-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
troll81
addikt
Megjött az alany
Ezzel kellene kezdeni -
válasz
ekkold #98298 üzenetére
Hogyne fogadnék el kritikát,
se én se az általam tervezett megépített kapcsolások nem tökéletesek.
Amit rajzoltál a hídkapcsolás, ezen a vonalon is gondolkodtam, végül mégis a zeneres változat mellett döntöttem.
Igaz ehhez olyan opto kell amiben 2 infra led van, mindkét félhullámnál működnie kell.
Nem elhanyagolható előnye hogy amíg a zenerek nem ütnek át, és ez ebben a kapcsolásban valószínűtlen, bármi hiba esetén nem a 230 hanem csak 50V AC amit meg lehet érinteni és még ez is le van korlátozva 20kohm ellenállásokkal.
AVK, ingyen kaptam pár darabot amik rosszak voltak, a tipikus random leold hiba.
Nem veszítettem semmit hogy szétszedtem és átalakítottam.
Abban igazad van hogy az általad leírt megoldással ha cserélni kell, bármelyik boltban kapható megfelelne, sokkal univerzálisabb lenne.
Ez az AVK hekkelés amúgy bevált nekem.
Ilyen van 3 fázisú a napelem panelek lejövő vezetéken, szintén elektronika működteti.
Ez a vészkikapcsoló ha elszállna a töltésvezérlőben a MPPT egység és a cellafeszültség 4,1V fölé menne.
Kell mégegy ebből amúgy is, 2 inverterem van, 2 külön hálózat van kialakítva.
Meg fogom nézni az általad javasolt módszert is. -
ekkold
Topikgazda
válasz
demars #98295 üzenetére
A toroidba ha nem jutott bele víz, akkor akár jó is lehet - de ki kell szárítani és tesztelni. Primer-szekunder közötti szigetelési ellenállást érdemes nagyfeszültségű szigetelésvizsgálóval ellenőrizni, majd megmérni a trafó nyugalmi áramát is. Ha minden rendben akkor "lett" egy jó trafód.
Az EI vas általában rendesen be szokott rozsdásodni, sok munka rendbeszedni, és nem túl jó órabér jön ki rá, ha kiszámolod mennyit dolgoztál vele (annyiból új trafót is vehetnél).
Ha újra kell tekercselni, akkor megint csak nem éri meg - hacsak nem tudsz rá olcsó megoldást.
Összességében: csak ránézés alapján jó állapotúnak tűnő trafóval foglalkozz. Toroid és esetleg hiperszil előnyben. Ha mérés alapján nem jó, akkor még mindíg eldöntheted, hogy kuka lesz vagy megjavítod. A toroidokat gyakran impregnálják, ami megvédheti a külső időjárási hatásoktól is - így azokkal a legjobb az esély... -
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #98296 üzenetére
Ha elfogadsz némi építő jellegű kritikát, akkor olvass tovább:
Az érzékelésben szereplő nagy feszültségű zener-ek nekem nem szimpatikusak, előfordulhat olyan helyzet amikor akadályozzák az érzékelést. Inkább valamiféle hídkapcsolással érzékelném a szimmetria-hibát, valahogy így:
A másik észrevételem az év relével kapcsolatos. Olyan megoldást készítenék amihez standard év relé felhasználható, annak megbontása nélkül. Pl az év reléken szokásos teszt gombhoz hasonlóan, "keresztbe kötnék" egy optotriakot (esetleg plusz triakkal) és soros ellenállással, hogy az aktiválja az év relét. Így gyakorlatilag bármilyen év relé felhasználható lenne annak megbontása nélkül. -
ekkold
Topikgazda
válasz
Dr. Szilikát #98290 üzenetére
Mindenképpen az arduino-t javasolnám, direkt úgy tervezték, hogy gyíerekek is meg tudjanak tanulni programozni, és ehhez van a legtöbb netes példaprogram, magyarázat, stb. [link]
Hardver tekintetében nagy a választék, egy csomó féle proci programozható arduinoval.
Kezdetnek javasolnám az:
- arduino nano -t vagy annak bármelyik olcsó klónját. Egyszerű olcsó, minden egyszerű példaprogram menni fog rajta. Mókolás nélkül, alapból kezeli az arduino ide, PC-s fejlesztőkörnyezet.
- STM32 BluePill, olcsó és erős proci ill. modul - ami programozható arduinoval
- ESP8266, ESP332 szintén erős procik, wifivel, általában kedvező áron. -
Elektronikus AVK, szigetüzemű napelemes rendszerekhez.
Mivel az ott használatos inverterek döntő többsége galvanikusan elválasztott földfüggetlen kimenettel rendelkezik azaz színtiszta IT rendszer, és néha nem egyszerű egy ilyet beilleszteni a ház elektromos rendszerébe korrekten.
Az elektronikus AVK megléte esetén nem kell a nulla és a földelés problémával foglalkozni, és megmaradhat az IT rendszer a teljes utána lévő hálózaton, minden előnyével.
Hatalmas előnye hogy bármelyik pólus (szándékosan nem fázist írtam mivel földfüggetlen IT hálózatban a fázis és a nulla is értelmezhetetlen) földzárlata, testzárlata esetén azonnal leold.
Gyakorlatilag a csatlakoztatott védővezetős berendezések föld felé szivárgási áramát figyeli és ha az eléri bármelyik pólus és a föld között a 3,5 milliampert akkor leold. Közvetlen, direkt földzárlatnál ennek kétszerese alakul ki azaz rögtön leold, így nem következhet be a földfüggetlen IT hálózat nagy hibája.
Az egyik pólus földzárlata észrevehetetlen, és ilyenkor a másik pólus és a hibás készülék érintésekor halálos áramütés történhet. Ilyenkor a teljes 230V korlátozás és védelem nélkül folyik át az emberen
.Érintésnél ugyanez történik, 3,5mA feletti emberen áthaladó áram esetén leold. Az érintésnél 17kohm vagy ez alatti érték kell a leoldáshoz, ezt egy ember könnyedén tudja produkálni.
Az elektronikus AVK egy hagyományos AVK alapon készült, a kioldótekercs ki lett vezetve és kiegészítve egy elektronikával. Ez figyeli folyamatosan az átvezetési ellenállást mindkét pólus és a föld között. Esetleges kezdődő szivárgóáram, kezdeti berendezés átvezetés egy piros leden jól látható, ez 200kohm alatt kezd el a szivárgóárammal arányosan világítani és 17kohm elérésekor a védelem leold. Visszakapcsolás természetesen csak a hibás berendezés leválasztása, javítása uán lehetséges.
Kapcsolási rajz mellékelve és egy kis videó is. Érdemes a videón a hibajelzó piros ledet is figyelni. 200kohm potival szimuláltam a csökkenő szigetelési elenállást, ezt tekergem bal kézzel. Bocs a remegős vidóért, a jobb kezembe a telefon volt amivel videóztam.
Ha a védelem mégis meghibásodik, bármely pólus és a védővezető érintésekor a maximális áram ami átfolyhat az emberen 5,7mA effektív, csúcsban 8mA. Ez szinte 100% hogy semmilyen károsodást nem okoz, és mivel az elengedési határ alatt van az áram, nem következik be az izomzat görcse azaz rámarkolás a vezetékre.
El tudja engedni az áramütött.
Az elengedési határ 10mA.
A 12V segédtáp egy kapacitív kondenzátoros előtéttel lett megvalósítva, 220nF kondenzátorral, ez bőségesen elegendő.
Az áramkör fogyasztása 8mA alatt van.
[rövid video a működésről]
Rajz: -
demars
addikt
Toroid trafó (vagy EI magos) használható még, ha udvaron tárolták szabad ég alatt?
(Ma voltam egy helyen, olyan lomis féle. Halomban álltak a trafók, kint az udvaron, bontásra várnak. Azt mondta a tulaj, vigyek ami kell, de hulladéknak nem akartam, gondoltam előbb rákérdezek itt, hogy érdemes e ilyen trafót kimenteni?) -
Teasüti
nagyúr
válasz
Ha én Arduino-t meg tudtam tanulni, akkor mindenki meg tudja. Szerintem a legkönnyebben elsajátítható fordító. Persze vannak nála ügyesebbek, pl. STM32 alapú vezérlőkhöz ott van az Espressif IDF, de nekem az nagyon alacsony szintű volt informatikai végzettség nélkül.
Vezérlő az nagyrészt azon fog múlni, hogy mire kell. Miről táplálod, mekkora TTL feszültség kell, GPIO-k, ADC mennyisége, vezetéknélküli adatátviteli képességek, stb.
Atmega328p ha 5V-os offline vezérlés kell nagyon egyszerűen és olcsón. Az MCU működik akár egy szál magában is ha a táp adott. Piszok egyszerű NYÁK-ot tervezni vele.
ESP32 minden másra és modernebbre.
Ha lakásautomatizálás, akkor arra meg néznék vmi ESP32 alapú célhardvert, pl. amiket feljebb említettek. -
ViZion
félisten
válasz
atyaég, miket mondanak...
Ha van okosotthon és egyszerűen integrálnád, akkor esphome vagy Tasmota.
Ha nincs és szóló működtetnéd, (integrálható is MQTT-vel, de ide kell több ismeret), akkor espeasy.
Ezek mind keretrendszerek, kitalálod kb. mit szeretnél, flashelsz egy alap progit, megadod mi hol van, kész.
kazánvezérlős cikkem a logouton. Azóta jóval komplikáltabb a dolog, de onnan indult.
Nem kell könyvtárakkal meg verziókkal szívni, csak használod. Egy éves rendszer ota frissült, hibátlan. ok, volt egy memory leak, de én okoztam, már jó
jah, wemos d1.mini (esp8266), esp32 c3 supermini, c6 supermini az ajánlott, azt minden is ismeri. Aliról gombokért, de itt a saját feszstabot nem kell terhelni, azok gagyik. viszont van tápos panel is ezekhez, akár akku csatival. -
rednifegnar
senior tag
válasz
Microbit, annal egyszerubben programozhato nincs. En most egy venti vezerlest csinaltam vele. Nem kicsi, nem olcso, lassuka is, cserebe nagyon egyszeru hasznalni, mondhatnam gyerekjatek (igazabol felig az mert oktatasi anyag sok alt. iskolaban is).
Microchipet szoktam még hasznalni, az igazabol az ellenkezo veglet, kicsi, olcso, hw kozeli, barmit meg lehet oldani vele, kodolni kell elegge (asm,c), de kezdoknek nem javasolnam.
-
aujjobba
addikt
válasz
Az arduino (atmel atmega) van sztarolva, mert van hozza mindenfele python konyvtar.
Maskulonben az stm32 allitolag jobb, jobbak a tulajdonsagai, stb, de C-ben (vagy java-ban?) kell programozni.
Mondjuk ahhoz is van olyan grafikus fejlesztoi kornyezet, ami legeneralja az alapokat. -
Dr. Szilikát
őstag
Ha már témánál vagyunk, szerintetek melyik a legegyszerűbb mikrovezérlő, ami könnyen megtanulható, akár valamilyen gyerekes Windows kezelőprogram segítségével is összehozható a vezérlése?
Például van egy nyomógomb (nem öntartó, egyszerű záró) és kettő relé.
- Gomb nyomogatásával az 1. sz. relé be-ki kapcsolható, de ha bekapcsolva felejtjük, akkor 5 perc után kikapcsol.
- 2 óránként 20 másodpercre be kell kapcsolni mindkét relét egyszerre, de a 2 sz. relé 2 másodperc késleltetéssel enged el.
- Ha a nyomógombbal beavatkoztunk, ez a 2 órás dolog átmenetileg tiltott, illetve resetelődik és mindig az utolsó manuális nyomástól számolja a 2 órát, amit végtelenítve művel, automatikusan.Hogy az áramkör klasszikus módon is összerakható (NE556 / CD4013), az más dolog, de majd ki kellene próbálni ezt a másik irányt is valószínűleg, így könnyebben bele lehetne nyúlni az időzítések igény szerinti módosításába is.
-
ViZion
félisten
válasz
tordaitibi #98288 üzenetére
ne fesd a falra..., ha ilyen lesz, akkor tudom hol laksz
-
-
ratkaics
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #98280 üzenetére
Valószínűleg igazad lesz, mert amennyire meg tudtam ítélni a NYÁK-ból ilyen kötésben vannak.
Köszi szépen!
Megpróbálok rajtuk majd kapacitást mérni. Bár tartok tőle, hogy nem ott lesz a hiba.
Van a panelon két tranzisztor és pár dióda, meg egy két tekercs. Ezeket próbáltam ellenőrizni, nem találtam meg a hibát.
Meg van rajta még két "komolyabb IC, amiket nem tudom, hogy pontosan mit csinálhatnak, de attól tartok, hogy azokkal lesz baj. Persze felirat semelyik alkatrészen sincs.
Amúgy egy ilyen készülékről van szó.
A hibajelenség az, hogy csak egy piros LED világít rajta és nem csinál "ménkűt". Kicsit több mint két éves és nem történt semmi vele, egyszer csak nem működik. Nem gondolom, hogy ennyit kéne bírnia egy ilyen készüléknek.
A masina belsejében nem látok semmilyen hibás alkatrészre utaló jelet, nem is büdös, meg ilyesmi. A transzformátor tekercsei nem szakadtak és nem zárlatosak, a diódák jók, a tranzisztorokon és normális értékeket mérek.
Van esetleg valakinek egyéb ötlete, hogy egy magamfajta hobbista hogy tudna a nyomára akadni a hibának?
Vagy esetleg tudtok ajánlani valaki hozzáértőt Győr környékén? -
ratkaics
senior tag
válasz
troll81 #98278 üzenetére
Ha be szkennelem, akkor ez jön ki belőle.
-
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
Tudnátok segíteni, hogy ezen a képen mik azok a citromsárga téglatest alakú alkatrészek? Az alany egy villanypásztor.
Köszi előre is minden segítséget!Kellemes Karácsonyt Kívánok Mindenkinek!
-
válasz
aujjobba #98275 üzenetére
40 évvel ezelőtt szeánszoztunk cimbikkel, hasonlítgattuk a cuccainkat.
Nem vennék rá mérget de szerintem az audiofil kifejezést a digitális technológia eleve semmissé teszi.
Szóval se mondom hogy nem szólhat jól.
De olyan lábdobot meg egyebet ami az egyik haveromnál szól perpill is, 2024-ben egy full analóg cuccon, orsós magnóról félcollos stúdiószalagról 2 sávon,
nekem ezt az érzést nem tudja mai napig visszaadni a digitális.
Persze nagyon fontos láncszem a tápegység ezt nem lehet vitatni. -
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #98274 üzenetére
Meg lehet persze, ez az audiofil felar.
-
-
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #98270 üzenetére
A Talema toroid trafo a draga benne, bar nem tudom annak mi a kulonlegessege.
€30 korul van.
-
válasz
Barret001 #98269 üzenetére
Az a baj hogy a javítás mint fogalom és tevékenység megszűnt és helyette fődarabcsere van.
Egy 600ezres differenciálműbe nem a 3000 forintos csapágyat cserélik hanem a komplett difit.
Generátor dettó, egy akár házilag is megoldható felújítás ami kerülne 20ezerbe, kidobják a 300ezres cuccot.
E-car akku ugyanez, egy Tesla hajtóműbe bármi tönkremegy csere. Pedig lcsak egy 5000 forintos tételt kéne cserélni.
Viszont a gyártó ezt nem engedi meg mert akkor már meg lett bontva. Vicc.
Még egy példa és tényleg befejezem az offot csak itt vagyok karácsony másnap a melóhelyen és ráérekA gázkészülékgyártók egyik legnagyobb húzása volt amikor bevezették hogy a vezérlőpanelt huvatalosan NEM lehet javítani mert fokozottan veszélyes készülék a gáz miatt.
És innentől mivel nincs legális gyári javítás, csak a komplett panelt cserélik ami 80-160ezer Ft között van készülékfüggően.
Holott (én több ilyet javítottam) egyszerű hardveres baja van csak, leggyakoribb az elektronikus szikráztató egység kodenzátora kapacitásszegény lett vagy a a tipikus smps tápjukba kiszáradt a primer elkó.
Ilyen tápok vannak az "okosbojlerekbe" is, minek kell egy bojlernek okosnak lenni meg wifi van benne, fűtsön és ennyi.
Csak hát ugye... amibe nincs wifi az már nem is kell a a vevőnek. -
válasz
rostiron #98267 üzenetére
Ennyit akkor se adnék érte ha én lennék Lölő.
Megépíteném negyedébőlvagy ingyen, szerintem minden lenne is hozzá a fiókban.
Nudli 25VA toroid, diódák, eseleg valami pufferkondikat vennék valami jóféléket.
723 analóg stab ic megfejelve egy tranyóval, és kész is van.
Dobozolni azt nem tudok normálisan de összeütnék neki valami vasdobozt az árnyékolás miatt, meg a toroidot is körbebugyolálnám vékony vaslemezzel ne szórjon bár pont a toroid ami minimálisan szór csak.
És kész a diy analóg táp, nagyon jó tulajdonságokkal.
Ha cél az audiophil minőség akkor a végére akasztanék egy Bkercso-féle aktív vagy passzív tápszűrőt de szerintem a Málnapc nem ez a kategória.
Szerintem amit linkeltél megfelelő lenne neked. -
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #98268 üzenetére
Hamarosan oda jutunk,hogy minden megy a szemétbe egyből,ha elromlik...Régebben például mekkora érték volt egy szétbontott autó! Műszerek,visszajelzők,kapcsolók,relék,ízzók,stb! Ezek már az új elektromos autókból mind hiányoznak!
-
válasz
troll81 #98261 üzenetére
Dehogy javírható minden,
hardvesesen ugen de egy kenyérpirítót se lehet megjavítani ha elhalt benne a 8 lábú vezérlője mert aszoftvert az életbe le nem szeded sehonnan.
Oká ez primitív példa volt mert kiváétod 555-el vvagy megpldod máshogy.
De egy mosógép vezérlőpanelt már nem fogsz tudni meghekkelni így.
Haverom háztartási gép szerelő volt 45 évig (már nyugdíjas 2 éve) és ő tudna ezekről órákat mesélni.
Mikor egy bizonyos gyártó egyik széria mosógép mikrokontrollere garantáltan megdöglött 3 éven belül.
Akinek ez a hiba garancián belül jelentkezett szerencsés volt, akinél 2év 1 nap után az vagy kidobta a mosógépet vagy szerelővel cseréltette a panelt ami gép árának 60%-a volt. -
rostiron
őstag
Sziasztok
Egy raspberry pi hez amit zenehalgatásra használnék szeretnék egy lineáris tápot.
A gondhogy a lélektani határ nálam 20000 ft környékén van. De ennyiért nem igazán találok. Bármilyen ötletet szívesen fogadnék tőletek, hogy hogy lehetne ezt a problémát megoldani. illetve [erről] mi a véleményetek ? Nagyon gagyi lehet ?
Köszi. -
ViZion
félisten
válasz
troll81 #98261 üzenetére
nem, korántsem minden javítható.
pl. lassan mindenbe raknak vmi mcu-félét, hiába cseréled, ha nincs meg a program. De sorolhatnám, miféle trükkök vannak, h ne érje meg javítani. diy megoldások vannak, de sztem pl. a "nagy fehér" kategóriában előírás kellene legyen vmi szabványosabb felépítés, moduláris megközelítés a javíthatóságért. -
Teasüti
nagyúr
Üdv!
Szuperkondenzátorra vadászok Ali-n. 3S Lipo mellé szeretném RC autóba.
Szóval vmi relatív kicsi méretű 3-5F modul megfelelne, ami fizikailag sem foglal sok helyet (pl. ez 78x33x14, ami pont méret a kocsi gyári akku tálcájához). Első ízben ismerkedek a balancer áramkörökkel és első ránézésre az előbbi linken lévő termék - bár alig látszik a képen - kissé spórolósnak tűnik. Mennyire általános gyakorlat, hogy a töltő áramkör a videóban látható elven üzemel? Van ennél jobb gyakorlat?
Tudtok esetleg olyan késztermékről, ami garantáltan megfelelően van méretezve a nagyáramú lökésszerű terhelésekhez a kisütést illetően? A motornak 200A csúcsárama van spec szerint, 60A folyamatos terhelés mellett max.
Köszi! -
troll81
addikt
válasz
ViZion #98260 üzenetére
Persze de minden is cserélhető pótolható megtanultam.
Egyet megtanultam.Nem hiszek el semmit.
Illetve ha lenne aki javításban jártas megbízható ajánlott a reszedrol priviben jöhetVan egy autós hangszóróm be ázott és súroló stbb rosszul működő lett.
5 mester ember állították hogy gyárilag bonthatatlan, sérülés nélkül...
Rá szántam 45p és szét szedtem probléma nélkül..
Az alumínium hordozó belsejében is lett kis víz probléma
Ha már javíthatatlanki polírozom a belsejében lévő korroziot.
És megoldódott a problémánk. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Barret001 #98258 üzenetére
Nyilván meg kell fejelni egy kapcsolótranzisztorral, de az 555 is csak 200 mA árammal terhelhető, azt is bővíteni kell, ha szükséges.
Ha bekapcsolási triggerrel indítjuk C005 modult (a trigger láb leköthető állandó GND-re), ebben az esetben a kimenet rögtön lemegy alacsony szintre, majd az időzítés letelte után magasra vált és úgyis marad, míg a tápfeszültséget le nem kapcsoljuk.
Ennek megfelelően kell értelmezni hozzá egy kapcsolófokozatot. További működési leírások:
https://www.instructables.com/The-Best-Little-Delay-Timer-in-Arduinoville/
-
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #98256 üzenetére
Na evvel nem sokra megy,ahogy a terhelhetőségét nézem...
-
troll81
addikt
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
dave0825 #98251 üzenetére
Régen én is megoldottam volna valami tranzisztoros kis áramkörrel, de már ez a kedvenc:
https://www.google.com/images?q=C005+timer
2-5 V tápfeszültség úgy értendő, hogy igazából nem 5 V-ra ajánlott, az már csak a határérték. De attól még használják sokan 5 V-on is. Saját áramfelvétele jelentéktelen.
http://rfanat.qrz.ru/s25/tymer.html
https://do1kv.blogspot.com/2018/07/kitajskij-chip-tajmer-c005-utochnenie-parametra-vyderzhki-vremeni.html -
-
ekkold
Topikgazda
válasz
troll81 #98252 üzenetére
Túl általános a kérdésed, kb. olyan mintha az autószerelő topikban azt kérdeznéd, hogy kell egy zöld színű autót megjavítani, és bonyolult-e?
Általánosságban: A javításhoz kell szakmai ismeret, tapasztalat, műszerek, szerszámok.
Pontosabb válaszhoz, konkrét erősítőt, kapcsolási rajzot stb. tegyél be, írd le pontosan a hibát, amit javítani kellene.A kérdés alapján: szakértelem, műszerek, szerszámok nélkül (a kérdés alapján feltételezhető, hogy ezek megléte mondhatni hiányos) valószínűleg nem lenne egyszerű.
-
troll81
addikt
Kellemes karácsonyi ünnepeket mindenkinek.
Érdeklődni szeretnék hogy mekkora történet javítani a osztályú erősítő T?
Illetve milyen szerszámpark kellene hozzá.
A topikban van e aki javításban jártas? -
dave0825
őstag
Üdv. Kellemes Karácsonyt mindenkinek!
Olyan kérdésem lenne, hogy mivel lehetne egyszerűen megoldani egy 3V-os kis elemes játék késleltetett bekapcsolását? Úgy értem, hogy van egy kis kapcsoló rajt, bekapcsolom, és mondjuk 2s után induljon csak el. Lehet 1s, lehet 3s, nem lényeg.
555 IC-vel valahogy? Annyira nem vagyok képben vele, hogy mi szokott hozzá kelleni. Találtam egy ilyet, de utána néztem, hogy ehhez az IC-hez minimum 4.5V kell, az már gond lehet.
Valakinek egy hasonlóan egyszerű ötlete, mint a linken? Egy kis mozdonyról van szó, ami olyan 140*80*50mm az egész, tehát belül a szabad hely nem túl nagy. -
aujjobba
addikt
Eddig jutottam, esetleg ha lattok rajta valami egyertelmu elbacast nem baj ha szoltok
-
aujjobba
addikt
válasz
ekkold #98242 üzenetére
Koszonom!
A trafoval kapcsolatban lenne meg egy buta kerdesem.
Itt a rajzon a labak szamozasat hogyan kell nezni?
Felulrol nezve irja a labakat, vagy felforditva a labak felol (alulrol) nezve?
Valahogy nem egyertelmu nekem. -
aujjobba
addikt
válasz
Dr. Szilikát #98239 üzenetére
Ilyesmi mukodne?
-
aujjobba
addikt
Szeretnek egy kis 2x12V kapcsitapot osszerakni, TNY27x vezerlovel, hozza valo transzformatorral, ami 2x12Vx670mA leadasara kepes.
Ehhez egy 1.5A-es SMD diodahid vajon eleg lesz, vagy menjek feljebb?
SMD cucc ezt elbirja, vagy furatszereltet tegyek kis bordaval?Az SMD amit neztem azt irja 1.1V a max forward feszultseg, ezt szorozva 2x670mA-rel = 1.34W jott ki, termal ellenallas 68 C/W.
Mondjuk az adatlapot jobban is megnezve azt is mondja ha a magja 100C akkor mar csak kb. 0.5A a kimenet... -
McLee
csendes tag
válasz
tordaitibi #98230 üzenetére
Igen, mindenképpen meg fogom mérni, ha megérkezik. Az adatlapja szerint 5V a kimenő feszültsége, viszont valóban 2 vagy 3 db (nem tudom pontosan) 18650 battery 3.7V Rechargeable li-ion battery 3500mAh van a solar panelben, így az első feltöltés után mérések következnek majd érkezés után, s utána a méretezés.
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #98230 üzenetére
Volt olyan AA ceruzaelemem,hogy 1,8V-ot adott terheletlenül.
-
-
Pötyi
őstag
válasz
Steve_Brown #98226 üzenetére
Jah... Ezt az új számozást nem ismertem...
-
Pötyi
őstag
válasz
Steve_Brown #98224 üzenetére
-
McLee
csendes tag
válasz
tordaitibi #98222 üzenetére
Igen, pont ezért gondolkodtam el a dolgon. Köszönöm még egyszer, korábban ezt figyelmen kívül hagytam, valamint Murphy szaktárs felemlegetésében is igazad van. Megmérem a solar panel tényleges kimeneti feszültségét, s ennek megfelelően 2-3 dióda lesz a végleges megoldás.
-
Szerintem igen. Önfogyasztás szempontjából biztosan.
A hőmérőd felvesz pl. 0,002 wattot, + a diódákon esik mondjuk 0,001W, a step modul meg eszik üresben is 0,4-0,6 wattot.
Nagyságrendekkel rosszabb.
A másik, számold meg hány tranzisztor van egy step-down ic-ben, + a külső elemek, kondenzátorok, tekercs stb. és ezek folyamatosan 50-100kHz-en kapcsolgatnak, töltődnek, kisülnek.
Ránézésre melyik az üzembiztosabb hosszú távon gondolkodva? -
McLee
csendes tag
válasz
tordaitibi #98220 üzenetére
Köszönöm az észrevételt, elgondolkodtató. Ezek szerint hosszútávon előnyösebb lenne pl. 3 db sorba kötött 1n4148?
-
Egyetértek a kollégával.
A napelemes modulból ha liion akkus ajkkor max. 4,2V jön ki.
Teljesen feleslegesnek találom a 100kHz-en ketyegő step-down modult, nemcsak azért mert ami elromolhat az el is romlik hanem mert annak az önfogyasztása 10-100szor nagyobb lesz mint a táplált lészüléknek. Napelemnél ez nagyon nem mindegy.
2-3 soros dióda meg abszolút passzív, 100+ évet fog elmenni, ilyen kicsi teljesítménynél az "önfogyasztása" 0,00001W alatt van.De Te tudod.
-
McLee
csendes tag
Sziasztok!
Erősen kezdő érdeklődőként szeretném megkérdezni, hogy véleményetek szerint működhet-e az alábbi elképzelés?
Adott egy 2 db AA elemmel működő (beltéri óra + időjárás állomáshoz kapcsolódó) rádiós kültéri egység, melynek a táplálását szeretném megoldani, elkerülendő az elemcseréket.
A megoldás egy akkumulátoros napelem panel lenne, amely elvileg 5 V kimeneti feszültséget biztosít. A kimenetre egy Buck konverter (XL4016, 1,25-36V, 8A, DC-DC) kerülne, melynek a 3 V-ra csökkentett kimenete táplálná a kültérit.
Véleményetek szerint működne egy ilyen megoldás?
Előre is köszönöm a válaszokat!
-
rednifegnar
senior tag
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát #98209 üzenetére
Szerk:
Hmm, rosszul emlékeztem. Mindkét ágon van szikra. De egyik oldal látványosabban szarabbul néz ki és ez pont a negatív. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Teasüti #98207 üzenetére
Véletlenül nem a levegő páratartalma miatt szól bele némi elektrolízis? Noha egyébként zöldülni szokott a réz (ld. patina).
Autóakkunál a negatív pólus hajlamosabb szétrohadni (már nem emlékeztem pontosan, csak rákerestem), amit okozhat a párás, nedves környezet miatt előálló szivárgóáram, illetve elektrolízis.
-
daninet
veterán
válasz
rednifegnar #98205 üzenetére
erre gondolsz?
Ez csak egy pulzust ad le?
-
Teasüti
nagyúr
válasz
tordaitibi #98206 üzenetére
Autóakku szikrázik mindkét póluson, ne viccelj de tényleg.
Én is így sejtettem. De aztán azt láttam, hogy pl XT60-as, XT90-es csatlakozókon még nagyobb masinákon (6-12 cellás Li akkukkal) többnyire a pozitív pólus van elszenesedve mindig. Ennek vmi fizikai kialakítás lehet az oka? Pl. negatív pólus hamarabb érintkezik összedugáskor.
Tudna.
Szupi, akkor ezt már rendelem is. Köszi!
Kalkulátorom szerint nincs nagy jelentősége az erősebb lehúzónak az akku élettartamára vonatkozóan. Akkor 47k lesz. -
válasz
Teasüti #98204 üzenetére
Tudna.
1Mohm nagy, 47kohm szerintem teljesen jó.
Tennék a getekre egy 50-100 ohgmot, felesleges a bekapcsolás pillanatában több A gate kapacitás töltő áram.
Mindegy a te esetedben hogy a + vagy a - van szakítva mivel nem a testhez képest szakítasz meg további áramköröket hanem magát a tápot kapcsolod.
Autóakku szikrázik mindkét póluson, ne viccelj de tényleg
Az áramnak mindegy hol merre folyik.
Ha veszel egy 100 méteres vezetéket, és terhelés van rajta akkor teljesen mindegy hogy a 100 méteren belül hol vágod el, 1mm-nél vagy 50 méternél vagy bárhol, szikrázni fog.Autóakkunál azért van egy íratlan ökölszabály, miszerint a pozitívot kötjük az akkura és utána a negatívot,
ha a pozitívot kötöd először, épp kötöd vagy már be van kötve és a szerszámmal, villáskulccsal véletlenül hozzáérsz a kasznihoz, semmi nem történik max. pici szikra. Ami amúgy a riasztó, autórádió stb. elektronikák bementi pufferkondenzátorainak a feltöltődése miatt keletkezik.
Fordítva meg mivel a kaszni már negatívon van, a pozitív kötése közben egy ilyen véletlen hozzáérintés szikraesővel és esetleg a villáskulcs elolvadásával jár. -
Teasüti
nagyúr
válasz
tordaitibi #98194 üzenetére
Jó reggelt!
Ez így tudna működni? Amennyi precharge áramkört láttam tegnap, ott mindenhol a pozitív ágat kapcsolták, vagy mindkettőt. Ez ugye RC autó és a kaszni az műanyag. Bár nem tudom a motor alu háza testre van-e kötve, stb. Tisztán elektronikai szempontból van-e bármi jelentősége, hogy melyik ágat kapcsolja az ember? Szikra az keletkezhet mindkét póluson fizikailag az összekötés sorrendjétől függően? Kocsi akkunál úgy emlékszem mindig van szikra, mindegy melyik pólust hagyom utoljára.Kerestem P-csatornás MOSFET-et, de nem találtam semmit így hirtelen, ami csak megközelítené a teljesítményét egy jobb N-csatornásnak.
Jól gondolom, hogy Gate ellenállásra nincs szükség, ha nem PWM jellel megy a FET? -
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi #98198 üzenetére
Hat attol fugg milyen aramra kell. 50A az meg nem aram, maximum lakossagi szempontbol. 500A-1000A-nel(pl. elektromos auto inverter), mar az a jobb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gamer PC R7 5700x 8/16 4.6ghz 2x16 32gb 3200mhz ram, rtx 3070, 1tb m.2 ssd
- Ducky One 3 full size billentyűzetek többféle színben és különböző kapcsolókkal
- GOPRO Hero 12 BLACK - 5.3k akciókamera - Motoros/biciklis szett (4.)
- DJI Mavic 2 Pro drón szett - 1" Hasselblad kamerával
- Újszerű Garanciás Macbook Air M1-es (8GB/256GB) 2026.09-ig Garis)
- BESZÁMÍTÁS! ASRock AB350 R5 1600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3050 6GB Rampage SHIVA Corsair 450W
- AKCIÓ! Acer Predator Triton Neo 16 15 notebook - Ultra 9 185H 32GB RAM 2TB SSD RTX 4070 WIN11
- AKCIÓ! MSI B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 4060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- Samsung Galaxy S24 128GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- Xerox WorkCentre 3025 hibás/donor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest