- Kijelzőre és tartozékokra gyúr a Huawei MatePad Pro 12.2
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Házimozi belépő szinten
- Megemeli a GPU-k árát az NVIDIA?
- Milyen egeret válasszak?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Hobby elektronika
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen billentyűzetet vegyek?
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
And
veterán
válasz
hzsolee #71798 üzenetére
Működhet, de azért fenntartásokkal kezelendő. Eleve nem túl szerencsés, ha egy ilyen vonali meghajtónak nincs külön tápellátása, márpedig ennél az hiányzik, úgymond az RS232-es port táplálja meg mindkét végpontban. Ezzel annyi a baj, hogy az RS232-n (és más hasonló fizikai vonalakon) nincs dedikált tápfeszültség, ezért vagy el tudja látni a feladatát ez a dobozka, vagy nem, de függhet a végberendezés - PLC, PC - portjának jellemzőitől is. A másik, amiket a linkelt oldal magyar leírása nem említ (az angol nyelvű manual-lal szemben), hogy a működés csavart érpárral kivitelezett összeköttetést feltételez 2x2 érrel. Ezen felül a 'régi' szabvány szerinti maximum átvitelre (115,2 kbps) sem képes, de ez talán túlélhető egy ilyen rendszernél. Ez nem kifejezetten egy ipari kivitel.
Eleve hiba volt ilyen körülmények (erősáramú kábelek melletti vezetés, nagyobb távolság) meghagyni a nem túlságosan zavarbiztos RS232 összeköttetést. Tehát elég erősen lutri egy ilyen cucc beépítése, ha a kábelezés nem változik. Oké, nem drága, és sok helyen megy a hagyományos RS232 sokszor 10 méteres (akár >100m) távon máshol is, de ilyen alkalmazásokál lehetőleg illik ragaszkodni a relatív alacsony adatsebességhez és a megfelelő minőségű kábelezéshez. -
smithsys
aktív tag
válasz
MasterMark #71795 üzenetére
Ja... fogyasztás szabályozó feature!
Viccet félretéve, valószínűleg a led világítással lesz gond.
Nálam is volt hasonló probléma, újra forrasztottam néhány gyanús forrpontot a led driver panelen és megjavult. -
mezis
félisten
válasz
MasterMark #71793 üzenetére
Azzal van gond, hogy a rádiót akarod nézni és nem az utat, a forgalmat!
-
MasterMark
titán
Üdv,
Autóban a rádió VFD kijelzője nem szereti a hideget.
Nyáron megy rendesen, de ahogy hidegebb van, a kijelző “nem tölt be”. A rádió megy mögötte rendesen, mindent tudok csinálni is rajta, csak nem látok semmit.
Aztán amikor már meleg az autó belül is, kikapcsolom - újra bekapcsolom és akkor megjön a kijelző is.Szerintetek mivel kehet gond?
Lehetséges, hogy csak a kondik vannak kiszáradva, vagy valamilyen egyszerűbb baja van?Köszi.
-
hzsolee
őstag
Üdv!
Olyan kérdésem lenne, hogy van egy omron plc amit egy pc vezérel soros porton.Ezt a pc-t át kellett helyezni, és ez az összekötő kábel be lett hosszabbítva -vagy is ki lett cserélve- egy ~30 méteresre. Egy pár órás üzemidő alatt volt egy pár perces időtartam amikor kommunikációs hibákat hozott. Mivel lehet ezt a jelet egyszerűen erősíteni, ami bárhol beszerezhető? Ugyan árnyékolt kábelel lett megoldva a hosszabbítás, de 400v -os kábelek mellett lett csatornába húzva. Kell esetleg más is ilyenkor? Ez jó lehet ? Ha ez jó, hova kell ezeket beiktatni?
-
bucihost
senior tag
válasz
tordaitibi #71787 üzenetére
Sajna nem csak a töltés visszajelző parázslik, hanem minden ami gyújtásnál felvillan. Ablakmosó, hűtővíz, töltés, fék, olaj, üzemanyag. De ha le van húzva a generátor akkor megszűnik a parázslás..
-
válasz
bucihost #71783 üzenetére
Csak a töltésvisszajelző parázslik?
Hagyományos, egy vastag-egy vékony vezeték megy a generátorra? Nincs CAN/LIN busz? Beépített szabályzós?
Ha így van, mérjél a B+ főcsatlakozón és a D+ (ritkán R) gerjesztés csatlakozón a testhez képest, járó motornál és valamilyen terheléssel (világítás). (Ha van kivezetett csillagpont, esetlegesen fordulatszám méréshez, ne keverd ezzel, ennek jellemzően W a jele, ha van kivezetve kefe pont annak meg Cf, Df vagy ritkán M.)
A D+ csatlakozón max. 1-2 tized volttal mérhetsz kevesebbet mint a főcsatlakozón.
Ha drasztikus (1V körüli) eltérés van, seggéddióda, fő dióda hiba.
14-14,6V között jó, ha több-kevesebb akkor fesz.szabályzó hiba, kefekopás, csúszógyűrű ovalitás, álló vagy forgórész menet-testzárlat.
Ezek otthon, az állórész menetzárlat kivételével egyszerűen házi módszerekkel mérhetők a generátor kivétele és szétszedése után.Átmeneti ellenállások mérése,
jóró motor, nagy terhelés, pl. világítás+hátsó ablak fűtés, mivel ilyenkor alapjáraton nem lesz elég a töltőáram, valaki egy nagyon kicsit nyoja a gázt. Nem kell üveghang, 1200-1300 fordulat már elég.
Mulitiméter 200mV állásba, először óvatosságból 2V állásba.
Mérés a generátor B+ főcsatlakozó és a + akkusarun, maximum 100-200mV lehet a feszültségesés.
Ugyanígy mérés a motor test és a kasztni test, itt sem lehet több.
Ha sokkal több, a megnövekedett átmeneti ellenállás helyét meg kell keresni és a hibát javítani.
Kritikusabb pontok,
a generátor saru laza/oxidált a kábel a préselt kötésbe,
ha az önindítón találkozik az akkura menővel akkor ott oxidált, korrodált kötések,
ha az akku + egy nagy lemez, több kötéssel akkor az is jellemzően oxidálódhat,
akkusaruk nagyon jellemzően oxidálódnak,
testkábelek és kötési pontjaik.Nagyobb terhelésnél ha parázslik a visszajelző lámpa azt okozhatja a gyújtáskapcsoló nagy átmeneti ellenállása is.
-
-
Agostino
addikt
sziasztok
olyan hosszabbítót / elosztót keresek, amibe ha neadjisten zárlatos elektronikai cuccot dugnak bele, akkor maga a hosszabbító / elosztó csapja le magát, nem pedig a ház elektromos hálózatának kapcsolódó része kell figyeljen erre. nem tudom egyáltalán létezik-e ilyen védelemmel ellátott darab, szóval a nevét sem tudom hogyan keressek rá.
-
darvinya
titán
válasz
bucihost #71781 üzenetére
Csere után nyikorgás megszűnt, de maradt egy érdekes "fémes" ciccegés. Ami most átváltott már kerepelésbe, mintha a ventilátor lapát érne bele valamibe. (mintha a generátortól jönne a hang)
Ez egyértelműen szénkefe elkopás.
Inkább ne járatsd, és cseréld, különben az egész generátort kell cserélned.
Viszont, már lehet totál elkoptattad kommunátor érintkezőkek, akkor már csak csere.
~20eFt nem összeg hídért, ahhoz képest, hogy új generátort 60eFt adják, ami jó is és minősegi.
Persze van 30eFt is, ami minimumot tudja és 1 téli idény után cseréled le, mert nem tölti télen az aksit, ráadásul csapágy tönkre megy mínuszok miatt. -
bucihost
senior tag
válasz
Barret001 #71779 üzenetére
Passz, még nem szedtem ki. Ha kiszedem kiderül. Az biztos , hogy 2 hónapja nem kicsit nyikorgott a szíj és mindig előrébb csúszott a feszítő görgőn. Azt mondta szerelő aki előtte cserélt a hosszbordást, hogy feszítő görgő a rossz. OK. Kicseréltem, (tényleg rossz volt csörgött benne a csapágy) viszont ugyan úgy (csak nem annyira) nyikorgott. Mikor kicseréltem a vákuumpumpa tömítést, akkor rendeltem új szíjat is. Na itt derült ki, hogy , a "drága" (hogy rohadna meg) szerelő annó nem jó hosszbordást tett fel. 2030 helyett 2050. és ezért csúszott. Na mármost abból nem tudom mi igaz, hogy a csúszás miatt meghasalhat a generátort is (most egy szaki ezt mondta). Csere után nyikorgás megszűnt, de maradt egy érdekes "fémes" ciccegés. Ami most átváltott már kerepelésbe, mintha a ventilátor lapát érne bele valamibe. (mintha a generátortól jönne a hang)
(#71776) darvinya : Van az enyémhez is, ~20ezer
-
ecaddsell
aktív tag
Én is a DC miatt vettem meg, annak ellenére, hogy az UT-18C-mben (nekem még ez van tőlük) kevesebb mint 1 év alatt lett bizonytalan a szakadás (vagy inkább rövidzár) vizsgáló.
Ennek ellenére mindkettő ajánlható (tekintsük most az esetem egyedinek) noha nem tekinteném élvonalbeli gyártónak (sok esetben alsó kategóriában túlárazott cuccokkal próbálkoznak). -
And
veterán
válasz
ecaddsell #71777 üzenetére
Nagyjából egyetértek veled (ja, a frekvenciamérés tényleg kimaradt, mint plusz képesség a -D esetén, mert a 210-sorozatból csak az tudja). Viszont a legfőbb funkciója az árammérés, illetve a True RMS képesség sem hátrány. Már elég régóta kerestem DC-lakatfogót, és amíg ezek az olcsó Uni-T verzók nem voltak elérhetőek, én csak olyan kijelző nélküli lakatfogó adaptert találtam, aminek a használatához szükség volt egy normál DMM-re is és ami ugyanannyiba került, mint a komplett Uni-T műszer. A DC- (és természetesen AC-) lakatfogó funkciója pedig saját tapasztalat szerint nagyon jól használható, főleg a cucc árához képest.
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
vittorio7 #71771 üzenetére
Ügyes marketingesek telepakolják ezeket a cuccokat mindenféle nem különösebben kiemelkedő funkciókkal. Sokkal jobb lenne, ha kevesebb dolgot tudnának, de abban profibbak lennének. Azaz rövidebb funkció lista, de amit tud abban legyen tényleg jó.
Nekem egyébként a UT210E van, az egyik legritkábban használt műszerem.
Ha hőmérsékletet kell mérjek akkor 1 Mestek érintés nélküli cuccot használok (fekete, színes kijelzős elvileg állítható reflexiós tényezővel és lézeres terület vetítéssel). Ezt már gyakrabban használom, bár az igazi az infra kamera lenne, de még eddig sose tudtam magam rászánni, mert a normálisabbak bőven a fájdalomküszöbömön felül vannak .
A D tud frekvenciát is mérni. Megint ilyet tud a 12 dolcsis multiméterem is (gyatra felbontással, de feljebb megy frekvenciában). Egyiknek sincs értelme. Sok esetben a jelalak is érdekes, azt meg szkópon lehet jól megnézni. Egyébként meg se pontosságban, se felső limitben köszönő viszonyban sincsenek ezek 1 dedikált mérővel (normális mérő ma már legalább 10 digites és GHz-ekig mér, de bármelyik normálisabb mikrokontrollerből lehet 8 digites frekvencia mérőt készíteni, igaz pontosságban inkább olyan 6 digites lesz jó esetben).
Ha a marketingesek elképzelését követjük akkor tele leszünk ezekkel az ezt is meg azt is tudó mérő cuccokkal, de ha jobban megnézzük kiderül egyik se elég komoly. Persze, ha pont azt tudja ami neked kell akkor OK és nincs komolyabb terved a továbbiakban, de sajnos tapasztalatom szerint ezek csak arra jók, hogy minél hosszabb legyen a funkció lista, mert azzal jól el lehet adni.
-
And
veterán
válasz
vittorio7 #71771 üzenetére
Az általad korábban linkelt Ali-s leírásban is van egy összehasonlító táblázat, ami szerint valóban a hőmérés az egyetlen többlet, amit a -D az E-vel szemben tud. Viszont a -D verzióban a méréshatárváltás áramméréskor (is) automatikus, és a legkisebb 20A-es ellentétben az -E verzió 2 amperével. Így a felbontás a -D esetén is csupán 10 mA lehet.
És második műszernek tartom az Uni-T-t egy 'normál' DMM mellett, a legfontosabb képességét jól ki lehet használni. -
qqzs
őstag
Ez erre lett tervezve ,tobb hetes folyamatos mukodesre. De hihetetlen hogy sehol egy info a motor teljesitmenyerol. Meg a leirasban sincs semmi. Ez a robbantott abra mutatja hogy a gep egy nagy attetelen keresztul forgat 2dobot tele kaviccsal meg vizzel max 2 kg es a cucc gordul benne tehat nagyon nem kell neki erolkodni. ...nagynehezen talaltam egy hasonlo geprol annyit hogy kb annyit fogyaszt mint egy 20wattos izzo.
-
And
veterán
válasz
vittorio7 #71767 üzenetére
Az UT204+ a legtöbb mérendő mennyiség esetén (feszültség, ellenállás, kapacitás) nagyobb értékeknél jobb felbontással rendelkezik, mivel ±6000-ig számlál, ellentétben UT210E-vel, ami csak ±2000-ig. Viszont árammérésnél - ami mégis csak a legnagyobb attrakciója ezeknek az AC/DC lakatfogóknak - az UT210E-nek van alacsonyabb (2A-es) méréshatára, amiben 1mA-es mérési felbontása van, ami a hétköznapi méréseknél sokkal életszerűbb, mint az UT204+ 60A-es legkisebb méréshatára, 10mA-es felbontással. Persze kinek mi a fontos.
-
vittorio7
őstag
Sziasztok!
Lakatfogó beszerzését terezem. Ebben kérnék tanácsot.
UNI-T UT204 + kuponokkal kb. 23 dollár
600 A-t is mér, ezt úgysem használnám ki.UNI-T UT210E kuponokkal kb. 30 dollár
Ez talán pontosabban mér.Melyik lenne a jobb opció? Itthon is kapható ez a márka, csak lényegesen drágábban.
-
bucihost
senior tag
köszi! Annyit elértem, hogy sokkal erősebben világít a műszerfalam. Viszont a parázslás megmaradt. Hallok egy ideje egy érdekes kattogó hangot a motortérből, ami most át váltott egy kicsit hangosabb kerepelése. Próba: lehúztam a generátorrol a csatlakozóját. Beindítottam a kocsit, és indítás után elalszik minden lámpa ahogy kell, nincs parázslás
Megadta volna magát a generátor?
-
mezis
félisten
A 24/7-es üzemhez nem biztos hogy elég a teljesítménye. A mérete elég kicsinek tűnik. Az 50Hz-es trafóhoz-teljesítményhez meg kell a vas.
Az átlagos használatra szánt háztartási készülékeket 8 óra munka (16óra pihenés) -re méretezik. Ne spórolj a trafó teljesítményével. -
válasz
bucihost #71761 üzenetére
Gyakorlatilag bárhol testelheted a motort, mindenhol jó fémes kapcsolat lesz, de én a blokk oldalán csinálnám, ahogy írtad is, az önindító közelében. Arra figyelj, hogy a kasztni fémig legyen letakarítva a testpontnál. Használhatsz vazelint az érintkezési pontokon, véd a korrózió ellen. A kábel meg jó combos legyen, 16mm2 hegesztőkábel például (ezek gumis külső szigetelésűek, hidegben sem lesz olyan merev, mint a PVC).
-
bucihost
senior tag
Sziasztok! Autó elektronikával kapcsolatos kérdésem lenne.
Az előzmény (ezt offba teszem):
- Tankoláshoz való leállítás után nem indult a kocsi
- Próbáltuk bikázni, húzni. Csak húzásra indult.
Otthon átnézve kiderült: kopp 0 az akku, izzító relé megsülve, önindító nem teker csak behúz. ok...
Önindítót és relét is kicseréltem. Akku feltöltve, pöcc-röff.
Indítás után halványan "parázslanak" a visszajelzők, akkura rámérve töltés nincs.
Márkatársakat, szakikat megkérdeztem, a parázslás fő testkábel (haszni-váltóharang) hiba lesz.
Aláfeküdtem, elég ramaty állapotban van a testkábel.
Megmozgattam: nem indul a kocsi, még csak tekerni se teker....Újra meg újra megmozgattam mire nagy nehezen "megtaláltam" azt a pontot, hogy indul rendesen a kocsi.
Konklúzió: valóban testkábel hiba lesz, cseréljük. Váltóról még le tudtam szedni a sarut, viszont a kaszni részen a csavar bele gyógyult rendesen.
és akkor ON:
Egész este bújtam a netet, és találtam egy 1000 éves autó-generátor fórumot.
Az ottani szakik szerint, ha nem vagy csak keveset tölt a generátor az lehet testkábel hiba is.
Ezért jött az ötlet, hogy "húzok" új testkábelt.
1, A jobb töltés érdekében, akku melletti testpont-generátor ház közé gondoltam.
2, Ha az előző nem lenne elég (utastér elvileg a váltótól kapja a testet) akkor húznék még 1-et a váltóharangig.Szerintetek ez mennyire lehet járható út?
-
qqzs
őstag
-
daninet
veterán
Labortápot keresek amatőr projektekhez. Van valakinek esetleg egy EU raktáras linkje valami jó ajánlathoz? Esetleg használt márkás is szóba jöhet. 40-50 körül max, ha olcsóbb sem sértődök meg.
30V-10A lenne az ideális.Köszi
Új hozzászólás Aktív témák
- Kijelzőre és tartozékokra gyúr a Huawei MatePad Pro 12.2
- PlayStation 5
- Autós topik
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Renault, Dacia topik
- Házimozi belépő szinten
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Megemeli a GPU-k árát az NVIDIA?
- Milyen egeret válasszak?
- Vezetékes FEJhallgatók
- További aktív témák...
- AKCIÓ! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB AIO Enigma XL Seasonic 650W
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
- LG OLED Televíziók: ÁRZUHANÁS -30%
- Apple iPhone SE 16GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest