- Fórumok
- Szoftverfejlesztés
- Java programozás
- (kiemelt téma)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Visszahozzák a legjobb gaming CPU-t – és még mindig veri az újakat
- OLED TV topic
- Milyen TV-t vegyek?
- Canon MILC: EOS R és M topik
- Speciális kiadású AMD-s alaplapot villantott az ASUS a 20 éves ROG-jubileumra
- Apple MacBook
- A legújabb processzorokra kényszeríti partnereit az Intel
- A Linux megnégyszerezte magát a Steamen — a Microsoft ismét ígérget
- Gaming notebook topik
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
eziskamu
addikt
Én raknék a FrameB-be egy (akár public) FrameA parentFrameA változót, majd a
FrameA-ban a FrameB B = new FrameB(); sor után raknék egy B.parentFrameA=this; sort és kész.Később pedig a FrameB tipusú B-ben ki kell adni egy parentFrameA.setEnabled(true) -t
Vagy lehetne egy harmadik osztályt telepakolni statikus változókkal, pont ilyen célokra.Ja a jButton1-re akkor tudunk hivatkozni, ha az (mármint a jButton1) nem private !!!
-
syC
addikt
public class FrameA/FrameB extends JFrame mind2
FrameA A = new FrameA();
mondjuk most legyünk A-ban
A-ban van egy gomb ( jButton1)
Erre írtam egy eseménykezelőt:
private void jButton1ActionPerformed(java.awt.event.ActionEvent evt){
this.setVisible(false);
FrameB B = new FrameB();
B.setVisible(true);
}Ezek után B-t látjuk. Szóval ebben a helyzetben hogy tudok hivatkozni A jButton1-jére? (setEnabled)
-
syC
addikt
Igen
Konkrétan mi kéne és hogyan? Én csinálnék egy harmadik classot statikus Frame (vagy a megfelelő gyermek tipusú) változókkal, és azoknak példányosításkor megadnám a Frame-ek referenciáját, és akkor el tudod érni az egész csomagból. Mondjuk lehet nem elegáns és még gány is, de első lépésnek jó lesz. Mondjuk lehet szívni hosszabb folyamatok során, hogy nem fog látszani menet közben az eredmény, de az már egy más történet.Megint elírtam, szóval a 2 frame külön java fileokban vannak. Most írok egy nagy baromságot: szóval mondjuk a-ból hivatkozni szeretnék egy b-ben levő button-ra: Ha pl JFrame b = new JFrame("b") és van benne egy jButton1 akkor aból a b.jButton1.setEnabled-el nyilván nem tudok hivatkozni,de valami hasonló megoldás létezik?
-
syC
addikt
Működik.Egy másik kvescsön. Ha van 2 jframe-em (mondjuk a és b) külön classokban, akkor olyat tudok csinálni, hogy az a frame-ben valami action hatására a b frame-ben lévő pl gomb setEnabled tulajdonságát megváltoztatom?
-
FehérHolló
veterán
Köszi a segítséget! Bár az említett C#-os osztályhoz képest minden alulmaradt, amit Javaban találtam, megoldottam a problémáimat.
-
syC
addikt
Nem, májusra kell, csak egyrészt, ha van időm, majd szeretném bővíteni is. Másrészt magamból kiindulva ha most nem kezdem el, akkor soha...
Gondolkodtam olyan funkción is, hogy címjegyzés import/export. Ezt a biz. Outlook által támogatott wab formátumot kellene kezelnie a proginak. Mondjuk ez még messze van, csak szeretek előre gondolkodni. Azthiszem alaposabban át kell tanulmányozni az apidoc-ot, mert vannak bizonyos dolgok, amiket csak bizonyos osztályokkal lehet megcsinálni. Egyébként érdekes ez az api, nem gondoltam volna, hogy ennyire leegyszerűsíti a dolgom. Azt azonban érdemes megjegyezni, hogy a dolgok elméleti működését az apidoc egy büdös szóval nem említi, és úgy globálisan szinte senki. Lehet a leírásból mindenkinek magától érthetődő, hogy hogyan is épül fel az egész rendszer és csak én vagyok gyenge képességű.
-
syC
addikt
Hát ez példa, nem magyarázat. Aza vicces, hogy ha a properties-be elég 1 dolgot beletenni ( ugye kulcs - érték párokatvár, ennek megfelelően: "mail.pop3.socketFactory.class","javax.net.ssl.SSLSocketFactory") , és ez akor kell amikor nem ssl-lel akarok csatlakozni, hanem simán pop3-mal. Ezért írtam, hogy kicsit homály ez a rész. Egyéként addig megvagyok, hogy rácsatlakozok a mail serverre, megkérdezem tőle mennyi email jött/van a mappában. Most ott tartok, hogy addott msgnum-levelet lekérek és megjelenítem. De ez is izgalmas, ui. minden megy, csak éppen a levélnek a tartalmát (magát az üzenetet) nem tudom elővarázsolni..
-
FehérHolló
veterán
Köszi! Ez alapján már el tudok indulni.
Még egy gyors kérdés:
A synchronized (object) { } blokk Javaban úgy viselkedik, mint C#-ban a lock (object) { }? -
syC
addikt
Úgy rémlik, valaki pont ebből írt szakdolit, úgyhogy nem lehetetlen

Szerintem első körben egy egyszerűbb POP3-as klienssel kezdjél és utánna már IMAP és SMTP támogatás is jöhet.
Más levelezőprogram se tud sokkal több protokolt, inkább csak megspékeli mindenféle hitelesítési és titkosítási eljárásokkal.
De pl a freemail.hu is annyira faék, hogy telnettel is tudsz leveleket lekérni, ha ismered a parancsokat, de inkább használj megfelelő API-kat
.Nos, ezzel próbálom összehozni a dolgot, de még nagyon az elején járok. Egy kis szakmai löketnek nagyon tudnék örülni. Mivel nem ctrlcctrlv-s progit szeretnék írni, így egy kicsit nehezebb

Első körben azt szeretném kérdezni, hogy ha pl egy olyan alap dolgot szeretnék csinálni, hogy szimplán belogolok egy mail serverre, azt melyik függvényekkel lehetne megvalósítani. Még túl sok időm nem volt áttanulmányozni az apidoc-ot, majd talán ma este.
-
skoda12
aktív tag
Igen inkább, és főleg magyar nyelvűre, bár az gondolom csak álom

gygabor88: Most mégy csak bele szeretnék látni (egy két kisebb önálló program), mert vagy csak tulmisztifikálva körbeírják, vagy a mélyébe ugranak az EE témának.
A Hibernate meg fontos lenne olyan szempontból, hogy adatbázisokkal kell néha szórakoznom, bár nincs nagy változatosság szerencsére, úgyhogy SQL utasításokat passzolgattam át, és eddig még jól megvoltam vele

De ha jól sejtem Hibernate-val megírva könnyen át lehetne állítani a programjaimat másik gyártó adatbázisához is. Annak idején mutatták is, de ANT-al még jól megkavarták a dolgot, és sok minden nem "jött át"
Magyar anyagokat felejtsd el, évekkel le vannak maradva. Rákeresel googleben, hogy java ee 5 tutorial és java ee 6 tutorial. Az oracle honlapját fogja elsőnek kidobni. Ott vannak példakódok meg magyarázat is. Ha ezeket végignézed, akkor már tudsz majd magadtól készíteni egyszerűbb projekteket. Ant vagy maven munkahelyen is lesz, nem árt egyikkel megismerkedni, egyébként is megkönnyítik az ember életét.
-
skoda12
aktív tag
Hibernate honlapján van 2 vagy 3 pdf, azt szedd le és olvasd át.
EE-n belül mit szeretnél tanulni? Viszonylag gyorsan fel lehet szedni annyi tudást, hogy bármelyik részéhez hozzá tudj nyúlni, de érdemes specializálódni, pl Webservices + XML APIs vagy EJB, stb. JSF-be már ne ölj sok energiát, vannak jobb alternativák. JPA mindenképp kelleni fog, mondjuk Hibernate a legelterjedtebb, de Eclipselinkkel is használhatod. -
ZeroCool
csendes tag
-
ZeroCool
csendes tag
Na igen, a webes technikáknak és az EE-nek áll a világ, főleg Java fronton ahogy nézem. Az ÁNYK-n kívűl más tisztán JAVA-s asztali alkalmazást nem is láttam mostanában (kivéve amit én dobtam össze
)
Azért hogy semmire ne lenne jó a Swing, hát picit erős. Ahogy írtam marhára nem használom ki a "képességeit", de azért könnyebb asztali progikhoz még jó, az persze más kérdés, hogy komoly fejlesztőknél már nem játszik. Az SWT-t amúgy miért nem említetted, mert az se webes UI keretrendszer
?Szia,
Arra gondoltam, hogy ha manapság szeretne elhelyezkedni mint fejlesztő, akkor nagyon kicsi annak az esélye, hogy valahol vastag klienst kell majd fejlesztenie, és pont swing-el. Mostanság vékony klienseket fejlesztenek a nagyvállalatoknál szerintem. (Ezért nem is említettem az SWT-t)
Üdv,
Dani -
erikke17
őstag
-
erikke17
őstag
-
Lortech
addikt
Ablakos alkalmazást megcsinosítottam

Amikor mozgatom az ablakot akkor látszik az egész, mert setLocation-al mozgatom ha az ablak tetején fogom meg egérrel (mousePressed-el kezdeti pozíció mentése, mouseDragged-el a setLocation eljárás futtatása) A mozgatás közben torzulnak is a frame elemei és el is törnek a különféle mozgásfázisoknak megfelelően. Valahogy így:
[link]Szerintem egy ablakos alkalmazásnál a megfelelő double buffering a legtöbb esetben elég. Ablakos játék v. animáció már más kérdés.
Swing alapból tudja, saját rajzolgatásnál is egyszerűen implementálható.
Próbáld meg, hátha javít.
JComponent.setDoubleBuffered()
Nem lehet hogy eleve ez a mozgató logika is lassú ? Nem terheli nagyon a procit ? -
Lortech
addikt
Na egy új kérdés. Swing alatt VSYNC hogyan? Már kész egy applikáció, Matisse-al össze lett kattingatva, majd annyit bűvészkedtem, hogy ne legyen windowsos "dekoráció". Megoldottam, hogy ezután is mozgathassam/átméretezhessem. Már csak azt a fránya V-sync-et kellene megoldani, anélkül, hogy alapoktól újra kellene írni.
Ez most egy ablakos alkalmazás swing komponensekből, vagy full screen ? Mit lehet erről tudni?
Miért kell vsync? Biztos, hogy vsync-re gondolsz, nem double buffering, amit szeretnél ? -
Lortech
addikt
Komplexebb dolgokat kód nélkül nem nagyon lehet véleményezni. Vsz. jól kéne, hogy működjön, és kevésbé valószínű, hogy a SwingWorkerrel van a baj, inkább azzal, ahogy használod. De felesleges ilyen általánosságokat puffogtatni, Jprofilerrel meg kéne nézni pontosan..
-
eziskamu
addikt
Nekem bajom lenne a Swingworkerrel (de lehet inkább a java futtatókörnyezetet kellene hangolnom, a végén kiderül miért).
Eddig nem bajlódtam azzal, hogy megakasztják a felületet az adatbázisműveletek, amiket a program előző verziója is használt, de most bonyolítani/"fürgébbé" tenni akartam a programotLétrehoztam egy új osztályt ami megvalósítja a Swingworker-t . Elég sokszor példányosítom az osztályt, és hívom az execute() metódusát, és ahogy nézem megmarad a memóriában (java.exe memfoglalása nő, minden execute() során, de addig még sose próbáltam, hogy be is teljen a teljes memória, viszont gyengébb gépre lenne a progi). Próbáltam .cancel()-t is, hívni, ha utólag (!) kiderül, hogy nem kellett volna futnia (igazából a műveletek alig tartanak 1-2 másodpercig, de közben egy táblában elmozdulhat a sorkijelölés, ami hatására újra indul a példányosítás és az execute() közvetetten).
Próbáltam a garbage collectort is hívogatni, de csak egy picit ugrik vissza. Igazából csak akkor csökken le a programot futtató java.exe memfoglalása, ha az alkalmazást lecsukom a tálcára, akkor viszont teljesen, még talán kisebb is lesz a memfoglalás, mint mikor elindult a program. Esetleg ez egy prefetch szerű dolog a java.exe-ban, és automatikusan alkalmazkodik a szabad memóriához?Na látom itt is max magammal beszélek, de megírom. Próbáltam kikommentezni az adatbázislekéréseket, és biztos már, hogy nem az zabálja a memóriát, hanem már a swingworker indítása.
-
Avalon
tag
Én spec egy JInternalFrame-en csináltam ilyet, de JFramenél is működik szerintem, és gyanítom awt-nél is.
setBorder(new EmptyBorder(0, 0, 0, 0));
InternalFrameUI ui = getUI();
((BasicInternalFrameUI) ui).setNorthPane(null);
((BasicInternalFrameUI) ui).setSouthPane(null);
((BasicInternalFrameUI) ui).setEastPane(null);
((BasicInternalFrameUI) ui).setWestPane(null);Mindazonáltal azért gondold végig biztosan ez kell-e neked, mert az ablakoknak kell a címsor, az nem csak díszítőelem.
-
eziskamu
addikt
Egy szövegben (txt állományban) hogyan lehet a benne található e-mail címeket kigyüjteni? Próbáltam reguláris kifejezésekkel, de nem sikerült csak akkor, ha egy darab e-mail címből állt az a szöveg. A Matcher osztály find metódusával próbáltam, és a netről szedtem e-mail szűrő kifejezéseket, de szövegbe ágyazva lévő címeket nem találja, mégha 2 sor van és mindkettő egy e-mail cím. Ha a szűrőfeltételnek pl a ".hu"-t adom, akkor megtalálja az összes ilyet.
Na csak megy a dolog, bár még nem az igazi,
A "[a-zA-Z0-9][a-zA-Z0-9._-]+@[a-zA-Z0-9._-]+.[a-zA-Z0-9]+" kifejezés már elég bíztató eredményeket ad, bár néhány String művelettel még rásegítettem.
Ha valakinek van jobb regkif-je, ne rejtse véka alá. -
Avalon
tag
Öszintén szólva nem találom az a fő setVisible részt, valamint nincs is olyan metódusa a desktopapplication3view-nek. De az initcomponents függvénybe se találok ilyet. De nem is engedi a NetBeans szerkeszteni. Ha a főpanelt buzerálom, az se segít. az initcomponents hívása előtt ugye nem is létezik az objektum, fordítási hiba. Utánna meg mint halottnak a csók.
Vidd át a fájlt egy másik szövegszerkesztőbe, és akkor mád módosíthatod. Keress rá. Biztos, hogy van setVisible, vagy esetleg show (bár az depricated).
Persze biztos ami biztos legyen róla másolat. ;) -
Avalon
tag
Üdv! Adott egy NetBeans 6.7, de a 6.1-el is ugyanez a gondom (Windows XP-n). Csinálok a GUI builderével egy alkalmazást, és azt szeretném, ha a program ablakának a méretét, pozícióját, kiválasztott fület NE jegyezze meg becsukáskor. Próbáltam nézni, milyen fájlok módosulnak, de nem találom, mi tartalmazza ezeket az infókat. Próbáltam amit csak lehetett az indításkor alaphelyzetbe állítani eljárásokkal, de hatástalan. Van valakinek valami ötlete?
Az sem segít, ha setVisible elött közvetlenül, illetve még a konstruktor legelején állítod át a méretet? (setBounds fv azt hiszem).
Esetleg még azt próbáld meg, szintén a setVisible elött, hogy beilleszted azt a sort: setLocationRelativeTo(null); -
eziskamu
addikt
Az egészet annyira nem osztanám meg, mert céges, meg mert béna vagyok
A lényeg , hoyg a Netbeanssal lett létrehozva, Java Desktop Application profillal, Basic Application felülettel.
Van 3 (4, de az nem oszt nem szoroz) osztály: az egyik a program elindításához és a felület beröffentéséhez:package desktopapplication3;
import org.jdesktop.application.Application;
import org.jdesktop.application.SingleFrameApplication;
/**
* The main class of the application.
*/
public class DesktopApplication3 extends SingleFrameApplication {
/**
* At startup create and show the main frame of the application.
*/
@Override protected void startup() {
show(new DesktopApplication3View(this));
}
/**
* This method is to initialize the specified window by injecting resources.
* Windows shown in our application come fully initialized from the GUI
* builder, so this additional configuration is not needed.
*/
@Override protected void configureWindow(java.awt.Window root) {
}
/**
* A convenient static getter for the application instance.
* @return the instance of DesktopApplication3
*/
public static DesktopApplication3 getApplication() {
return Application.getInstance(DesktopApplication3.class);
}
/**
* Main method launching the application.
*/
public static void main(String[] args) {
launch(DesktopApplication3.class, args);
}
}Másik meg maga a felület, meg az eseménykezelők, és bele van zsúfolva a progi nagy része, igaz nem túl elegáns, de még éppen átlátom, meg működik is. A FrameView osztály kiterjesztése.
A konstruktora így kezdődik:public DesktopApplication3View(SingleFrameApplication app) {
super(app);
initComponents();Meg van egy AboutBox osztály.
Most hírtelen ennyi.Senki?
-
Avalon
tag
-
shev7
veterán
Valaki tudna segíteni az ant használatába xp alatt? Hiába állítom be (már egy batot is csináltam és a cmd-ben is indítom) a pathban az ant helyét valamint az ant bin könyvtárát, és az ANT_HOME-ot, az 1.7-es panaszkodik hogy az ANT_HOME nincs beállítva, az 1.6.5-ös nem találja a build.xml-t, az 1.5.4-nek meg az egész build.xml nem tetszik, ahogy van.
mikor en is azt hittem, hogy minden ok, es mar az agyamra ment, hogy nem mukodik jottem ra, hogy amikor konyvtarat adsz meg kornyezeti valtozoban nem szabad utana irni a \-t
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- Szoftverfejlesztés
- Java programozás
- (kiemelt téma)
A topicot kiemeltem. Valaki nem akar egy nyitó hsz-t írni?:))
- Apple iPhone 16 Pro 256GB eladó! 92% akku, patika, 12 hónap gar
- Eladó - Samsung Galaxy A32 4G 128GB, 4GB RAM, DualSim, Kártyafüggetlen, Fekete
- Eladó - Motorola Moto G100 128GB, 8GB RAM, Kártyafüggetlen
- Asus TUF A15 15.6" FHD IPS Ryzen 7 7735HS RTX 4050 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- Bravely Default HD Remastered Switch 2 játék eladó
- Samsung Galaxy S24 / 8/128GB / Kártyafüggetlen /12Hó Garancia / Akku: 100%
- Kezdő Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 7500 / GTX 1650 / 16GB DDR4 / 128SSD + 500HDD
- HP ZBook Fury 17 G8 i7-11800H 32 GB RAM 1TB SSD NVIDIA RTX A3000 Garancia
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
- ÚJ/BONTATLAN Microsoft Surface Laptop 6 Ultra 7 165H 16GB 1TB
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Konkrétan mi kéne és hogyan? Én csinálnék egy harmadik classot statikus Frame (vagy a megfelelő gyermek tipusú) változókkal, és azoknak példányosításkor megadnám a Frame-ek referenciáját, és akkor el tudod érni az egész csomagból. Mondjuk lehet nem elegáns és még gány is, de első lépésnek jó lesz. Mondjuk lehet szívni hosszabb folyamatok során, hogy nem fog látszani menet közben az eredmény, de az már egy más történet.
Működik.