Hirdetés
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD Ryzen 7 / 5 2***(X) "Pinnacle Ridge" (AM4)
- Megkapja az FSR 4-et a PlayStation 5 Pro
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Hobby elektronika
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Projektor topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Chaosftw001 #24996 üzenetére
FSB 1333at biztosan támogatja, tehát 333mat vinnie kell.
az q6600al 3.0. annál többet viszont nem hinném, hogy ki lehetne belőle hozni: 3 fázis, nincs fethűtés, azt a lapot nem quad húzásra találták ki. 3.0 meglehet, ha olyan 60-75Wnál többet nem fogyaszt ott a quad. amire van esély, bár nem sok. B3massal és jobban fogyasztó G0ással meg örülni kell, ha alapórajelen nem pusztul el elektronmigrációban még a gariidő lejárta előtt/2 év alatt.
-
Chaosftw001
tag
egy gigabyte g41m-es2lbe menni lehet a max fsb quaddal kb?
-
ZozzHUN
addikt
válasz
proci985 #24992 üzenetére
Amúgy Én TX2-ről váltottam és 8 fokot javultak a magok IBT alatt, TX3 pedig csak 2-3 fokkal jobb a TX2nél, szóval szerintem ez a narancssárga csoda jobb a TX3/AC7 Pro-nál. Főleg ha rakok rá még egy ventit
És írtak egy másik topicban, hogy van akinél egy Q9550est hűt 4 Ghz-en. -
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
ZozzHUN #24991 üzenetére
olcsó, de már elfogadható kategória erősebb tuningra a Hyper 212+ és a Xigma S1283 7-8körül. fölötte Mugen2 10-13körül, fölötte Thermalright Ultra Extreme, fölötte pedig Prolimatech Megahalems/Noctua D14/Thermalright Arrow/ Thermalright IFX14, megfelelő ventikkel felszerelve.
a narancsásrga EKL, az AC7pro és a TX3 kb 3.0-3.2ig jó, fölé sajnos kell egy erős hűtő és egy jól szellőző ház.
-
ZozzHUN
addikt
Melyik feszt kell nezni egyebkent a procinal? Mert idle-ben 1.232v de terhelve 1.84v-ra visszaesik
-
ZozzHUN
addikt
Gigabyte EP45-DS4
Q6600 G0 3100Mhz @ 1.232v (VID: 1.2625v)
EKL torony
Legmelegebb processzormag hőmérséklete: 71 fokStressz program: InterBurnTest v2.50 Maximum 5 loop (10 perc durva memória+cpu stressz)
Mennyire számít jónak?
-
Na skacok, szerintem sikerült félig-háromnegyedik megoldanom a gondot. Néztem beállításokat, hogy mit lehetne még faragni, és lejjebb raktam a grafot, hogy hátha találok olyan 1024-eset amin nem lóg ki a kép. És hoppá a 75hz-esben nem lóg ki, és a legeslegrosszabb fpsértékű mapon: (havas) 30+ fps-t kaptam. 30alá nagyon nehéz volt levinni az fps-t. Csak ha rakéta jött vagy vmi füst. Örültem mint majom a farkának, és rögtön unlockoltam 2 célzót és egy fegyót
(bc2ről volt szó
)
-
proci985
MODERÁTOR
gta4nél inkább az a baj, hogy csak 2 giga memóriád van. ddr2-667 alapból 1066os FSB mellett még mindig bőven jó.
izé, a gsel az a probléma, hogy a memsávszél kapásból csak a fele a 8600gt 512ddr3nak (ami megint csak nem volt egy remek kártya, bár egy 1950prot hozott). ha a shader is felezve van... nos az sokmindent megmagyaráz. pl a 3870 kb négyszer erősebb kártya.
vidkarit próbáltad húzni?
szerintem a q6600 tuningja nem segítene.
-
válasz
proci985 #24979 üzenetére
A ramok miatt is lehet talán, elvégre csak 667-es kis szar samuk. Gta4 után jutottam erre a véleményre mivel 2 óra után textura egyszerüen megszűnik létezni
Ráadásul ez nem is gt hanem gs, és azt hiszem shaderből itt csak 16 db van. Szóval lehet hogy itt a cumi. A másik amin nagyon meglepődtem, de helyesnek tartom, hogy nincs 800x600as graf. Így 1160 vagy mittomén min kell tolnom, hogy ne csusszon el a kép jobbra vagy balra.
Az új vga-t meggondolom, de az az 5-10k jól jöhet ha nem lesz 'well-paid' nyárimunka. -
proci985
MODERÁTOR
hát, ha ilyen 1-3ezer rádobással lenne 4650, akkor cserélj. főleg, ha ddr3mas. ddr2es 8600gt nagyon gyenge. esetleg próbálj felbontást csökkenteni... nem lesz szép, de a ddr2es 8600as nagyon limitálva van a memsávszél miatt.
szerintem nem a proci miatt lassú. azért kicsit fura, gyenge a 8600gs-ddr2, de talán nem ennyire.
szerk: ddr3mas 4650 már jó, egyébként 3870 tényleg jobb megoldás, bár az tényleg többet fogyaszt.
-
Telefunen
őstag
A nyár még messze van, szóval szerintem is érdemes VGA-t venned (bár legyen inkább 3870 10K-ért, mint 4650... persze ideiglenesen szinte mind1)
A 3GHz pedig bármilyen lapban meglehet, elvégre az mehet még akár alapfeszen is. Ha még a lehetőség sincs meg a tuningra, akkor érdemes lehet a ragasztós moddal próbálkozni (csak saját felelősségre), azután eleve 9x333-on fog elindulni a proci.
-
Csak proci húzásba vok kezdő, beállításokba próbálkoztam. Minden minimumon van, csak 2 db van mediumon, amivel 1 fps-t még nőtt is, bár ezt nem értem...még a hangot is headphonesra tettem, mert úgy hallottam az is eszi a procit.
Tápom egy FSP. Pontosan nemtom milyen, de multkor géptakaritásnál láttam a címkét az oldalán. Fps növekedésre akkor nem lehet számítani? Vagy inkább vegyek egy 4650-et használtan 6-7ezerért amivel már 40-50fps megvan
Mondjuk ezért is kérdeztem a proci húzást mert nem akarok erre a gépre költeni mivel nyáron jön 6950,stb. gamergép. -
Hello!
Abszolut laikus vagyok és azt szeretném kérdezni, hogy fesz emelés nélkül, érdemes-e húzni?
Bad Company 2-ben 22-35 fps-em van. Kicsit zavaró hogy csak akkor kapok 30-50-et ha égre nézek. 5-10fps pluszt szeretnék elérni. Kösz a helpet. -
busman
veterán
Amúgy G0 -ás ,most pasztacsere illetve lapkiszedés csavarozás után 36-37 fok lett idle...
-
Telefunen
őstag
válasz
busman #24964 üzenetére
A Freezer 7 amúgy sem erős idle-ben (ezt magam is tapasztaltam, anno nekem is volt, tulajdonképpen a Hyper 212 -bár ezt betudom a karcos talapzatnak- nálam szinte semmiféle előrelépést nem jelentett, talán csak idle-ben). Gondolom a viszonylag sűrű lamellák igénylik a magasabb fordulatot.
-
busman
veterán
Sziasztok!
Egy Q6600 3 gigán,alapfeszen járatva idle,43-45 fok nem sok ez egy kicsit?
Egy Ac freezer pro hűtő van rajta. -
szijartg
őstag
én is teljesen meg vagyok elégedve ezzel a procival, csak a lapomat tudnám frankón lehűteni. de lehet hogy az cserés lesz valami okosabban hűtősre.
meg még menne bele 4giga ram aztán kezitcsókolom. -
proci985
MODERÁTOR
igen, azért mondtam, hogy mivel nem kapsz már alá rendes lapot, érdemes váltani. szóval a tuning mégse fog megérni párezret?
Telefunen: elégnek kell lennie, én se tervezek még egy ideig váltani. a HTPCs dolgot amiatt mondtam, hogy eladva nem lesz. mondjuk egyik ismerős a q66ot beállította storage servernek a garázsba, arra talán kissé túl van méretezve
.
-
Winne
nagyúr
-
Telefunen
őstag
ehh, émmeg még csak most váltottam Q6600-ra
. Még legalább 1-2 évig biztosan marad is, jó kilátásokra ad okot, hogy a konkurencia clock to clock tulajdonképpen még a mai napig itt tart.
Szal igen, a Sandy azért már más szint, de egyelőre szerencsére nem elvárás.
-
proci985
MODERÁTOR
két éve akkor kb beállt az áruk.
25... nem rossz. főleg, hogy anno én több, mint három éve vettem 45ért (használtan, kitesztelve, 3.6ot nem megfutó G0ként).
mondjuk szerintem a teljesítményük még mindig jó, legalábbis nekem mindenképpen
utánna meg megy majd be alulfeszelve alapórajelen (<10W idle, 35-45w közötti IBT) htpcbe.
-
Winne
nagyúr
25-ért biztos vevőm van rá helyben.
Megkímélt darabom van, bár tényleg van kínálat az aprón. Én kicsit többre tartom ezt a procit, mint 25, de annyi az annyi, amennyiért van rá igény.
-
Winne
nagyúr
Csoki! Kérdés: G0-ás Q6600 30-ért elmenne vajon? 25-ért látom nagyjából mindenhol, anno volt egy hirdetés, ahol felvásárolt egy srác tesztelésre és tovább értékesítésre egy halom Core 2-es procit, de nem találom már...
-
smisa
őstag
válasz
proci985 #24942 üzenetére
OK sejtetem hogy más van mögötte nem a fogyasztás a melegedés meglepően nem változott a lapnál szinte még csoökkent is 1-2 fokot mivel a CPU hütő többet forog.
Ami viszont újabb kérdés: elinditottam az ASUS AI Suite-t és az eddigi 2 különböző hőmérésklet mérésekhez kaptam egy 3.-t. A legjobb eredményt a AI mutatja 30 fok mig a többi +10 +15 fok. most akor melyik a jó?
-
proci985
MODERÁTOR
fsb akkor jó, ha a mem/fsb a szűk. 266 és 333 között hatalmas a különbség, felette szerintem már annyira nincs. viszont többet fogyaszt, több fesz kell neki. ha érzel különbséget, akkor mehet a magasabb fsb.
nem földhözvágásról beszéltem
viszont töbektől hallottam olyat, hogy 3.6on járatott q66ról váltottak 4.0ás e8x00ra, és köv hónapban 5-7kt ment le a villanyszámla
a villanyszámla meg egy dolog, viszont a lapnak se tesz túl jót a folyamatos magas terhelés. zaj szempontjából se mindegy a dolog.
-
smisa
őstag
válasz
proci985 #24940 üzenetére
Nem a plusz költség vág földhöz de nem is lesz 5k +.
Viszont szerintem vlami nem kerek mert hiábba állítgatoma V-t mintha nem változna bizots vlami még auton van igaz inkább mi nincs
mára feladom 420Mhz simán bebootol még ezzel a feszel és aWin7 is bejön csak az IBT dobja le.
Mi fontosabb az fsb vagy a Mhz ?
-
proci985
MODERÁTOR
CX400 bőven jó, én hajtottam olyannal a configot egy fél évig (most hugoméban van... a northwood celeronos gépbe kissé overkill lett volna az 500as FSP
). tápok között én nagyon nem éreztem különbséget, mind (Chief 360-202, Corsair CX400, FSP500GLN) kb ugyanúgy ment.
a drop tényleg kicsit magas, nekem 1.25ről ejt 1.20ra, és ez csak egy mezei p35-ds4. p35-dq6osok 0.2őt droppolnak, de az már nem ért nekem +10-15kt
viszont: elvileg az a lap gyárilag támogat 400as FSBt, szóval bírnia kell a strapát.
-
Telefunen
őstag
Ez tényleg elég durva változás terheletlen és terhelt állapot között (különösen egy ilyen prémium laptól). Nálam a BIOS-ban beállított 1.275V-ból 1.208V lesz, ami terhelés hatására 1.184V-ig csökken, holott az én lapom csak 6 fázisú tápellátással bír, a tiéd viszont 8 fázisú digitálissal. A tápod is jóféle, szóval ezekszerint a Rampage ilyen (bár ezen tesztben még 500-as FSB-vel is bootolt a lap Q6600-al!)
-
smisa
őstag
Sziasztok ujra kedvet kaptam tunninghoz Proci985 anno írt javaslatokat amit most meg is fogadtam félig medig
adataimnál a konfig. Jelenleg a biosban beállítva 1,3V FSBnek és NBnek +0,02 most tartok 8x389-nál ami nem tul sok a 9x333 hez képest viszont mellegebb a helyzett +5 fokkal. IBT 4x lement gond nélkül viszont megfigyeltem valamit:
CPU-z alapban 1,256V ír ki (anno Proci985 írta megelpően sokat droppol a Rampageez van) viszont most IBT teszt alatt ez vissza esik 1,208V-re
igaz mind a 4 mag 100% megy. Most a tápom lenne kevés vagy a lap vagy mi
vagy ez nomrális?
-
Telefunen
őstag
Ezt a modot szeretném végrehajtani a Q6600-amon. Az Intel datasheet-ből kihámoztam, hogy ha éppen ugyanezen lábakat kötöm össze, akkor az én VID-em 1.2375V-ról, 1.2875V-ra fog módosulni, ami elegendő is lenne a 8x400-hoz, és megmaradna az EIST is, amit BIOS-ból állított fesszel elvesztek. Már csak azt kéne megtudnom hol kapok itthon "conductive ink"-et (illetve hogy hívjuk ezt magyarul)?
-
Winne
nagyúr
Na megjavítva küldik vissza a lapomat, így nem lesz csodatétel, marad a 3.0...
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Adolfka_ #24931 üzenetére
q66osok kb fele tudta megfutni a 3.6ot, ha volt rendes hűtés, lap és táp alájuk. G0 és B3 között nagyon nem volt nagy különbség arányokban, picit másképp viselkedtek. olyankor alapvetően vagy a fesz lett sok, vagy nem lehetett őket behűteni, esetleg mindkettő.
kb pontos fogyasztás: ha a lap tud átfolyó áramot mérni, akkor úgy lehet. vagy talán van egy mérőhely a lapon átfolyó áramot és feszt mérni. egyébként meg konnektorból a teljes gépet lehet méregetni. példányok között eléggé nagy szórás van.
-
Adolfka_
tag
hogy szép kerek legyen a történet jóformán visszatértem az eredeti felállásra, 9*380-ra
azaz a CPU 9*380 1.41Volton (27fok, terhelve 53fok), NB-re így nem kell plusz fesz és az alaplap 39-45 fok között mozog, DDR2 4-4-4-12 CR2 és 2 Voltot kap.
a lényeg, hogy a tanácsaitoknak és a próbálgatásoknak köszönhetően így kevésbé melegszik a gép és jobbak a DDR időzítések mint mint a nap elején
Winne: A gépem ha megy, az oldala le van szedve, a szobában hűvös van 19-20fok, ezért is lehetnek nálam alacsonyabb értékek.pl.: a proc épp most már csak 26 fokos.
proci985: köszi a tippeket, azt hiszem elég lesz akkor ez 9*380, én azt hittem a 3.6-3.8Ghz 24/7 kábé minden G0-ás gond nélkül tudja. Még azt megkérdezném, hogy a pontos fogyasztást (akár az egész gépét) mivel lehet nézni? Érdekelne így alapjáraton 1.41V feszültségen mennyit eszik, illetve terhelve is.
Telefunen: igazad lett, a 9*400 valószínűleg túlzás.. nem lett meg. A Performance Levelt megnéztem: 12 ír az Everest, jelentsen is ez bármit...
köszi mindent, üdv
-
Adolfka_
tag
válasz
Telefunen #24923 üzenetére
sziasztok,
úgy tűnik, 8*430-nál feljebb nem tudok menni. Ezen stabilnak tűnik. Everesttel stresszeltem megint egy 20 percet, meg játszottam pár órát is. A proci 55 fokig ment maximum, üresben 27fok, CPU mag 1.41V ami terhelésnél ugye esik egy kicsit.
A RAM 1:1-ben 4-4-4-12 CR2, van rajta hűtőborda, kapott 2.05 V-ot. Ennek ellenére 9x szorzónál még mindig gyorsabb volt a RAM bármilyen időzítés mellett, legalábbis a szintetikus teszteken. Erről a tRD performance levelről nem találtam infot Telefunen.. Nekem ez fura mindenképpen.
Egyedül most az alaplap az ami jobban melegszik a maximum 49fok volt. Ez még belefér?
9*390-en még sikerült beizzítani, de nem volt stabil, pedig BIOSban már 1.550 voltot is kapott, de így is rebootolt egy idő után. Nem tudom mi lehet a szűk keresztmetszet.
Szerintetek egy másik lapban tudna többet ez a proci (3.8-4Ghz) ?
üdv
-
proci985
MODERÁTOR
nem feltétlen, bár a primenál jobb az IBT csak procit terhelni.
tápoknak is van egy bizonyos dropja, terhelés növekedésére valamennyi feszt az is ejt. egy 600Wos minőségi tápnál 200W és 500W között lehet fél-3% különbség a 12es ágon. ami 3%os különbség megjelenik a cpun is, tehát valszeg nem fog annyit kapni a proci, mint ha csak egyedül lenne terhelve.
IBT és prime együtt már nem jó, IBT túl magas prioritással fut, a furmark se kap elég prociidőt, tehát a vidkari nem lesz beterhelve.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Adolfka_ #24921 üzenetére
stabilitásra: prime95 smallFFT és mellé Furmark. a vidkarid bezabál akár 300Wot, az pedig azt jelenti, hogy a táp is fog rendesen droppolni játék alatt. lazán elképzelhető olyan helyzet, hogy a prime órákon át stabil, játék alatt meg BSODt kapsz.
primet, esetleg IBTt érdemes futtatni először, aztán 15-20perces smallFFT+furmark (amíg a hőfokok mennek feljebb). rendszeresen megesett, hogy a prime alatt stabil gépek ezzel a kombóval pár perc alatt elhasaltak. szellőzésre közben nagyün ügyelj.
1.45-1.48 3.4re picit sok, bár pár példánynak kell annyi.
magasabb FSBvel picit több fesz kell a procinak és többet fog fogyasztani, mellette pedig jobban melegedni.
-
Telefunen
őstag
válasz
Adolfka_ #24921 üzenetére
A strap (tRD, performance level) miatt lehet lassabb a memóriád. Valószínűleg 400-nál vált rosszabbra (az én lapom legalábbis így viselkedik). 400-as FSB-vel 1:1-ben, CL4-ben gyorsabbnak kell lennie.
Az 54 fok teljesen rendben van. Az everest stress helyett inkább használj Prime95-öt (azon belül is a SmallFFT-t tesztet). Nekem a GTS450 (ami egy lényegesen gyengébb kártya mint a 4870X2, kb. a sima 4870-el egy szint) alá tökéletesen elég a 8x400. Egyébként erősebb kártya mellett sem hajtanám jobban, elvégre a proci így is elég minden játéknak, teremt egy maximumot ami bőven játszható szint, onnantól meg úgyis csak a VGA-n múlik a dolog.
Elméletileg a magasabb FSB előnyösebb, én inkább azt preferálnám. Esetleg próbáld meg felszorozni a RAM-od gyengébb időzítések mellett. Pl. 425-ös FSB-nél menjen 667-re a RAM (ez 2.5-es szorzót jelent, vagyis 425*2.5-ön, azaz 1062MHz-en járna a RAM), feszültség 2V-ra (esetleg 2.1-re, ha hűtőbordás akkor az még nem lesz gond) késleltetések 5,5,5,15-re.
-
Adolfka_
tag
válasz
Telefunen #24920 üzenetére
10 percig stresszeltem jelenlegi beállítások alatt (8*425) Everesttel, nem volt gondja. Majd még próbálgatom.
CPU hőfok maximuma 54 Celsius volt a terhelés alatt, az alaplap viszont jobban melegedett a +Volt miatt gondolom.
Majd még próbálgatom, szeretném 3.6Ghz stabillá tenni. Gondolom ahhoz inkább 9-es szorzót kellene használni.
üdv
-
Adolfka_
tag
válasz
Telefunen #24920 üzenetére
köszönöm még egyszer a tippeket. A BIOS-t frissítettem rögtön ahogy az új proci hozzám került s most valóban ott van a CPU ratio, csak fel sem tűnt a változás, vagy inkább nem tudtam mit keressek.
Nos, jelenleg 8*425-ön fut a gép tehát ugyanúgy 3400Mhz-en, BIOS-ban 1.45V-ot adtam a procinak, ami most EVERESTben 1.4V-ot jelent. -hűvösebb is 2-3 fokkal, most épp 28 fokos.
Adtam viszont a NB-nek és a Ramoknak is ahogy írtad s most láss csodát, a Ramokat automatikusan 4-4-4-12-re lőtte be magának pedig most DDR2-850-en mennek. Az alaplap ugyanúgy 40 fokos.
Hogy mennyire stabil azt még nem tudom, le kell tesztelnem. Ami viszont feltűnt, hogy a RAM-ok az elvi gyorsulás ellenére, Everest alatt az összes szintetikus memória tesztben (másolás,írás, olvasás,késleltetés) lassúltak!
Hogy lehet az, hogy 8*425Mhz-en 4-4-4-12-ben lassabnak találja őket mint 9*378 MHz-en 5-5-5-18-as időzítésekkel?
S amúgy mi a tapasztalat, játéknál mi számít jobban, magasabb FSB vagy nagyobb szorzó?
köszi amúgy még1x
-
Adolfka_
tag
válasz
Telefunen #24918 üzenetére
köszönöm a konkrét tanácsot.
annyi gondom lenne, hogy én sehol sem találtam szorzó állítást a BIOSban, se most se akkor mikor még az e6400 volt, bár ennek nem tudom van-e jelentősége.
Elvileg ott kellene hogy legyen, ahol a CPU feszt, DDR feszt, NB feszt stb.. kell állítani?
Vagy az is lehet, hogy a lapom (ASUS P5B deluxe) nem tudja? -
Telefunen
őstag
válasz
Adolfka_ #24917 üzenetére
Szerintem a 9x400 egy kicsit túl magas cél. A RAM sebessége pedig nem elhanyagolható, még játékok alatt sem. Igen az lesz a VID (coretemp is megmondja esetleg). Én BIOS-ból tuningolok, bár Gb lapban a feszt és az FSB-t akár win alól is tudom állítani. Kezdetnek pl. CPU VCore menjen 1.4V-ra, FSB 400-ra, szorzó 8x-ra, RAM 533-ra (így megy majd 800-on), NB Vcore 1.45V-ra, memory voltage 2V-ra, időzítések 5,5,5,15-re. Később innen próbálj elindulni úgy, hogy csak a CPU feszt növeled és a szorzót 9x-re.
-
Adolfka_
tag
válasz
Telefunen #24916 üzenetére
ööö....
nem tudom pontosan hol nézzem meg a VID-et, de az Everest szerint ha a CPU jellemzőit nézem, akkor ott "CPU fizikai információknál" a magfeszültség: 1.325 V -ez lenne az?
Őszintén szólva én 24/7-ben minimum 9*400-at szeretném elérni valahogy s akkor már a RAM időzítések sem érdekelnének annyira...
Ennyit vagy többet az alapján amit leírtam, szted ki lehet hozni a rendszerből?
ui: a tuningot általában win alól szoftveresen, vagy mindig Biosból végzitek? Ha win.alól akkor mit használtok?
köszi
-
Telefunen
őstag
válasz
Adolfka_ #24915 üzenetére
VID alatt a gyári alapfeszültséget értettem
. Egyébként meglepően keveset droppol a lapod, jóféle.
2 modullal mennie kellene azoknak a RAM-oknak ennél sokkal jobban is. Az órajelüket állítsd 533-ra a BIOS-ban (így mennek majd 1:1-ben, vagy 756-on), és utána próbáld csökkenteni az időzítésüket.
-
Adolfka_
tag
válasz
Telefunen #24914 üzenetére
hi Telefunen,
csak két DDR modulom van, 2*1Gb A-Data EXTREME DDR2 800+, s szerintem vicces, hogy 378-on ilyen gyenge időzítésekkel ( 5-6-6-18 CR2) szaladgál, nem?
Mivel a mostani beállításhoz (9*378) a különböző feszeket "kézzel" nem sikerült belőnöm, ezért van most minden auton, mert így stabil, tehát így 24/7.
a CPU VID-je jelenleg ahogy írtam is, az Everest és a CPU-Z szerint is 1.48V (BIOSban auton van). S ez esik le 1.44V-ra ha elkezdem terhelni pl: egy System Stability Testel.
-
Telefunen
őstag
válasz
Adolfka_ #24913 üzenetére
auto-n semmit se hagyjál. A CPU feszt is jobban jársz, ha magad állítod be. A RAM órajelet is inkább kézzel állítsdn be. Látom 3 modulod van, így az NB-nek adjál esetleg némi +feszt.
Mennyi a CPU-d VID-je (alapfeszültsége?)
A 24/7 a stabil, hétköznapi használatra beállított üzemet jelenti, pl. nálam 8x400-at
-
Adolfka_
tag
Tiszteletem az Uraknak!
Tanácsot és segítséget szeretnék kérni a jelen lévő rutinos, tapasztalt és sokat látott harcosoktól...
Nem vagyok teljesen kuka a tuning témában, de az utóbbi 5 évben jóformán kimaradtam a dolgokból... A lényeg, hogy az anno összerakott jó kis gépemben egy e6400-volt és kezdetektől fogva 8*400Mhz-en üzemelt, teljesen megbízhatóan, igaz kapott a CPU és az alaplap is némi plusz kakaót. Most fejlesztettem és sikerült szert tennem egy q6600 procira:
q6600 G0-ás Kentsfield ami ugye általában nagyon jól tuningolható. De elakadtam a tuning finomításában és a topicot olvasva csak még több kérdés fogalmazódott meg bennem, mert úgy gondolom a prociban lenne még potenciál. Eddig jutottam a tuningban:
A proci jelenleg 9*378Mhz (3402Mhz)-en fut és tökéletesen stabil napok óta.
Az alaplapom egy Asus P5B Deluxe P965 39-41 C.fok mindig, terheléstől függetlenül.
CPU mag (Biosban autora van állítva a feszültsége) 1.48V - ez terhelés alatt (Everest System Stability Test) leesik 1.44V-ra (Everestel és CPU-Z-vel is ennyit mértem) - ezt nem is értem, miért ingadozik ennyit??
CPU 30-31 C.fok alapon, de terhelve (Everest SStest 30-40 percig) maximum 54 C.fokos, a magokat azt írtátok felesleges nézni de talán 74 fok volt a maximum terhelve.
- itt meg kell jegyeznem, hogy én próbáltam kézzel is állítgatni a Biosban CPU feszültséget, de kézi beállítással nem találtam normális értéket amin stabil lenne, még így 3400Mhz-en sem...A hőfokok gondolom rendben vannak a hűtőm nem rossz szerintem, egy full-réz AeroCool HT-102-es. A gondom ezzel annyi, hogy a topicban olvasottak szerint ez az 1.48V amit kap a CPU feleslegesen sok a 3.4Ghz-hez. vagy tévedek?
A Ramok szintén érdekesen viselkednek, típusa:
DDR2: A-Data EXTREME DDR2 800+
jelenleg így futnak: Dual DDR2-756 5-6-6-18 CR2 (Timing by SPD, Biosban így hagytam), s hiába állítom át ennél feszesebb időzítésre őket, pl 5-5-5-15, akkor el sem indul a gép,
pedig ezeknek gyárilag tudnia kellene a leírásuk szerint a: DDR2-800 (400 MHz) 4-4-4-11 (CL-RCD-RP-RAS) időzítést.. ja, és mikor próbálkoztam akkor kézzel beállítottam nekik a 2V-ot, ennek ellenére sem sikerült.A Bios beállításaim (a laphoz való legfrissebb van fent):
AI tuning: Manual
CPU Freq.: 378
DRAM Freq.: Auto
PCI Expr. Freq.: 100
PCI Cloc.Sync. Mode: 33.3A többi minden "auto"-n vagy alapbeállításon van, a többi menüben is.
Meg kell még említenem, hogy sikerült elindítanom a rendszert hasonló beállítások mellett 9*400Mhz is, de akkor az Everest és CPU-Z szerint is olyan 1.54 Voltot kapott a CPU, s ha jól emlékszem terhelve olyan 65fokig ment fel, ami talán még nem lenne vészes, de a rendszer ennek ellenére sem volt stabil, az Everest SStest kb 10-15 perc után már behibázott s bár fagyás nem volt, a játékok (NFS Shift, BF Bad Company) egész egyszerűen elkezdtek szaggatni.... miután visszavettem 3.4GHz-re (9*378) amin jelenleg is stabil, minden rendben volt. A VGA-m egy 4870X2, de ebbe a jelenségbe nem hiszem, hogy szerepe lehet.
Mivel többször is olvastam, hogy ha már a windows bejön, tesztek egy része lefut, akkor egy rendszer már stabillá tehető, ezért kérlek adjatok tanácsokat, mit kellene/lehetne még tenni, hogy a gépemből a maximumot kihozzam. A fogyasztás különösebben nem érdekel, bár ez a 3.4Ghz ha kevesebbet fogyasztana, lehet jobb kompromisszum lenne mint mondjuk +400Mhz, de azért a kiváncsiság hajt!
Bocs, hogy hosszú lett, üdv: Adolfka
ui: sorry, sokszor olvasom ezt a 24/7-et, elmagyaráznátok ez mit jelent?
-
proci985
MODERÁTOR
mennyit kap prime alatt?
az egyébként nagyon sok, 1.55 fölé nem szabad biosban állítani, az a specifikáció felső határa. 24/7nél érdemes olyan 1.50en megállni. 3.8-3.9et ott is meg kéne futnia. vagy próbálj FSBt csökkenteni és szorzót emelni.
Winne: ugyanaz. mindegy, hogy jumperrel, csavarthúzóval vagy egyforintossal zárja az ember össze a két lábat.
-
BL@CK
tag
Hali.
1.57 vcore biosban az 24/7 re nagyonsok? Húmérsékletek kézben vannak ibtvel se megy 75 fok fölé egyikmagse.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core ultra 7 265K CPU leárazás!!!
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 7 5800X3D 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core i7 10700 - 4.9 GHz - 8mag/16szál - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 13900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core i5 14500T - 14mag/20szál - TDP 35W - Eladó!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest