Hirdetés
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Hobby elektronika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen TV-t vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Effektíve TKL méretűek a Corsair legújabb, numerikus paddal ellátott klaviatúrái
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen videókártyát?
- LED / LCD TV topik
-
PROHARDVER!
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Zolifarkas #15635 üzenetére
Ma már azért a Linux sokkal előrébb van, mindannyiunk örömére.
-
Zolifarkas
tag
válasz
Petya XT #15634 üzenetére
Sokkal jobban tetszik ez a Linux mint a Windows rendszerek, kivétel talán az XP volt. Igaz egyszer talán 18-20 évvel ezelőtt valamelyik számítógépes újság mellékleteként kapott Linux-ot telepítettem a HDD-re de nagyon nehézkesen boldogultam vele ezért leakartam törölni de jó sokáig tartott /talán dos parancsokkal/ mire az utolsó telepítő nyomot is letudtam vakarni a HDD-ről. Ez miatt és a játékok miatt maradtam a Windows rendszereknél idáig.
-
Petya XT
senior tag
válasz
Zolifarkas #15633 üzenetére
Nekem még most sem megy, úgyhogy ne add fel!!!
-
Petya XT
senior tag
válasz
Zolifarkas #15631 üzenetére
Igen, a /home mappán kívül nem tudsz csak úgy garázdálkodni
-
Petya XT
senior tag
válasz
Zolifarkas #15629 üzenetére
Nem kell neki. Mennie kellene simán. Mondjuk én a fájlok átvitelét szoktam választani a telón.
-
Zolifarkas
tag
Hogyan kell rendszergazdai jogosultságot adni a DoubleCommander-nak, hogy telefonról képeket tudjak másolni? A telefon USB kábellal van csatlakoztatva és a PTP van bejelölve. A DoubleCommander-ben látszanak a fotók készítettem új mappát is de nem akarja másolni a képeket.
-
Petya XT
senior tag
válasz
KAMI911 #15627 üzenetére
A telemetriát ki lehet kapcsolni, meg semmi olyat nem Továbbított ami problémás lenne
... jól emlékszem az volt az alapfelállása ennek a történetnek, hogy kikapcsolt telemetria mellett is volt felhasználó követés, célzottan a hirdetésekre fókuszálva. Ezt mondjuk el lehetett volna mondani becsületes úton is, nem csak úgy, hogy véletlen kiderült, és utána csend, majd valami zavaros módosítás az oldalukon, magyarázkodás ezzel kapcsolatban. Végigolvastam, nem is értettem, hogy miről van szó, most mit gyűjtenek. Ez nyilván bizalmi kérdés. Ez minusz 1-pont. Egy okot mondj, hogy miért reszelgetném a FF-ot, ha van a piacon olyan, ami alapból tudja a tartalomblokkolást, megy normálisan a WebGL és hasonlók. És a Brave pajzsai sokkal kevesebb galibát okoznak, mint a FF követésvédelme. Ne érts félre, nekem is a kedvenc böngészőm volt sokáig, de van az a pont ahol már nem érdemes küzdeni vele. De ez persze egyéni preferencia kérdése. Most is fent van, de.... vannak jobbak, ezt el kell fogadni.
-
KAMI911
senior tag
válasz
Petya XT #15625 üzenetére
De akkor miért nem állítod be rendesen?
A telemetriát ki lehet kapcsolni, meg semmi olyat nem Továbbított ami problémás lenne.
Pár kiegészítővel nagyjából Brave szintű. A többi megfontolásból meg jobb. A privacy dolgot jobban kezelik, bár legutóbb rosszul kommunikáltak, de különben miért szenvednének vele, hogy aznoldalfordítás lokál menjen, meg az AI összefoglaló is. Ezek nem mennek ki a gépről.
Szerintem még mindig number 1 opció.
-
Petya XT
senior tag
válasz
Zolifarkas #15619 üzenetére
Érdemes szétnézni Itt is. Van egy-két kiegészítő, amit érdemes felrakni hozzá: Ublock Origin, Decentraleyes, Disconnect. Ezek adnak egy dupla védelmi vonalat, ha valamelyik weboldalnak túl sátános lenne a lelke.
Zó:
Úgy is lehet, persze, hogy csinálsz egy LW-ot a FF-ból.
Nálam a FF a főleg a WebGL, és a követésvédelme okán működésképtelenné vált oldalak miatt kerül ki lassan a képből.
-
Zó
aktív tag
válasz
Petya XT #15623 üzenetére
Nekem nem tűnt fel, hogy problémás lenne a Librewolfot beállítani, de ez talán azért van így, mert én az FF-et szoktam hasonlóra, így az jár több munkával
Persze nem áltatom magam és mást se, a Chromium-alapú böngészőkkel sebességet és funkciókat tekintve jobban lehet járni Linuxon is, én sem vetem meg őket, régi operásként természetes is számomra a Vivaldi, és a Brave-vel sincs bajom.
Az biztos, hogy az alap FF-et én se favorizálom Linuxokban (már, ahol még van), ahogy Internet Explorerhez vagy Edge-hez is szinte csak véletlenül nyúltam Windowsokon. Persze ettől még más böngészési szokásaihoz megfelelhet.
-
Petya XT
senior tag
Az a baj, hogy maga FF-is egyre lassabb, érezhető a chromium motoros böngészők előnye, szinte minden téren. Amióta bezavartak itt az értelmezhetetlen telemtriai adatokkal, ráadásul tették ezt úgy, hogy kis versenyzők egy nagy piacon. A mai napig nem tudjuk mit, hova küld a böngésző. Olyan mint a Windows, na jó nem, de majdnem. Ezért a húzásukért picsázták ki őket a Zorinból is, váltotta a Brave. Manjaro Cinnamon Vivaldi, én kifejezetten üdvözlöm, hogy nem erőltetik rá a FF-ot mindenkire. Tudod ez is olyan a linuxoknál, mint Windows-on az Edge....az ott van konyhakészen, azt használja az ember. Linuxban a FF. De ez nem azt jelenti, hogy ez egy jó böngésző. Nem erre fejlesztenek. A forkok....WaterFox....nincs telemetria...persze, azért tulajdonos egy reklám, marketing cég.
A LibreWolfot, mire az ember beállítja rendesen, kihullik a maradék haja. Amúgy az tényleg nem lenne rossz, de nagyon szöszmötölös. Egy Brave körbeszaladja az egész csapatot 2x. Minden téren. -
sonar
addikt
Egy félig off.
Firefoxban van egy feature amit nagyon szeretek. Tab preview és, hogy Ctrl+Tab megnyomással egy preview lista jön fel és billentyűzetről oda ugrok ahova szeretnék.
Chrome-ban ez nincs és csak a szomszédos tabra ugrik.
Van vkinek arról tudomása, hogy ez melyik böngészőkben érhető még el? -
válasz
Zolifarkas #15619 üzenetére
Igen, a Linux világban még mindig a Firefox mondhatni az alap böngésző, bár már itt is voltak mostanában váltások, miután a Firefox valamilyen új adatkezeléssel kapcsolatos döntést hozott és ez sok embernek nem tetszett. A ZorinOS-ben például a Foxot leváltotta a Brave.
-
Zolifarkas
tag
Köszönöm. Már sokat haladtam előre a beépített Firefox kinézetével kapcsolatban. Már hasonlóan működik a legördülő menü mint ahogy azt szeretném. Nem szoktam kétes tartalmakat megnyitni vagy letölteni. Ha egy oldalt nem biztonságosnak ítél meg a program akkor azt inkább elhagyom. Semmilyen adatot nem szoktam megadni magamról amivel komolyabban visszaélhetne bárki. Kivéve a hirdetésekhez amiket a Hardveraprón és a Marketplace-en teszek közzé, ott is csak azt amit feltétlen muszáj. Gondolom nem véletlenül került bele az OS-be éppen ez a böngésző. Nem fogom lecserélni csak testre szabom kicsit.
-
válasz
Zolifarkas #15616 üzenetére
Ha a biztonságosság a kérdés, akkor igazából a ma népszerűbb böngészők színe-java mind biztonságos. Amitől senki nem tud megvédeni, azok az egyéni döntéseid. Pl. milyen oldalakat látogatsz, mire kattintasz rá, miket töltesz le, milyen információt osztasz meg magadról, stb. Ezek ellen csak te tudsz tenni, ezért érdemes fejleszteni a tudatos viselkedést az interneten.
-
Petya XT
senior tag
válasz
Zolifarkas #15612 üzenetére
Akkor erre lehet, hogy ez a megfelelő megoldás, a felső könyvjelzősáv. Mappákat is tudsz hozzáadni.
A második monitorért bocs, még nem jöttem rá, hogy lehet csak az elsődlegesről képet készíteni kijelölés nélkül. -
Zó
aktív tag
válasz
Zolifarkas #15612 üzenetére
Már a Firefox is küld ilyen-olyan telemetriai adatokat a Mozillának, ha ez zavar, akkor Librewolf mint FF fork privátabb. Nem egy gyors böngésző, de éppen azért, de egy hasonlóan beállított FF sem gyorsabb.
-
Zó
aktív tag
válasz
Petya XT #15611 üzenetére
Ha privacy kell, akkor jó Chromium-alapúnak a Brave, ha sok funkciót vár el egy böngészőtől (nem tudom, hogy az Edge iránti igény minek szól, azt amúgy sem ismerem, de kétlem, hogy a privacy miatt volt kedvenc), akkor meg ott a Vivaldi, ha jól tudom, annál az UI az, ami nem nyílt forráskódú, a többi annál is.
-
Zolifarkas
tag
válasz
Petya XT #15611 üzenetére
Köszönöm. Leginkább az Edge kinézete hiányzik de lehet, hogy csak beállítások kérdése, még nem próbáltam. A baloldalon legördíthető menüben vannak a Firefoxból áthozott mappák és azokban lévő könyvjelzők, a jobboldali legördülőben látható az előzmények és a kedvencek menü ha az ikonjukra kattintok. Most jutott eszembe: lehet, hogy csak az ikonokat kell úgy elrendeznem, hogy olyan helyen legyenek a felső sorban ahol a megfelelő legördülő menü van. Szeretném a Mint beépített Firefox-át használni.
-
Petya XT
senior tag
válasz
Zolifarkas #15610 üzenetére
Az Edge, egy szuper böngésző. Windows alatt. Minten, amennyiben idegenkedsz a Firefox-tól, próbáld ki a Brave-et, Gyakorlatilag mindent meg tudsz vele oldani, amit az Edge-el. Nem elhanyagolható a felhasználói adatok védelme, nem telefonál haza, rengeteg kéretlen tartalmat blokkol.
Így tudod telepíteni, terminálból:
curl -fsS https://dl.brave.com/install.sh | sh
-
Zolifarkas
tag
Szia. Köszönöm. Tulajdonképpen addig használnám amíg a beépített Firefox-ot hasonló kinézetűre tudom beállítani mint ahogy az Edge-t használom / még / Windows 10 alatt. A Mint lesz az elsődleges rendszer amit használni szeretnék. Még csak tegnap jutottam el odáig, hogy a Firefox-ba áthoztam a könyvjelzőket és a jelszavakat.
-
válasz
Zolifarkas #15608 üzenetére
Szia,
Hátránya szvsz nem lenne, inkább amolyan "filozófiai" okokból nem szeretik az Edge-t és egyéb MS termék használatát FOSS berkekben. Ha az Edget szereted, akkor még vannak más alternatívák, amik ugyanúgy Chromium motort használnak, például a Vivaldi böngésző, vagy maga a Google Chrome. Esetleg a "nyers" Chromium böngésző is telepíthető Mintre. Még a Brave böngészőt is sokan szeretik, az is Chromium alapú.
-
Zolifarkas
tag
válasz
I02S3F #15602 üzenetére
Erről már kicsit lekéstem mert 69 éves vagyok de napi szinten nyüstölöm a gépet és szeretek játszani, mindig is szerettem.
A nyolcvanas években C16, C64, C+4 gépeim voltak majd 486, azután pedig egy AMD-K6-2 alapú gép amit az újonnan megvásárolt alkatrészekből építettem. Ez áttörés is volt a számítógépes életemben mert mikor kész lett a gép első indulásoknál nem adott képet. Elvittem a boltba ahol az alkatrészeket vásároltam, hogy nézzék meg mi a baja. Ott kellett hagynom másnapig. Mikor érte mentem 1500.-Ft munkadíjat kértek / 1998-ban/. Kifizettem és mikor hazavittem megnéztem mit állítottak át az alaplapi BIOS-ban. Ugyanis mielőtt bevittem a gépet leírtam az összes BIOS beállítást. Egy sort írtak át mindössze de csak arra emlékszem, hogy a „V/H SYNC Blank” beállitás volt a jó. Ekkor döntöttem el, hogy autodidakta módon fogjak bele a számítógépes dolgokba. Lenne egy kérdésem is. Van valamilyen hátránya annak ha a Mint-ben EDGE böngészőt használnék a beépített Firefox helyett?
-
I02S3F
addikt
válasz
fekete.puma #15605 üzenetére
Én szeretem az Ubuntu-t és jó gépem van! (11. Gen i5, 32gb ram) De ez a snap ez túlzás!
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
I02S3F #15602 üzenetére
Tök felesleges az Ubuntu és a Debian alapú Mint egyszerre, mert nincs nagy különbség.
Lenne csak az LMDE és rámennének a népszerű alkalmazásoknak a saját tárolóban való frissebb felhozatalára. pl MX Linux.
Így egyik sem az igazi, az Ubuntu vonal a fő de a Debian alapú már talán lehagyja mert fürgébb. -
válasz
I02S3F #15602 üzenetére
Tök racionális lenne, ha csak Cinnamon és xfce lenne, maradna több erőforrás a maradékra. Vagy akár csak Cinnamon.
Gondolom a Mate még belefér nekik, az is GTK alapú. Én a KDE-t hiányolom, de az valószínűleg nem lesz, mert szerintem inkább a saját fejlesztésű Cinnamonra koncentrálnak. -
I02S3F
addikt
válasz
Zolifarkas #15601 üzenetére
Nem tudom, hogy hány éves vagy! De
"Egyébként szeretem a kihívásokat pláne a kedvenc területemen ami a számítógép, szoftver és hardver egyaránt.
"Ha van rá módod, érdemes egy it-s szakmát elvégezni és benne dolgozni, ha ennyire tetszik!
Csak egy javaslat!
Más: Most tettem fel a Mint Cinnamont. Mindig is kulcsra-kész volt ez a disztró!
Csak folyton hopperkedek
.
Tök racionális lenne, ha csak Cinnamon és xfce lenne, maradna több erőforrás a maradékra. Vagy akár csak Cinnamon.
-
Zolifarkas
tag
válasz
Petya XT #15600 üzenetére
A játékokat mind offline állapotban játszom. Mivel van lehetőségem arra is, hogy a Linux mellett legyen másik HDD-n Windows 10 szeretném létrehozni a választási lehetőséget amikor indítom a gépet, hogy melyik rendszer bootoljon. Ha nem kap frissítést a Windows 10 akkor azzal nem is fogok internetre csatlakozni csak offline módban használom. A Linux szerintem teljes mértékben megfelel az összes internetes igényeimnek csak be kell állítani. A könyvjelzőket és jelszavakat már átvittem. Rengeteget olvasok és kérdezek itt a fórumon is és a Linux kezdőknek fórumon is. Minkét helyről rengeteg segítséget, ötletet, kapok amin elgondolkozva eszembe jutnak a régi dolgok mint például a mai is. Egyébként szeretem a kihívásokat pláne a kedvenc területemen ami a számítógép, szoftver és hardver egyaránt.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Napelem
- LEGO klub
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Polgári repülőgép-szimulátorok
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router
- Hobby elektronika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- E-roller topik
- További aktív témák...
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Game Pass Ultimate előfizetések 4 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- AKCIÓ! Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- új akku Ár/ÉRTÉK BAJNOK! Dell Latitude 5330 i3-1215U 6magos! - 16GB 256GB 13.3" FHD 1 év garancia
- RÉSZLETRE . OPCIONÁLIS. ThinkPad L16 Gen 1 16" WUXGA, Ultra 5, 16GB RAM, 512GB SSD SZÁMLA GARANCIA
- Akció! HP Elitedesk 800 G1 USDT számítógép - i7 4770S 16GB RAM 128GB SSD Intel HD 4600 WIN
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3238
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest