Hirdetés
- Megmutatta a Panther Lake-et az Embedded World 2025-ön az Intel
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Mindennél nagyobb: tesztpadon a Ryzen 9 9950X3D CPU
- Hobby elektronika
- Projektor topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
Új hozzászólás Aktív témák
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
peti_s #25599 üzenetére
alapórajel általában 0.95-1.1V között szokott mozogni, de procifüggő. 9x333=3.0 olyan 1.05-1.35 között szokott mozogni, általában azt még stabilan viszik VIDen.
p965 annyira nem bírja a magas FSBt, de azért 1333at vinnie kéne, az meg elég lesz 3 GHZig.
TX2 elég addig, talán még 3.2ig is.
-
peti_s
addikt
Üdv. Olcsón hozzájutnék egy G0-s Q6600-hoz, így érdekelne pár dolog róla. P965-s 8 fázisú alaplapom van. Egy ilyen átlagos Quad alap órajelen mekkora feszültséggel megy el? Illetve, 3 GHz-hez mekkora feszültség szokott egy átlagos CPU esetén kelleni. Tudom, én sem szeretem az ilyen kérdéseket, hiszen minden CPU más, de egy viszonyítási alapnak nagyon örülnék.
A Hyper TX2-m elég lenne rá? Köszönöm előre is, üdv. peti_s
-
laca0000
csendes tag
sziasztok segítsetek nem tudom mi lehet a gond!szóval van 1 fujitsu siemens G31T-M2 es alaplapom, eddig volt benne 1 E2180 2 magos proci most vettem egy q8200 ast és a gép induláskor lefagy! kivettem az elemet és cmos törlés is meg volt ,itt megállt a tudományom,350 táp van a gépben.nem lehet hogy ez kevés?
-
TomLion
tag
válasz
XEON_QUADRO #25579 üzenetére
Kapható ilyen VGA, ha érdekel, küldj privátot, de én is azt javasolnám, hagyd a jelenlegi cuccod foltozgatását, és inkább válts egy korszerűbb platformra.
-
Benhill
senior tag
válasz
XEON_QUADRO #25594 üzenetére
én p35+q66 comboval tolom, és simán megállja a helyét még ma is. Nem cserélném le, már több mint 5 éve megvan.
1.2 az alapfesze, és 3825 körül van a vége, ami azért nem rossz. Ezután már szerintem elfogy a lap, mert fokban jó még. -
proci985
MODERÁTOR
válasz
XEON_QUADRO #25592 üzenetére
p965, első chipset volt core2 alá, nem az igazi.
p35 már jó volt, x38/x48/p45 későbbiek és jobbak, de más szempontból macerásabbak.
itt a topikban p965 elég kevés volt, p35el viszont eléggé szerették egymást.
visszakeresve a commando már talán ok a korszak egyik legjobb lapjaként, de úgy igazán már pénzt socket775re én nem nagyon költenék.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
XEON_QUADRO #25590 üzenetére
8 fázis, viszont ez egy ősi p965ös lap. nem az igazi quad tuningra.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
XEON_QUADRO #25588 üzenetére
kérdés mennyiért. pontosan milyen lap lenne?
lehet olcsóbban kijönnél egyébként, ha eladnád ami van és vennél jobbat, mint egy tuningos lap upgradejével. plusz ugye a quadnak hűtés is kell rendesen.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
XEON_QUADRO #25586 üzenetére
volt olyan, de ott konkrétan egy késői, alacsony VIDes (szivárgó), 3.6on járatott procinál történt a baj.
átalakító nem megoldás, az is csak annyit csinál, hogy az átalakító után megduplázza a kábeleket. kb nesze semmi fogd meg jól, a szűk keresztmetszet meg megmarad.
-
XEON_QUADRO
tag
válasz
proci985 #25585 üzenetére
Jaja, csak kicsit megijedtem, amikor itt olvastam utólag a8 tűs eps hiánya eseténi olvadásról...
Am 4-ről 8-ra eps átalakító működne szerinted vagy eleve olyan táp kéne hozzá? -
proci985
MODERÁTOR
válasz
XEON_QUADRO #25584 üzenetére
egyébként annyira azért nem rossz a q66, mai napig el lehet vele lenni. én is azért váltottam el róla tavaly, mert kaptam egy remek ajánlatot a jelenlegi i5re.
-
XEON_QUADRO
tag
válasz
proci985 #25583 üzenetére
Annyi szokott lenni, azzal nincs gond, hanem hogy a quad kevesebbel beéri - ja, persze, válogatott példányok "összedrótozva" - mindegy. 6 éves 4magos 6-od áron ez az új mottóm
Videókonvertálásnál jól jött, már csak cuda magból kéne több. Múltkor 90% körül volt minda4 mag, 20 órán keresztül, 50 giga videót eredményezve - stabtesztnek elmegy szerintem.
Game-kból 4-5 éves címekkel
teszteltemnéztem néhányat, itt nem sokat nyertem, max talán a két "idlé"-sebb mag 5-10%-át, de ezt tudtam előre. Ezeket meg már leírták egy páran, sok ilyen cikk is született, úgyhogy nem puffogtatom az igazságokat tovább mára. -
proci985
MODERÁTOR
válasz
XEON_QUADRO #25582 üzenetére
amikor visszaveszi magát akkor 6x266on kéne mennie, a q66ban is van energiagazdálkodás.
ezek kb normális értékek, az én 1.285VIDes példányom is 1.163mat kapott visszavett feszekkel. defaulttal nem emlékszem, legutoljára kb 5 éve használtam alapbeállításokkal
.
-
XEON_QUADRO
tag
a feszkók viszont furcsák:
c2d e6600 speedstep:1,075V normál 1,27V
c2q q6600 speedstep 1,163V normál 1,25VEz normális?
Ja, és a kistesó csinált néha 8-as szorzóval 2126MHz-t és 1,2V-ot, a nagyot még nem sikerült elcsípnem, mert ugye ez csak egy pillanatig áll fenn.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
XEON_QUADRO #25579 üzenetére
aida hülyeséget ír. 168W nagyon sok, annyit felsőkategóriás/csúcs léghűtők bírnak el a quaddal.
videokártyából lehet tényleg az alsóbb kategóriában kell körbenézned, akkor a táppal sem lesz probléma. plusz a házszellőzéssel sem, azért ezeket az mATXes delleket nem highend workstationokre tervezték.
-
XEON_QUADRO
tag
válasz
proci985 #25578 üzenetére
Háát.. e6600-ról váltottam, és féltem a 333-as fsb-től, mert csak Q965 a csipszete. Aida/everest 130 tdp 168.8 max-ot, sejtettem, hogy hülyeség.
A táp 305W-os 88%-os volt, bár ez utóbbiban nem vok biztos, de én hülye elcseréltem egy u.ilyen spéci gyári 255-ösre, ennek egy 16A-ága van. A 305-ös kb 800 napos volt, ez a 255-ös meg kb 10 (!) napos volt. Most meg itt pihen ez is az asztalon, mert most a fsp400pnf-ről megy. Viszont ha meglesz a nagyobb kari, megy bele a 450-es passzívPFC-s Saga, mert ezen már van egy 6-os pciex, a mostanin meg nincs, molex-ezni meg nem akarok. Meg ez már vacsiúj, és még annyit se futott, mert újonnan vettem és csak tesztelgetésre használtam.
A vidkari meg szopóka-nyalóka, mert 14 cm (aljzat hossza) + kb. 2 cm fér el elvileg. Hosszas nyomozás után találtam egy egy ilyet Nem tudom ki tudna hozni néköm egyet, de egy közeli boltban találtam egy 550ti-t, ami hosszú, de a vége alacsony, és szintén egy slot van hátul (!) mert ugye BTX és fordítva van. Nehéz eset, na.
Ja, a gép maga 1160 napos, a gyári 250-es vinyója (seagate 7200.12) hibátlan, ahogy az összes kondi is. A quad pedig 3 hete megy és még bírja.
u.i.: bocs ha kicsit hosszú voltam
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
XEON_QUADRO #25577 üzenetére
ó a jó öreg Dellek
. ha gyárilag a q66 volt benne, akkor oké lesz.
95W a TDP, de nem biztos ennyit is eszik. enyém alulfeszelve olyan 45W körül evett alapórajelen, páran néztek is a 35fok körüli terhelt hőfok értékeimre
. 4 fázis tuning nélkül elég, a 4pines csati pedig 150Wig még jó.
a tápod ha jól emlékszem 330W körül tud 12Vn, az 560ti meg 170Wos, szóval ha az ág túláramvédelme nem kapcsol be, akkor még talán oké is lehet.
viszont elnézve a képet beférne az 560 a procihűtőtől?
-
XEON_QUADRO
tag
válasz
proci985 #25576 üzenetére
Köszi!
Még annyit kérdeznék, hogy G0 stepping mikrokód-frissítés revízió pedig b6 és emmiatt mennyi lesz a max fogyi? A képen is látható, hogy csak 4pin van, fogalmam sincs hány fet, de 15 perc 4szálas linx+furmark stabil, nem olvadt el semmi. FSP 400 pnf-fel hajtom. Igaz, még csak egy 65W-os GT440-et.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
XEON_QUADRO #25575 üzenetére
anno én a saját q6600amat egy 6950 2GBvel is használtam együtt, bár nálam a q6600 húzva volt 25%al.
teszteredmények itt, bár a felbontás picit magasabb volt. pár esetben elég cpulimites volt az összeállítás (Dirt3 ultra pl), de úgy általában attól függően mivel akarsz játszani azért elég lehet.
-
XEON_QUADRO
tag
Sziasztok!
Felhozom a topikot egy kicsit. Ha időm engedi visszaolvasok, hátha már volt róla szó, de az "azonnali" topikban már régóta válaszra [sem méltatnak... hátha itt]
Előre is köszönöm!
-
lbalog01
tag
Csak érdekesség képpen letoltam egy Passmark 8 tesztet és a 3,7-en futó Q66 4916 CPU Mark-ot hozott, ami azért még mindig egész pofás kis eredmény. Csak összehasonlításnak:
[PASSMARK CPU eredmények]
kb. egy halvány i7 vagy egy combos core-i5 tudja ezt, kb. 40-50e huf-os procik vannak ezen a szinten -
proci985
MODERÁTOR
melyik steppinghez tartozik? extreme editionok tdpje 130, viszont az fsbje csak 1066os és a fogyasztása is várhatóan alacsonyabb lesz, legalábbis alulfesszel mindenképp.
4 fázis fethűtéssel már alapórajelre kb elég. viszont a kérdés az, hogy van-e ilyen az asus maximus2 gene kivételével. viszont három fázis fethűtéssel se biztos, hogy stabil lesz (anno q6600 G0 + asus p5kt én próbáltam, szörnyű volt).
-
BL@CK
tag
Sziasztok.
Olyan segíséget szeretnék kérni, hogy kaptam egy qx6700 procit. Néznék, hozzá valami olcsó matx méretű lapot, de mindegyikben a cpu supportnál max 95W tdp van megadva. Ezekbe a lapokba nem indulna el a proci? Mindenképp olyan kell amire rávan íva alapból is hogy 130W tdp-set is támogat? -
sanyek2
senior tag
Reggel kapásból meghalt... Visszaveszem 9x390-re.
-
sanyek2
senior tag
válasz
proci985 #25565 üzenetére
Bocs, rosszul írtam. Üresjárat a 125W, és a teljes gépet látja el ennyiből, nem csak a procit.
9x400-ban a gép fogyasztása load 230W
Hogy magában a proci mennyit eszik azt nem tudom.
Az előbb próbáltam a 9x390-et, 1,4125V-al, és egész stabil volt. Ráadásul a 3. mag sem volt lassú. Helyette a 4. mag lett lassú, de kapott még feszt, viszontmost újra megpróbálom a 9x400-at, több fesszel.
Éppen izzad, és viszonylag egyszerre dolgoznak a magok.. ez viszont már ad némi reményt... -
proci985
MODERÁTOR
válasz
sanyek2 #25564 üzenetére
ez a drop sajnos teljesen normális a DS3 szériánál.
9x400ra mennyit ír, ha a 8x400at tudod? ha 150Wba belenyaldos a fogyasztás, akkor lehet már a 4pinesnek is sok lesz az amper.
melegedő chipset egyébként videokártyától is függ, 3870el nálam nem volt gond (nem ment 55 fok fölé teljes terhelésen sem), a 85fokig menő 6950 viszont rendesen felfűtötte a chipsetet és a ramokat.
-
sanyek2
senior tag
válasz
proci985 #25563 üzenetére
A táp ezzel az órajel emeléssel kényszerült a legtöbbet leadni élete során. Talán 2 éves lehet... Bontatlanul vettem, nem úgy mint a procit. Az használt. Ki tudja mennyit ment.... A lap egy oem verzió, számlával, 2-3 éves lehet.
Csak a lapban és a prociban nem bízom. A 450-es táp képes 390-et leadni, és 8x400-at 125W látja el load. Feszelésével sincs gond.
Ami furcsa volt, hogy a biosban emeltem 4 értéket, és a load maradt ugyan annyi... Ok, hogy roopp-ol, de ez már több a soknál.. szerintem itt valami más is lehet...
Mindenesetre lejjebb megyek 1-200MHz-et, ahogy tanácsoltad.A régi lapom p35 ds3l volt, és kegyetlenül melegedett a chipset... butális volt. Értéket nem mondok, nem akarok hazudni, de mindig kritikus közelében volt egy mezei E2200-at ellátva. Pc-s haver se tudott mit kezdeni vele...
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
sanyek2 #25562 üzenetére
a giga lapok pedig p35ön nagyon jók volta, a p35-dq6 korának egyik legjobb lapja volt. a ds4 is nagyon jó a célra.
a q6600ak a hűtésre és az alaplapi VRMekre voltak nagyon érzékenyek, utánna jött a táp, aztán esetleg az FSB limit. értsd: a ds3 valamennyire elég húzni, de 3.6re erősebb lap kéne, főleg vízen. drop meg magas, de egy DS4 ennek a felét droppolja (0.05-0.06 konzisztensen), egy DQ6 meg megállt olyan 0.02 körül. q6600 alá 3.6ra felsőkategóriás lap kellett -alap hangon hat fázis fethűtéssel/8 fázis anélkül, azaz p35-ds4 és p5k SE- és hasonlóan erős hűtés.
a lapod valszeg öt éves, a proci szintén. lehet fáradnak. (ha a táp is hasonló korú, akkor az is lehet öregszik). vegyél vissza 1-200 mhzt.
-
sanyek2
senior tag
válasz
Robi BALBOA #25561 üzenetére
Tápom Corsair VX450 A táp tutira jó! Abban megbízom. A lapban nem bízom meg. Rengeteget szívtam már a gigabyte lappal. Az előző is az volt és kár volt ugyan, de maradtam a gyártónál, de a kövi hóziher hogy nem az lesz.
Chipset, fsb controller maradt alapon. Egyedül a ram időzítéseit raktam át 5-5-5-18 ról 5-5-5-15-re ahogy a gyári adatok írják. Ja és megkapja szintén gyárilag írt 2.1V-ot biosban.
ezen a kettőn kívül több feszt nem kapott semmi. Sem északi híd se semmi.
A teszteket úgy futtattam volna, (ha végre lefut egy éjszakát a sima prime95) hogy prime mellett a furmarkot tolom egy órát kb. De ha végre eljutok odáig, hogy stabil egy 8 órás izzadást követően, akkor végre következhet a további izzadás. Utána nézek a progiknak, amiket írtál, és előkészítem.
Az volt az igazán kiábrándító, hogy 1,48125V biosban és nemcsak hogy hibázott ez a szutyok, de még ciripel is valami.... Ez már szabályosan dühít. Viszont load-ban rohadt kevés jut el a procihoz... 1,360 Most akkor ez mi a fütyfürütty???! Nemár hogy valami leszabályozza.... Kiborulok.... -
Robi BALBOA
őstag
válasz
sanyek2 #25558 üzenetére
Lehet a tápod csinálja, milyen tápod is van, 1 ágon adja le a 12v-os rész a kakaót?
Nem a procival van a gond valszeg, a rossz beállítás vagy ennyit bír a lapod, amíg nem lőttem be stabilra a procimat nekem is az egyik magot dobálta el. Egy-két mag a win futtatása és a háttérben futó dolgok miatt egy kicsit mindig lassabban számolnak, ha nagyon akkor az már nem jó.
A Chipsetnek, fsb controller-nek stb...menyit adsz?
Tesztelni pedig a prime95 large fft-vel kell(legalább 8órát), nem a blend teszt-el, meg ITB-vel vagy 2órát, OCCT-t nem ajánlom, a FurMark magában nem jó, közben a procit is érdemes leterhelni, meg más vga terhelő progival is érdemes együtt terhelni a procit. Én csináltam olyat, hogy Prime95 vagy ITB+ FurMark vagy Heaven(vagy hasonló)+ Memtest86, így is nyomatni vagy 3-4órát, aztán gamékkal is együtt terhelni a procit és ha ez mind megvan akkor 99,99...%-ra stabil a molyó. -
Barni22
tag
hali!alul láthatjátok a konfingom.a kérdés hogy érdemes-e beszereznem egy q6600-at a jobb teljesitmény érdekében,vagy inkább a 9xxx szériát nézegessem?
-
sanyek2
senior tag
válasz
Robi BALBOA #25556 üzenetére
Minden egyes, a proci körül lévő alkatrészt külön külön meghallgattam, köztük ezeket a tekercseléseket is, és nem ezekből jött a hang.
Viszont már kár is foglalkoznom vele, mert rájöttem hogy szar a procim.
Ja a teszteléps aida64-el, és prime95-el történik.
FurMarkot futtattam volna ma, ha az éjjel nem hibázik a proci.
Azért szar, mert eddig minden egyes tesztnél, (akár elég neki a fesz, akár nem) mindig a 3. mag hibázik. A páros számú magok nagyon jól teljesítenek, az 1-es mag elég lassú ugyan de nem gáz, a 3-as pedig eleinte fele olyan lassan csinálja meg a teszteket, később már csak harmad, de minen egyes alkalommal az hibázik.
Éjjel 2x futtattam a prime-et, először 2,5 órát ment, de a 3. mag 49 perc után már hibázott. Újból elindítva 6 órát ment, és a harmadikon kívül egyik sem hibázott. Megint 50 perc elteltével hibázott. Az első húzásnál is ez volt a helyzet, mikor 8x400-ra húztam, csak ott egyszer 8 órát ment hiba nélkül. aztán ezt elfogadva újra indítottam és akkor is 50 perc elteltével a 3 mag hibázott. Szóval csak véletlenül nem hibázott a 8 óra alatt.
Ennyi. Ratyi a proci. Én már leírtam, hacsak nem tudtok jobbat mondani rá -
proci985
MODERÁTOR
válasz
Robi BALBOA #25556 üzenetére
jaja, azt nem szabad lehagyni. nálam volt olyan, hogy furmark bírta órákig, cpu bírta órákig a stresszet, együtt meg 15mpn belül hibázott a rendszer.
15percnél sokkal több nem kell mert eléggé megterheli az összes komponenst, de annyi általában elég szokott lenni, hogy kiderüljön ha valami nem bírja.
-
sanyek2
senior tag
válasz
Robi BALBOA #25554 üzenetére
Úgy tűnik sikerült...
Load 1,360 átlag fesz, néha ciripelt a prime alatt, de azon filóztam, hogy lehet hogy egyszerűen csak a víz szörcsögött a blokkban.
A4es papírból tekertem egy csövet, és odatettem a végét a FET-ekhez egyenként, és hallgattam. Nem a fetekből jött szerintem. A gép másik oldalát levettem, és a proci mögötti lukon hallgatóztam és onnan jött a hang.
Szerintem vagy a víz volt a felelős a hangért, vagy a proci ciripelt. a fetek kussban voltak. Esetleg a szivattyú ment max fordulaton és az adott ilyen hangot...(kompakt vízhűtés)
-
sanyek2
senior tag
válasz
Robi BALBOA #25552 üzenetére
Úgy értettem, hogy a túlhevülés miatt nyekkenik meg, és az a ciripelés oka, nem pedig a magas fesz.
-
Robi BALBOA
őstag
válasz
sanyek2 #25551 üzenetére
A hűtéstől nem hinném, hogy meg fog nyekkenni(esetleg ha elcseszed, mondjuk nagyon ráhúzod és elreped a fet). A ciripeléssel nem tudsz mit tenni, valamelyik tekercs csinálhatja, nem hinném, hogy kimondottan a fet csinálja, de mindenesetre arról árulkodik(főleg úgy, hogy normál helyzetben nem csinálja), hogy túl van cseppet terhelve a proci tápáramköre.
-
sanyek2
senior tag
válasz
Robi BALBOA #25550 üzenetére
A ciripeléssel mit tegyek? Hűtőbordával megszűnik? Ergo a hőtől nyekkenik meg?
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
sanyek2 #25548 üzenetére
ezért mondom, hogy lehet nem akarsz havonta párezerrel magasabb villanyszámlát párszáz mhz miatt. újkorában anekdota szerű volt a fogyasztása, meg a csökkenő villanyszámla egy c2d 8x00ára váltás után.
kéz a kézben jár a két dolog, szóval nehéz eldönteni melyiktől.
egyébként annyira nem lassúak, FSB lehet eléggé limites, de azon könnyen lehet segíteni.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
sanyek2 #25546 üzenetére
nem biztos, hogy elférnének. ventit próbálhatsz föléjük rakni, de az se biztos megoldás.
másik oldalról viszont arra is gondolj, hogy pár éves a lap és a proci, a villanyszámlát meg eléggé meg tudja húzni a quad ha sokat megy. annyival meg nem gyorsabb mondjuk 3.2 -3.4nél
-
sanyek2
senior tag
válasz
proci985 #25542 üzenetére
Első mondatom kissé nevetséges volt
2 műszak 2 óra alvás
Na de most koncentrálokVRM-ek fölött van közvetlenül a táp 12 centise, és szívja el a meleget, lehet, azért is csak kézmeleg körüli a hőfokuk.
Én kaptam egy olyan információt, hogy load 1,3625V amit max adhatok neki. E fölé semmiképp ne menjek.
Ez még bele is fog férni szerintem... épphogy..Kifelejtettem hogy a BIOS verzió a legfrissebb, azaz F4-es.
De igazából nem sok mindenen változtat, csak lábjegyzetproci szintén G0-ás stepp
Léghűtéssel én is próbáltam ezt a (gúnynevén) Quazán-t. Egy thermaltake sonic tower lógott rajta, egy 12 centis ventivel a lamellák közt, szintén 12-es mögötte a házon, és a táp 12-ese pont felette. Így is a 8x400-at 71 fokon tudta csak tartani load.
Ekkor kapott egy új oldallapot a ház, és beleraktam egy 20centis TT ventit. 68 fok
Megelégeltem, "Így nem mehet tovább!"
Jött a vízhűtés, és lám egy csoda Szerk: Ez alap órajelen ha jól emlékszemHa összehasonlítom az eredményeidet az én eddigi "eredményemmel" akkor arra következtetek, kevesebb fesz is elég lesz hogy stabillá tegyem a 9x400-at. Persze ez csak elmélet.
Azóta is a Q6600-asod van?
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
sanyek2 #25541 üzenetére
persze, kitesztelés azt jelenti, hogy stabil volt. egyébként három évet ment 9x333on és még egy felet 9x266/9x300on (az volt a költözés utáni időszak, átmeneti táppal és házzal).
a megengedett fesz 1.55 a biosból, olyan 1.45-1.50 fölé nem szokás menni. víz miatt a VRMek fölé raknék egy extra ventit keringetni a levegőt.
9x400ra biosból 1.52/1.54 kellett, load 1.46/1.48 kellett ahhoz, hogy stabil legyen prime alatt. viszont az enyémnek közepesen sok kellett g0ásként és nagyon melegedett. 3.2re elég volt 1.38 (8x400, lehet picit kevesebb is elég lett volna), 3.0át vitte 1.200on.
az szép, nekem 9x266@1.008on volt 35 fok körül a 18-20fokos szobában, bár enyém légen ment.
ja igen: a felső adatok mind a gigával voltak. az asus 0.13-0.15 között droppolt és a három fázisa kb annyit jelentett, hogy alapórajelen sem volt teljesen stabil. 1.35ön biosból emlékeim szerint még hibázott 9x333on. na ott cseréltem lapot
-
sanyek2
senior tag
válasz
proci985 #25540 üzenetére
...És ez ugyebár mind stabil volt.
Csak aggódom hogy (igaz alapjáraton) de túllépi a megengedett feszt, és hogy az későbbiekben vagy akár hamarosan nem-e fog meghibásodáshoz vezetni?
9x400-on mennyi feszt kapott egy-egy lapodban? (csak viszonyítási alapként)
A proci hűtéssel hál' Asetek-nek nincs problémám. Vízhűtés látja el a szerepét méghozzá elég jól.
Jelenlegi 8x400-on üresjáratban 26 fokos a proci, terhelve 35. -
proci985
MODERÁTOR
válasz
sanyek2 #25539 üzenetére
válaszoltam
.
egyébként itt is nyugodtan folytathatjuk. anno p5k és egy p35-ds4 rev2.1ben nyúztam egy q6600at négy évig három különböző hűtővel, illetve a családban van még egy (kevésbé jól dokumentált) q6600 egy DFI p35 blood ironban és az is a második hűtőjével van.
a sajátom konkrétan 2.4/2.7/3.0/8x400/9x367/9x400 paraméterekkel ki volt tesztelve, illetve asztalon hűtést benchelni is használtam. szóval elég sokat próbálgattam a határait
-
sanyek2
senior tag
válasz
proci985 #25538 üzenetére
Rendben. Köszönöm szépen az infót! Szerencsére még soha nem ciripelt semmi a kuckómban
Jelenleg viszont a vdroop izgat, addig nem feszegetem tovább, amíg nem tudom csökkenteni.Épp nemrég tettem fel a kérdésemet a gigabyte lapcsalád topikjában.
Látom már hogy ment oda a válaszodThx!
-
sanyek2
senior tag
válasz
Robi BALBOA #25535 üzenetére
Van itthon hűtőborda amit a fetekre tudok tapasztani, de egyenlőre a célom, hogy elérjem a 9x400-at. Ha ez stabilan fog futni, akkor ez már egész pöpec.
20 másodperc alatt bootolt be a rendszer, amikor sikerült elérnem azt a feszt, amivel már ment a win.
Ha ez stabilan fut, akkor jöhet a 8x450, közben figyelem a feteket, de mint mondtam épphogy kézmeleg volt 9x400-on. Sajna nincs lézeres hőmérőm :/A tápkábelt jó hogy megemlítetted proci985 mert erről elfeledkeztem. egyszer én is jártam úgy egy hitvány mercuri (Muhahha
) táppal még 6 évvel ezelőtt, hogy összeolvadtak a kábelek
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Robi BALBOA #25535 üzenetére
6 fázis (giga p35 széria) fethűtés nélkül olyan 150Wig jó. fethűtéssel olyan 180ig.
viszont a 4pines csatira ügyelni kell, 6+6A felett összeolvadhat a proci tápellátó csatija a tápéval (megtörtént itt a fórumon).
enyhébb tuningra elég, de fogyasztásra tényleg ügyelni kell, csúcsrajáratva sérülhetnek az alkatrészek.
-
Robi BALBOA
őstag
válasz
sanyek2 #25534 üzenetére
Az én lapon "Quad-Triple (4x3) fázisú volt" a te lapod 6 fázisú, magyarán a fele és a feteken sincsen semmilyen hűtés, én így neki sem állnék a tuningnak.
Nekem a feteken és a chipseten egy saját gyártású nagyon nagy borda volt, a procin először léghűtés volt, de akkor +0,025v-al több kelllett a procinak, hogy stabil legyen, azán víz került rá. -
sanyek2
senior tag
válasz
Laci2277 #25533 üzenetére
Ezzel tisztában vagyok. További különbség lehet a táp, ugye a lapom típusa, de a legnagyobb különbség hogy az én palom iszonyatos vdroop-ot produkál. Jelenleg ezt próbálom kiküszöbölni.
Nem említetted hogy a hűtésről is gondoskodni kell. (nekem személy szerint nincs problémám a hűtéssel, de lehet hogy Robi BALBOA-nak volt.)
Jelenleg információt gyűjtök, hogy ennél a szériánál mégis meddig tudnak elmenni a Quazán tulajdonosok.
Ez biztosít erős alapot, hogy ne álljak meg a jelenlegi 8x400-nál. -
Laci2277
senior tag
válasz
sanyek2 #25532 üzenetére
Az, hogy neki mennyit ment a procija az semmit nem jelent, még halványan sem lehet következtetni arra, hogy a tiéd mennyire tuningolható milyen fesz mellett. Nekem anno a 8x450-hez 1.55V kellett ugyan olyan lappal, mint amilyen Robi BALBOA-nak volt, és ez csak 3dmark alatt volt stabil.
A 3.8Ghz-hez már majdnem 1.7V-ra volt szükség csak hogy a teszt lefusson.
-
sanyek2
senior tag
válasz
Robi BALBOA #25531 üzenetére
Nekem is hasonlóképp. A lapommal lesz a gond. A feszelésével. Próbálom megoldani.. :/ De jó hogy írtad hogy neked ment 8x450-en is. Mégegy támpont.
-
sanyek2
senior tag
válasz
Robi BALBOA #25529 üzenetére
Idáig még nem jutottam el, gondoltam egyenlőre ezt megpróbálom stabilizálni. Viszont ha már 4,6-on stabil lehet, akkor nem érdemes szüttyögnöm vele, hisz a maxolásra megyek.
Biosban beállított fesz mennyi volt? -
sanyek2
senior tag
válasz
Robi BALBOA #25527 üzenetére
Külön nem állok már neki ram-okat venni. Inkább lecserélem a lapot ramot, cpu-t.
Egyenlőre ott tartok hogy kimaxolom a teljesítményt.
Eddig elég ígéretes. Még nem stabil ugyan, de a 9x400-on már fut a win. A fesszel lesznek a gondjaim azt hiszem. -
Robi BALBOA
őstag
válasz
sanyek2 #25526 üzenetére
Nekem ugyan ez volt a bajom egy x48-as lapban a corsair ramokkal, megoldás cseréld le G.Skill ramokra és kész!
Az 1200-as G.Skill 1,85 gyári helyett simán vitte az 1200-at 1,8v-al(nem tudott kevesebbet a lapom) és a gyári igen jó időzítésektől is alacsonyabban ment, ja és 2x2gb volt. -
sanyek2
senior tag
Nos nem sikerült stabil rendszert kihoznom egyenlőre a vasból, ezért várom az ötleteket
A ramom 5-5-5-18 időzítései ellent mondanak a modulokra ráírt 5-5-5-15 időzítésekel. Ezzel mit kezdjek?
A ram 2x2GB Corsair Dominator CM2X2048-8500C5D
Proci Q6600 G0 step
Corsair VX450 -
sanyek2
senior tag
válasz
proci985 #25524 üzenetére
Vízhűtés látja el a feladatot, méghozzá remekül.
Nincs fet hűtés, a chipset pedig 40, terheléssel 42 fokos.
Megtapizva a feteket, alig kézmelegek.
Tápegység Corsair VX450Jelenleg 9x375-re lőttem be, kapott némi feszt, holnap mérem a rendszer stabilságát, de próbáltam a 9x400-at.
A gép elindul, de a win nem tölt be :S ezt még holnap feszegetem picit.
Jelenlegi hőmérséklet üresjáratban 26 fok. -
sanyek2
senior tag
Üdv mindenkinek!
Q6600 ketyeg 3.2-ben jelenleg egy GA-EP35C-DS3R lapban, 2x2GB Corsair Dominator CM2X2048-8500C5D 2 GB RAM-al egyetemben.
Mennyi a max, amit ki tudok hozni belőle, és hogyan? Hűtéssel nem kell foglalkozni, max terheléssel 35 fokos így 3.2-ben
DRAMSB 1:1 (jelenleg)
RAM-okra 5-5-5-15 időzítés és 2.1V fesz van dedikálva. Jelenleg 5-5-5-18 és 1.936-1.920-at mér az AIDA64
A jelenlegi értékek valószínűleg a gyengébb 2x1GB kingmax-ok miatt van, de holnap kivágom őket.
Mivel 1.8 az alap, így gondolom már alapból beállította a feszt a rendszer, de fixálom.
Akkor a kérdés ugyebár Mennyi a max, és Hogyan? -
sanyek2
senior tag
válasz
PumpkinSeed #25509 üzenetére
Én tavaly vettem, 23K volt. Egy ideje stabil az ára. Legalábbis a G0 stepping
-
-
lbalog01
tag
A CODEGEN táp = szerencsejáték, egy Q6600+komolyabb videokari = időzített bomba
FSP, Thermaltake, CHIEFTEC kb. 10-13e körül 450-550W aktív pfc-s tápok vannak
nekem egy 500-as Chieftec vígan viszi a Q6600 3,7Ghz+ HD 4890 áramzabáló kombót, bónuszba még 4hdd+7db házhűtő vencsi+4GB DDR2 -
proci985
MODERÁTOR
ez itt a kentisfield topik, a 9450 yorkfield
.
9450ből nagyon kevés volt ph!n, jórészüket jellemzően szétfeszelték az idők folyamán. fsb szintén problémás. tetejében túl vannak árazva, szóval szerintem vegyél valami újabbat. a bulldozerednek pedig szvsz biztosan gyorsabbnak kéne lennie.
-
HeZzZ
senior tag
sziasztok, segítenétek egy csöppet?
egy intel q9450 ki tudna hajtani egy gtx 580 as karit teljesmértékben?
vagy azért lene teljesítmény visszaesés? eléggé proci faló a gtx 580 as.
-
thumb
aktív tag
válasz
Robi BALBOA #25507 üzenetére
Végfejleményként az történt a hétvégén, hogy hoztam egy másik tápot. Csak a tisztázás véget ami alatt meghalt az egy 450-es gigabyte táp amit hoztam egy 400-as codegen. Rákötöttem a codegenre és láss csodát elindult a gép és megy azóta is. A trükk hogy eddig a procin asus silent squere hűtő volt most pedig visszatettem rá a gyári hűtőt ugyanis az asus hűtővel próbáltam indítani akkor a ventillátora hol ment hol nem a ventillátor világítása hol felvillant hol nem, lehet hogy a venti lett zárlatos márha egyáltalán létezik ilyen mert a codegen táp és a proci gyári hűtőjével viszont megy a gép. Az a kérdés olyan létezik-e hogy az alaplap cpu vezérlése vagy ellátása ment-e szét, csak azért mert ha az ment volna szét akkor a gyári hűtő se menne vagy ez nem így van? Már majdnem kikukáztam az alaplapot mikor is hirtelen felindulásból kipróbáltam a másik tápot és megy a szekér el sem akartam hinni pedig már majdnem platformot cseréltem ami így is már rég esedékes de a kinlódás ami vele jár attól óckodok ennyire...
-
Laci2277
senior tag
válasz
PumpkinSeed #25509 üzenetére
Olyan 20-23K közötti áron vannak itt az aprón, úgyhogy az lehet a reális értéke.
-
PumpkinSeed
addikt
Egy Q6600 mennyit ér manapság?
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Robi BALBOA #25507 üzenetére
hát enyémnek 9x333ra elég volt 1.200, 9x400ra viszont 1.46-1.48 kellett. tehát 1.54 biosból, ami hajszállal volt a biztonságos zóna felső határa alatt. tetejében a fogyasztás 3.0án olyan 65-85W volt prime alatt, 3.6on ez 155-175 között mozgott.
utolsó meg nagyon igaz. plusz egy rendes táp és legalább egy AC7pro/TX2, ha csak alapórajel/kis tuning lesz.
-
Robi BALBOA
őstag
válasz
proci985 #25506 üzenetére
A feteken nekem akkora batár (maszek) borda volt hogy az nem igaz, a chipseten meg egy réz betétes amd borda volt éppen csak elfért(valahol lehetmég van is róla képem), de nagyon le hűtötte. 3,6ghz-et 1,31v-al vitte(450-es fsb-vel), a 3,8ghz-et 1,38v-al (475fsb), a 4ghz is ment, de oda már nagyságrendekkel nagyobb fesz kellett(1,5v körül) volna a stabilitáshoz.
Egy Q6xxx procinál kb kötelező a 8 pin-es eps tápcsati és a 6-8fázis. -
proci985
MODERÁTOR
válasz
Robi BALBOA #25505 üzenetére
a fetek fogyasztás függvényében gázosak. kb fázisonként 25Wal lehet biztonságosan számolni, VRMhűtéssel ez 30ra nő kb. ekörül már érdemes kisegíteni aktív hűtéssel is.
4pines csati kb 150W fölött összeéghet (csak a proci fogyasztása itt az érdekes), emiatt kell a 8 fázis. q66 meg ehet bőven 150 felett, én láttam 175Wot is.
p5km volt nekem is, de alapórajelen se volt teljesen stabil a quaddal. érdekes volt, hogy beszereztem a p35-ds4et, és utánna az összes baja a rendszernek elmúlt.
-
Robi BALBOA
őstag
Extra hűtés nélkül is viszi a 3,5-3,8-at csak úgy nem biztos, hogy annyira stabil lesz, meg nagyobb az esélye, hogy eldurran a lap.
A 4darab memóriát viszont nem(annyira) szereti a lap, nehezebb belőni(ha be lehet 100%-os ra egyáltalán)!
Amit lentebb írtál az igen érdekes, a 8 pin-es EPS táp csati pedig nagyon kell egy ilyen procinak főleg ha az tunungolva is van. -
thumb
aktív tag
válasz
Robi BALBOA #25500 üzenetére
Szia!
Kipróbáltam a dolgokat. Namost az van ami elég érdekes, hogy az alaplap elindul de csak akkor ha egyik 4-es csati sincs rákötve amit a cpu mellé kell bedugni hanem csak a soros csatlakozó vagy bedugva. Kérdem én ilyenkor mi van akkor a deszka ment tönkre ez azt jelenti? Kép nincs meg semmi de nem áll és megy de csakis akkor ha a deszkán a cpu melletti 2x4-es táphelyre semmi nincs bedugva ha már valamelyik is be van dugva ugyanugy nem indul csak felvillan és leáll.
-
-
thumb
aktív tag
válasz
Robi BALBOA #25500 üzenetére
HM a lapod olyan volt mint az enyém akkor ennek is mennie kéne. Egy Asus P5Q-ban ment meg P5K-ban ment 3.2-őt évekig és azokon sem volt semmilyen extra hűtés meg semmi csicsa mégsem volt semmi bajuk soha ezért olyan furcsa ez nekem. Aztán egyszercsak már nem ment a proci többet 3.2-őn csak a gyári értéken volt hajlandó menni az régi asus lapomban is ezért gyanakszom én is rá. Igen jól látod jogos a felvetés az adatlapomon még kingmax van, mert vettem 4x1 gb ocz reaper 1200-asokat, sikerült megcsipnem és ez azaz este volt amikor beleraktam a ramokat először aztán proc tuning 2.8-ra aztán ment egy estét és kakukk szóval a saját gépem még nem ment anyit hogy át tudjam irni
sajnos. Ez a lap meg dühit mert asus ból lehet venni olyan lapot amivel nem kell csinálni semmit és megy benne a proci tuningon gigabytból meg nem. Ez sokkal jobb lap a paraméterei alapján mint az én asus-om és mégsem menne benne ezt nehéz elhinnem ráadásul ez x48 az meg p45 volt szóval ha ez igy van akkor gigabyt-ot soha hát csináljanak már olyan lapot ami csontnélkül megy. A lényeg a lényeg szerintem ennek a lapnak extra hűtés nélkül is vinniekéne de neked van ilyen lapod ha azt mondod nem kéne akkor elhiszem neked csak kicsit lehangoló.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vicces képek
- Huawei Watch GT 3 Pro - korlátolt szépség
- Megmutatta a Panther Lake-et az Embedded World 2025-ön az Intel
- Windows 10
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- LEGO klub
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Óra topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Trollok komolyan
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest