Hirdetés
- Kinyitja a pénztárcáját az Apple, hogy behozza a nagy lemaradását
- Kína bekérette az NVIDIA-t, de szerintük nincs hátsó kapu a chipekben
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- 4 billió dollárt ér a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-cégek
- Milyen nyomtatót vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- RAM topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen egeret válasszak?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Milyen asztali médialejátszót?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
sanyiboy
csendes tag
és hogy érted hogy átkelene kötni a tápot?
-
sanyiboy
csendes tag
"ZoZZHun"akkor szerinted nem ment ki belöle semmi sem???az alaplapom tipusa egyébként Asrock 1600 twins p35 ma reggel szétkaptam ripityára,kiszedtem az elemt cmos reset minden megvolt de még csipog ugyan ugy egyfolytában rövideket egymás után gyorsan,monitort nem kapcsolja be,gondolod hogy a táp baja lenne?de hát eddig is birta a 350 w os tápot most mi lehetett vele akkor,fsb piszkálás után már nem adott képet:S most szerelöt várok majd ünnepek után ha csak esetleg valami csoda folytán nembirom beinditani.
-
-
sanyiboy
csendes tag
jah bocs atápom egy 350 wattos no name ha joltudom,de ment vele rendesen a gépem már ez a tápom van miota összeraktam ez ta gépet és vitte rendesen.
-
sanyiboy
csendes tag
jah amit elfelejtettem leirni,ugyebár igy kezdödödtt minden,fsb biosba 355 re tettem semmi +voltot nemadtam neki,ujrainditottam nemvolt kép!!!jumperoltam a lapot az fsb nél 1066 ra akartam fixálni,egyszer ujraindult volt kép 2,4 ghz en ment,nah azóta semmi!nem volt se sipolás se semmi,ki is volt kötve a kis pc hangszoró mondom rákötöm hogy legalább a sipolást tudjam,nah és azóta csak csipog nem sipól!!folyamatosan megálás nélkül rövid szüntekkel röviden és gyorsan!
-
sanyiboy
csendes tag
pedig csináltam már cmos resetet ki is vettem az elemet,de ugyan ugy sipol nagyon sokat egymás után röviden egyfolytában,akkor van remény hogy még jó lehet az alaplap meg a proci?nemhinném amugy én sem hogy kilövettem enyitöl:S még ha véletlenül el is néztem a jumperelést és 1600 ra tettem az alaplapom akkorse léne hogy kilöje egyiket sem én szerintem,mert végül is ha ki is ment valameik bizom benne hogy akkor inkább a lap!procit nem akarok venni:S de amugy megnézem a kézikönyét mit ir,köszi a segitséget,ha tudtok még segiteni nagyon megköszönném.
-
MiB
tag
válasz
proci985 #25193 üzenetére
Jah és a legfontosabbat elfelejtettem megemlíteni hogy restart után a POST-nál sincs kép sehol se!
"4870 50-60Wal többet fogyaszt. táp emiatt lehet többet droppol feszben, szóval lehet feszeken kéne utánnaállítani: ami elég volt a 88gtvel, az nem biztos elég lesz a nagyobb fogyasztású 4870el is."
Milyen feszt kéne állítani a videókártyához? Esetleg ha leírom a bios beállításokat tudnál segíteni?
"drivert előtte leszedted rendesen? lehet kéne egy full reinstal."
Leszedtem, de nemcsak windowsban nincs kép.
-
proci985
MODERÁTOR
3800ra van húzva... O_o mivel hűtöd?
pciE frekit fixáltad?
4870 50-60Wal többet fogyaszt. táp emiatt lehet többet droppol feszben, szóval lehet feszeken kéne utánnaállítani: ami elég volt a 88gtvel, az nem biztos elég lesz a nagyobb fogyasztású 4870el is.
drivert előtte leszedted rendesen? lehet kéne egy full reinstal.
sanyiboy: hány rövidet csipog? elvileg kábel, rövidzár vagy tápellátás hiba lesz.
táp milyen?
jumpereket visszaállítottad alapra?
-
sanyiboy
csendes tag
sziasztok,légyszi valami ötletet ha tudtok adni nekem,hát most nagy bajban vagyok érzem,a problémám a következö lenne,adott egy Asrock p35 twins alaplap 2x2gb kingmax ddr3 1333 mhz memó,intel core quad q6600 as proci nah meg egy 350 wattos táp,szoval az a problémám hogy ugy akartam beálitani az fsb-t mivel ennek a lapnak lehet jumperolni ott legalul,szoval a biosba az fsb-t 355 re huztam,ujraindult nem adott képet,aztán az alaplapon leakartam fixálni 1066 mhz re,sikerült is egyszer ujraindult azota se kép se hang,probáltam már mindent amit csak lehetséges,cmos reset elemet kivettem de semmi,én nemhinném hogy ennyitöl elszált volna a lap vagy a proci,még is van egy olyan rossz érzésem hogy valameik elszált :S:S nah már most bekapcsol a vga pörögnek a ventik meg minden,de viszont egy folytában csipog rövideket gyorsan egyfolytában abba se hagyja,ha kiveszem a memót akkor hosszan csipóg tehát gondolom azok jók,a vga megint csak jó szerintem mert hát azt tán csak nemvághatta ki,én csak az alaplapra procira tippelek,procit is kivettem ugy is inditgattam,de nincs kép!pedig olyan jó kis gép volt sajnálom nagyon
jah és a 350 es táppal mülödött faszául minden semmi baj nemvolt vele!!!esetleg tudtok valami tanácsot adni nekem vagy kuka?????elöre is koszi mindenkinek aki tud segiteni nekem.
-
MiB
tag
Hi
Lecseréltem most a 8800 gt-t egy 4870-re és mikor bekapcsolom a gépet teljesen rendben feláll a windows de a következő restart-kor már nincs kép viszont a windows továbbra is feláll és utánna akármennyiszer próbálom újraindítani nem lesz kép de a windows továbbra is feláll.
Testelgettem kicsit és ha nem húzom a procit akkor nincs ez a gond.A táp egy Cosair vx550, a proci egy q6600, 2 vinyó, 1 dvd, 3 ház venti, 2 proci venti és a 4870. A proci 3800-ra van húzva, persze csak akkor megy fullon ha kell a teljesítmény, amúgy 2500-on megy idle-ben.
Ezt simán vinnie kéne elvileg az 550 w-os tápnak. Nagyon fura ez, mi lehet a gond? Thx! -
sanyiboy
csendes tag
vagy 5 tesztig elengedtem hogy menjen de aztán nem változott semmit a proci hömérséklete,igy leálitottam,végül is 61 fok volt a max,és a ventilátor 2400 rpm et forgott.
-
sanyiboy
csendes tag
egyébként nem használtam még prime ot meddig futtassam le szerinted vagy is mennyi ideig futassam hogy megtudjam mekkora a legmagasabb höfok a procinak?
-
sanyiboy
csendes tag
bocs lehet rosszul irtam akkor le,de én ugy gondolom hogy a win7 akkoris jobban megdolgoztassa a procit,egyébként még primel most fogom letesztelni,még nem teszteltem le semilyen programmal,letesztelem és megirom mennyi lett.
-
sanyiboy
csendes tag
jah és win7 et használok ugytudom mivel a proci 64 bites a win7 sokkal jobban kihajtja a cpu-t.
-
sanyiboy
csendes tag
okés.köszönöm mindenkinek a sok ötletet tanácsot,szerintem igy hagyom akkor nempiszkálom,jelenleg fut dualba 1153 on igy a memória olvasás 7100 nemtudok jobbat,még annyi kérdés hogy egy quad core q6600 nál mikor bekapcsolom a gépet akkor 38 fok körül van a proci játéknál meg max 52-53 fok ez szerintetek jó?most kentem le nemrégen hütöpasztával,valamint egy radeon 4830 as vgam van az is olyan hogy alap höfok 38-40 fok,játéknál meg olyan 55 fok de ez a max! ezek szerintetek jó értékek?mondjuk azt nem csipem csak az intelbe hogy hango,mert nincsen feltéve a gépem oldala és mikor már ott tart hogy ilyen 50 fok azért süvit egy kicsit,gyári hütövan rajta persze.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
sanyiboy #25176 üzenetére
mégegyszer: ddr3 1066 és ddr3 1333 között a gyakorlatban elhanyagolható a különbség.
ha nem stabil 333on, akkor adj feszt a procinak, NBnek és FSBnek ott még biztosan nem fog kelleni. az a lap eszméletlenül droppol, 0,15-0,18 reális a biosban beállított fesz és a valós, proci álltal kapott fesz között.
mégegyszer: azt a lapot NEM q6600 tuningra találták ki. az asus (aminek az asrock még a p35ös időben a budge leányvállalata volt) előszeretettel hirdette olyan featureokkel a gyengébb lapjait, amiket a lap nem támogatott (pl p5k loadline calibration vakkapcsoló, ami nagy betűkkel kint volt az oldalukon is, és az égadta világon semmit nem csinált).
amit leírnak, az kb annyit jelent, hogy q9770at elvileg le kell kezelnie, bár annak 1600as az FSBje. az 1333as FSBt pedig úgy kell érteni, hogy megbirkózik azokkal a procikkal, amiknek alapból akkora az FSBje, viszont tuningra azon a lapon a VRM ellátás kevés. hát még ha feszt is kell emelned. ez kb olyan, mint a nevezett p5k (ami efölött a lap fölött volt az asus portfóliójában!) is vitte kétmagosokkal az 520as FSBt (nekem egy zseniálisan jó, 540esem volt), ehhez képest 333on a q6600at nem tudtam benne stabilizálni épeszű feszek mellett (1.43-1.45 kellett neki biosból).
q6600ak zabálnak, mint a disznó.
nyozo: alaplapok egy része nem engedi megsülni a procit. egy részüknél általában 85 foknál egész egyszerűen visszaveszi az órajeleket (thermal throttling). szóval valszeg azért sem gyorsabb, mert a proci nem dolgozhat a meleg miatt úgy, ahogy tudna.
egyébként 24/7es beállításokra 72fok fölé ne menjen soha semmi, nem tesz neki jót. nekem volt gyári hűtőm, 70 fokig ment 28fokos szobában, szóval pontosan elég, de elég. 90fokig nem szabadna felmennie.
19fokos különbség két mag között pedig biztosan azt jelent, hogy rosszul raktad fel a hűtőt.
-
Laci2277
senior tag
Lehet, de nem valószínű. Azok a játékok amelyek kihasználják a 4 magot ott gyorsabb a q6600-as, amik nem ott nem nyersz vele.
A 70 fok fölötti tartományt felejtsd el, mert károsodhat a proci, nem igazán egészséges. Ha újra pasztázás után sincs változás, akkor javallott egy jobb hűtő vétele.
-
sanyiboy
csendes tag
na de figyeljetek már,most jelenleg 288 on van az fsb je és stabilan fut igy 2,6 ghz en,a 333 at is birja akkor 3.0 ghz de egy idö után lefagy,akkor ezek szerint semmi féle megoldás nincs rá hogy használjam 333 mhz es fsb vel?memória fesz növelése vagy valami??most én nemakarom egyelöre lecserélni ezt a 4 magos procit meg alaplapot hisz minden mai játékot lazán visz!csak annyi gondom van hogy a 4 giga ddr3 as memó ugyebár 1333 mhz helyett most 1066 ,hz en fut és ráakarom álitani az fsb t ugy hogy vigye 1333 mhz en a memókat és ne fagyjon le!nemhiszem hogy enyire gáz ez az alaplap meg proci hisz meg is mutatom:
With four processing cores, up to 12MB of shared L2 cache¹, and 1333 MHz Front Side Bus the Intel Core 2 Quad desktop processors deliver amazing performance and power efficiency enabled by the hafnium-based circuitry of 45nm Intel Core microarchitecture.
itt irja hogy rálehet álitani 1333 mhz re,nah már most az alaplapnak is birnia kell legalább a 333 mhz es fsb-t!!! -
szinesz.bob
senior tag
Attól függ milyen játékokkal próbáltad. Futtasd le az Intel Burn Test-et normál és 10.
Bár félek nem fog végigmenni. Ja az alap órajel az 2400MHZ azon hajtod? Ha igen akkor a gyári hűtővel is végig kell mennie ha jól van felszerelve és megfelelően van pasztázva max 70C fok lehet. Az everest hőfokai csalnak. Nézed pl:real temp-el vagy core temp-el. -
nyozo
aktív tag
holnap lehet megpróbálom újra pasztázni.de amúgy az hogy játékokba szinte nincs semmi változás az betudható a magas hőfokoknak?
-
nyozo
aktív tag
everestel néztem a hőfokot ott úgy volt hogy cpu:89c cpu mag1. 87c cpu mag2. 74c cpu mag3. 70c cpu mag4 87c
-
nyozo
aktív tag
nem, az eredeti hűtőjét használom
-
nyozo
aktív tag
VGA-m:HD 5770 1GB GDDR5 everest szerint terhelés alatt 1.3250 V-t kap
-
nyozo
aktív tag
kemény 2 napja pasztáztam
(nem rég vettem a procit.) szóval nem értem mi lehet elvileg a hütő se volt poros. amúgy az a durva hogy anno E6500-am volt 2x2.93Ghz és amióta meg van ez a proci nem nagy fps növekedést tapasztaltam.
-
nyozo
aktív tag
beszorulni se szorulhat "elvileg" mert az oldalán van egy nagy venti ami szívja be a levegőt hátul és elől meg 1-1 venti fúja ki a levegőt
-
nyozo
aktív tag
hát a hűtő be van kötve és 3000-3200rpm-el pörög
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
sanyiboy #25158 üzenetére
1600as fsbt p35re rá szokták írni, de hivatalosan 333at támogatott. ez amiatt történt, mert a q9770nak 1600as FSBje volt, és egyébként egy intel lappal se lett volna kompatibilis amikor kijött.
q6600at négyfázisú lappal, ami 0.15öt droppol és egyébként se tud adni 1.35nél többet, nem fogsz tudni. lehetséges, hogy stabilizálni tudnád, de akkoriban a hasonló kategóriájú asus lapok is trágyadombok voltak, az asrock meg a lowend asus volt.
1333as és 1066os lap mem között egyébként árban se szabadott volna nagy különbségnek lenni. ugyanakkor a késleletetéseket tudod a jdec szerint csökkenteni.
nyozo: 20 fokos szobában nem. a gyári hűtő gyenge, de azért 70foknál melegebbnek alapórajelen nem szabadna lennie, főleg nem télen.
-
nyozo
aktív tag
Helló! nekem van egy intel q6600-am alap órajeleken és gyári intel hütővel 3 óra prim95 alatt 89c fok-os volt a proci ez normális?
-
sanyiboy
csendes tag
hát kár nagyon akkor ha ezt tudtam volna nemveszek 1333 mhz es memókat párban:S csak én azt hittem hogy ez a lap is tuningolható mivel 1600 as az alaplap fsb je nah meg ott a proci is ugy olvastam hogy a quad core 06600 at fel lehet vinni az fsb jét 1333 mhz ig,elvileg direkt igy lett ez az alaplap+proci párositás,nah mind1 azért hátha még is volna még rá valami megoldás,jah és még annyi kérdés hogy 2x4gb ot befogad e ez a lap?mivel gyárilag ddr3 as ba csak up to 4gigát ir!
-
-
sanyiboy
csendes tag
mert néztem én a biosban de auto modon kivül csak manualra tudom álitani,de ugyebár az meg a procinál pl:1,3 volt a memóknál meg kézzel tudom álitgatni,de olyan nincs hogy normal mod,csak auto vagy kézzel beálitani az értékeket,épp ezért is kérdeztem hogy ott lehet valami gubanc a feszeknél azért fagyhat le?elvileg a proci ráálitható 1333mhz re birnia is kellene,az alaplap megint csak birja,ugy hogy passz.
-
sanyiboy
csendes tag
és hogyan tudom meg hogy az alap fesz mennyi?bocs egy kicsit magas nekem ez a dolog :S
-
sanyiboy
csendes tag
http://kepfeltoltes.hu/view/111222/SNC00526_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
-
sanyiboy
csendes tag
http://kepfeltoltes.hu/view/111222/SNC00523_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/111222/SNC00524_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/111222/SNC00525_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/111222/SNC00527_www.kepfeltoltes.hu_.jpgitt lesznek a képek.
-
sanyiboy
csendes tag
huh nagyon jo lenne ha tudnál segiteni nekem,alaplapi könyv sajna nincs max ha a netröl levadászom valahonnan,viszon képeket csináltam a biosról,csak nemengedi feltölteni valami hiba van átmenetileg azt irja ki,jah és amugy most ami alaból 266 ós az fsb,azt 288 ra álitottam tehát igy 2,6 ghz en müködik a proci a memókat meg 1152 ön kezeli az aida szerint ami anyibol jobb hogy az olvasási sebesség igy sokal magasabb,jah és igy stabil!játékoknál teszteltem és nemfagy le,valamiért csak a 333 mhz nél szarakodik mert akkor kezelné a memóriákat 1333 mhz en,amugy a pci expressz órajelét nemszoktam álitgatni az fix 100 mhz en van!üdv.
-
ZozzHUN
addikt
válasz
sanyiboy #25148 üzenetére
Alaplap kézikönyvét olvasgasd át először.
Aztán fixáld a PCI-E híd sebességet 100mhz-re. Fixálj minden feszültséget alapra, mert ha alapon hagyod akkor a CPU FSB növelésével képes és növeli az alaplapi feszültségeket a proci fesz mellett. Ha tudsz, csinálj képeket a bios-ról és küld át, megpróbálok segíteni.
-
sanyiboy
csendes tag
sziasztok egy kis segitséget szeretnék kérni légyszives aki tud segitsen nekem,van egy 4core 1600 twin p35 ös alaplapom,ebben van egy intel quad q6600 2,4 es proci,na már most a problémám a következö lenne:2x2 gb ddr3 as 1333 mhz es kingmax memória van benne párban,és a baj az hogy a proci fsb je meg 1066 mhz,probáltam feljebb venni hogy kezelje rendesen az 1333 mh ez memókat,sikerült is beálitanom mindent és kezelte is normálisan de egy idö után lefagyott a gép,föleg játékoknál,semmi feszen nem emeltem csak a proci fsb ját álitottam át,és most nemtudom mit kellene még álitani ahhoz hogy ez a lefagyás elmuljon és müködjön rendesen 1333 mhz en a memó,aki tud légyszives segitsen nekem most jelenleg 1066 on kell hogy használjam a memóriákat :S,és még annyi kérdésem lenne hogy ez a lap befogad e 2x4gb os ddr3 as 1333 mhz es memókat?mert gyárilag csak 4gb ot ir hogy annyit fogad el ddr3 as ba,mindenkinek köszönöm aki tud segiteni nekem!
-
3shae
aktív tag
Nekem is egy G0-ás Q6600 processzoros gépem van, alapórajelen használva, mert az alaplapomban nem lehet ezt a CPU-t tuningolni. Ennek ellenére elégedett vagyok a teljesítményével még így is. Remélhetőleg a BF3-hoz is elég lesz, egy GTS 450-es kártyával.
-
ZozzHUN
addikt
válasz
Robi BALBOA #25143 üzenetére
Nekem a G0-om VID-je szintén 1.2125v volt, és load alatt 1.184v-t kapott, 3.1ghz-ig volt stabil így alulfesszelve. Jó kis profi volt
-
Robi BALBOA
őstag
válasz
Mr.Peter #25142 üzenetére
Úgy, hogy magas az alap feszed (1,3V).
Nekem is megy 1,3V-al 3,4ghz-et, 425-ös FSB-vel.
Akinek alacsony az alapfesze (VID) mint nekem, 1,2125V és ebből a lap csak 1,16-ot ad a procinak(droopol szépen a lap), annak nehéz ilyen alacsony feszel nagy tuningot elérni, mondjuk nekem alapfeszen megy 3,1-3,2ghz-et 8-as szorzóval magas fsb-vel (400 körüli), ami nem rossz ilyen alacsony fesz mellett. -
Mr.Peter
aktív tag
Olvasgatom a q6600-as tuning fejleményeket... és azt nem értem, hogy hogyan lehet az, hogy nekem alap feszen (1.3V) elmegy 3,4Ghz-n a cucc?
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Robi BALBOA #25140 üzenetére
p35nél még egy ideig visszavette, emlékszem, hogy ezen gondolkodtam is még 2008ban, hogy kevés lehet a visszavett fesz. aztán valamelyik frissítésnél eltűnt ez a feature.
lehet p45nél már kapásból kihagyták.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Robi BALBOA #25138 üzenetére
jaja. egészben a legrosszabb az, hogy úgy emlékszem az F12es bios még visszavette.
-
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Robi BALBOA #25136 üzenetére
tényleg, E1ST megy, C1E nem.
stabil egyébként maradna, 1.163nak azért 6x400ra is elégnek kell lennie.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Robi BALBOA #25134 üzenetére
kieg: tRFCt már a 8086nál -igen, ő az intel procik 8bites öregapja- is így hívták. digitális technikán tanultakat meglepően jól lehetett hasznosítani a p45ös tuningleírásoknál.
c1e, e1st egyébként nem kavarhat be, utolsó biosoknál nem működnek, ha az ember feszt emel.
-
Robi BALBOA
őstag
válasz
rapiddani #25132 üzenetére
Először is tedd a memória időzítéseket auto-ra, így legalább azt kizárhatjuk, hogy a memória kavar be, mert rettentő laza időzítéseket fog beállítani.
A szorzót is próbáld ki egyszer 2,4 és 2,5-el is, hátha, nálad ez (is) bekavar.
MCH-val menjél el 0,2V-ig úgy, hogy a proci 1,475V-ot kap bioszból, ha nem megy akkor 1,5V-ot adjál a procinak(bioszból), de ez a max.
Ilyen C1E, EIST ki van kapcsolva?
Az lenne a legjobb ha a biállításokról(bioszról) tudnál képet feltenni. -
proci985
MODERÁTOR
válasz
rapiddani #25132 üzenetére
RAM helyett FSBnek adj.
GMCH, FSB +0.2, állj visza 9x385re (ha jól számolom).
egyébként viszont ez már lassan az a szint, hogy hagyd a fenébe, a az a +200-300mhz nem ér annyit, hogy fél éven belül kukázd a lapod.
DS3mon nincs fethűtés és nincs 8pines EPS, szóval fizikailag is ki lehet nyírni egy q6600al. de vizezett q6600ak 9x400on 1.45ön fölött p35-dq6okat is megették (jellemzően eldurrantak a fetek, legalább kettőről tudok), a ds3 meg kb az abszolút minimum, amivel már el szabad kezdeni húzni.
nekem a p35-ds4nél extra hűtés nélkül 3.6on zenélt a feszszabályozó részleg (pcb, layout, hűtés egyezik a dq6al, csak a 6 fázis nincs duplázva 6x2re), pedig azon már ott van egy masszív borda is. kipróbáltam, hogy hűtő mit tud, aztán álltam vissza 3.0ára.
-
rapiddani
tag
Na próbálkoztam
8x420
Pci: 100MHz
ram osztó 2.5
időzítések: manual, 5-5-5-18
tRFC: #1 próba: auto, #2 próba: 55
MHC: +0.1V
RAM: +0.1V
CPU: #1 próba: 1.475V #2 próba: 1.5V biosban (kb 0.1V-t esik nekem loadon)Eredmény mindkét esetben a teszt indításakor azonnali gép restart. Ez így még nem elég
Mi a következő lépés ilyenkor? -
rapiddani
tag
válasz
proci985 #25122 üzenetére
Köszi a képet és a magyarázatot, így már értem!
Ezekhez viszont nem nagyon férek hozzá, mert ez a triton 88 batár nagy. Így biztos nem tudom megnézni sajna.@Robi BALBOA: 1.37-8 as loadhoz nekem 1.47 bios kell, így megy most stabilan a 3.2GHz.
ez a tRfc pontosan mit csinál, mit állít?
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Robi BALBOA #25129 üzenetére
gondolkodom rajta.... de először hagyom kipróbálni, a régi northwood celeronja után megváltás lesz... még emlékszem az első napokra
. kb nagyságrendileg gyorsabb.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Robi BALBOA #25127 üzenetére
szerintem nagyon nem lesz tuning.
p35 blood iron. 4 fázis, viszont van rajta 8pines eps, a biosa meg bizonyos szempontból még a p35-ds4emnél is jobban konfigurálható. na meg jól megy a 3870hez a vörös nyák
vrmek viszont pőrék, szóval maradt az achilles, pedig a polcon áll egy AC7pro is.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Robi BALBOA #25125 üzenetére
nem, de egyik ismerős eladta a lap-proc-mem-cpuhűtő kombót eléggé olcsón, és mondtam neki, hogy csapjon le rá
szóval így lett hugomnak dfi blood iron lapja, q6600al és patriot kékbordás rammal, meg egy xigmatek achilles hűtővel.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Robi BALBOA #25123 üzenetére
egyszerűbb kép alapján megtalálni.
na igen, ez is igaz.
jaja, mai napig tökéletes arra, amire nekem kell
. sőt, tegnap hugom is vett egyet, szóval már kettő is van a háztartásba
.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Robi BALBOA #25121 üzenetére
kieg: p35ös giga lapokon tRFCt is lehet hagyni auton a többivel együtt, nálam 4x2gigával is bírta a 400as FSBt.
kép itt a komponensekről, a mosfetek lesznek nagyon melegek.
-
Robi BALBOA
őstag
válasz
rapiddani #25120 üzenetére
Bioszban gondoltam, de ha sokat ejt a lapod a feszen akkor úgy mondom, hogy a 3,4ghz-hez tuti fog kelleni 1,35-1,38V loadban.
tRFC: Row Refresh Cycle Time (két 2gb-os modul esetén édemes feljebb venni, 55-60-ra, mert különben instabil lesz a gép, és erre gondolnál a legkevésbé, két 1gb-os modullal lehet lazább időzítést használni, 50 alatt sincs gond, álltalában).
A FET-ek azok a kb félszer félcentiméteres és 3mm magas kis kockák a proci foglalat körül, azok látják el a procit árammal, feszültség stabilizátorok, a hőmérsékletét nem jelzi ki egyik program sem, max kéz rátétellel állapíthadod meg, hogy kb milyen meleg(vigyázz tuti nagyon meleg, főleg ha terheled a procit).
-
rapiddani
tag
válasz
Robi BALBOA #25119 üzenetére
Szia, köszi a tippeket.
Ezeket a feszeket biosban gondoltad, hogy adjam, vagy loadon legyen ennyi?
A tRFC az micsoda?
A FET-ek pontosan mik, és ezeknek a hőmérsékletét hogyan tudnám megnézni?
Köszi
-
Robi BALBOA
őstag
válasz
rapiddani #25117 üzenetére
A helyedben 1,4V-nál nem adnák több fesz egy olyan lapal amin a FET-eken nincsen hűtés, az FSB-nek is csak általában 400-450 felett kellhet fesz, viszont az MCH-nak érdemes adni 0,05-0,2V között.
Próbálkozz a 3,4ghz-hez 8x425-el és 2,5-ös memória szorzóval, ehez adjál a procinak 1,4V-ot az MCH-nak 0,1V-ot, a memóriának 1,9-2,0V és a tRFC (mivel 2x2gb) 55-60 legyen.
Prime95-ben az "In-place large FFTs"-el tesztelj, ez dobja legelőször ki a hibát.Az adatlapodban javítsad ki ezt: "Intel Core 2 Quad E6600 2.4 GHz"
-
rapiddani
tag
válasz
proci985 #25116 üzenetére
Most sikerült elérni a 3.2 -t stabilan.
Load 1.37 - 1.38 (1.475 bios)
FSB és NB-nek nem kellett ehhez adnom, gondolom ha nem muszáj akkor inkább ne is.
Coretemp szerint 65-70 körül voltak a hőfokok 20 perc után, de ha az everest, vagyis aida64 jobb (újabb) akkor kb -10 ehhez képest.Nem tudom ez a triton 88 mennyire minősül jó hűtőnek, azért nem olyan rossz. De legalább drága
...
A te adataid alapján akkor ha mondjuk 1.5biost adnék, az kb 1.4 load lenne, azzal a 3.4 meglehetne stabilan (ha kell akkor fsb, nb +0.1).
Idlebe ha jól láttam ilyenkor magasabb a fesz jóval, erre gondolom kell ugyanúgy figyelni?!
Elvileg így jónak kell lennie
Kicsit járatom most 3.2GHz-n, holnap este megnézzük azt a 3.4-et.
Majd írok, köszi szépen a helpet.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
rapiddani #25114 üzenetére
adj GMCHnak (northbridge) és FSBnek is egy vagy két lépcsőt (0.1, 0.2 emlékeim szerint).
az lehet megoldja a blend elakadását.
évjáratot amiatt kérdezem, mert nagyon magas a VIDed, korai G0ásoknak volt annyi.
biosból 1.55nél soha, semmilyen körülmények között ne adj többet, de légen már bios 1.50 is már baromi sok: igazából load 1.45 fölött légen általában már csúcshűtő kell (de, nagy a szórás).
nekem load 1.38 és +0.1 +0.1 kell 8x400hoz. 9x400hoz 1.46 load és +0.2 +0.2, meg a hűtés ami elbírja
.
-
rapiddani
tag
-
rapiddani
tag
válasz
proci985 #25113 üzenetére
Szia, köszi a választ
nos... próbálkoztam.
Ez elég kemény dió lesz így sajna...Azt nem tudom, hogy pontosan milyen évjáratú a cucc.
1.4 biosszal nem sikerült semmi stabilnak nevezuhetőt elérni kb...
A 3.2GHz-et úgy elértem, hogy windowsba betudtam logolni, 1.42V fesszel,
de prime95 közben a 4. worker leállt hamar.
8x400-al próbálkoztam egyébként.Stabilnak tűnt, amikor ugyanígy, 1.45V volt, de sajna kb. 20perc után a 8. teszt (blend torture) környékén újraindult a gép... A Vcore ilyenkor 1.36 - 1.37 volt loadon (ez még normális? )
A hőfokok jók voltak, bár az aida64 extreme és az ősrégi coretemp között elég nagy eltérés van, a coretemp kb 8-10 fokkal többet mutat.
Aida: 49-56 fok volt magonként
Coretemp: 60-65Kérdés az, hogy ha még így sem stabil, érdmes-e ezen a 200-400MHz en szenvedni vele.
Ha igen, akkor ilyenkor milyen irányban érdemes indulni? Adjak neki bios 1.47 - 1.5-t ?
Nem értem miért nem akarja az igazat, azt hittem 3.4 ig egyenes út leszÜdv
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
rapiddani #25112 üzenetére
533mas fsb kb esélytelen, még 8as szorzóval is. 7el talán. cserébe az idle fogyasztás kb az egekben lenne.
1.325ös G0? 2007 október/november/december?
ds3 hat fázisú, fethűtés nélkül. olyan 150Wot bír el, ami kb a hűtőd határa is. hőfokok alapján load alatt olyan 100-120Wnál lehetsz, szóval még van hova menned.
3.4 szerintem esélyes lenne, bár először stabilizáld 3.2őn. próbálkozz olyan bios 1.40el. nézz hőfokokat, lapot fogdosd med foglalat körül, h mennyire melegszik. a proci eps csatiját is.
házhűtésre ügyelj, meleg lehet.
tipikus mem:fsb nagyon nincs, 2,40/2,50 szokott jó lenni.
-
rapiddani
tag
Sziasztok!
Szert tettem egy G0-ás Q6600-ra.
Hozzá vannak 1066MHz-es ramok (+ aláírásomban levő konfig)Egyelőre felraktam 9x333-ra, 1.35V (BIOSban), ez így stabil, a ramok így pont 1066MHz-en mennek.
1.3V Biosban beállítással is bejutok windowsba, de prime95 alatt a 4. worker leáll kb azonnal...A VID 1.32V, Core voltage (CPUZ) 1.29 - 1.32
A hőfok jó, idle olyan 32-34 fok, loadban 60 fölé nem ment még (cpu smart control be van kapcsolva, ha kiveszem lényegesen hűvösebb)
Kérdésem, hogy ezekkel az adatokkal, kb mire számítsak mit lehet elérni?
Mik azok a "tipikus" fsb / szorzó / ram osztó értékek, amiket 1066-os ramokkal szoktak használni ? (1:1 et így nem lehet asszem elérni, mert ahhoz 533-as FSB kellene)A cél olyan 3.4, max 3.6GHz lenne, a hűtőm szerintem bírná.
Köszi,
Üdv -
proci985
MODERÁTOR
válasz
zolee0307 #25107 üzenetére
használj manual/default feszeket, lapok auton nagyon sok feszt szoktak adni. alapfeszen olyan 3-3.2ghzt szoktak megfutni q66osok.
kieg: teszteld ki, az a biztos. megéri rászánni az időt, enyém is pl alapfesz alatt viszi a 3.0át.
Laci2277nek is: mérők között pont 10 foknak kell lennie, egyik rosszul tudja a TJmaxot, emiatt a hiba. everest, alaplaphoz adott program biztos jól mér.
-
Laci2277
senior tag
válasz
proci985 #25106 üzenetére
Inkább biztos ami biztos alapon vissza vettem 3,4Ghz-re és 1.475V-ra. Ennyi is bőven elég.
Viszont nálam is más más hőfokot írnak ki programok. Aida64 most így visszavéve 60fok körül, a core temp viszont majdnem 10 fokkal többet 70fok. Most akkor melyik mutat valós adatot? Vegyem a számtani közepüket talán?
-
zolee0307
őstag
válasz
proci985 #25102 üzenetére
Köszi a választ!
Everesttel nem néztem a hőfokot eddig. Intel burn testtel és prime95-el teszteltem, a hőfokok eltérőek: CoreTempnél 65 fok körül szokott mozogni, HWmonitornál az eltérés + 5-10 fok szokott lenni, ezért nem tudom melyik a valós.
Eddig 3.2 Ghz-ig húztam a procit, ekkor a vistánál volt már probléma, de win 7 alatt intel burn testtel és prime 95 alatt stabil volt. Próbáltam a gyári tuning beállításokat manuálisan beállítani a biosban, azzal is stabil volt, igaz az csak 2.9 ghz volt.
A feszültség beállításánál az jó, ha a cpu-z-ben lévő feszültségértéket állítom be manuálisan a cpu-nak? Feszt nem nagyon szeretnék emeleni, viszont észrevettem, hogy a bios néha elég magasra állítja be, ha auton hagyom. Azt hiszem ha manuálisan normálra van beállítva a fesz, akkor az 1.3125 V, ez elég, vagy kellene emelni rajta?
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
zolee0307 #25100 üzenetére
automatikus tuningot szigorúan tilos használni, fél éven belül kinyírná a lapot.
csináld kézzel, mindent. lap hatfázisú, proci b3mas, olyan 3.0-3.4 még valszeg stabil lesz, többet meg se a 4pines csatijú táp se a hatfázisú fethűtés nélküli lap miatt nem kéne erőltetni. quad tuning meg eléggé egyszerű, fsb wall gyakorlatilag nincs, hőfokok, fesz meg néha a fogyasztás ami limitál. 70 fok fölé ne menjen. everest mennyit mond hőfokra?
Laci2277: kikapcsolt loadline calibrationnal olyan 1,50Vot szabad biosból adni. vízen/brutális léghűtővel (TRUE+min 2000rpmes venti) ez 1.55, de 1.55 az intel specifikáció szerinti maximuma, afölé biosból se adj.
gyakorlatban az 1.52 biosból is eléggé magas érték, nagyon vigyázz a proci/lap hőfokaira, hűtés ekkora fesznél kritikus.
-
Laci2277
senior tag
Üdv mindenkinek!
Arra lennék kíváncsi, hogy a Q6600 procimnak meddig lehet megemelni a magfeszültségét a tuning érdekében.
Az alap magfeszültség 1.325V
Most 1.520V-on megy 3500MHz-en stabilan. Ez még elmegy, esetleg lehet feljebb is tornászni?
Új hozzászólás Aktív témák
- PlayStation 5
- BestBuy ruhás topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Autós topik
- AliExpress tapasztalatok
- Építő/felújító topik
- Milyen nyomtatót vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- További aktív témák...
- Intel Core i9-14900KF 24-Core 3.2GHz LGA1700 Box (36M Cache, up to 6.00 GHz) Processzor! BeszámítOK
- Intel Core i7 9700T - 35W TDP - Eladó!
- Intel Core i7 10700 - 4.9 GHz - 8mag/16szál - Eladó!
- Intel Core i5 13400F - 4.6 GHz - 10mag/16szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Intel Core I9 14900K - 24mag/32szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" FHD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
- Microsoft Surface Laptop 5 13.5" i5-1245U 16GB 256GB 1év garancia
- Gamer Notebook! Lenovo Ideapad Gaming3! I7 10750H / GTX 1650Ti / 8GB DDR4 / 256GB SSD
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- LG 83C3 - 83" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest