- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Steam Deck
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- OLED TV topic
- Futtasd helyben a Qwen3-at: ingyenes nagy nyelvi modellek az Alibaba konyhájából
- Milyen monitort vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen alaplapot vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Projektor topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
JONAS77
aktív tag
Használjátok az Intel Burn Test-et, az majd megmondja a tutit, szerintem valamennyiőtöknek nem futna le a mostani BIOS beállitása szerint.
-
->Raizen<-
veterán
400as fsbnél gyorsabb a kapcsolat állitólag a gépalkotók között jobban ki van hajtva sávszélességben a vga kari stb. Az a 200 mhz semmit nem számít szerintem. Am az a dúrva hogy 3,2ghz-n 1,368-on már nagyon kevés nekem pl a cooler master HYPERTX1 85 fokra felhevül prime95 alatt.
-
Cölöp
tag
Sziasztok!
Egy újdonsült Q6700 tulaj lettem a héten.
Elkezdtem kikísérletezni, hogy melyik az a legnagyobb sebesség, amit még feszültségemelés nélkül hibamentesen elvisel a proci (terhelés alatt kb. 1,25 V).
Arra jutottam, hogy vagy a 10x300=3000 , vagy a 7x400=2800 lenne jó. (Több óra Prime is stabil.)
Az lenne a kérdésem, hogy melyikkel járok jobban: 400-as FSB + 2,8 GHz, vagy 300-as FSB + 3,0 GHz ? -
->Raizen<-
veterán
Hy mindenkinek lennének fontos kérdéseim. A mostani alaplapomba kiteszteltem nincs meg a 3,2 ghz prime stabilan sajnos értelmes fesszel. 1,29-on van most 3 ghz-n igy nem dobódik el egy mag sem prime alatt de 80 fokra felhevül a hűtőm cooler master HYPERTX1. Akitől vettem a procit giga p35ös lapba neki simán meg volt 4 ghz mind1 milyen feszen meg 3,6 ghz 1,4v-on. Úgy vettem észre sokat droppol a lap feszbe mióta a q6600 van benne az alaplapom asrock p45DE. Namármost lenne értelme lapot váltanom? Vagy egy york azért jobban menne tuningban? 3,6 3,8 ghz lenne a cél. Amugy egy e8400 simán ment ugyanebbe a lapba 4 ghz-n 1,3 v-al. Kevés a tápellátó fázis proci felé? 3,4 ghz-n 1,4von 2 mag eldobódik prime alatt de 3dmark stabil a gép lefutnak a tesztek. 3,6 ghz már nem jó egyáltalán kékhalálozik a gép. A tápom HIPRO 700W.
-
sislaciii
aktív tag
Este elment a netem, eljött az OC ideje. 3.06 felett ha adok neki feszt, ha nem, nincs se kép, se hang, csak bios elem kivétellel, majd berakással, de akkor még a húzott értéket adja ki a bios, mire betölt a rendszer már alapon van. egy p5q se lapom van.
-
vPhis
tag
válasz
->Raizen<- #23379 üzenetére
Amikor hazaérsz, és látod hogy a hőmérő 18 fokot mutat, tudod mit kell tenned.
Mellesleg grat hozzá.mod: Amúgy nem tudjátok annak a programnak a nevét ami stresseli a VGA-t és a CPU-t (nem úgy h szőrösfánk+prime, mert ott a CPU elviszi a VGAnak a teljesítményét)
-
Laraxior
titán
válasz
->Raizen<- #23379 üzenetére
3.4GHz..alapfeszen?
-
->Raizen<-
veterán
Szasztok boldog tulaja lettem egy quad 6600asnak g0 steppinges. És nagyon megy 3,4 ghzig néztem de már ez is bőven elég!
-
sislaciii
aktív tag
én akkor a kerek felé megyek, 3.5. mennyivel kezdjem a voltaget?
-
sislaciii
aktív tag
válasz
old gray #23373 üzenetére
Hőmérséklet.
És ha jól megfigyelitek, a tálcán még felugró ablak is van. -
sislaciii
aktív tag
-
sislaciii
aktív tag
válasz
Mr.Csizmás #23335 üzenetére
Ugyan az a procink van, nekem itt egy eredmény![link]
most hogy 3napja megy a gép torrent miatt, csak msn ezek, meg net, hőfok maga a cpu az 21°C, első mag 18°C, második 21°C, harmadik 16°C, negyedik 22°C.
Egy Asus V60 hűti! Bár nekem polírozva van a procim, nincs házba a gép.
Most majd fesz.emeléssel játszogatok, és kihozom a maximumot, hétfőig úgyse megyek suliba, mert ma lebetegedtem, legalább nem fogok unatkozni.
Amúgy milyen lapod is van? nem olvastam vissza bocsi. Amúgy én kezdő vagyok a tuninghoz, 3hete tanultam meg egy Asrock 945GCM-S alaplapon Celeron 430as procival, alapfeszen alap hűtővel 2.42-ig vittem, stabilan.[link] Ha kell valami segítség, hozzám bizalommal fordulhatsz, ha van MSN-ed felvehetsz nyugodtan, meg bárki más is lacy0014@hotmail.com -
Qru
MODERÁTOR
Q9300 legyen inkább. Kevesebbet eszik, nem is melegszik annyira mint a Q6600, azonos órajelen is gyorsabb a Q9300 (magasabb QPB miatt (1066 VS 1333) és az egyéb finomhangolásoknak köszönhetően). Újabb utasításkészletet is ismer (SSE 4.1), jól húzhatóak általában. Viszont alacsony a szorzója ezért kemény tuninghoz nem árt vmi jó ram. Ugye 7,5-es szorzója van, ha 1:1-ben hajtod (ez alá nem tudsz menni, nincs mem visszaosztás itt) akkor 3GHz-nél vagy 800-on, 3,3GHz-nél már 900MHz-en, 3,7GHz-en már 1000-en megy a ramod, stb
CM hyper 212+ bőven elég quad tuningra, nem lesz gondod vele. -
JONAS77
aktív tag
Szerintetek nem degradálódik a proci, ha a BIOS-ban a feszültséget 1.4375V-ot adtam, Windows alatt 1.3680V-ra esik vissza, le van tesztelve Prime és IBT-vel is, nem halt meg!
A hőfokok elérték néha a 72 fokot is, ez csak IBT alatt, Prime-nál nem volt ennyi. Azért kérdem, mert igy akarom használni a rendszert, sokat szoktam konvertálni, azért kell a sebesség, a ramom is a maximumon van 530MHz-töl nem lehet többet kihozni. De szerintem ez nem ennek köszönhető, hanem az alaplapomnak ASUS P5KC, lehet hogy jobban is menne a ram, de mint mondtam nekem ez megfelel, nagyon is jól megy a gép! -
Haart
addikt
-
Skiller
tag
OK. Köszönöm.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Skiller #23356 üzenetére
Ne cserélj, a lapod nem bírja majd a Q6600-ot ellátni kakóval. DS3L-en kevés fázisos a proci tápellátás, tehát 3,6GHz-et tuti nem vinné, a proci hűtő is kicsit gyenge 4 magos űber-tuninghoz. Jó esetben talán 2,8-3GHz meglenne azért. Markra jobb a 4 mag de ne válts, mert csalódás lesz ilyen körítés mellet. Arról nem is beszélve, hogy 1,5V felett nem egészséges feszt adni a Q6600-nak. Szóval degradálódott rendesen az a proc ha tartósan használta 1,67V-al.
-
Skiller
tag
Sziasztok!
Kérdésem az lenne megéri -e egy e8400 1:1 cserélni Q6600-ra.
A hűtés egy AC Freezer 7 Pro lenne egy Gigabyte EP31 DS3L lapban.
Az fsb max 400 tehát mindkettőnek 3.6ghz vége.
E8400 alapfeszen 1.25 viszi gondolom a Q6600 több kell a 3.6GHz -hez és elég forró fejű.
E8400 idle 21fok terhelve max 57fok
3dmarkozós vagyok inkább mostanság de a játékokkal is elvagyok
Meg ugye 45 vs 65 nm. 24utas 6mb cache vs 16utas 8mb cache 2 vs 4 magNem tudom megéri-e. Ja és a kiszemelt példány volt már járatva 1.67v.
Szerintem ez nem egészséges neki.Előre is köszönöm!!!
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Mr.Csizmás #23354 üzenetére
Még az is bőven jó. Na majd írj, ha meg van a Mugen 2.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Mr.Csizmás #23352 üzenetére
Jah DS3-ban nincs LoadLine azt hiszem azért nem találod.
Akkor bios 1,5V-ig tolhatod a feszt, hőfokban meg full load-ben ne menjél 80 fok fölé biztos ami biztos.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Mr.Csizmás #23349 üzenetére
BIOS-ból adhatsz 1,5V-ot többet ne. Itt már a LoadLine Calibrationt is kapcsold ki, mert túl nagy a feszkilengés ha LLC-t használsz és károsodik a procid.
Hűtőből meg Mugen 2 best buy ár/érték viszonylatban. Ha kevesebbet fordítanál rá, akkor AC Freezer Extrem vagy CM Hyper 212.
-
vPhis
tag
válasz
Mr.Csizmás #23349 üzenetére
Scythe Mugen 2
fesz. emelés: 1.5 a biztonságos azthiszem. bár van aki 1.45öt mond -
Mr.Csizmás
titán
AC F7Pro még mindig
most csak 69 °C, egész este prájmoltam.
A vízhűtésemről lemondtam, és szeretnék kérni javaslatot megfelelő big levegős procihűtőre.
Fesz. emelés: meddig lehet felmenni kockázat nélkül? 1.4-1.5?
Amúgy ma kíváncsiságból 8x420-at kipróbáltam, de prime95+media playernél elkezdett szaggatni a zene, meg elég gyorsan kúszott fel a hőfok, igaz csak 68-ig, de inkább restart és visszavettem.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Mr.Csizmás #23347 üzenetére
Mivel is hűtöd? 72 még nem vész, 80-ig lazán elmehetsz. Dropol a laod rendesen, de ez mindegyiknél így van, van amelyik kevesebbet van amelyik többet de drop mindig van vmennyi. Amúgy fesz emeléssel óvatosna, mert nagyon megdobja a hőfokokat, órajel emelés nem annyira vészesen.
-
Mr.Csizmás
titán
most nem vagyok otthon, nem emlékszek minden részletre
szóval +0.1, +0.2 a fesz.módosítók mindegyik, a procinak 1.35-öt adtam BIOS-ban, de ez a sutty coretemp 1.3-at jelez csak, igaz, CPU-Z szerint meg visszaesik 1.234-1.264 környékére, prime95 alatt mérve természetesen. 69-68-71-72 fok lett a teteje fél óra után magonként.
(#23345) vPhis az az én ötletem volt bleeee
-
vPhis
tag
válasz
Mr.Csizmás #23341 üzenetére
télre fűtést
Qru:
jah gondoltam hogy nem fog menni de azért kipróbáltam -
Qru
MODERÁTOR
válasz
Mr.Csizmás #23343 üzenetére
Akkor tényleg nem csoda!
Na az már szép eredmény nagyon egy ilyen hűtőtől!
Mennyi feszt kap a proci? MCH-nak +0,1V vagy max +0,2V elég, többet felesleges adni.
-
Mr.Csizmás
titán
-
vPhis
tag
nem megy 1.5V-on a 9x450
mindegy jó ez a 1.437V 9x400 -
mexicanraven
senior tag
Háhá! Megy a Csizmás féle tuning és hőfokbeli megtakarítások összevonása!
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Mr.Csizmás #23337 üzenetére
Érdemes a LoadLine Calibrationt bekapcsolni, attól stabilabb lesz. Igza, ha 1,45V felett már nem egészséges használni mert megnő a fesz kilengés.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Mr.Csizmás #23335 üzenetére
DRAM - FSB szorzót tedd 2-re, akkor megy 1:1-ben. Tehát 400-as fsb-nél 800-on megy a ramod, 500-nál 1000-en stb.
Ez lesz a következő matek érettségi 1-ik feladata:
Mr.Csizmás szobája 22,5 fokos, mikor lesz 30 fok a szobában ha félóra prájmolás után emelkedik 2 fokot a szobahőfok.
-
vPhis
tag
válasz
Mr.Csizmás #23333 üzenetére
bőven
-
vPhis
tag
válasz
Mr.Csizmás #23329 üzenetére
1.35 inkább CPU mert RAMnak kevés.
Ha van időd akkor inkább próbálgasd hogy mekkora feszültséggel stabil a rendszer, mert lehet pl hogy 1.3-mal is stabil maradna és máris nem akkora a hőleadás, nagyobb élettartam stb. szal csak türelmesen -
válasz
Forza_JUVE #23330 üzenetére
Átlag felhasználónak (elméletben) tök felesleges quadot vennie. Egyrészt zabálja az áramot, bár ez főként tuning közben jelentkezik, de melegszik is rendesen. Sok program még a 2 szálat sem nagyon használja ki, akkor meg ugye minek 4 szál?
Itt jön a képbe az, hogy okos ember előre gondolkodik.
Most összeraksz egy jó 4 szálas gépet, teszel mellé elég memóriát, mindezt összeöntöd egy jó alaplappal, és nagyon sokáig ki fog szolgálni. Szépen becsordogálnak majd a multi-threados programok, elkezdik támogatni a játékok, stb. Szóval ez talán jobban jövőtállóbb befektetés.
Nem a legújabb, leg-csilivilibb géped lesz, viszont teljesen hibátlanul el fog futni rajta minden. Én ez évig így voltam a Prescottos gépemmel, de idén már érzem, hogy kell új gép. Most összerakok egy jót, és 5-6 évig megint elfelejthetem a gépcserét. Legfeljebb ramot kell csak vennem, esetleg videókarit, mást nem.Szóval szerintem hosszú távra jobb a quad. Ha meg kevésnek érzed, felhúzod 3.4-3.6ra, és örülsz, hogy nyertél még 2-3 évet
berakom off-ba, mert ez erősen egyéni vélemény.
-
Forza_JUVE
aktív tag
Sziasztok!
Nagyjából végigolvastam a topicot, de a leírtaknál másabb jellegű és egyszerűbb kérdésem lenne:
Mit lenne érdemesebb venni, Core2 Duo-t vagy Core2 Quad-ot?? Olvasgattam erre-arra, de vhogy nem sikerül rájönnöm a 4 mag hatalmas előnyére.
Értem én h azzal rengeteg mindent lehet egyszerre csinálni, de egy végletet nézve ... nem hiszem h pl. egy HD DVD konvertálás közben játszanék pl. a NFS Shiftel.
De ha mégis, úgy akkor is elég lenne a 2 magos Duo, nemdebár? Vagy rosszul gondolom?
Napokon belül új procit veszek és jelen állás szerint egy 3,16 GHz-es 6MB kesses Duo-ra tettem le a voksom egy 2,66 GHz-es 4MB kesses Quad-al szemben.
Vkitől szeretnék némi szakmai megerősítést kérni, h nem tévesen helyezem előnybe a magasabb órajelet, több cache-t a magszámmal szemben!Köszi előre is!
Üdv! -
Qru
MODERÁTOR
válasz
Mr.Csizmás #23327 üzenetére
Az elég kevés a húzott Q6600-hoz. Hőfokra nagyon figyelj, 80 fok fölé ne menj.
7x400-al kezdj memó meg mehet 1:1-ben, sztem 1,35V-al. Ha stabil és nem melegszik túl akkor mehetsz feljebb.
-
vPhis
tag
válasz
Mr.Csizmás #23325 üzenetére
Intel 90-es TjMaxot adott mega G0-ás Q6600-hoz. Sokan viszont szeretnek 95-100al számolni. Nem értem mi van igazából namind1 jobban hiszek a gyártónak, nem is ez a lényeg.
Milyen órajelet akarsz elérni? Ki akarod préselni a maximumot vagy nem akarsz szívinfarktust kapni a számla olvasása közben?
-
jozsef11
tag
Sziasztok!
Következőt szeretném kérdezni. Én úgy tudtam, hogy hosszú távon 1.4V a max feszültség ami még megengedhető egy Q6600-nak. Tévedtem? Lehet neki többet is adni?
És ha igen akkor mennyi az a felső érték ami még nem csökkenti a proci élettartalmát?
Előre is kösz! -
jegenye77
addikt
hali!
E8400-em van és nézegettem hogy nem túl sokat kellene ráfizetnem egyQ9400-re.Megéri lecserélni?/teljesítményre gondoltam/ -
BK87
senior tag
Sziasztok!
Szerintetek jobb lenne egy ilyen lap: [link] (113 EUR) a Q6600-hoz, megérné a csere? -
Mr.Csizmás
titán
válasz
Hedgehanter #23311 üzenetére
kicsi lett volna a 750...legalább egy 1000-eset
-
Hedgehanter
őstag
válasz
Mr.Csizmás #23309 üzenetére
Meg jo hogy bekerdeztem (szetneztem) elotte, es nem rohantam venni egy 750-es tapot...
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Mr.Csizmás #23309 üzenetére
Szívesen.
Vízzel már kenheted rendesen, úgy 3,8GHz sem gond.
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
Hedgehanter #23270 üzenetére
ez valami legalja.hu
mostanira ír 234 W, tuninggal 594 W
mindezt egy Gigabyte Superb 460 W táppal
Qru a tuning projekt elhalasztva egyelőre, amíg kész nem leszek a vízzel. Ja, köszi a C1E és tsa. BIOS dolgokat, végre tudok fűteni igazán
-
ShadowK
tag
Sziasztok
A köv. kérdésben szeretném a segítségeteket:
Van egy Dell Poweredge 1900-as szerverünk, egy QCX E5345 procival.
Szeretnénk bővíteni még egy procival a szervert, körül is néztünk E5345 procik után, és abba botlottunk, hogy ezekből a procikból van Dell, IBM stb márkajelzéssel ellátott proci külön, ami az üzletek szerint kompatibilis az adott gyártójú szerverrel.
Ilyesmivel eddig nem találkoztam, kicsit sokkolt a dolog.Ha megveszek egy "sima" Intel által kiadott E5345 procit akkor nem tudom bele tenni ebbe a szerverbe? Ha jól gondolom max arról lehet szó, hogy a proci maga egy az egyben ugyanaz, és a mellékelt hűtő más az adott gyártó szervereinek kialakításai miatt. Jól gondolom?
Az inteles verzió hűtője egyáltalán nem lenne kompatibilis, vagy csak marketing okok miatt a dellest ajánlják, mert "hatékonyabb" vagy ilyesmi? gyakorlatilag nem lehet radugni az inteles hutot?
Ha nem akkor tud valaki olyat, hogy forgalmazzanak ilyen szerver gyártó specifikus hűtőket külön, proci nélkül? Bizony a brand processzoroknak igen magas felára van a nagy semmiért....
köszi
-
hito
nagyúr
Nem is engedi beírni...először ugye a User password-öt adtam meg neki, az a BIOS-ba való belépéshez szolgál. Ha ezt aktiválod csak jelszóval tudsz belépni a BIOS-ba. Utána adtam meg a Supervisor pw-öt, na ez tett be neki, mert innentől fogva semmit nem tudok módosítani BIOS-ba és sehol nem tudom feloldani
Azt hittem hogy ez a gép levédésére szolgál, mert ugye a sima Windows jelszót nem nehéz becsapni. Volt egy ismim rég akinek olyan jelszavas volt a gépe, hogy amikor bekapcsolta egyből kérte a jelszót amikor még a WINDOWS nem is boot-olt. Azt hittem ez lesz az, de csúnyán melléfogtam -
hito
nagyúr
Oks...most elég rendesen megszivattam magam. Le akartam védeni a gépet BIOS password-el, beállítottam User pw-t és Supervisor password-öt is. Azóta nem tudok belenyúlni a beállításokba. Mondom nem baj, kiguglizom.
Ekkor jött a rémálom. Állítólag ezt csak elem eltávolításával lehet resetelni és akkor bizony kezdhetem előlről a tuningot
Létezhet ez? -
Qru
MODERÁTOR
C1E és EIST bios-ban vannak (fejből meg nem mondom melyik menüben de vhol az elején. Talán vmi Advanced chipset vagy ilyesmi nevűben). C1E arra jó, hogy a feszt visszaveszi ha üresjáratban van a proci (1,1V-ra csökkenti a feszt alapfesztől függetlenül). Ez rendes tuning esetén nem működik. A másik az EIST a szorzóvisszavételért felelős ahogy korábban írtam.
Akkor full gázon megy kb. 80fok elég határeset... Ha tartósan nem megy így akkor elmegy. Végülis Prime95 úgy leterheli a procit amit a 7köznapokban kb lehetetlen reprodukálni, tehát nem is lesz olyan meleg a procid mint itt a teszt alatt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 7 3800XT (AM4)
- AMD Ryzen 9 3900X 12-Core 3.8GHz (64M Cache, Up to 4.6GHz) AM4 Box Processzor!
- AMD Ryzen 7 3700X 8-Core 3.6GHz (32M cache, up to 4.4GHz) AM4 Processszor!
- Intel Core i9-9900K 8-Core 3.6GHz LGA1151 (16M Cache, up to 5.00 GHz) Processzor!
- Intel Core i9-9900KF 8-Core 3.6GHz LGA1151 (16M Cache, up to 5.00 GHz) Processzor!
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E6540, E5550, E5570, 5580, 5590, 5500, 5501, 5510/ SZÁMLA + GARANCIA
- AKCIÓ! HP USB C G5 Essential (5TW10AA) dokkoló hibátlan működéssel garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P50 - i7-HQ I 16GB I 256SSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest