Hirdetés
- Prezentálta az Ultra jelző nélküli új mobil Core generációt az Intel
- Közösen vinné a játékokba a gépi tanulást a Sony és az AMD
- ASUS blog: mesh hálózattal a karácsony is könnyebb
- Az Intel felvázolta mi kell az Arrow Lake-S optimális működéséhez
- Elülső tápos GameMax miditorony született a szellősség jegyében
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Projektor topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- 3D nyomtatás
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
- Videós, mozgóképes topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Közösen vinné a játékokba a gépi tanulást a Sony és az AMD
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz Dr. Szilikát #87399 üzenetére
"Ha a feltöltött akkut egy ideig megfigyeled, hogy tartja a feszültséget, azaz láthatóan nincs belső átvezetése, rendellenes önkisülése, az nagy eséllyel megbízható."
Ha jól értem akkor azt kell megnéznem, hogy feltöltés után 1-2 nap múlva mondjuk nem esett-e be üresjáratban a feszültség? Vagy valamilyen fogyasztóval nézzem? Esetleg a töltő merítés funkciójával? Hagyjam 4.2V-ig feltölteni és ugyanazt kell mérnem pár nap múlva is?
"Egyébként hosszabb távon raktározni nem ajánlatos feltöltve, de az is más téma. Közepes töltésen jó raktározni, amikor a katódon és anódon nagyjából egyformán oszlanak el a lítium ionok, úgy jobban megtartja az állagát."
Ez gondolom ugyanaz az eljárás, mint laptop esetében, hogy 50-60% között tartom és 50% alatt rátölt, de 60% felett nem tölt tovább. Jól gondolom?
(Szeretném megköszönni az eddigi segítséget. Lithium akkuval még nem dolgoztam, minden infónak örülök.)
Van például egy öreg macbook pro-m is, ami nem kapcsol be. Elkezdtem tölteni annak is az aksiját. Nem tudom milyen volt, mennyire merült le, de már 1 órája tölti. Évek óta nem volt bekapcsolva. Vajon annak mennyire lesz használható a cellája?
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz #70211840 #87398 üzenetére
Ha a feltöltött akkut egy ideig megfigyeled, hogy tartja a feszültséget, azaz láthatóan nincs belső átvezetése, rendellenes önkisülése, az nagy eséllyel megbízható.
Egyébként hosszabb távon raktározni nem ajánlatos feltöltve, de az is más téma. Közepes töltésen jó raktározni, amikor a katódon és anódon nagyjából egyformán oszlanak el a lítium ionok, úgy jobban megtartja az állagát.
-
törölt tag
válasz Dr. Szilikát #87396 üzenetére
Sajnos panelban lakom, így a lehetőségeim korlátozottak és fontos a biztonságos eljárás.
Arra gondoltam, hogy a száraz fürdőkádban kevesebb eséllyel okozhat gondot talán, ha probléma lépne fel.
Néztem videókat, hogy mekkora lánggal, nyomással ég és úgy vélem az megfelelő hely lehet.Jelenleg 200mA merüléssel 3.75V-on van két cella (másik kettőt kivettem, mert a töltő ventije idegesítően pörgött 4x1A merítésnél)
A cellák ~37C fokosak az infra mérő szerint.Neked mi a meglátásod? Ha feltöltöm 4.2V-ig és mondjuk csinálok egy 500mA-es teljes merítést, ameddig a töltő engedi, akkor a kapott érték alapján használhatom mikrokontroller tápláláshoz? Úgy értem kis telejesítményű, huzamos használatra bevethetem?
-
t72killer
titán
válasz aujjobba #87391 üzenetére
Olyanra építjük, ami kijön a gyárból . Arduino 5V, csatolt apróságok (szenzorok, kijelzők, gps modul) gyakran 3.3. Én is 2féle feszre tervezem 16340es tápot.
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz #70211840 #87395 üzenetére
Felügyelet nélkül nem tanácsos elvileg, ismeretlen cellákkal szórakozni, illetve a töltési környezetet is érdemes úgy megválasztani, hogy ne legyen gond, ha netán mégis lefüstölne valami.
Mindamellett töltés közben a viselkedéséből lehet következtetni az állapotára, aminek ismertetőjeleit felvázoltam.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Dr. Szilikát #87394 üzenetére
Huh, most tanácstalan lettem
Eddig töltöttem a "hengereket" 200mA-el, majd kicsit 500mA-el, de "tordaitibi" fórumtárs annyira beparáztatott, hogy mindent kivettem a töltőből. A hengereket is és a másikból a lapos akkukat is.
A hengerek (18650 talán?) ~3.8V körül jártak, mikor lekapcsoltam. A 4db lapos ~4V körül elméletileg.
Az "Opus" töltő tud meríteni is. Esetleg kipróbáljam 1000mA merítéssel, hogy mi a helyzet?
(Azt hiszem tud ilyen beállítást)Vagy most mi legyen ezekkel
Update:
Próbából elkezdtem 1000mA-el meríteni őket. Látni ahogy szépen kúszik lefele a feszültség ~3.8V-ról. Nagyjából 50mAh merülés után már csak 3.75V körül járnak.[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz #70211840 #87390 üzenetére
Túlmerült celláknál általában megnő a belső ellenállás, ami járhat olyan következménnyel, hogy 1 A kisütőárammal még tesztelni sem tudod a kapacitást, mert megtévesztő módon úgy viselkedik, mintha teljes kapacitással bírna.
Csak nagyobb kisütőáramnál jön ki a probléma, azaz túl hamar leesik a feszültség. Különösebb kockázatot ezeknél nem tapasztaltam.
Ami talán ritkább, de ezt említettem, amikor az akku nem engedi magát 4,2 V-ig tölteni, hanem már alatta korlátozni kezd. De ha elkezded jobban erőltetni, kellően nagy árammal fűteni, akkor el tudod durrantani, csak akarat kérdése.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz johniee #87392 üzenetére
Azon a panelon védelmet nem látok, hacsak az IC önmagában nem tartalmaz védelmet is (van olyan megoldás is). A TP4056 példája mutatja, hogy miről van szó.
Forgalmazzák védelemmel (így nem kell külön BMS modul):
Vagy anélkül is:
Viszont esetedben lehetnek még gondjaid a motor nagy áramfelvétele miatt. Mind a védelem, mind a DC-konverter tekintetében.
[ Szerkesztve ]
-
johniee
senior tag
válasz johniee #87174 üzenetére
sziasztok! Újra itt vagyok a Remington hajnyíróm felokosításával kapcsolatban
Egy darab Liitokala 18650 cella simán belefér a házba,
Van egy kis MicroUSB-s PowerBank töltő/vezérlő áramköröm is.
Az 1S BMS elég lenne-e a cellát tölteni/vezérelni, vagy kell a PowerBank áramkör is mindenképpen?
Vagy az egyik vagy mindkettő kell ahhoz, hogy a kapott feszültségből majd 2,5V-on üzemeltessem a motorját? Tudom, az egy plusz StepDown modult igényel..."Nekem a paszta szenvedély" by Tesco-Zsömle =)
-
aujjobba
addikt
Ha már akku.
Gyakorlati megfontolásból, akku/elem hajtotta áramkört milyen feszültségre és feszültségforrásra szoktatok épiteni?
Mármint 5V-ról hajtott IC-és egyéb komponensek, vagy inkább 3.3 esetleg 1.8V?
Mondjuk ha MCU lenne a lapon az 3.3-ról megy, lehetne tehát 3.3-ra méretezni a rendszert.
De ahhoz milyen akkut érdemes?
A 18650 tudtommal 4.2-2.5 között mozoghat ahogy merül, de ahhoz valami nagyon hatékony DC-DC konverter kellene.
Nekem van RC autóhoz való 6.4V LiFePo4 akku 900mAh.
Mi az általános megfejtés erre?
3 ceruzaelem, vagy 2db 18650, 9V-os elem?Bocs lehet kicsit most összeszedetlen az írásom.
-
törölt tag
válasz tordaitibi #87389 üzenetére
Jelent valami kockázatot, ha szeretném őket kipróbálni, hogy milyen állapotban vannak?
A töltő, ha jól tudom rövidzár, fordított polaritás és hőfokvédelemmel van ellátva.
Vagy ezekkel együtt is lehet eből gondom?(mikrokontroller project-hez használnám majd amelyiket lehet)
-
törölt tag
válasz Dr. Szilikát #87387 üzenetére
Írja a feszültséget és elméletileg figyeli is azt hiszem.
De akkor magam is figyelni fogom és persze a hőfokot is nézem.
Akkor így maradhat próba erejéig?[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
-
törölt tag
válasz Dr. Szilikát #87385 üzenetére
Akkor nyugodtan beletehetem élére állítva a töltőbe?
Van egy másik töltőm is, de az csak 500mA és 1000mA-el tud tölteni.
Nem tudom az mennyire lehet problémás? -
ekkold
Topikgazda
válasz #70211840 #87382 üzenetére
Ezt így még csak megtippelni sem lehet. Szerencsés esetben még fel tudod tölteni, rossz esetben meg nem, vagy akár ki is gyulladhat...
Nagy kapacitásra mindenesetre akkor sem számíthatsz, ha még menthetők a cellák, de kisebb áramigényű cuccokhoz akár még jó is lehet.http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/
-
törölt tag
Sziasztok.
Szétbontottam 2db öreg laptop akkumulátor pakkot, hogy esetleg a menthető cellákat felhasználhassam.
Viszont lehet elkéstem a művelettel...
Az első akkupakk tartalmazott 4db hengeres akkut és 4db laposat. Ezek 1.5V-1.8V között vannak. A lapos részt még egyben hagytam. Azokon 1.6V körül mérek.
A másik pakk csak 4db lapos cellát tartalmazott. Ezek 2.6V-3V körül vannak szétbontva mérve.A hengeres cellákat 200mA-el elkezdtem tölteni. Meglátjuk lesz-e belőle valami.
A laposakat nem tudom hogyan tölthetném?
Élére állítva esetleg a szokott töltőmben?
Véletlenül vettem csak észre, hogy ezeknek a fémes burkolati része a pozitív.
Miféle cellák ezek?Vajon menthetőek lehetnek a bontott celláim még?
[ Szerkesztve ]
-
demars
addikt
válasz rednifegnar #87380 üzenetére
Nekem is van (motorok, hajtások hallgatására, csapágy hangok fülelésére).
Dr Szilikát: A papír cső jó ötlet, nem okoz zárlatot.
Hobbielektronika oldalról rendeltem és kaptam ömlesztett alkatrész pakkot, minden is van benne (szó szerint). Már tényleg neki kellene állnom valami értelmeset készíteni. Néhány alap kapcsolást már készítettem, azok szépen működtek. Egy DC motort vadászok még (irány váltás, szabályozás céljából).
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
rednifegnar
senior tag
válasz Dr. Szilikát #87379 üzenetére
van aki siman csavarhuzoval fuleli.
nekunk van sztetoszkopunk, mielott szuletett a gyerek, vettem egyett megfulelni mit csinal odabentA camera does not make art, the artist makes art.
-
daninet
veterán
válasz rednifegnar #87377 üzenetére
egy öntvény az egész az objektívvel amiben a DLP chip van
Meg kellene próbálnom valahogy úgy bekapcsolni, hogy az alaplap nem rajta van, és meghallgatni. Lehet egy sztetoszkóp is segítene. Csak nagyon rövidek a kábelek.Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
lanszelot
addikt
válasz Dr. Szilikát #87374 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a választ.
Hétvégén átnézem őket -
daninet
veterán
meg akarom javítani a projektorom, ehhez kérnék pár tippet.
Projektor kicsit új asztal nekem abból a szempontból, hogy izzócserén és némi takarításon kívül mást még nem végeztem.
Alany egy optoma HD27 projektor, cicergő cincogó hangot ad 10 percenként csinálja, aztán nem csinálja.
Alábbiakat kizártam:
Kihúztam a dlp színkereket, tovább csinálja
Hűtőventi is kizárva
Csak addig cicereg amíg van kép. Például mikor rányomok a kikapcsoló gombra, felpörgeti a hűtő ventilátort és fekete lesz a kép de még megy a lámpa azonnal abbahagyja.Gondolom marad a táp, talán ott valami tekercs lazulhatott meg, viszont az a gondom, hogy a hang nem onnan jön, hanem az optikai résztől amit nem értek.
Esetleg van itt valakinek hasonlóval tapasztalata? Azt is mondjátok ha szerintetek nem kellene piszkálnom[ Szerkesztve ]
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz lanszelot #87372 üzenetére
Nyilván nem paneltervező, de ilyen szimulációs programok használhatók áramkör tervezéséhez, vagy annak elősegítésére. Nagyon jól ismerik az egyes alkatrészek működését, mint például:
https://www.falstad.com/circuit/
Ezt a menüpontot talán érdemes lenne átnézni neked is (példakapcsolások, amibe bele lehet nyúlni, paramétereket változtatni, következményeket megfigyelni):
Ez program hiba?
Gyakorlatilag diódaként kötötted be a tranzisztort, a B-C összekötésével. Ha odaképzelsz helyette egy diódát, akkor zárlatot csináltál.
[ Szerkesztve ]
-
aujjobba
addikt
válasz lanszelot #87372 üzenetére
Például a 3904 adatlapján fent van a peak base current, máskülönben a komponensek adatlapjain szokott szerepelni a max power disszipáció, ami ugye a rajta átfolyó áram szorozva a rajta eső feszültséggel.
Az izzó a szoftverben hány voltos? -
lanszelot
addikt
válasz demars #87371 üzenetére
Ezek szimulációs alkalmazások, nem tervező.
Bár be lehet állítani pár dolgot, de csak vizualizálásra valók.
Pl tanulni.
Bjt nyitó feszültség az a minimális. Annyi kell minimum hogy nyisson vagy zárjon. Mert ugye van alapból nyittott és zárt.
De azt sehol se írták hogy van maximális értéke is.
Én sehol se láttam. /Ettől még lehet/ -
demars
addikt
válasz lanszelot #87370 üzenetére
Az alsó szerintem jó, viszont úgy gondolom, hogy ismerni kell a tranzisztort, mekkora nyitóáram kell neki, illetve az izzónál detto.
A témában nálam jóval okosabbak és tapasztaltabbak majd válaszolnak Én is most tanulom ezeket, sajnos elég kevés időm van próbálgatni.
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
lanszelot
addikt
válasz demars #87367 üzenetére
Ezt írtam, hogy tudom az elméletet.
/Lehet rosszul/
Bázis nyit kis árammal, de sehol se olvastam, hogy csak kicsinél nyit. Hogy nem lehet neki nagyot adni.
Az ellenállás gondolom azért van hogy kis áram nyissa.
Led nem érdekel még mert az később van a könyvben.
Ledről annyit tudok hogy polarizált, és a szin számít.
Diódánál érintve volt, de majd később lesz több róla.Amit csináltam , az miért működik ha mögé rakom az izzót?
Bár az izzó nem világít.
Semmit se változtatok csak elé rakom az izzót/nem led, izzó/
Akkor nem működik.
Itt látszik, hogy működik
Ez program hiba?
Ha elé rakom akkor hiba kód.Donki Hóte: ejnye
t72killer:
Én vettem egy készletet, csak én még nem vagyok azon a szinten.
De én ezzel fogok szórakozni:
Elegoo legnagyobb készlete.
Minden van benne.
És oktató anyag is van hozzá. -
t72killer
titán
válasz aujjobba #87364 üzenetére
szép .
Első nekifutásra én sztem 55pontos lapkával és rövidre vágott kábelekkel fogok ügyeskedni.30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
demars
addikt
válasz lanszelot #87356 üzenetére
Pedig magyarázat is van. Előtte van néhány ledes kapcsolás, olvasd át, ott írja miért kell ellenállás.
Szóval azért van kettő, mert a led -hez kell (ez egyértelmű, ha még sem, csak ismételni tudom magamat, olvasd el skori lapján amit linkeltem az egészet) egy ellenállás.
Ezen kívül a tranzisztor bázisa elé is kell, hogy ne kapjon túl nagy áramot. Bázissal nyitja a tranyót (kis áram). Nyitás után indul meg az áram emitter és collektor között (az az ág is kapott "külön" tápot) és ezáltal lesz zárt áramköröd amiben a led is van (egy ellenállással védve).
Kb ennyi. A kapcsoló mindegy, hogy hol van az ellenállás előtt vagy mögött (szerintem, bár majd kijavítanak), azzal a bázis áramot kapcsolod, ezáltal a tranyót is.A legalsó ábrán átkötötte a kapcsolást, hiszen az ellenálláson át a bázis folyamatosan kap áramot, tehát a tranyó nyitva van (led világít). A kapcsoló zárásakor a bázis áram lecsökken (az elektronok ismerik a fizikát és ohm törvényét), a tranyó lezár és a led kialszik.
Igazából ezt le is írta Skori.
Ha valami hülyeséget írtam, javítsátok! Köszönöm!
-
veterán
-
aujjobba
addikt
Ha tényleg nem érted miért kell ellenállás a LED elé és a tranzisztor bázisára, akkor mindenképp kezdd el újra a tanulást az elejéről, feszültség / áramerősség / ellenállás vonalon.
Így nem megy, azt mondod érted a tranzisztort, de akkor azt is elviekben tudnod kellene mekkora áramot engedünk a bázisra, és hogyan tudjuk ezt elérni.
A képeden a tr. vörös, van egy sejtésem miért, gondolkodj el rajta.
Segíteni szeretnénk neked hidd el, de ha az alapok nem mennek korai a tranzisztoros kapcsolásokat magyarázni. -
aujjobba
addikt
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz demars #87354 üzenetére
Ugyanaz a dilemma, mint a lineáris / disszipatív stabilizátoroknál, hogy jó, de veszteséges. Szaggatásos elven minimális a veszteség.
Egy tanulságos példa a TV LED háttérvilágítások alapmegoldása (a bonyolítottakat most hagyjuk). Van egy LED-sor, alkalmazunk rá mondjuk 300 mA áramgenerátoros meghajtást, mert ennyit bírnak a LED-ek (elvileg, de ez is külön téma). Ez felel meg a 100 % fényerőnek. Nem pulzál, sima DC.
Amikor elkezdjük dimmelni, azaz csökkenteni, akkor ezt a 300 mA áramot kezdjük megszaggatni. Így érjük el, hogy a csúcsáram továbbra is marad 300 mA, ennek következtében nem csökken észrevehetően a színhőmérséklet.
Hogy milyen frekvenciával szaggatjuk, az értelemszerűen legyen a szem számára nem zavaró, ámbár lehet kamerával kimutatható, ha megfigyeli valaki.
Ennek másik megoldása a PWM-mentes monitorok, ahol sima DC áramszabályzást alkalmaznak, nem fog pulzálni, csökkentésre sem. Cserébe elváltozik a LED színhőmérséklet (melegebb lesz a kép), amit az LCD videómeghajtásában szoftveresen kompenzálni kell.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
-
t72killer
titán
válasz lanszelot #87359 üzenetére
Tanulok-tanulok, durvább dolgokat simán megforrasztok, de az tuti, hogy nem állnék neki pl egy lábsort feltenni NyÁK-ra . Addigis veszek egy csomag ilyen apróságot, ezekkel alkalmasint "terepen"/kisebb műszerdobozba szerelve is lehet már tesztelni a cuccot úgy, hogy ne nézzem magam nógrádi kábelújrahasznosítónak (az is lehet, h keresek még kisebbet + 3-5centis kábeleket bele).
[ Szerkesztve ]
-
lanszelot
addikt
válasz Donki Hóte #87358 üzenetére
Ez a baj ha nem olvasol vissza. Nem látod az egészet, és nem érted.
-
lanszelot
addikt
válasz t72killer #87357 üzenetére
A breadboard pont arra való hogy kisérletezz, lemodellezd, teszteld. És utána szét szedd.
Viszont forrasztani meg kell tanulni
Én vettem 15 diy forrasztás gyakorló kütyüt, mert nekem se ment.
Már egész jól megy. Kb 10et pakoltam eddig össze.
Tudom ajánlani őket. Olcsó, jó szórakozás, és megtanít forrasztani. -
veterán
Bocsi, de egy szót sem értek a kérdéseidből
Melyik áramkört nem érted? A linkelt Skori weblapon lévőket?
Azzal kapcsolatban nem lehet ilyen kérdésed, mert ott pl. a napnál világosabban le van írva, hogy miért kell a két ellenállás.
Azt se értem, hogy miért fontos az, hogy egy sorba kötött kapcsoló és ellenállás milyen sorrendben van az áramkörbe rakva
Ha egy tranzisztor működését sem érted, akkor miért akarsz BJT-t használni?
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
t72killer
titán
Mit gondoltok a forrasztás felváltásáról mini-breadboardokra? Sose voltam ügyes forrasztó, ráadásul ha már nem kell a kütyü, sokkal egyszerűbb így szétkapni és mást építeni a darabokból. Igaz, nem lesz olyan apró a végeredmény...
[ Szerkesztve ]
-
lanszelot
addikt
válasz demars #87355 üzenetére
Először is köszönöm szépen a választ.
Hiába írja le, ha nem értem.
Minek a 2 ellenállás?
Miért bonyolította , hogy a kapcsolót mögé rakta?
Kapcsolót bazisra rakja és azt kapcsolgatja annak lenne értelme.
De miért elé rakta a ledet?
Miért nem utána?
Hogy néz ugyanez ki a másik bjt -vel?
Így magába hiába nézem. Kell hozzá pnp és npn.Tessék elé raktam, és hibát ír. Ha mögé rakom csak akkor jó, de nem világít az izzó.
[ Szerkesztve ]
-
demars
addikt
válasz lanszelot #87353 üzenetére
Szia.
Olvasd el az utolsó bejegyzést, elég jól leírja hogy működik.Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
demars
addikt
válasz Dr. Szilikát #87352 üzenetére
Szia.
A kitöltési tényezőről írnál néhány mondatnyi magyarázatot? Olvastam az egyszerű elméletet, értem, hogy számolják, hogy működik. Arra lennék kíváncsi, hogy mi az értelme a gyakorlatban? Úgy értve, hogy amit olvastam cikket abban azt írták, hogy úgy kell megválasztani, hogy a szem ne érzékelje a villogást illetve egy motornál ne legyen lökés szerű inditás, működés. Miért kell impulzus szerű jel? Miért nem jó a folyamatos indító jel, hogy úgy működjön az adott készülék (izzó, led, motor).Köszönöm!
-
lanszelot
addikt
válasz aujjobba #87341 üzenetére
Először is köszönöm szépen a válaszokat mindenkinek.
Az elméletet tudom. De hiába, ha nem értem.
De gyakorlat és elmélet két külön dolog.
Hiába írjatok le , nem értem. Millió videót néztem.
Egy egyszerű kapcsoláson látnom kell.
Ezért kértem hogy valaki javítsa ki a rajzot
Hogy megérthessem.
A kapcsoló 2 külön aramkört zár/nyit. Amikor kapcsolok a másik áramkör megszakad, tehát köze nincs egymáshoz.
Azért raktam egybe hogy lássam együtt a pnp npn -t.
Az app ban nem találtam meg az alapból nyitott vagy alapból zárt állítását.
Amúgy 4 külön áramkört raktam volna. Hogy mind együtt láthassam.
Azért hogy megértsem.
Egy egy izzót akarok a bjt -vel kapcsolni./Nem akarom megépíteni, csak itt a szimulációban lássam/
-
Jarod1
veterán
válasz Dr. Szilikát #87350 üzenetére
A Led polarítás függő fordítva nem működik...
-
veterán
válasz Salex1 #87348 üzenetére
2 vezetéken, hogy?
A LED kétpólusú eszköz, kettőnél több vezetéket nem lehet (nem érdemes) egy-egy LED-hez vezetni.
Aztán, hogy a LED-eket hogyan kötik csoportba, hogyan vezérlik őket, az már a vezérlő IC-től függ.
Vannak úgynevezett digitális LED szalagok, ezek tartamaznak a LED-ekkel egybeépített vezérlőáramkört, egy ilyen LED szalaggal aztán eléggé látványos fényeffektusokat lehet megvalósítani, pedig látszólag csak 3 vezeték megy be a rendszerbe
SZERK: Sőt, ha a vezérlést beállítottad egy adott programra, akkor ez a digitális LED szalag meg is jegyzi, elég csak +5V tápfeszülséget adni neki és nyomja a programot, amíg van tápfesz. Csak 2 vezeték megy bele a tápfesszel, mégis villognak a LED-ek.
[ Szerkesztve ]
-
Salex1
őstag
A karácsonyi világítások, hogy működnek? Adott egy 24V-os jégcsap füzér. Ami 2 vezetékkel kapcsolódik a tápegységhez. A tápban van benne a vezérlő is, amivel 5 féle programot tud (villog-világít-lassú átmenet-minden második, váltva...)
Ezt hogy érik el? Más a LED-ek nyítófeszültsége, és a fesz-el játszik a táp? -
veterán
válasz DonThomasino #87344 üzenetére
A fényképen leolvasható a pontos típusszám:
CNO2AK9601579ADECKF510564
Nézd meg a tiédet, hogy arra mi van írva.
-
DonThomasino
veterán
válasz Donki Hóte #87343 üzenetére
Van egy A betű a végén az ebből nem derül ki.
" I'm going to make him an offer he can't refuse."
-
veterán
válasz DonThomasino #87342 üzenetére
-
DonThomasino
veterán
-
aujjobba
addikt
válasz lanszelot #87339 üzenetére
Egyik felhasznalasa az aramvezerelt kapcsolo, a bazisara kis aramot vezetve (vagy PNP eseten onnan elvezetve) a kollektor-emitter kozott nagyobb aram tud atfolyni.
A kollektor aram a legegyszerubb modellben Ib*Beta = Ic, es Ic ~= Ie, Beta pedig az erositesi tenyezo, ami a BJT tulajdonsaga.BJT nelkul a kis mechanikus kapcsolodon kellene keresztulvezetned a kollektoraramot, ami ugye kelloen nagy is lehet, a kapcsolo nem birna el.
Aztan jon ugye az, hogy mondjuk egy mikrokontrollerrel szeretnel dolgokat kapcsolgatni, azon se mehet at se nagy feszultseg, se nagy aram.A tr. nyitott allapotban szakadaskent, (teljesen) zart allapotban rovidzarkent mukodik.
Ahova a BJT-t beepited, ott az o allapotatol fuggoen total mas viszonyok alakulhatnak ki, pl. zarod a tranzisztort es ezzel a kollektorra kotott pont kvazi GND-re kerul ha az emittere GND-re van kotve, mig nyitott allapotban egy masik potencialon lesz, mintha a tr. ott se lenne.Egyebkent milyen forrasokbol tanulod az elektronikat?
szerk.:
A rajzodon a PNP bazisara kototted a LED-et, az ugy nem lesz jo, a bazis a tr. vezerlesere/kapcsolasra valo, a fogyasztot nem oda kotjuk.[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz lanszelot #87339 üzenetére
BJT kifejezés a hazai szakmai nyelvezetben annyira nem használatos, hogy majdnem azt hittem, az UJT-re vagy kíváncsi.
Ez meg olyan ritkán alkalmazott alkatrész, hogy szinte el is felejti / összekeveri az ember.
De nem érdemes úgy összekeverni PNP és NPN típust sem, vagy épp tönkre is lehet tenni, fordított polaritással. Szerintem kezdetnek elegendő annyit megjegyezni, hogy adott egy szimpla áramkör NPN tranzisztorral, de te kicseréled PNP-re, akkor azzal együtt meg kell fordítani a táplálás polaritását is. Továbbiakban pedig a szimpla áramkör megértésére törekedni. Utána majd lehet bonyolítani, vegyes alkalmazásokkal.
Vagy vannak ilyen videók is:
BJT as a Switch- Bipolar Junction Transistor as a Switch- BJT Switch Circuit, Transistor Simulation
[ Szerkesztve ]
-
lanszelot
addikt
Hello,
bjt -t szeretném meg érteni mit csinál.
Működését értem, csak nem tudom mire jó.
Egy egyszerű kapcsolást tudna vki készíteni amiből látszik mire jó?
Valami ilyesmit. Ott a pnp és az npn , kapcsolóval válthatok, hogy lássam mire jó.
Tudom hogy az nem ér semmit, mivel nem értem, így nem tudok mit kezdeni vele.
Nem értem miért nem világít az izzó. De biztos azért mert nem értem mire jó a bjt.
/VoltSim -el csináltam, ingyenes app/ -
t72killer
titán
válasz ViZion #87337 üzenetére
1méter bőven jó, kézi gps-koordináta üzengető megoldásnak lesz . A kijelzőkről annyit tudok, hogy mobiltelóknál-tableteknél igen komolyat kell virítani a gyártónak, hogy ne gúvadjon az ember szeme a nyári napsütésben, az samu telóim 600nit felett okésak - a Tab A 500 nittel viszont nagyon gáz.
-
ViZion
félisten
válasz t72killer #87336 üzenetére
Használok... de a kamrában van, a fűtésvezérlésemen. Szép. De ott nincs napfény...
Mondjuk a távolságot nem mondtad, mert azé' ez ám nagyon nem túl nagy... Szal. kb. 1 m (nem mértem, de nem lehet sokkal több, sőt...) ahonnan olvasható nekem.Nem tudom, h mi a terv. Csak infónak: van egy kis hobbi drónom, elején piros, hátul zöld led. Vakítós. Felrepül és semmi nem látszik, max ha este reptetném. Szal. nagyobb távolságnál kb. mindegy mit raksz oda. Akkor már inkább küldesd az adatokat a telefonodra. Szerintem.
[ Szerkesztve ]
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
t72killer
titán
válasz Donki Hóte #87335 üzenetére
Ja, csak mire aliról megjön, beleőszülök . Kb viccből használtam az offer gombot - ha már nem írt ki multibuy kedvezményt. Inkább kifizetem a teljes árat, minthogy 3hónapot várjak a cuccra, mint legutóbb.
Más: használ valaki ilyen 0,96"-os OLED kijelzőt? Mennyire olvasható direkt napfényben?
-
veterán
válasz t72killer #87334 üzenetére
Szerintem ne alkudj vele, az aliexpressen olcsóbb, a szállítási költség is alacsonyabb.
(mármint Magyarországra kisebb a szállítási költség, hogy hozzátok mennyi, azt nem tudom)
-
t72killer
titán
válasz ViZion #87333 üzenetére
2.5V felett, de ha jól értelmeztem, 3.7 alatt (a pdf-ben, amit linkeltél 2.1.1-ben 1.ábra). Most alkuszom a kínainál a 16340-es töltős tápocskára, ha másért nem is, arra jó lesz, hogy USB-n könnyen utántöltöm a lemerült kütyüket.
[ Szerkesztve ]
-
ViZion
félisten
válasz t72killer #87332 üzenetére
The NEO-M8 modules integrate a DC-DC converter, allowing reduced power consumption especially when using a main supply voltage above 2.5 V
Nájsz. Akkor most sem értem, h minek kell 5 és 3,3 V is...
Nano 5 V be, akár 5 V-vel is etetheted a GPS-t. A linkelt doksidból nyílt egy másik: [link]
Ezek szerint:
VCC_IO from the host system supplies the digital I/Os. The wide range of VCC_IO allows seamless interfacing to standard logic voltage levels independent of the VCC voltage level. In many applications, the VCC_IO pin is simply connected to the main supply voltage.
VCC_IO supplies all the PIOs, the backup domain, and the clock domain. Thus all the PIOs comply with VCC_IO voltage levels.
Nano leírásból:
"Input and Output Each of the 14 digital pins on the Nano can be used as an input or output, using pinMode(), digitalWrite(), and digitalRead() functions. They operate at 5 volts. Each pin can provide or receive a maximum of 40 mA and has an internal pull-up resistor (disconnected by default) of 20-50 kOhms."
Szl. nem variálnék, ha 5V-al minden boldogan elpöntyög. De majd megerősítik mások, mert Nano-m még nem volt, sztem nem is lesz, amíg a Wemos ócóbb .Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
t72killer
titán
válasz ViZion #87331 üzenetére
18-19. oldal: ~3Volt, 30mA-t eszik nagyjából, ha jól értelmezem .
-
ViZion
félisten
válasz t72killer #87330 üzenetére
Nem elég az 5 V és a 3,3 V-t a Nano adná?
GPS modul hány voltos?Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
t72killer
titán
válasz Dr. Szilikát #87329 üzenetére
, 6 év szép kor egy akksinál. Még vacillálok, milyen apró áramforrással tápoljam az arduino nano + GPS rendszert: 5V és 3.3V is kéne neki, erre ideálisak lennének az egycellás 16340-es tápok, de a rendszer szumma fogyaszt kb 300mW-ot ami egy 360mAh-s lítiumakksin nem fog kibírni egy napot.
A 18650 nekem is túl nagy, amire még gondotam egy Breadboard PSU, amit 9V-os cellára lehet kötni - de ezzel meg az a bajom, hogy a bemeneti feszkója 6V felett van, azaz tényleg csak a 9V-os cella marad, mert lítiumosokból rögtön 2db kéne. Ha valaki találkozott már készre szerelt 3 - x Volt bemenetű, 5 ÉS 3.3V kimenetű ehhez hasonló apró táppal, azt szívesen látnám :
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz t72killer #87326 üzenetére
De az nem csak olcsó, eleve hamis kapacitást, vicces értéket tüntet fel, így már nem viszonyítási alap. Majdnem mondanám, hogy hamisítvány, de márkanevet nem hamisít, ha jól tudom. Ezek eleve ilyen "márkák".
Ettől függetlenül én is rendeltem 6 éve két 16340 cellát, mert ki akartam próbálni egy jó kis csavarbehajtóban, a kinyúlt Ni-Cd cellák helyett.
https://www.google.com/images?q=Black+and+Decker+KC9072
Csak ez fért be, mert két részre oszlik a belső tér, emiatt 1 db 18650 nem ment bele (lett volna erre is ötletem, de nem akartam módosítani a tokon).
Tudtam, hogy 3000 mAh vicc lesz, valójában 360-ra mértem. Ennek ellenére nagyon jól működik még most is, bár utóbbi években többet pihent, mást használtam helyette. Azt se mondhatnám, hogy zavaróan gyakran kellett töltögetni.
Tehát itt a soros 2,4 V-os felállás helyett kötöttem párhuzamosan 2 x 16340-et. A motor nagyon jól bírja a feszültséget, amúgy is elég lassú gép volt, így lett épp tűrhető.
Napokban szóba került a 2,4 V-os nyírógépek esete, azoknál már inkább tapasztaltam, hogy egy Li-ion igen megpörgeti a motorját, de hosszabb távon azt nem teszteltem.
[ Szerkesztve ]
-
Koma2525
csendes tag
Köszönöm a segítséget! Távirányító IR Led segített.
-
Batman2
őstag
-
t72killer
titán
-
Batman2
őstag
A TL494 kapcsolásom ugyan szabályozza mind a holtidőt, mind az impulzus szélességet, de mihelyst szabályozom bármelyiket, a kimenet instabil leszm a lámpa véletlen szerűen villódzni kezd, lásd a videót !
[link]
Első poti impulzus szélesség, második a holtidő.
Akárhogyan kötöm az alkatrészeket, akármilyet teszek be, mindig ezt csinálja.
Valakinek még ötletm mit köthetek rosszul ?Üdv.
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
Koma2525
csendes tag
Köszönöm a válaszokat!
Tiszta a vevő oldal ablak, ez egy új készülék. Telefon videó kamerájával megnéztem és ad jelet. Van egy régi készülékem, és vettem egy újabb verziót ami új dizájnt kapott, de kézzel foghatóan gyengébb a minősége , viszont a távvezérlőnek sokkal gyengébb a jele. Szerintem spóroltak az infra leden, ezért gondoltam kicserélni, hátha jobb jelet adna... -
veterán
válasz Richvargas #87319 üzenetére
Ilyet nem kapsz készen, ezt egy sorolókeretbe rakott csillárkapcsolóval és sima egypólusú kapcsolóval tudod helyettesíteni.
Az pedig nem világos, hogy a LED jelzőfénynek mit kellene visszajeleznie...
-
mezis
félisten
válasz Koma2525 #87314 üzenetére
Üdv.!
A nagyobb fizikai méret nem jelenti a nagyobb "fényerőt". Lehet hogy csupán a tokozás más.
Az elektronika meg nem valószínű hogy nagyobb áramot fog adni a csere diódáknak.Fényképező gépen, okos telefonon video üzemmódban megjelenik a távvezérlők "fénye"...
A vevő oldalon tiszta az ablak? Régi video magnónál találkoztam már belülről nagyon elkoszolódott ablakfelülettel.
mezis
-
Blackmate
senior tag
Ilyen csatlakozó (papa-mama) keresek, ami szerelhető. Mi a neve?
-
ViZion
félisten
válasz Richvargas #87319 üzenetére
Ilyen nincs bolti, relével vagy két külön kapcsolóval megoldható.
[link]Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Richvargas
tag
Sziasztok!
Nem tudom, hogy hova forduljak, így ide írok.
Olyan beltéri villanykapcsolót keresek, ami:
- Egy kapcsolóházon belül két darab, két állású (fel-le) kapcsoló van, ...tehát osztott kapcsoló.
- A két részből legalább az egyik fele nem csak a fázist, hanem a nullát is megszakítja.
- Kívül led jelzőfény van rajta.Valakinek van esetleg ötlete, hogy melyik gyártó/forgalmaz tud ilyet, hol lehet kapni?
Köszönöm!
-
Koma2525
csendes tag
válasz Dr. Szilikát #87315 üzenetére
Köszönöm válaszod! Estefelé kipróbálom a TV távirányító ledjét, hátha azzal jobb lesz...
3mm a led, TV távja szerintem nagyobb, nem lesz gond belőle ha nagyobbra cserélem?? Köszönöm!! -
Dr. Szilikát
őstag
válasz #70211840 #87313 üzenetére
Leginkább a véletlen zárlatot kell elkerülni, a lemezeket pedig ollóval is lehet át lehet vágni, vagy tapétavágóval, ha tegyük fel, van egy szűk férőhely és másképp nem tudod elkezdeni a bontást.
Legelőször a feszültségeket kell ellenőrizni. 2,5 V alatt már egyre valószínűbb, hogy elhasználódott a cella, megnőtt a belső ellenállás. Attól még persze jó lehet zseblámpába stb., de ez is tág fogalom, hiszen egy maximalista hobbis a zseblámpás topikból már nem állna szóba, ilyen bontott cellákkal.
3 V felett meg egyre jobb általában, de ez nyilván csak iránymutató, attól még lehet problémás. Meg olyan cellák is vannak, ami a töltést korlátozza önmagán gyakorlatilag, mintha Zener-dióda lenne. Például már nem akar 4-4,1 V fölé menni, elkezd fűteni, nem jó.
A ponthegesztést le szokták húzni fogóval / csőrös fogóval, utána a maradványon lehet csiszolni. De én gyakran meghagyom a lemezfül egy részét, amihez könnyen tudok vezetéket forrasztani és ilyen-olyan célra felhasználni.
Vagy nem téped le a hegesztést, csak körbevágod ollóval, ahogy jobb.
[ Szerkesztve ]
-
Koma2525
csendes tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Távirányítóban kilehet mérni mekkora az infra led benne??
Játék konzolnak a távja, 3 db infra led van benne, de nagyon gyenge jelet adnak, 3 db mikro ceruza elemmel működik. Szeretném nagyobbra cserélni az infra ledeket, de nem tudom mekkora kellene. Esetleg régi TV távirányítóból ha kivenném és arra cserélném jó lehet?? Válaszotokat előre is köszönöm szépen!! -
törölt tag
válasz ekkold #87310 üzenetére
Ha már akku a téma...
Van pár nem használt laptop akku-pakkom, amiket szétszednék cellákra és amelyik még használható, felhasználnám.
Gondolom ezek a burkolat alatt ponthegesztéssel lehetnek összefogatva.
Van valami trükkje, amivel szét lehet ezeket bontani?
Mire kell figyelne szétszedésnél? -
törölt tag
Viszont roppant igénytelenek, és strapabírók mostoha körülmények között is, és nem kényesek a töltésre. Létezik alacsony önkisülésű belőlük pl Ansmann MaxE ami egy év után is 80%-os töltöttségen marad (nyílván terhelés nélkül)ami azért rossz teljesítmény. Ettől függetlenül én is Li-ion párti vagyok.
-
t72killer
titán
Jogos, bár az eneloop azért kivétel . Közben az arduinós topikban rájöttem, hogyha túl nagy feszkót adok rá, azt nem fogja szeretni a belső konverter aminek 5V-ot kell kiadni, úgyhogy az 5-6V tápfesz környékét fogom becélozni.
2db CR123-on gondolkodtam még, csak ahhoz totál külön töltő kell+a kétcellás tartó is ritka állatfaj - igaz, van okostöltőm, ha tényleg hónapokig bírja a cuccos, akkor nem gond, hogy nincs mindíg karnyújtásnyira.
[ Szerkesztve ]
-
jippa
aktív tag
válasz Dr. Szilikát #87030 üzenetére
Megjött, tökéletesen teszi a dolgát, köszi.
-
félisten
Sziasztok!
Egy Bluetooth hangszóróban lévő hangszóró (dejó, hogy nincs rá külön szavunk :D), adataira lennék kiváncsi.
Persze a hátulján lévő számokra hiába keresek, semmi találat.A gyáttók honnan válogatják ki ezeket a cuccokat? Tuti van valami adatbázis, csak lehet, hogy nem publikus, vag ynem ingyenes?
Valaki foglalkozott már ilyesmi témával?Kössz!
[ Szerkesztve ]
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
t72killer
titán
Melyikben bíznátok jobban? Újratölthető PP3 9V-os lítium vagy 4db AAA NiMH? Egy arduino nanót (6-20V) kellene etetnie GPS modullal úgy, hogy több hónap standby mellett 15-20 órát aktívan kibírjon.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- AliExpress tapasztalatok
- PlayerUnknown’s Battlegrounds
- Ausztria - élmények, tapasztalatok
- Xbox Series X|S
- Futás, futópályák
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest