-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
darvinya
titán
Szép mutatvány lesz szétszedni, mert egész fémburkolatos.
Köszönöm, mind2nek, de hétvégén nem állok neki, mert.nincs alkatrészem hozzá.
Igaz, elrohantam venni 55"-os HiSense Tv-t.
Kiemelt garanciával 5évre 150eFt-ért vettem, s hozzák-viszik vagy vétel ár vissza a teljes időszak alatt.
Sharp majdnem 4 éves lett, mikor lett a hiba.
De megmentem, amint lesz időm. -
válasz
darvinya #85997 üzenetére
Pedig de, ha egy LED meghal, akkor nem világít.
Cserélj LED sort, és megint hosszú távon jó lesz.
Ha LED-et cserélsz csak, akkor
- pontosan ugyanolyan típus kell (ha nem azonos a színhőmérséklet, akkor egy foltban ronda lesz a kép)
- ha nem pontosan teszed fel, akkor megint csak foltos lesz a kép
- hamarosan elszáll a 2. legjobban elhasználódott LED... és szedheted szét megint -
törölt tag
válasz
darvinya #85997 üzenetére
Pedig de, sorba vannak a ledek max 2-300 mA csordogál rajtuk, a feszültség meg a ledek számától függ. Bekapcsolás közben van mérhető feszültség a ledekhez menő csatin? (Csak kis ideig mérhető) Ha igen a led drivered jó. Szét kell szedni a kijelzőtm és a hibás ledeket cserélni vagy ha nincs sok, átkötni egy darab dróttal.
-
darvinya
titán
-
-
https://www.youtube.com/watch?v=oaQTVD0AfGU&ab_channel=VRM24.com
https://www.youtube.com/watch?v=Ssx2tqWLBrk&ab_channel=ExpertPC-AuthorizedRadioShackDealer
Google (Duckduckgo) első 2 találata volt
Vettem egyszer egy T-230-at hibásan, sajnos nem jöttem rá, mi baja -> az alaplap volt rossz
-
Szétszeded, kábel kihúz-bedug. Ha jobb lesz, örülsz
Másik hülye kérdés : Mivel lehetne egy 40pin 7" LCD-t tesztelni? A vezérlő elektronik (ilyen ebay-es univerzál) fordított tápot kapott. Tök kuka, valami elment zárlatba a 3,3V ágon, gondolom a proci (direktben kapja a 3,3V). Nyilván meg se mozdul.
Van itthon Raspberry, de az vajon hogyan tud egy 40 pin-es LVDS LCD-t kezelni a saját display kimenetén? -
pjen
félisten
Üdv. Van egy Galaxy tab 4 tabletem. Az utóbbi időben véletlen szerűen nem működik az érintő kijelző. OTG egérről megy de hát az macerás. Valami ötlet mi romolhatott el.
Beteszem ide is, bár sokmindenben nem reménykedem. -
Közben leesett... Szépen kiforrasztottam, megnéztem, relé jó, össze se volt égve. Amúgy az egész táp sem tűnik hibásnak...
-
válasz
Dr. Szilikát #85984 üzenetére
LG OLED55/65C9PUA. A service manualban sem nagyon van semmi, pláne nem rajz
Ahogy látom, a LG nem szeret rajzot adni, nem az első ilyen cucc, amihez nincs sehol.
Csak a tápon 3 IC van...
-
válasz
Dr. Szilikát #85982 üzenetére
A relé vezérlését követtem vissza... Amúgy igen, amit erről az IC-ről lehet találni egyáltalán, ott abban az olvashatatlan rajzban nincs relé.
Illetve van még egy IC, kiderítem a típusát, annak is köze van. Ahogy mondod, akkor valószínű a MD6751 valami wtf miatt van arrafelé drótozva.
Illetve ennek az izének a kimenetei ilyen 7,8V standby, meg 20-22V-ok...
Valami teljes agyhalál ez a táp.
-
Dr. Szilikát
őstag
Egyébként ez honnan jött, hogy az MD6751-nek bármi köze lenne egy relé működtetéséhez?
TV-ben relét manapság úgy szoktak alkalmazni, hogy egy főtápegység teljes áramtalanítására szolgál, ami legyen például itt egy MD6751 tápkör. Ez önmagát be sem tudná kapcsolni semmivel, még a saját 14 V tápját is külön kell létrehozni, hogy elindulhasson.
Erre van külön egy kis készenléti tápegység, ami a processzornak is ad feszültséget, ami kezel egy relét is, de csak a szokásos módon, semmi különös nincs benne:
A relé ad hálózati tápot a nagyobb teljesítményű főtápnak, valamint 14 V-ot is adni kell a készenlétiből. Sok esetben a relé el is marad és mondjuk csak az IC tápját kapcsolják, mivel anélkül áll a tápegység, illetve a MOSFET-ek, hiába kap hálózati tápot, nem fogyaszt semmit.
Létezik persze többféle felépítés, ez csak egyik jellemző megoldás.
Ha a relét már mindenáron be akarja húzatni valaki erőszakkal, elegendő a tranzisztor C-E lábait összeforrasztani, ennyi csak. Baja nem lesz ebből.
-
-
törölt tag
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#70211840 #85975 üzenetére
Ezeket úgy jelölik, hogy dimmelhető E14 LED, illetve nyilván LED-izzónak is nevezik a laikus kereskedők, ez már csak így marad. (A világítási fehér fénycsövekről 50 éve nem hiszik el az emberek, hogy soha nem volt benne neongáz, még ma is "neonnak" titulálják. Holott a neon narancs fényt ad, mint a neonnal töltött glimmlámpa is).
A lámpatestek meg nagy eséllyel triac dimmert tartalmaznak. Hogy melyikkel fog rendesen működni, azt így nem lehet megmondani. A dimmelhető LED-lámpákban másfajta driver van, ami figyeli a fázishasított jelformát és attól függően szabályozza a LED-áramot.
A probléma inkább az, hogy némelyik triac dimmer a csökkent, illetve nem ohmos / lineáris terhelésre rosszul reagál és ezt nehéz így megjósolni, próba nélkül.
-
válasz
#32277248 #85977 üzenetére
Van.
Le van öltve gyantával b+
Valamit látok rajta, hogy merre lehet a katód, de nem 100% biztosan.
(Lefotóztam fordított obival, kitölti a képet, úgy látni rajta egy talán 77-es számot, meg az egyik végén talán a jelölést, meg egy > -t)
Az egész NYÁK tiszta gyanta, vastagon
-
válasz
#70211840 #85975 üzenetére
Ha itthonról vennéd, akkor úgy keresd, hogy dimmelhető, ha kintről, akkor úgy keresd, hogy dimmable.
Egyébként se a LED fényforrásnak, se a szabályzónak nem lesz baja, ha nem dimmelhető fényforrást raksz a foglalatba és kipróbálod. Tedd be a fényforrást, a szabályzót tedd a lekisebb fokozatba. Ha a LED elkezd villogni, akkor nem dimmelhető.
-
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #85973 üzenetére
Köszönöm. Esetleg tudnál linkelni olyan led-es izzót, amit érdemes volna kipróbálni?
Sajnos nincs lehetőség roncsolásmentesen a lámpa szétszerelésére, hogy belenézhessek és mivel nem saját, nem próbálkoznék. Így nem tudom milyen megoldást használnak a szabályozásra.
Ha jól néztem fotókat a neten akkor talán E14 foglalat a helyes megnevezése a keskenyebb foglalatnak. -
válasz
Dr. Szilikát #85972 üzenetére
Ért
Ugyanakkor nem fogom egy mocsokdrága TV tápján, aminél a TV itt sincs, szétszedni a relét
A polaritásmentességgel arra céloztam, hogy a relének az IC kiküld 12V-t valamilyen polaritással, amit jó lenne nem fordítva adni a relére, mint ahogyan az IC szokta, mert lehet, hogy az IC nem tolerálja. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#70211840 #85971 üzenetére
Vannak dimmelhető LED-lámpák (nem izzólámpa), amit elvileg arra találtak ki, hogy a triac-dimmelt izzólámpát kiváltsa.
De nem mindig, illetve nem minden dimmerrel kompatibilis. Még a gyártócégek weboldalain is lehet találkozni olyan utalással, hogy próbáld ki, vagy jó, vagy nem jó.
Vannak ugyanakkor záróélű dimmerek, ami nem triac, hanem MOSFET-kapcsolós, ezek már főleg a dimmelhető LED-lámpákhoz lettek gyártva.
-
Dr. Szilikát
őstag
Ez nem hit kérdése. Nyilván azért írtam, mert a szervizgyakorlatban többször is megoldottam ilyet. A képcsöves korszakban is, laposnál is.
Bekapcsoláskor a puffertöltés szikrát képez, nem tesz jót ilyen reléknek. Igyekeznek ugyan némi ellenállással korlátozni, de az nem mindig elég. Inkább elég (beég).
a relé maga polaritásmentes, de a vezérlése nem biztos
Nem szokott ilyen lenni, nem is értelmezhető számomra.
-
törölt tag
Üdv.
Mi a véleményetek? Fényerőszabályzós lámpában működhet led izzó?
Van egy keskenyebb foglalatos lámpám, ami érintésre 3 fokozatban állítja a fényerőt.
Ebben cserélném a hagyományos izzószálas megoldást ledre, ha működőképes lehet. -
-
Dr. Szilikát
őstag
Mármint egy IC vezérli az aktív PFC step up konverterét és a PWM táp tranzisztorait is. Utóbbi rezonáns, azaz ellenütemű, kétutas egyenirányított, ami nagyobb teljesítményre használatos, mint a flyback egyutas konverter.
A probléma néha egyszerűbb, mint gondolná az ember. Relé kupakját lekapod, polírpapírral eligazítod. Vagy minimum beforrasztod a kilazult lábait.
Nyilván ezt nem lehet biztosra mondani, de van ilyen. Az biztos, ha beégett az érintkező, én a sznobizmus és tehetetlenség jelének tekintem, ha valaki cseréli a relét. Pillanatok alatt javítható, tökéletesre. Emiatt felesleges rendelni, várakozni, ez totál értelmetlen.
-
Hello,
Sanken MD6751 IC-ről tud bárki bármit?
Itt van egy fórumtárs TV-jéből a táp, és ez vezérli. Gyanús, hogy a táp elején levő relé nem mindig kapcsol, és jó lenne egy adatlap erről az izéről, de csak annyi derült ki, hogy egy 2-stage PFC controller.Másik bajom, hogy a relé polaritásmentes, és nem jövök rá, hogy milyen polaritással ráadott 12V-ra kapcsolna; illetve ezért is kéne az IC adatlapja, hogy kiderüljön, van-e valami védelem ott.
Köszi minden tippet
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
aujjobba #85961 üzenetére
Triac kapcsolt AC 24 V fűtés, ami a kerámia PTC betét hőfokfüggő ellenállásával együtt változó áramot figyeli.
Az R11 ellenálláson érkező leosztott AC feszültséget összehasonlítja az R3-ról levett feszültséggel. Első fokozat invertál, második nem. Kimenetek elvileg:
- Hideg --> nagy áram --> OP1 alacsony --> OP2 alacsony szint.
- Meleg --> kisebb áram --> OP1 magas --> OP2 magas szint.
- 555 trigger input lefutó élre billenti a kimenetet magas szintre, az adott értékekkel kb. 0,8 másodpercre.Csak valamit elnézhetett a magyar rajzoló, mert a triac nem kapcsolható így. Noha az MT1 lábhoz képest pozitív vagy negatív feszültséggel egyaránt gyújtható, de a fenti szerint semmi.
Ezt inkább ehhez hasonlóan szokták:
Fentinél: 555 --> kimenet magas ---> triac / tirisztor off.
-
-
ViZion
félisten
válasz
DonThomasino #85963 üzenetére
100k felett van, azon nincs mit nézni, akkor elviszem megforrasztatni.
Yihua 937D+ és a Yihua 936A-II állomásokról videókat, fórumokat néztem, jónak tűnik, alkatrész is van. Még a főnökkel kellene beszélnem, h áfamentesítsem, de meg is lephetne vele a cég.
Emag-os Yihua még ócóbb, valaki tudja, h miért? A tartozékokra nincs szükség, a fekete menőbb (fekete-fehér és szürke a dolgozónk), de 24 hó gari van...Ez meg kisebb doboz: link
-
DonThomasino
veterán
Aszatli DVD - BR olvasban lévő lencse a kor előrehaladtával álltában is gyengül,
ha nincs használatban ?
Ismerősnek kéne vennem egyet, csak nem tudom szabad e a használtat kínálatból. -
PHM
addikt
válasz
ViZion #85959 üzenetére
Hát, a Fahrenheithez hasonló, Parkside van nekem, nem vagyok elégedett vele.
Durung a pákahegy, vastag, merev a páka kábele.
Egy, a Yihua-hoz hasonló pákát használok évek óta, az bevált. (Aoyue int 937)
Valamivel drágábbak hozzá a hegyek, de elég nagy a választék belőlük. -
ViZion
félisten
válasz
dvdbackuper #85956 üzenetére
Háát, nem nagy dolgokat forrasztok, de lehet ez rizikó? Hosszabb felfűtéssel tudok együtt élni.
Ez 60 W, [link] mondjuk meg lehet szokni, h hova állítsam.
Ez nagyobb, szintén 48 W -
dvdbackuper
őstag
válasz
fatpingvin #85955 üzenetére
48W lehet kicsit karcsu
-
ViZion
félisten
válasz
tordaitibi #85951 üzenetére
Nálam se, Chrome alatt semmi, edge nem néztem.
-
hibavissza
veterán
válasz
Dr. Szilikát #85949 üzenetére
Értem. Félhullámú egyenirányítás. Megjegyzem.
-
Ez az oldal csak nálam nem működik vagy másnál se, kikapcsoltam a reklámblokkolót is, akkor se számol, a Calculate gombra bökve semmit nem csinál.
[link] -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
hibavissza #85939 üzenetére
https://hu.frwiki.wiki/wiki/Phase
Az a szinuszhullám pozitív és negatív félperiódusa. Szimpla diódás vágással félhullámú egyenirányítást kapunk. A félhullámot / félperiódust soha nem nevezik fázisnak a szakmában, vagy oktatásban, vagy bárhol.
Fázis, amikor van például három, időben eltolt fázis:
Az eltolódás térbeli eredetű, miután az erőművi szinkron generátornak körben vannak a tekercsei, így az egyenárammal gerjesztett forgórész erővonalai egymás után metszik. (Most az mellékes, hogy valójában 120°-nál is sűrűbben van több póluspár, így alacsonyabb lehet a fordulat, 50 Hz-re vonatkoztatva.)
Lehet például fázist fordítani (nem szinusz, de lényeg a 180° fordítás):
A búvárszivattyúk a kivételektől eltekintve jellemzően kalickás aszinkron motorok, amiben a forgó mágneses mezőt kapacitív fázistolással hozzák létre, itt minden szempontból szükség van a váltakozóáramra. Kondenzátoron a DC át sem tud menni, illetve a mezőhöz is kell.
ha nem kerül "slip"-be működhet.
Az idézett hozzászólásban rendes triac fázishasítóról van szó.
Slip mindig van az aszinkron motornál, ez a lényege, hogy mindig késik valamennyit a forgórész, a forgómezőhöz képest (szinkron motornál nincs). Gond akkor van, ha nagyon levesszük a tápot, nagyon megnő a slip (belassul), majd egy ponton leszakad teljesen a forgórész a forgómezőről, berángat, megáll.
-
ViZion
félisten
Jah, kerestem én is ilyen toroid trafókat, de relative arany árban voltak a projecthez képest.
Más:
Heti fél óra, néha picit több/kevesebb forrasztásra (nyáklapon főleg, Wemos és hasonlók) kellene vmi nem drága, de stabil, amihez van alkatrész. Ezt nézegettem: [link] árban tökéletes, azt nem tudom, h minőségben a régi weller és a mai parkside analóg között hol lenne, mennyire tartós? Alkatrész ezekhez elvileg van. -
válasz
hibavissza #85945 üzenetére
600V 6A ezzel nagyon nem lősz bakot.
-
törölt tag
válasz
hibavissza #85944 üzenetére
-
hibavissza
veterán
Már működött több mint egy hónapig, csak tönkrement a dióda. Freki váltón is gondolkoztam, de nem találtam szakembert aki megcsinálta volna. Ezért jött a diódázás. Ami bevált csak megpusztult a dióda és nincs jelzés rajta egy szürke karimán kívül. Ezért kérdeztem itt, hogy mit tegyek bele ami a fenti paraméterekre nem olvad le.
-
hibavissza
veterán
válasz
tordaitibi #85941 üzenetére
Nem vagyok szakember, leírtam előre. Ezért írhatok hülyeségeket. Elnézést. Igen, egyenirányítok akkor. Elveszem az egyik görbét a hullámból. Marad a 400 Volt AC, de csak az egyik hullámban.
Nos ehhez, ilyen 0,4 A max. áramigénnyel, milyen diódát vegyek ami jó minőségű és nem leheli ki a lelkét egy hónap múlva mint az előző? -
pjen
félisten
válasz
Freki váltó kellene, de az drága. Egy 230/110 voltos trafónak a 110 votjárol üzemeltetni. Ha elindul 110 ről működhet. Én egy AC ventit lassítottam így le.
-
hibavissza
veterán
[link] Nos, itt azt írja a kolléga, hogy ha nem kerül "slip"-be működhet. Mivel EEI<0,23 gyanítom asszinkron az enyém is. Ha elindul és működik akkor jó.
-
válasz
Egy fázisból hogyan veszel el 1 fázist, vagy nekem kell felfrissítenem az eddigi tudásomat mert változások történtek úgy látom
Jó szó a fázishasítás, pontosan ez a szakneve.
Amit Te csinálsz az egyenirányítás.
Ez egy rezgős búvár? Az bírni fogja a félszínuszt, ha neked megfelel a hozam így.
Ha meg eddig működött így, ezután is fog, használd a diódát. Nem kell bonyolítani. -
fatpingvin
addikt
válasz
mert a motort már alapvetően AC üzemre tervezték, azért...
-
hibavissza
veterán
válasz
ViZion #85938 üzenetére
Nem keringető. Búvár. Értem, hogy nem fűtőszál, de miért nyírná ki a motort egy fázis hiánya? Leégni nem fog a tekercs ahogy én gondolom.
Lehet amúgy nem a megfelelő szó a fázishasítás. Ez a dióda csak az egyik fázist engedi tudtommal. Így feleződik a teljesítmény.
Mi lenne a javaslatod?
-
ViZion
félisten
válasz
hibavissza #85937 üzenetére
De ha kinyírod a keringetődet karácsony este, az majd fog érdekelni...
-
hibavissza
veterán
válasz
Dr. Szilikát #85936 üzenetére
Fészerben talált jelzés nélküli diódával ment pár hónapig. Csak tönkrement a dióda azaz teljesen zárt, így most megint teljes erővel pumpál a pumpa. Csak be akartam azonosítani mit raktam bele. Vagyis mi lenne jobb erre a célra. Van 1000 V-os is. Az elmélet most nem érdekel.
Ha a dióda ebben a konstellációban borítékolhatóan tönkre fog menni akkor áldoznék pénzt egy elektronika legyártására is. Elérhetőséget, árat kérek
Sajnos a modulációs pumpára cserélés nem járható. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
hibavissza #85935 üzenetére
Fázishasítás nem azt jelenti, hogy egy diódával egyenirányítod, avagy levágod a félhullámot. Ez a módszer izzószálakhoz jó például, annak mindegy.
AC-motornál nem mindegy a motor fajtája, szinkron / aszinkron motornak nem jó az egyenáram.
Fázishasítás, amikor a szinuszból kiharapnak, így AC marad továbbra is:
-
hibavissza
veterán
Üdv, 230 Volt -50 Hz szivattyú teljesítményét szeretném csökkenteni fázishasítással felére. A szivattyú 0,04 - 0,36 A között tud felvenni folyadék ellenállástól függően. Milyen diódát érdemes elé akasztani? El vagyok veszve a Zener-Shottky-Tunel vonalon. Nem vagyok szakember. Ezt néztem: [link] Mivel kemény 1 db kellene megúsznám a kiszállítás díját. Van valahol szakbolt Budaörs környékén?
-
Gyula84
veterán
enyém is 230wattos
-
válasz
Donki Hóte #85932 üzenetére
Nem, illetve igen, illetve rosszul értelmzed.
Van nagyon hosszú üzemidővel ultratakarékos lapos.
És van komplett hordozható gamer munkaállomás ami majdnem teljesen ki tud váltani egy asztali közép-felső kategóriás gamer pc-t.
Összecsukhatóan, kistáskába hordozhatóan.
Mintahogy van gyereket oviba hordós-bevásárolós Smart, és van S-Merci is az autókereskedésekben. -
válasz
tordaitibi #85930 üzenetére
Azt hittem, hogy a fejlesztések a minél kisebb TDP irányába mennek, de ezek szerint van egy renegát irányzat, ami abból indul ki, hogy egy laptopot úgy kell megépíteni, hogy a ház fűtését is elvégezze.
Ráadásul ez most a rezsi krach idején teljesen aktuálissá is vált
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #85930 üzenetére
Tegnap én is rákerestem,nagy meglepetés volt...Még 300W felettiek is vannak! Kell is az,laptop főzéséhez bőven elegendő.
-
válasz
Donki Hóte #85927 üzenetére
Kolléga sajnálattal tudatom Önnel hogy maga biz' el van maradva.
Főnököm unokájának most intéztem 1 hónapja egy gamer-üzleti csúcslapost, illetve még ez se a legtetetje a választéknak, van még feljebb is. Ez csak 570ezer Ft volt, van még jóval feljebb is akár milláig.
Egyedi összeállítás, dedikált videokarcsi, dual hűtés stb.
260 wattos töltőadaptere van. -
Barret001
addikt
válasz
Donki Hóte #85927 üzenetére
Már látom magam előtt a következő fejlesztést,a vezetékes karórát!
-
Batman2
őstag
válasz
TheProb #85898 üzenetére
Pl. egy ilyenre : [link]
Bár ennek elég kicsi a kapacitása, valszeg nem túl sokáig menne róla, ha az indító akkut is hamar leszívja,
de ezzel már biztosan bírná egy darabig: [link]
Ezek a fajta akkuk bírják azt, ha többsször lemerülnek, majd megint feltöltjük, szemben az indító akkukkal.
Viszont ezt az úgymond fedélzeti akkut úgy kell bekötni, hogy csak a gyújtáskapcsolt pozitívot kapja meg az autóban, így csak akkor fog töltődni, ha használod az autót, az indító akkut nem tudja leszívni, viszont egy schottky diódával el is kell választani ezt az akkut az autó elektromos rendszerétől, hogy visszafelé a gyújtáskapcsoló, vagy fogyasztók felé ne folyhasson áram.Üdv.
-
-
PROTRON
addikt
válasz
Donki Hóte #85925 üzenetére
Nunu azért ennél európaibb látásmódot vártam ezen a forumon, elvégre a hazai motorvonatokon is vannak dugaljak laptopokhoz, hát még a német Interciciken.
De a Szolnoki, valamint Dunakeszi-i járműjavítóban igyekeznek modernizálni a régi klasszikus kocsikat is, így sok régebbi vagonban is már kezdenek európai állapotok lenni...jó kényelmetlen szar filc ülésekkel ahogy azt a franciáktól eltanultuk (sicc).
-
válasz
PROTRON #85924 üzenetére
ha valaki 3D modellezéssel foglalkozik, animációt kell szerkeszteni munkából kifolyólag a 12 órás vonatút alatt, mert épp nem repülővel utazik Berlinbe
És a 12 órás vonatútra visz magával egy csomó tartalék akkut, mert a mobil munkaállomása óránként leszív egy akkupakkot
-
PROTRON
addikt
válasz
Donki Hóte #85923 üzenetére
Egy valódi munkaállomás?
Vagy éppen gamer laptop? Van olyan amelyik az RTX3xxx-es széria random 10 milisecig tartó csúcsterhelés tüskéi miatt 2 db 240W-os tápegységgel kell szimultán használni, a laposban belül persze ehhez megfelelően van összevezetékezve a 2 input csati.Tessék utánanézni, elég széles a választék a 120W feletti kategóriában, ha valaki 3D modellezéssel foglalkozik, animációt kell szerkeszteni munkából kifolyólag a 12 órás vonatút alatt, mert épp nem repülővel utazik Berlinbe...na oda nem fog egy asztali monitort vinni mini-itx konfigurációva, inkább mobil munkaállomást, amit pl a cég fizet és meg is kötik hogy nem mentheti le a céges fájlokat nem céges tabletre amikor másik céghez megy konzultációra.
Ugyanígy vannak gamerek is akik mobil battlestationnel utaznak az olasz tengerpartra, hogy a délutáni tengerparti röpimeccs után az este 10-kor kezdődő buláj előtt még nyomjon egy kis Star Wars Battlefront 2 pvp-t online...a jó levegőn.
Tehát ezek az egységek peak teljesítmény terén tényleg elkérik a 200W-ot és olyankor a felhasználó tisztában is van a korlátozott akku kapacitással. Persze amikor winfos háttér van, vagy csak böngészget a user, akkor meg monitorral együtt 20-45Wh-al fogyasztja az kapacitást...
Aztán az idő nagy részében igazából nem akkuról járatja, hanem a hangsúly azon van hogy bármikor költöztetheti a főhadiszállást. -
-
Barret001
addikt
válasz
Donki Hóte #85919 üzenetére
Lehet hogy megszaladt a VÉ betű
-
válasz
Nem mértem ugyan, hogy a konnektorból valójában mennyit vesz fel ilyenkor, de az én céges Dell laptopom 130W-os utazó táppal hálózatra téve full kakaón rendesen meríti az akksit mellé. Az asztali powerbrick 240W, azzal elérhető, hogy munkára fogva töltse is fel az esetlegesen lemerült akkut.
-
Ribi
nagyúr
válasz
Mert sokat eszik?
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
PROTRON #85916 üzenetére
SATA kábel nem releváns, itt a hálózati kábel, amiről szó volt, egyszerűen túl jó konstrukció ahhoz, hogy egy 230 W-os tápegységet ne szolgáljon ki.
Lehet, hogy a piacon kapható kínai vacak is (mármint kínain belül is valami legaljára gondolok), nem tudom, mert nekem a lomtár is tele van olyan kábelekkel, ami valaminek a tartozéka volt és tökéletesen megfelel ilyen célra.
Meg azt a tragédiát sem lehet átérezni, hogy mi lenne, ha véletlenül nem érintkezne, amire elenyésző az esély és minek az akku a laptopban, ha nem hidalná át a problémát, míg észreveszi valaki.
Más eset a "piskóta csatlakozó" néven is futó megoldás, ami gyengébb, kontakthibára hajlamosabb lehet.
-
fatpingvin
addikt
válasz
PROTRON #85916 üzenetére
idióta szállóige, mert a sok kis mazsola annyit fogott fel belőle hogy "molex bad".
az persze mindnek elkerülte a figyelmét, hogy a probléma MINDIG a fröccsöntött sata csatlakozóval volt.
nekem is van jónéhány, általam készített Molex-SATA tápadapterem, bármelyikre bármikor rábíznék egy 100e-s merevlemezt tele fontos adatokkal. -
PROTRON
addikt
válasz
Dr. Szilikát #85915 üzenetére
Azért kábelgyártási minőségben is van különbség, amelyet a csatlakozó fejnél lehet tetten érni. Gondolok itt a nem alaptalanul szállóigévé vállt "Molex to Sata lose all your data" kérdés körre. Oké nem mindenkinél égett le a sata kábelfej és lett oda a több terrás adattároló, de annál az 1%-nyi usernél azért gondot okozott. [link]
Megéri nem a legolcsóbb 300 hufos kábellel használni egy random tápegységet.
De tény hogy a 10ezres az parasztvakítás lenne. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
smallmer #85913 üzenetére
Nem nagyon látom reális értelmét, hogy ne nyomd bele az első kábelt, ami akad a lomtárban. Ilyenekkel nem szokott gond lenni.
Olyan volt már, amikor a laikus ügyfél nem dugta be ütközésig a TV hátába, így persze bizonytalanná vált a működés. Vagy ment a TV sokáig, majd egyszer megállt és nem tudták, mi a gond.
-
smallmer
őstag
Sziasztok!
Külföldről rendeltem egy laptopot amelynek 230W-os tápegysége van.
Sajnos a tápkábel amit adtak, az nem EU-s így kellene vennem egy tápkábelt hozzá. Elvileg ugyanaz kell hozzá mint az épített gépek tápegységéhez (talán C13-as kábel).
Tudtok abban segíteni, hogy milyen kábel az ami nagyon jó minőségű? Fontos, hogy a gép sem volt olcsó, így nem spórolnék a kábelen, nehogy valami gebaszt okozzon.
Max 10 ezer forintot szánnék a kábelre és 1,5 - 2,0 m közötti méret legyen.Köszönöm szépen!
-
törölt tag
válasz
rednifegnar #85910 üzenetére
1K [link]
-
-
fatpingvin
addikt
válasz
ViZion #85907 üzenetére
amit én leírtam az lényegében ez... az üzemjelző LED helyén igazán lehetne egy optocsatoló is, annyival persze hogy érdemes oda bebökni egy kondit ami egy kicsit visszavesz a hálózati vibrálásból.
igazából ez egy olyan kérdés amit kismillióféleképpen meg lehet oldani, ha minimálban szeretnéd az is oké csak elegáns nem lesz -
ViZion
félisten
válasz
fatpingvin #85906 üzenetére
Ehhh, igen azért ebben sem bízok.
Még arra gondoltam, h az üzemet visszajelző led-re kötök relét, az ott nem 230 V AC nyilván, relé meg van, ami 2 pin-t összeköt, annyi... És ezzel a termosztát vevőt sem gyilkolom meg
Amúgy műszerész voltam, csak nem sokat a szakmában, mert másfelé mozdultam el. Nem naprakész a tudásom az biztos, ezért is kérdezek. -
fatpingvin
addikt
válasz
ViZion #85905 üzenetére
hát, nekem ami elsőnek eszembe jutott, egy pár tíz nanós 400V fóliakondi, egy dióda, egy monduk egy mikrós elektrolit kondi, egy mondjuk 4.7k-s ellenállás és egy 1W-os 3.3V-os Zener dióda. ez összesen bőven egy ezres alatt megáll, ha van a közeledben egy kiszuperált ATX táp abból kb a zenert leszámítva mindent is ki tudsz bontani. Esetleg egy optocsatolót még érdemes lehet hozzátenni a galvanikus leválasztás végett, az is van a tápokban, ezesetben viszont a zenert meg tudod úszni.
szeretném kiemelni felelősséget nem vállalok azért ha ezt valaki szakértelem nélkül megvalósítja, részemről csak egy ötlet.
-
ViZion
félisten
Sziasztok! Röviden: fűtést okosítok, mint most kb. mindenki. Nem untatok senkit inkább a részletekkel... a rádiós termosztát a kazánnál 230 AC-t kapcsol. Nem akarom megbontani, mert ha az arduino vezérlés nem működne, akkor visszaállok a régire. A kérdés, h ha ott bekapcsol a fűtés, azt hogyan tudom legkönnyebben az arduino 3,3 V DC pinjének a tudomására hozni? Csak rakjak oda egy 230 V AC relét, ami a panelon a 3,3 V-t összeköti az adat pinnel. Az 5000 Ft-os relé duplázná a költségeket. Ennél mi lehet egyszerűbb, olcsóbb?
-
tillatrilla
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #85885 üzenetére
Szia! Köszi a választ,megnézem,hogy mennyi hely lenne a mostani tartóban. De annyi biztos nincs,hogy a cellák,meg a cc/cv modul mellé még a kijelzős is beférjen. Bontott celláim nekem is vannak,most szedtem szét két laptop aksit. De azok szerintem ide kevesek lennének. Egy próbát azért megér,válogatnom kell őket.
-
teo77
őstag
válasz
Dr. Szilikát #85897 üzenetére
Köszi szépen!
Barret007: arra a kettő ón pöttyre kell csatlakoztatnom a töltőt (a 3 közül), ahová a kábel plusz és mínusz "sínjei" vezetnek? Ha igen, melyik kettő az a 3 pötty közül?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nintendo Switch 2
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Hővezető paszták
- Házimozi belépő szinten
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Formula-1
- További aktív témák...
- PS5 konzolod megvásároljuk: Budapest, Kecskemét, Szeged, Debrecen vagy akár GLS futárt küldünk!
- Xiaomi Redmi A3 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Kingmax 1x2GB DDR2 800 RAM eladó
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy Note 10+/Samsung Galaxy Note 20/Samsung Galaxy Note 20 Ultra
- DELL PowerEdge R730xd 26SFF rack szerver - 2xE5-2680v3 (24c/48t, 2.5/3.3GHz), 64GB RAM, 10G, H730p
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest