- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen TV-t vegyek?
- LG LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung LCD és LED TV-k
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Bukta a GeForce RTX 5090D-t Kína?
- Milyen SSD-t vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Batman2
őstag
Tranzisztoroknál kapcsoló üzemben a rajta eső feszültség és a kapcsolás által felvett áram szorzata adja a diszipálódó teljesítményt, vagyis ennek az értéknek nem szabad meghaladni az adatlapban megadott teljesítmény értéket (figyelve persze a maximum kapcsolható áramerőre is), jól értem ?
Így egy 83W-os IRFZ44N-essel is több szász wattos kimenő teljesítményre képes kapcsolást lehet készíteni.Üdv.
-
törölt tag
-
qqzs
őstag
válasz
tordaitibi #86983 üzenetére
Nincs meg napelem kinezve, egy pc ventire gondoltam 100-120mm-es kell. Az nem jo ha allandoan megy a ventillator mert alacsony kulso homersekletnel a folyamatosan mozgo levego nem melegszik fel (szerintem) konkret meresunk meg nincs. De minden videóban amit lattam kapcsoljak a ventit.
-
ViZion
félisten
-
lanszelot
addikt
Hello,
Kérlek segítsetek már hol hibázok?
Egyszerűen nem megy a forrasztás.
Ebben a videóban olyan egyszerűnek tűnik.
Szép világos a forrasztó pálka hegye
No, nekem fekete.
Ma egy teljesen új hegyet tettem be. Kb 10 percig volt fehér.
320 fokon kezdtem. Az egyetemről kaptam jó minőségű a cint.
Nem az a baj.
Forrasztó állomáson van. 420 fokig állítható, nagyon hamar felmelegszik , kis digitális kijelző mutatja a hőfokot.
Tehát nem az a baj. Az egyetemen olyan van mint a videóban, és ott se megy.
Velem van a baj, én bénázom.
De nem tudom mit
Mitől ég feketére pár perc alatt a hegy?
Utána pedig nem olvad meg a cin, pedig a vezetékről leolvad a műanyag addig tartom ott.
Van olyan réz ízé, folyamatosan nyomkodom bele. Van vizes szivacs folyamatosan letörlöm.
De fekete lesz. És nem olyan szép fényes mint a videóban.
Gondoltam járok körülötte sámán táncot, mert már semmi ötletem hol hibázom.
320 fokon kezdtem, majd 350 re toltam fel.
Az is elvileg jó.
Úgy csinálnám mint a videóban, de nem marad a cin a nyákon.
Amikor felhúzom a pálkát a cin rajta marad a pálkán/persze csak az elején amikor még fényes a hegy. Utána nem olvassza meg a fekete hegy, csak fel melegít mindent/
Csak szenvedek és próbálom a cint ott marasztalni a nyákon.
Ha több cint teszek akkor meg össze forrasztom a közeli dolgokat. És jöhet a szenvedés, hogy leimátkozzam a cint onnan
A szippantó se szedi le, a réz szálas izével nem férek oda hogy leszedjem. Tehát szét égetem mire leszedem
Az egész egy szenvedés. Csak bénázom .
Vettem egy rakat cuccot, hogy gyakoroljak, de ugyanazt a hibát halmozom, mert nem jövök rá hol hibázok -
Batman2
őstag
Egy mikrosütő trafónál normális, hogy a hálózatról 1 perc alatt is meleg a tekercs ?
Ennyire túl van hajtva ?
Másik kérdés, hogy ugyanez az elfogadható e, hogy egy ilyen, kilowatt körüli trafó inverter üzemben 2,5A-t vesz fel nyugalmi áramként ?
Egyszerű 555-ös meghajtással, tehát üres járásban is maximális a négyszögjel kitöltése, nincs szabályozás.Üdv.
-
aujjobba
addikt
válasz
Dr. Szilikát #86989 üzenetére
Ez tiszta, csak az a bajom, hogy ez nem véd túlfesz ellen, így túláram ellen se, döglenek is nálunk ezek a vackok havi rendszerességgel.
Nincs valami olyan, amiben van valamilyen áramkorlát, áramgenerátor, vagy bármilyen robusztusabb LED-meghajtás?
Amelyik bizonyítottan életképesebb.szerk.:
A nagyobbik foglalatos búrákban levő LED körték évek óta mennek probléma nélkül, de az E14-ek hullanak sorozatban. -
demars
addikt
Keresgélek érthető tananyagot, egy egy témakörre rákeresve jó kis oktató videókat lehet találni, de azért egy jó "összefoglaló" jobb lenne.
Úton van egy könyv: Kovács Csongor Elektronikus áramkörök
Ebben elég részletesen le van írva a félvezetők működése, felépítése és számolási példák is vannak benne. Néhány oldalt, egy egy témakörön átfutottam, szóval nem lesz egyszerű -
törölt tag
válasz
tillatrilla #86978 üzenetére
Ali keresőbe írd be: push button switch flashlight
-
Nem nincs benne és neked semmi ilyen elektronikus megoldás nem jó mert meg fog zakkanni hogy van táp, nincs táp, éppen a működési határon van a táp, leesik a táp stb. és mindezt random akár naponta 50-100x.
Valamint a ventihez képest durván horror az önfogyasztása ami egy 10-20Wp panelnál halál.
a napelem ilyen célra nem fog tudni tápot adni a modulnak. Tönkre fog menni vagy meg fog hülyülni az elektronikus temosztát.
Írtam hogyha 12V PC ventilátorod van, köss be egy 7809 vagy 7812 stabilizátor IC-t, az nem fog meghülyülni a változó táptól, a linkelt modullal ellentétben milliwattokat fogyaszt és neked teljesen megfelel met nem engedi az egekig pörögni a ventit, 9 -12 volton megfogja a tápját és 100-150 forint a projekt befektetési költsége.
Még mindig nem írtad milyen ventit használsz, mekkora a PV panel teljesítménye, Voc és Vmp feszültsége és Imp árama. -
tillatrilla
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #86981 üzenetére
Szárazon sem,kenéssel sem fordulnak el egymáson sajnos.Pedig maga a lámpatest hibátlan,üveglap karcmentes. Vagy tudok szerezni kapcsolót,vagy el kell engednem ezt a dolgot. De az összes ilyen ledes lámpákban hasonló kapcsoló van,tehát a probléma előjön a következőnél is.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tillatrilla #86980 üzenetére
Az érthetőség miatt azért tegyük hozzá, hogy ez a rész utána került a szövegbe.
Részletesebben viszont nem emlékszem, mi okozhatja ezt a gondot, kontaktot szoktam tisztítani ezeknél. Kenés esetleg?
-
tillatrilla
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #86979 üzenetére
Szétszedtem,nem fordul el egymáson az a körmös biszbasz...
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tillatrilla #86978 üzenetére
Ilyeneket szét szoktam szedni, gyorsabb megoldás. Szikével szét lehet választani. Legalábbis, nekem egyik sem volt összeragasztva.
-
qqzs
őstag
válasz
tordaitibi #86976 üzenetére
Ez egy hegyi présház temperlasara kell. Hogy ha oda mennek aludni akkor ne a minusrol keljen felfuteni a helyiseget. Az az elkepzeles hogy ez temperalja addig a falakat amig nincsenek ott. Azt tudom hogy elofordulhat akar tobb hetes felhos ido olyankor szivas van egyebkent meg olcso meleget ad ősszel tavasszal főleg.
A linkelt termosztatrol olvasom hogy megjegyszi a beallitasokat. Es ha jol ertem a napelem ad neki tápot ahogy elkezd a sutni a nap? Vagy van benne valami elem vagy akku? -
Gondoltam hogy erre kéne.
Nem lehet 2 mechanikussal sehogy m,ert ütik egymást a kapcsolási pontok, se sorosan se párhuzamosan nem megy.
Mekkora a PV lejövő, mekkora a venti tápja?
Ha pl. 16Voc, a venti 12V, tegyél be egy 7809 stab ic-t. Ez nem engedi 9 voltnál feljebb a tápot, így nem tud túlpörögni, beáll egy közepes fordulatra ahogy kisüt a nap.
20C fok alatt meg egy sima termosztát szakítja az egészet, 25-30 foknál meg visszakapcsol.
Amúgy erre se sok szükség van, ha elbújik a nap, leesik a koli hozama akkor ezzel paralel a napelem is megszűnik termelni vagyis a 2 szinkron működik.
A kolinak meg a hőtárolási és hőtehetetlenségi tényezője gakorlatilag nulla azaz utókeringetés sem kell, ha meg mégis hamar leállna esetleg a venti, a gravitáció kiviszi a koliból a maradék 30-40 watt hőt.
Temperálni se lesz elég, csak szólok mert ha lesz 5-6 ködös nap a,mikor éjjel fagy is, akkor azon a héten nulla volt a hozam.
Napelemes rendszerekkel gyakorlati tapasztalat hogy télen a névleges pl. 1kWp mező, ami nyáron termel napi 5-6kWh-t, az télen ennek az 5, legjobb esetben a 10%-át tudja azaz 50 wattot. Ami nulla. -
qqzs
őstag
Koszi a valaszokat hogy jobban leirjam mit szeretnek egy légkollektort ami nap altal melegit levegot kene kifujatni a ventillatorral, ott ahol nincs aram. Alapötlet az volt hogy egy kicsi napelem hajtja a ventillatort a napsutes erejenek fuggvenyeben. Osztol tavaszig. Viszont telen amikor lehet eros napsutes es porog a venti mint allat akkor a levego gyorsabban atmegy mint hogy felmelegedne. Ilyenkor kene mondjuk 20 foknal kikapcsolni es ha ujra felmelegedett 50fokra akkor ujra bekapcsolni.
-
ViZion
félisten
Mechanikusba szerintem is rizikó, esetleg 2 db cső/kapilláris termosztát sorba. Az egyik a minimumot a másik a maximumot állítja. 10k alatt megvan, de nem tudom, h hol kell mérnie, kialakításuk miatt ez bukó lehet.
PC ventivezérlők tudnak mindent is, aprón lehet, h találsz olcsón, hőmérőset.
Építeni nem nagy cucc, wemos D1 mini + ds18b20 szenzor + ESPEasy, max. két este a program megírásával, forrasztással együtt, 10 k alatt ez is.
Kínai PLC modulokat már linkelték. -
-
-
törölt tag
válasz
tillatrilla #86968 üzenetére
-
törölt tag
válasz
dave0825 #86966 üzenetére
Szerintem kicsit túlpörgöd a dolgot, tedd bele egy nagyobb zárható műanyag dobozba az akkut, így máris érinthetetlen lesz, pont mint a kókányolás előtt. Az akku egyik pólusa sem szabad hozzáférhető legyen, mert az egyszerűen nem üzemszerű állapot. Egy kicsit olyan ez, mikor a kenyérpirítóba belenyúlnak villával, jé ez ráz jeligével.
-
tillatrilla
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #86964 üzenetére
Olyan kocka alakú kapcsolóra gondolok. De holnap szétszedem,akkor tudok méretet,fényképet csinálni.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
dave0825 #86966 üzenetére
De mi van akkor, ha az akku körét nem tervezték galvanikusan leválasztottra és nem tervezték arra sem, hogy kivezesd az akkut, barkács módon?
Ez egy normális, tervezett eljárás, az adott típusnál?
#86965 qqzs
Ezt is értem, hogy nem ezt kérdezted, pedig ez, ami bevált és jó:
-
dave0825
őstag
válasz
Dr. Szilikát #86961 üzenetére
Nem hinném, hogy ez válasz lenne bármelyik kérdésemre, de köszi.
1; Nyilván nem direkt ért hozzá, elég sok minden van a kazán mellett nála, másért nyúlhatott.
2; Mint írtam, az akksi kint van, ki van vezetve 2 vezetékkel, mert a gyári akksija nem volt jó, használtan lett véve, és egy nagyobb akksi van rákötve. Ezt elég sűrűn szokás így megoldani. -
qqzs
őstag
Sziasztok. Nem éppen elektronika de hátha tudtok segiteni. Egy teljesen mechanikus állítható termosztátot keresek aminek kb 50 foknal kene bekapcsolni es husz foknal kikapcsolni. Egy 12 voltos pc ventillatort kell kapcsolni amit egy napelem hajt meg.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tillatrilla #86963 üzenetére
Nem tudom, mire gondolsz, ismerek egyfajta kapcsolót, amivel több zseblámpámban is találkoztam, de azokat könnyen szét lehet szedni, javítani. Nekem az átmeneti ellenállással szoktak gondok lenni, ami a felület tisztításával, illetve WD40 vagy egyéb kezeléssel javítható.
-
tillatrilla
senior tag
Sziasztok! Talán ide tartozik.. Vettem Aliról kézi elemlámpát,de ahogy néztem,ezek az alkatrészek vannak a fejlámpákban is,csak lehet,hogy kisebb méretben.Az a nyomkodós kapcsoló kellene.Bakapcsol,kikapcsol,de itt lent marad a kapcsoló belseje,csak ha odakoppintom valamihez,akkor ugrik ki a belseje.Lehet ilyet szerezni?
-
DonThomasino
veterán
Van itt olyan kolléga aki rendelkezik céggel,
és egy külföldi műszer beszerzésben tudna segíteni?
Magánszeméllyel nem állnak szóba. -
dave0825
őstag
Üdv. mindenkinek!
Olyan gondom van, hogy van egy szünetmentes táp, amiben rossz volt az akksi, 2 vastag vezetékkel ki lett vezetve kívülre, 2 csipesz, és külső, autó akksi van rajt. Működik is szépen (kazán keringetőszivattyúja megy róla, kb. 30W), viszont a leföldelt kazán (szonda van leütve mellé), és az akksi bármelyik pólusa között 230V van, szépen meg is csípte (rendesen) a használóját, ahogy fogta a kazánt, és közben másik kézzel hozzáért az akksi egyik pólusához.
Kimértem mindent már:
- kazán földelését mértem egy random dugaljhoz: kazán-föld között 0V, kazán-fázis között 230V, kazán-nulla között 0V;
- a szünetmentes dugaljában fázis-nulla között 230V, fázis-föld között 230V, nulla-föld között 0V;
- a dugalj fázisa és az akksi bármelyik pólusa között 230V, a dugalj nullája és az akksi bármelyik pólusa között 0V, a dugalj földje és az akksi bármelyik pólusa között 0V;
- az érdekesség, hogy az akksi bármelyik pólusa és az kazán között 230V.
Azt nem értem, hogy az akksin nem lehet fázis a saját dugaljához képest mérve, de az akksi és a föld között (ami a kazán jelen esetben) 230V van.
Próbáltam rábeszélni a tulajt (édesapám...), hogy vegyünk másikat, akár egy kis akksisat, amire rá lesz ugyanígy kívülről kötve egy nagyobb akksi, de legalább rendesen működik, de nem akar, mert ismerősének is ugyanígy ki van vezetve a 2 vezeték, és neki is ráz (hogy mit mértek, nem tudom, ennyit mondott nekem).
Ez hogy lehet? Normális dolog szerintetek, hogy ráz (ha másnak is ilyen, ahogy állítja apám), vagy valami rossz a tápban? Nem mai darab, azért gondoltam. -
ViZion
félisten
válasz
demars #86957 üzenetére
Szia!
Válogass... [link]
Nekem ez van [link] , pár dolgot nem szeretek benne: ellenállás vizsgálatra állítva még 2× shiftet kell nyomni a szakadáshoz, ez lehetett volna külön. Háttérvilágítás bekapcsolásához nyomva kell tartani, ez is kaphatott volna külön gombot. És elég gyorsan ki is kapcsolja...
Cserébe ha bekapcsolva felejted, akkor kb. 10 perc után csipog, a hőmérő +24°C-on a kalibrált mérőhöz képest 0,5 °C körüli eltéréssel mér. A gyakori AC/DC mérésekhez nem kell a tartománnyal bajlódni, stb. Ezek mind jók amúgy, talán nem a vérprofi kategória, de ennyiért ajándék. Másik multimon van tranzisztoros rész, soha nem használtam. -
demars
addikt
Tudtok ajánlani egy jó multimétert? Van egy mindenes azt hordom magammal, bent van a táska aljában. Még egy bőven elfér a házban
hFE teszt funkciót gyakran használjátok?
Köszönöm -
lanszelot
addikt
válasz
DonThomasino #86955 üzenetére
Gondoltam rá, de a panelhoz kell vennem különböző alkatrészeket, és a végén semmit se fog csinálni. Árban pedig ugyanott leszek.
Mivel még nagyon kezdő vagyok így semmit se tudok tervezni. -
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát #86952 üzenetére
Köszönöm az infót.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
demars #86948 üzenetére
Kapcsolóüzemű tápegységeknél, bizonyos teljesítmény felett a hálózati zavarszűrőkör, illetve fémház védővezetőre kötése elkerülhetetlen.
Tehát a fémház eben a kategóriában földelt a hálózathoz, ez látszik a Youtube-videókon is. Ha neked elől van egy GND-csatlakozód, kaptál egy csatlakozást a hálózati védővezetőhöz.
Ha nincs, de hiányát éreznéd, akár a tápegység fémházán egy csavarhoz is köthetnél sarut / vezetéket és ugyanott tartanál.
-
válasz
demars #86948 üzenetére
Én eddig nem éreztem hiányát (bár az én UNI-T-men van, de nem szoktam használni), de vannak itt tőlem jóval tapasztaltabbak, majd elárulják, hogy mikor nélkülözhetetlen a föld pont.
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Robot fűnyírók
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Le Mans Ultimate
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Asztalos klub
- Milyen TV-t vegyek?
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy Tab A8 32GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
- MacBook felváráslás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- Bomba ár! HP ProBook 430 G5 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" I Cam I W11 I Garancia!
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép játékra! I5 14400F / RX 6900 XT 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest