- Apple iPad 11” (A16, 2025) - a táblagépek vanília fagylaltja
- Léghűtés topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Azonnali fotós kérdések órája
- Asztrofotózás
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen egeret válasszak?
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ttomas2005
csendes tag
Sziasztok!
Mint elektronikához kicsit konyító ember szeretnék tőletek kérdezni egy tiszta szinuszos inverterrel kapcsolatban.
A szülői házba vásárolt anyukám egy ilyen [link] invertert+akkumulátort a keverő szivattyú működtetéséhez arra az esetre, ha nincs áram. Jelenleg elég nagy hasznát veszik (Kárpátalján) viszont a falu egyik "ezermestere" azt állítja, hogyha esetleg teljesen lemerül az akkumulátor, és a fogyasztó be van dugva mikor visszajön az áram, akkor ki is égetheti a fogyasztót. Ebben lehet valami igazság? Teljesen laikusként azt mondtam neki, hogy ez nem lehetséges, még ha ingadozik is a feszültség a visszakapcsolás után az inverter rendszerének ezt kezelnie kellene tudtommal. Lehet bármi baj belőle ha lemerítik az aksit (12V 100Ah 850A) ? -
válasz
Teasüti #87096 üzenetére
Talán egyszerűbb megértened ha analógiát mondok.
Állsz a pusztába, kezedbe egy 12V akkuval. Abszulút földfüggetlen, mérhetsz akármivel, tapgathatod bármelyik kivezetést, semmi.
Ugyanez az akku bekerül egy autóba ahol a negatív pólusa össze lesz kötve az autó fém kasznijával. Így a pozitív pontja mindenhol, az autón belül effektíve "ráz" azaz 12V van rajta.
Az más kérdés hogy nem ráz mert kicsi az érintési feszültség de szemléltetni jó így.Más, írtad hogy a nullába is ott van a feszültség.
Persze. csak mivel földelt, AHHOZ képest mérsz a fázison.
Ha viszont téged hekilopterrel rátesznek az utcai villanyoszlopon a fázisvezetőre, azon üldögélsz, ugye semmi bajod nincs mivel az áramút nem tud hova záródni.
Ha Te ilyenkor, a fázison kapaszkodva megérinted a NULLÁT, ugyanakkora áramütést szenvedsz el minth a földön állnál és megfognád a fázist.Minden csak viszonyítás kérdése, hogy mit neveztünk ki viszonyítási pontnak és ahhoz képest mindegy hogy hívjuk a másik vezetőt.
Lehetne alma és körte is, mindegy melyiknek a potenciálján vagy, a másik érintése=áramütés. Ha épp az almán állsz és megfogod a körtét, vagy fordítva, az mindegy.Földfüggetlen tendszerbe is lehet áramütést kapni, pl. te a legnagyobb nyugalomba vagy, van egy 230/230 leválasztótrafód aminek a földfüggetlen szekunderéről táplálod a fogasztóidat. Bármelyik ágat fogod is meg, semmi nem történik hisz nics a földdel kapcsolat.
Addig amíg pl. a hűtőszekrényed nem lesz földzárlatos. Ettől a pillanattól a másik vezető érintése halálos is lehet.
Emiatt a nagyon szigorú előírásoknak megfelelő, pl. nagyméretű érinthető fémfelületű orvosi berendezések mind földfüggetlen táplálással rendelkeznek és van egy külön berendezés, elektronikus ÉV relének nevezném ami bármelyik ág földzárlatat esetén riaszt és/vagy lekapcsolja a készüléket. -
PHM
addikt
válasz
Teasüti #87096 üzenetére
Ilyennel akkor találkozol, mikor egy trafó szekunderét vizsgálod.
Az valóban földfüggetlen.
Lebegő földpotenciál, mint olyan, nem létezik.
A Földnek egy potenciálja van, slussz.
Amire te gondolsz, az a GND, így nevezik többnyire nálunk (is)a kisfeszültségű eszközök
negatív tápfeszültségét. Ez csupán közmegegyezés kérdése, mert a pozitív is
lehetne a GND, de valamilyen viszonyítási pont kell. -
Teasüti
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát #87093 üzenetére
Értem. Aztán ehhez jön hozzá amit PHM írt az antenna hatásról és innen ered a szivárgó áram?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Teasüti #87086 üzenetére
A felmerült problémát nem a váltakozóáram szempontjából kell megközelíteni, miután egyenáramon is tapasztalható, amennyiben az áramkör átvezetései ohmos jellegűek. Volt, aki autó utasterében izzólámpa helyett LED-lámpát épített be és szintén tapasztalt halvány parázslást (ami nyilván nem parázs / izzás, csak így mondjuk).
Hogy itt az ajtókapcsolónak volt átmeneti ellenállása vagy a kábelkorbács erei között, vagy bárhol, nem tudni. De könnyen megfogható, ha a lámpával párhuzamosan kötnek egy ellenállást. Mikroamperekről van szó, amire a LED érzékeny, de az akku merítése szempontjából nem releváns. Meg nyilván előtte, az izzós világításnál is jelen volt a szivárgás, csak azt "hidegen" hagyta.
Váltakozóáramnál már bejön a képbe a falban futó vezetékek közötti kapacitás is, miután egy kondenzátor azt átvezeti. Egyenáramot nem engedi át a kondenzátor.
Lehetséges még induktív hatás is, amikor egy vezetékben váltakozóáram folyik és elektromágneses teret gerjeszt, a trafó elvén. DC itt sem játszik.
-
PHM
addikt
válasz
Teasüti #87086 üzenetére
A trafónál a csillagpont le van földelve, s ez lesz a nullavezető.
Ezért a földelés és a nulla között normális esetben nincs feszültségkülönbség.
Ha a kapcsolóval a nullát szakítjuk meg, a lámpa nullavezetéke antennaként fog viselkedni.
Kisugároz valamennyi energiát a térbe, viszont mivel a vezetékkel sorba van kötve a
fogyasztó, azon is megjelenik némi teljesítmény.
Ha a fázist szakítod, akkor is antennaként viselkedik a szabad vezeték, csakhogy
az általa felvett energia jóval kisebb, elhanyagolható.
A multiméter AC állásban először egyenirányítja a mérendő feszültséget, majd azt
dolgozza fel a műszer. -
mezis
félisten
válasz
fatpingvin #87089 üzenetére
Igen.
-
mezis
félisten
válasz
Teasüti #87086 üzenetére
A fázisnak egészen más a FOGÁSA!
Hajdanában a villanykapcsolókkal a nulla vezetőt kapcsolták. újabban a fázist szokás kapcsolni, így legalább lámpa cserénél nincs áramütés ha Off-ban van a kapcsoló.
A műszered nem a pillanatnyi feszültséget mutatja, hanem az átlagot. A pillanatnyi érték 300V fölötti is lehet.
A műszer által mutatott érték frekvencia függő, 50Hz környékére kalibrált.
Az elektromosságban is minden viszonylagos. A nulla vezetőhöz képest egy fázis vezetéken 1/50 másodperc alatt kétszer van 0V, egyszer +315V, egyszer -315V. A többi meg nálam pl így néz ki:
A képen 2 1/2 periódus látható.És ezt az alakot van aki szinusznak mondja. Látott az már szinuszbörbét?
-
Teasüti
nagyúr
Üdv!
Villamos dolgokhoz annyit se konyítok, mint az elekktronikához, szóval érdekelne a nulla és a fázis a váltakozó áram esetében. Felmerült a nulla vagy a fázis megszakítása kapcsoló esetén. Vki el tudná magyarázni mi a különbség fizikailag a nulla és a fázis között? Azon kívül, hogy az egyik a generátor tekercsének az egyik végén van, a másik pedig a három fázisnak a csomópontjában (ezt hívják csillagpontnak?). Viszont mozgó mágneses mező lévén én naívan úgy képzelem, hogy az időben váltakozó áram esetén a barna és a kék vezeték között nem értelmezhető semmilyen különbség, ha az időt kihagyjuk az egyenletből. Vagyis csak úgy értelmezhető, ha megvizsgáljuk melyik időperiódusban vagyunk épp. Az idő másik felében megfordul az áram iránya, nem? Akkor nem teljesen mindegy, hogy a fázist kapcsolják vagy a nullát? Ugyanaz a kettő szerintem. Illetve nem teljesen mindegy, hogy a villásdugót 180 fokban elfordítva dugják be? Aztán honnan tudja a multiméter AC módban, hogy +240-et mutasson vagy -240-et? Ugyanaz az áram halad félidőben erre, félidőben arra, nem? Miért van szivárgó áram a kék vezeték nyitása esetén és miért nincs a barna vezeték nyitása esetén? Az idő felében a kék felől is ugyanúgy "folyni" akar az áram, nem?
Köszi! -
malagutif122
tag
Sziasztok!
12v 5ah Zselés akkuhoz milyen töltőt tudnátok ajánlani?
Olyan kellene amin állitható az áram és a végfesz. -
aujjobba
addikt
PWM jelet probalok megszurni Sallen-Key alulatereszto filterrel, ezen weboldal szerinti aramkorrel es 10k Ohm, 100nF erteku komponensekkel, MCP602 opamppal: [link]
Ennek elvileg 150 Hz korul van a cut-off frekvenciaja, a PWM pedig 10 kHz-es, folyton valtozo kitoltessel, igy tesztelem.
Szkopon latok egy konstans 40 mV zajt, de ami jobban zavar azok a suru tuskek/kilovesek.
Ezek vajon a meresi technikam miatt vannak, azaz kornyezeti zajok, vagy ez ilyen?
A rugot hasznalom a GND-t felfogni, nem a kilogo krokodilt.
Ez igy jol van egyebkent, vagy lehetne jobba tenni valahogy?Jobban meggondolva a 40 mV zaj is eleg vacak, hiszen 3.3V maximum a jel (teljes kitoltesnel), az 8biten is kb. 13 mV az LSB merteke, szoval 40 mV szerintem eleg nagy hiba mar 8biten is.
-
Gézengúz
addikt
Erről van szó.
Csak mérésre használom, egyelőre, aztán ki tudja majd mit találok ki.
Vevő? Milyen vevő? Smart life alkalmazásban ha kellene hozzá tudok rendelni wifis konnektort, szabályt létrehozni ami alapján képes az adott konnektort beálított hőmérséklet alapján be-ki kapcsolni.Volt kuponom, egészh olcsón jött egy ilyen is, egyetlen gomb van rajta, ami világítást ad a kijelzőre pár másodpercre. Minden mást, időt, dátumot automatikusan lelopja a wifiről.
Ebbe 3 mikroceruza kell, szerintem ez szeretné alapból a 18650-et.Ha valakit érdekelne elvileg kicsit erősebb wifi konnektor jó áron, akkor épp találtam, ez 20A-es.
[link]Van egy vidim a szétszerelésről, hozzáértőbbek szakérthetik a belsejét, mindjárt linkelem.
Bár csak a 16-sét találtam meg.
[link] -
demars
addikt
válasz
DonThomasino #87081 üzenetére
Szia! Bangoodosat!
Behúztam még 2 db multimétert is amit tudok nélkülözni ( azok itthoni vásárlások). -
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát #87078 üzenetére
Köszi, neked is PHM!
Megérkezett a Banggood -os labortáp is. Van egy rakat cuccom, hétvégén már összeállítok valamit. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
demars #87076 üzenetére
Az a trükk benne, hogy veszünk egy kis voltmérő modult, ami ki tud írni két tizedessel, mint pl:
3.00 (V)
Ezt átnevezzük 300 °C-ra és így tovább (pontot letakarjuk vagy csak elfelejtjük). Ha a kijelzőt nem állítgatjuk (mert mondjuk nem is lehet), akkor a hőelem feszültségét kell hozzáigazítani, hogy 300 °C-nál épp 3 V-ot kapjunk a kimeneten. Erre való a P2 trimmer.
A műveleti erősítő noninvert bemenetét én egyszerűen GND-re kötöttem. Gyári megoldásoknál szoktak különféle korrekciós eltolást alkalmazni, ami javítja a kijelzés linearitását a mérési tartományban, de ezzel nem foglalkoztam. Nekem így is megfelel.
Másik a P1 trimmer, amivel a kívánt hőfokot állítom be. Példánál maradva, 300 °C-ot szeretnék, akkor 3 V kell. Kijelző átkapcsolható ennek mérésére (célérték) vagy a hőelem jelének mérésére (aktuális érték). Csak utóbbira kötöttem, bár terveztem, de ezt a kapcsolót is kihagytam. Nem létkérdés, úgyis menet közben kell finomítani, hogy mennyire melegítsen.
