- DUNE médialejátszók topicja
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Száguldozásra hangol az új AMD Software
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Új hozzászólás Aktív témák
-
Robi BALBOA
őstag
Hát az nem sok pedig, mondjuk az érdekes, hogy már nem bírt annyit mint régen!
A memória az adatlapodon 1066-os kingmax.
A Chipset és a tápellátó fetek egy alap vagy minimálisan tuningolt Q6xxx-el is marha meleg tud lenni, valszeg a lap lesz a ludas, főleg ha így degradálódott a teljesítménye.
A procit próbáld ki másik lapban, de nem valószínű, hogy az halt volna be, főleg ha ilyen light tuningot kapott csak, mondjuk nem ismerem az egész élet történetét, nekem sokáig ment 3,8-on, meg 2 évig ment 3,6ghz-en egy Q6600(nagyon jó darab volt), de semmi baja nem volt, az igaz, hogy az alaplap(pont olyan mint a tiéd) meg volt hűtve elég rendesen. -
thumb
aktív tag
válasz
Robi BALBOA #25498 üzenetére
Nem vittem túlzásba, 2,4-ről 2,8-ra. Régen bírta a 3,2-t is de mostmár nem. Alapfeszen ment, memória 1200-on zötyögött alapfeszen szintén de a ram az ocz reaper 1200 mhz eleve. Az alaplap chipsetén gyári hűtő van viszont a procin nem minden máson gyári a hűtés.
-
thumb
aktív tag
válasz
Robi BALBOA #25496 üzenetére
Ó a fene azt is most vettem pár hónapja innen egy kollegától használtan de előtte csakis és kizárólag asus lapjaim voltak azokkal soha nem volt semmi gond.
-
Laci2277
senior tag
-
thumb
aktív tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Van egy gigabyte X48 DS5-ös lapom és van benne egy q6600. Namármost az egyik este leállítottam úgy ahogy kell másnapra virradóan viszont egyáltalán nem hajlandó elindulni, annyit csinál, hogy kb. 1 másodpercre bekapcsol és ennyi utána leáll se kép se hang, ahogy felpörögnének a ventik már állnak is le. Nincs kép se semmi hiszen el sem jut odáig azalatt az 1 másodperca alatt ahogy bekapcsolom felvillanak a led-ek és már le is áll.
Az lenne itt a kérdés, hogy szerintetek a lap ment tönkre vagy a proci? A memóriát lecseréltem mert volt tartalék és azzal is ugyanez volt a videokártyánál szintén és sajnos lövésem sincs mi lehet a ludas. Ha valaki tudna valamit mondani az nagy segítség lenne, előre is köszönöm.
-
honda 1993
senior tag
üdv.
Intel Core 2 Duo E6420 box mennyivel erősebb egy intel e3400 dual core procinál?
illetve mennyivel fogyaszt többet?
-
Virag.h
tag
Egy Q6600 3,5GHz-en milyen Nvidia kártyákat tud kihajtani?
-
hamazsa
csendes tag
Sziasztok!
Van egy Q6600 procim amit a biosban hiába állítok be x9 multiplierre, amint elindul a gép, visszaugrik x6-ra... mitől lehet ez? Természetesen biosból kilépve elmentettem a beállítást.
-
krups8
tag
Nem az, mert ezt írja az Everest.
Core Temp akko mér
-
krups8
tag
ouúú akkor is az ha a CPU-z nem úgy írja, csak a Core Temp?
ha igen, akkor: mit is takar ez a gyakorlatban?
-
krups8
tag
Sziasztok! Ebben a posztban feltett kérdésre tudtok válaszolni?
-
zolee0307
őstag
válasz
proci985 #25465 üzenetére
Nem adtam nekik feszt, alapfeszen próbáltam.
lbalog01: Én is arra gondolok, hogy + fesz kéne, viszont a hűtésem szerintem nem lenne már úgy elég.
Egyébként alapfeszen a memóriák stabilak (1,87 V-ot kapnak), ha húztam a procit, akkor adtam feszt a memóriáknak, hogy 2,1 V-on menjenek, de így sem volt stabil 3,0 ghz-en. Viszont 2,88 ghz-n, mind az ibt, mind a linx hiba nélkül lefutott többször is. Először gondoltam a hőfokra is mint probléma, de 2,88 ghz-nél még magasabbra is felment, mint amikor 3,0 ghz-en próbáltam. Szóval én is arra jutottam, hogy alapfeszen 2,88 vége ennek a konfignak. Feszt nem akarok emelni, mivel a hűtésem nem a legjobb, egyenlőre megelékszek ezzel is.
-
zolee0307
őstag
Sziasztok! Korábban már kérdezősködtem a tuning miatt. A lényeg a memóriáim 800 mhz CL4-ben alapfeszen hibátlanul mennek, ha a proci nincs húzva. Ha 3,0 ghz-re húzom a procit (alapfeszen), akkor már ibt, linx hibát ír. Kipróbáltam a procit 2,88 ghz-en, az ibt, linx hiba nélkül lefutott.
Ez a 120 mhz-e emelés már sok lenne alapfeszen? Az befolyásolja a memória stabilitását, ha 800 mhz-en megy, de az fsb magasabb? -
krups8
tag
Sziasztok! Meddig jó a gyári hütő tuningnál? Übersimán FSB emeltem 2,7Ghz-re és most boldog a rendszer, de amíg nincs + hütés is szeretném a legtöbbet kihúzni belőle. 3:2-n van a ram, ami 2GB Kingmax 800 semmihez nem nyúltam, csak toltam az FSB-t. Gyári hütővel mehet ez feljebb ha adok pici feszt., vagy beletúrok a ram beállÍtásaiba? Milyen hütést vegyek hozzá olcsón?
-
lbalog01
tag
válasz
Aduasz #25459 üzenetére
Igen! Bárhonnan letöltheted, csak indít és már láthatod a fagyás okát!
Az SSD-t csak a IO-műveletek által okozott bs-re példaként hoztam, fel. Ha prime stabil a proci, akkor nem az lesz az ok. Másik oprendszerrel próbáltad már? Vagy ha meg van még a régi proc, visza kéne rakni 1-2 napra..
Az hogy csak procit cseréltél, igazából nem számít: egy proci cserénél igen csak megmozgatsz mindent az alaplapon, így akár 1 apró kontakt hiba is elég ehhez.
A bs véletlenszerű, vagy csak komoly terhelésnél jön elő? De ha prime stabil vagy, akkor nyilván véletlenszerű, szóval megint csak nem a proci felé hajlik az ügy.... -
Aduasz
csendes tag
-
lbalog01
tag
válasz
Aduasz #25423 üzenetére
Nekem hasonlókat produkál a gép azóta hogy SSD-t tettem bele. Ha a rendszert vagy a virtual ram-ot tartottam rajta, akkor pár óránként kékhalál (ntoskrnl.exe), így csak sima háttértárként a Win7 néha nem fér hozzá de az XP mindig tudja használni.
Én sem értem, valószínűleg a lap nem szereti az ssdA kékhalálra mit ír oknak?
Szóval szerintem sem proci baj van, inkább egyéb IO műveletnek tűnik /a lassú W7 betöltés is erre hajaz/
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Aduasz #25451 üzenetére
hát... szerintem ez az a pillanat, amikor állj neki googlezni, hogy másnál is volt e. illetve nézz körbe a yorkfield topikban, a qx9770 emlékeim szerint az volt (pontosabban egy átcímkézett xeon szerverproci).
ami hiba lehet:
- nem bírja a lap. nem túl valószínű lévén p45ös csúcsmodell
- döglődik a lap. elmondásod alapján fiatal, szóval nem valószínű
- hülye a lap, 1333as FSBig tesztelték ki, a két darab 1600FSBs core2 modell miatt meg a gyári 1600as beállításokat nem nézték annyira meg. két 1600FSBjű proci volt, az egyik a qx9770 a másik a qx9775... p45nek bírnia kell az FSB1600at, elvileg alapból is, gyakorlatilag ez az érték az idő nagyrészében már tuning volt. asus pedig még ismert volt akkoriban a horribilis dropokról, meg a hülye default beállításokról (giga is). p45 pedig eléggé háklis. FSB, NB/GMCH feszek lehetnek érdekesek, illetve rambeállítások, avagy 2Tre állította e magát a lap.
- sata kábelt próbáld ki másikkal, lehet szereléskor megtört/elfáradt -
Aduasz
csendes tag
Jó reggelt.
Most HD Sentinellel néztem a gépem.
Az elsődleges vinyómmal minden rendben.
Az 1 és a 1,5 terrásra viszont ezt írta (A lemez és a számítógép közötti adatkapcsolatban előfordultak problémák) de nincs szükség beavatkozásra...
Eddig ilyen nem volt...vagy nem is figyeltem...
Az előző lapom-on valami elszállt, pedig sose tuningoltam...
Állandóan előfordult hogy egyszer csak nem látott meghajtókat, vagy ha igen volt olyan is hogy nem tudott olvasni róla adatot, minden fájl hibás volt.
A lapcserével minden megoldódott...
De lehet ezért kapom ezt az üzenetet róluk?
Mert egyébként 100/100-as mind...Köszi
-
válasz
Aduasz #25446 üzenetére
Ha nincs PATA eszköz, akkor nincs szükség az Enhanced mode-ra, maradhat Compatible-n. Az AHCI mode-ot csak akkor tudod használni emlékeim szerint, ha az volt aktív az OS telepítésekor. Erről mondjuk többet tudnának mondani szentem a lapod topicjában.
-
válasz
Aduasz #25440 üzenetére
A tesztek alapján mind a lap, mind a RAM-ok, mind a CPU rendeltetésszerűen üzemel. A helyzet az, hogy a CPU-nak nincs túl sok köze az OS betöltéséhez, legalábbis két ilyen proci között nem lehet különbség. Az OS betöltése leginkább a HDD-től függ, kisebb mértékben a RAM mennyiségétől. E téren nem volt változás? Gondolok itt olyasmire, hogy egy CMOS reset után nem állítottad vissza a SATA vinyót IDE módból, vagy hasonlók.
-
Aduasz
csendes tag
A hosszú win7 indulás megmaradt, de a fagyás megszűnt.
60-63 fokos volt 100% terhelés alatt...
Akkor miért lassabb a FRISS Win7 mint a E8400 alatt vajon?
Milyen képet csináljak ami segíthet.
Mert biztos van valami...
És ha rájövünk akkor az a minimum hogy megvendégelem azt aki rájön...Köszi
-
Aduasz
csendes tag
válasz
Laci2277 #25436 üzenetére
Blend teszt volt...
Alap helyzetben 2400MHz-en megy és akkor 1.112 V
Ha terhelem 1.240 volt a max (ritkán oda-oda ugrott, de a 1.200 volt folyamatosan).
A teszt alatt 3.203MHz és 1.200 volt végig!A memtesztet akkor megcsinálom nem op rendszer alól...
Mit gondoltok?
Jók az értékek? -
-
Aduasz
csendes tag
Sziasztok!
Vettem egy Intel Core 2 Extreme QX9770-et.
Egy P5Q3 Deluxe lapban van, amiben 2x2GB Mushkin 996959-es ram figyel egy HD6990 társaságában.Eddig az E8400-al hibátlanul és gyorsan dolgozott.
De amióta a QX9770et beraktam azóta hiába teszem újra az OP-rendszert, jóval lassabb már a win7 betöltés is.
Arról nem is beszélve hogy sajnos sokszor menet közben el is megy kék halálra...
A memóriát számolgatja a kék hátteren és utána magától újra indul.Mit gondoltok? Mi lehet a baj?
A proci csere?Húzva sose volt sem az E8400, és most a QX9770 sem...
Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv
Aduász -
proci985
MODERÁTOR
válasz
Hoffer #25421 üzenetére
ha van EPUvagy egyéb energiagazdálkodási funkció, akkor azzal lehet követni. egyébként kb számolható konnektorból is.
nálam a 150Wos határt 3.2 mellett olyan 70-75 foknál lépte túl, 3.6on ez már 63fokon is megvolt. tehát oda azért rendesen meg kell küldeni.
8pinest először p35nél kezdtek lapokra pakolni, ott is inkább csak a felsőkategóriára. ugyanígy, ott kerültek először normál méretű, hőcsöves rézbordák a lapokra amik befedték az összes melegedő alkatrészt (ez mostanra már megint nem mindig igaz).
-
Hoffer
őstag
Csak nem értem mi a f***ért nem tudtak 8 pines csatit rakni, akkoriban egy ilyen lapra!
Ez a proci pedig erős tuning mellett tutti 150W-ot beszív!
Mondjuk a gyári max TDP 100W, nem tudom ez mennyivel több, tuning mellett! -
proci985
MODERÁTOR
válasz
Hoffer #25419 üzenetére
igazából akkor mindegy, több fázis azért jó.
4 pines amiatt necces, mert ha 150W fölött szív a proci, akkor összeéghet a csatlakozó a tápéval (volt ilyen a topikban, Corsair TX650 vs p35-ds3 egy low VIDes G0ával 3.6on egy HAF 912ben -venti pont nem mozgat levegőt a csati környékén-).
-
zolee0307
őstag
Szerintem is a 90 Tj max lesz a jó, régebben néztem valamelyik oldalon, hogy mennyi a Tj max, de már nem emlékszem hol (az intelenek az oldala volt, ha jól emlékszem), és akkor le is mentettem az értéket jegyzettömbe.
Laci2277: Megnéztem mindkét általad linkelt oldalt, és szerintem az inteles lesz a jó, igaz csak ott B2 és G0 van feltüntetve.
Maradok a 90-nél, mert a 80 nagyon alacsonynak, a 100 meg soknak tűnik.
-
válasz
Laci2277 #25414 üzenetére
Ezt én is olvastam még annak idején, de aztán a gyakorlatban sok esetben B3-as Kentek esetén sem működött a 80-as TjMax, illetve láthatóan téves értékek jöttek ki vele. Persze azt is hozzá kell tenni, hogy a DTS-eket nem hőmérésre tervezték, és a Distance tó TjMax értékek csak a skála tetején minősíthetők pontosnak.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Hoffer #25406 üzenetére
milyen gépet vegyek
én 24ből vettem a lap+proci kombót intel gyári hűtővel meg 4 giga vérzőszájú OCZ rammal, tesztelni (ezért is volt ilyen olcsó, vételkor a tulaj nem volt biztos, hogy csak a memória gyenge, vagy minden). csak a prociért nem adtam volna ennyit...
egyébként én 8120/2500/2600 vonalat néztem anno, annál sokkal olcsóbb volt így a csere.
gyakorlatilag újak között nézz körbe, használtpiac kb beragadt ahogy én látom, nagyon túl vannak árazva a cuccok.
-
zolee0307
őstag
Leszedtem a Core Temp 1.0 RC3-at, ott a Tjmax 85. Hogy van ez, melyik érték a helyes?
-
Laci2277
senior tag
válasz
Hoffer #25406 üzenetére
Egyértelmű, hogy a 1155-be érdemes beruházni, a másik kettő amit említesz már nem pálya ha hosszú távra gondolsz. Talán a z77 chipsetes lapok mutatnak előre egy Ivy Bridge vagy egy Sandy Bridge procival a fedélzeten, melyekből csak a "K" végződésűeket lehet tuningolni.
-
Hoffer
őstag
Jorus és proci985, akkor mit mondotok milyen tokozásra érdemes váltani? Mert egyikőtöknek 1366 van (ami most nagyon nem kapható), proci985 kollégának pedig 1156(ami szintén nem kapható nagyon már)!
Marad a 1155, és ha ez akkor milyen chipsettel érdemes venni? Mert ha már veszek akkor valami olyan kéne ami nagyon sok későbbi processzort támogat és sok benne a tuning potenciál is! Vagy ezeket a mostaniakat nem kell tuningolni? -
proci985
MODERÁTOR
válasz
Hoffer #25402 üzenetére
egy i5-760as kb 25%ot ver a 3.0án járó q6600ra, tehát egy q9550/q9650et is kb ennyire ver el. tuning nélkül, és 25%os pluszt ez is megfutja alapórajelen, csak éppen a q66ra ajánlott léghűtőm árának feléből már overkill megoldást lehetne rá kapni. valamint nincs északi híd ami jellemzően megsül 200Wos videokártyákkal erős házszellőzés nélkül.
na és akkor az még csak egy p55 + lynnfield.... ami már annyira nem drága. vagy ott egy AMD B55 valami olcsóbb asrock lappal, még az is jobb lesz elvileg fogyasztásban (csak hűtőre rá kell dobni párezret, mert a gyári AMD elviselhetetlenül hangos).
persze lehet húzni 3.6ra is, csak ahhoz a jelenleg már 3-5 éves, ki tudja mit kapott lapokkal sok sikert (egy ennyi idős lapért 20kt kiadni botorság, de még 10k is sok... még ha anno 60-80k is volt). q66osok fele egyébként se futotta meg légen a 3.6ot, 60ezres vízhűtés meg anno még akkor érte meg, amikor 65 volt a proci (és ár/teljesítményben verte a 14ezres mainstream kétmagost négy szálon, meg úgy általában mindent, 3.6on meg a csúcs qx9770et is), alsóhangon 40 a lap meg 28-50 a 2x2 giga ram (geil bd 800cl5 / corsair dominator 1066cl5). léghűtésből megintcsak kb a TRUE volt az ajánlott szint, az kb a mostani Brocken környéke. de igazából kell rá egy D14/Silver Arrow (nézz rá az adatlapomon a jelenleg már eszméletlenül túlméretezett hűtésre, a húzott q66 miatt kellett). tápból ugyanúgy csak a minőségi 500Wosok jöhetnek szóba, esetleg egy CX400 spórolós módban. és akkor eljutunk oda, hogy meghúzza az ember a q66ot 24/7re, aztán következő hónapban 3-5kt nő a villanyszámla. ez 2007 végén/2008 elején még úgy kb elfogadható volt, de most már kevésbé. (sajátomat 2007 dec 28.án vettem... és Budapestig mentem érte kocsival Győrből
).
ddr3ból 8 giga 10k, 2x2gigás ddr2 kiteknek meg még van piaca, elmennek.
hugomnak is csak azért lett q66ja karácsonykor, mert 24ből megállt lappal, rammal mindennel, meg még van itthon 8 giga ddr2 ramom a polcon, ha kell. meg mégegy q66 és egy pótlap. ja meg volt hűtő (Thermalright MUX120 black). meg CX400. meg egy Fractal R3 háznak. meg neki tuning nélkül is elég.
persze a másik oldalról egy szivárgó példány alapórajelen elvan 1Von idle <10W (erre jön még északi híd és vidkari, de úgy is alacsony), prime load 35-45W körül, tehát htpcbe nem is olyan rossz megoldás, sajátomból szerintem majd az lesz. vagy debian szerver. vagy valami hasonló remekség. szentimentális értéke van, mégis az első procim volt, amit magamnak vettem, és hűségesen kiszolgált.
pados: csak lap+mem+prociról van szó. de ha +5kért kapnál akár egy q6600at, akkor cserélj. ha q9300-q9400at, akkor meg főleg.
-
válasz
Hoffer #25402 üzenetére
Nem kell mindig kaviár.
H77-es H67-es lapot veszel már 20-25k-ért felszereltségtől függően, beletolsz egy i5-öt 45-ért, 8GB RAM 10k, 80-ból megvagy. A mostani lapot, procit, hűtőt, RAM-okat, RAM hűtőt eladod mondjuk szumma 35-40-ért, és ha minden jól megy, 40k-ból megvan a platformcsere. Aztán idővel, ha lejjebb megy az i7-esek ára, upgradeled a procit.
-
pados
csendes tag
válasz
proci985 #25401 üzenetére
Hát, van benne egy engt440 1gb ddr5 videókari, meg az alaplap is kb 3 hónapos(hiba miatt lett cserélve, ddr3-as ), szóval nem hinném, hogy olcsóbb lenne cserélni az egészet..... Illetve ha csere lesz, akkor i3-5 procis gépre... De az sok pénz.
Szóval, csak az érekelt volna, hogy megéri-e azt a kb 5e forint pluszt a quad...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 7 3800XT (AM4)
- AMD Ryzen 9 3900X 12-Core 3.8GHz (64M Cache, Up to 4.6GHz) AM4 Box Processzor!
- AMD Ryzen 7 3700X 8-Core 3.6GHz (32M cache, up to 4.4GHz) AM4 Processszor!
- Intel Core i9-9900K 8-Core 3.6GHz LGA1151 (16M Cache, up to 5.00 GHz) Processzor!
- Intel Core i9-9900KF 8-Core 3.6GHz LGA1151 (16M Cache, up to 5.00 GHz) Processzor!
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Gigabyte B450M R7 2700 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 CM MasterBox 5 Lite 600W
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest