Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dr. Szilikát

    őstag

    válasz (jan) #79943 üzenetére

    Hasonló hálózati pákám nekem is van, semmi különös, végzi a dolgát. Csak nekem a PTC fűtőbetét még fixen beforrasztott négyvezetékes, tehát külön fűtés, külön termisztor a hőméréshez.

    Újabban viszont csak két kivezetés van összesen, a betét ellenállása alapján méri a hőfokot. Amint látom, cseréje is egyszerűbb, kihúzható a betét. Rendeltem ilyen rézhegyeket hozzá, ami bár hamarabb elhasználódhat (már aki sokat használja), viszont rézheggyel jobb a "forrasztási élmény":

    https://www.aliexpress.com/item/4000801534987.html

    A hozzá mellékelt pákahegy, ami rézmagos, de vasréteg védi az elfogyástól, néha hajlamos taszítani az ónt, ami igen kellemetlen tud lenni. Ezen segíthet esetleg a rézforgács vagy acélforgács tisztító használata, ami nem ég rá a hegyre, mint a szivacsos módszer vagy a papírtörlés például.

    A rézhegynek persze mindegy, mivel töröljük, kiválóan forraszt, sőt a vasréteg hiánya miatt még a hőátadás is valahogy érezhetően határozottabb. Hőátadás másik problémája a belső légrés, ezt épp most látom egy videón, én is valami hasonlót csináltam:

    https://www.youtube.com/watch?v=wtgjhz5sLA8

    Csak én Li-ion cellából bontott rézfóliát tekertem a betétre, néhány rétegben. Túl szoros ne legyen, mert a fólia oxidálódik idővel, meg is szorulhat.

Új hozzászólás Aktív témák