Hőlégnél ezt célszerű hulladék panelokon kikísérletezni, nagyon számít a távolság is, azzal együtt esik a levegő hőmérséklete.
Tehát fűt a betét, majd az erősített feszültség 3 V fölé emelkedik, ekkor kikapcsol a triac, ennyi csak. A gyakorlatban szépen kapcsolgat ki-be, amikor már csak fenntartásra fűt.
A linken 24 V-os pákát táplálnak 2x12 V trafóról, amit át tud kapcsolni 12 vagy 24 V-ra, igény szerint.
LM358N IC-t alkalmaztam, ami nem igényel külön negatív táplálást, így is képes GND-szinten operálni, amint volt róla szó:
https://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_86712-86712.html
-
PHM
addikt
válasz
demars #87076 üzenetére
P2-vel a műveleti erősítő erősítését lehet beállítani, ennek ellenőrzéséhez kell
az S2 kapcsoló, ott mérhető IC1A kimenő feszültsége.
GND mindig kell, hisz ahhoz viszonyítjuk a feszültségeket, egyúttal ez a tápfesz.
negatív pontja.
OK1 trak gyújtja a BT136-os triakot úgy, hogy rövidre zárja a kapuját a triak bemenetéhez.
A 7812 állítja elő a kapcsolás stabil tápfeszültségét.
Szvsz ez még neked túl bonyolult, kezdd valami egyszerűbbel.
Erre ott van például a tranzisztoros astabil multi:[link] -
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát #87075 üzenetére
Szia. Néztem a kapcsolást amit linkeltél (fűtés szabályozás).
Kikerestem az alkatrészeket neten nagyvonalakban tisztában vagyok, hogy mi mire való. Azért lenne kérdésem (azt írtad, ez egy egyszerű kapcsolás)
A hőelem fesz erősítése ok, bár itt is lenne kérdés: miért kell oda a P2 20k potméter, illetve a műveleti erősítő 3 as lábánál a V+ -nál miért kell a GND? (Tudom leírták, hogy referencia pont, de betápnál miért kell?)
Voltméternél az S2 kapcsoló miért?
A másik műveleti erősítő is kap V+ tápot, ott is van potméter (Ha jól gondolom ezzel szabályozható a hőmérséklet). De ott is van GND!
TRIAC -nál még nem tartok, ahogy értelmezem (adatlap alapján), motorok, fűtés stb kapcsolására alkalmas. Nincs minden "láb" felhasználva. Ez kapcsolja a Heater2 ágat, a kimenet c4 pontjára. De miért van bekötve a triak 6 os lába a trafóhoz? (Triak működését még nem néztem .)
Power 1 Kapcsolóval adunk áramot a Heater1 ágnak c1 kimenet, de ennél is van elágazás, egy 78L12 IC -hez (fesz szabályzó). Ez miért kell?
A rajz felső részénél, a feszültség szabályzónál van V+ és V- (meg egy csomó GND) Miért kell ez a feszültség szabályzós rész a Heater1 részhez?
Próbálok haladni a tananyagokkal, de magyarázat nélkül nehéz (3 műszak mellett fárasztó is).
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Armagedown #87074 üzenetére
Célnak megfelel, de abból is létezik elvileg ez a fajta, ami csövön tolja a levegőt:
https://www.gordakelec.com/product/gordak-952b-single-digital-soldering-and-rework-station.html
Vagy forgalmazzák ilyennel is, ami egyben tartalmazza a ventilátort:
https://www.aliexpress.com/item/32595761749.html
Utóbbit rendeltem (akkoriban még féláron), építettem hozzá vezérlést, működik. A fűtés 230 V, ventilátor 24 V és van benne egy K-típusú hőelem, ami a kilépő levegő hőmérsékletet figyeli.
A ventilátort lehet fix 24 V-ra is kötni, vagy lehet szabályozható fordulatúra is megoldani, ha valakinek úgy jobb.
A fűtést pedig lehet szabályozni triac kapcsolóval, a hőfok függvényében. Nem komplikált, ehhez hasonlóan szokás megoldani:
https://robot.lk/viewtopic.php?t=4583
Van egy műveleti erősítő, ami a hőelem feszültségét nagyjából 100-szorosra erősíti, utána egy másik fokozat komparál egy változtatható referenciához képest, ennyi a lényege.
Csak a linken páka szerepel, de ilyen elven szabályozható a hőlégfúvó fűtése is. Igaz, hogy ilyeneket lehet kapni komplett is, nem drága, de mivel elég egyszerű a vezérlése, én inkább összeraktam magam, már az érdekesség miatt is.
-
Armagedown
őstag
Szeretnék venni hobbi célra egy hőlégfúvó állomást, alkalmanként használnám, de nem tudom, hogy melyik volna jó.
Ezzel már smd alkatrészeket is tudnék cserélni.
A Gordak márkáról mit tudtok?
Melyik a legolcsóbb, ami már jó is valamire és nem kidobott pénz? -
mezis
félisten
válasz
rednifegnar #87066 üzenetére
"...már nem tennem ossze igy szarazon..." Elfogyott a pálinkád?
Egyébként mint írta Lëvï: [link]
-
demars
addikt
válasz
aujjobba #87065 üzenetére
Szia. Igen értem, kb így gondoltam én is, csak zavaró nekem laikusnak, hogy akkor annak az alkatrésznek a lábát hova is kell kötni?
Dr Szilikát: Elkezdem olvasni a szakirodalmat, remélem letisztul a kép. A váltóáram ismerős, épületvillamossággal foglalkozok másodállásban, ott egyszerű a dolog
-
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #87070 üzenetére
Bizony, a ruszkik előszeretettel tekintik a pozitív ágat a földnek az eszközeikben, de említhetnénk a távközlési berendezéseket is, ott is rendszerint a plusz a "föld".
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
demars #87064 üzenetére
A Wikipédiás linken valamiért tényként kezelik, mintha a GND egyenlő lenne a negatív tápponttal, ami így nem korrekt, noha a példarajzokra igaz.
Egyébként lehetne tudni, például NPN tranzisztornál kollektor felől kap pozitív tápot és így tovább.
Készüléktest / árnyékolás nem feltétlenül azonos az elektronika GND szintjével, noha legtöbb esetben ez is igaz.
0 azaz nulla viszont csak váltakozóáramú környezetben használatos. Gyakorlatilag viszonyítási szint ez is, noha szintről beszélni eleve furcsa (váltakozik), csak szokás így mondani. Ha föld és nulla azonos potenciálon van, az persze fix, de ahhoz képest a fázis hullámzik.
Meg az is egy szokás, hogy a váltakozóárammal működő hangszóróknál + jellel azonosítjuk azt a pontot, amire előre mozdul a membrán, így tudjuk a fázishelyzeteket összhangba hozni.
-
törölt tag
válasz
rednifegnar #87068 üzenetére
Jó bizony, és az ára is rendben van, én sokkal drágábban vettem.
-
törölt tag
válasz
rednifegnar #87066 üzenetére
Szilikonzsír.
-
rednifegnar
senior tag
kicsit off, javitgatok itthon eztazt es beleutkoztem abba a regi elektromechanikas cuccoknal hogy kellene kenozsir, pl fogaskerekekre, rudazatokhoz.
de olyan ami nem teszi tonkre a muanyag fogaskerekeket.
egyszer mar beszivtam ilyennel hogy megkentem sima zsirral, aztan idovel szetmallott a muanyag fogaskerekek fogai egy magnoban.
valami itthon (bp-en) beszerezheto cuccot nem tudtok javasolni?(epp itt van elottem egy szetberhelt magno, már nem tennem ossze igy szarazon)
-
aujjobba
addikt
válasz
demars #87064 üzenetére
A GND, nulla, negativ egy referenciapont, amihez kepest mersz.
Ha fogsz egy ceruzaelemet, es a (-) veget kinevezed nullanak, akkor a (+) vegen ehhez kepest 1.5V-ot mersz.
Ha ket ceruzaelemet egymas utan kotsz, es az elsonek a (-) veget nevezed nullanak, akkor ahol a ketto elem osszecsatlakozik 1.5V-ot mersz, a legvegen meg 3V-ot.
Nade, ha a ket elem csatlakozasi pontjat nevezed nullanak, akkor elso elem (-) pontjan ehhez kepest -1.5V fog mutatni a multimeter, a masik vegen +1.5V-ot.
Igy ertheto? Viszonyitasi pont. -
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát #87061 üzenetére
A linkelt alap kapcsolásnál honnan tudni, hogy melyik a + és - ág? Illetve több kapcsolásnál láttam, hogy egy egy elem lábát kivezették a GND re, akkor az (amit korábban kérdeztem és válaszoltál) a földelés (test) vagy a táp -ága, vagy külön 0 ?
-
demars
addikt
válasz
lanszelot #87056 üzenetére
Ma megérkezett a könyv amit rendeltem. Nagyon jól leír mindent, érdemes beszerezni.
Számolási példák is vannak benne, illetve alap példa kapcsolások.Megérkezett az utolsó "adag" Kínából (diódák, tranzisztorok). Péntek körül elvileg érkezik a Labortáp is, hétvégén remélhetőleg én is tudok valamit alkotni, mérni.
-
vmk
tag
válasz
Dr. Szilikát #87043 üzenetére
Köszi. A forrasztás nem hozott eredményt, megpróbálom a hibásakat rövidre zárni.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
lanszelot #87044 üzenetére
Honnan tudom melyik pnp és melyik npn?
Típus és adatlap alapján. Vagy mérni is lehet a diódairányokat, a bázishoz képest.
csak hogy megértsem ha pnp- t teszek oda, ez van, ha npn-t akkor ez.
A dolog valamikor úgy kezdődött, hogy germánium tranzisztorokból PNP volt a gyakoribb, gyártási okból ezt tudták jobban termelni. Ilyen áramkörök, rádiók stb. negatív táplálással mentek, pozitív volt a közös viszonyítási pont (GND).
Később a szilícium tranzisztoroknál már az NPN számított alapértelmezésnek és a pozitív táp, GND negatív.
Egyszerű alapkapcsolást tekintve, ha a PNP tranzisztort kicserélem NPN-re, akkor a tápfeszültség polaritását meg kell fordítani. Egyébként tönkre is mehet, a tápáram erősségétől függően. Ennek is van persze még több részlete, mindenesetre a tranzisztorok alapkapcsolásait sok helyen tárgyalják:
https://sites.google.com/site/tokestundetanar/mt13/meresek/bipolaris-alapkapcsolasok
-
PHM
addikt
válasz
lanszelot #87056 üzenetére
Tehát:
Beszerzel egy rakat Rádiótechnikát PDF-ben.
Azokban főleg a "Sok kis kapcsolás" rovatot olvasgatod, s ha valamelyik kapcsolás
megtetszik, megpróbálod megépíteni.
Ha valami nem akar összejönni, itt felteszed a konkrét kérdésedet.
Eközben mind elméletben, mind gyakorlatban fejlődsz majd.
Általános kérdésre ugyanis nagyon nehéz használható választ adni,
+ a kellő tudást/tapasztalatot is csak apránként, fokozatosan lehet megszerezni. -
ViZion
félisten
válasz
lanszelot #87049 üzenetére
Tanároknak annyi az adminisztráció, meg a minden sz@r, h örülnek, ha otthon látják a családot. Feleségem is tanár, mondjuk nem műszerész.
Kinézel egy áramkört és megíépíted, ennél jobb módja incs a dolgoknak. Én anno 555 IC-vel építettem mindent IS. Próbapanel, vezetékek, kapcsolások. Sajnos még gyakorlati helyen sem foglalkoznak sokat a tanulókkal, nem éri meg, lassítja a termelést. Ezért vmi szalagmunkára berakják, ötös.
Mire nem kaptál választ? Lehet átsiklottam vmiért. -
PHM
addikt
válasz
lanszelot #87054 üzenetére
Ha elakadsz, itt kérdezel. Mindig lesz valaki aki segít.
Egyébként én is a Rádiótechnika-Hobbi elektronika újságokat bújtam anno.
(Érdemes rákeresni a neten, biztos van pár letölthető szám/évfolyam.)
Azért volt jó ez, mert sokszor volt nyákterv és alkatrészlista is a kapcsolásokhoz,
és a működésük is elég szájbarágósan el volt magyarázva.
Amúgy szomorú vagyok, mert mikor behoztam a munkahelyemre egy halom
régi elektronikai újságot, hogy a kollégák művelődjenek belőle, senki rá sem nézett.
Pedig van, akinek hasznára válna... -
lanszelot
addikt
válasz
demars #87053 üzenetére
Igen, pontosan ez a bajom.
Rengeteg minden van fent, de nincs kitől kérdezni.
Ok, össze dobod amit a videó mutat, pont abból az alkatrészekből, de nincs össze kötve a kettő.
Az elmélet és a gyakorlat között ott a rés. Nem nagy, de elég ahhoz, hogy elakadjak.
Kerestem tanárt több netes oldalon is, pl ecopityu oldalán is, és a haverom igazgató egy olyan suliban ahol sok elektro tanár van, egynek se kell pénz.
A programozással is ez volt, kellett egy tanár aki betömte azt a pár lyukat, és utána megy egyedül is.
De ott könnyű volt tanárt találni.
Van pár videós akit nem ismerek a felsoroltból, rá nézek.
Köszönöm szépen 🙂 -
demars
addikt
válasz
lanszelot #87047 üzenetére
Hiába tudom mit csinálnak egyesével az alkatrészek, de nem tudom együtt mit hogyan merre.
Üdv a klubban!
Én is rendeltem egy halom cuccot (pár dolog hiányzik, a többi megjött kínából), úton van egy pár könyv, meg bújom a netet (ahogy Dr Szilikát is írta, ez nekünk nagy segítség,) DE! csak az elméletben. Összeszedtem egy csomó anyagot az alapokról (ohm törvény, Kirchhoff törvény, fesz osztás, áram osztás, elmélet és számolási példák. Félvezetők működése, típusai (np, pn, npn, pnp, stb.), bipoláris tranzisztor, tirisztor, triak, diak, dióda (típusai). Végig olvastam mindent
. De még mindig sötétség van. Ahogy írtad, egy alap kapcsolásnál elakadok, hogy számoljam ki az előtét ellenállás értékét. Nem az ohm törvény a gond, hanem a gyakorlati számolás...
Sok weboldal foglalkozik ezzel, (skori, morgó, hobbielektronika), rengeteg YT videó van (ecopityu, nemár matek, prímusz péter hobbielektronika, stb). Ezek nagyon jók és hasznosak, de saját tervezéshez kevés.
Ettől függetlenül nem adom fel. Ha elakadok, kérdezek!
Egyébként nekem kb 5 forrasztó kütyüm vanLidlis állomás, Fahrenheit állomás, ócsó kis kézi páka, van csehszlovák pákám (2 db), van egy böhöm fél méteres régi páka amit ereszcsatornákhoz használtak, meg van egy régi bordó színű pákám ami inkább zúg búg.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
lanszelot #87051 üzenetére
Minifor pákát lehetett kapni (jól tudtam vele otthon barkácsolni), amit egy diavetítőből bontott 12 V-os trafóval hajtottam (de nem én vagyok a weboldal szerzője, ha esetleg félreérthető lenne):
http://www.szetszedtem.hu/471minifor-paka/evas.htm
Később vettem egy cseh pillanatpákát (75 W), ami jól is jött, mert a Gelka-szervizben az volt a szokás, hogy saját szerszámokat kellett használni. Majd a fizetésből már megoldható volt, hogy legyen otthonra is egy másik darab, ne kelljen hurcolni oda-vissza.
Diódáknak az adatlapját kell nézni, a pufferkapacitás törpefeszültségen néhány 1000 µF, terhelőáramtól is függően.
-
lanszelot
addikt
válasz
Dr. Szilikát #87050 üzenetére
Bocsi telefonról hiába nyomom be az off topikot, kiveszi.
Nem érted miről beszélek.
Kb egy idősek lehetünk.
Jól tudom mi volt anno.
Arra indultál amerre volt út.
Honnan lett pálkád? Mert anno nem volt a boltokba
Ki kellett menni cseszlovákiába érte.
Vagy ismertél valakit aki olyan helyen dolgozott.
Egyedül tuti nem mentél ki. Határőr elverte volna a sejhajod.
Tehát volt valaki aki elindított.
Haver akinek az apja a gyárból szerzett ezt azt.
Mert arra is emlékszem hogy mindenki a munkehelyéből élt meg, és nem a fizetésből.
Akkor még át jártunk egymáshoz, mivel nem volt telefon.
Hétfőn meg tv se.
És ekkor össze dugtuk a fejünk.
Nagyon jól tudom hogy volt akkor. Anno nem volt olyan hogy magadtól megtanultál valamit. Ha nem olyan körben voltál, hát nem arra mentél.Vissza térve:
Pl ott a graetz hid 4 diodából. Van egy szakajtó diódám, de mekkora elemet forgathatok rajta míg elszédül? /Mert váltó áramom csak a 240V van, azzal meg nem játszanék/
És milyen kondit rakjak rá hogy az üresben kisüssön...stb Apró kísérletek, de bele kezdeni se tudok. Mert nem tudom mihez mit rakjak. Hiába az elmélet. Kellene a gyakorlat.
De nem tudom a rakat diódáimból melyik, és milyen elemmel, és miért, majd melyik kondi és miért... -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
lanszelot #87049 üzenetére
Igazság szerint a villanyszerelő rokon csak rávezetett néhány alapvető dologra, akkoriban a szakirodalomból tájékozódtunk. Egyik alap a Rádiótechnika újság, vagy érdekességként néha az Elektor csehszlovák lap kapcsolási rajzai. Az Ezermester című lap is néha motivált.
Amellett a kor szakmai könyvei, Sípos Gyula, Magyari Béla és hasonlók, könyvtári kalandok esetleg.
Most ezeket mind kiváltja az internet. Amellett nekem is csak az volt, hogy pákázás, drótgubancok összeforrasztása, kísérletek, agyalás. Végül optimális esetben született egy panelterv, kockás papír, kézi rajz, indigózás, vasklorid, panelfúrás, forrasztás.
-
lanszelot
addikt
válasz
Dr. Szilikát #87048 üzenetére
Ahogy írtad, neked volt segítséged.
Biztos megmutatta az alapokat. Még ha nem is emlékszel rá.
Nekem nincs.
Kerestem tanárt, de olyan rosszul keresnek a tanárok, hogy nem kell nekik a pénz.
Nem lehet nekiugrani hogy kötögetek oszt majd lesz valami. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
lanszelot #87047 üzenetére
Az biztos, hogy én is a gyakorlati kísérletezések során tapasztaltam ki dolgokat.
De ez egy hosszabb folyamat, ami nálam elkezdődött már egy villanyszerelő unokatestvér által, egyszerű áramkör, fénycsőáramkör stb., amikor az iskolában még szó sem volt az elektromosságról. Középiskolás korban erősítőt építettem, illetve egyszerűbb áramköröket, astabil multivibrátor, ilyesmi. Később FM-rádió stb. (A detektorost nem is említem, gyerekként már alap volt.)
Általában, ahogy felmerülnek megoldandó problémák, az vezet rá a tapasztalásra.
Volt egy elektroncsöves kitérő is, voltak bontott rádiók, amivel lehetett barkácsolni. Voltak tervek erősítőépítésre is, DC anódfeszültség párszor megcsapkodott és ez nem volt szimpatikus. Egy ponton betelt a pohár, a sokkal barátságosabb tranzisztorok felé fordult az érdeklődési kör. Csöveket eltemettem, mint egy letűnt korszak emlékeit.
De azért később a Gelka-szervizben még visszaszivárogtak így is a praxisba a csöves rádiók.
Még amikor TV-video szervizt indítottam, akkor is kísértett pár csöves TV és a Color Star. Akkoriban az idősebb kollégák számára a modulos-félvezetős volt a kor csúcstechnikája, amitől ők már igen ódzkodtak. Pedig mai szemmel nézve... ősi gyerekjátékok.
De azért jó volt akkoriban, hogy tranzisztor-szinten átlátható áramkörök voltak, noha integrált áramkörökkel is kiegészítve, de minden elemében javítható módon. Egyszerű pákával.
-
lanszelot
addikt
válasz
Dr. Szilikát #87046 üzenetére
Az elmélet meg van.
De nem ugyanaz az elmélet és gyakorlat.
V=IR és watt=jule/sec és P=IV plusz ezek kombinációi nem segítenek gyakorlatban ha nem használtam soha. Ezért kell a gyakorlat.
Hogy meg is értsem.
Hiába tudom mit csinálnak egyesével az alkatrészek, de nem tudom együtt mit hogyan merre.
Ezért kell kicsiben kezdenem a kísérleteket.
Mindegy hogy ki hova sorolja, lényeg, hogy megértsem. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
lanszelot #87044 üzenetére
Kezdetnek talán az Ohm-törvény és annak egyik alkalmazása:
https://www.google.com/search?q=led+resistor+calculator
Ami elektronikai szempontból elég tanulságos szerintem. Itt nyilván nem a kész kalkulátorokra gondolok, hanem a hozzáfűzött magyarázatokra.
Utána már érthetőbbé válik valószínűleg a tranzisztorok alapkapcsolásai témakör is.
Egy érdekesség, hogy a LED-es rész még nem is elektronika. Egyszer felhívott (mint szervizt) egy iskolai tanárnő, hogy mondjam már meg, mi az, hogy elektronikus? A lényeget nem is tudtam megfogni még akkor, utána kellett nézni.
Elektronikusnak nevezik az áramkört, amiben aktív, azaz erősítő tulajdonságú alkatrész szerepel. Meg persze erősít is valamit (áramot, feszültséget például).
Elektromos készülék, amiben nincs elektronika. Nem elektronika egy hangdoboz hangváltója sem (passzív alkatrészek).
-
Dr. Szilikát
őstag
Amennyire emlékszem, a panelon lévő kis nyomógombbal párhuzamos a bemeneti csatlakozó. Egyik pontja GND, azaz GND-re zár.
Másképp fogalmazva mindegy, hogy a gombot nyomjuk vagy a bemenetet zárjuk. Az említett forrpontokra pedig külső LED-et lehet kötni, de abból is van már egy SMD LED a panelon is.
A modulon egy PIC alkalmazásával igyekeztek kiküszöbölni a prell, illetve zavarérzékenységet (ami a szimpla gombvezérelt hasonló áramkörök gyakori rákfenéje), de ennek ellenére is tapasztaltam néha bizonytalanságot, amit végül egy 4,7 nF értékű kerámia kondi beforrasztásával szüntettem meg. Párhuzamosan a bemenetre. Vagy lehet 10 nF is. De elképzelhető, hogy másnak anélkül is hibátlanul elmegy.
-
lanszelot
addikt
Hello,
Nagyon egyszerű áramkört hogy tervezzek meg?
Led, kapcsoló elem. Honnan tudom adott elemhez és ledhez kell e ellenállás, és mekkora.
Vagy pl szeretném a tranzisztort kipróbálni hogy megértsem a működését. Beraknám a ledhez, de honnan tudom melyik tranzisztor, és ahhoz melyik led, mekkora ellenállás kell?
Vettem egy rakat elektronikai alkatrészt, de melyiket melyikkel?
Honnan tudom melyik pnp és melyik npn?
Nem világ megváltó áramkör erdekel, csak hogy megértsem ha pnp- t teszek oda, ez van, ha npn-t akkor ez. Méregetném, hogy mi merre. Ennyi.
Csak sehol se találom mihez mit. -
Dr. Szilikát
őstag
Belső szakadozást is szoktak produkálni LED-ek, a megoldás általában a hibás tag(ok) rövidre zárása. Ez az áramgenerátoros táplálásból következik. A soros körben lehetnek olyan zárlatos tagok, ami nem akadályozza a többi működêsét, mert nem szakadozik közben.
Vegyes kapcsolású LED-eknél viszont pontosan át kellene látni az áramkört, mert attól függ, hogy mit kell kiiktatni a működéshez.
-
jippa
aktív tag
válasz
ViZion #87038 üzenetére
Köszi...azt nem vágom, hogy mit jelent h. "Gnd-re húzva fog kapcsolni". Alapból ez alapján a földelést kapcsolnám rá triggerként. De ott két bemenet van. Melyikre? Hogyan?
Szerk: oké, de oda, a description fotóhoz az van írva két bementhez, hogy external key, trigger pöcök nincs
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #87032 üzenetére
Érdekes amit írsz, a leggagyibb relé is szavatolja az 500V feletti átütési feszültséget, de egy normális 1kV fölött teljesít, de egyaltalán nem ritka az 1.5-2kV sem, és még mindig nem az ipari felhasználású relékről beszélek. Nem lehetett ott nálad valami user error?
-
jippa
aktív tag
sziasztok, köszönöm a segítő szándékot mindenkinek
Dr. Szilikát kütyüjét használnám, a 12v-ot megoldom...bírom ezeket a kínaiangol user manualokat
az optocsatoló hiánya nem szerencsés, de beteszek még egy kicsike dc mágneskapcsolót a körbe, és azon keresztül fogom az erősáramot kapcsolgatni, így ez OK, bár további hibalehetőség
még két kérdést engedjetek meg nekem
1. low level külső triggert ír, jól gondolom-e, hogy akkor a 12v tápáramot használhatom triggerelésre is?
2.) mit jelenthet az Ali-s descriptionben az indicator external pad?köszi
-
vmk
tag
Elkezd pislákolni. A következő bekapcsolásnál, meg lehet, hogy teljes értékűen világít.
Valami ilyesmi a tapasztalatom. -
vmk
tag
Sziasztok,
20W-os LED reflektor néha nem kapcsol be csak pislákol. Olyankor látszik, hogy melyik ledek nem mennek (3-4db). Amikor bekapcsol, akkor viszont csak 1 vagy 2 led nem megy.
Szétszedve ha a panelra nyomom a hibás ledet, akkor abba is visszatér az élet valamennyire.
Lehet, hogy a ledek újraforrasztásával javítható a lámpa? -
válasz
#32277248 #87031 üzenetére
Mivel leírta hogy 230-at akar kapcsolni, én valahogy nem öntartanék a 24v DC vezérléssel 230AC-t, 1 relével, egymástól pár mm-re lévő érintkezőpárral.
Meg kehet csinálni természetesen, minimum 2 érintkező párral rendelkező relével de énnekem ilyen megoldásnál ütött át a kisfeszültségre úgyhogy ezt hanyagolnám.
Írta hogy optocsatoló sem ártana én ebből azt veszem le hogy erősen követelmény a maximális izoláció. -
törölt tag
válasz
tordaitibi #87028 üzenetére
Minek a tirisztor ? A relé egy segédérintkezőn keresztül is tartóra tud akadni, a másik segédérintkező meg kapcsolja az eszközt amit kell neki.
-
Dr. Szilikát
őstag
Tippem szerint valami monostabil relé board lesz, de csak olyan NE555-es boardot találok, ami delay relayként működik.
Nem jó a tipp, bistabil a relé. Amikor kerestem régebben, többfélét is találtam, végül ebből rendeltem:
https://www.aliexpress.com/item/32262423011.html
12 V-os, de átalakítható éppen. Még az is lehet, hogy elegendő a relét cserélni 24 V-osra, de át kell nézni pontosabban. Egy stab. IC van rajta, ami 5 V-ot állít elő egy 15F101W PIC részére. Ennek nincs olyan nagy áramfelvétele gondolom, hogy túlmelegítené a stab. IC-t, de ezt is ellenőrizni kell.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
DonThomasino #87023 üzenetére
Sok helyen olvasom, hogy igen és sok helyen hogy nem ajánlott.
Ahol ilyet leírnak, indokolni is kellene valamivel. CC/CV tápegység vagy töltő annyiban különbözik jobbára, hogy a töltő le tud állni a végén (ld. Li-ion) vagy csepptöltésre váltani (egyéb akkuk). Esetleg különféle fenntartó, teleltető program is lehetséges.
A tápegység ezzel szemben a beállított feszültségen fogja tartani az akkut, bármeddig. Az áram lecsökkenhet, ahogy töltődik, de a feszültség marad. De ez nem minden esetben probléma, vagy megfelelő beállítással, odafigyeléssel alkalmazható.
-
Ha nem kell opto akkor rele+tirisztor+1kohm ellenallas a gate korbe. A tirisztort a nyomogombbal bekapcsolod es a táp megszuneseig a tirisztor es a rele ontartasba marad.
Ha kell opto akkor azzal nyitod a tirisztort es kell meg az opto ledhez egy 3kohm koruli elotetellenallas.
Keszen nem tudom van ilyen, ha nincs en megcsinalnam hazilag, faek egyszeru. -
DonThomasino
veterán
A 30-40 éves tápokat ne hasonlítsuk a mostani digitálisokhoz.
Azokba még volt anyag bőven, láttam régi katonai töltőket akkor volt
mint egy szekrény az tuti kibír bármit.
Azon gondolkoztam, hogy az akkuból nem mehet valami áram
visszafele a tápegység felé?
Főleg mikor csutkára feltölt. -
Ribi
nagyúr
válasz
Én is azzal töltöm otthon az akksit télen, sorbakötött ellenállással, csak beállítok neki valamekkora feszt és annyi, még csak áramkorlát sem kell, mert annyira nincs lemerülve.
Otthagyom pár órát és kész. Nem kell 10-20 órát tölteni egy akksit, hogy elég nafta menjen bele. Igaz én egy 30-40 éves táppal töltöm. Amit vettem akku töltő az ahogy mértem megkülte az akksit néha 15.6V-al, szóval inkább nem erőltettem. -
DonThomasino
veterán
válasz
tordaitibi #87024 üzenetére
Akkor te úgy érted mindegyik képes rá, csak nem ajánlatos,
pláne sok sok órán keresztül.
Az hogy líneáris vagy kapcsolóüzemű nem számít?
Valahol olvasom, hogy károsíthatja a tápegységet
akkor ez inkább csak bla bla ? -
válasz
Természetesen képes bár nem az ideális többlépcsős görbe szerint de CC-CV módot tud mindegyik ami az esetek 90%-ában megfelel.
Talán azért nem ajánlott mert egy adott akku töltése akár 10-20 óráig is eltarhat, esetleg a hosszútávú ilyen használat nagyobb áramnál, a táp határteljesítményéhez közel nem ajánlott. -
DonThomasino
veterán
MItől függ az hogy egy labortáp képes e akkumlátort tölteni?
Sok helyen olvasom, hogy igen és sok helyen hogy nem ajánlott.
A tranzisztorok karakterisztikájától függ ? -
jippa
aktív tag
válasz
tordaitibi #87021 üzenetére
Bizony, ezek fontos paraméterek.
Egy is elég lenne, de legyen mondjuk 4 csatorna. 24v a trigger, optocsatolós legyen, egy momentary switch kapcsolná a triggert, a kimenet ac230. Köszónöm.
-
Szia.
hány csatorna kellene, a trigger mekkora, az is 24V mint a táp, vagy kisebb, esetleg logikai, 5V, 3,3V? A bemenet lehet galvanikusan összekötve a relémodullal, vagy izolálni kell?
nyomógombbal, kapcsolóval vagy elektronikus egységgel adod a triggert?
A kimenet is a táp 24V vagy az más, hálózati 230V, egyéb elválasztást igénylő kör? -
rednifegnar
senior tag
válasz
lanszelot #86992 üzenetére
folyasztot kell tolni, az kell mindenhova, a nelkul nem tapad csak gombocosodik, osszefut a cin.
en neha megsmirglizem a hegyet, bele folyasztozsirba es utani egy kis cin. a cint meg forrasztasnal ne a hegyre nyomd hanem a forrasztando cuccra, annak kell elernie az olvadasi homersekletet akkor tud csak terulni az anyag.
a tul meleg se jo mert szeteget mindent, szennyezodesek is beleegnek, nem tapad. -
ViZion
félisten
válasz
topi66 #87016 üzenetére
Wemos D1 mini, mondjuk nincs ennyi láb, de lehet nem is kell minden szint. Vagy ESP32 drágábban kicsit, ott több a bemenet. Ledről kis optocsatolóval 0/1 lesz a bemenet, a ked állapotától függően, azt meg wifi + MQTT tudja küldeni, ahova akarod (pl. Thingspeak). Szerintem. De biztos jönnek majd okosabbak, job megoldással. Nekem most mindenre IS Wemos a megoldás
-
jippa
aktív tag
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni. Hobbi szinten érdeklődök a villanyszerelés, elektronika iránt. Olyan dc 24v tápos kínai relay boardot keresek, amit, ha egyszer momentary triggerelek, akkor behúz és tartja magát mindaddig, amíg nem szüntetem meg a dc tápellátását. Ha pedig elveszem a tápáramot, akkor visszaáll alaphelyzetbe és legközelebb csak a tápáram visszakapcsolásakor és a trigger jel újbóli érkezésekor húz be és tart ismét. Tippem szerint valami monostabil relé board lesz, de csak olyan NE555-es boardot találok, ami delay relayként működik. Köszi a segítséget előre is, remélem, hogy érthetően kérdeztem...
-
topi66
aktív tag
válasz
ViZion #87010 üzenetére
Egy egyszerű ULN 2003-as kapcsolás, 8 leddel, vagyis 8 szinttel. A szonda legalján a 12volt+ amikor a víz eléri a szondán levő saválló tüskét akkor az Uln bemenete testet kapcsol . Egyszerű mint a faék. A szürke víz tárolómba építettem, csak szeretném tudni, mikor milyen szinten áll,ne a ledsort kelljen sasolni
-
törölt tag
-
-
topi66
aktív tag
Sziasztok! Használható megoldás érdekelne,hogy egy tartályban levő vízszintfigyelő (8szint)
távoli eléréssel is bármikor látható legyen mobilon. Minden jó ötletre vevő vagyok -
Tankblock
aktív tag
válasz
Gézengúz #87002 üzenetére
Szia, nem fog menni csak 18650, mert a Wifi Modul 3V3 as ami 3V-3.6V közötti feszültségtartományra van specifikálva: [link].
Nem látok a boardon semmilyen DCDC vagy lineár regulátort, így szeritnem nem fog menni, csak tönkremenni.
"Battery 18650 Shield Power Supply Module for Arduino ESP8266 Raspberry" keresőszavakra ad a google olyan powersupply-t ami megoldhatja a problémádat [link], de a dióda olcsóbb.
-
Gézengúz
addikt
válasz
#32277248 #87003 üzenetére
Okés! Mutasd melyik az!!
Bár még jobb lenne ha valaki azt mondaná, hogy elmegy 18650-el is minden nélkül.
Smart life appban van merülésfigyelő opció is, ha majd szól, hogy merül akkor rájukmérek, hogy akkor mennyi van bennük. Hátha pont akkor szólna amikor még a 18650 sem mélymerül. -
lanszelot
addikt
válasz
ViZion #86994 üzenetére
Először is nagyon szépen köszönöm mindenkinek a választ
A pálka hegyén legyen, ne legyen cin mikor kikapcsolom ez olyan mint a droid vagy alma telefon. Mindenhol mást írnak.
Egyik helyen rajta ne hagyjam, másik mindig tegyek rá mielőtt elrakom. Próbáltam mind a kettőt.
Ez az utolsó link mond pár ötletet amit még nem próbáltam. :)Dr. Szilikát:
2 forrasztó állomásom van /somogyi , meg nem emlékszem márka, utóbbit vettem kb 2 éve somogyi helyett, mert abba nem tudok hegyet venni, meg nem tud csak 320 fokot/, az egyetemen a weller a 3ik. Nem hiszem hogy azzal lenne gond. Csak balfék vagyok ennyi
Sajnos ahol élek ide nem szállít aliexpress.
De próbálok olyan hegyet felkutatni. Bár úgy érzem meg kell tanulnom a normál heggyel forrasztani. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
lanszelot #86992 üzenetére
Ezért is szoktam ajánlani, főleg kezdőknek is, a réz pákahegyet, ami rendelhető Aliexpressről. A tartós (vasbevonatú), hegyekkel felemás tapasztalataim vannak, bár én is követtem el hibákat ezekkel. Nem szabad papírral vagy vizes szivaccsal sem törölgetni, mert ráég a felületre. Réz vagy acélforgács is megfelelő hozzá, utóbbit a Penny Marketben is kaptam korábban, mint háztartási tisztító eszközt.
Egyébként cseh pillanatpáka-hívő vagyok. Világ legjobb pákája. Ne hidd el, amit az "okosok" mondanak az állítólagos impulzusairól, ami megöl mindent. Marhaság.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 5g 8/256gb - Szép állapot, akár beszámítással
- LG 70UN74003LA Smart LED Televízió, 70" (177 cm) - 4K Ultra HD, HDR, webOS
- TP-Link RE650 AC2600 (RR650) WIFI hatótávbővítő
- BONTATLAN Új Iphone 16 és 16 Plus 128-512GB 1év APPLE garancia gyári független Deák AZONNAL Átvehető
- ÚJ Bontatlan iPad Air 6 - 7 gen 11 és 13 Minden szín 1 év Apple Garancia Azonnal Átvehető DEÁK Térné
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 77G3 - 77" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 - 6 hónap Garancia
- 18 éve! Billentyűzet magyarítás magyarosítás. Festés vagy lézerezés és egyebek! 3 lehetőség is van.
- Lenovo Thunderbolt 3 kábel (4X90U90617)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest