, de ez is valami.
Majd ha összeszedem magam, lehet, hogy írok egy Linux Mint blogbejegyzést róla.
-
VikMorroHun
őstag
válasz
VikMorroHun
üzenetére
Á, megvan, mi a baj.

Rendszergazdaként telepítettem, tehát rendszergazdai jog szükséges a futtatáshoz, meg ezek szerint a "setenv" létrehozásához/írásához is. Na, majd holnap törlöm az egészet, és újra próbálom... -
VikMorroHun
őstag
Sikerült telepítenem az itteni útmutató alapján az abevjava programot. Szépen el is indul. Viszont, ha meg akarom nyitni a régebbi nyomtatványokat (amiket csak átmásoltam a megfelelő Windows könyvtárból), akkor lefagy azzal, hogy "listakészítés folyamatban".
Illetve nem egészen, mert a System Monitorban a folyamatok között figyelve néha-néha egy kicsit növekszik a Disk write total érték. Meddig kellene ennek futnia, mire előadja a tizenpár korábbi bevallásomból készített listát?
Még egy érdekesség: Minimum és Maximum memóriánál 0 MB van megadva. Gondoltam, adok neki egy kicsit többet - azóta /usr/lib/abevjava/setenv (Permission denied) hibát jelez, és nem hajlandó menteni semmit. Ezzel lehet valamit kezdeni?
-
nubreed
nagyúr
Milyen audio/zene lejátszót használtok? Rhytmbox nekem nem jön be, Audacious úgy ahogy ok, de nem igazán testreszabható kinézete (engem a régi Winamp skinek nem érdekelnek, tudom, hogy azokat tudja használni), olyasmi testreszabhatóságot keresek, ami legalább megközelíti a foobar2000 -ét Windows -on. Lehetetlen küldetés?
-
Petya XT
senior tag
Köszönöm, hogy megnézted.
Volt egy régebbi adapterem is, de azzal sem jó. Felraktam a firmware-ét a Tplinknek, de nem sikerült átütő eredményeket elérni sajnos. Továbbra sincs hangkimenet. Végülis nem fontos, Windows alatt megy. Filmet nézni tökmindegy, meg már lassan amúgyis...
Azért furcsa, hogy a legfrisebb kernellel sem megy. Valamiért vegyes a leírásnál az eszköz. Nézegettem a szomszédok TV-jét, amit még látok, mind a két TV-t video és hangeszközként azonosítja. Érdekes. -
sonar
addikt
válasz
Petya XT
üzenetére
[linux-hardware.org] szerint az 5.14 kerneltől támogatott
Viszont rákeresve a "linux Tp-link ub500" kulcsszavakra úgy néz ki, hogy nem vagy egyedül a problémával.
Párat végignéztem és ott a kernel bt firmware file-t frissítették kézzel
Elvileg nagy galibát nem csinálsz vele, de azért ha tudsz csinálj egy backupot előtte.cd /lib/firmware/rtl_btsudo wget https://git.kernel.org/pub/scm/linux/kernel/git/firmware/linux-firmware.git/plain/rtl_bt/rtl8761bu_config.binsudo wget https://git.kernel.org/pub/scm/linux/kernel/git/firmware/linux-firmware.git/plain/rtl_bt/rtl8761bu_fw.bin
Aztán reboot -
Petya XT
senior tag
Bus 001 Device 005: ID 2357:0604 TP-Link TP-Link UB500 AdapterCouldn't open device, some information will be missingDevice Descriptor:bLength 18bDescriptorType 1bcdUSB 1.10bDeviceClass 224 WirelessbDeviceSubClass 1 Radio FrequencybDeviceProtocol 1 BluetoothbMaxPacketSize0 64idVendor 0x2357 TP-LinkidProduct 0x0604 TP-Link UB500 AdapterbcdDevice 2.00iManufacturer 1iProduct 2 TP-Link UB500 Adapter
Eddig jutottam el vele. Egyenlőre Windows alatt használom, amíg nem találok rá megoldást.
-
Zó
senior tag
válasz
Petya XT
üzenetére
Mással is tesztelted az adaptert? Nekem 5.3-as van (más márka), 22.1-en még ment a hang, 22.2 óta nem, mikrofon az meg sose (eközben a gamepadeket viszi simán). (Garudán is csak output volt, amikor néztem). Szűz 22.3-on laptopon - nem az adapterrel - viszont megy a mikrofon is. A füles megy rendben Androiddal is.
Ha OS-t nem is akarsz újrarakni, a hangot (PipeWire) vagy BT-t újra lehet esetleg (nálam állandóan szétcsatlakozik a füles). Én nem foglalkoztam ezzel, mert csak teszteltem, nem használom asztali géppel.
-
Petya XT
senior tag
Vettem egy fejhallgatót és egy TP-Link BT adaptert, de valami zavar támadt az erőben. Párosítani összetudtam, fel is ismerte a fülest, de nem tudom a hangkimenetek között kiválasztani, mert ott viszont nem jelenik meg.
Van ötletetek, hogy miért nem? -
válasz
zizidor
üzenetére
Itt nálam spec eset. 2 DGPU, HD7970+GTX1650. Előbbi főleg DOS+XP- hez, utóbbi a félmodern, de már elavuló videó. MINT alatt mindegyik megy, 7970 is viszi a 4k YT videókat, persze CPU- ból. Összességében nem gond, alapvetően Linux alatt is Chromet használok, de Firefox alatt a 1650 HW gyorsítás aktív, szóval online videóhoz azt használom.
-
GrotESC
aktív tag
Sziasztok!
xrdp-n keresztül próbálok egy Linux Mint 22.04 LTS cinamon kezelőfelülettel rendelkező laptopra windows 11-en keresztül bejelentkezni. Eddig jutottam:
Hogy működjön kell-e xfce-t telepíteni? Illetve mit kell beállítani a felhasználónál, hogy tudjak vele csatlakozni távolról is?
Dualbootos a gép és windows alól működik rdp-vel. -
NeoPampalini
senior tag
válasz
zizidor
üzenetére
Sajnos ez nem vált be (ezeket lehet a vivaldi://flags lapon is állítgatni).
Terminálban látni indítás után, meg később is, hogy:
libGL error: did not find extension DRI_IMAGE_DRIVER version 1libGL error: did not find extension DRI_Mesa version 1libGL error: failed to load driver: radeonsilibGL error: did not find extension DRI_Mesa version 1libGL error: failed to load driver: radeonsilibGL error: did not find extension DRI_Mesa version 1libGL error: failed to load driver: swrastMeg még néhány érdekesség:
ERR: Display.cpp:1097 (initialize): ANGLE Display::initialize error 12289: Could not create a backing OpenGL context.[23660:23660:0221/085405.769421:ERROR:chromium/ui/gl/egl_util.cc:92] EGL Driver message (Critical) eglInitialize: Could not create a backing OpenGL context.[23660:23660:0221/085405.769447:ERROR:chromium/ui/gl/gl_display.cc:639] eglInitialize OpenGLES failed with error EGL_NOT_INITIALIZED[23660:23660:0221/085405.769472:ERROR:chromium/ui/gl/gl_display.cc:674] Initialization of all EGL display types failed.[23660:23660:0221/085405.769497:ERROR:chromium/ui/ozone/common/gl_ozone_egl.cc:26] GLDisplayEGL::Initialize failed.[23660:23660:0221/085405.771462:ERROR:chromium/ui/gl/angle_platform_impl.cc:42] Display.cpp:1097 (initialize): ANGLE Display::initialize error 12289: Could not create a backing OpenGL context.Később meg:
libva error: dlopen of /snap/vivaldi/352/gnome-platform/usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/radeonsi_drv_video.so failed: /snap/vivaldi/352/gnome-platform/usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/radeonsi_drv_video.so: undefined symbol: amdgpu_va_get_start_addrEgyelőre nem lettem okosabb, gugli találatok hol a böngészőt, hol az AMD gpu driver-t okolják.
Szerintem az előbbinél lehet a probléma, mert Firefox-ban működik és aktív a hw gyorsítás. -
lev258
veterán
válasz
nubreed
üzenetére
Egy apróságot próbálj ki. Steam-en a játékra kattintva jobb gomb/Properties/General és Launch options. Ide másold be ezt (betűről betűre):
PROTON_USE_WINED3D=1 %command%
Az utóbbi időben többször tapasztaltam, hogy a Proton a Vulkan úton próbál mindent futtatni és némelyik játék ezt nehezen viseli. A fenti paranccsal a régi, "hagyományos" útra tereled vissza.
Szerk.: ProtonDB szerint sajnos az akadásokkal jelenleg nem tudsz mit kezdeni. Talán majd egy következő Proton verzióval jobb lesz. -
sonar
addikt
válasz
Nekton
üzenetére
itt a titok nyitja a karakterkódolásban lesz.
Néha én is találkozok ilyen furcsasággal, de parancssoros unzip / unrar mindig megbirkózik vele. Annak idején ilyenek tudták tönkretenni a szerencsétlen usb-s mp3 lejátszókat.
Már pontosan nem emlékszem a technikai részletekre, de arra biztosan, hogy a régi időkben az "ő" volt ilyen gyilkos. -
zizidor
őstag
válasz
NeoPampalini
üzenetére
De, megoldható, de hardvertől is függ. A böngészőt paraméterezve kell indítani:
programnév --ignore-gpu-blocklist --enable-features=VaapiVideoDecodeEnabled --disable-features=UseChromeOSDirectVideoDecoderEz kb. minden Chromium alapúra igaz. Emellett szükség lehet a h264ify bővítményre is.
-
zizidor
őstag
válasz
Nekton
üzenetére
Próbáltam én is egy ilyet. Windows alatt átneveztem egy fájlt, benne volt a nevében az összes magyar ékezetes betű, szóközök, meg egyéb jelek is. A ZIP neve ugyanez lett. Linux alatt hibátlanul kezelte.
Ugyanakkor egyes programok a ZIP fájl létrehozásakor nem állítják be azt a bitet, ami jelzi, hogy a fájlnevek UTF8 kódolásúak, és ebből adódhat probléma. Tehát a hiba jó eséllyel nem a kicsomagoló, hanem a becsomagoló szoftverben van. (Gemini)
-
NeoPampalini
senior tag
Sziasztok!
Chromium alapú böngészőben, pl. Vivaldi, továbbra sem lehet életre kelteni semmilyen hw gyorsítást, WebGL-t, ilyesmit, hogy pl. Google Earth működjön?
Az előbb próbáltam, és azzal szembesültem, hogy a vivaldi://gpu lapon semmilyen hw gyorsítás sem elérhető, pedig be van kapcsolva.
Firefox-ban jó, de arról leszoktam pár éve.
-
Nekton
aktív tag
válasz
Nekton
üzenetére
Na! Kiderült, mi a baj:
A ZIP fájl neve nem tetszett neki. Azt nem tudom, hogy az ékezetek, vagy a szóközök miatt, de átnevezve már kibontotta, és a kibontott PDF nevében is az ékezetek helyett kriksz-kraksz-ok vannak.
Win11-ről tértem át pár hónapja, de ilyennel még nem találkoztam. A linux nem bírja az ilyen fájlneveket? Mert többtízezer ilyen fájlom van.
-
Nekton
aktív tag
válasz
zizidor
üzenetére
Parancssorban ez jön vissza:
zozz@Vivo-X515-Mint:~/Asztal$ unzip 2026-02-20 - Értesítő - Budaörs - XVIII-4099-1-2026 BOPMH-20260220112057.zip
unzip: cannot find or open 2026-02-20, 2026-02-20.zip or 2026-02-20.ZIP.
Átneveztem sima ertesito.zip-re:
zozz@Vivo-X515-Mint:~/Asztal$ unzip ertesito.zip
Archive: ertesito.zip
inflating: РrtesбtЛ - Kovacs Istvan.pdf
A PDF fájl nevében ékezetek vannak. Ezzel nem bír el? NAV tárhelyre így jött egy dokumentum...
-
zizidor
őstag
-
Nekton
aktív tag
Sziasztok!
Mint 22.1 alatt próbálok kibontani egy PDF-et tartalmazó ZIP fájlt a beépített arhívumkezelővel, de ez fogad:
"Hiba történt a fájlok kibontása közben.
Nem foglalható memória"Parancssorból nem próbáltam, de nem is szeretnék ebbe az irányba menni.
Ilyen memória gondokkal a 90-es évek DOS-os korszakában találkoztam utoljára. 24GB RAM van a gépben. Mit kell ilyenkor tenni?
-
nubreed
nagyúr
válasz
VikMorroHun
üzenetére
Eleve a Proton Experimentalt használom. Igen, a GE -t is olvastam de azt még nem próbáltam ki. Még végzek egy kis kutató munkát a neten.
-
nubreed
nagyúr
Valaki esetleg próbálta Mint alatt, természetesen Steam/Proton kombóval a Dead Space remake (2023) játékot? Tegnap raktam fel, a legfrissebb nvidia driver van fent amúgy, PCIE 4.0 gyors nvme ssd-n van a játék és mégis iszonyat brutális megakadások vannak kb. játszhatatlan. A proton és egyéb fórumokon voltak leírva megoldások de egyik sem működött nálam, lévén, hogy ezek közt volt olyan megoldás ami pl. csak CachyOS -en alkalmazható, de ami általános jellegű minden disztróra, azok nem segítettek. A Where Winds Meet és Bellwright című játékok tökéletesen működnek, mindenféle akadás nélkül, egyedül ezzel vannak gondok.
-
Petya XT
senior tag
válasz
zizidor
üzenetére
Nálam annyi hiba van, volt mostanában, hogy már el sem tudom dönteni, hogy most a kernelekkel van e a hiba, vagy a Cinnamonnal a 22.3-as verziónál. Két napig szenvedtem azzal, hogy a Menü nem hívja meg az alapértelmezett programot a legutóbb használt almenüből. Nemoból igen. Az Nvidia driver is furcsán működik, mert van amikor egyáltalán nincsen hardveres gyorsítás még lokális fájlnál sem, pedig ez működött. Random programok GUI szinten nem működnek, nem reagálnak semmire, csak ha újraindítom. Próbáltam logokat mazsolázgatni, de konkrét hibára nem leltem, sem az Nvidia kapcsán, sem a programok kapcsán. Egyszerűen megszűnik működni a grafikus felület, legutóbb a Qbittorrent-nél. Próbáltam 6.17,6.14.,6.8, semmi. A Cinnamon valamiért nem oké. Valamit nagyon nem szeret nálam.
Ez most nálam valamiért nem jött be. A másik gépem is visszaszáműztem 21.3-ra. Kézzel elintéztem a yt-dlp-t és rendben is van. Egyszerűen csak pislogok, hogy mi a gyászkeret van, már hardverhibára is gondoltam, de nincs. -
VikMorroHun
őstag
válasz
containerd
üzenetére
Akkor én nagyon spóroltam, mert 32 GB RAM-hoz 4 GB swapot raktam. Abból eddig 2.1 GB volt a maximum, amit kihasznált.
Mondjuk nem is akarom hibernálni az asztali gépet. -
zizidor
őstag
válasz
Petya XT
üzenetére
6.17, de tulajdonképpen mindegy, régóta küzdök már ezzel. Pl: #16313 , #16317
Csak emlékeim szerint korábban nem volt gond az AV1 videókkal. Mivel nem nézem meg az összeset napi szinten, közben kernel frissítés és driver frissítés is volt már, az biztos.Hogy miért próbál hardveresen dekódolni olyan formátumot, amit egyik grafikus proci sem támogat, az nagyon jó kérdés.
Windows alatt egyikkel sincs gond, sem az offline lejátszással, sem a böngészős hardveres dekódolással. Csak azt meg én nem annyira szeretem.
Szóval most egy kicsit elegem lett az egy helyben topogásból, előre lépni nem sikerült, és szoftveres dekódolásnál legalább nincs probléma. Így marad.
-
nubreed
nagyúr
Érdekes video: [Linux Mint’s Future: Wayland, Major Changes & New Strategy]
-
válasz
zizidor
üzenetére
Valószínűleg nálam nem fog felbukkanni ez a típusú gond. Soha nem használok IGP- t, mániákus DVGA szakbarbár vagyok. CPU- m sincs melyben APU volna.
X299- et is dual-DVGA- ra építettem, persze két különböző, NV/Radeon, eme páros kiválóan műkszik MINT alatt, rugalmasan váltogatható, párhuzamosítható, stb - (Win alatt is).
Szóval, a Te konfigodhoz hasonlóval nincs tapasztalatom, tippelni sem tudok, hogy mi lehet a megoldás. -
zizidor
őstag
válasz
DarthSun
üzenetére
Nekem is csak egyik gépen van vele probléma, de nem csak ez. Böngészőkből gyakorlatilag lehetetlen normálisan összehozni ezen a gépen a hardveres videó dekódolást. Valószínűleg ez az IGP+GPU kombó a Linuxnak nem kedves.
Azért köszi, egyelőre simán csak kikapcsoltam a hardveres gyorsítást, elbírja a CPU is.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- E-roller topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- AMD FX
- Dell notebook topic
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- iPhone topik
- A TCL egyebek mellett egy 1040 Hz-re képes monitorral készül az idei évre
- VR topik
- Micro Four Thirds
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- PC Game Pass előfizetés
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem.
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450M R5 5 2600 8GB DDR4 512GB SSD GTX 1650 4GB ZALMAN T3 Plus Deepcool 400W
- Apple iPhone 15 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- LG 86QNED86A / MiniLED / 86" - 217 cm / 4K UHD / 144Hz / HDR Dolby Vision / FreeSync Premium / VRR
- iPhone X 64GB 100% (3 hónap Garancia) - AKCIÓ
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB fekete titán használt, megkímélt 100% akku (140 ciklus)
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Újra 36,3GB a szabad hely! Kellett nekem itt köcsögösködni meg pszichés problémákkal kűzdő rendes fórumtársakat triggerelni, amikor nem is értek valamihez...

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)