Hirdetés
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Kompakt vízhűtés
- OLED TV topic
- Melyik tápegységet vegyem?
- Bluetooth hangszórók
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Vezeték nélküli fülhallgatók
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
fanti
addikt
Én is kipróbáltam a feszemelést.
G0-ás Q6600-amat GA-EP45-DS3R lapban 2x2GB DDR2-800 Kingston memó társaságában 9x400-ra állítottam.
A cpu feszt (CPU Vcore) az alap 1.25-röl 1.5-re emeltem, de még így sem totál stabil (de már majdem)
Prime95-el tesztelem Small FFT test-el (ez az első) és 4-5 perc után az egyik mag lekapcsol errorral....Emelhetek még ezen a Vcore-n?
És a többin?
CPU Termination?
CPU PLL?
CPU Reference? -
proci985
MODERÁTOR
válasz
sheepbah #24196 üzenetére
hát... akkor tényleg marad a 3.0.
mondjuk tudni kell, hogy az nf750 nagyobb tesói se szoktak 3.0 fölé menni, valószínűleg az általad is tapasztalt lyukak miatt az FSBben.
nézd a jó oldalát: 3.0án még nagyon kultúráltak szoktak lenni, hűthetőek halkan, nagy hűtő se kell rájuk és nem csinálnak kemencét a gépház belsejében gyengébb szellőzés mellett sem. meg a lapot se csócsálják meg két év alatt (láttam a fórumon 12fázisú p35-dq6ot megsült fetekkel, két év alatt a ~180wos fogyasztás 3.6on kicsinálta a lap áramköreit).
-
sheepbah
csendes tag
válasz
proci985 #24195 üzenetére
CR=1T=WinFagyás
Töcöm-ös web'n'walk stick, a boltba annyit mondtak hogy menjek be egy nagy ügyfélszolgálatra drivert frissiteni, oda meg csak pokolgéppel a derekamon mennék be
A biosbol pedig 2008végén gyártottak újat, az van fenn az elöző még a szorzóváltást se tudta feldolgozni
-
proci985
MODERÁTOR
-
sheepbah
csendes tag
válasz
proci985 #24193 üzenetére
[Advance DRAM config] (én mindeggyik értéket kitöltöttem)
ezekböl melyiket ajánlod birizgálni?A pci frek az 100 az biztos, ezt is el kellene felejtenem és más számokat belőni?
(már csak azért mert az ésszerű dolgok csődöt mondanak)A más oprendszeres dolog meg van is meg nincs is, most melozom talán hétvégén lesz időm felnyomni egy win7et de ahhoz kell helyet csinálni külön partición mert a mobilnetem nem megy vele
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
sheepbah #24192 üzenetére
vannak az alap időzítések, avagy a 4-4-4-12 vagy 5-5-5-15. ezekhez elvileg nem kell nyúlni. és vannak spec időzítések, amik többek között olyan paramétereket állítanak be, hogy a rendszerbuszhoz (FSBhez ill QPBhez) a memóriák milyen eltolással vannak illesztve. pl a p45nél is ezeket kellett bizergálni.
na szóval a busz és memóriák illesztésének függvényében ilyen aszinkronizációs probléma lehetséges (mert valahogyan szinkronizálni kell a bust és a ramokat, hiába létezik aszinkron tehát unbinded beállítás a lapban), ami elvileg az advanced ram timings beállításával meg lehetne oldani, ha ez a hiba. a mire kéne mégis állítani az egy jó kérdés
más probléma lehet, hogy a pciE frekvencia out of spec (133 100 helyett), lehet ez bezavar bizonyos FSB mellett bizonyos hardvernek.
illetve... a fene tudja, érteni kellene a lap pontos megvalósítását, hogy mi állítja keresztbe és miért van ott a lyuk.
a 4 giga 32 bites xp mellett nem lehet baj, én használtam 8 gigát is, semmi baja nem volt.
tényleg, más oprendszerrel van lehetőséged próbálni?
-
sheepbah
csendes tag
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
sheepbah #24190 üzenetére
memóriákat próbálgatni kell. a wait ciklusokat/eltolóciklust próbáld meg talán állítani. szerintem mondjuk h az FSB lyukas ennyire durván, akkor a memóriaillesztés se lesz tökéletes.
"A feszekhez meg annyit hogy 98%ban biztos voltam hogy csak 1 percig fognak menni és akkor is idle-ben, ettöl meg nem melegszik"
ez hatalmas beszólás volt.
felbontás- és programfüggő, hogy mennyi kell a kihajtáshoz.
apropó: mi a helyzet 400as FSB felett? 7es szorzó és 450-460as FSB esetleg? órajel úgy is meglenne, 450et meg a lapnak illene bírnia. (fogyasztásnak nem fog jót tenni, lehet fesz is több kell, viszont a bus átvitel meg fog táltosodni)
-
sheepbah
csendes tag
válasz
proci985 #24189 üzenetére
Az a baj a ramokkal való játékban, hogy nem értek hozzá...
megnéztem everestben hogy milyen beállitásokon mennek (pl most is) a ramok.
és biosban beállitottam ugyanazt. Viszont én se értem hogy miért nem müködik:
-fsb lyuk-> megáll a gép
-túl magas órajel (kevés fesszel) windowsba belép de egyböl kékhalál
- és a (szerintem) müködhetne kategoria pedig 1perces müködésre elég. (print screent pont tudok csinálni)
annyira nem törtem össze a 3.0-tol, csak azt olvastam még anno hogy a játékokhoz inkább kell a magas órajel mint a több mag, és a 8800gt.-mhez 3.2-kellene tuning mellett, és ha veszek erössebb vga-t majd egyszer akkor még több kellene és a gép többi részét nem akarom eladni.
A feszekhez meg annyit hogy 98%ban biztos voltam hogy csak 1 percig fognak menni és akkor is idle-ben, ettöl meg nem melegszik
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
sheepbah #24186 üzenetére
szuper!
azért ez durva, hogy 375ös FSB alatt be se indul. szerintem próbálj meg egy picit még játszani a ramokkal (időzítés, illetve speciális időzítések közül próbáld meg a memória szinkronizációs idejének eltolását átállítani, ha nem stimmel a ciklikus eltolás a fsb és a memória között az is kiütheti a rendszert). a 8086osoknál emlékszem, hogy a nem megfelelő ram szinkronizáció boríthatta a rendszert, szerintem itt is ilyen baj lehet (meglepően hasonlít ilyen szempontból az architektúra a 25évvel ezelőttihez).
egyébként 3.0áért ne bánkódj, nem lassú az, és megfelelően feszelve a fogyasztás is alacsony lesz (enyém 3.0án bent van a 65Wos TDP osztályban, tehát a lapot se gyilkolja)
ja, Qru értékeire annyit, hogy a 2.2es memória szerintem már picit sok, általános esetben 2.1 fölé nem nagyon szabad menni (vannak gyárilag 2.4es memóriák is, de pl a kingmaxok 2.1nél már őrült módjára melegednek). szóval memóriákat érdemes tapogatni, hogy nem e melegednek túl. az 1.5ös fesz érték pedig légen inkább elméleti határ
-
sheepbah
csendes tag
válasz
proci985 #24183 üzenetére
Tegnap rászántam pár órát és a Qru által megadott feszekkel elindultam 1800-tól lefelé 5össével 1500ig 8as szorzóval ill 1600-lefelé 9es szorzóval. Minden esetben belépett a Windowsba és 1 perc után kifagyott, de viszont az fsb hol teteje megvan: 1500!
onnan lefelé csak fekete képernyőt kapok, még a bios előtt.
Azt kell gondoljam hogy ennyi, ebben a lapban nem fog 3Ghznél többet menni ez a proc! :S
Köszönöm segitségeteket! -
sheepbah
csendes tag
válasz
proci985 #24183 üzenetére
A ram időzitéseket beállitottam manuálisan az összeset, tehát ha nem szivat a lap azzal hogy ellentmond a parancsomnak akkor jók. A feszeken meg kb 0.1v-t adtam a procinak az fsbnek meg az északi hidnak.
9es szorzán az 1360as fsb-t se tudtam elinditani pedig az nem nagy különbaség.
az fsb-t meg ugy állitgattam hogy vagy kerek szám legyen vagy olyan érték mint amit irtál vagy kerek órajel jöjjön ki.
a feszekkel meddig lehet elmenni hogy ne olvadjon meg semmi?
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
sheepbah #24182 üzenetére
ram időzítések nem állítódtak el? feszeket módosítottad? esetleg próbáld meg 2.40es, 2.0ás vagy 3.0ás mem:fsb manuális beálljtásokkal is (tudom, hogy nincs ilyen opció, de manuálisan próbáld annyira állítani).
akkor lépj vissza kilences szorzóra és úgy próbáld meg emelketni az FSB/QPBt. elvileg ha 9x333 stabil, akkor még kicsit feljebb is tudnál menni. ramokat hagyd linkeden.
van egy olyan érzésem, hogy a lyukas az fsb azzal a chipsettel. az alapórajeleket támogatnia kell, tehát 200 (pl e5200), 266 (pl q6600), 333 (pl q9300) és 400 (qx9770)nak mennie kell. a környéküknek is valószínűleg. de azon kívül... nem igazán lehet tudni, hogy a memóriaillesztést és memóriaszinkronizációt hogy oldották meg, és szerintem amiatt kergülhet meg a lap (illetve a bios csak bizonyos értékekre lett kitesztelve).
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
sheepbah #24179 üzenetére
akkor memóriák kizárhatóak.
idle túlmelegedés is.
1.325 a VIDd. ha terhelésre leesik 1.300ra, az már szerintem 3.2őn kizárt, hogy stabil legyen. az idle fesz stabilitás szempontjából nem számít (idle fogyasztás szempontjából igen), szóval ha nagyot droppol a lap (sok feszültséget ejt), akkor lehet, hogy idle 1.400at ad, viszont load alatt az 1.31 lesz, ami már bőven kevés lehet. összehasonlítás képpen az enyémnek 1.38 kellett a load stabilitáshoz, ami 1.42-1.44es bios értékkel jött össze (őrült módjára is melegedett, de sajnos az enyém ilyen).
esetleg kipróbálhats egy olyat is, hogy fokozatosan elindulsz 8x375ről, aztán tesztelés olyan 3-5ös FSB különbségekkel. így egyenként lehet nézni, hogy melyik fesz emelésével lehet visszastabilizálni (8x375nek ehhez prime stabilnak kell lennie!).
-
sheepbah
csendes tag
válasz
proci985 #24178 üzenetére
1. A ramoknak 1.8kell ehelyett a lap 1.9et ad, jelen esetben hagytam is igy. és mivel megnézem 800on mennek böven elégnek kell lennie...
2. a plusz 0.1v az cpu-z szerint 1.4 vagy 1.392 persze terhelés nélkül. Ha emiatt fagy akkor már eleve siralmas a helyzet!
3. én is Sli miatt vettem, de persze nem lett belöle semmi
lehet hogy nem is lesz.4. a Hőfokkal nem lehet nagy baj mert a proci plusz 0.1v-tal is 50fok alatt marad. persze az nb-sb hőfokokat nem tudom, az lehet hiba...
5. 3Ghz-nél nem csinál semmi galibát, a ramokon bármit állithatok simán fut ha a ramok birják.
ehhez kell adnom 0.125öt a procinak és plusz 1 egységet a vtt-nek (asszem fsb)6. ha jól emlékszem prime alatt a fesz 1.3 alá nem is esik. most hirtelen kipróbálva 1.304re esett vissza.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
sheepbah #24177 üzenetére
furcsa, hogy ugrálnak az időzítések. ilyenről még nem hallottam. ramok kapnak elég feszt?
procinak a 0.1V 3.2re kevés lehet. próbáld meg olyan 1.35-1.40 közötti (tehát biosból 1.40-1.45ös értékkel), hátha. hűtésre ügyelj közben.
nforceos chipseteket csak SLI miatt vették az emberek, különben nagyon gyengén sikerült az összes a core2es szériák alá (6-7es széria). nem voltak antituningok, egyszerűen lyukas volt az FSB, és mivel kevés volt belőlük, nagyon knowhow sincsen, hogy mi a fenét kell velük csinálni.
emelj procfeszt, de a hőfokokra nagyon ügyelj! 3.0án az időzítések renden vannak? oda mennyi feszt adtál biosból, és mennyi volt a fesz négyszálas prime alatt?
-
sheepbah
csendes tag
válasz
proci985 #24176 üzenetére
1 percben bármit,(cpu-z megnyitás, net csatlakozás, opera, primeot nem probáltam...)
A procinak 0.1V-t adtam pluszba, ennyit nem szégyeltem!
amit észrevettem hogy a ram időzitések közül az 5ösök egrálnak 7esekké. (most 5 5 5 18, és azokban az egy percekben random modon változnak az 5ösök)
én a lapom topikjaként egy másikat találtam még régebben oda 2 hónapig nem irt senki, ezért nem is gondoltam erre
itt viszont nézegettem, kereső alapján csak a negativ példákat tudtam kiszürni, és az utolsó hozzászolásokban nincs ilyenröl szó!Azért köszi a segitséget!
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
sheepbah #24175 üzenetére
okés. egy percben mit csinál? fagyás előtt mit mutatnak a progik? prime elindítása sikerült már ez idő alatt?
a linkedre gondoltam, igen. nforceoknál olvastam, hogy elvileg bármilyen órajelet be lehet állítani. gyakorlatban ezt nem tartom szerencsés megoldásnak, mivel valamit ezért fel kell áldozni, a linked esetén egyszerűbb szinkronizálni a ramokat és az FSBt. ez felhasználó elől elrejthető, de vagy a lap lesz bonyolultabb, vagy a BIOS. utóbbival pedig az NV alaplapi részlegénél hadilábon álltak (nem azt mondtam, hogy gyengék voltak a mérnökök, ezernyi oka lehetett ennek -időhiány, emberhiány, túlbonyolított hardvare-).
proc mennyi feszt kap?
megpróbálnám a lapod topikjában is, itt
esetleg megpróbálható a 780/790eseké is, itt.
esetleg keress vissza itt a topikban, volt pár embernek 680/780asa, bár nem soknak. sajnos pontos segítséget nem tudok adni, nekem csak p35ösöm volt a quad alatt
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
sheepbah #24173 üzenetére
próbáld meg 8x400at, tehát 1600as FSB, 2:1es 800on járó memóriák. ez azért lehet jó, mert a qx9770et a lap támogatta, az pedig gyárilag ilyen beállításokkal megy. esetleg északi hídnak lehet pici plusszfeszt adni ehhez.
nvs chipseteknél általában lyukas az FSB, és néha egész extrém dolgokat csinálnak. északi/déli híd hűtésére _nagyon_ ügyelj, nforce chippek őrült módjára melegednek.
-
sheepbah
csendes tag
Sziasztok!
Én is rendelkezem egy q6600-as procival és itt is ideje (még)egy kis tuningnak.
3Ghz.-n járatom de többet nem akar.
Itt a forumon olvastam hogy az nforce 750i-töl nem nagyon kell többet várni, de itt ott láttam ellenpéldát is.
Az érdekesség hogy 3.1-3.3 környékén be se bootol, 3.4-3.5között viszont 1 perc után befagy.
Valami vélemény, ötlet, tapasztalat, bármi?gépem:
MSI P7N SLI Platinum
2x2Gb csx cec 800mhz
chieftec cft 600W.
q6600 1.325ös VID-delKöszi
SheepBah -
Peace
nagyúr
válasz
dangerzone #24169 üzenetére
Nem halok bele ha nem fog 3400-on menni. Már a 3GHz is nagyon szép eredmény, és lényegében nekem ennyi volt a célom, hogy pöccre induljon ezzel a sebességgel. Nagyon idegesített az újraindulgatás, de a + fesz a procira és északi hídra megoldotta a problémát. Köszi a tippeket mindenkinek!
-
schlecker
tag
Ja,ezen már túl vagy
Nem olvastam vissza. -
Peace
nagyúr
válasz
dangerzone #24167 üzenetére
Az a baj, hogy 2 / 2,4 / 2,5 / 3 / 3,2-es szorzók vannak. Vagy nagyon 1066 alá esik vagy kicsivel fölé. Majd meglesem kisebb szorzóval. Ha úgy elindul, akkor a ramnak nem tetszett a dolog. Ha úgy sem, akkor az FSB volt sok neki. Egyelőre 3GHz-en atomstabil és pöcre indul, és ez már ebben a formában teljesen jó.
-
Peace
nagyúr
válasz
dangerzone #24165 üzenetére
A 378-as FSB az már betett neki, nem volt hajlandó elindulni. De lehet ramnak nem tetszett, hogy 1134-en menjen 1066 helyett.
-
Peace
nagyúr
válasz
dangerzone #24163 üzenetére
Na belőttem 5-5-5-15-re. Auto-n volt a PCI, de most átállítottam 100-ra.
Azt mondod meg lehet próbálni 3,4-et is, hátha viszi? Bár a 3 GHz is bőven jó, játékban főleg a VGA számít.
-
dangerzone
addikt
válasz
ittakary #24162 üzenetére
Mert milyen lapod van?
Peace:
Elég jó az , ha 1,2V-tal stabil 3ghz-n. Az enyém 1,168V-tal.Szerintem tolhatod még neki load 1,3V-ig simán. Addig még nem melegszik vészesen. Ez kb 3400 mhz-re lenne jó. Majd próbálkozz csak vele.
Az időzítéseket meg biosban állítsd át 5,5,5,15-re. Persze csak ha a ramjaid tudnak ennyit.
Gondolom auto-n hagytad, és magának lőtte be a lap. Mert azért nagy különbség lehet a cl7-hez képest.Remélem azért a pci frekit nem hagytad auto-n.
-
esetleg megtennél nekem egy olyat, hogy GTA IV-ezel 5 percet (feladatkezelő fusson a háttérben) és tolj egy printscreent 5 perc game után a feladatkezelőről?
Kerestem neten CPU scaling cimszó alatt ilyen képeket, de sehol nem leltem... kiváncsi lennék ez a CPU igényes játék mennyire van optimalizálva több szálra...
Mondjuk legyen esős idő, az a veszélyes időszak (CPU szempontjából)Hatalmas segítség lenne ez a procivásárlásomban...
(vacilálok 2 mag és 4 mag között... 2magos mellett szól, hogy csak meg kéne vennem a CPU-t + rá a hűtőt , míg a 4 magoshoz már alaplapot is cserélnem kéne)
Ezért lennék kíváncsi hogy mennyire érné meg az a +10ezer forint az alaplapért -
fanti
addikt
válasz
Roseln #24156 üzenetére
Hát elmenne, de inkább megtartom. Már több mint két éve használom és végre most jönnek azok a játékok amik több szálon is futnak szépen.
És alapfeszen még tudom is hajtani ha kellene 3Ghz-en, úgyhogy nem kótyavetyélem el a gépemet, marad minden.
Csak megszédített az új technika, de mostmár köszönöm jól vagyok ;-) -
Peace
nagyúr
válasz
dangerzone #24142 üzenetére
Adtam +0,1-et a NB-nek és +0,0625-öt a cpu-nak, és most elsőre indult 3GHz-en, azóta sincs gond(Reméljük ez így is marad!). CPU-Z szerint 1,2V-ot kap most a proci. Most még a memóriaidőzítésekkel szeretnék kicsit variálni, mert cpu-z szerint 1066-on 5-5-15-ben mehetne, de nálam 7-7-20-ban megy. Segít valamennyit ha állítok ezen? Persze csak hajlandó lesz elindulni ezekkel a beállításokkal.
-
sziasztok!
azt szeretném kérdezni, hogy a ez a Q6600 alapon hogyan vizsgázik a mai játékoknál? vegyük például a CPU gyilkos GTA4-et. 2GB ram és egy ATI 3870 társaságában mit bír a cucc? -
smisa
őstag
A másik befutom a XT212 de ez cikk minden kedvemet elvette
: [link]
-
fanti
addikt
válasz
dangerzone #24153 üzenetére
próbaként ott is megpróbáltam anno 1 hete
az alaplapra és a procira még érdeklődő sem volt 2 nap alatt.....
a lapért 19-et kértem mert még 2.5 év a garija, a prociért (még 8 hó gari) meg 29-et a TX2-vel
-
fanti
addikt
Hát én meg előre is elnézéseteket kérem, de ki-ki kacsintgattam az i5 és az i7 felé.
Megvan egy nagyon jó és betonstabil konfigom:
-Gigabyte EP45-DS3R
-Q6600 G0
-CoolerMaster HyperTX2
-2x2GB Kingston Value DDR2-800
-Sapphire 5850 1GB GDDR5Leginkább játszani szoktam FullHD-ban ezen a gépen otthon, elég a melóból a cégnél.
Úgyhogy elég is mindenre a proci még alapon is, de ha kell akkor feszemelés nélkül tudja a 9x333-at akármelyik új játék alatt (BF BC2, Metro2033, Crysis, Stalkerek, stb.)És mégis elgondolkodtam egy i7 860-as cserén én ostoba, de ahol vettem a mostani gépemet ott
9ezerért számolnák be az alaplapomat, 15-ért a quadot és 2ezresért a TX2-őt.
Ja, és minden garis!Siralmas!
Majdnem 100k lenne a csere.....Nem gondoltam, hogy ennyire nem ér pénzt a konfigom (egyesek szemében), úgyhogy jól felmérgeltem magamat és mostmár csakazért sem fogom kicserélni a konfigomat, csak akkor ha 20k-ból kijön a csere, azt meg szerintem leshetem.....
-
-
Peace
nagyúr
válasz
dangerzone #24142 üzenetére
Értem. Meglesem mit mutatnak a számok.
-
dangerzone
addikt
Magas felbontásban nem sok előnye van a i5 750-nek.
Szerintem ehhez a vga-dhoz még elég a teljesítménye.
Ha majd 1/1,5 év múlva esetleg beújítasz egy 68xx-re, vagy mittoménmire, ami gyorsabb a mostaninál, akkor ott már érdemes lesz procit is cserélni, mondjuk egy ilyenre.
-
ffodi
veterán
válasz
dangerzone #24144 üzenetére
Már mióta megvan azóta így megy. Csak gondoltam megkérdezem más véleményét is, hogy érdemes -e cserélni.
Játékok alatt valószínű nem sok a különbség, és nekem elsősorban az a lényeg.
-
ffodi
veterán
Csináltam egy stability tesztet a jó öreg(lassan 3 éves) Q6600-al. KATT
Simán bírja az 1,5V körüli értéket, és ~60fok 100%on, egy AC Freezer 7 proval.
Szerintetek érdemes lecserélni ezt a procit egy i5 750-re?
-
dangerzone
addikt
Elvileg a 65nm-es prociknak nem lesz bajuk ,ha windows alóli load 1,5V-ot kapnak.
Persze az megint más kérdés, hogy le tudod-e hűteni. Ezt a feszültséget léggel már nem lehet bírni.
Töltsd le a cpu-z-t . Aztán terheld valamilyen programmal a processzort, és nézd meg, hogy mekkora feszültséget ír ki így rá a program.
Szerintem azért nem tudod tovább húzni, mert keveset adsz neki. Ezek a régebbi giga lapok még elég sokat droppolnak. (Tehát mondjuk biosból adsz neki 1,45V-ot, és ez windowsban terhelve kb 1,35V lesz)
-
Peace
nagyúr
válasz
dangerzone #24140 üzenetére
Jaja, azt kérdezem, hogy bios-ból annyi-e a max, amivel próbálkozhatok?
-
Peace
nagyúr
Nézegetem, hogy itt többen próbálkoztak a Q6600 tuningal. Nekem 3GHz-en alig akar beindulni a masina. 5-6-szor ki-be kapcsolgat, mire végre bootol. Sokak szerint kevés neki a fesz. Megpróbálom kis lépésekben növelni a a feszültséget, hátha megoldja a problémát. Akkor ha jól olvasom, akkor 1,45 a maximum amit adhatok neki, annál többet nem ajánlatos, igaz? Északi hídnak is adjam a +0,1-et, vagy felesleges? Konfogom az adataimnál. G0-s a CPU.
-
dangerzone
addikt
válasz
dangerzone #24137 üzenetére
Most egy 1,275V vides quad-ot szereztem.
3,6ghz-t megy 1,392V-tal. Egész jó. -
Angyom
tag
válasz
dangerzone #24135 üzenetére
ezekszerint sikerült eladnod az alaplapod?
-
dangerzone
addikt
Úgy néz ki, visszatérek a topikba egy időre.
Most új lappal, több tapasztalattal, kisebb feszültséggel
-
Angyom
tag
válasz
richie877 #24133 üzenetére
MCH= NB=északi híd, magyarán a chipkészlet-->P35, P45 stb... Egyes esetekben, nagyobb tuningoknál kell neki a feszemelés, mikor már rendesen be van terhelve ő is, pl. sok a memória a rendszerben, vagy az FSB jóval magasabb, mint ahogy azt gyárban megszerkesztik, megtervezik neki. Pl a P965-ös lapok 266MHz-s FSB-re hivatottak, nyilván újabb biossal 333-asok lesznek, de pl. ha 400-at állítasz be a procinak alatta, akkor már illik az MCH-nak is feszt adni(kell is) mert rendesen beterheled a többlet FSB sebességgel, így vagy instabil lesz a lap, vagy el sem indul a rendszer.
darky kösz az infót
Brutál hűtő!
-
richie877
csendes tag
válasz
->Raizen<- #24132 üzenetére
nekem is g0 os és az alapja 1.325!MCH???kérlek pontosits?
-
richie877
csendes tag
válasz
proci985 #24123 üzenetére
szia!na megvana tx3!a Q6600 80fokrol lementem 63 ra
!de most emelni akartam 3.0 ról 3.3ig de nem jött össze!!3.0-nál a fesz 1.400stabil 3.3nál még 1.45nél is kék halál újraindít!multiplier az 9 szeres de azt nem bántottam mert ha leveszem 8 ra akkor csak két magot használ nem tudom miért!esetleg mit kéne csinálnom,hogy menjen???az alaplapom ep35-ds3r a ramom 1066MHz-s és a beállitásaim 9*333 PCI-E FREG:100,M TIMING:5 5 5 15, 0.2+ CPU voltage:1.400!!!3.3 ra ugyan ez a beállitás csak a fesz 1.45-nél se megy! Többet meg nem akarok rádobni!!valami ötlet?előre is köszi!
-
->Raizen<-
veterán
válasz
Angyom #24128 üzenetére
Na az eredmények: Intel Burn Test progi legfrisebb verziójával a beállítások:
Stress level: Standart 1024 mb
Threads: AUTO
Times to run: 5
2,4 ghz alulfesz 1,104v-ra 51 fok max IDLE 32 fok a cpu kupakja csak!
3,3 ghz 1,296v 70 fok max IDLE 35 fok a kupak ennyi lenne!
Ja és nagyon jó sztem a hőelosztása ennek a féltéglának mert egy pillanat alatt visszahűl 70 fokról 39 fokra a cpu!
A primeos teszt egy kis kiegészítésre szorul: azért lett 75 fok a small ftt-nél mert 3,4 ghzn járattam biosba 1,4vot adva nem 3,3 ghz-n csak hogy javitsam magam. -
Angyom
tag
válasz
->Raizen<- #24126 üzenetére
IBT-vel nem teszteltél? Hátha jobban megdolgoztatná a prockót
Csak kiváncsiságból kérdezem, én pl. annak örülnék a legjobban ha ugyanúgy ezeken a prime tesztelt órajeleken letolnál egy röpke IBT-t és látnánk a különbséget. Lehet kevesebb mint amire számítok, csak érdekességképpen jegyeztem meg.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
->Raizen<- #24126 üzenetére
Az ok. 80-85-ig el lehet menni, bár a 85 már nem ajánlott 24/7-re túlzottan. 75 bőven belefér még. 1,4V felett meg ne is kapcsold be az LLC-t. A feszkilengés miatt már elég kemény tüskéket kapna szegény Q6600. Gondolom még sokáig szeretenéd használni...
-
->Raizen<-
veterán
Na srácok vettem egy mugen 2 hűtést a q6600 g0 cpumra. Mit gondoltok jól fekszik fel? 1,104vra alulfeszelve (vid 1,2750) 50 fok full load prime 95 small fft-nél 3,3 ghz-n 1,296von 65 fok max szintén prime 95-el terhelve. Viszont ha adok a biosba 1,4vot akkor ledroppol 1,344re terheléskor és akkor már 75 fok! Jóknak számítanak ezek a hőmérsékletek? Ja llc-t nem kapcsoltam be 1,4v-hoz. Ja és van még egy dolog a north bridge chip 42 fokon marad full load primenál is de ha pl játszom metro 2033al 54 fokra felhevül ezt még birja a lap tartósan? Ki kellett venni a plexi oldallapból a 12cmes coolert mert a mugen 2 bordája belóg a helyére. Nem is tudom hogy tudnám lehűteni.
-
1hijjanhusz
senior tag
köszi a válaszokat.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Angyom #24122 üzenetére
pontosan... a q9x00ával meg ott lenne a baj, hogy a lap gyárilag csak 1333mas FSBt tud. quaddal meg a csillagos 1600as OC érték nem biztos meglesz... q9300asnál 400as FSBnél még csak 3.0án van az ember, q9400al 3.2őn, drágábbnak meg egy ilyen laphoz nincs értelme.
szóval mindenképpen lesz vele szívás rendesen, amíg stabil lesz benne a proc
-
Angyom
tag
válasz
1hijjanhusz #24120 üzenetére
ha megadod neki a feltételeket akkor sokra képesek, melléktermék rengeteg hő és fogyasztás
. Szvsz jobb választás egy Q9xxx széria manapság már szinte minden szempontból. Azonban akármit is veszel, a lap kevés fog lenni a tuningokhoz. Gyengusz feszellátási rendszer, nincs fet hűtés, "gyenge" bios stb.
TX2-vel sem jutnál sokkal messzebb, Q66 fölé az picike, alap órajelen azonban elég. -
proci985
MODERÁTOR
válasz
1hijjanhusz #24120 üzenetére
9x266on mennek alapból, tehát 1066os az FSBjük. az alaplapod hivatalosan 1333mat támogat, tehát 9x333 biztosnak tűnik. 1600as FSBt is ír az Asus oldala, de az olcsó asus lapok quaddal a nem hivatalos specifikációt nem mindig tudják úgy, ahogy az ember elvárná.
amin bukhat a dolog, az egyrészt a négyfázisú áramellátás, másrészt a 4pines procicsatlakozó, harmadrészt a hyper tx2es. 3.0-3.4 procitól függően esélyes, fölötte egyrészt sok fesz kéne (figyelembe véve a várható dropot, olyan 1.45-1.50 között kéne biosból állítani), másrészt nagyon melegedne. az alaplapi FETekre mindenesetre ügyelni kell.
-
1hijjanhusz
senior tag
Sziasztok.
Gondolkozok, hogy veszek egy q6600-at. Egy asus p5ql pro p43 lapba egy cm hyper tx2vel házasítva kerűlne.
Tuningban mire képesek ezek a procik?
köszi. -
proci985
MODERÁTOR
válasz
richie877 #24118 üzenetére
ez gyors volt
3.5öt csak óvatosan, Tiednek alapból eléggé sok fesz kell. Biosból 1.500 fölött adni tilos neki, bár 1.45 fölé menni se nagyon ajánlott. hőfokokra nagyon ügyelj.
ha utolsó revíziós a ds3red, akkor kb tud fogyasztást is mérni pl everestből vagy a mellé adott DES progiból. olyan 150Wig mindneképpen jó leszel, fölötte csak óvatosan. házhőmérségletre (ha elkezd az NB hőfok nőni, az valamit jelent...) szintén ügyelni.
-
richie877
csendes tag
köszönöm mindkettőtőknekcsak egy kicsit már elsiettem és TX3 lett belöle
remélem azért majd ezzel is tudok valamit kezdeni!vagy is a stabil3.5GHz-t
+vettem bele előre is egy ventit!hátha igy jo lesz!
-
Angyom
tag
válasz
richie877 #24115 üzenetére
igazából csak a próba alapján látnád, hogy beférne-e a XIGMATEK BALDER SD1283, azonban én most utánajártam a méreteknek, így talán adhatok egy kis bíztatást
Én házam: Thermaltake M9.
Méretek: H x W x D->440.0 x 200.0 x 495.0 mm.
Procihűtőm: CM Hyper 212.
Méretek: 122 x 98 x 160 mm
A te házad: Codegen 604AL-CA.
Méretek: H x W x D->440 x 195 x 515mm
A kiválasztott hűtő: Xigmatek SD1283.
Méretek: 120 x 50 x 159mmEredmény: Amikor megvettem a hűtőt, akkor már megvolt a házam, de nem méregettem semmit. Így a véletlenre volt bízva, hogy befér-e a hűtő. Mindaddig örültem, amíg az oldallapot fel nem tettem. Utána meg nagyon örültem. Mert befért. A hőcsövek csúcsa az oldaltól pontosan 12mm-re van. Megmértem. A méreteket azért vázoltam fel felntebb, mert hasonló helyzetben fogsz lenni, és ha minden passzolna, akkor be kell férjen a hűtő. A házad 5mm-rel keskenyebb, a hűtő 1 mm-rel alacsonyabb, így 6mm kell legyen a hézag. Elméletben.
Próba szerencse -
proci985
MODERÁTOR
válasz
richie877 #24115 üzenetére
fogd a centit és mérd le a házat
a Xigma oldalán kell lennie infonak (ha nem, ph!n nemrég született róla egy blogbejegyzés, az írójának biztos van ilyen hűtője, szóval vele venném fel a kapcsolatot).
elvileg ha eléggé alacsonyan kezdődik a lamellázás, akkor van rá esély.
-
richie877
csendes tag
bocs a dupla comiért de akkor már XIGMATEK BALDER SD1283 amit te is ajánlottál már ne is jusson az eszembe?
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
richie877 #24112 üzenetére
mennyi feszt kap loadon?
azzal a házzal eléggé meg lesz kötve a kezed hűtő tekintetében "toronyhűtők" közül AC7 és TX3 befér, de semmi nagyobb (IFX14 nekem emiatt áll a polcon). vinyók hűtésére ügyelnék, nekem tetőtérben rendszeresen leállt anno abban a házban a gépem túlmelegedés miatt, bár ott volt 35 fok. ugyanígy, elölre és hátulra 1-1 80as ventit érdemes bepakolni. alapvetően nem tudom mennyi hőt lehet belőle kivezetni (inkább nem próbáltam), de olyan 200-250Wnál még nem áll meg benne a meleg.
apropó: ugye nem a házhoz adott táppal tuningolod a quadot?
-
richie877
csendes tag
válasz
proci985 #24111 üzenetére
probáltam 1.37500-őn és teszt alatt kék halál és ujraindit utánna 1.4000 és ugy stabil volt és 78 fok főlé nem ment!mondjuk a gyári hütővel!áprilisba veszek egy komolyabb hűtőt!csak mien legyen 15k-t adok ki érte!!amugy az alaplapom egy gigabit p35-ds3r a házam meg egy codegen http://www.codegenworld.com/03_products/index.asp?max_id_search=11&min_id_search=33&pro_id_search=242!ebbe mien jominöségü hütőt érdemes venni?
-
proci985
MODERÁTOR
a Corsair felejtős, tudásához képest drága. jobb léghűtők mind verik. Thermalright Ultra 120(Extreme), Thermalright IFX14, Noctua NH-D14, Prolimatech Megahalems, Xigmatek S1284 (úgy emlékszem ez ment tőlük nagyon jól), Scythe Mugen2 mind alkalmas a célra.
a lap jó kérdés, igazából megfelelő házszellőzés mellett a házhűtőknek le kell húzniuk a meleget a lapról. gyakorlatban a lap hűtése rendesen szellőző házban nem szokott baj lenni. általában a táp/egyik házventi direkte a lap felső széléről húzza le a meleget, a hátsó venti pedig a lap hátsó/felső széléről. az SB környékén meg a GPU általában elég szelet csinál. rosszul szellőző házakban mondjuk az AC7 illetve az egyik Xigmatek tol levegőt lefelé a fetekre is, a TX3mat ennyire nem ismerem.
épeszű ill 24/7es használat mellett általában a csúcskategóriás lapok hűtésével nem szokott baj lenni.
richie877: arra ügyelj, hogy a ház szellőzzön rendesen. 80-85fok még éppen elviselhető. 1.415 fesz 3.0ára szerintem nagyon magas, bár kérdés, hogy prime/burnin közben mennyit is kap a proci. lassan jön a nyár, gondolni kell mi lesz akkor, ha 10-15fokot nő a szobahő
-
smisa
őstag
Corsair CWCH50 [link] ilyet használt már valaki?
-
-
richie877
csendes tag
visszaolvastam és lefuttattam intel burn testel is és igy már elérte a 80 at is ez már sok?
speed fan programmal mértem! -
richie877
csendes tag
Sziasztok!
Nekem van egy Q6600-om ami 2400MHz-n ketyeg felhúztam 3000MHz-re 9*333
És az lenne a kérdésem,hogy maximális terhelés alatt pl: CINEBENCH R11.5 alatt max 70fokosra megy fel az még elviselhető?ja és alap feszültsége 1.3250 amit megemeltem
1.4125 re szerintetek kell az neki vagy vehetem lejjebb is?a hűtőm gyári egyenlőre
választ előre is köszönöm! -
proci985
MODERÁTOR
lehet, hogy a coretemp más TJmax értéket tud. a b3 és a g0ás verzió között 10fokkal megnőtt a TJmax érték (ez egy viszonyítási maxérték), lehet a CoreTemp emiatt mutat más értéket. az Everesttel emlékeim szerint nem volt hőfok probléma. lap saját szoftvere (cdjén kell lennie) mit mond, hány fokos?
az 1.18Vos érték prime közben normális. van egy drop, ami kb azt jelenti, hogy biztonssági okokból a proc kevesebb feszt kap a biosban beállítottánál.
80 az még belefér, bár hosszú távon nem egészséges. tuning esetén érdemes beszerezni q66okhoz valami jobb hűtőt.
-
smisa
őstag
Sziasztok
feltettem a Q6600-t 1,225V-el 9x333-ra, megy vele gond nélkül de a stock hütő miat (szerintem) felmegy 80,77,71,69 fokra a CoreTemp szerint. Az Everest csak 1.18V mutat és 10 fokkal kevesebbet melyiknek higyek? ill. a 80 már magas?
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Futás, futópályák
- DOOM - The Dark Ages
- Kompakt vízhűtés
- Synology NAS
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Note 14 5G 256GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX One S 512GB lemezes játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 256GB Natural Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3002, 90% Akksi
- LG 27GR83Q-B - 27" IPS / QHD 2K / 240Hz & 1ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync / DisplayHDR 400
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest