Hirdetés
- OLED TV topic
- TCL LCD és LED TV-k
- Dedikált GPU-s rendelésnek számolja az AMD a Ryzen AI Max sorozatot
- Házimozi belépő szinten
- A CES-en érkezik a Strix Point nyúzott verziója
- Gamepad
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- ZIDOO médialejátszók
- Vezetékes FEJhallgatók
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #58000 üzenetére
ööö... ezt a kérdést nem igazán értem
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
-
Bazsee71
őstag
Hát akkor valamit nem értek. Podcastben is érdeklődtem erről, ott is azt írta az egyik GC tulaj, hogy tök jól tudja szabályozni. Nem tudom nekem ez miért nem megy. Próbáltam már az őrlemény mennyiségével is játszani, hátha ott megy el a dolog, de semmi változás. Az a baj, hogy most annyi bizonytalanság van a darálóban, hogy nem tudok videót lőni róla.
Jelenleg annyira vagyok képes, hogy a poti harmad álláson van, indítom a csapolást, felmegy 4 barig, majd ott teljesen letekerem, és így áztatok elő 10-15 másodpercig. Utána elkezdem feltekerni a potit, de 5-10 bar között nagyon ritkán sikerül megállítani, mert vagy visszaesik a pumpa hangja, és vele együtt a nyomás, vagy hirtelen erőre kap, és felküldi 10 barra.
Fragola: létezik, hogy a pumpával van valami gubanc?
-
bajnokpityu
félisten
műszakilag nem nagyon tudtam megmagyarázni, hiszen hőfok, nyomás szűrők azonosak voltak, de kisgépből én nem tudtam megközelitőleg se olyan izmos massziv KVt főzni, mint vibiemmével, a 4 kilós fejével. ezért kérdem, h ez melyik tábor.
Toobee-nél tünt fel, h nekem ezért kellett nagyobb gép, mint silvia. Így utólag a silviával szenet is csappolhattam, akkor is savanykás volt a végeredmény. ugyanabból a KVból, azonos karral, őrlővel próbálkoztam.
eladó topping dac
-
meander
tag
Nem akarok türelmetlennek tűnni, de van bármi értelme árakról vitatkozni? A saját világnézetem szerint a legrosszabb, amit tehetek egy kereskedővel, szolgáltatóval, ha nem veszem meg a portékáját. Ha megveszem, de közben bosszankodom az áron az meg a legrosszabb, amit tehetek magammal.
Szerintem minden kávézót felelős emberek vezetnek, akik el tudják dönteni mit-mennyiért kívánnak adni. Javaslom, hogy legyünk mi is tudatosak és döntsük el mit-mennyiért veszünk meg szívesen.
...tényleg bocs az okoskodásért, de olyan régóta sétálgatok az ártéma körül, hogy kicsúszott -
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #58004 üzenetére
jó, de én most már a dalla cortéval csináltam a kávékat, arról írtam ma reggel. ott meg a 8 kilós fej, 54 mm-es szűrő, szabályozható hőfok és nyomás mellett bármilyen italt meg lehet csinálni, beállítás kérdése.
a pavoni korlátozottabban használható, de éppenséggel a tömény, olajos, ütős kávéban a jó. ott inkább a hígabb, világosabb pörkölésű kávékkal szenvedtem. persze tetszőleges nyomást ott is elérsz, valamennyire hőfokot is (bár vannak a konstrukciónak kényszerei), de például a szűrőkosár adott és valóban kicsi.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz meander #58005 üzenetére
köszi. írok majd, bár első nekifutásra atom mód túl van komplikálva a menüje , nyilván okkal, nagyon okos pid a funkciói alapján, de például az alap dolgokat kinyerni kifejezetten macerásnak tűnik így első olvasásra. kétféle autotune van, van egy félautomata tune is, aztán ezek külön-külön is módosíthatók egy paraméterrel stb.
idő még, amíg kiismerem. de addig is szép
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
adp
őstag
megkóstoltam a 2 hete pörizett Kolumbia Sofiát, hát múlt héten még nem ízlett, kellett neki még egy hét, meg el is felejtettem, hogy van. Kicsit kellet az őrlőn állítani, de a popkorngép, ebeyes hőmérő hajszárító kombóval azt kell, hogy mondjam marha jó lett Persze ettől sokkal komolyabb az ízlésem, de tényleg nem rosszak, vagy lehet, hogy benne van az is, hogy ez az én művem.
Az a durva, hogy eddig egyik pörkölésem sem volt eddig ihatatlanul szar. Max párom kapuba megittaAmúgy akinek van popkorngépe vagy rendes pörkölője, szerintem tök megéri, még ha csak vendég kávét is akar, most 3e ft az avx-nél ez a zöld
[ Szerkesztve ]
-
Corsair90
tag
Szeretném otthon PID-esíteni a GC classic-om, van is hozzá egy Rex-C100-asom.
Tudnátok abban segíteni, hogy neten hol találom meg ennek pontos menetét, leírását? Bekötés, beszerelés stb.
Tudom fragola megtudná csinálni..., de szeretném én magam megoldani, az eszközeim megvannak hozzá egyébként.
Minden segítséget köszönök szépen előre is! -
HÁZIGAZDA
olvasd el a wikipedia pid cikkét. kb. mindent lehet variálni. gyors legyen vagy lomha? minél hamarabb fűtsön fel, cserébe túllendüljön, vagy szépen és lassan közelítse a célértéket, de ne legyen túllendülés? milyen gyorsan reagáljon, ha elkezd csökkenni a hőmérséklet? stb.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Corsair90
tag
válasz fragola.6035 #58015 üzenetére
Uhh, nagyon szépen köszönöm!
-
HÁZIGAZDA
nah!
casino mocca buliza (ruanda). málnalekvár, egres, ribizli van beígérve.
fragola tanácsára fullba toltam a
kreténthőfokot, pid=97 (ma reggel 20 fokos szobában 20 fokról indult, amúgy a bojlerben mér, szóval látszólag stimmel). 1,5 barral előáztattam 15 mp-ig kb., aztán fokozatosan felmentem a rettegett 7 barra. és egyébként elő is állt, amit bazsee írt: amikor a pumpa befulladt, beesett a nyomás 5 bar alá, aztán onnan vissza, majd megint beesett. picit emelve rajta már jó volt.a kávé viszont zseniális lett!! ilyenkor azért azt mondom, hogy akármennyire is nem olcsó egy casmo, tud is, még mindig itt az íze a számban. málna helyett ugyan inkább cseresznye, de a másik két gyümölcs abszolút ott volt, az egész pedig finom, édes.
végre
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
egyébként dalla corte tulajoknak hangosan gondolkodva: én lehet, hogy nem a bojlerbe, a hidegvíz belépési pontjához közel tenném a szondát. így nagyon hamar reagál, hiszen csapolás indításakor simán esik 3 fokot is ott a hőmérséklet, miközben igazából nem történik semmi, ott a 8 kiló vas, meg a bojler teljes űrtartalma. ha valahol kevésbé érzékeny helyen lenne a szonda (akár csak a bojleren belül), ilyenkor nem kezdene el azonnal pattogni a pid.
másik megoldás, amit már az első pid-elés után is említettem fragolának, ha a csapolás gomb egy füst alatt a pid fűtésigénylő jelét blokkolja (le nem kapcsolnám a pid-et).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz tommyx #58020 üzenetére
ja igen, ez most filter pöri. előáztatás után is sokáig tartott még, legalább 30-40 mp volt az egész (de nem mértem, érzésre mondom). arányt sem tudom, mert addig szoktam csapolni, amíg tetszik, ami kijön. de inkább bő eszpresszó volt, semmiképp sem ristretto.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
k2laci
tag
válasz zolnagy #57931 üzenetére
Szó volt ugye erről a szimpla kontra dupla témáról.
Amikor egy kávéfőzőt állítunk be akkor ugye a szokásos "25 mp alatt 30 ml" aranyszabály ugye a szimplára vonatkozik ? Vagy a dupla is 30 ml csak 2x olyan erős ?
Amikor ezt a 25mp-30ml próbáljuk akkor szimpla v dupla szűrővel kell ? Ugye jól sejtem, hogy a dupla szűrőn lassabban jön át a kávé ? Kicsit belekavarodtam a számokba ... -
Csápájev
őstag
Gyári szimplával eddig alig próbálkoztam annyira negatívak róla a vélemények.
Pedig szerintem 11gramm körül teljesen jót lehet húzni belőle.
Tudom ez sok,de próbálkozok még,hátha kevesebből is összejön.
A video lassított természetesen még mielőtt...[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz meander #58024 üzenetére
teljesen mindegy, hogy emelkedik-e: nem tudsz 8 kiló fémen és sok deci vizen ennyi idő és mennyiség alatt érdemben változtatni (de nem is tudom kimérni semmivel, pláne nem nyomás alatt). igazából a pid lekapcsolása a csapolás alatt is inkább a szépérzéknek és a tudatnak tesz jót, mintsem valós előnnyel kecsegtet, szerintem.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
radi8tor
MODERÁTOR
-
meander
tag
A kifolyó víz hőmérsékletére gondoltam. Ezt tudomásom szerint két módon lehet mérni: 1, vízterítő nélkül kifolyó lyukba szonda ~60ml víz emelkedik-e a hő. Ennek nagy baja, hogy baromi gyorsan kifolyik. 2; üres kar benne szonda, alján szelep, amin beállíthatok pl. 40ml / 30sec átfolyást és úgy mérem. Ez jobb lenne, de senkinek nincs ilyen karja. Egyébként meg nem életbevágó, majd méregetem, ha meglesz az enyém. Pillanatnyilag a PID beállításától + offset beállításától jobban fáj a fejem.
-
SierraFox
tag
Ma kibontottam a Paolo Giuseppe féle Tanzania Kilimanjarot, amit ő maga ajánlott a múltkor.
Kinu joker állásban. Spicy Italy volt előtte, tehát még a PID-hez se nyúltam. 28mp alatt jött le 42gr (17gr kávéból = 2.5 arány). Elsőre nem tökéletes, de isteni érett meggyíze volt.
(Még a feleségemnek is ízlett, pedig ő nem szereti a savasabb kávékat.)A hétvégén sikerült játszanom kicsit a jverestől vett 2-es Kruve szitával. Gyönyörűen szétválogatja az örleményt, de nagyon pontosan be kell állítani a darálót, hogy a lehető legkevesebb legyen a fine és a boulder.
Még csak 3 filtert csináltam vele, úgyhogy egyelőre az ízekről nem tudok nyilatkozni, de szorgosan szitálok tovább. -
Bazsee71
őstag
Na ma egy kicsit kompenzált a rendszer, bár meg kellett küzdeni érte. A poti fel-le tekergetésével nem engedtem 7 bar fölé a nyomást, fel-le ingázott 4 és 7 között, de a végén egy olyan édes, gyümölcsös kávé landolt a csészében, hogy csak pislogtam. És a legnagyobb öröm, hogy saját pörkölésből (Burundi - Kalico Muramba).
Szerk.: Reneka: 18g, 95 °C, ~10s előáztatással, 1:2 arány, ZM kés @900rpm (30,6 Hz).
[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
válasz verti1 #57920 üzenetére
Elvittek jó pár dolgot, ennek megfelelően frissítem a listát, hogy ne írjatok feleslegesen. A következő dolgok maradtak: Diófa/korrózió álló acél egyedi gyártású tamper állvány. Könnyen szerelhető szűkítő OPV és fej közé csavarokkal, tömítésekkel. Cafelat szilikon lap, Gaggia elé pont passzol. 41mm-es tamper talp M10-es menettel. Vibiemme nyomásmérő kapilláris csővel, G1/8-os csatlakozás, teflon tömítéssel. És még mindig megvan a Mazzer Mini Electronic B is.
-
norby_42
aktív tag
Próbálta valaki már a Kapuczineres Zambia Buni-t?
Tegnap bontottam, ma reggel húztam belőle a Pavonin. Mangót ugyan nem érzek, de tényleg van valami (túl)érett gyümölcsös benne. Semmi savanyú, semmi keserű, finom.Eat pasta, run fasta
-
kozsy18
tag
Van valakinek tapasztalata az Italmill liszenszes, Food Friendly jelölésű, elméletileg korrózióálló acélból készült
Mazzer késekkel?keywords: Duranium, Heavy Duty, Long Life
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Nagyon úgy fest:
[link]
A legtöbb modellhez találtam hasonlót, illetve nem csak itt volt feltüntetve az Italmill.Más:
Csincsiék egy héten belül elküldtek nekem egy gaszto adagolótölcsért, ami éppen 50% akcióban volt. Mindössze 3.200 hazai pénz.[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
HÁZIGAZDA
válasz kozsy18 #58047 üzenetére
na, ez nem azt jelenti. a hőkezelési eljárás, amivel "food friendly" lesz, az italmill (szabadalom).
vagy létezik, hogy az italmill utángyárt mazzer késeket is, valami saját késprofillal? furán hangzik, nem hiszem, hogy a mazzernek szüksége lenne erre.
ééés igen, ezek tényleg italmill kések mazzer darálókba. szóval aki compak k10-et (vagy kinu m68-at, oe pharost) akar csinálni az egyfázisú roburjából, az rámehet
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
egyébként pletykálni szeretnék: amellett, hogy az ek43 most az "őrlők királya", hétfőn a casmóban csak kifejezetten jókat mondtak a nagy kúpos őrlőkről (mazzerekről). luiginek is ezer éve kony-ja van, de roburos kávézókban is rendre nagyon jók a kávéik, szóval "titkos favorit" a kis robur. úgyhogy ne dobálja még ki senki a kony-ját, roburját, mert divatos az még mindig / lesz megint
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
kozsy18
tag
Ezt én is megértettem...
Brand-nél fel van tüntetve az Italmill, illetve az ő weblapjukon is megtalálható ez a termék.
Alatta pedig a titán-nitrid bevonatos kések (Ezt most leltem).
Először gondoltam azt, hogy valaki megvette a liszenszt, de ezek alapján nekem IM-nek tűnik, a FoodFriendly pedig saját technológia.Valószínűleg az a Food Friendly olyan hőkezelést takar, mely során felületötvözés megy végbe.
Ezért is néztem furán a másol "INOX"-al jellemzett alkatrészekre, mivel az ilyen jellegű anyagok általában nem jó éltartók (ha pl vágóeszközről van szó).[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest