- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- SSD kibeszélő
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen széket vegyek?
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Azonnali fotós kérdések órája
- Milyen billentyűzetet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Honkydoo
őstag
Sziasztok!
Eléggé kezdő vagyok JAVA-ban.
Tudtok mondani egy ingyenes, jól használható fejlesztői környezetet a java nyelvhez?
Jól használható alatt azt értem, hogy tudjon kódkiegészítést, esetleg legyen beépített buildere, legyen benne debugger, és lehessen benne GUI-t is tervezni.Köszi!
-
Sziasztok,
Tudna valaki olyan java tutorialt ajanlani ami a kontrolok kezeleset taglalja?
Gondolok itt arra, hogy hogyan irunk egy gombhoz esemenykezelest, hogyan toltunk fel dinamikusan egy multiselectlistet, hogyan olvassuk ki, taroljuk le pl. textboxbol az adatokat stb.Egyeszt kisse a boseg zavaraban vagyok, mert rengeteg tutorial oldal van, masreszt meg amikre eddig raneztem vagy nagyon alap volt vagy mar joval magasabb szintu vagy tok mas peldakon keresztul oktatott.
Most webservice hivasokhoz akarnek egy kis kezelofeluletet osszerakni, nem vagyok jartas nagyon a programozasban, de per pill nem is akarok vegigmenni egy az alapoktol indulo konyvon, csak par peldakod kellene, amik alapjan mar latnam, hogy mit, merre, meddig. -
syC
addikt
Valaki esetleg nincs otthon javamail api-ban?
-
syC
addikt
válasz
WonderCSabo #2191 üzenetére
Köszi
-
syC
addikt
-
bpx
őstag
a for ciklusban levő feltétel minden iterációban kiértékelődik
tehát az első esetben a ciklus törzsében növeled az str hosszát a hozzáadott space-szel, és utána már arra a stringre határozza meg az str.length()-et a következő iterációban, ami 1-el több, mint eredetileg volt
így két irányból "fogy" a hozzáadandó space-ek száma és kb. feleannyi hosszig fogja rakosgatni a space-eket az elvárt helyettciklus előtt tárold le a kapott string hosszát egy változóban, és azt tedd be a vizsgálathoz
szerk: húha belezavarodtam, lehet mégse úgy kell, mindjárt kipróbálom
-
syC
addikt
Üdv. Szerintetek ezzel a fv-el mi a gond? A feladata az lenne, hogy a str paraméterként kapott Stringet adott formátumra varázsolja. Van egy static int hossz változo, amely szabályozza a formátum hosszát. 2 dolgot kellene csinálnia: ha a kapott str hossza kisebb mint hossz, akkor feltölti szóközökkel, hogy az str hossza hossz érték legyen. A másik eset, hogy amikor a kapott str hossza nagyobb mint hossz, akkor levágja a str-t hossz-3 -ig és a végére fűz "..."-stringet. Na én ezt így írtam meg, de valamiért nem egészen jól működik:
public static String levag(String str) {
if (str.length() < hossz) {
for (int i = 0; i < hossz - str.length(); i++) {
str += " ";
}
}
if (str.length() > hossz) {
char[] sv = str.toCharArray();
str = "";
for (int i = 0; i < hossz - 3; i++) {
str += sv[i];
}
str += "...";
}
return str;
}
ötlet? -
syC
addikt
Egy gyors kérdés: az mitől lehet, hogy egy jFrame-et csak nagyítani tudok (horizontálisan), kicsinyíteni nem?
-
eziskamu
addikt
Én raknék a FrameB-be egy (akár public) FrameA parentFrameA változót, majd a
FrameA-ban a FrameB B = new FrameB(); sor után raknék egy B.parentFrameA=this; sort és kész.Később pedig a FrameB tipusú B-ben ki kell adni egy parentFrameA.setEnabled(true) -t
Vagy lehetne egy harmadik osztályt telepakolni statikus változókkal, pont ilyen célokra. -
syC
addikt
válasz
eziskamu #2178 üzenetére
public class FrameA/FrameB extends JFrame mind2
FrameA A = new FrameA();
mondjuk most legyünk A-ban
A-ban van egy gomb ( jButton1)
Erre írtam egy eseménykezelőt:
private void jButton1ActionPerformed(java.awt.event.ActionEvent evt){
this.setVisible(false);
FrameB B = new FrameB();
B.setVisible(true);
}Ezek után B-t látjuk. Szóval ebben a helyzetben hogy tudok hivatkozni A jButton1-jére? (setEnabled)
-
syC
addikt
válasz
eziskamu #2176 üzenetére
Megint elírtam, szóval a 2 frame külön java fileokban vannak. Most írok egy nagy baromságot: szóval mondjuk a-ból hivatkozni szeretnék egy b-ben levő button-ra: Ha pl JFrame b = new JFrame("b") és van benne egy jButton1 akkor aból a b.jButton1.setEnabled-el nyilván nem tudok hivatkozni,de valami hasonló megoldás létezik?
-
eziskamu
addikt
Igen
Konkrétan mi kéne és hogyan? Én csinálnék egy harmadik classot statikus Frame (vagy a megfelelő gyermek tipusú) változókkal, és azoknak példányosításkor megadnám a Frame-ek referenciáját, és akkor el tudod érni az egész csomagból. Mondjuk lehet nem elegáns és még gány is, de első lépésnek jó lesz. Mondjuk lehet szívni hosszabb folyamatok során, hogy nem fog látszani menet közben az eredmény, de az már egy más történet.
-
syC
addikt
Hali!
Egy kérdés: több class-al, több jframe-el pöcsölök. Az egyik frame rakoncátlankodik, ugyanis ha azt bezárom, akkor kilép az egész programból. Mitől lehet ez?
-
lakisoft
veterán
válasz
Gülredy #2163 üzenetére
Nekem tökéletesen fut:
adott az Ora osztály:
package javaapplication1;
public class Ora {
private int óra;
public int getÓra() {
return óra;
}
private int perc;
public int getPerc() {
return perc;
}
private int másodperc;
public int getMásodperc() {
return másodperc;
}
public Ora(int összes) {
óra = összes / (60 * 60);
perc = összes / 60 % 60;
másodperc = összes % 60;
}
}és adott a Main osztály:
package javaapplication1;
public class JavaApplication1 {
public static void main(String[] args) {
Ora t = new Ora(3823);
System.out.println(t.getÓra() + " óra "
+ t.getPerc() + " perc "
+ t.getMásodperc() + " másodperc");
}
}És az Output:
run:
1 óra 3 perc 43 másodperc
BUILD SUCCESSFUL (total time: 1 second)Ha kérdésed van szivesen segítek.
Először az elméleti alapokat tanuld meg utána kezdj kódolni mert nem fogod érteni mit csinálsz és mit csinál a progi amit írsz.
-
bpx
őstag
válasz
Gülredy #2170 üzenetére
ebben az esetben automatikus típuskonverzió van
ha pl. stringet inttel akarsz összeadni, akkor az int stringgé alakul, és úgy tud működni a dolog
kettőspont helyett bármi más is lehetett volna, az a lényeg, hogy az operandusok között így már string is volt, így az intekből is az lett, és nem számként adta össze őket
lehetett volna akár az intekre is .ToString()-et mondani -
Gülredy
tag
Elnézést ez volt a feladat:
Egy másodpercekben megadott időtartam alapján írjuk ki, hogy az hány óra, hány perc és hány másodperc!
Köszönöm a megoldásokat, sokat kell még tanulnom...
Zeratul a : (kettőspont) miben módosította? Mert látom hogy így működik csak nem értem mit csinál a kettőspont!
Egyébként én is kezdem észre venni hogy elég szar a jegyzet... esetleg nem tudnátok valami "munkafüzet" félét? Amiben vannak feladatok, meg hozzá megoldás is, és esetleg magyarázat is? De ha csak feladat és megoldás van az is elég!
Köszönöm!
-
syC
addikt
válasz
Gülredy #2167 üzenetére
Hát ha adott másodpercet szeretnél kifejezni Óra
erc:Másodperc alakban akkor valami ilyesmi lenne:
---
public class Main {
int Óra = 0;
int Perc = 0;
int Másodperc = 0;
int összes = 3823;
Óra = összes / (60 * 60);
összes -= Óra * 3600;
Perc = összes / 60;
összes -= Perc * 60;
Másodperc = összes;
System.out.println(Óra + ":" + Perc + ":" + Másodperc);
}
}
---
Bár még mindig nem árultad el, hogy mi a feladat. Egyébként elég gány kód.mod: (#2165)?
-
bpx
őstag
válasz
Gülredy #2167 üzenetére
akkor rossz a jegyzet
egy Időtartam típusú objektumot akar példányosítani, miközben csak Óra osztály van
az Óra osztálynak meg Időtartam konstruktora van, szóval szerintem az osztály el van írvamásik probléma: a System.out.println() nem azt írja ki, amire az ember számítana
mivel mind a három operandus int típusú, így összeadja őket és kiírja az így kapott számot
valahogy tudatni kellene vele, hogy string-et szeretnénk belőlepublic class Időtartam {
private int Óra;
public int getÓra() { return Óra; }
private int Perc;
public int getPerc() { return Perc; }
private int Másodperc;
public int getMásodperc() { return Másodperc; }
public Időtartam(int összes)
{
Óra=összes/(60*60);
Perc=összes/60%60;
Másodperc=összes%60;
}
Időtartam i = new Időtartam(3823);
System.out.println(i.getÓra() + ":" + i.getPerc()+ ":" + i.getMásodperc());
}
} -
Gülredy
tag
Ennyi, jegyzet alapján is, itt van az egész:
package óra;
public class Óra {
private int Óra;
public int getÓra(){return Óra;}private int Perc;
public int getPerc(){return Perc;}private int Másodperc;
public int getMásodperc(){return Másodperc;}public Időtartam(int összes)
{return
Óra=összes/(60*60);
Perc=összes/60%60;
Másodperc=összes%60;
}public static void main(String[] args) {
Időtartam i= new Időtartam(3823);System.out.println(i.getÓra()+i.getPerc()+i.getMásodperc());
}
} -
syC
addikt
Leírnád, hogy mit kell csinálnia pontosan ennek a kütyünek?
Más: Az én kérdésem az lenne, hogy egy jFrame-be be akarok tenni egy jButton-t, setBounds -al meg tudom neki adni hogy mekkora legyen és hol. Miért nem akar működni?
-
Gülredy
tag
Sziasztok!
Most kezdtem el önerőből tanulni a JAVA-t. Suliban is tanultuk,bár inkább mondjuk azt hogy csak tanították...
Végh Csaba Java-Start nevű "könyvét" olvasom, meg persze mellette mást is de ezt követem főleg.
Szóval eddig értettem hogy mit miért csinálok, de itt elakadtam.
A program hibát dob ki, mondván, hogy return szükséges, de ha beírom a return-t akkor meg ezt az értéket nem tudja visszaadni...
Bejelölöm annak a résznek az elejét és a végét ami hibát dob:private int óra;
public int getÓra() { return óra; }
private int perc;
public int getPerc() { return perc; }
private int másodperc;
public int getMásodperc() { return másodperc; }
--- public Időtartam(int összes) {
óra=összes/(60*60);
perc=összes/60%60;
másodperc=összes%60;
}---public static void main(String[] args) {
Időtartam t=new Időtartam(3823);
System.out.println(t.getÓra()+" óra "+
t.getPerc()+" perc "+
t.getMásodperc()+" másodperc");
}Ez az időtartamos dolog a jegyzetben volt, ott is ugyan így van, szóval nem tudom mi lehet a hiba!
-
Lortech
addikt
válasz
jonnyjoker01 #2160 üzenetére
Pontosabban a szoftverfejlesztés alkategórián belüli Java topic.
Az adott telefon JAVA implementációjától függ, hogy mit lehet vele kezdeni, a linkeket konkrétan corbyra találtam, nem tudom, más telefonoknál alkalmazható-e. Nem azért szoktuk az egyéb topikokat javasolni, mert lusták vagyunk segíteni, még igazán offtopiknak sem mondanám a kérdést, hanem azért, mert ott valószínűleg tényleg nagyobb eséllyel tudnak segíteni. -
Lortech
addikt
[Type interface]
A példa általánossága miatt áll itt ez az interfész, bármilyen típusú elemeket tartalmazó lista iterálható vele. -
Lacces
őstag
Sziasztok
Itt mit jelent a Type, miért helyes? Én nem bírtam felfogni könyvből, meg netről sem nagyon.
Jó lenne egy elmagyarázás
for (ListIterator<Type> i = list.listIterator(list.size());
i.hasPrevious(); ) {
Type t = i.previous(); -
skoda12
aktív tag
// AFrame.java
import java.awt.event.KeyAdapter;
import java.awt.event.KeyEvent;
import javax.swing.JFrame;
import javax.swing.JLabel;
public class AFrame extends JFrame {
public AFrame() {
setSize(800, 600);
setDefaultCloseOperation(EXIT_ON_CLOSE);
JLabel label = new JLabel("AFrame");
add(label);
this.addKeyListener(new KeyAdapter() {
@Override
public void keyPressed(KeyEvent e) {
BFrame bFrame = new BFrame();
bFrame.setVisible(true);
}
});
}
AFrame aFrame = new AFrame();
aFrame.setVisible(true);
}
}
// BFrame.java
import javax.swing.JFrame;
import javax.swing.JLabel;
public class BFrame extends JFrame {
public BFrame() {
setSize(800, 600);
JLabel label = new JLabel("BFrame");
add(label);
}
}Tudom, hogy gány a kód, de példának jó lesz.
-
syC
addikt
Létezik olyan Jframe show/hide, setVisible, vagy egyéb fv. ami nincs letiltva a kiba.., szóval a netbeansben?
-
Stylie
aktív tag
válasz
ZéZé@PH #2141 üzenetére
Már miért ne létezne? A Math osztály a java.lang csomagban található, ami automatikusan importálódik, így simán lehet hívni a Math.PI-t. Azzal, hogy statikusan importálja a PI-t, annyit ér el, hogy simán a Math osztály megjelölése nélkül, azaz PI-ként tud rá hivatkozni.
-
Stylie
aktív tag
Én úgy tudom egy szervletet "megölni" nem lehet, mert azt a szervletkonténer végzi. Miért nem csinálod úgy, hogy ha kijelentkezel, akkor megszünteted az adott session-t egy invalidate metódussal, a "belső" rendszer esetében meg mindig ellenőrzöd, hogy él-e a session, ha nem akkor mehet a bejelentkező oldalra, így meg van oldva a probléma.
-
LYRI
tag
Sziasztok Java Servlet-hez kérnék segítséget. Egy felvi.hu szerű rendszert írtam viszont egy dolgot nem tudok megoldani, ami valószinuleg az hogy nem hal el a servletem vagy ilyesmi. Például ha bejelentkezek a föoldalon, majd vissza kilépek és utana felhasznalonev es jelszo nelkul ranyomok a bejelentkezesre, ugyanugy visszalep az oldalra. Vagy ha kamu dolgokat irok be akkor is ha mar egyszer beleptem es kileptem visszalep ugyanabba afelhasznaloba. Valaki tudna nekem javaslatot adni vagy irjon ram pm-et es kódot is tudok akkor adni, de ide nemszeretnék bemasolni több ezer sort
Köszönöm!
-
LiferayBalaz
csendes tag
Sziasztok,
Ha valakit érdekel a JAVA alapú webfejlesztés, annak szívesen ajánlom a következő programot:
Május végén rendezik meg az első magyarországi Liferay szimpóziumot
a budapesti Expo Congress HotelbenMájus 26-án egy nemzetközi regionális konferencia keretében szerezhetnek mélyebb ismereteket az érdeklődők a Java alapú nyílt forráskódú portálrendszerek vezető fejlesztőjéről, a Liferay-ről. Liferay alapítók, vezetők és ügyfelek tartanak előadást a Liferay 6.0 új funkcióiról, a technológiával kapcsolatos legújabb fejlesztésekről és az open-source világának sikertörténeteiről. A szimpózium egyszerre szakmai esemény és nyílt, élő fórum, melyen minden érdeklődőt örömmel fogadnak.
A Liferay Hungary szimpóziumán gondolatébresztő és felvilágosító előadásokat hallgathatnak meg a résztvevők a legnépszerűbb Java alapú tartalomfejlesztő rendszerről, melyet olyan cégek és intézmények használnak, mint a Francia Védelmi Minisztérium, az ENSZ, a NASA, az Amerikai Egyesült Államok Légiereje, a Lufthansa Flight Training, a Benetton csoport, az Allianz, illetve Magyarországon a Mavir, a Fundamenta, vagy a Raiffeisen Bank. Az egész napos konferencián a Liferay-t használó cégek, és vállalatok esettanulmányokon keresztül mutatják be, hogyan sikerült ezt a nyílt forráskódú rendszert felhasználniuk oly módon, hogy az a lehető legjobban idomuljon felmerülő igényeikhez.
Az idei év vezető témája a Liferay rendszer maga. A Liferay piacvezető pozícióban kínálja nyílt forráskódú megoldásait számtalan felhasználási területen. Felismerte mennyire lényegesek a felhasználói és fejlesztői visszajelzések, világszerte egy 35 ezres közösség vesz részt a szoftver fejlesztésében. A Liferay csapat különös figyelmet fordít arra, hogy mindig legyen ideje az ügyfelekre, hogy csapatukkal átbeszélhessék a legkülönfélébb kérdéseket is. Így a szimpóziumon is minden előadás egy „kérdezz-felelek” résszel zárul majd, ahol örömmel fogadnak bármilyen kérdést vagy javaslatot a rendszerrel kapcsolatban.
Előadást tart többek között Bryan Cheung, a Liferay alapítója és vezetője, Gábriel Ákos, a Liferay Hungary vezetője, Berentey Zsolt, a Liferay Hungary fejlesztési csoportjának vezetője, Joseph Shum, a Liferay Germany vezetője, Kalmár Péter, a Webtown Informatika Kft. alapítója és vezetője, Igor Spasic, vezető szoftvermérnök (Liferay Inc) és Szabó Kálmán IT igazgató (Fundamenta-Lakáskassza Zrt).
Bővebb információ a szimpóziumról az alábbi oldalon található:
http://www.liferay.com/web/guest/events/liferay-symposiums/hungary-2011 -
Derse
tag
Üdv Mindenkinek!
Tud valaki ajánlani nekem linket ahol van leírás arról, hogy tudom lekérni android alatt a szenzorok állapotait? Template ek esetleg.Üdv.
-
alapz@j
tag
-
LiferayBalaz
csendes tag
Legyél te is innovátor!
Május 17-én Nyílt Napra invitál a Liferay, a Java alapú nyílt forráskódú portálrendszerek vezető fejlesztője.
Akit érdekelnek az új dolgok, az új technológiák, és akik kíváncsiak a nyílt forráskódú megoldásokra, azok a Liferay magyar csapatától bővebb információkhoz juthatnak a május 17-én megrendezésre kerülő nyílt napon a Liferay budapesti irodájában.
A Liferay portálmegoldást olyan cégek és intézmények használják, mint a Francia Védelmi Minisztérium, az ENSZ, a NASA, az Amerikai Egyesült Államok Légiereje, a Benetton csoport, az Allianz, illetve Magyarországon a Mavir, a Fundamenta, vagy a Raiffeisen Bank. A Water & Stone 2010-es évi Nyílt Forráskódú CMS piaci részesedésről szóló elemzése szerint jelen pillanatban a Liferay a legnépszerűbb Java alapú tartalomfejlesztő rendszer, világszerte egy 35 ezres közösség vesz részt a szoftver fejlesztésében.
Május 17-én a Liferay Hungary vezetői és fejlesztői bemutatják azt is, hogyan működhet egy fiatalos, szakmai csoportokból álló multinacionális cég a megszokott bürokrácia nélkül. Minden kérdésre szívesen válaszolnak, mely a nyílt forráskódúságot firtatja, miközben megismertetik az érdeklődőkkel a cég működését, és a Liferay legújabb fejlesztéseit.
Maximum 20 főt tudnak fogadni, így érdemes mihamarabb jelentkezni a sales-hu@liferay.com email címen.
További információ: http://www.facebook.com/LiferayHungary
-
LiferayBalaz
csendes tag
Sziasztok,
Ha valakit érdekel a JAVA alapú webfejlesztés, annak szívesen ajánlom a következő programot:
Liferay Hungary szimpózium 2011
A Liferay Hungary szimpóziumán olyan gondolatébresztő és felvilágosító előadásokat tekinthetnek meg majd a résztvevők, melyek a Liferay rendszert használó cég, és vállalatok mutatják be, hogy mi módokon sikerült a Liferay rendszert felhasználniuk oly módon, hogy az a lehető legjobban idomuljon felmerülő igényeihez. Ezek az előadások tanulságos történeteken és hasznos leckéken keresztül mutatják be a tapasztalatokat.
Az előadásokat három fő típusra osztjuk:
• Üzleti és technikai kérdések
• Kérdések és bemutatók
• Esettanulmányok bemutatásaA Liferay első magyarországi szimpóziumát a budapesti Expo Congress Hotelben rendezik meg.
A Liferay Hungary 2011-es szimpóziuma kitűnő lehetőséget biztosít a tanulásra, a már megszerzett tudás megosztására, valamint az együttműködésre
• Üzleti és technikai kérdésekkel kapcsolatban, a Liferay vezetői, illetve vezető felhasználói által bemutatva.
• Felhasználói esettanulmányokon keresztül, rávilágítva arra, hogy a Liferay milyen megoldásokkal szolgált a felmerülő szervezeti igényekre.
• Mindezt kapcsolatban az ország, illetve a környező területek 100 legnagyobb cégével.A szimpózium témája
Az idei év vezető témája a Liferay rendszer maga. A Liferay piacvezető pozícióban kínálja nyílt forráskódú megoldásai számtalan felhasználási területen. A tavaly kiadott Liferay Portal 6EE segítségével ügyfeleink, partnereink és egy szélesebb közösség számára is lehetővé tettük, hogy belépjenek és jelen lehessenek egy világszintű vállalati rendszerben, s nyomot hagyhassanak e folyamatosan változó világban. Egyszerű szerkezetével, számtalan felhasználási módjával, közösségi rendszereivel és folyamatosan növekvő kiegészítőket kínáló piacterével a Liferay de facto szabványa lett a vállalati webfejlesztésnek. Az idei konferencia a Liferay platform azon előnyeire koncentrál, melyek a jövőben alapul szolgálhatnak a webes alkalmazások és szolgáltatások fejlesztésének.
Kik fognak felszólalni?
Az előadásokat a Liferay's C-szintű vezetői, fő ügyfelei és partnerei vezetik majd. Felszólal majd Bryan Cheung,- a Liferay alapítója és vezetője, Gábriel Ákos, a Liferay Hungary vezetője, Berentey Zsolt, a Liferay Hungary fejlesztési csoportjának vezetője, valamint Joseph Shum, a Liferay Germany vezetője, Julio Camarero, Szoftvermérnök (Liferay Spain), Kalmár Péter, A Webtown Informatika Kft. alapítója és vezetője, Olaf Kock (vezető konzutáns, Liferay Germany), Igor Spasic, (vezető szoftvermérnök, Liferay Inc) és Szabó Kálmán (IT igazgató, Fundamenta-Lakáskassza Zrt). A felszólalók profiljainak megtekintéséhez, kérjük látogassa meg az előadókat felsoroló oldalunkat.
Mire lehet számítani?
A Liferay felismerte mennyire lényegesek a felhasználói visszajelzések, illetve az, hogy hallgassunk a közösségünkre.
S mivel az általunk kínált megoldásoknak meg kell felelniük a ma, és a holnap követelményeinek is, csapatunk különös figyelmet fordít majd arra, hogy mindig legyen ideje az ügyfelekre, hogy vezetőink, partnereink, illetve csapatunk tagjai átbeszélhessék a legkülönfélébb kérdéseket is. Minden előadás egy „kérdezz-felelek” résszel zárul, ahol örömmel fogadunk bármilyen kérdést vagy javaslatot a Liferay rendszerrel kapcsolatban.
A 2011-es Liferay Hungary szimpózium szakmai esemény és nyílt, élő fórum lesz egyszerre, melyen minden érdeklődőt örömmel fogadunk.
-
PazsitZ
addikt
válasz
alapz@j #2131 üzenetére
Tudsz jelezni, hogy próbálja lefuttatni a garbage collectort a System.gc(); paranccsal, de ekkor sem biztos, hogy valóban rögtön lefut.
Amennyiben nincs hivatkozás arra a String object-re, a következő lefutásnál feltehetőleg felszabadítja azon memóriaterületet.
De tudtommal, közvetlenül kikényszeríteni nem lehet a dolgot. -
Lacces
őstag
Sziasztok!
Na, 2 napja kezdtem el tanulni a java nyelvet :-)
Eclipse mellett tettem le a voksomat, kérem aki ebben jártas az segítsen:
Hogyan működik a debug? valami jó kis érthető cikk, videot tudtok ajánlani? Ami esetleg röviden és tömören bemutatja? (nekem tetszik, hogy van benne egy fajta VS féle intellisence)Van egy Java projektem, láttam létrehoztam benne 3 source-t (én mini projektnek hívom :-D), azon belül vannak default package(csomagok) kérdésem, hogyan lehet az src nevét és a default package neveit egyszerűen megváltoztatni?
Másik kérdésem Java-s, hogyan tudnám egy package alatt lévő képernyőkép pirosan kiemelve a két osztály két osztály lássa egymást? a Planet.java egy enum osztályt takar, amelyet a PlanetEnum.java osztályban szeretném felhasználni
Segítésgeteket előre is köszönöm!
-
alapz@j
tag
Egy érdekes kérdés, nem feltétlenül kell megoldani, csak felmerült a minap.
A magam szórakoztatására egy jelszókezelő alkalmazást írok, ahol ugye alapvető feltétel, hogy az authentikációs adatok a memóriában is titkosítva legyenek és csak a lehető legrövidebb ideig jelenjenek meg plaintext-ben. Sok esetben ez megoldható azzal, hogy a titkosítatlan adatok char[] -ban vagy byte[]-ban vannak és felhasználás után karakterenként felülírom azokat, de gyakran egyszerűen nem lehet elkerülni azt, hogy létrejöjjön egy String objektum, benne az értékes adattal. És mivel a sztringek immutable objektumok, felhasználásuk után nem tudom befolyásolni a sorsukat. Van valamilyen lehetőség arra, hogy egy String-et a garbage collector felhasználás után azonnal ledaráljon? -
syC
addikt
Hali
egy gyors kérdés: guis objektumokra milyen fv-t használjak az eltüntetés/előhozásra? Abban a hitben éltem hogy a setVisible -el menni fog, de nem akaródzik.
-
Lacces
őstag
Sziasztok!
int y=z=1;
Nem fogadja el, fordítási hibát kreál. Kérdésem, hogy miért?
1. Gondolat menetem ami miatt jónak kéne lennie: az értékadás jobbról balról történik, tehát elsőnek a z =1 értéket felvesz, aztán az y-nak is megkéne kapnia.
2. Gondolat: Értéktípusú változók, ezért mennie kell.
Valószínűleg rosszul gondolom, fejtágítást kérek :-)
-
Lortech
addikt
válasz
alapz@j #2123 üzenetére
Nem, adatbázis fájlt, mégha embedded is, legfeljebb a disztribúció megkönnyítése miatt tárolunk jar fileban, esetleg csak olvasható módban fel lehet csatolni az adatbázist, ha az támogatja. Normálisan, általános használatra külön fájl / könyvtárban legyen a jar fájlon kívül.
-
alapz@j
tag
Ha jól értem, egy form-ra akarsz változó számú kontrolt, pl. gombot kitenni. Nemrég ezt úgy csináltam meg, hogy egy ArrayList-ba (vagy Vector-ba) tettem őket, majd egy ciklussal kitettem egy panelre. Ha változott a számuk, töröltem az összeset a panelról és újrarajzoltam.
Vázlatosan:
ArrayList<JButton> bGombok;
JPanel pPanel;
...
bGombok = new ArrayList<JButton>();
...
pPanel.removeAll();
for (JButton jb : bGombok) {
pPanel.add(jb);
} -
alapz@j
tag
Sziasztok! Egy alkalmazáshoz sqlite adatbáziskezelőt használok, ahol az adatbázis egy fájlban van, jelen esetben a class fájlokkal együtt egy könyvtárban. Ez egy az egyben berakható egy JAR fájlba? Azaz az adatbázis módosítható (=adatbázis-fájl írható) marad attól, ha egy JAR-ban van?
-
Lortech
addikt
válasz
Revolit #2121 üzenetére
Én csinálnék erre egy saját megvalósítást, Map-et implementálva, plusz esetleg közelebbi megvalósítást extendálva. Talán legközelebbi a [LinkedHashMap]. Ennek nincs Indexof -a, a láncolt lista megvalósítás miatt viszonylag költséges lenne nagy elemszámnál.
-
Revolit
senior tag
Sziasztok!
Milyen tömböt/collectiont érdemes használnom, ha lehetőleg String-el szeretnék indexelni egy Foo onbjektumra (van is egy HashMap<String, Foo> map-em) de ezzel az a gond, hogy javadoc szerint nem garantálja a sorrendet. Nekem fontos lenne, hogy ha valamit az 5. helyre rakok, az ott is maradjon. És persze azért lenne fontos, mert fix kapacitással akarom létrehozni, pl egy 10-es tömb, és ahol nincs Foo példány, onnan null-t adjon vissza, de NE hibát! Ugye ezért sem jó a hashmap. Meg jó lenne indexOf(vmi)-re visszatérne hogy hanyadik a sorban. Van egyáltalán ilyen?
Vagy használjak hashmap-et, és mellé még valamit, ahol string-eket eltárolom, ami a hashmap kulcsainak felel meg. Ha igen, akkor mit?
Előre is köszönöm a választ!
-
doddencs
senior tag
[törölve]
-
r0xx
csendes tag
Sziasztok,
Segítsetek nekem légyszíves. Nagyon kezdő java-s vagyok és önszorgalomból tanulgatom a nyelvet (Delphi-s múltam van).
Egy régi delphis programomat szeretném áttenni java-ra. A lényeg. A felhasználó megadja egy textfield-be, hogy hány vezérlőegység jelenjen meg a frame-en.A vezérlőegységek megvannak - igazából ez egy panelen 3 gomb, és mindegyik más hangot ad (bár ez most lényegtelen).
Amivel nem boldogulok - elkészítettem egy textfield-et, mellé egy gombot, és sehogy sem tudom annyi példányban létrehozni a vezérlő egységeket, ahányban akarom. Nem látják egymást...
Ha fixen beírom, for ciklusban, hogy pl. 10db-ot hozzon létre, akkor megy a dolog, és akkor is csak program indításkor. Futásidőben nem. Nem történik semmi sem.Valamint azt sem tudom, hogy valósítsam meg, hogy a felhasználó folyamatosan változtathatja a vezérlőegységek számát.
A program indításakor nulla vezérlő van a formon. Bevitel után létrejön mondjuk 5db... Miután elkészültek, a felhasználó használhatja őket... de le is csökkentheti a számukat, ill. növelheti is azokat. Fontos, hogy lifo elven működjön.Mindenféle 5letet szívesen veszek.
Köszi.
-
-
gaben
aktív tag
Sziasztok!
Lenne, egy olyan problémám, hogy ciklusból nem lép ki a program, és nem tudom ,miért. C-ben megírva működik, de java-ban nem lép ki valamiért. És már az agyvérzés kerülget, hogy nem tudom mi a hiba..... Szóval lefordul, szintaktikai hiba nincs, de nem lép ki a ciklusból valamiért. :S
Kód java:
Public ......{
BigInteger n=ew BigInteger("0");
final BigInteger c=new BigInteger("1");
final BigInteger egy=new BigInteger("1");
final BigInteger nulla=new BigInteger("0");
final BigInteger ketto=new BigInteger("1");
BigInteger reszer= new BigInteger("0");
BigInteger reszer2= new BigInteger("0");
BigInteger reszer3= new BigInteger("0");
long kitevo=0;
long s=0;
BigInteger[] tanuk = new BigInteger[40];
//keressuk s-t
n=szam.subtract(c);
System.out.println("n-1 erteke: "+n);
while(true){
reszer=ketto.pow((int)kitevo);
reszer2=n.mod(reszer);
reszer3=n.divide(reszer);
if(reszer2.compareTo(nulla)==0 && reszer3.mod(ketto).compareTo(nulla)==0){
kitevo=kitevo+1;
s=kitevo;
System.out.println("S erteke: "+s);
}
else{
break;
}
}
} //metodus vegeC-ben:
int n=561;
int n2=n-1;
int kitevo=0;
int s=0;
int reszer=0;
int reszer2=0;
int reszer3=0;
while(1){
reszer=pow(2,kitevo);
reszer2=n2%reszer;
reszer3=n2/reszer;
if(reszer2==0 && reszer3%2==0){
kitevo=kitevo+1;
s=kitevo;
}
else{
break;
}
} -
ubid
senior tag
válasz
RedSign #2110 üzenetére
ú tényleg. ez elkerülte a figyelmem
a vicc az hogy ez az alkalmazás 4 táblát kezel oracle pl sql - el és mindegyiket én írtam , na ezt nem azért mert nagyon menő vagyok, hanem azért mert nyilván mindegyikbe benne van a executeUdate ,mert másképp nem is működne se a felvitel se a kiiratás se a módosítás se a törlés :d
tényleg valszeg ez volt a hiba, pénteken délelőtt kirpóbálom aztán írok
köszönöm a fejbeverést =) -
RedSign
tag
-
ubid
senior tag
Újra hozzátok fordulnék segítségért:
apró dolog, mégse megy valamiért:
azt szeretném hogy egy panelen egy OK gombra kattintva : egyrészt bezáródjon az ablak ( ez megvan) másrészt egy SQL utasítás hajtódjon végre.
---------
van egy laptop táblánk... amibe egy panelen adatokat vihetünk fel... ha adatot viszünk fel egy trigger naplózik egy napló nevű táblába , amiben státusz mező default 1re van állítva.
ha megnézem újra a laptop táblát, tehát listázok,selectelek akkor a napló táblában a bejegyzett rekord státusza 1re kell állítódjon.erre találtam ki ezt a megoldást hogy ha a kiiratáson belüli OK gombra kattintok akkor egyszerű update van.
----------------Ez így működik is, kilép.
public void actionPerformed( ActionEvent e ) {
if (e.getSource() == this.bo) {kilep=2; this.dispose(); setVisible(false);}
}Viszont SQL nincs benne. így módosítottam ezek után :
public static void StatusUpdate(){
String sqlp="update rendeles set status='1' ";
}public void actionPerformed( ActionEvent e ) {
if (e.getSource() == this.bo) {kilep=2; this.dispose(); setVisible(false); StatusUpdate();}
}Szintaktikailag helyes, lefordul, viszont nem csinál semmit sem.
Valaki tudna segíteni hogy lehetne ezt megoldani ?
-
Lortech
addikt
Persze, én is csak tippeltem, akár más típus is lehetett (volna) tablemodel helyett, és akkor a getValueAt visszatérési értéke is lehetett (volna) más típusú, így a hiba is lehetett (volna) más, nem derült ki egyértelműen.
Ezért javasolnám ubidnak, hogyha hibába ütközik, akkor ne csak ennek tényét, hanem a hibaüzenetet másolja be mindenképpen.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicot kiemeltem. Valaki nem akar egy nyitó hsz-t írni?:))
- MSI RTX 4070 SUPER 12GB GAMING X SLIM WHITE - 20 hónap garancia
- GIGABYTE RTX 4070 SUPER WINDFORCE OC 12GB - 20 hónap garancia
- iKing.Hu - Samsung S25 Ultra - Titanium Black - Használt, karcmentes
- Apple Ipad 10.generáció
- Új HP Pavilion x360 14-ek Érintős hajtogatós Laptop Tab 14" -35% i5-1335U 8/512 FHD IPS Iris Xe
- DELL, HP gyári töltők, sok db. 7,4x5mm - 4,5x3mm + USB-C/Type-C 65W
- Creative Sound BlasterX G5 (70SB170000000) (Sound Blaster) (DAC)
- BESZÁMÍTÁS! ASUS STRIX B650E-E R7 7700 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080 10GB Thermaltake Ceres 500 850W
- Samsung Galaxy S23 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest