- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
- Milyen processzort vegyek?
- Azonnali fotós kérdések órája
- Milyen notebookot vegyek?
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Vezetékes FEJhallgatók
- OLED TV topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
PH-User
addikt
3,6GHz with 1,376V
-
Angyom
tag
válasz
Gaboman #23886 üzenetére
MB Intelligent Tweaker-> System voltage control gondolom manual-on van már, ott lejebb a DDR2 OverVoltage Control adj neki +feszt, arra figyelj, hogy -ha jól tudom- a giga lapok a gyári 1,8v helyett alapban 1,9v-ot adnak a memóknak, így kalkulálj. Időzités feljebb, DRAM Timing Selectable (SPD)->Maualra át, majd írd át az értékeket. Ha Reset után nem jön be a gép, akkor visszaállítja majd a memókat, ha nem bírja/kevés a fesz stb.
-
Gaboman
nagyúr
válasz
->Raizen<- #23882 üzenetére
3195Mhz,csináltam 100% terhelést az Everestel és azok az értékek jöttek ki.
-
Gaboman
nagyúr
válasz
->Raizen<- #23882 üzenetére
Köszönöm,megnézem akkor!
-
->Raizen<-
veterán
válasz
Gaboman #23881 üzenetére
Az mch-t állitsd 0,1v-ra a cpunak adj annyi feszt hogy primeal full loadbe a cpuz 1,296v-ot irjon. Mivel a lapod droppol valamennyit adj neki 1,325 körül. Az én procim 1,2750 vid-es szal nekem a fent említett feszek kellene a stabil 3,3 ghz-hez. De lehet neked több vagy kevesebb fesz is elég.
-
Gaboman
nagyúr
Segítségeteket kérném,lenne egy GA-X38-DS4es lapom és hozzá egy Q6600,Kingmax DDR2 1066Mhz.
Szeretném a procit 3300on járatni,jelenleg 3000Mhzen megy de így nem hajtja ki a 4870X2/GTS250 hibrid rendszerem.
Valaki a pontos értékeket le tudná írni mit mennyire állítsak be?
Nem vagyok egy nagy proci tuningoló úgy hogy szájbarágósan kellene mint egy kezdőnek. -
barnam_
nagyúr
válasz
PH-User #23875 üzenetére
És alaplap mennyiért lenne hozzá? (Úgy értem hogy ha eladnád a mostanit, mennyit kellene még rádobni.)
úgysem tudnám 3,6GHz-en stabilan használni.
A Phenom-ot meg ha igen, akkor adhatod neki a feszültséget, és bírd lehűteni.
Egyébként 8-as szorzóval jó esélyed van rá, a Q9550 a 8.5-es szorzóval meg P35-ben is fog 3.6-ot menni.Olyan 40, 45k körül már biztosan találni a hwaprón Q9550-t. A PhenomII se lenne olcsóbb ha hozzáveszed amit még rádobsz az alaplapra.
-
barnam_
nagyúr
válasz
PH-User #23873 üzenetére
Mi a baj a Yorkfield-el ezen a téren? Én ahogy észrevettem, azonos cpu/fsb/memória órajelek esetén nincs különbség a Wolfdale és Yorkfield között.
Mennyibe is kerül egy 965 BE? Lefogadom hogy közelít a 40k-hoz. Annyiért meg már vehetsz használtan Q9550-t, amihez nem sok köze van a 965 BE-nek... Vagy Q9400 használtan, ha találsz. A lényeg a min. 8-as szorzó, mert P35-ben kb. 450Mhz-s fsb-vel kell számolnod. Az pedig 3.6Ghz, amit alacsony feszen tud, és nem kell azon aggódnod hogy megfő mint a Qazán, egy egyszerűbb HP-s hűtő elég rá.
-
Angyom
tag
válasz
proci985 #23868 üzenetére
ahogy tapasztaltam, ez a fesz ugrálás nagyon nagy mértékben függ az alaplaptól, azaz a feszellátó részlegtől. A P5B-mben képes volt 9x333-on 0,15v-ot is ingadozni a fesz, dropolni a lap. Itt meg is látszott a 3 fázis. Havernál nézem az EX-38 DS5-öt, ott az E6700 3.5ön ment, a lap 0,02v-ot dropolt, halál stabil volt a fesz (C. TX750W-al).
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
proci985 #23862 üzenetére
végre lett időm finomhangolni a cuccost...
szóval úgy néz ki, tényleg nem pontos a feszültségek kijelzése (kíváncsi lennék egyébként, más lapokban mennyire pontos), jelenleg 1.184 és 1.200 között ugrál. Vbios 1.2500.
furmark@600x600+smallFFT fut (blend 4 giga fölött értelmetlen szvsz, nem tudja beterhelni a teljes memóriát), közben valós terhelés szimulálása címén losslesst hallgatok (foobar2000) és IE8/msn/skype aktív. a proc fesze pedig mint feljebb mondtam, ugrál.
tehát, ha a lap valamit kiír stabilan, attól még némi váltakozás lesz.
a fogyasztás proctól 60W, a vidkari felől olyan 100W lehet, van a rendszerben még 3 7200as vinyó, 2 lowflow és egy medium flow 80as, két midflow 120as, egy dvdíró, 4x2g ram és a ds4. tehát a rendszer fogyasztása nem túl magas (a corsair körülbelül félig van terhelve), a jelenség mégis adott.
-
PH-User
addikt
Lehet, hogy elhagyom a Kentsfield kört.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
jumbo71 #23852 üzenetére
bocsi, a linkelt oldalon egy aerocool házzal nyit, ami alultápos és az oldalán van egy hatalmas szélkerék. megnéztem megint, és rájöttem nem olyanod van
naszóval: ott egy 120as ventinek hely a gépház hátán. oda szerintem érdemes lenne beraknod egy ventit. berakhatsz nagyobb hűtőt, de szerintem nem az AC7en múlik, hogy melege van a procidnak, a ház szellőzése egyszerűen kevés. esetleg mehet előre és oldalra (a vidkarira) is, de a hátsó tűnik nekem fontosabbnak. ha nincs megfelelő szellőzés, akkor a házban beáll a meleg (tápok 40fokig nem szoktak nekiállni nagyon teperni, az meg már bőven sok). persze ha nincs rajt az oldala, akkor nem, de attól függetlenül a szabad légáramlást akadályozza a ház többi része.
rossz házszellőzés mellett berakhatsz akármekkora hűtőt, meleg lesz. mondom, nem létezik, hogy 15 fokkal gyengébben teljesítsen Nálad az AC7, mint nálam nagyobb órajelen egy codegenben
.
zárójelben: az asztalra rakott gép hőfokban verhetetlen, de olyan 2 fokos távolságra egy zárt, zajcsillapított és nem hűtésre optimalizált ház is meg tudja közelíteni.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
barnam_ #23860 üzenetére
valamint Angyomnak is válasz, köszi az észrevételeket mindkettőtöknek!
megpróbálkozok némi feszemeléssel, remélem menni fog.
valami pici csökkenés lehet, a lap által kiírt fesz nem teljesen pontos. 0.012-0.016os lépcsőkben tud mérni ahogy észrevettem (pl 0.996 után tudott adni 1.008at, majd 1.024et, majd 1.040et). ez igazából lehet az áramellátó részleg "gyengesége" (finomabban nem tudja átalakítani a 12Vt), vagy a mérőrészleg "hibája" (implementációfüggő, hogy a mintavételezés hol és hogyan történik), vagy csak simán kerekít a user felé visszaadott értéken (egyébként pici eltérések lennének folyamatosan). idézőjeleket amiatt raktam, mert azért eléggé pontos.
a dolgot alátámasztja, hogy pl 1.0375nél és 1.0500nál ugyanúgy 1.040 idle és 1.024 loadot kapott a proc, tehát a gyakorlatban a biosban beállítható értékek finomsága nincs teljes átfedésben a valós feszekkel.
játékok... na ott voltak furcsaságok, emiatt is néztem meg mégegyszer a dolgot. viszont nem igazán tudtam levonni egyértelmű következtetést:
- Stalker CS: GPU folyamatosan 100%on, furmark szintjén izzít, CPU 25-50% között általában, memóriaintenzív (SoC 32bit limites volt, tehát 1670mbt evett max rendszermemből), nem hibázik.
- Supreme Commander: aminek az égvilágon minden a bottleneckje (kivéve vinyó). nem hibázik.
- Shift sem hibázik
- Half Life 2 pár percen belül kilép, pedig elvileg egy magot tud csak terhelni
- Race07/STCC: néha textúrahibák -hm-, néha simán kilép, néha meg merevrefagyasztja a rendszert
- Bioshock: UT3 engine, tökéletesen megy.
- Sacred2: két magot terhel, néha kilép (nem egyértelműen a gép hibája), egyébként 1670megát eszik és erőteljesen terheli a GPUt.... valamint régebben a Dirt folyamatosan eldobálta magát, sehogy sem bírtam 100%osan stabilizálni. a lemeze nincs nálam, de van egy olyan rossz érzésem, hogy ez is a hibák okai között volt. igazából a dolog annyira nem volt egyszerű, akkoriban baj volt a 3870esek drivereivel (bónusz: háklis MSI OC modell) és a P5K se segített a debugolásban (azért a 0.14 drop 1.35 alatti beállított fesznél erős volt).
-
Angyom
tag
válasz
proci985 #23859 üzenetére
szerintem is kevés lehet a cpu fesz. Adj neki picit még, 1,2-ről 1,22-re és úgy ess neki minden tesztnek megint. Szvsz érdemes kipróbálni, mert a többi értékek nekem jónak tűnnek. Ennyi feszemelés lehet már stabillá teszi, hőfok/fogyasztásban meg nem fogod szinte észrevenni sem.
-
barnam_
nagyúr
válasz
proci985 #23859 üzenetére
Szerintem ez a gond: feszek (everesttel mérve)
Mert attól hogy az everest nem jelez változást, lehet hogy valójában kicsit csökken a cpu fesz. (ugye a nagyobb terhelés hatására)
Ha külön külön a prime, és a furmark is megy gond nélkül, akkor ez lehet a probléma.Valami cpu intenzív játékot próbálj ki, kíváncsi lennék hogy ott is előfordul-e a probléma.
-
proci985
MODERÁTOR
:mérgelődős ikon:
gép smallFFT és blend stabil (előbbi futott vagy 3-4 órát) stabil, vidkari megintcsak stabil magában (min fél óra fánk), kíváncsiságból elindítottam őket együtt. proc továbbra is 1.184et kapott, 15 percig minden ok (feszek stanbilak, hőfokokra is kíváncsi voltam), közben elkezdtem multitaskolni is (mire jó a q66
), tehát hangkari is ment, net is ment, msn és skype is ment 2-2ablakban. aztán 15 percnél, amikor éppen ki akartam kapcsolni primeot (addig leraktam tálcára, tehát amikor épp beléptem volna a meghajtóra újraindítani, win7alatt nem működik a tálcára lepakolás primeal), egyszercsak kékhalál meg nem nevezett indokkal.
naszóval, vinyók 30-32 fok körül, lap 40-41 fokon végig (tehát a ház nem melegedett be nagyon), CPU és GPU is 58fokon, GPU ambient 45ön.
VCPU (load): 1.184
G(MCH)/NB: +0.100
Ram: +0.100 (négyet hajtok 2gigásmodulokból)
minden más alapon, loadline kikapcsolva.GPU alapon (800/1125) catalyst 9.12vel, proc 9x333on, memóriák (mind a négy) 3:2 osztással 1000@cl5-15ön (geil black dragon, 5ös és 8as széria párban). lap P35DS4 F10es biossal. OS win7.068.
feszek (everesttel mérve):
idle: 3.31, 5.24, 12.19
load prime: 3.31, 5.21, 12.25
load fur: 3.31, 5.16, 12.25 (GPUcaps menet közben egy magot teljesen leterhel, proc 28Wot kajál)
prime+fur: 3.31, 5.13, 12.25proc végig 1.184 (mmint loadolva, idleben 1.200), ramok végig 1.92.
szerintetek ki lehet a hunyó? hőfokok szvsz kizárhatóak, talán a procnak kéne kicsit több fesz (de elvileg ennyi fesszel magában stabil)? memóriák elvileg végig ugyanannyit kapnak, lap szintén, az 5V ingása 2% körül volt, a többi nem mérhető.
-
barnam_
nagyúr
válasz
PH-User #23855 üzenetére
Nem rossz
A vga-nk teljesen más, de a procit össze lehet hasonlítani3.2Ghz-en megy.
-
barnam_
nagyúr
válasz
ImpersonatoR #23853 üzenetére
Azért mert terhelés hatására a táp nem tudja azt a feszültséget leadni mint terhelés nélkül.
Ezt nevezik vdroop-nak, a load és idle fesz közti különbség. -
-
PH-User
addikt
Megjöttek a memóriáim, toltam gyorsan egy Vantage-t is. [link]
-
Hunyus
senior tag
Jó lenne nekem is valami jobb hűtő,mert ez a cooler master hyper tx2,nem az igazi,szal tuningosoknak nem ajánlom.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
jumbo71 #23845 üzenetére
ventik hogyan vannak beállítva?
a 25fokos lakáshőmérséklet magában nem probléma, nálam tavalyelőtt nyáron volt 35fokos szobahőm nappalonta pár hétig
mondjuk elöl/hátul 120assal és egy oldalsó 250essel akkor is baromi magas hőfokjaid vannak.
több venti még nem jelent feltétlenül több zajt is.
ja mielőtt hűtőt cserélsz feltétlenül mérd le, hogy befér e a házadba...
-
jumbo71
tag
Oké,köszike mindenkinek a tanácsot.
Akkor hajtok egyet -
Robi BALBOA
őstag
-
Angyom
tag
-
PH-User
addikt
-
Tcm
tag
SEGÍTSÉG!
Bios-t próbáltam frissíteni Win7 alól! ASUS P5B Deluxe! 1216 ról 1238-as BIOSra.
Amint láttam a Bios törlést megcsinálta, de beírni az új BIOSt már nem tudta a program.
"Unable to detect ASUS BIOS" hibaüzenettel már a program sem indul.
Nem merem a gépem kikapcsolni, mert akkor valószínűleg lesz egy darab fémhulladékom.
Mit tudok csinálni????
-
Angyom
tag
válasz
jumbo71 #23836 üzenetére
CM 212-m van 2db gyári ventivel, voltage szabályzással, így idle 1300-at forog. 9x333-on és 1,28v-on (1,25v load vid)megy a proci, 22 fokos szobában IBT core temp szerint 61 fok a legmelegebb mag. Idle 32-34-en megáll. Házszellőzés, elől 2db 12-es venti befele, hátul a hátsó procihűtő fújja ki a levegőt, nincs külön házventi. Oldallap fent.
Csak tájékoztatásképen írtam le, ez a hűtő (nálam) ennyit tud kb.
-
Tcm
tag
Sziasztok!
Segítséget kérnék! Van énnékem egy Q6600as procim. Új kora óta 3600on megy. Ezt akkor még 1.425 biosban beállított feszültséggel szépen tudta. Manapság viszont egyre feljebb kell emeljem, hogy stabil legyen a gép. Most olyan 1.5V-on stabil kellően. Ez a proci hibája lehet, vagy az alaplapé?
Alaplapom egy 3 éves P5B Deluxe. Új kora óta együtt vannak.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
jumbo71 #23838 üzenetére
szerintem akkor inkább azon kéne fejleszteni... levett odlallapnál jobb a légcsatorna házon belül.
izé... van valami venti a házon? vagy milyen ház egyáltalán?
felfogatás rendben van?
az az 50fokos idle... szóval én egy codegenben 50fokos load alatt vagyok egy ugyanolyan hűtővel, magasabb órajelen (sőt picit magasabb feszen magasabb órajelen voltam olyan load hőnél). tehát az a hőfok baromi magas. hacsak nem a radiátor fölé van rakva közvetlenül a gép, valami nagyon nem stimmel Nálad.
a proc nyoma a hűtőn normális.
-
jumbo71
tag
válasz
proci985 #23837 üzenetére
Házhűzés??lool
nincs oldala a gépnek.most hogy igy jobban belegondolok,van alata egy kazán.Mármint a proci alatt.Egy ref.4890-es Az is melegítheti,nem??/60fokos alapjáraton a vga/
A proci a VID-nek megfelelően 1.2250 ra van állítva.
Jelenleg 1-2% proci használat mellett is 50 fok környékén van,valamivel kevesebb mint 1000-es venti sebességnél,fordulatnál.
karistolva nincs,hanem a proci szélei hagytak mély nyomot benne. -
-
proci985
MODERÁTOR
-
jumbo71
tag
-
PH-User
addikt
válasz
proci985 #23825 üzenetére
A probléma pontosan az, vagyis úgy vettem észre, hogy ha be van állítva 3,4GHz-re a proci és este kikapcsolom a gépet, majd áramtalanítom, reggel visszakapcsolásnál nem megy a hálókártya. Miután visszaállítottam alapra, akkor megy, utána visszateszem 3,4GHz-re és akkor is ugyan úgy működik a hálózat.
Nem fogom áramtalanítani... -
Angyom
tag
válasz
barnam_ #23818 üzenetére
Mielőtt vettem a 6600-ot, előtte E6850-em volt Asus P5B-vel. Idle ekkor 148W volt a gép összfogyasztása. Eztán váltottam->q6600 és Giga P35DS4-> 128W most a gép idle fogyasztása. természetesen alapórajeles adatok, de érdekes. Azt vettem észre, hogy a P5B hatalmas zabátor, akihez került haverhoz, ott megdobta a fogyasztást.
-
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
PH-User #23809 üzenetére
a fene tudja
valahova 100-130W környékére tippelném. amiket beírtunk, azok az értékek EP lapokból származnak (a rev2.1es p35ds4 a gyakorlatban EPs), tehát a lap tud mérni átfolyó áramot, aztán áram*feszből kiadja a fogyasztást. többen ellenőrizték falból, az érték eléggé pontos volt.
kalkulátorhoz: az enermax oldala nálam pl nem stimmel, 2.4@1.00ra ír 50Wt 27 helyett, 3.0@1.18ra 100Wt 60 helyett, 3.0@1.26re 118Wt 80 helyett, és 3.6@1.48nál kizárt, hogy megállt 190Wnál a fogyasztás
.
400W hm. pont akkorám van! más kérdés, hogy majd 100%os ráhagyással.
msn+zene az max 5%os procterhelés, szóval a proc ott nem nagyon eszik.
-
Angyom
tag
válasz
PH-User #23809 üzenetére
3,4-en 1,344v-nál a procid 155+-5W-ot kajál. Viszonylag jó az enermax.com kalkulátora, több fesz értéket és órajelet is próbáltam, Everesttel lefigyelem és a kalkulátor is eléggé hasonló eredményeket dobál ki. Szal sztem megbízható.
Érdekes azért, 3,6-on 1,45v-nál már 190W fölött kajál -
proci985
MODERÁTOR
válasz
PH-User #23801 üzenetére
igen, az a 100ból 1, a topikban volt két darab olyan.
meg volt olyan is, ami 3.6@1.48 Vloadon legyőzött egy IFX14et két 2000rpm / 140m3/hs ventivel. házon kívül és egy kissé átventizett Cosmosban is. egy 200m3/hs ipari 120x28al is. a fogyasztásra lehet tippelni, a hűtő kifogyása alapján lehet a táp se állt messze a túlfeszvédelem aktivizálódásától
3.6ra a kisebbik Xigma a maga 8kjával a lowbudget kategória, egyébként meg TRU(e) minimum 1500as ventivel. optimálisan meg valami rendes víz...
aztán: fogadd meg, amit Speed(R) mond. prime + furmark, mert a tápodnak is van némi feszültségingadozása (azok a hülye áramkörök...), és terhelésnövelés hatására általában a fesz csökken. namármost, ha még 100-200Wo bekap a táp, akkor valszeg csökken egy icipicit a leadott fesze a 12Vs ágon... ami adott esetben pont elég, hogy az 1.ABC CPUfesz 1.ABC-0.001 es fesszé menjen át (ABC decimális szám, például 264, tehát 1.264 helyett kevesebbet, mondjuk 1.263mat kap a proc, amin már hibázik), amin azonnal eldobja magát a proci. a játék kilép, te meg nézel, h mivan.
-
Speed®
titán
válasz
PH-User #23805 üzenetére
Mi a péknek? Negyed óra IBT is bőven megteszi..nekem sosem volt így gondom. Az sokkal inkább fontos, hogy IBT/P95 mellett fusson egy furmark vagy valami hasonló, hogy a VGA is rántsa meg a lapot/tápot, ezzel kiküszöbölve az emiatt jelentkező drop okán fellépő instabilitási problémákat..
Nálam 3.33GHz P95ben 1.264en stabil, furmark mellé 1.28 kell, különben hibázik. És ugyanígy játékok alatt is, tehát nem véletlen a dolog, ennyi plusz kell. -
Hunyus
senior tag
Hát tudom hogy nem valami jó ez a hűtő,nem tudom mi lenne az igazi hozzá.De kiderült hogy nem valami nagy tuningpotenciával bír a procim
.Ennyi sikerült
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- PlayStation 5
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen processzort vegyek?
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Azonnali fotós kérdések órája