Hirdetés
- Prezentálta az Ultra jelző nélküli új mobil Core generációt az Intel
- Közösen vinné a játékokba a gépi tanulást a Sony és az AMD
- ASUS blog: mesh hálózattal a karácsony is könnyebb
- Az Intel felvázolta mi kell az Arrow Lake-S optimális működéséhez
- Elülső tápos GameMax miditorony született a szellősség jegyében
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Projektor topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- 3D nyomtatás
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
- Videós, mozgóképes topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Közösen vinné a játékokba a gépi tanulást a Sony és az AMD
- Hogy is néznek ki a gépeink?
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
::Trunks::
senior tag
válasz tordaitibi #78899 üzenetére
Nem túl nagy, azért értetlenkedek ebben a topikban De megpróbálok rámérni ,multiméterem van.
::Trunks:: felhasználónak 26 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! /Régi rendszer szerint, plusz a mostani/
-
tordaitibi
veterán
válasz ::Trunks:: #78897 üzenetére
Nem tudom mennyi elektronikai ismereted van.
Mérjél a reléaljzat lábain:
A 30 ponton állandó +12 voltnak kell lennie.
A P pont elvileg a ventillátorra megy, itt mérjél úgy hogy közbe kézzel megpögeted a ventit. Ha jól okoskodok akkor ilyenkor néhány voltot kell mérned, ha állandómágneses a ventillátor motorja.
Ha ez így van ahogyan leírtam, akkor ha összeérinted a 30 és a P kivezetést akkor elindul a venti.
Ez utóbbit saját felelősségre, ajánlott egy fényszóróizzót sorba, a rosseb tudja mit variáltak a tervezők, van-e még valami extra marhaság a körbe.Ha valamennyire tartották a nemzetközö ökölszabályt, akkor a
85-86 pont az a vezérlés, itt bekapcsolt klímánál vagy 12 voltot, vagy ha pwm-es akkor mezei multiméterrel 5-7V között mérsz.Ha az eddigi mérések, próbák oké, kijön a vezérlés és a nagyáramú kör is rendben van akkor valóban elhalálozott a félvezetős relé.
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz Dr. Szilikát #78893 üzenetére
Nem megy a klíma, ez szerintem az 1-es fokozat reléje, és már csak ebben látok összefüggést. Ugye klíma mikor megy, megy a ventillátor is. 2-es fokozat működik mikor melegszik a motor, annak külön reléje van. Hűtőközeg van, meg hibátlanul működött, aztán egyik napról a másikra nem.
::Trunks:: felhasználónak 26 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! /Régi rendszer szerint, plusz a mostani/
-
törölt tag
válasz darvinya #78895 üzenetére
Sajnos már kiszálltam, nem segíthetek, de még mindig azt mondom jól nézz szét azon a linken, megtalálod a megoldást. Amúgy meg ez a videó jutott most eszembe az egészről.
-
darvinya
titán
válasz #85619712 #78894 üzenetére
Ónozott rézharisnya.
Ha 5x ennyibe kerülne méter, akkor hihető is.
Talákoztam már ilyennel, ami nem volt más cinkezett rézszínű acél, aztán egy valag folyasztószer kellett rá, különbe dobálta le az ónt.Amúgy csak a meleg ér OFC réz, árnyékolás anyagról szó sincs.
[ Szerkesztve ]
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz ::Trunks:: #78890 üzenetére
Mi a hibajelenség, állandóan megy a ventilátor? Mert akkor lehet, hogy csak zárlatos a tranzisztor.
Rá kell mérni, milyen típus pontosan a háromlábú alkatrész?
#78888 leweegee2
Frekvenciatördelés nyilván nehezen értelmezhető, de a földhurok sajnos élő probléma, volt már olyan is, aki emiatt volt kénytelen galvanikus leválasztót beiktatni az audio jelútba, hogy közben tudjon tölteni is. Lehet rendelni ilyen egyszerű leválasztókat is, ami kis permalloy magos jeltrafókkal működik.
[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
válasz ::Trunks:: #78890 üzenetére
Előbbiek storno.
Félvezetős, és így meg nem mondom hogy mezei egyszerű kapcsoló csak, vagy pwm-mel működik és szabályozza is a ventillátort.
Kéne látnom a kezembe.
Viszont nem tűnik bonyolultnak, lehetséges hogy csak a kimeneti teljesítmény tranyó, fet adta meg magát benne, ez esetben 100Ft nagyságrendű, max. egy ezres a javítása.
Ha sikerül kigubizni mi is van benne.
Valamint ha pwm, akkor is lehetséges a teljes újááépítése ha csak ennyi amit látni az alkatrészek és nincs a panel hátilján valami smd soklábú.Viszont mivel félvezetős, ha semmiképp nem sikerül újat szerezni vagy javítani, akkor a használt is jó lehet helyette amennyiben működőképes.
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz tordaitibi #78887 üzenetére
-
törölt tag
válasz ::Trunks:: #78885 üzenetére
Ez valami speckó relé ami 70A-t kapcsol, és két lába vastagabb mint a többi. Próbáld meg ezekkel az alkatrészkódokkal keresni ami a képen van, meg elvileg a régi fiat bravo/bravaban is ilyen van, hátha azt könnyebb találni. Elvileg bármi jó ami 12 voltra húz, és bír legalább 70 Ampert, na meg passzol a lábkiosztás.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz darvinya #78880 üzenetére
Ferkvenciatördelés? Hogy mi? Ez szimmetrikus mikrofonkábel, ahol két meleg ér van, plusz a föld ami egyben az árnyékolóharisnya is, de bátran felhasználható stereo vonali jelátvitelre is mivel az asszimetrikus. Méterenként 60pF/100Pf a parazita kapacitása, ha a vonalkimenet impedanciáját vesszük alapul (legyen 1Kohm de inkább 600 Ohm ) akkor is 1,6 MHz körül kezdi levágni a magas hangokat ekkora hosszon. A vonalkimenet elméletileg 20Khz de tudjuk, hogy a valóságban az inkább 16Khz tehát a százszorosát képes atvini ez a kábel. Ha mind a két vége megfelelően van földelve, semmilyen zajt nem fog felszedni, ha kimegy a "brumm" a jack aljzatra az a telefon sara. Ha nem hiszed járj utána!
-
tordaitibi
veterán
Pattintsd szét légyszíves, a két fehér fülét kell kicsit megfeszíteni és fotózd le a belsejét.
Ha 1 tekercs meg 2 érintkező van belül, akkor mezei relé.A P betű engem is megzavar de a 30, a 85,86 az teljesen szabányos.
85-86 a behúzótekercs, 30-P meg a két érintkezőnek kell lennie.
Hacsak nincs benne valami elektronika, bár kizártnak tartom.
Ha mezei relé, akkor a mechanikus lábkiosztás abszolút nem stimmel, ezt ha sehol nem kapsz, nagyon gány módon de simán lehet orvosolni, 4 darab sarus repülóvezetékkel kötötd be, vagy ha az aljzat lengő, hozzáférhető, akkor abban átcseréled a sarus hüvelyeket normális kiosztásra.[ Szerkesztve ]
-
Gyula84
veterán
ilyennel még nem találkoztam fel kell hívni párat és megmondani mi kell, általában alvázszám alapján mindent tudnak
Nem rossz, de nem is jó, de legalább nem rossz.
-
tordaitibi
veterán
válasz ::Trunks:: #78881 üzenetére
Teljesen mezei 4 lábú autórelé, NO.
Bármelyik autósboltba kapsz, vidd el és a lábkiosztást egyeztesd azért, az ördög nem alszik. -
Gyula84
veterán
mondjuk autós bolt?
Nem rossz, de nem is jó, de legalább nem rossz.
-
veterán
Szerintem ez egy szabványos 12 V-os záró relé, a DNI-8503 kifejezésre keress rá.
Talán pl ez ilyen.
Gonoszkodás ON:
Bár lehet, hogy az Alfába nem jó, mert az 16 Voltos. Rá van írva, hogy 16V
[ Szerkesztve ]
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
senior tag
Sziasztok. Tud valaki autó relé-ben segíteni? Honnan tudnék egy újat rendelni? Ebayes bontottat nem szeretnék. Csatolom a képeket róla. Előre is köszönöm. Ez egy ventillátor relé egyébként.
[ Szerkesztve ]
-
darvinya
titán
válasz #85619712 #78877 üzenetére
Elsősorban anyag különbség miatt, lesz egy frekvencia tördelés.
Másodsorban, zajt jobban átadja a forró ereknek.
Mivel telefonhoz lesz, amit biztosan tölteni fognak, akkor abba a pillanatban zúgni fog.
De ezt a fórumtárs írja.
Amúgy alapból autó csatlakozóban sincs árnyékolt kábel, antennán kívül, ami külön van.Otthonra viszont nagyon is jó, csak autóba nem.
Dr. Szilikát
IDX, vagy molex az érintkező, de utóbbit linkelted.
[ Szerkesztve ]
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz darvinya #78875 üzenetére
Földhurok szempontjából mindegy, hogy mono vagy sztereó. Problémák, zavarok, zúgások a földhurok miatt lesznek, ha lesznek.
De egy telefon rádugása nem hurkol sehová, már amíg nem adunk neki töltést is. BT-adapter (belső akkus) sem képez táphurkot, amíg nem kötünk rá töltést is.
A videóban szereplő csatlakozót meg talán ilyen is megoldaná:
https://www.aliexpress.com/item/32872148939.html
Tehát a fémhüvelyre gondolok, ha esetleg berakható az eredetibe, amiből kihagyták, ezek szerint.
-
törölt tag
válasz Donki Hóte #78876 üzenetére
Azért ez egy kicsit elég izé megoldás. Én szetszedném a fejegységet, és belülre forrsztanám azt a kábelt majd kivezetni valahol. Vagy akár egy aljzatba, és akkor az esetleges szervízelésnél se kell vakarózni csak széthúzni.
-
törölt tag
válasz darvinya #78875 üzenetére
Na miért nem jó testnek az árnyékolás? Ezt fejtsd már ki bővebben kérlek. Én ilyen xlr mikrofon kábelt szoktam használni, akár 10 méterig is alig van veszteség, bármi mással próbálkoztam, csak rosszabb volt ennél. Nagyon masszív vastag kábel, és örök élet + 1 nap. De kinek mi vált be.
-
veterán
válasz Oryctolagus #78873 üzenetére
Focus2-be szereltem AUX bemenetet, az se volt egyszerű, de a Focus3 esetében nem biztos, hogy neki mernék állni.
Nézd meg alaposan ezt a videót, itt elég jól bemutatják a teendőket. Biztos kéz és jó forrasztópáka kell hozzá Ha elrontod, túlmelegíted a tüskéket, akkor mehet a levesbe a fejegység
Az biztos, hogy az árnyékolt kábelt nem tudod áthúzni a nyíláson, sima egyeres kábelekkel tudod megoldani a kivezetés elkészítését.
-
törölt tag
válasz Oryctolagus #78873 üzenetére
Én kocsiba mindenképp ilyen zárt jack aljzatot tennék. Van ugyanitt kábel is.
[ Szerkesztve ]
-
Oryctolagus
tag
válasz Oryctolagus #78865 üzenetére
akkor így mehet a dolog, gondolom.
ki tud ajánlani egy jó 3,5" jack aljzatot?
female és menetes amit az usb mellé tudok rögzíteni.
vezeték is kellene valami normális.Per aspera ad astra.
-
mezis
félisten
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz PROTRON #78869 üzenetére
Akad éppen, nekem egy UPM AX300 timer van, amin a CD gomb erre szolgál (Clock Delay) és másodperces felbontással 0-24 óra beállítható, On vagy Off.
Pl. nekem be van állítva 20 percre, megnyomom a CD gombot, akkor meghúz a relé és 20 percig bekapcsolva tart. Ha hamarabb akarom leállítani, az Off gombbal bármikor kinyomhatom. Ha visszaszámlálás közben ismét CD-t nyomok, akkor visszaáll 20 percre és ON marad állandóra, de ismételt nyomásra megint elkezd visszaszámolni.
Ezt mondjuk nem ismerem: EMAG, de ezen is látok ilyen CD gombot és a leírása szerint:
Heti és napi programok, véletlenszerű program, és visszaszámláló funkció közül választhatsz.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz rednifegnar #78867 üzenetére
Ha elég a 15 perc minimum akkor ez pont azt tudja ami neked kell, be nyomod a zöld gombot, 15 percig van áram majd nincs. Esetleg ilyen mechanikus, ezt 1 perces lebontásba lehet állítani, viszont itt nincs gomb, ezt tekerni kell.
@baly81: Királyság, ügyes vagy!
[ Szerkesztve ]
-
PROTRON
addikt
válasz VIPowER #78868 üzenetére
Szerintem nem olyanokra gondolt, mert alapjáratból azokból az olcsóbb típusok legalább 15 perces kapcsolási időket kapcsolnak.
Inkább visszaszámlálós dugalj kéne, szerintem ilyen: [link]Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
VIPowER
őstag
válasz rednifegnar #78867 üzenetére
Szerintem ez ilyesmire való.
-
rednifegnar
senior tag
lenne egy kerdesem, konnektorral kapcsolatban. olyat szeretnek amin mondjuk van rajta egy gomb megnyomom es x ideig tartja a halozati feszultseget aztan lekapcsol? olyan kellene mint egy eloszto vagy aljzat szetosztos stb.
pl olyasmi mint egy lepcsohazi vilagitas automata. vagy az idozitos dugalj adapterek.
legjobb lenne egy ilyen kesz cucc amit nem kell szerelni csak bedugni. esetleg valami dobozos megoldas is jo lenne lehetoleg minel kevesebb szerelessel.
igazabol eleg egyszeru dologhoz kellene: szendvicssuton amin nincs kapcsolo gomb es allandoan ki/be kell dugdoraszni.
termeszetesen volt olyan hogy "ugyfelejtodott", meg jo hogy otthon voltam es eszrevettem.
kapcsolot nem akarok ratenni, valojaban most is kapcsolos dugaljban van de ez nekem nem tetszik mert az ugyfelejtodes ellen ez se ved.
nyilvan ossze tudok hozni egy idozitos 555-os v pic-es reles cuccot, de jobban orulnek egy kesz dolognak, dobozzal kapcsoloval, lusta vagyok mar ilyen barkacsokhoz, ha van keszen inkabb azt veszem.A camera does not make art, the artist makes art.
-
baly81
aktív tag
Ígértem nektek egy visszajelzést a számológép szalagkábel melegítéssel történő kontaktjavítására. Nos:
Hőlégfúvóval végeztem a műveletet. A készüléket 190°C-ra állítottam, majd óvatosan melegítettem fel és egy kicsi krovafejet (az ívessége miatt) húztam végig a csatlakozási pontokon. Jelentem a javítás sikerrel járt! Minden "pixel" és pálcika jól jelenik meg!Köszönöm szépen a segítséget mindenkinek!
[ Szerkesztve ]
Ne mássz fára, ha nem tudsz úszni, mert elüt a villamos!
-
Oryctolagus
tag
válasz tordaitibi #78864 üzenetére
igen van AUX gombom és ki is írja a megnyomásra hogy LINE IN, a második megnyomásra az USB-Re lehet átkapcsolni
Per aspera ad astra.
-
tordaitibi
veterán
válasz Oryctolagus #78861 üzenetére
leweegee2 jól írja,
mieőtt szétborítod az autót, meg kéne bizonyosodni hogy a fejegység szoftveresen, azaz van-e aux bemeneti lehetőség a menübe,
és hardveresen, azaz egyáltalán ki vane vezetve az aux helye és a bemeneti választó ic vagy a dsp, vagy bármi ami ezt kapcsolja, egyáltalán tudja a funkciót?
Ha bármelyikre nem a válasz akkor sajna felejtős.
Nagyon gyakran több széria, több modell nyák lapja teljesen egyforma, és a beültetett alkatrészektől függ a majdani tudás. -
darvinya
titán
Nincs meg a lengő csatlakozódban a kivezetés, így annélkül nem lehet bekötni.
Ha jól emlékszem, ebbe IDC, molex érintkező kell.(nem ugrik be pontosan melyik)Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
törölt tag
-
Oryctolagus
tag
sziasztok,
egy 3,5" -es jack kábelt szeretnék bekötni az autórádiómba.
Ford Focus mk 3.
van AUX kivezetésem a kesztyűtartóban, de valamiért nincs ott aljzat csak a helye.
A rádió típusa BM5T-18C815-DF, google több találatot dobot csak középső részre, 18C815.
Találtam több pinout útmutatót de egyik sem volt pontos, szerintem.
Talán ez a videó volt a legközelebb hozzá.
Nem tudná valaki megmondani melyik pinre is kellene ráforrasztani azt a 3 veztéket?
Ha minden igaz a 17 pinre megy a RIGHT a 18-ra a LEFT és a 6-ra a GND.
Ez a leírás is segíthet #15. hozzászólás.
[kép] [kép] [kép]Per aspera ad astra.
-
-
baly81
aktív tag
válasz Gyula84 #78857 üzenetére
Köszi mindenkinek a melegítős megoldási tanácsokat.
Van itthon forrasztó pisztolyom, Weller pákám is, kicsi és nagy is. Forrasztó állomásom is van. Sőt, digitálisan szabályozható (50-650 °C) hőlégfúvóm is. Azzal nemigen teszek kárt benne, olyan 80 fok környékére beállítva. Első nekifutásra szerintem ezt választom.
Beszámolok róla nektek mire jutottam.
Köszi még egyszer a tippeket!Ne mássz fára, ha nem tudsz úszni, mert elüt a villamos!
-
törölt tag
válasz baly81 #78854 üzenetére
Vissza kell melegíteni, régebben hőlégfúvóval csináltam, de azzal elég felemás eredmények születtek, néha megolvadt a szalagkábel és kuka lett az egész. Most már úgy csinálom, hogy egy vastagabb lapból egy csíkot (füzetborító pl) rakok oda ahol az üveg/panel és a kábel találkozik, és a pisztolypáka hegyet vegighúzom (és közben nyomom is rá) a papíron, így nem olvad meg a fólia. Nem szabad túl sokáig melegíteni a hegyet, de keveset se mert akkor hatástalan. (kb. 1 mpig nyomod majd elengeded a páka gombját,majd elölről az egész) Rá kell érezni. Ha már színeződik a papír a hőtől kb jó. De ez inkább csak akkor ha minden mindegy, bár eddig elég sok kidobásra ítélt cuccot sikerült így feléleszteni, gameboy, vérnyomásmérő, óra, telefon, és mind működik amai napig is. Igaz a vérnyomásmérőn mégegyszer meg kellett csinálni, mert ott még bátortalan voltam. Nem akartam eddig szólni róla, mert könnyen ki lehet végezni vele örökre a dolgokat, semmilyen felelősséget nem vállalok a dologért. CSAK SAJÁT FELELŐSSÉGRE!
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz baly81 #78854 üzenetére
Ha melegítéssel ragasztható, vannak ilyen technikák:
https://www.aliexpress.com/wholesale?SearchText=LCD+cable+welding+tool
Tehát a hőálló szilikongumi segítségével viszik át a hőt és a páka legyen szabályozható hőmérsékletű. Bár a linken nem csak olyan szerepel, viszont aránylag gyenge, 40 W-os páka, ami a gumin keresztül talán nem okoz kárt.
Egyébként 40 W nem olyan kevés, mint hinné az ember, régen a Minifor páka csak 20 W-os volt, de lehetett vele ügyködni.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz szoke12 #78852 üzenetére
Bármire állíthatod és még könnyen számolhatod is, miután a TL431 lényege, hogy a vezérlőkapu 2,5 V (pontosan 2,495) feszültsége felett kezd vezetni, méghozzá nagyon határozottan komparál, ez is előnye.
Azaz nem csak úgy "átmenetesen", mint egy dióda lanyha jelleggörbéje.
A TL431 precíziós söntstabilizátor szinte minden kapcsolóüzemű tápegység alkatrésze mellesleg, nagyon elterjedt.
-
VIPowER
őstag
válasz szoke12 #78848 üzenetére
Ez is működőképes. A keretezett ellenállásokkal, vagy a 3.3k-s helyére egy potit, és be lehet állítani hány voltnál tiltson.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz szoke12 #78848 üzenetére
Vannak ilyen és hasonló komparátoros megoldások:
https://www.aliexpress.com/item/4000116838288.html
Csak korrigálni kell a feszültségküszöböt, illetve ennek 12 V-os reléje van, ami bár kicsivel többet is kibír (vagy arra is megoldást kell találni), ugyanakkor az akkut is merít, maga a relé is, tehát az sem mindegy, hogy az önfogyasztás mennyire számít. Vagy FET-kapcsolós megoldást kell nézni.
Ez meg csak vészjelző:
https://www.aliexpress.com/item/32945641302.html
De kis átalakítással lehet belőle más is.
[ Szerkesztve ]
-
szoke12
őstag
Sziasztok!
Szívesen rákeresnék neten arra, amit keresek, csak nem tudom mi a neve, egyáltalán létezik-e.
Szóval azt szeretném megoldani, hogy egy lámpa csak addig tudjon működni egy akkuról, amíg egy bizonyos merülési szintet el nem ér az akksi. Utána ne használja tovább, mert tönkre is tehetné. Ez a feszültség 15-16V környékén van, de szeretném, hogy ez hangolható legyen. Létezik erre megoldás? Mi a neve?
Alapvetően valamilyen dióda-megoldás jutott eszembe, de nem vagyok annyira jártas ebben a témában"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
-
rednifegnar
senior tag
válasz baly81 #78845 üzenetére
3m-nek letezett egy olyan ragasztoja ami egy vekony ketoldalas cucc es ezustszemcsek vannak beleagyazva. azok vezetik at a delejt a foliarol a panelre. de most nem talalom a tipusat. azt tudom hogy nagyon draga volt, meg talan nem is nagyon lehetett boltba venni (vagy csak nem emberi mennyisegben), en is csak kis darabokban tudtam venni kez alatt (sok evvel ezelott).
ha esetleg lehetne szerezni ilyen ragasztot meg megfelelo raszteres foliat akkor talan ossze lehet hozni. mas kerdes hogy tutter mindig lesz egy ket palcika ami az nem akar erintkezni csak ugy a szopatas kedveert.
nem lehet kapni foliat ehhez a tipushoz ebayon/allin? kinaiak szoktak mindenhez csinalni, meg vannak univerzalisak is.A camera does not make art, the artist makes art.
-
baly81
aktív tag
válasz rednifegnar #78844 üzenetére
Igen, nyomkodásra változnak a pálcikák. Az egyiket, ha az egyik oldalon megnyomom, akkor teljesen megjelenik a második sorban szereplő végösszeg. Illetve az első sorban is több pont jelenik meg, de ez nem teljes így sem.
Nekem úgy tűnik, hogy a panelre forrasztva is van a kábel, a kijelzőüvegre pedig ragasztva. Szerintem bíbolás nélkül nem lehetne két-/háromfelé választani. Biztos, hogy az átvezetőkábel kontakthibája okozza a jelenséget.3 ilyen készülékem van itthon, ebből egy tökéletesen működik a másik kettő ilyen "kijelzőhibás". Pedig kb egyidősek. Nem mai darabok, de a kilencvenes évek végén ezt 6-7000 Ft-ért vettem, ami kb harmad/negyed fizetésemet tette ki... (Ahogy látom nagyjából most is itt körül mozog az ára egy ilyen tudásúnak). Kicsit hozzám is ragadtak, ezért próbáltam volna menteni a menthetőt. Sajnos úgy néz ki hiába a próbálkozás.
Köszönöm az infót![ Szerkesztve ]
-
rednifegnar
senior tag
válasz baly81 #78842 üzenetére
ha ranyomkodod a szalagkabelt a kijelzore vagy a panelra akkor valtozik? megjelennek a palcikak?
ha valoban "csak" az a baj, hogy nem erintkezik a ketto mert elvalt akkor ahhoz letezik egy ragaszto cucc. mas kerdes hogy eleg huzos az ara (nem tom mennyi egy ilyen casio), no meg le kellene sertetlenul valasztani az egesz panelrol/lcd-rol.
de sajnos soxor nem csak ennyi, hanem eloregedik, megtoredezik elvalik a vezeto szenreteg a foliatol meg a paneltol.
lanyom 1 eve kezdte a gimit es ott kovetelmeny volt a szamologep. eloszor igy csodalkoztam rajta, hogy ma mar az okostelok idejen minek ilyesmi. meg, hogy egyaltalan kaphato e meg ilyesmi. utananeztem es marha sok fele van, baromi nagy tudassal. raadasul nem is dragak.
ha valoban csak a szamolas miatt kell (nem pedig retrozni) akkor en hagynam a fenebe es vennek egy ujat.[ Szerkesztve ]
A camera does not make art, the artist makes art.
-
Janos250
őstag
válasz Rruuer #78828 üzenetére
Nagyon sokat behoztak belőle élelmes kereskedők, nekem is van belőle.
Garanciálisan Németországban visszavitt darabok, itt meg eladták Vaterán.
Egyről beszélünk?
Ha leveszed a rotor felőli részt, és jól megvizsgálod, a múanyag rotor el van deformálódva egy picit, és összerakva szorul. Lehet hozzá D-ből rendelni rotort, de NAGYON drága.
Bár lehet, nálad nem ez a szivattyű van, akkor strorno.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
baly81
aktív tag
Sziasztok!
Van itthon két casio fx-82tl számológépem, és mindkettőnek az a hibája, hogy a kijelzőn csak töredéke jelenik meg a számoknak, illetve halványabb is. Olyan, mint ha nem érintkezne normálisan a kijelző és a szalagkábel, de nem tapasztaltam hibát. Ennél a típusnál a panelről átvezető szalagkábel ragasztva/forrasztva van. A kijelző felőli vége sem éppen szerelhető. Tudnátok ajánlani valami megoldást a javításra?
Mi lehet a hiba oka?Ne mássz fára, ha nem tudsz úszni, mert elüt a villamos!
-
törölt tag
válasz Dr. Szilikát #78840 üzenetére
Ez igaz, de filléres alkatrészek, nem árt cserélni egy 26 éves erősítőben. Lehetnek akár zárlatosak is, akkor már okozatnának ilyet, hisz nincs dc leválasztás, de erre is minimális az esély. Én valami szintillesztési problémát szimatolok a levegőben, vagy a kettős táp van elmászva, bár az a többi bemenetre is hatással lenne, hisz a bemenetkapcsoló ic is arról a kettős tápról van járatva. Fene tudja, látni kéne, így nehéz. Lehet valaki már régebben megölte ezt a bemenetet, azzal, hogy vonalszintet küldött rá.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz #85619712 #78837 üzenetére
A felsoroltak mindegyike (száradása) halkulást okozhatna legfeljebb, de nem nagyon szokásuk, ebben a kategóriában. Pláne két oldalon, egyformán, már csak a valószínűségi esély miatt sem.
Meg ezek a kondik impulzusterhelésnek sincsenek kitéve, ami a tápkörökben okoz problémát.
-
törölt tag
válasz Donki Hóte #78823 üzenetére
Király kis kapcsoló, szó se róla, de nekem nem volt időm beszerezni akkor, ultimátumot kaptam így gyorsan kellett cselekedni. Ahogy a többiek is írták, ezek a kapcsolók kívülről is szétszedhetőek/mókolhatóak.
-
törölt tag
válasz hundai #78832 üzenetére
Itt egy kapcsrajz, első körben c35 / c36, c45/c46 l, c39/c40 kondikat ellenőrizném, hátha csak kiszáradtak. Filléres alkatrészek, akár cserélni se hülyeség. Ha van szkópod nézd már meg milyen feszültségszint van a kimenetén a lemezjátszónak, ne talalgassunk már itt vakon.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz hundai #78832 üzenetére
Semmit, az a lemezjátszó kétféle hangszedővel is működik, illetve forgalmazták, ha jól rémlik, csak pár mázsányi ilyeneket javítottam annak idején audioszervizben, ezért keverhetem már.
Saját erősítője át is kapcsolható, amikor az érzékeny állásba nyomjuk a keramikus hangszedővel, jól be is torzít.
Viszont nem azt adja ki, hanem már erősített vonali jelet.
Ha mágneses hangszedőd van, azt lenne jó kivezetni közvetlenül a külső erősítő érzékeny bemenetére, szépen árnyékoltan.
-
veterán
-
hundai
aktív tag
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz hundai #78826 üzenetére
Teljesen korrekt négyszögesített jel, amit nehéz is másképp produkálni, ha nem vezérled túl azt a bemenetet, ami a mágneses hangszedők pár mV jelére készült, de talán még 10 mV-ot is elvisel. Akár 20 mV-ot is?
Egyrészt ilyen hibák nem nagyon fordulnak elő, ráadásul két oldalon egyformán főleg kicsi az esély.
Akárhogy is volt, a lényeget nem írtad, azaz a bemeneti szintet.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
-
Rruuer
senior tag
Sziasztok szakik. Lenne egy szivattyúm ami nem veszi fel a vizet sehogysem, illetve lassan pörög és 2 perc forgás után rettenetesen meleg. Hátha valaki tud valami okosat mondani
-
hundai
aktív tag
Sziasztok!
Van egy kenwood ka-1030 erősítőm ami számomra fura hibát produkál.
Tuner/cd/tape bemeneteken használtam eddig, de lemezlejátszó miatt a phono előerősítéssel ellátott bemenetet szeretném használni. (Bal oldali bemenet az első képen) Sajnos ezen a bemeneten torz jelet kapok a kimeneten. Hz generátorral adtam rá 900Hz-et. ( első kép)
Szetszedtem az erősítőt fizikai hibát keresve, de nem találtam.(2. és 3. kép)
Van valakinek ötlete hol/hogyan keressem/javítható a hiba?
-Wake up Neo!
-
pjen
félisten
Szétszethető az.Inkább az összerakással szokott gond lenni.
-
mezis
félisten
Bár az elosztó nem szétszedhető, de a kapcsoló belőle kifeszegethető.
mezis
-
veterán
válasz #85619712 #78820 üzenetére
Értem, köszi.
Az a baj, hogy a legtöbb elosztó ma már szétszedhetetlen, szóval nem lehet hozzáférni a kapcsolóhoz
Konyhapult és a felső perem világításának a kapcsolását ilyen világítós kapcsolókkal oldottam meg, ezek esztétikusak, vízállóak, bekötéstől függően be vagy kikapcsolt állapotban világítanak, szóval az asszony is elégedett velük
-
törölt tag
válasz Donki Hóte #78814 üzenetére
Egy százas boltban vettem, nem ilyen volt, átalakítottam, eredetileg bekapcsolva világított. A kis rugót meg kell kicsit nyújtani, a kapcsolóra menő két vezetéket meg kell fordítani, hogy a billenőkén legyen folyamatosan a feszültség, így mindig világít. Nem tudom ez így mennyire érthető? Itt egy kép hátha ez segít. Bár elnézve szilikát rajzát, lehet elég lett volna megcserélni a két vezetéket.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz PROTRON #78813 üzenetére
Adott volt a helyzet, már így vertük a házat, hogy volt egy 4es elosztó, a konyhapult alatt, így elfért ott ez is. A mosogató fölött meg egy erdészfúróval kivájt lyukba rejtettem egy számítógépból kiszedett turbo gombot, majd kiöntöttem műgyantával, így csak a kis kapcsoló kupakja lóg ki az egész történetből. A jedikapcsolós megoldás nekem már űrkorszak.
-
baly81
aktív tag
válasz Dr. Szilikát #78817 üzenetére
Ja, elírtam, a grimmlámpát, bocsánat! A nevét tudtam, csak éppen nem ez jött a "számra". Az állandóra kötést a két lábas kapcsolóra értettem.. Ettől függetlenül köszi az infót!
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz baly81 #78816 üzenetére
Glimmlámpa van ezekben, másik magyar neve parázsfénylámpa. Külföldön neon lamp, mivel ebben tényleg neongáz van, ellentétben a fénycsövekkel, ami csak néphit (azaz nincs benne neon).
Jelentéktelen áramot igényel (ld. fázisceruza) és egy nagy értékű előtétellenállást, a hőmegfutás, illetve zárlat kivédésére.
Igény szerint beköthető:
Bővebben:
https://www.eevblog.com/forum/projects/wiring-radioshack-spst-neon-rocker-switch/
-
baly81
aktív tag
válasz baly81 #78815 üzenetére
Amúgy azt nem lehetne megcsinálni ezeknél a kapcsolóknál, hogy a világító dióda lábait a kapcsolótól függetlenül, mondjuk a lábakra kötni direktben? Tudom, akkor folyamatosan világítana amíg áramot kap, de legalább kikapcsolt állapotban is meg lehetne találni éjszaka...
-
baly81
aktív tag
válasz Donki Hóte #78814 üzenetére
Nekem is volt egy ilyen korábban, ami mindkét állásban világított. Hogy honnan volt, azt már ne kérdezd. Én arra vélem a "hiba" okát, hogy a legolcsóbb 2Pin-es kapcsolót rakják bele, így még esély sincs a megoldásra. Egy normálisabb 4(? vagy 6) pines kapcsolóval megoldható lenne, nekem van/volt itthon ilyenem, ami On és Off álláson is vigrított és abban is több lábas kapcsoló volt, csak már azt nem tudom mennyi volt neki.
Mondjuk ezt itt Ti jobban tudjátok nálam...
[ Szerkesztve ]
-
veterán
-
PROTRON
addikt
válasz #85619712 #78810 üzenetére
Igen, egy feladatra többféle megoldást is lehet adni.
Én mondjuk konyhabútor frontjára nem raknék ilyet pláne a tápegységgel együtt nehogy a vendégek meglássák...ellenben egy jedi kapcsoló érzékelőjét elegánsan el tudom rejteni és ebben az esetben a tápegység sem lesz szem előtt.
Konyhapult világítás kapcsoláshoz nagyszerű.Az előszoba/konyhai csillárt kiváltandó, a konyhabútor tetején végighúzott, födémről visszaverődő led világítást inkább 12V mozgásérzékelőről járatom.
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
-
PROTRON
addikt
válasz #68216320 #78805 üzenetére
Oksa, ahogy az angol mondja your funeral.
Én nem említettem kapcsolót, hanem csatlakozót [link], hogy ne kelljen gondolkodni se a helyes poilaritás bekötésén a tápegység vezetékére, mert feltételezem most ehhez való csati van rajta.
Amúgy én raknék egy kapcsolót elérhető helyre, hogy ne kelljen mindig a tápegységet keresgélni.
Abból is kapni 12V DC fejekkel szereltet.[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
PROTRON
addikt
válasz #68216320 #78798 üzenetére
A fenti, méterenként 4,8W teljesítményű ledszalaghoz 2 méteren éppen hogy elegendő lehet elméletben az 1A-es tápegységed, de szerintem jobb lenne ha beszereznél egyel nagyobbat(vagy a kolléga által javasolt 3A-es), 1,5-2,5k huf, nem annyira nagy tétel, mert eleve 20%-al minimum túl kell méretezni ledeknél mindig.
Mivel a meglévő tápegységed tuti nem vattaúj, lehet már kezdenek elöregedni benne a dolgok, nehogy túlmelegedjen.Amit találtál szalagot, annak az ábra szerint nincs csatlakozó feje, erre akár csavaros kötésű DC csatlakozót is tehetsz, van ott ennél a boltnál is kínálatban, persze pont az ellendarabja kell belőle mint amilyen a tápegységeden van. Legegyszerűbb ha a szalag átvételekor beviszed a tápegységet is. (Lehetőleg a csere egységet, mint írtuk az áramerősséget)
Lehet amúgy kapni toltód is ezekhez, ha több darabot járatnál, azoknak az a nyűgje hogy nagyon könnyen elveszítik a kontaktot.
-
Dr. Szilikát
őstag
Kínai oldalakon szokott lenni, de nem tudom, mennyire gondoltad át az áramigényt, ami a transzformációs elv miatt többszörös, illetve a nagy bemeneti áram a veszteség szempontjából is hátrányos.
Ahogy én szoktam, illetve ebben az esetben is tenném: XL4015 CC/CV modul és 24 V / 2A monitortápom van hozzá.
5 x 4,2 = 21 V töltési végfeszültség és még maradna nagyon optimális 3 V tartalék. Noha ennek a modulnak akár 1 tizedvolt is elég lenne, szükséghelyzetben. Nyilván a töltőáram igény szerint, 1C általában.
5S BMS ettől függetlenül szükséges, ami természetesen nem töltésszabályzó.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest