- Azonnali alaplapos kérdések órája
- OLED TV topic
- Házimozi haladó szinten
- Hobby elektronika
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- 3D nyomtatás
- Fujifilm X
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Dr. Szilikát #80899 üzenetére
Kb. sosem volt bajom ESD-ből. Gyárban a mérnökök mondták, hogy általában akkor gyanakodnak rá, amikor nincs már semmi más lehetséges hibaok, de nekem ez elég sovány; hiszen mindent még elég high-end mérőcuccokkal sem lehet kizárni.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
ecaddsell #80898 üzenetére
Kicsit túl van ez misztifikálva, egyesek ipari körülményekből indulnak ki, illetve nem gondolnak arra sem, hogy a már panelba épített, azaz áramköri környezetben lévő alkatrészek annyira nem érzékenyek, de nyilván nem egy nagy feladat megoldani a panel és a páka összetestelését sem. Vagy olyanokra odafigyelni, hogy amikor egyik kezemmel ráteszem az alkatrészt, másik kézzel érintsem a panelt (GND-t), hogy azonos potenciálon legyünk.
Főleg hobbikörülmények között felesleges túlzásokba esni, de még a pillanatpáka csúcsára is lehet testelelővezetéket kötni, ha valaki ettől fél. Más kérdés, hogy szerintem sokan tévedésben vannak ezzel kapcsolatban, a cseh pillanatpáka talán még életében soha nem tett tönkre érzékeny alkatrészt. De aki nem csinált már vele "érdekes" dolgokat, évtizedek során, ezt nem tudja. Itt most nem az elméleti háttérről van szó, hogy trafó, impulzus, ilyesmi, hanem a gyakorlatról.
Továbbá a pillanatpákára is lehet szerelni vékonyabb huzalból is hegyet (hamar kihűl), de most ezt is hiába mondom, hogy vékonyabb heggyel miket lehet bűvészkedni és milyen minőségben, sokan nem hinnék el. Mert nem is próbálták, nem gyakorolták. Meg a pillanatpáka sajátossága, ahogy magához rántja az ónt, vagy ahogy be-ki kapcsolással lehet operálni, felveszi, leteszi az ónt vagy gyantát és akkor fogok egy ceruzapákát, ami ilyeneket nem tud. Aki nem ismeri, talán azt sem tudja, nem érzi, miről beszélek.
Az alábbi megoldásoknál földelt egyébként a pákahegy, de ezzel azt is meg lehet csinálni, a védővezető helyett kivezetni egy szál testelővezetékkel a fémrészt, ami igény szerint köthető bárhová. A hálózati vezeték meg lehet hajlékonyabb, kéteres is. Bár elvileg kerámiabetétben lévő hálózati feszültség ellen véd a védővezetős rendszer, ilyen szempontból jobb az eredeti felállás.
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #80892 üzenetére
A mostani érzékeny SMDs panelekhez ezek a pákák nem felelnek meg. Már kicsit komolyabb hobbi szinten is több forrasztós cucc kell és ezek többsége ESD kompatibilis kell legyen.
A súly/méret is számít, hogy mennyire precízen lehet odatenni az alkatrészhez.Sok esetben kell egy kisebb hegy a parányi alkatrészekhez, ill. nagyobb/nagyobb teljesítményű a földfóliára forrasztott dolgokhoz. Mikor meleg a hegy ezeket cserélni nem annyira poén.
(Azaz itt jön a fotós analógia, ne objektívet cserélj, hanem gépet.)
A kiforrasztó állomás is sok esetben jól jön (persze nem lehetetlen ónszippantóval ill. rézharisnyával is megoldani) csakúgy mint a forrólevegős munkaállomás és akkor még nem beszéltünk a forrasztó csipeszről (lényegében két fűtött hegy aminek a távolsága állítható).
Sok mostani cucc esetén minimum a vizsgálathoz (de sok esetben a forrasztáshoz is) nagyító esetleg ilyen célú mikroszkóp kell...Persze amikor csak egy el/leszakadt vezetéket kell megoldani akkor szinte bármi jó, a kattogós Weller meg a maga idejében már a megtestesült álom volt, csak azóta változott a világ, nem is kicsit, hanem nagyon sokat.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Donki Hóte #80895 üzenetére
Sokféle LED van, de például ez a hűtőcsillagos fajta pont befér a pillanatpáka résébe. Kell hozzá még ellenállás, egyenirányító és puffer is, hogy ne vibráljon. A fényerőt gyakorlatilag korlátozni kell, mert ez a LED olyan erős is tud lenni, ami már zavaró, be-ki kapcsolásnál, a nagy kontraszt. Folyamatos fény lenne még jobb, de annyira nem mentem bele a megoldásba.
-
Barret001
addikt
válasz
Donki Hóte #80895 üzenetére
Izzó helyett alakítsd át ledesre.Örök élet,jobb fényerő!
-
Nekem is a pisztolypáka az egyik leggyakrabban használt pákám, de az enyém még csehszlovák gyártmányú
Egyszerűen elnyűhetetlen, jól használható, üzembiztos, a hegy 2,5-ös rézdrótból fillérekért pótolható.
Egyedül az elején lévő 6,3 voltos izzó pótlása okoz gondot, egy ideje 8 voltos van benne, ez ugyan kevésbé világít, de jóval később ég ki, mint a 6,3 voltos
Amíg bőven volt 6,3 voltos izzó, addig mindig olyat vettem, aminek egy kis gyűjtőlencse volt az elején, az jól megvilágította a forrasztandó részt, de mostmár pár db sima 6,3 voltos izzónak is örülnék
-
válasz
Dr. Szilikát #80892 üzenetére
Videotonos Wellert használok, vagy 30-35 éves, és szépen megy. Van még hozzá egy gyári fűtőbetét. Anyámnál van még egy
Van mellé ez az újra működő Aoyue 906 páka, és ennyi -
Dr. Szilikát
őstag
Leggyakrabban a 75 W-os cseh pákát használom, amiből kettőt vettem (először otthonra, később a Gelka szervizbe egy másikat, hogy ne kelljen oda-vissza hurcolni, mivel ezt nekünk kellett megoldani). Később egyet kaptam ingyen, egy ügyfél hölgytől aki örökölte.
A honvédségi híradós műhelyben Wellert (is) használtunk, arra is hamar beállt a kezem, jól lehetett vele ügyködni. Beleértve a szabadidőben barkácsolt, saját tervezésű panelokat is.
De manapság jó, ha van kéznél ilyen 900M szabványú, vagy valami hasonló páka is. Vezetékét esetleg érdemes lecserélni hajlékonyabbra.
-
Pötyi
őstag
válasz
Dr. Szilikát #80889 üzenetére
Na és a jó öreg Weller?
(Ahogy Bástya elvtàrs kérdezte: az már szart ér?)
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
RAiN91 #80858 üzenetére
Nem tudom, mennyire van értelme állomásnak, manapság már ilyen egyben pákák vannak:
SearchText=Constant+Temperature+Electric+Soldering+Iron
Jó ez a rézhegy garnitúra is, noha nyilván nem olyan tartós, de kezdőknek is könnyebb vele forrasztani, ez nem dobja le az ónt, ha véletlenül túlégetné a hegyet:
https://www.aliexpress.com/item/4000801534987.html
Innen kaptam olyat, amiből nem hiányzik az acél csőbetét. Plusz lehet tekerni a betétre pár menet rézfóliát (az meg Li-ion akkuból bontható), a légrés minimalizálására.
Nagy találmány a Penny Market rozsdamentes acél, a pákahegy tisztítására (vagy máshol is kapható):
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Donki Hóte #80877 üzenetére
Ilyen rajzok a kínai oldalakról származnak, azt meg egyáltalán nem szabad komolyan venni. Olyan hülyeségeket tudnak írni, amit neki a fordító kidob, amikor ő angolra fordít, kínaiból.
Képtelenek leszokni például FET tube, Nixie tube (de ezt LED-kijelzőkre írják!) kifejezésekről stb. Most hirtelen be sem ugrik, mennyi marhaságot láttam már az Aliexpressen. Sokat.
Sejtéseim vannak, hogy ők a kínai műszaki nyelvben valami érdekes szavakat használhatnak. Meg a leírásokban azok a végtelen hosszú, tagolatlan mondatok, vagy jobb esetben vesszővel tagolt, de nagyon hosszú mondat. Az is a kínaiból jön nekik, gépi fordítással.
-
-
törölt tag
Na ez jó kérdés, én se vágom hogy keveredik oda az a 3,3 V...
Terhelhető amúgy? Nem csak valami fantomfeszültség? Köss rá egy ledet, aminek 1,8 volt fölött van a nyitófesz.e. az ic is kb. akkora árammal fogja terhelni. Ha nem világít a led és leesik a fesz. akkor jó a kapcsolás. A zöld ledek 3.1-3.3 volt a sárgák 1.8- 2.2 volt körül nyitnak.
-
-
válasz
#85619712 #80640 üzenetére
Na várjunk.
Összeraktam ezt, megjött a flash, amivel tesztelni lehet, gondoltam mielőtt felforrasztom, mérek (előbb is lehetett volna).Tehát odaadom neki az 1,8V, a flash foglalat 4-8 lábán 1,8V.
Ha az USB is rajta van, akkor 3,3V.
Hogy juthat át a 3,3V táp a (rajzon LM117) külön betápra? Azon az 1k-n keresztül...? :S Mert ez így nem tűnik jónak.
Annyi az eltérés a rajztól, hogy egy külön tápról jön az 1,8V, tehát az LM1117 nincs, az utána levő 100nF már van. A külső táp nincs összekötve a flasher táplábával, tehát a flasher foglalata és a rajzon levő IC 8-as lába között nincs összeköttetés. -
johniee
senior tag
válasz
tordaitibi #80882 üzenetére
Pontosan mester
Rendes konnektor 12V-ból jött a delej.
Most már csak fel kéne kutatnom hogy hol lehet a Daewoo Nubira-ban ez a központi egység és a megfelelő kábelei -
-
johniee
senior tag
Sziasztok!
Ez az autó központizár normális, hogy ilyen nagy zajjal húzza vagy engedi a motort??
A 12V helyzetjelző lámpa villogtatásnál még okés a hangja a relének. -
törölt tag
válasz
Donki Hóte #80877 üzenetére
Nálunk Line és Load a szabvány
-
-
válasz
ElektrikusDE #80866 üzenetére
Igen, elég fura, hogy LINE felirat van a bejövő fázison, amikor azt a szabvány szerint LIVE névvel illetik
Bár végülis mindkettőnek L a rövidítése
-
válasz
#85619712 #80872 üzenetére
"Elindul id pin nélkül is a laptop, csak az akkut (ha van) nem tölti,"
Pont ID nélkül töltöttemAnnyi a titok, hogy a leggyengébb töltővel esetleg nem (egyes típusok).
A HP-DELL annyira nem, hogy ugyanazzal a Sony dugó->HP átalakítóval toltam Dell gépet is már, amivel HP-t
@Donki Hóte : Pár ilyen oda-vissza átalakítóm van, meg Sony dugóról Lenovo lapos és kerekre. Mindenhez jó, amin Lenovo címke van
De az is megesik, hogy Sony dugó->Lenovo lapos csati->Lenovo kerek csati. Vagy a laposról USB C-re megy... -
darvinya
titán
válasz
Donki Hóte #80873 üzenetére
Köszönöm, még a héten kipróbálom.
-
Pötyi
őstag
Van róla jutúb videó.
-
válasz
darvinya #80860 üzenetére
Nekem egy T530-as laptop ebben a pillanatban is erről a gagyi tápról megy:
- 30000 mAh-s PD szabványt tudó 65 W-os PowerBank (a PD azt jelenti, hogy tud 20 V-ot kiadni),
- szabványos type/c -> type/c mobil töltőkábel
- aliexpressről vett type/c -> szögletes Lenovo tápcsatlakozó átalakító,
- aliexpressről vett szögletes Lenovo -> kerek Lenovo tápcsatlakozó átalakító.(Azért van kettő tápcsatlakozó, mert egy X1 Carbon laptopom szögletes tápcsatlakozóval működik, szóval erről a powerbankról mindkét laptopot tudom használni.)
Ha erről a szedett-vedett kombinációról működik a T530, akkor egy 20 V-os akkupakkról is mennie kéne a T410-nek, ha a csatlakozók egyébként jók
-
törölt tag
Lenovonál nincs id chip, egy egyszerű ellenállás a föld felé mondja meg hány wattos a töltő. Elindul id pin nélkül is a laptop, csak az akkut (ha van) nem tölti, annak ellenére, hogy a töltés lámpa világít olyankor. Ha ránézel az akku tulajdonságokra a winfos alatt, ott írja is, hogy töltő csatlakoztatva, nem töltődik. A hp töltők is így működnek, csak ott a plusz felé kell az ellenállás. A Dell töltők viszont id chipel operálnak, ott nem lehet trükközni.
@CPT.Prik : szép munka!
-
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz
ElektrikusDE #80866 üzenetére
Rosszul írtam.
Feketére a hálózat fázisa.
Fehérre a hálózat nullája és a lámpa nullája.
Pirosra a lámpa fázisa. (ez a kapcsolt szál)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
CPT.Pirk #80837 üzenetére
Hirtelen nem tudom ki javasolta, de a PC táp bemenetéről bontott közös módusú fojtó tekercs bevált!
Tudtam bontani egy 3 és egy 13mH-s példányt. A kettőjük közül a 3-as vált be, azzal a kimeneten mérve éppen csak 50mV körül vannak az említett tüskék, nélküle meg 3-400mV-on.
A nagyobb fojtóval rosszabb a helyzet, szóval most majd rendelek kisebb példányokat is aztán majd kiadja, hogy melyikkel a legjobb. -
válasz
darvinya #80860 üzenetére
Nem érthetetlen. Az ID chipet azért írjuk, mert a táp kommunikál a géppel, asszem az a középső érintkező. Tehát a tápcsatin ha beadod a 20V, és nem indul a gép (pedig kéne neki), akkor oda kell neki adni az ID chipet is. Azt is lehet, hogy az akkut a döglött táp 20V + - ára kötöd, és akkor olyan, mintha a tápról kapná a feszkót. (Ahogyan @tordaitibi írja.
Nem mellesleg általában a primer szokott eldurranni...) -
darvinya
titán
Most komolyan, ennyire érthetetlen amit írtam?
Van 1db jó táp, amit konnektorról megy.
Van 1db döglött táp, még T61-hez volt.
Összesen 2db táp, azaz 3db tápom van.
Ami nincs a parkolóba, a k… konnektor, s legközelebbi 500m-re van!
Laptop akkujának a cellái döglöttek, 5 percet a, ha kibír.Viszont van Parkside akkum, ami jó, s ezzel akartam a laptop táp csatlakozóján keresztül táplálni a gépet.
Nem az akku tölteni!!
Nem érdekel, hogy lemerül, van töltő otthon, 500m-re.Csak annyit szerettem volna, hogy fusson le a diagnosztika a laptop és az autó között.
Esetleg még törölni a hiba kódot, ha kell. -
válasz
darvinya #80857 üzenetére
A legtöbb esetben szerencsére az I2C vonalon a töltést lekommunikáló chip a töltőbe a kimeneti 19 voltról kapja a tápját, egy 3,3V stabon keresztül.
Azaz ha a döglött töltődnek a primer része halt meg, nincs szekunder puffer vagy a trafó szekunder schottky zárlat akkor próbáld ki ezt:
Ne vágd le a vezetéket. Csupaszold meg és polaritáshelyesen kösd be az akkut, párhuzamosan a töltővel.
Így a csip megkapja a tápot, kommunikál a laptoppal és elindul a töltés.
Mivel ebben a felállásban tökmindegy a hogy a tápot az adapter vagy az akku adja.
sos-be ennél egyszerűbb megoldás nincs.Ez megoldható lengőcsatlakozóval jó töltővel is, semmi baja nem lesz mert a szekunder körben csak a pufferek és a visszacsatolás ledje van, a trafó diódával leválasztott.
-
RAiN91
őstag
Sziasztok,
ismerősöm akar venni hobbi forrasztásra egy forrasztó állomást. (ha elromlik valami, két vezetéket össze kell forrasztani, kb. ilyen jellegű forrasztások).Nekem ilyenem van: Fahrenheit 28011, ezt tudom, hogy több is mint kellene erre a célra
[link]Valamivel olcsóbb, analóg Fahrenheit. Erről mi a véleményetek? Azon kívül, hogy analóg, jó lehet?
[link]Köszönöm
-
darvinya
titán
Ki írt olyat, hogy újraindulgat? -Én nem.
Miért bonyolítom túl?
Döglött táp kábelét felhasználom, hogy rákössem Parkside akkura, s csak bedugva a táp csatin keresztül tápláljam.
Nem írtam olyat, hogy Csak a döglött táp van.
Van rendes táp, amin tudom konnektorról üzemeltetni.
De parkolóban Nincs konnektor, s 500m-es hosszabbítom sincs.
Akku döglött csak.Amúgy csak az autó hiba kiolvasáshoz kell nekem.
Nem játszani akarok. -
válasz
darvinya #80854 üzenetére
Jó, ha bonyolítani akarod az életed, hát nyugodtan
De attól még tartom, ha tölt mindenféle plusz dolog nélkül, akkor indulnia is kéne. (BTW a T410 is visszaveszi a teljesítményt, ha a kisebb tápok vannak rádugva, és nincs benne akku. Tehát ha ilyet akarsz, akkor 90W töltőt kell emulálnod. És az ID chip a legjobb kókány a döglött tápból.) -
-
Pötyi
őstag
válasz
darvinya #80851 üzenetére
"...Parkside akku meg van feltöltve."
Nekem is hiába van egy mobilhoz három töltő (otthon, melóhelyen, kocsiban), csak azért, hogy ne kelljen magammal hordanom, egyszer eljött az a pillanat, amikor egy kávézóban megkérdezte a szomszéd asztaltól az "A" osztályú manökenalkatú nőci, akkora bögyökkel, mint egy vezető- és utasoldali légzsák, hogy bocsi, nincs nálad egy mikroUSB-s telefontöltő? Na és kénytelen voltam nemet mondani - rábasztam. Pedig ha adok neki, biztos jobb esélyem lett volna nála.
Ééérted, csak arra akarok célozni ezzel az életből lopott példával, hogy ha egyszerűsíteni akarsz és túl akarsz járni az élet eszén, akkor az élet úgyis túljár a tiéden. Sehogy se jó.
-
-
-
-
Csaby25
őstag
Sziasztok!
Lehet, hogy off topic, de nem találtam megfelelőbbet, ha van ilyen kérlek linkeljétek.
Egy Ariston Class One 24 kw gázkazánhoz szeretnék egy megbízható feszültség stabilizátort. Tudok ajánlani valamit?
Köszi! -
-
darvinya
titán
Szerintetek mi kellene pluszba csinálni, hogy Lenovo T410-es táp csatlakozón keresztül, egy Parkside 20V/4A akkuról üzemeljen?
-
törölt tag
A mai világba ki tudja, mi milyen frekvencia sávban sugároz, és mennyi felharmonikus tekereg pont ott.
A tulloves maga, hát mivel a táp kapcsoló üzemű, így van egy alacsony szintű vezérlő jel ami a FET-et nyitogatja, a kérdés azon van-e bármekkora tulloves? Mármint kell hogy legyen, hiszen nem nagyon van tökéletes 4-szog.
Ha nincs ringing, akkor is arányosan megjelenik a FET kimeneten ha jól sejtem.
Persze ez csak okoskodás a részemről, azt tudom az IGBT-s invertert esetén igen komoly közös módosu szűrés van a PWM miatt és még leválasztható trafó is, ennek ellenére a THD ~2.5 % körül marad, igaz 100A-es nagyságrendileg és 120V.
Vagyis ha sikerül néki egy közös modosu szűrést kipróbálni rajta, vagy egy sima LC szűrőt lehet segít az ügyön.
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #80837 üzenetére
A szekunder oldali snubberrel lehet esetleg még kísérletezni (C29, D19 meg az ellenállások) de ha jól értem már most az adatlap értéke alatt van a tüske, azaz kicsit sok itt az elvárás...
Mivel parazita elemek okozzák a tüskét, az hogy a CMOS-on nem látszik még kevés. -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ecaddsell #80834 üzenetére
Ahh tényleg, a spektrum analizátort még nem vetettem be, pedig van egy fasza műszerünk.
Bár a szkóp feje is elég jól összeszedi a dolgokat, de valszeg arra fogok jutni vele, hogy mindenütt is szór.
Hát, a koncepció az, hogy kell egy táp, ami lead 4-5 ampert, de legyen izolált, mert az iparban ez elvárás... Vagyis mivel a konkurens termékek ilyenek, így a vevőnek is ilyen kell... Szóval kilyukadtunk az izolált SMPS-nél, 4 darab párhuzamosan kapcsolt 24V POE trafóval, mert olyan nincs készen, ami ennyi áramot tudna leadni. A terhelést bírja is, csak van olyan erre kapcsolódó modul, aminél nagyon számít a tápfesz milyensége mert nagyon precíz AD méréseket kell majd csinálnia.
A fetek lassítása nem igen hozott eredményt, csak melegedést. A primer fet-nél az RCD snubber a bekapcsolási tüske + ringingből csak tüskét hagyta meg, a szekunder mosfetnél meg a kikapcsolási ringinget tüntette el.
Majd hétfőn próbálkozunk tovább...
Agyturbina:
Ahh, ahhoz be kellene zárni a dobozt. Csináltunk ilyen teszteket, pl. egy fél centis résen már bement az ajtónyitó kulcstartó jele a masszív fém dobozba.
-
törölt tag
válasz
BlackSoft #80835 üzenetére
PE534SA is jó helyette, nézd meg hátha könnyebb beszerezni. Ne a legkisebb fejet tedd a pisztolyra, azzal nehéz dolgozni, nekem az a fej vált be ilyen alkatrészekhez, ami kb AAA elem vastagságúra szűkít. Max 350 fok, középre tekert levegőmennyiség, és az egész alkatrészt melegítsd ne csak a lábakat! Mennie kell annak, ha más nem gyakorolj valamin. Sajnos én se vagyok nagy szaki, inkább sok gyakorlásom van a dologban mint elméleti tudás.
-
BlackSoft
addikt
válasz
#85619712 #80832 üzenetére
Nem vagyok nagy szaki a dologban, sokkal otrombább dolgokat szoktam forrasztani levegővel, amit eddig még sosem bántott a magas hő. De ott is mindig a legkisebb már hatásost választom. Itt 400 fokos kilépő levegővel sikerült elérni, hogy 60s-en belül megolvadt az ón kb 1,5cm-es távolságról. Olyan méretű véget is tettem a gunra, ami pici, és a lábakra próbáltam irányítani a kijövő levegőt, nem a chipre.
Most mindjárt megpróbálom másképp. Lepucoltam a padeket, megóznoztam picit a mosfetet és megpróbálom pákával nagyon sok ónnal beforrasztani, aztán meg felszedni a felesleget, hátha így meg is tapad és közben kevesebb hőt kap a belseje, aztán életben marad. Sajnos ez az utolsó darabom és kínai barátanikon kívül nem találtam sehol helyettesítőt, így bár 300ft/5db, de 2 hónap mire itt van
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
BlackSoft #80827 üzenetére
Van alacsony hőmérsékletű paszta, ilyenkor ki kell próbálni azt, pl. nézd meg ezt az oldalt (nekem nem innen volt, de itt sok adat megvan):
https://www.genma.eu/en/solder-paste/low-temperature-solder-paste.html
Mechanikai tulajdonságai persze nem jók, azaz laptopba lehet nem a legjobb.
Én pl. akkor használtam amikor olyan mikrohullámú prescaler chipet raktam fel aminek darabja 4k és sok próbára sem volt elég chip...CPT.Pirk
Találgatással nem biztos, hogy meg lehet fogni.
Kapcsolóüzemű táp közismerten zajos (EMI), pl. műszerekben is masszívan árnyékolják, lehet itt is meg kellene próbálni. (Egyébként mi a cél és miért?)
A MOSFET lassítására a G-S közzé szoktak kondit rakni (soros ellenállással a vezérlés felé) bőven nF tartományban. Kicsit több hő lesz tőle (mert megnő a kapcsolási idő), szóval akkor ha van tartalék ilyen szempontból.
A közös modusú fojtó a kimentre sem rossz ötlet.Meg mérni kellene, mi a tüske jellege és ha az megvan akkor pl. lehet kisebb fejjel keresni honnan jön (elsősorban spektrum analizátorral vagy nagyon jó szkóp esetén FFT+ 50 Ohmos bemenettel).
Pl:
https://www.aliexpress.com/item/33029566295.html -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
BlackSoft #80831 üzenetére
Amikor felhelyezed, nem alakulhat ki feszültségkülönbség a panel és az alkatrész között, feltöltődés, ilyesmi? Ilyenkor célszerű egyik kézzel a panelt / testet fogni, másik kézzel felteszed, így nem lesz potenciálkülönbség.
Ilyen egyszerű ónpasztát szoktam rendelni, 63/37-es, de érzésre valahogy könnyebben olvad, mint az elvileg szintén 63/37-es ónhuzalom.
-
törölt tag
válasz
BlackSoft #80831 üzenetére
Na igen ez is igaz. De akkor is sok a 400 fok. Nem (csak) az alkatrészt kell felmelegíteni, hanem a környezetét is, arra meg bőven elég a 330 C.fok kilépő hőmérséklet. Nem az van, hogy túl gyorsan akarsz forrasztani? Kb 15-20 mp. kell mire ki/be tudsz forrasztani valamit, ha nagyon gyorsan akarod, túlhevülhet az alkatrész. Én valami ilyesmire gondolok, ami a hibát okozza nálad.
-
BlackSoft
addikt
válasz
#85619712 #80830 üzenetére
A sot323-nak szép nagy kiálló lábai vannak és elég távol is esnek egymástól.
Ennek igazából nincs is kifelé álló lába, inkább csak alatta van és a nyákon is csak alá esnek a padek, nem nyúlnak kifelé. Továbbá az egyik oldal nem probléma, mert technikailag mind a 4 láb össze van kötve, viszont a másik oldalon már számít, és nagyon szorosan vannak. Tűhegyű pákával lehetne odaférni minimálisan, de csak fentről, mert szögben már ütközik más komponenssel, esetleg azok előzetes eltávolításával lehetne normálisan odaférni. -
törölt tag
-
BlackSoft
addikt
válasz
Dr. Szilikát #80828 üzenetére
Pákával sajnos nem megoldható, egyébként is túl pici szerintem hozzá, de a konkrét helye is sajnos 1mm-es távolságon belül rengeteg ellenállás és kondi veszi körül.
P0903BEA-ról van szó egyébként.
-
Dr. Szilikát
őstag
-
BlackSoft
addikt
Szokott itt valaki rendszeresen forrasztani levegővel felületszerelt alkatrészeket?
Kifogott rajtam egy nagyon picike mosfet egy Asus noti lapján. Van egy zárlatos mosfet rajta. Levettem, az újat mielőtt rátettem ellenőriztem, de mikor felkerült a lapra, utána a noti nem működött. Újabb hibakeresés, mosfet zárlat, méghozzá pont az, ami most került fel. Oké, van ilyen. Tettem rá másikat, ismét zárlatos. Na jött a harmadik, majd a negyedik, de a negyedik esetén nem csináltam semmit, csak felraktam, majd kis idővel később le is szedtem, így még nem érte áram stb. És láss csodát zárlatos...
Nem gondolom, hogy nagy logika kellene hozzá, felhelyezés közben romlik el, márpedig a magas hőn kívül más hatás nem éri. Ha viszont hő hatására egyből beszarik és zárlatos lesz, akkor mégis, hogyan kellene felrakjam?
Hány fokig bírja egyáltalán? Próbáltam amúgy is a legalacsonyabb hővel dolgozni, amivel szükségszerűen olvad az ón, de az is 400 fok körül volt. Ha ennél sokkal kevesebb, amit bír, akkor az erős probléma, mert akkor meg nem lehet forrasztani
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#90088192 #80814 üzenetére
Ilyenem tényleg van, de batár nagy, 400VA-s toroidokból. Ez annyira nem praktikus.
"Az nem lehet, hogy a FET Frekvencia mente miatt szalad meg? Vagyis a a Gate kapacitást próbáltad "növelni/csökkenteni" - a gate-en a jel szép négyszög, nincs benne érdemi csúcs vagy ringing. A primer oldalinál volt, de az RCD snubber kiszedte a ringinget, egy kis tüske maradt csak ott.
A G-D kapacitás növelésével próbálkoztunk, most 100pF van bent ott mindkét fetnél.leweegee2: igen, és be is kell kapcsolni a 20MHz bw szűrőt a szkópon, mert különben látom az FM adást a mért jelen az egyik helyi rádióból.
"Nincs valamilyen kapcsolóüzemű tápegységed? A legtöbben a primer oldal ilyen fojtóval van ellátva, egy próba erejéig szedd ki belőle, ha beválik meg majd veszel." - de, bontani tudok. Ez jó ötlet!Tankblock: az lesz a következő, csak vagy bontanom, vagy rendelnem kell.
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #80810 üzenetére
"Szerintem szórt dologgal állok szemben"
Nos a 250kHz az már beleesik az AM hosszúhullámú rádiósugárzás sávjába, szóval ja, elég nagy az esély rá.
"nincs kéznél ilyen közös modusu fojtó, hogy tudjam tesztelni"
Nincs valamilyen kapcsolóüzemű tápegységed? A legtöbben a primer oldal ilyen fojtóval van ellátva, egy próba erejéig szedd ki belőle, ha beválik meg majd veszel.
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #80810 üzenetére
Ha van véletlenül leválasztható trafó azt használhatod közös modosu szűrőként egy teszt erejéig.
Az nem lehet, hogy a FET Frekvencia mente miatt szalad meg? Vagyis a a Gate kapacitást próbáltad "növelni/csökkenteni"?
Zuhany közben agyaltam, nem lehet a visszacsatolás túl lassú?
Próbáltál load step terhelést? -
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #80812 üzenetére
Ha 2-3 havonta ránéz,semmi gond nem lehet.Tapasztalat. Ennyi belefér.De úgy emlékszem,írta is,hogy bontogatva lesz.Ebben az esetben a probléma okafogyott.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
peter889 #80809 üzenetére
A klasszikus csengőtrafót is azért alkalmazták, illetve készítették nagy belső ellenállásúra, mert így zárlat esetén is csak jól felforrósodott. Tehát ez sem mindegy, tápforrás és tápforrás között több különbség lehet.
Plusz természetesen a törpefeszültség ártalmatlansága, illetve biztonsági elválasztó szigetelés a primer-szekunder között.
De zárlat nem a víztől lesz (ezen a szinten), viszont gondot okozhat a korrózió, illetve elektrolízis okozta szétrohadás, amitől mégis átvezethet végeredményben.
-
Barret001
addikt
válasz
peter889 #80809 üzenetére
Ez a csoki:
ZÁRLAT csak akkor lehet,ha a két szál össze ér.A víz nem tud zárlatot csinálni,mert nagy a távolság a 2 csatlakozás között.Viszont valamilyen burkolat kell,mert az uv sugárzás megeszi idővel a műanyagot.Lehet kindertojás burkolata is,de azt is cserélni kell idővel. Nálam 12V 7A megy át maximum,évek óta üzemel,néha át kell nézni.Észre veszem ha gond van,mert csökken a bejövő áram.Amelyik csoki megolvadt,az a bűnös
DE nálad ilyen nem lesz,mert kicsi az áramerősség.
Ez van ráakasztva a bejövő vezetékre,csak a miheztartás végett
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#85619712 #80808 üzenetére
Mindkét esetben ott van, nem is nagyon függ a terheléstől. Mindenféle kondit raktunk már a kimenetre (és alapból is ott van egy jó adag kerámia kondi a tápban, hogy ki legyen szolgálva az alacsony ESR igény) hátha segít valamit de nem.
Plusz a másodfokú LC szűrő is úgy van méretezve, hogy elég nagy csillapítása van magasabb frekvenciákon de nem igen volt hatása ezekre a tüskékre.Szerintem szórt dologgal állok szemben, mert a GND-n is ugyanazt a tüskét mérem, csak nincs kéznél ilyen közös modusu fojtó, hogy tudjam tesztelni.
-
peter889
őstag
Köszönöm a válaszaitok. Lehet veszek ragasztópisztolyt én is.
#80682 leweegee2, köszi a tippet, látom jó árban van. Ha tartósra fogom tervezni a dolgot, lehet veszek olyat.
#80684 rednifegnar, egyelőre én is a csokis megoldást választottam, még nem tettem rá semmilyen vízvédelemet, eső estén áramtalanítom.
Azt hiszem, egyelőre be fogom tekerni celofánnal (hogy ne legyen ragacsos a csoki)#80686 Barret001, Írtad, hogy csokit használsz kültéren.
Ugye ezt nevezik csokinak?: [link]
Először nem tudtam, mit értesz csoki alatt, és azon gondolkodtam miért kéne a kindertojás csokirétegét lefejtenem a szigeteléshez.
Én szerinted nem lehet zárlat? Szerintetek mi történik, ha egy 9 voltos, kis áramerősségű trafóval hajtott cucc esetében az esővíz miatt zárlat keletkezik?
Tönkremegy a trafó vagy mi? Vajon legrosszabb esetben nem keletkezhet tűz?#80690 Dr. Szilikát, köszönöm a tájékoztatást a csatlakozókról. Majd még jobban átnézem a kínálatot.
-
-
PROTRON
addikt
Srácok akinek van IFIXIT készlete, mi azaz összeg amit megér? Látom hogy most a "tech sett" kb 22k-ért van, de általában ennyire szokták "leakciózni" elég gyakran és igazából sok fontos elem még hiányozhat belőle... Nem napi szinten használnám, most pont van 3-5 dolog amihez kéne, aztán csak nagyon ritkán venném elő...tudom van ezernyi más sett, de a neten sok rosszat találni velük kapcsolatban.
Hogy érdemes? Inkább vegyem meg a készletből azokat az elemeket amikből tényleg nagyon gagyi a konkurencia és a többi apró elemekből meg az occó kínait/parksideot?
-
-
válasz
CPT.Pirk #80801 üzenetére
Na erre kíváncsi leszek, mert a topicok nagy részében ennél egyszerűbb kérdésekre sem kapok választ
BTW az Aouyue 906-om pákája ezért nem fűtött :
De hogy ezt miért nem szúrtam ki eddig?
Nem tökéletes mondjuk, mert még mindig 700 köré kell tekerni, hogy rendesen fűtsön, de amikor vettem is ilyen volt, így már lehet használni. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kérdés. Van egy izolált tápegység: ADP1071-2 - érdemi kapcsolási rajz hozzá itt: [link]
Működik, precízen tartja a feszültségét. 4 darab párhuzamosan kapcsolt POE trafóval 24V-ot állít elő és bírja a 6A-t is.A problémám az, hogy a kimeneten a kapcsolási frekvencia (240kHz) le és felfutó élénél is látni egy-egy tüske jellegű zavart, mint a linkelt kapcs. rajz 6. oldalán az output ripple alatti két képen. Az amplitúdó nem túl nagy (140mVpp), kisebb mint az eval board esetében de ezeket a tüskéket nem tudtuk megszüntetni, pedig már kb. mindent megpróbáltunk a kapcsoló feteknél (kondik, gate ellenállás...).
A kapcsolási rajzot kiegészítettük LC szűréssel (az a táp saját tekercsével és kondijaival így 2. fokú szűrőt alkot), ami része a szabályzási körnek. A tüskéket leszámítva a kimenő fesz. teljesen sima.
A primer és a szekunder oldalon is van 1-1 RCD snubber (ahogy a linkelt rajzon is), az értékük pedig be van úgy állítva, hogy magán a kapcsoló feteken és a gate jeleken nem látni semmilyen zavart, szép négyszög jellegű jelek vannak, nincs ringing.Ugyanakkor a kimeneti feszültségen ott vannak a tüskék, de magán a GND-is mérem őket és a szkóp mérőfeje is össze tudja szedni az áramkörhöz közelítve. Ha az áramkör után kötök egy precíz, RF minősítésű LDO-t egy külön nyákon, akkor az sem csinál semmit ezekkel a tüskékkel, mindegy melyik nyákra van kötve a mérőfej GND-je.
Most azt feltételezem, hogy a tápegység kimenetét és a kimenő GND-t is keresztül kellene vinnem egy közös módusu fojtón, de annak a méretezésével tanácstalan vagyok. Na meg nem tudom, hogy az lenne-e a megoldás a problémára.
Szóval 4-5A áramra és a kapcsolási freki fel-le futására kellene valami common mode choke.Kinek van ötlete?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 13400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB DeepCool MATREXX 40 650W
- AKCÓÓÓ!!! Panasonic CF-XZ6 AIO all-in-one laptop tablet 2k touch i5-7300u speciális ütésálló
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Asus ZenBook Pro UX7602ZM OLED notebook - i9 12900H 32GB RAM 1TB SSD RTX 3060 6GB WIN
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest