- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- Ellenőrizhető a tápkonnektor bekötése az egyes GeForce RTX 50-es VGA-kon
- Gaming notebook topik
- Autós kamerák
- Egyre több pletykában merül fel az Intel eladása
- OLED TV topic
- Gigabyte alaplap topik
- Projektor topic
- Milyen egeret válasszak?
- UHD filmek lejátszása
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz tordaitibi #81498 üzenetére
Egy ilyen kapcsolási rajzot találtam, itt a dióda hőfokfüggése van kihasználva, ettől egyszerűbben nem tudom elkepzelni a történetet. Esetleg próbáld meg valahogy átvariálni 5 voltra, bár lehet nem is kell, elvileg működik annyival is.
[ Szerkesztve ]
-
Tamy
őstag
válasz tordaitibi #81498 üzenetére
Amellett, hogy nem vagyok híve ezeknek a körömnyi ventilátoroknak, pont a magas fordulatszám, alacsony légszállítás, nagy hang kombó miatt, ha sehogy nem tudsz beleeszkábálni egy minimum 8 cm-es, de még inkább 12 cm-es ventilátort, akkor az on/off helyett miért nem valami szabályozható megoldást használsz? Manapság (úgy ezer éve) minden alaplap képes szabályozni a ventilátor fordulatszámát. Ha mégsem megoldás, ez a kapcsolás tökéletesen megfelelne a célnak.
Egész életemben azon gondolkodtam, hogy kéne valamit dolgoznom. Ezért aztán a végén nem is maradt rá időm.
-
veterán
válasz #85619712 #81497 üzenetére
és darvinya,
tökéletes de tegnapra kéne.
A mini PC ventije az eredeti 5 voltról elviselhetetlenül hangos, viszont 3,8 voltról (2 dióda sorba a tápon) nem is hallani és ez a hűtés átlagos használatkor teljesen elegendő. Böngészés, fhd videók esetén a soc 55-57 fok környékén van.
Viszont ha meg van húzva valamivel akkor elszalad 85-90 fokra és elkezd visszavenni minden az órajelből, érthetően.
Ilyenkor a ventinek odaadva a teljes 5V tápot, 8-10 másodperc alatt visszahűti 65 fok alá a soc-ot.
Erre kéne amit kérdeztem.Szét van borítva a mini PC, és ha megrendelem az alkatrészt akkor szerintem idén már nem lenne összerakva, ezért gondoltam valami házi kis barkács megoldásra.
Ezügyben kerestem itt hűtőbordát pár napja, megcsinálnám én teljesen passzívra is csak a borda is jövőre érne hozzám ha most megrendelném.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz tordaitibi #81490 üzenetére
-
veterán
De igen jo a Dallas szenzor, a termisztoros is.
Csak egyik sincs itthon. Van egy marek tranyom, LM358 is akad. Cssk termisztor helyett egy tranyot tennek hoerzekelonek a bordara.De.asszem megvan hogyan induljak el, talaltam egy otletindito rajzot. Ez igaz homero de az alapja jo lesz nekem..
-
darvinya
titán
Anno sima hőkapcsolót vettem kínából Android Box pici bordájához.
8mm×3mm-es, azt hiszem pont 60C°-os.
De otthon megnézem délután.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
sirály12
őstag
Egy alkatrészes elég kicsi? DS1821
[link] A gépben van 5V, arról mehet, és a DS1821-en kívül a többi alkatrész akár le is hagyható. Attól függ mit akarsz vele kapcsolni, a kimenete nem bír sokat.Én szárnyalnék, de nem hagyják.
-
And
veterán
-
veterán
Valami otlet kene.
A feledat annyi hogy egy hutoborda ha 60C fok fole melegszik, adjon egy barmilyen NO vagy NC kontaktot vagy barmilyen hatarozott feszultsegvaltozast.
A baj hogy egy mezei klixon hokapcsolo is hatalmas nagy, nem fer el.
Ez egy 10x10 centis mini pc es minden hely millimeterre ki van benne hasznalva a hutoborda korul.
Egy TO92 tokot meg bele tudok furni a bordaba de nagyobb nem fer el. Nincs egy rajza valakinek amibe felvezeto a hoerzekelo? -
törölt tag
válasz DonThomasino #81488 üzenetére
Ennyiért ajándék.
-
darvinya
titán
MTL kábel nem jó? [link]
pjen
Valószínű megint a fenti céget fogom megkérni, hogy vegyenek 2.5-est.
Egyszerűen semmi kedvem összevissza menni megint, hogy meglegyen.
Ráadásul így is kell csatorna, cső, hogy a 30L-es víz melegítő meglegyen táplálva.
Mert a mostanira nem merem rákötni, mert max. 2kW-os bojlert szedet-vedet kábelből tákolták össze, aminél csak egy részét tudtam kicserélni, a többit begipszelték.
4kW-os melegítő pedig előbb okoz vezeték tűzet ezen, mint vízet melegítse.[ Szerkesztve ]
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
Pötyi
őstag
válasz Dr. Szilikát #81484 üzenetére
Ez sajnos nem jó, mert egyszínű kellene, a kétszínű fekete-piros nem jó.
(Mellesleg ugyanezen okból megbaszhatná a kedves édesanyját az is, aki a tme weblapján megalkotta a keresőmotort. Választható színek: fekete és fekete-fehér és fekete-piros, ez három különböző tétel a kereső listájában, de csak a fekete szín beikszelésekor simán felhozza a fekete-fehér és a fekete-pirost is, hiszen benne van az a karakterlánc, hogy fekete...) Hogy miért nem volt képes kizáró módon lekódolni azt, ha nincs beikszelve?!?
QNX is cool!
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz csabyka666 #81475 üzenetére
Párhuzamosan kapcsolódnak a kimenetre, de interneten előforduló laikus tévedés, amikor azt hiszik, hogy pl. 8 ohm mély és 8 ohm magas párhuzamos eredője jelentkezik és akkor az 4 ohm lenne.
Ez nem így van, a mélysugárzó is csak a saját sávjában terhel 8 ohmmal, a magas is a saját sávjában 8 ohmmal, erről gondoskodik a hangváltó. Meg a középsugárzóról is, ha kell.
De igazság szerint a világ legegyszerűbb hangváltója (amikor a mély direktben kapcsolódik, a magas csupán 1 db kondenzátoron keresztül) is működik és nem lesz túlterhelve a magas tartomány, mert a mélyhangszóró abban a sávban már eleve nagy impedanciát mutat. A magas meg nyilván nem terhel a mélysávban, a kondi leválasztja.
Mindamellett egy ilyen hangdoboz a hangváltójával együtt igencsak girbe-görbe eredő impedanciagörbét mutathat, ha valaki megnézi, ez így működik általában.
#81479 Pötyi
Ha nem jó az IDE-kábel, létezik ilyen is, többféle keresztmetszetben:
https://www.google.com/images?q=színes+szalagkábel
Ilyen is kapható többféle:
-
törölt tag
válasz DonThomasino #81482 üzenetére
Mind a kettő alkalmas a feladatra, amelyiket könnyebb beszerezni vagy olcsóbb, azt vedd.
-
-
Pötyi
őstag
Keresek vékony, kéteres kábelt. Kellene fekete, szürke és fehér is. Kerestem a Lomexnél, kerestem a Madzag Bt-nél is a Bíró Lajos utcában, sehol sem kapható. Azt mondták, hogy a régi vinyó negyveneres kábeléből tépjek le kettőt, szóval elhajtottak, mint bába a magzatvizet. Mondjuk 2x0,5-től 2x1 mm-ig lenne jó a méret. Az se lenne rossz, ha UV álló lenne és lehetőleg ne száradjon ki és porladjon el a burkolat egy év alatt. Ha valakinek van valami tuti tippje, ne kíméljen privátban.
QNX is cool!
-
csabyka666
veterán
válasz Dr. Szilikát #81470 üzenetére
Áh, fene, akkor ezt egy multiméterrel nem lehet minden kétséget kizáróan megmondani. Tippelgetnem sem érdemes, mert nem akarom elküldeni a végfokot.
Az 5 Ohm a hangváltón talán árulkodó lehet, illetve a kapcsolás, miszerint a woofer - és a tweeter + van összekötve (soros így, ha jól sejtem), és valahogy 5 Ohm eredőt kellene kihozni. De ez csak az én logikám.[ Szerkesztve ]
Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
Blackmate
őstag
válasz darvinya #81472 üzenetére
A Daniella nem "világító test árusító hely". Kaphatsz ott mindent IS, ami villanyszereléssel kapcsolatos, van a 11. kerben üzletük és vehetsz méterre 3x2,5 MT kábelt:
https://daniella.hu/villamossagi-szakuzlet-budapest-ujbuda
https://daniella.hu/h05vv-f-3x-25-feher-(0)-300500v-hajlekony-tomlovezetek-(mt)-id-vez1800051
[ Szerkesztve ]
-
darvinya
titán
Mentavil és Daniella világító test árusító hely, ott csak előre szabott kábelek vannak, vagy tekercsben árulja.
Mixvil-t hagyjuk, mert csak alvállalkozó, s rendeléseket teljesít inkább, és ezért Budaörsi úton szibrozni nem kellemes.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz csabyka666 #81469 üzenetére
Nem feltétlenül pont annyi, ami rá van írva, de itt vannak ilyen görbék, így jobban érthető:
https://www.google.com/images?q=speaker+impedance+curve+explained
[ Szerkesztve ]
-
csabyka666
veterán
válasz Dr. Szilikát #81466 üzenetére
De ha mindenképp kisebb az ohmos ellenállás, akkor a 4 Ohm feltüntetett értékre miért mértem 4.4 Ohm-ot?
Én csak annyit látok ebből, hogy 4 Ohm szerepel rajta, akkor 4 Ohm-os végfokhoz illeszthető..Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
pjen
félisten
válasz darvinya #81465 üzenetére
A profi az inkább nagyker és kivitelező. Rengeteg villszer bolt van. Határúton az Elektró Feri, a Bosnyák u ban a Rix kft, a Pázsitos, Haluxvill a Vajda péter u ban. Budai oldalt nemismerem annyira.Szerintem a Mentavill csepeli és a kőbányai boltjában is vágnak. Ha utazni akarsz a Pesti úti Tesco mellett van a Villszer ott is vágnak, ott szoktam vásárolni.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz csabyka666 #81464 üzenetére
Lehet nagyobb teljesítményű a hangszóró, az nem árt.
Ilyen mérések néha meghazudtolják látszólag az elméletet, de fizikailag (mivel induktivitásról van szó, kapacitív összetevő elhanyagolható, az üzemi frekvencián), az ohmos ellenállás mindenképpen kisebb, mint az impedancia (váltakozóáramú ellenállás).
Csak ott például papíron 4 ohm az impedancia, ami a valóságban több.
[ Szerkesztve ]
-
csabyka666
veterán
válasz Dr. Szilikát #81462 üzenetére
Megmértem egy Pioneer autóhangszórót, 4 Ohm szerepel rajta, 4.4 - 4.5 Ohm-nak mutatja a műszer. A "bizonytalan" hangszórót 5.9 - 6.0 - 6.1 Ohm-nak, nem tudom, ezt el lehet-e fogadni 6-nak így.
Bolondbiztosra szeretném megcsinálni, mert ha elviszem házibuliba, ott lehet nem csak én tekergetem a hangerőt...
Ha elfogadhatjuk 6 Ohm-nak, akkor - ha jól értem - bármekkora teljesítményű 6 Ohm-os hangszóró mehet bele, legfeljebb nem fogja kihajtani, igaz?
Ha csak kicsit torzít, engem már zavarna, a jelenlegi sem torzít, de nem szól jól, és már ez sem tetszik a fülemnek.Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz csabyka666 #81456 üzenetére
Műszerrel egyenáramú ellenállást mérsz, ami az impedanciánál kisebb. Az így 6 ohmnak mért mély lehet 8 ohm valójában. Bár az sem kizárt, hogy még 6 ohmosnak számít, nem minden esetben szignifikáns a különbség.
Pontosan nem emlékszem, hány kHz-en mért impedanciát írnak a hangszórókra (azt is kerekítve lehet értelmezni), de nem a DC ellenállást írják rá.
DC 4 ohm magas, talán utalhat arra, hogy az is 6 ohm impedanciájú valójában és így illenek össze. Meg kellene mérni a lomtárban pár hangszórót a következtetések levonásához, de ha mértem is valamikor, már nem emlékszem pontosan.
Alacsonyabb impedanciájú (pl 4 Ohm-os autóhangszóró) elküldheti a végfokot, igaz?
Igaz, de az is igaz, hogy a melegedés a kulcsa mindennek. Ha te elkezded így járatni és közben szakszerűen figyeled a végfok, illetve tápegység melegedését és úgy tapasztalod, hogy az általad igényel hangerőt röhögve kiszolgálja, akkor nem aggódsz, csak használod és kész. Mármint módjával, nem csutkára hajtva.
Másik dolog, hogy a tranzisztoros végfokok linearitása nagyobb áramon kicsit romlik, tehát elvben nőhet a torzítás. nagyobb áramú (kisebb impedanciás) terhelésnél. De ha nem veszed észre, illetve nem zavar, fülre nem tűnik fel, attól is még lehet használni.
-
mezis
félisten
válasz csabyka666 #81460 üzenetére
A hangszóró bekötések polaritására is figyelj. A membránoknak egy irányba kell mozdulniuk.
Nagyobb hangszóróknál ez látható is egy pillanatra érintett zseblámpa elemmel.mezis
-
csabyka666
veterán
Oké, nem vagyok benne annyira a témában, de kiindulási pontnak talán jó lehet ez a mérés, mivel a hangfalban lévő hangszórókon semmi sincs feltüntetve.
Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
mezis
félisten
A hangszóróknak az egyenárammal mérhető ellenállását szokás megadni.
Impedancia: frekvencia függő.mezis
-
csabyka666
veterán
Köszi a választ! A woofer - és a tweeter + között van rövidzár (ez a két vezeték fekete színű), valami kis hangváltó szerűség is lehet benne, egy külön panelről jönnek a hangszórók vezetékei, ezen van egy alkatrész, amit nem ismerek fel, az szerepel rajta, 5 W 5 Ohm J, a J betűt sem tudom mire vélni.
-
pjen
félisten
Így van. A nagyobb impedanciás halkabb lesz. A hangszórók bekötését nézd át, mert nagyon nem mindegy, hogy sorosan, vagy párhuzamosan vannak kötve.
-
csabyka666
veterán
Üdv mindenki!
Van egy kis Dj Tech Cube Mini BT bluetooth hangfalam, amit fel szeretnék pimpelni. Nem a hangerő a lényeg, az erősítője úgyis adott, viszont a benne lévő 2 hangszórót (4" mély + 1" magas) gondoltam lecserélni egy jobb minőségűre úgy, hogy ne kellejen átalakítanom hozzá semmit.
Teljesítményük nem ismert, annyit tudok róluk, hogy a mélynek 6 Ohm körül, a magasnak 4 Ohm körül lehet az impedanciája, legalábbis a műszer ezen értékek körül mozgott.
A kérdésem, hogy ilyenkor is igaz, hogy magasabb impedanciájút ha találok bele, az biztonsággal használható, csak nem tudja majd kihajtani? Alacsonyabb impedanciájú (pl 4 Ohm-os autóhangszóró) elküldheti a végfokot, igaz?
Köszönöm a segítséget előre is!Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
darvinya
titán
Sziasztok
Kellemes ünnepet kívánok.
Van 1db SAL SAI 600USB feszültségátalakító 300/600W 12V-os.
Kérdésem, hogy elvileg 1000W-os gőztisztító elbírna a fenti inverter, vagy egyből kivolvad a biztosítékja, vagy károsodik?
Mekkora generátorról lenne ideális üzemeltetés, 1.4 benzin, vagy 2.0 benzin?Hol tudnék Bp-en venni 2.5 MTK kábelt 20m-t, azaz vágnak?
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz [CS]Blade2 #81450 üzenetére
Noha ezek csak közvetve stabilizált tápegységek, de ennyire nem kellene felugrania, terhelés nélkül.
Azaz nincs optocsatolós figyelés, gyakorlatilag "nem látja" pontosan a kimenőfeszültséget a primer vezérlés. Annyi van, hogy egy táptekercs van primer oldalon, amit a nyíllal jelzett dióda egyenirányít és a kis kondira dolgozik. Ez adja az IC tápfeszültségét, ugyanakkor figyeli annak nagyságát is, azt igyekszik stabilizálni, így van hatással közvetve a szekunder stabilitására is.
Ez így nem ad tökéletes stabilitást, de a célnak megfelel. Ha viszont a kis kondi (C3) kiszárad, okozhat problémákat, túlfeszültséget is. Míg el nem pukkan az egész.
[ Szerkesztve ]
-
mezis
félisten
válasz [CS]Blade2 #81450 üzenetére
- Az nem zárlat, hanem a trafó szekunder tekercse, ellenállása kicsi, csipogás természetes.
- Teszteld a D4-es diódát és a C6-os elkót.
- Ha nem tudod mérni a C6-ot, akkor csere hasonló paraméterűre, (LowESR típusú !).
mezis
-
-
mezis
félisten
válasz [CS]Blade2 #81446 üzenetére
- A repedésekre néha kevés csak az ón. Jobb áthidalni egy fémszállal is.
- Gyantás forrasztás bárhol előfordulhat: újra forrasztás. (Pl.: trafó forrpontjai.)
- Még két gyanús helyet látok a NYÁK-on: Az egyik talán csak festék. A másiknál meg mintha a forrasztás "betakarna" két külön fóliát, bár ilyen forrpont van máshol is.[ Szerkesztve ]
mezis
-
rednifegnar
senior tag
hi, kekü meg minden
szoval egybol egy karacsonyi ajeszes kerdes. gyerek kapott egy minecraftos ebreszto-ora+lampa kombot. ilyen kinai tejfolos doboz kvality iszonyat tularazva, nyilva nem en vettem.szoval az egesz usb-rol megy, de csak annyiban, hogy onnan szedi a tapot. viszont semmibackup nincs benne, kihuzasnal azonnal elfelejt mindent.
gondoltam teszek bele egy nagy kondit, ha par percig birja mar jo. hely van benne.
ami a nehezseg, hogy van benne ez a lampa funkcio, egy ledes cucc. a kondit ez gyorsan leszivna ha nem kapcsolja ki kihuzas elott.
masik opcio, hogy teszek bele par cerka elemet. mikent lehet azt megoldani hogy amig fel van dugva addig ha lehet ne meritse az elemeket. nyilvan egy dioda kell ele, hogy ne kapcsoljam szembe.
a kondi annyibol szimpibb hogy kell szetszedni ha lemerul mint az elem eseten.
mikent lenne erdemes bekotni, ha nem akarom hogy az usb aljzatot nagyon lekuldje egy nagy aramfelvetel. az elem meg azert lenne jo mert elmegy szoloban is egy jo darabig.
barmi otleteles/tanacs jol jonne, amivel nem kell tul sokat melozniA camera does not make art, the artist makes art.
-
[CS]Blade2
addikt
Van egy 31V-os kis táp. Mozgatásra kialudtak a rákötött LED-ek. Észrevettem, hogy, ha nyomom két újjal a burkolatát, akkor működik rendesen. Érintkezés hibára gyanakodtam, szétszedtem, és találtam is a NYÁK-on 3db kis repedést/szakadást. Megforrasztottam, de valami nagyon nem lett jó, mert most azt csinálja, hogy 1 másodpercre felvillannak a LED-ek, 1 másodpercre kialszanak, majd megint és megint egyfolytában.
Bekarikáztam a 3 forrasztást, egy gyakorlatilag a képen látható TRN-0537-nek az a két lába, ami felül is látszik bal oldalt. A jobb oldalán 4 láb van, ami alul a D2 felirattól balra és jobbra 2-2.
Valami ötlet, hogy mi történt ezzel? A forrasztó hőjével kinyírhattam
-
Sokimm
senior tag
válasz Dr. Szilikát #81444 üzenetére
Megnyugtató, mert hosszútávon nem lenne betáp nélkül a töltés, csak pillanatnyi kimaradás esetén aggódtam, hogy kárt okozna.
A BMS töltő különbözőséget értem, csak lehet bénán fogalmaztam.
Köszönöm a válaszod, akkor be merem építeni a töltőt a kívánt helyre. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz Sokimm #81443 üzenetére
Vizsgáltam én is a dolgot, ha nem is a károsodás miatt, ami sejthető volt, hogy nincs, hanem az akku visszamerítése miatt, ha például elmenne a betáp.
Az akkut visszaterheli először is a 10 k trimmer, illetve osztó, ami nem túl sok áram, de lehet kellemetlen, hosszabb távon.
Ugyanakkor az IC 3-5 lába között van egy belső dióda, ami az integrált MOSFET-et védi a fordított feszültség ellen. Tehát az a dióda a kimeneti feszültséget visszaviszi a bemenetre, 0,6 V eséssel, így az akku megtáplálja gyakorlatilag az egész áramkört, világít a LED is, ha úgy van beállítva, ezáltal néhányszor 10 mA áramot visszaszív az akkuból.
Egyébként itt a CC/CV áramkör maga a töltő (szabályzó), a BMS nem töltő. Csak egy közbeiktatott védelem, ami egyebek mellett a töltő hibája ellen is védene (túltöltés ellen is).
-
Sokimm
senior tag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy egy CC CV step down inputja ha megszűnik (a betáp elmegy), akkor az output-ra tett mondjuk BMS töltő után lévő akksi pack-ból elkezd "vissza" áramlani a delej, de károsodhat a step down, vagy sem?
[link] Konkrétan ilyen stepdownról van szó. -
sgery
őstag
-
őstag
válasz DonThomasino #81403 üzenetére
Köszönöm szépen, utána nézek.
ekkold
Nagyon profi lett, viszont sajna az én tudásom kevés hozzá hogy ilyet épitsek
-
DonThomasino
veterán
Boldog Karácsonyt Minden Kedves Fórumtársnak!
[ Szerkesztve ]
" I'm going to make him an offer he can't refuse."
-
sgery
őstag
Sziasztok!
Karácsonyfa tápegység kérdésem lenne. Adott egy twinkly izzósor, amihez van egy 24V 24W 1000mA DC tápegység. Utóbbi 2 héten üzemelt folyamatosan kültéren (kültéri az izzósor), most bevittem a karácsonyfára, feltettem, üzemelt kb 15 percig és káputt.
A tápegységből 23V-ot mérek, ez lehet a gond? Okozhat 1V hiánya nem működést?
Okosizzóról van szó, elektonika van előtte, az talán érzékenyebb lehet rá?FurTv-s Lapeno figurát keresek, aki tudja hol lehet venni szóljon!!!:)
-
törölt tag
válasz tordaitibi #81423 üzenetére
Nekem a gyermek/ifjúkoromat szőtte át ez a dallam, amíg a szüleimmel éltem, a csengő ezt a dallamot játszotta. Valami szovjet szörnyeteg volt nagy hangszóróval, emberfeletti hangerővel. Elég nagy forgalom volt akkoribam náluk mindig, szóval volt alkalom hallgatni bőven. Amúgy van abban valami, hogy ha elég sokszor hallasz/látsz valamit immunis leszel rá.
-
Barret001
addikt
válasz tordaitibi #81423 üzenetére
Azt a 100 000-et itt bárki szívesen átvállalja helyetted
-
veterán
válasz #85619712 #81422 üzenetére
Fürelizzel szösszenet,
9 évig piacoztam meg rendezvények és búcsúk.
Már ez nyomós ok a Für Elise megunására de egyszer vettem 2 karton zenélő-villogó elemes rendőrautót a kiskínai nagykerbe. Gondolom valaki álmos volt vagy fel kellett használni a kész dallamcsipeket mert képzeljetek el egy ide-oda mászkáló, kéken-pirosan villogó rendőrautót ami nem nénózik hanem a Fürelizt játssza....És vitték, megvették....!!
A vidéki búcsúk sajnálatos mellékhatása még az ún. tűzijáték autoimmun-szindróma, mivel évente 40-45 tűzijátékot láttam, immunissá váltam.
A legkisebb eldugott faluba is az volt a búcsú esti fénypontja.
Úgyfogy ha nekem valaki felajánlana 100ezret hogy menjek ki Aug.20-án a dunapartra akkor visszautasítnám. Pedig nem vagyok gazdag ember.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz dethroner #81419 üzenetére
Sajnos más megoldás nincs, ki kell szedni a gombokat is a helyéről és szerintem az smd ellenállásokat is kell cserélgetni, hogy adott gombhoz megfelelő ellenállásértéket kapja meg a pioneer fejegység. Vagy marad a gyári átalakító amit a kormány alatti csatlakozóba kell bedugni.
-
Pötyi
őstag
válasz #85619712 #81334 üzenetére
Mivel a közelgő kari miatt már a fű se nőtt a melóhelyemen, ezért hirtelen felindulásból vettem egy Fűrelízt és ujjgyakorlatképp megforrasztottam délután:
Betűzhető-kivehető tüskeláb foglalatot használtam arra az esetre, ha esetleg netántalán véletlenül találok ilyen IC-t más dallammal:
Az dallamgenerátor tényleg csak 150,- játékpénz vóóót - az össz munka meg kábé öt perc.
Szépen zenél. A gyereknek jó lesz játszani.
QNX is cool!
-
dethroner
veterán
-
őstag
-
PREM1Z
tag
Sziasztok!
A minap csereltem 3 pupos kondit egy LG W2442PA monitorban, sajnos ugyanazt a hibat kapom, ha be is kapcsol lekapcsol 2 mp utan, vagy be se kapcsol. Csak egy DT9205A+ multimeterem van, 200mF a max, de ezek 16V 1000mF illetve 35V 470mF kondik. Tudna esetleg segiteni valaki, hogy tudnam kiszurni mi okozhatja meg a problemat, illetve mit hogyan merjek Ha esetleg van itt szegedi aki ert hozza es meg is tudja csinalni az lenne a legjobb. Koszi elore is a segitseget!
-
válasz pocokxx #81413 üzenetére
Jasic (ARC 160) vagy iWeld (PocketPower 170) vagy Syrius (Sticky 160) gépeket. Gond nélkül megy ezekkel a 3.2es is, ha vastagabb az anyag. Utóbbinak nagyon aktív a magyar forgalmazója Facebookon, ha ez számít valamit
[ Szerkesztve ]
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
pocokxx
Közösségépítő
Üdv mindenkinek! Otthoni használatra, egyszerű hegesztésekhez keresek hegesztőt, amit legalább 2.5 -es pálcát kezel. Merre induljak? Mit érdemes venni mondjuk 40 körül?
"Egyformának lenni mindenkihez. Emberfeletti nagy szív kell ehhez." - Reményik Sándor
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz Teasüti #81411 üzenetére
Sőt, az sem kizárt, hogy egyes alaplapokat nem is jó úgy használni, hogy nincs alaplemezre szerelve, ami által csökkenhet egyes rézfóliaszakaszok áramterhelése, hogy a fém alaplemez is átvezet / elvezet / kiegyenlít belőle valamennyit és azt mondjuk a gyári tervezésnél is bekalkulálták.
Tudom, hogy bevett gyakorlat a "csupasz" alaplap tesztelése és működnie is kell, de tartós használatra nem feltétlenül ideális.
#81408 ekkold
Ha gyorsabb, egyszerűbb megoldást szeretne valaki, ilyen hőelemes pákákra van egyszerűbb lehetőség is. Magam egy hőlégfúvóhoz építettem hasonló áramkört, módosításokkal, de ilyen alapelven.
Hőlégfúvónál 230 V-os betétet kapcsol a triac, illetve beiktattam elé egy MOC3063 nullátmeneti triac kapcsolót is. A ventilátor 24 V-os, ahhoz lehet még alkalmazni egy csökkentő szabályzót is. De közvetlen 24 V-ról is már használható.
A hőmérsékletet az első műveleti erősítő kimenete indikálja, miközben százszorosára erősíti a hőelem feszültségét, oda kötöttem egy kis digitális DC-kijelzőt. Az erősítést pedig úgy korrigáltam, hogy pl. 300 °C-ra mutasson 3.00 V-ot, így a célnak megfelel.
Zener referenciát külön nem alkalmaztam, a stabilizált (7812) tápot osztottam csak le. Nyilván egyéb kényelmi automatizmusokat nem tud az egyszerű áramkör, de működik.
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz Dr. Szilikát #81409 üzenetére
Akkor ez egy pozitív válasz, szóval kivitelezhető a dolog a GPIO-val, ahol GND-t csak a burkolatra kötném (de ebben az esetben akár be se kell kötni feltétlen) és az érzékelő fólia menne a felhúzó ellenállásra (csak feltételezem még, hogy így működik).
Az alaplapi csavarok jogos felvetésnek tűnik, bár én azt hittem a furatok körüli vastag ónozás csavarfej alatti zömítése csak mechanikai funkciót szolgál és amúgy nincs áramköri szerepe.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz Dr. Szilikát #81409 üzenetére
Illetve elírtam balanced (érpáras).
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz Teasüti #81407 üzenetére
GND-re van kötve. Az alaplap csavarjai odakötik. Tápegységen belül szintén. Csak a példa kedvért megnézel egy merevlemezt, az is test <--> panel GND közös.
Szerencsére egy számítógépnél nem számít a földhurok, lehet "összevissza" testelni mindent, mivel digitális jelek játszanak, vagy 0 vagy 1.
Egy analóg erősítőben ilyet nem nagyon lehet, ott már észnél kell lenni a földelési rendszerrel, különben földhurok, búgások, zúgások, gerjedések. Ennek oka, hogy a GND-hálózaton folyó áramok által létrehozott feszültségesések közvetlenül beleszólnak a jelátvitelbe (aszimmetrikus jelátvitel, földpotenciálhoz viszonyít).
Más a földfüggetlen (unbalenced / érpáras) jelátvitel, ami tisztán a két szál vezeték közötti feszültséget erősíti csak (differenciál).
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
Nem értem. Szerinted akkor ez nem probléma, ha a ház burkolatát GND-re húzom az alaplapon?
Úgy értelmezem a többiek fent ezt nem tartják jó ötletnek. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz Teasüti #81399 üzenetére
Ezért nem is értettem, hogy mi a probléma, ugyanis ilyen szempontból közömbös a ház földelése a hálózathoz.
A fémváz mindenképpen megegyező az elektronika GND közös viszonyítási pontjával, hiszen az alaplap is arra van testelve, illetve a tápegység GND pontja is. A merevlemez, az USB, egyéb meghajtók, minden.
Hogy még a hálózati védővezetőhöz is földelve van, vagy olyan készülékről lenne szó (erősítő, bármi), ami attól teljesen szigetelt, a kiegészítő áramköröd tervezése szempontjából irreleváns. Laptop is létezik egyébként földeletlen (kettős szigetelésű) tápegységgel / dugasztáppal, de az is mindegy lenne.
#81382 Samus
Ahogy fejtegeti is a szöveg végén, áramkorlátozó ellenállások vannak, már a maga kínai spórolós módján. Végeredmény szempontjából mindegy, hogy valaki az eredeti panel Graetz-hídját hagyja bent az áramkörben, vagy a panelt teljesen kihagyja és külön hídra épít.
[ Szerkesztve ]
-
togvau
senior tag
válasz razorbenke92 #81398 üzenetére
Na ez az, a szolgáltatót mindenképp el akarom kerülni, mert ugye csak a haverok által árult sokmillás invertereket engedik, hosszú, rémálomszerű engedélyeztetéssel, amit bármikor megtagadhatnak, mert csak.
Akkor tehát valami váltókapcsolós dologgal lehet megcsinálni, ami aszerint vált az akksik, és a hálózat közt, hogy van e még cucc a akksikban, így max bojlert lehetne összehozni, mert annál nem gond egy kis kiesés.
hitler, sztálin, micro usb
-
törölt tag
válasz dethroner #81395 üzenetére
Egy ilyen megoldást találtam, itt is a kormány alatti csatinál támadtak a cél érdekében. Sajna csak oroszul van, ráadásul fotó, még a fordító sem játszik, valakivel le kéne fordíttatni. Nem kell semmiféle elektronika, a gyári kormánygombokat kell átalakítani, hogy a megfelelő ellenállásértékeket adja a pioneer felé, kb ez a lényeg.
-
DonThomasino
veterán
válasz lajosx #81402 üzenetére
Nézd meg a weller TCP ket, 24V AC ról működnek,
így könnyen tudsz hozzá tápot készíteni.
Mágneskapcsolós elven működik a hegyekkel befolyásoltható a hőmérséklet.
Régi, kiforrot, 100 éves technika, de jóval olcsób mint egy szabályozható állomás.
Ami még komoly névnek számít a weller mellett JBC és ERSA." I'm going to make him an offer he can't refuse."
-
őstag
Sziasztok! Szeretném a segitségeteket kérni forassztó gép terén. Annyit sikerült megtudnom, a weller mint márka ami jónak számít. Viszont rengeteg tipus van, tudnátok ajánlani , melyiket vegyem? Hobbi szinten foglalkozom javítással, mikrokapcsolok, poti csere és hasonló dolgok. Azt sem tudom állítható forrasztó állomást vegyek ? Vagy csak egy sima pákát? Jelenleg egy 2eft-os páka van azzal is elvagyok, de gondoltam veszel egy normálisat. Nyilván nem a legdrágább kellene, de annyira nem ár szerint vásárolnék. Egy olyat szeretnék, amit sokan használtok, és garantáltan jó vétel, és sok mindenre meg felelő lehet. Nagyon szépen köszönöm
-
veterán
válasz togvau #81397 üzenetére
razorbenke92 nagyon jól leírta, a grid-tie vagy on-grid inverterek engedélykötelesek és házilag a legszigorúbban tilos beépíteni. Vannak teljesen szabálytalan de a kereskedelemben beszerezhető mini invetrere ,konnektorba dugható kivitelben. Ezekről semminemű biztonsági tanúsítvány nincsen, azt se tudni hogy a legfontosabb paraméter, a hálózat hiánya esetén kötelező leállás garantáltan bekövetkezik-e. Mivel ha ez nem garantált 100%-ban akkor mint le lett írva akár halálos áramütés is bekövetkezhet, akár 500W is képes téged vagy az Elmű szerelőjét likvidálni.
Valamint az is igaz ha régi fajta Ferraris örvényáramú forgótárcsás fogyasztásmérőd van akkor ha épp nem fogyasztod el a termelt energiát akkor azt kifelé is fizetősnek méri az óra.
Mivel ezeken a feszöltségtekercs fordított bekötésévek lehet csak irányt váltani.
Ha meg modermebb az óra és nem ad-vesz akkor bejegyzi a visszatáplálást hibára, ettől a Jó Isten mentsen meg egy leolvasásásnál. Alsó hangon milliós a büntetés és kötelező polgári peres feljelentést von maga után, emberi élet veszélyeztetése miatt.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Vicces képek
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- Milyen légkondit a lakásba?
- iPhone 12 mini - kicsi a bors, de bitang erős
- Facebook és Messenger
- Ellenőrizhető a tápkonnektor bekötése az egyes GeForce RTX 50-es VGA-kon
- Gaming notebook topik
- Assetto Corsa EVO
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Autós kamerák
- További aktív témák...
- Intel i5-12500t 6c/12t - 2.0 Ghz / MaxBoost: 4.4 Ghz
- UFF! HP EliteBook 850 G8 Fémházas "Kis Gamer" Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 32/1TB Iris Xe FHD HUN
- Szépséges! HP EliteBook 850 G7 Fémházas Szuper Strapabíró Laptop 15,6" -65% i7-10610U 32/1TB FHD HUN
- I7-4770K processzor 4mag 8 szál 3,5 ghz
- Gigabyte GA-Z87X-D3H 1150 es alaplap