- Melyik tápegységet vegyem?
- Kiszáll az optikai meghajtók piacáról a Pioneer
- OLED TV topic
- Gaming notebook topik
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Milyen egeret válasszak?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 5060 Ti (GB206)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Apple MacBook
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr. Szilikát
őstag
Ez nem olyan egyszerű, USB fejhallgató létezik, de abban gyakorlatilag egy kis processzor van, bedugod a számítógépbe, a rendszer digitális hangeszközként felismeri.
Az meg csak egy analóg fejhallgató, szokásos L / R bemenettel. A mélycsatornát magának képezi, mint egy 2.1 erősítő lényegében, amihez kell még az elem is. Vannak az USB "hangkártyák" (hülye szóval, hiszen nem kártya), elvileg legalább valami ilyesmi kellene hozzá:
-
válasz
rednifegnar #80093 üzenetére
Ha ez olyan cucc, amilyet egyszer próbáltam már, akkor nem is igazi subwoofer van benne. Inkább egy vibra-motorhoz hasonlítanám, ami egy fix frekivel (100Hz ?) rezegteti a fejest olyan érzetet keltve, mintha valós mélynyomó rezonálna.
Játék közben fun, de a zenei értéket inkább rontja.
-
mezis
félisten
Mint már írták, ha fel tudja forralni a vizet a kazán, akkor hibás a hővédelme.
Az előre menő víz hőmérsékletét emelni akkor kell, ha hosszú idejű folyamatos fűtés után sincs meg a kívánt léghőmérséklet, illetve akkor kell csökkenteni, ha csak igen rövid időkre kapcsolja be a termosztát.
MI hiányában a tulajra hárul a maximális vízhőmérséklet szabályozása... -
zodo
nagyúr
Nincs terv DAC beépítésre.
Sound Blaster X4-em van Steelseries Arctis 3-al hallgatva.
Ezt a fülest csak Snoop Dog miatt vettem mert 10-en éve is szerettem de talán 4x volt a fejemen. Műbőr hullik a szivacsról és nem is oly kényelmes a viselése egy idő után.
Az elem végett nehéz a rövid kábele amit főként kültéri sportokat űzőknek szántak, igaz a vezérlő felcsatolható de gép előtt ülve nincs sok értelme.Barret001
Pontosan.
Szeretném megmenteni, egy kényelmesebb fejesbe átültetve ha nem nagy macera.rednifegnar
"amugy ahogy neztem nem egy nagy kincs ilyen 60 dolcsiert lattam"
Új korában sem volt drágább 80$ körül mentek.
Nem is a pénz hanem a "tucctucc" mert ez olyat szól amit nem nagyon lehet más fejesből kihozni.
Jön a mély de úgy hogy közben leesik az agyad (nyilván a vibra motornak is köszönhető) mint mikor beállsz a hangfalak elé vagy az otthoni mélyládát is bekapcsolód és a gyomrod is beremeg.
DnB zenék alsó frekvenciás mélyeit egy 30-40k-s fejes sem minden esetben adja vissza.
Tettem fel pár képet a szétszedett állapotról. Onedrive mappa -
rednifegnar
senior tag
válasz
Barret001 #80091 üzenetére
van usb-c - jack kanoc lehet azzal menne, igaz azon meg tapfesz nincs.
nem tudom az a kolonc erdemben csinal e valami hasznosat (tucctucc novelesen kivul), en levagnam a ..csaba es ra egy sima kanoc jack-el.
amugy ahogy neztem nem egy nagy kincs ilyen 60 dolcsiert lattam eladottat, az nem egy nagy penz ennyiert kerdes erdemes e kuzdeni vele. -
troll81
addikt
Ilyen csatlakozó kellene mind 2 fele.....[kép]
[kép] egy erősítő be lenne használva y kábelt kellene gyártani egy venti hűti a a vezérlő panelt egy a táp részt szellőzteti.
Az alaplapon egy van onnan oszatanam szét kettő ventinek. 0.8A a 8x8 cm ventilátor így nagy terhet nem jelent.
Merre hol keressek ilyet? -
Pedig annak idején, mikor egyedi fűtésű házban laktam, bizony jól jött volna egy külső érzékelő, mert a fűtővíz hőmérsékletét bizony néha állítani kellett a kinti hőmérséklet függvényében, különben hidegebb időben képtelen volt felfűteni a házat, melegebb időben pedig felforrt a víz a rendszerben.
-
mezis
félisten
válasz
tordaitibi #80081 üzenetére
Amikor egy kazán egyetlen lakást (házat) fűt, akkor nem sok értelmét látom egy külső hőmérséklet érzékelőnek. Ott van a lakásban a termosztát és +-0,5 (+-0,25) °C-fokon belül kapcsolgatja a kazánt (fűtést, hűtést).
Egy soklakásos épület, lakótelep más eset, ott kalkulálni kell milyen külső hőmérsékleten, szélsebességen, napszakban,... mennyi kívánt a hőigény. -
zodo
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát #80083 üzenetére
Igen, kizárólag USB-ről szeretném.
Nem sok értelme lenne egy plusz vezetéknek csak az elem kiváltásara.
Szétszedem, talán közelebb kerültök a lehetséges megoldáshoz mert hogy én teljesen laikus vagyok.
Abból indultam ki hogy a jack kábel max. 3 szál vezeték.
USB-s fejesek léteznek, aljzatban bőven van plusz lábkiosztás a subwoofer körnek.
Egyelőre el sem tudom képzelni az elem+subwoofer hangszóró hajtását. -
-
-
Barret001
addikt
5V-1,5V leszabályzásra: [dc-dc-konverter] Ennyi a megoldása.
-
zodo
nagyúr
Üdv.!
Lassan 10 éve van a fiók mélyén egy alig használt fejhallgatóm.
Konkrétan egy Skullcandy Snoop Dogg Skull CrusherEredetileg 3,5mm jack aljzaton csatlakozik.
Ahhoz hogy egyáltalán megszólaljon, szükséges 1 db AA ceruza elemet tenni a kábelen lógó vezérlőbe mely egyben a subwoofer erejét szabályozza." In addition to powerful 30mm neodymium drivers for stellar audio reproduction, there are also 30mm vibration speakers, which vibrate at a frequency of 100Hz. "
Kérdés hogy átalakítható-e USB csatlakozásra hogy a ceruza elem kihagyható legyen a körből?
Gondolom az USB 5V -t is le kell szabályozni 1,5 V-ra amire szintén kellene ötlet. -
biker
nagyúr
Üdv, valakit nem érdekel egy Fahrenheit 28111 páka?
Apámról maradt rám, soha nem volt bekapcsolva, valószínű tévedésből vette, mert táp nincs hozzá
Nekem ezen kívül van 3 230V-os, egy kiforrasztó állomás, 3 állomás 5 fejjel, nem akarom ezt is beüzemelniKét nagy tábla étcsoki vagy konvertibilis más csere érdekel.
-
PHM
addikt
Ez nem is igaz, van benne led is! Zöld.
Amúgy a bolhapiacon vettem régebben hasonlót fillérekért, a benne lévő
10 mikrós kondi megérte a befektetést. Tulajdonképpen fázisjavítóként
működne, ha induktív jellegű lenne a háztartás fogyasztása, de ez ma már,
a hagyományos, induktív előtétes armatúrák kihalásával nem igaz.
Amúgy kb 3 éve kaptam egy 12V-os fémházas tápot, amit szegény laikusra
árammegtakarítóként sóztak rá. -
PitLee
őstag
OFF
Aki meg ért hozzá, mint én, vesz kettőt, egyet bedugtam otthon egyből nulla a villanyszámla egyet bedugtam Pakson, már is nem kell a Paks2 és azóta otthon meg termelem a villanyt.
-
mezis
félisten
Üdv.!
Siessetek, nehogy lemaradjatok!
[link]
Micsoda infláció! Pár éve még talán fele ennyiért is hozzá lehetett jutni... -
looser
addikt
Sziasztok! Abszolút amatőr vagyok; egy Nikon Coolpix fényképezőgép lcd paneljét szeretném kicserélni. A cseredarab már megvan, de a leírás P000 Philips csavarhúzót jelez. Azt hittem, a sajátom elegendő (egy kínai csomag, 16 bitfejjel), de a legkisebb fej is túl nagy (PH00 jelzés van az oldalán). A kérdésem az lenne, hogy mivel a fenti írás P000 jelzésű csavarhúzót említ, amiket találtam, azok pedig PH0,00,000 jelzésűek, ez ugyanaz lehet? A "H" jelzés számít?
Köszi & üdv
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Blackmate #80065 üzenetére
18 V-ra kiakadva nem is szólhatna egyáltalán, hangszóró le is éghet, membrán kiakad, IC felfűt.
Táppuferek ilyet nem okoznak, ha kapacitásszegény, esetleg búgást okozhat. De a végfok akkor is igyekszik a kimeneti DC-t 0 V-ra szabályozni, már amennyiben adottak a feltételek, azaz +18 és -18 V megléte.
Nyilván ezt a GND-szinthez képest kell értelmezni, azaz összesen 38 V a végfok tápfeszültsége. Azért van két részre osztva, mert így elhagyható a kimeneti DC-leválasztó a hangszóróval sorosan, ami több ezer mikrós kondi lenne, ha lenne. De az nem egy jó megoldás, egyszerűbb erősítőknél alkalmazzák.
-
Blackmate
őstag
válasz
Dr. Szilikát #80063 üzenetére
Sajnos valami még mindig nem jól működik az erősítővel. Kijut a 18V DC a hangszóróra. A táp részen 2db 4700uF-os kondi van. Az okozhatja a gondot, vagy az erősítő kapcsoláson valamelyik másik kondi(k)?
-
Panthera
őstag
válasz
cipofuzo87 #80058 üzenetére
Szereld szét és ha akkor is melegszik, akkor könnyebben be tudod határolni a hőforrást. Lehet, hogy egy chip az oka, amire elég lenne bordát tenni. Lehet tudni, hogy ez korábban jelentkezett-e?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Dr. Szilikát #80062 üzenetére
Tegnap nem akartam tovább szaporítani, a soros RC-tag szerepe lehet elvileg még olyan túllövések, meredek impulzusok megfogása is, amit a negatív visszacsatolás esetleg nem bírna elég gyorsan feldolgozni, belengéseket okozva jelben.
Amikor viszont stabil gerjedés, oszcilláció áll elő a nem hallható tartományban, az ellenállás elkezd fűteni, le is éghet, illetve a végfok maga is melegedhet, rendellenesen.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Blackmate #80061 üzenetére
A kimeneti soros RC-tagok az esetleges nagyfrekvenciás gerjedést fogják meg, mint a C46 is, ami a nagyobb frekvenciák erősítését nullázza, kioltja. A hallható tartományra ezek nem hatnak.
Aszimmetria esetén a két bemenetet kell összekötni (monósítani) próbára, hogy biztosan egyforma jelet kapjon a két végfok.
-
Blackmate
őstag
válasz
Dr. Szilikát #80060 üzenetére
Szerencsére 2 db IC-re ruháztam be, úgyhogy volt +1. Kicseréltem, de valóban nem lett jobb a helyzet: továbbra is hallok némi különbséget elsősorban a magas frekvenciák tekintétben, ugyanazzal az egy hangszóróval hallgatva.
Ha a #80048 hozzászólásomban linkelt kapcsolásból elfelejtjük a jobb oldalon található 4,7 uF-os kondit és magas hangszórót, akkor mi az, ami befolyásolhatja a magas frekvenciákat a hangszóró kimeneten?
Az R8 (R39) felett lévő 220 nF -os kondi?
-
-
Blackmate
őstag
válasz
Dr. Szilikát #80054 üzenetére
Köszönöm @Agyturbina, @Attix70 és @Dr. Szilikát
A hangszóró kimenetre "kikeveredett" valahogy a 18V DC táp, ez okozta gondot. Most már szól, viszont mintha más lenne egy kicsit a hangkép a másik oldalhoz viszonyítva. Érdemes ilyenkor mindkét TDA2030-at cserélni? -
cipofuzo87
tag
Hello! Tudnátok ajánlani egy szakit, aki rá tudna nézni a Denon DA 300 USB DAC-omra?
Az a hibajelenség, hogy bekapcsolást követően aránytalanul melegszik, és egy idő után nem ad ki hangot. Néha kikapcs bekapcs segít, de leginkább az, ha kihúzom, és hagyom kihülni.
A táp bemeneti csatlakozójánál a leginkább meleg, és ott nagyon. -
(jan)
őstag
válasz
Dr. Szilikát #79944 üzenetére
király, köszi
akkor rendelek is ...
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Attix70 #80055 üzenetére
Közben a kondiról beugrott, ezt a szokásosan alkalmazott kondenzátort kihagyták, ami biztosítja ugyan a 100 % DC visszacsatolást, ezáltal a kimenet stabilitását, csak sajnos rontja a mélyátvitelt is, noha ez értékfüggő is, ugyanakkor idővel kiszáradhat, egyéb hátránya is lehet.
Ezért a jelzett kondenzátort kihagyták, helyette a műveleti erősítővel stabilizálták, így korrektebb a mélyátvitel is bizonyára.
-
Attix70
aktív tag
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Blackmate #80048 üzenetére
Hangszóró nélkül ellenőrizni kell a kimeneti DC-szintet, ami 0 V normális esetben. Ha hiba miatt eltolódna, a hangszóró membránját is elhúzná, ilyenkor a terhelőáram okozhat némi búgást, pontosabban 100 Hz morgást, mivel a tápegység pufferkondenzátorait is "meghúzza". Ezeket a táppuffereket is ellenőrizni célszerű.
A kapcsolás érdekessége a pluszban beépített műveleti erősítő, amivel DC-kompenzációt valósítottak meg, talán nem tűnt eléggé stabilnak az alapkapcsolás. R7-C11 aluláteresztő szűrőként jobbára már csak DC-t továbbít, a műveleti erősítő negatív visszacsatolása pedig egy kondenzátor, ami 100 % AC-csatolást képezve nullázza az AC-komponens erősítését.
Így végeredményben a kimeneti DC-jelet azonos fázisban (+) ráerősíti a TDA negatív visszacsatolására (-), ezáltal javítva a kimeneti 0V stabilitást (drift). Már ha hibátlanul működik ez a kis segédáramkör is. Ugyanakkor ennek hiányában is működnie kell, mint ahogy a gyári alapkapcsolás is működik.
R3 rövidre zárható a teszt kedvéért, ezáltal némítva a bemenetet, avagy kizárva a máshonnan érkező zavart.
Ha az IC hibája miatt búgna (selejt, hamisítvány), az túlzott melegedéssel is jár elvileg, mivel épp a túláram (túl nagy nyugalmi áram) miatt jöhet be némi tápzúgás.
-
mezis
félisten
[link]
Ez akkor most már be van járatva, vagy még nekem kell bejáratni?
Új hozzászólás Aktív témák
- Politika
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Fotók, videók mobillal
- Melyik tápegységet vegyem?
- Tőzsde és gazdaság
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Motoros topic
- További aktív témák...
- Asus ZenBook 13 UX325 OLED - 13.3"FHD OLED - i5-1135G7 - 16GB - 512GB SSD - Win11 - MAGYAR
- SAMSUNG 990 / 980 PRO 1TB M.2 PCIe 4.0 .:BONTATLAN:. .:3év garancia:.
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- led okos tv PEAQ PTV 32GH-5024C
- Bomba ár! Dell Latitude 5420 - i5-1145G7 I 16GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Honor Magic5 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest