Hirdetés
- Prezentálta az Ultra jelző nélküli új mobil Core generációt az Intel
- Közösen vinné a játékokba a gépi tanulást a Sony és az AMD
- ASUS blog: mesh hálózattal a karácsony is könnyebb
- Az Intel felvázolta mi kell az Arrow Lake-S optimális működéséhez
- Elülső tápos GameMax miditorony született a szellősség jegyében
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Projektor topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- 3D nyomtatás
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
- Videós, mozgóképes topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Közösen vinné a játékokba a gépi tanulást a Sony és az AMD
- Hogy is néznek ki a gépeink?
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
bandi0000
nagyúr
válasz Dr. Szilikát #79299 üzenetére
Na akkor megpróbálok keríteni egy szakit, köszönöm mindenkinek
Amúgy ha jól tévedek 3 fázis van
Xbox One: bandymnc
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz bandi0000 #79297 üzenetére
Elképzelhető olyan helyzet is, példa kedvéért legyen 207 V bejövő, ami bár kicsit kevés, de attól még működne róla minden.
De mégsem, mert a házban más problémák vannak, ami miatt 207 V sincs, egyes helyeken. Át kell nézni a hálózatot, mert ebből komoly gond is lehet, ha valahol rossz az érintkezés, szikrázik, melegszik.
Egy fázis van összesen? Három fázis esetén ugyanis van még rosszabb is, amikor egyik fázison terhelés hatására leesik a feszültség, míg a másikon feljebb szökik. Ha gond van a nullavezetővel, kötésével.
-
bandi0000
nagyúr
válasz PitLee #79296 üzenetére
Köszönöm
Már a bejövőn is alacsonyabb volt a feszkó, meg raktak is ki mérőórát és elvileg ott is azt láttàk, hogy alacsony,számomra csak az a fura amit említettem, hogy akkor nem az egész házban kellene a làmpáknak, meg minden elektromos berendezésnek szarakodnia?
28 éves hàz, nem kádár kocka :D sztem sima alu, viszont rendes szigetelésű vezetékek vannak, nyilván nem réz, de ha nem muszáj nem húzatnám újra a lakást
-
PitLee
őstag
válasz bandi0000 #79295 üzenetére
Ha a mérőóraszekrénynél ahol az oszlopról bejönnek a vezetékek a főmegszakítóra is már alacsony a feszültség akkor lehet esetleg az oszlopon vagy "náluk" a gond, de tél óta biztos többen jelezték volna és akkor már kijavították volna, szerintem.
Ha bejövő vezetéken a fesz jó, akkor lehet tovább méricskélni a lakásban az ágakat.
Valamilyen szinten fel kell térképezni a lakás elektromos hálózatát, mi merre hova megy, majd elkezdeni kimérni.Régi Kádárkocka házaknál pl még sok helyen alu vezetékek vannak (ezt lehetett kapni) amit csak összesodortak egy fogóval majd körbetekerték textil szalaggal és csókolom, ezek a kötések sajna idővel fellazulnak, oxidálódnak romlik a kötés vezetőképessége és képesek akár tüzet is okozni.
pl ha WAGO rugós sorkapcsokkal, alu vezetéket akarunk összekötni van hozzá egy paszta,
ezt használni kell hozzá !
https://www.wago.com/hu/tartoz%C3%A9kok/fecskend%C5%91/p/249-130 -
bandi0000
nagyúr
Sziasztok
Remélem elfér a kérdés
Télen kihívtuk a villanyosokat mert sokszor pislákol a lámpa(4db 3w-os led izzóval) megmértêk ês elvileg 207V ami határértêk alatt van
Na már most az a kérdésem, hogyha 3 helységben alig világít a lámpa, egyikbe fénycső van, az be se tud kapcsolni este fele, a mikró is alig megy, hallani a hangjàn, viszont másik 3 helységben meg nem tapasztaljuk ezt a lámpáknál, akkor ez az alacsonyabb fesz miatt lehet, vagy a házban van valami elektromos gond?
-
törölt tag
válasz tordaitibi #79293 üzenetére
Te Tibi
Akkor küld el legyszives a képet a másik feléről, akár egyben is.
Hátha találok valamit neked. -
tordaitibi
veterán
válasz #90088192 #79292 üzenetére
[Így néz ki ] , kapható is sok helyen de nekem nem a távirányító hanem a vevő kéne.
-
PitLee
őstag
válasz #90088192 #79290 üzenetére
Ha jól értettem, nem a távirányítóval van gondja hanem a motorvezérlő panellel.
Erre keres egy olyan csere megoldást amit a régi távvezérlő is működtetne.
Ez miatt kérdezi, hogy mi lehet a szabványa régi távirányítójának, hogy milyen paneleket nézegessen.
Nem értek hozzá, de Kling Easy G750 néven googli bácsi talált pár bejegyzést lehet őket kéne megtelefonálni hátha tudnak valamit ajánlani.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz tordaitibi #79289 üzenetére
Hello,
Ha forgalmazták AU van akkor nagy valószínűséggel be tudom szerezni. Nálunk a 30 éves csaptelep is javítható.
Küldj egy képet a távirányítórol aztán körbe nézek. -
tordaitibi
veterán
Sziasztok.
Easy G750 garázsnyitó, kb. 10-11 éves.
Megszűnt működni, szétkaptam és valami feketés korrodációs trutyi megette a vezérlőpanel egy részét.
Nem akarnék vele foglalkozni mert jópár lyukgalván meg smd ellenállás is ment a levesbe úgylátom, és a romló szememmel nem sikerülne megjavítanom, ha csak ez a baja akkor sem.
Eredeti panel esélye nulla.
Maga a mechanika jó, kiváltanám az egész vezérlést egy 24 voltos, pl. Roll vezérlésre.
De itt jön a buktató.
Meg kéne valahogyan maradni az eredeti távirányítóknak, van vagy 4 darab négygombos a családnál és máshova is fel vannak programozva a távirányítók. Nem lenne jó ha emiatt az 1 kapu miatt mindenkinek 2 távirányító kéne.
Hogyan tudhatnám meg, az Easy milyen kóddal ment, és a Roll, vagy bármilyen külön kapható vevő megy-e az eredeti Easy távokkal?
Az Easy-nek megvan még az user manualja de csak annyi van benne hogy 433,92MHz/ugrókód. -
Submarine
senior tag
Sziasztok!
Egy amatőr kérdésem lenne:
A számítógépem előlapi csatlakozóiból ki kell cserélnem a mikrofonét ami sztereo jack, és ha jól értelmeztem kapcsolós fajta. És pont így néz ki:
[CAVC22991BK]
Biztos, hogy ilyen mert kiforrasztottam, de valami kontakt hibája van belül, úgyhogy cserés.
A lábkiosztása miatt ezt tartom relevánsnak. Megvehetem ezt, vagy van jobb alternatíva? -
tillatrilla
senior tag
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz tillatrilla #79285 üzenetére
Attól is függ, hogy milyen szabályzó, illetve védelem van benne, miután létezik olyan takarékos megoldás, amikor csak a cellavédelem korlátoz, töltésszabályzó nélkül, csak a példa kedvéért:
Nem valami korrekt megoldás, mert a védelem 4,25 V-ig engedi a feszültséget, felette pedig megszakít, ugyanakkor elmarad a CV töltési szakasz.
A töltőáramot pedig a napelem belső ellenállása korlátozza, ami viszont függ a napelem teljesítményétől is. Ilyenkor elképzelhető olyan szituáció, hogy egy "erősebb" napelem hamarabb felhúzza a feszültséget, de a tartószakasz még rövidebb lesz a kelleténél, így végül kevesebb töltés megy a cellába.
De ezt pontosabban gyakorlati mérésekkel lehetne megítélni, hogy mivel jár, mert több körülmény függvénye, fényviszonyok, konstrukció stb. Ugyanakkor egy diódán is esik pár tized volt.
-
PitLee
őstag
válasz tillatrilla #79281 üzenetére
Gugli bácsi nekem dobot találatot
google.com/search
pl
hestore itt még van +áfa !
A teljesítménye nem tudom elég e neked ![ Szerkesztve ]
-
tillatrilla
senior tag
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz tillatrilla #79281 üzenetére
Nem tudok sajnos ilyen forrást.
-
tillatrilla
senior tag
válasz Dr. Szilikát #79279 üzenetére
Hol kaphatnék minél hamarabb ilyen solar panelt? Aliról nagyon soká érne csak ide...5V-osat találtam fogáson,5.5V-osat nem...
Üdv: Attila
-
tillatrilla
senior tag
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz tillatrilla #79278 üzenetére
11 cella azaz 5,5 V elvileg. De ha 2x11 lenne, az is ugyanannyi lenne.
-
tillatrilla
senior tag
válasz tordaitibi #79276 üzenetére
Köszi a válaszokat! Sajna ebbe annyira szépen,és tartósan beleragasztották,hogy kivenni nem lehet roncsolás nélkül. Kikötöm belőle,az megoldható.A jelenlegi panel mérete 55x90 mm. Na,mindjárt csinálok képet róla...
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz tillatrilla #79275 üzenetére
Lehet, hogy látszik szemre is. Névlegesen 0,5 V egy cella, azaz 10 vagy 11 cellás panelokról beszélsz gyakorlatilag.
Legalábbis a soros cellákat tekintve, mivel párhuzamosítva lehet még ezek egész számú többszöröse is, amikor nagyobb teljesítményről van szó.
De a visszaterhelés akkor is probléma.
[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
válasz tillatrilla #79275 üzenetére
Párhuzamosan ne.
Az árnyékban lévő leszívja a napos helyen lévőt.
Ha egy dióda nélküli 200 wattos panelre télen feszültséget kapcsolsz, az viszafelé működik, fogyasztó lesz és leolvasztja magáról a havat.
Nem vicc.
Diódával oldd meg, vagy az árnyékban lévőt iktasd ki.
Legegyszerűbb ha kiveszed és kivezetékeled, a vízmentességre ügyelve. Így nem kell venned másikat sem.
Ha mindenképpen másik mellett döntesz,
Vidd ki a napra, válaszd le a cellát és mérj üresjárási feszültséget.
Ha a pót napelem ugyanilyen üresjárási feszültséget produkál, már nem hibázhatsz nagyot. -
tillatrilla
senior tag
Sziasztok! Napelemes mozgásérzékelős lámpatest,1 db 18650-es cellával. Elhelyezése miatt kevés a ráeső fény. Terv,hogy párhozamosan bevezetékelek egy külső solar panelt. Milyen feszültségű solar panelt vennétek? 5V,vagy 5.5V?
-
tknof1871
őstag
válasz Dr. Szilikát #79271 üzenetére
Windows 10 Home 64 bites operációs rendszer; LG G4 6.0 Android verzió
-
mezis
félisten
válasz tknof1871 #79269 üzenetére
Mint már írták: KARBANTARTÁS.
Por, szöszök kifújása, olajozás . Kell a hűtőlevegő a villanymotornak is.
Ezek a motorok általában bronz siklócsapágyakkal készülnek, van amikor kis lyukakon lehet
az olajozó filcet műszerolajjal átitani. NEM napraforgó olaj (étolaj), mert az beszárad!1mp-es szabadon futás tényleg kevés.
[ Szerkesztve ]
mezis
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz tknof1871 #79269 üzenetére
Éppen szaladhatna tovább is (kikapcsolt fejmozgatóval)*, talán ráférne egy olajozás, de valószínűleg nem amiatt forrósodik túlzottan.
*Szokott lenni még a csigaáttételes lassító, ami a fejet mozgatja, az is képez bizonyos terhelést, illetve nyilván a levegő is fékez, ezeket bírnia kell.
-
tknof1871
őstag
válasz Dr. Szilikát #79268 üzenetére
A kenést lehet érezni mechanikailag, hogy siklik rendesen vagy nem.
Én nem foglalkozok villanymotorokkal, nem tudom összehasonlítani egy hibátlan ugyanilyen motorral.Most megfogom a tengelyt és megpörgetem. Szerintem nincs nagy ellenállás. Körülbelül 1 másodpercig pörög magától, mire megáll a tengely. Eszerint milyen állapotban van a kenése?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz tknof1871 #79266 üzenetére
Itt írtam róla bővebben:
https://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_78405-78405.html
Amit később észrevettem, hogy segédfáziskondi nélkül belökésre elindul és kellemes lassú is az alacsony fokozatra kapcsolva, ez eddig rendben van.
De a középső állásba kapcsolva már erősen forrósodni kezdett a motor és szaga is lett, noha bele nem pusztult, szerencsére. Tehát a következtetés, ha indul is a motor, de a kondenzátor kapacitását akkor is ajánlatos méréssel ellenőrizni, mert kapacitáscsökkenés a motor megfőzését vonhatja maga után.
Ennek oka elvileg, hogy ilyen üzemi kondenzátoros motoroknál a teljesítmény egy (kisebb) részét a segédfázistekercsen keresztül veszi fel a motor, de kapacitáscsökkenés esetén az arra folyó áram csökken, slip nő, a főtekercs terhelése / melegedése pedig nő.
A kenést lehet érezni mechanikailag, hogy siklik rendesen vagy nem.
-
válasz rednifegnar #79265 üzenetére
De olyan tok is van, amibe beteszel 4db AA akkut...
Mutogatni való hater díszpinty
-
tknof1871
őstag
Üdv! Hibakeresés.
A padlóventilátor égett szagot ad, forró a motor. A ventilátor forog, nem látszik, hogy lassabban forogna. 1 fázisú, 220-240 Volt, 65 Watt.
Mi lehet az ok?
A tengely és a persely között rossz a kenés?
Több éves ventilátor, lakásban használt. Talán sok port, szöszmöszt beszívott és a kenőanyag minőségét elrontotta? Esetleg a kenőanyag fogyott el?Gondolom, mint minden 1 fázisú AC vagy váltakozó áramú elektromos motornál, padlóventilátorokban is van motorindító kondenzátor. A kondenzátor is okozhatja? Nem vagyok biztos, de azt hiszem, ha a kondenzátor hibás lenne akkor a motor se forogna a normális fordulatszámon.
-
Archttila
veterán
Sziasztok!
Szerintetek a videón látható jelenség (white spot) diffúzor hibára utal (ami úgy tudom tisztítással viszonylag könnyen javítható) vagy elképzelhető, hogy más, nehezen (netán) csak költségesen orvosolható dologról van szó?
Link
Előre is köszönök mindennemű okosságot!!Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF and AV enthusiast, APU retro gamer.
-
-
törölt tag
válasz Barret001 #79259 üzenetére
Egy sokolt az atomtámadás sem tudja elpusztítani. Tipikus van benne anyag termék. Jóapám is nyüstöl egyet, a mai napig recseg rajta a Kossuth... csak ő két laposelemről hajtja a vasat. Ami számomra meglepő az a hangminősége, a középhullám ellenére teljesen vállalható.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Elég fura, főleg ha tizenéves vagy és bütykölnéd őket, aztán nem érted miért pukkadozik a táp elkó tápegységről hajtva. Internet se volt (nekünk) akkoriban (kilencvenes évek közepe), szóval kellett idő mire leesett. De szilikát doki elmélete magyarázatot a miértre, ebbe még bele sem gondoltam. Amúgy régen sok kocsi is pozitív földelésű volt, akkor gondolom ott is a szilícium alapú felvezetők térhódítása miatt lett "polaritásfordulás".
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz #85619712 #79256 üzenetére
Pedig a PNP-világban jobban jön ki így, de ha jól rémlik, régen több szakmai cikkben is ezzel indokolták.
Hiszen a földelt emitteres alapkapcsolásból kiindulva, PNP-nél pont átértelmeződik a polaritás. Ha manapság kellene PNP-alapokon tervezni egy ilyet, én sem csinálnám másképp.
PNP-t sem hobbiból alkalmazták, a korai germánium technikából fakadt, hogy abból PNP-t volt egyszerűbb / olcsóbb gyártani. A trafós megoldású végfok lehetővé tette, hogy még oda sem kellett komplementer (NPN pár).
[ Szerkesztve ]
-
-
törölt tag
Ja nem úgy, pl rádiótuner, szovjet cucc, antenna aljzat külső fele, örülsz, hogy az tuti a mínusz. Na de nem, ezek a pozitívhoz földelnek mindent! Gyakorlati jelentősége nincs, csak az imperalisták összezavarása. Meg ott jobban fogynak a pnp tranyók. Szóval arra akartam kilyukadni, hogy a test nem mindig a mínusz.
[ Szerkesztve ]
-
-
válasz csabyka666 #79251 üzenetére
Szétszeded, megkeresed a földet, és a tápcsatin amelyik a földhöz zárlat, az a -
-
csabyka666
veterán
Üdv mindenki!
Légyszi segítsetek, honnan lehet tudni, hogy egy 24V DC-t igénylő eszköz milyen polaritást vár? Gyári adapter nincs meg, a készüléken nincs feltüntetve.
Köszi a válaszokat előre is!
Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
-
rednifegnar
senior tag
válasz baly81 #79246 üzenetére
hat nalunk ott allt ket pofa aztan mindenki szatyraba beneztek, pofara motoztak.
mas kerdes hogy ha valaki ki akart vinni valamit, sokkal egyszerubb volt letenni a pakkot barhol a kerites mellett aztan mikor kimentel akkor kivulrol kiemelni. ha volt haver akkor meg egyszerubb mert o kiadta/kidobta. nyomtak az oregek a fusit nagyuzemben..
A camera does not make art, the artist makes art.
-
baly81
aktív tag
Anno a kilencvenes évek végén dolgoztam egy nagy ipari cégnél. Ott is ilyen volt. Minden kimenő személynek meg kellett nyomnia egy gombot, ha szólt a csengő, akkor táska, illetve testüreg vizsgálat helyett zsebmotozás volt.
Ne mássz fára, ha nem tudsz úszni, mert elüt a villamos!
-
-
válasz Donki Hóte #79242 üzenetére
Gyárak ki/bejáratánál használatos, kiszűrni a részegeket/tolvajokat (Véletlenszerű ellenőrzéssel.)
[ Szerkesztve ]
-
veterán
-
baly81
aktív tag
válasz Jarod1 #79238 üzenetére
Igen, ismerős amit írsz. Legutóbb az idős, nyugdíjas barátom szólt, hogy valamiért nem mindig működik a routere. Vittem UTP-t, meg minden netes cuccot. Hát nem azt kellett volna! A 230-as aljzat kotődoboza már kormos, szenes volt, kábeleken 5cm hosszan szétporladó szigetelés... Éppen az általad említett dolog miatt. Ugyanis a fal túloldalára is innen ment a szufla. Csak azt nem értem, ha már így spóroltak, akkor miért nem a dugalj kötőszemeiről vittek három rövid kábelt a másikhoz? Miért kellett sodorni a kábelszakaszokat
-
bucihost
senior tag
válasz rednifegnar #79237 üzenetére
Sajnos nem, mert biztonsági szempontból kellene.
De azt hiszem meg is van amit keresek [link] -
Jarod1
veterán
válasz baly81 #79226 üzenetére
Tapasztalat alapján tudom miről beszélsz. Panellakás alul lévő konektorok, rákötött lámpa vibrálni kezdett, rámértem, 199V?! , a konektor műanyag háza forró volt. Szétszedtem az alu vezetékek sodorva voltak egymáshoz majd ment további konnektorokhoz, a szigetelés már szénné égve hozzáért a földhöz.. Azonnal kikötöttem.
-
bucihost
senior tag
Sziasztok! Hátha Ti tudtok segíteni. Sztori a következő:
Kellene egy olyan "sorsolás" kütyü ami hang alapú. Lenne rajta 2 hang és random válogatná, hogy gombnyomásra melyik hangot játsza le. 2/3 - 1/3 esély lenne, hogy mikor melyiket játssza le. Létezik erre valami kész megoldás, vagy csak házilag lehetne ilyen csinálni? -
-
törölt tag
Mert te meg nem láttál az első villamosítasi hullámból visszamaradt installációt.
Kb 20 áramkör, és a bejövő 6mm² réz, de még a textil/gumi kombó szigetelés cirka 1940.
Ha bármelyik ausztrál nagyvárosban körbe nézel, találsz kismillió ilyen házat. Aztán csodálkoznak, hogy a kapcsoló tablaban összeégett minden. -
baly81
aktív tag
válasz #90088192 #79229 üzenetére
Ehhez annyit jegyeznék meg.
Átadták a lakásokat/hazakat 16A-es megszakítókkal. Jön egy szaki, aki kicseréli a őket mindeféle papírozás, felmérés nélkül 20 Amperesre, mert leveri a mikró. Eltelik X idő, tulajváltások, feledésbe merülés, stb, aztán igény lenne egy klímára is. De az a 20-asra nem köthető már, raknak helyette 25-öst, mert ugye nehogy véssünk már egy új kábelnek helyet, és biztosítsuk le külön, jó lesz azt a meglévő hálózatra kötni, mert akkor olcsóbb .
És így, a 40-50-60 éves kábelek 16A helyett majdcsak a dupláját kényszerülnek elviselni. Amíg esetleg lakástüzet nem okoznak.
Pedig mindkét szaki, aki kicserélte a megszakítókat helyesen járt el, mivel mindkettő a megengedett 25%-al lépte túl az előző leoldási határt(???)...[ Szerkesztve ]
-
-
-
baly81
aktív tag
válasz Jarod1 #79223 üzenetére
Azért, ha a 76-os építésű bérházban vezetékek és kötődobozok nem lettek cserélve /ellenőrízve, csak a megszakítók nagyobbra upgrade-elve... Azt a szakit sem hívnám magamhoz! Egyrészt azért sem bíznék már bennük, mert akkorikan alu kábelt húzgáltak be, ami már akkor is olyan kemény volt mint egy acéldrót. Ráadásul ugye a kötésük lazul idővel.
[ Szerkesztve ]
-
Rruuer
senior tag
válasz razorbenke92 #79224 üzenetére
Ezek szerint biztos hogy nem. Fat 32be van firmázva a pd, de semmit nem olvas.
Ezen a terülezen 2 470-es ellemállás és egy kondi nagyon forró, illetve volt hogy újjal megnyomva a q30as területet bevillant a háttér világítás, 2×is (de nem tudom hogy van e köze hozzá mert csak 2x sikerült, többször nem)
-
őstag
válasz Rruuer #79215 üzenetére
A frissítés biztos, hogy jól lefut?
Nekem nagyon sokat kellett bajlódnom a pendriveal. Azt hiszem, csak FAT-ba formázva ment. Volt olyan, ami el sem indult rajta.
Ha minden jól megy, akkor azt hiszem villog a standby led frissítés közben, és a végén a TV magától bekapcsol. Ha csak villog és nem kapcsol be hamarosan, akkor nem veszi be a fw-t.Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
törölt tag
válasz rednifegnar #79220 üzenetére
Persze, minden eset egyedi, nekem szerencsém volt, a szerviznek nem.
-
sztanozs
veterán
válasz Jarod1 #79213 üzenetére
10 vagy 16 asszem, meg kell néznem majd otthon. Mondjuk lassan fáradnak már a kismegszakítóim (szerintem kb 25 évesek), kettőt már cserélni kellett az elmúlt másfél évben...
[ Szerkesztve ]
JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
válasz rednifegnar #79214 üzenetére
Az egyik első Logout postom az volt, ahogyan haver MP4 lejátszóját összegányolták garanciában Letört jack aljzat mellett hajszálvékony dróttal átkötve
-
atus72
őstag
Sziasztok,
Van egy relés kapcsolás ami DC12 V-os relét használ és ezzel kapcsolok egy chargert (egyelőre fogyasztó nélkül), a jelenség hogy amikor a relé kapcsol akkor "durva" power spike-ok vannak, flyaback diodát tettem a tekercsre (1N4001).
Mellékeltem a képet, mit lehet ezzel kezdeni? SSR-t nem tudok használni mert 2 áramkörös leválasztás kell.
(A kapcsoláson az SSR out helyén van a relé)
Köszi
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Az valóban tré, hogy egy márkaszervíz így gányol, de a többiben én igazat adok szilikon dokinak. Teljesen felesleges oda az a bizti, és javarészt ok nélkül olvadnak ki, már-már tervezett elavulás szagúan. Anyámék mikróját kb 20 évvel ezelőtt hefteltem meg a mai napig teszi a dolgát, igaz már a nyári konyhába száműzve, popcornt készítés csak a dolga, de azt elég sűrűn. A sajátunk valami noname, ellőtte a biztit, csere majd megint vagy 3x, meguntam, patkolás óta kb 10 éve megy, napi használatban, anomáliákat egyiknél sem tapasztaltam. Én nem azt mondom, hogy ez így jó, és bárki így oldja meg, de működhet mint megoldás, házi körülmények között.
-
Dr. Szilikát
őstag
de azzal ne vedd, oket hogy milyen szakszeru volt
Ha ezt olvastad ki, az valami értelmezési zavar lehet.
Pont arra utaltam, hogy teljes rövidzár, teljes kiiktatás annyiból jobb, hogy akkor már többet nem olvad ki és mivel régen ez egy bevált rendszer volt (gyárilag is hiányzott), annyira azért nem ördögtől való.
Ezen felül szokott lenni még hőkioldó, illetve primer olvadóbiztosíték, azaz nem védtelen az eszköz.
Az meg magától értetődő, hogy megnézik ilyenkor, volt-e valami oka a kiolvadásnak, ami legegyszerűbb esetben próbaüzem, illetve rendellenesség megfigyeléséből áll (pl. indokolatlan melegedés stb.), esetleg áramot is lehet mérni, bár egy probléma anélkül is kibukik.
Mindamellett, te azt meg láthatóan nem tudod, hogy ilyen olvadóbiztosítékok szimpla anyagfáradása mennyire gyakori probléma, amit mögött egyéb ok nem áll, persze az még nem jelenti, hogy ilyen "érdekes" módon kellene megoldani.
Már csak azért is, mert soha nem tudhatja az ember, utólag ki néz bele, legjobb gyári állapotba állítani mindent.
Mindennek tetejébe, ilyen témába én nem azért szoktam írni, hogy szakszerűtlen megoldásokat védelmezzek, bármit is látsz bele. Csupán megpróbáltam rávilágítani más szemszögből is, ha valaki esetleg hasonlóan járna, hátha leszűr valami tanulságot.
Mint pl. lehetőleg ne dobd ki a mikrosütőt egy 200 forintos alkatrész miatt!
-
Rruuer
senior tag
válasz razorbenke92 #79197 üzenetére
Kipróbáltam jópárat de semmi. Fekete képernyő, led villog, táp nyekereg ( habár ahogy irták ez nem nagy gond). A ledekhez 1.3v megy, nem többnek kéne?
-
rednifegnar
senior tag
válasz Dr. Szilikát #79211 üzenetére
ez eleg regen volt, akkor meg ebay kb nem is letezett. a biztije nem igy nezett ki, tarcsa alaku rugesz volt benne. de gondolom funkcioban hasonlo. ennek ellenere markaszerviz nekem ne ugy javitsa meg hogy megpatkolja es becsevarja papirba. lehet hogy nem gyullad fel a konyha meg fembol van a nagyja de akkor se.
a masik meg hogy az a biztosito kiolvadt, nem az a megoldas, hogy cserelgetjuk hanem hogy az okat keressuk. lehet, hogy nehez megkeresni, nem ertek hozza, nem en vagyok a szerviz, max mondja azt hogy javithtatlan. de azzal ne vedd, oket hogy milyen szakszeru volt egy rezdrottal atpatkolni egy kiegett biztositekot.[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz rednifegnar #79209 üzenetére
Nagyfeszültségű biztosíték (5 kV), azért kell bele a rugó, hogy kiolvadás után összerándulva szakítsa meg az ív útját. Ellenkező esetben a nagyfeszültség ívet húzhatna és állva maradna, amire nem kell mondani, hogy "nem szimpatikus".
Tehát még az is jobb, ha a biztosítékot rövidzárral teljesen kiiktatják, ha csak arra gondolunk, hogy régebben a nagyfesz. kört nem is biztosították egyáltalán, mégis mennek olyan mikrosütők még manapság is.
Azok mondjuk mennek, ezeket az újabbakat meg gyakran kidobják, ilyen semmi apróság miatt, feleslegesen. Értem ezalatt, hogy leggyakrabban csak az olvadóbiztosíték fárad el, egyéb hiba nélkül.
Vagy arra is gondolhatunk, hogy csak addig iktatjuk ki, míg eBayről rendelünk másikat és addig kicsit jobban odafigyelve használjuk. Vagy vehetünk hazai üzletben is belevaló nagyfesz. biztosítékot, többszörös áron.
Annyira azért nem vészes, hogy az a rengeteg fémalkatrész tűz martalékává válna, meg a néhány lángmentes anyagból készült szigetelő máris szétrobbantaná a konyhát, a felügyeletünk alatt és a szemünk láttára, azért ezek a dolgok nem így működnek.
Egy kis bánatos füst felszáll belőle, az sokkal életszerűbb és barátságosabb is.
[ Szerkesztve ]
-
inf3rno
nagyúr
válasz rednifegnar #79209 üzenetére
A horpadás is gond a belsejében, mert máshogy verődik vissza róla a mikrohullám, és rossz esetben emiatt tűzveszélyes lehet. Gondolom olyankor fókuszálódhat egy pontba, és ott felgyújtja.
Buliban hasznos! =]
-
rednifegnar
senior tag
válasz sztanozs #79207 üzenetére
hat en jartam ugy hogy volt egy markas mikronk, jo volt szerettuk, ment sokat aztan egyszer csak megnyekkent nem melegitett. szetszedtem, lattam az a marha nagy fura spiralos bizti kiolvadt. hat mondom az nem jo, ezt inkabb nem buheralom vigyuk szervizbe.
markaszervizbe be, jo sokaig ott volt (kulon jo hogy kozben elkoltozott a markaszerviz de nem szoltak).
visszakaptuk, mukodott, hepiseg.
fel ev mulva megint pukk nem mukodik.
szetszedtem ujra.hat a biztit kivulrol egy szal drottal megpatkoltak es becsavartak prespan papirba meg szigszalagot ra. az alatt elolvadt a rapatkolt szal. na es ez egy markaszerviz volt, nem keves varakozas es penz utan. vegul inkabb kidobtuk, igy nem akartam "megjavitani", mert ez valoban tuzveszely meg minden.
-
sztanozs
veterán
válasz Donki Hóte #79206 üzenetére
Hmm, szétszedem valamikor.
Igazi ősrégi darab egyébként (még valamikor a '90-es évek elején vettük). Ezt a leoldást - meg, hogy néha nem melegít (hallatszik, hogy nem "dünnyög") - kb egy éve csinálja. Kb 5 percet bír jelenleg, utána vagy nem "indul" (a tálca forog, de érdemben nem melegít), vagy veri le a biztosítékot.[ Szerkesztve ]
JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
veterán
válasz sztanozs #79200 üzenetére
Csillámlemez benne van a melegítő tér és a magnetron között?
Sokszor kidobják a csillámlemezt, mert szikrázik, innentől a meleg zsíros pára átmegy a magnetronhoz és idővel elszennyezi, amitől leold a biztosíték (vagy a hőbiztosíték).
Ha a magnetron már koszos, akkor csak kukázni lehet a mikrót
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
Czimby
addikt
Mivel nincs gépjármű villamossággal kapcsolatos topic így itt kérdeznék, hátha.
A motor kb 40-60 perc használat után teljesen random leáll.
Az hogy mennyi idő után, az függ a terheléstől, nagyobb terhelés esetén hamarabb.
A hiba előjött már menet közben haladva(50 - és 110Km/h is) de álló helyben is, le és felhajtott oldaltámasznál is.(Biztonsági körben benne van ugye)
Mikor leáll CHECK hibaüzenet a műszerfalon(azt jelenti, hogy a műszerfal nem kap jelet az ECU felől), sebesség fokozat visszajelző nem mutat semmit. Ha viszont épp túl van melegedve akkor a hűtő venti úgy marad.
A hiba elhárításához elég a gyújtás kapcsolót vagy a kill switch-et megmozgatni(OFF-ON) és utána indítható a motor. Viszont egyre gyakrabban fog eljönni ezután a hiba.
Amikor álló helyben üresben, letámasztott motornál jött elő elég volt a sebességváltó kart megmozgatni(Egyesbe majd vissza üresbe) arra is észhez tért.
Amiket ellenőriztem, próbáltam:
Nincs tárolt hibakód!
ECU csatlakozók mozgatása kontak spray stb.
Kill-Switch kitakarítása + kontakt spray a csatiba is.
Másik oldaltámasz relé
Másik oldaltámasz kapcsoló
Összes biztosíték ellenőrzése
A kapcsolási rajz innen letölthető:
https://drive.google.com/file/d/1u2E2Ks3T4ZcmiuXxWaDsoY4JA7N6NQzP/view?usp=sharing
Szívesen fogadok ötleteket tanácsokat miket kellene megnézni.Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz sztanozs #79200 üzenetére
Az is lehet, hogy fárad az automata, kigyengült.
Miután az áramlökést lényegében a hálózati trafó okozza, illetve a csúcsáram függ a szinuszhullám időpillanatától is, amikor bekapcsolod. Ezért szoktak beépíteni ellenállásos lágyindítót, amit egy relé szinte rögtön rövidre is zár.
De a trafónak ilyen természetű baja nem lesz (vagy jó, vagy nem jó, utóbbi lehet szakadás vagy menetzárlat, de azt észrevetted volna).
A szekunderen van egy diódás feszültségkétszerező megoldás, emiatt talán a kondenzátor feltöltése is rásegíthet valamit a csúcsáramra, de az meg idővel nem nő, hiszen a kapacitás inkább még csökkenhet is. A magnetron meg lényegileg egy elektroncső, aminek a katód felfűtésével együtt csak lassan nő az árama.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest