-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ribi
nagyúr
Trafo soft startot akarok összrakni.
Első körben néztem, hogy 2 féle szokott lenni, 1 ami a 220-ról megy és 1 ami saját trafóval.
Ami 220-ról megy az számomra kicsit neccesebb, de van ezzel valakinek tapasztalata? Biztonságos az a verzió is? Kihagyható lenne a külön trafó a relének.
Másik, hogy milyen relé legyen benne? Sima G2R2 relé jó? 450W trafóhoz lenne. -
Kernel
nagyúr
válasz
fery02 #58596 üzenetére
Nem ismerem ezeket, de a párhuzamos cellák Ah-kapacitása összeadódik (sorosnál nem), illetve a Wh energiatartalom mindkét esetben összeadódik.
Power bankokat az akkukapacitással szokták jellemezni, noha ez nem azonos az 5 V-ra felkonvertált Ah-értékkel, mivel a nagyobb feszültséghez arányosan kisebb áram társul (transzformációs elv), valamint némi átalakítási veszteséggel is számolni kell.
Wh viszont nagyobb feszültségen is ugyanannyi, levonva belőle a veszteséget.
-
Sziasztok!
Nem tudjátok, hogy minőségbeli különbség lehet-e vajon eközött a két powerbank-ház között?
[link]
[link]A belső elektronika rész különbözik felépítésben a képek alapján (maga a powerbank-ház elég ugyanolyannak tűnik).
Ha nem igazán számít, akkor a 6 cellahelyeset választom, mivel alapból is gyenge cellákat raknék bele (~1000mAh).Tudja azt még valaki, hogy azzal kb mekkora kapacitású lenne a powerbank? Gondolom nem olyan egyszerű a képlet, hogy 6x1000=6000.
-
tvamos
nagyúr
válasz
gyenesmartin #58594 üzenetére
Gyorsan vegyel egyet!
Nem halhatok meg, amig nem volt egy LeCroy-om!
-
Kernel
nagyúr
válasz
szabifotos #58587 üzenetére
1000 μF ahhoz elég, hogy kipróbáld. Esetleg gyengén búghat, nyugalmi áramtól függően, de szólnia kellene. Rendes terheléshez kevésnek számít, gyári készülékekben is több 1000 μ található, de nem árt 10 000 sem, extra igények esetén még több.
(#58586) gyenesmartin
Gerjedésgátlót illik általában használni, vagy attól függ, ez kiderül egy oszcilloszkópos vizsgálattal.
-
Gyb001
senior tag
Sziasztok.
Nem vagyok jártam elektronika témában, ezért lenn hozzátok egy kérdésem.Ha egy usb csatlakozóra az alábbi képen látható módon egy kondenzátort rakunk akkor az miért jó? Mivel lesz jobb így az usb? stabilabb áramellátás?
-
gyenesmartin
őstag
válasz
Kernel #58585 üzenetére
Feszültséget elég szépen lehet változtatni ezen a tápon amit át szeretnék alakítani. Van benne egy TL431-es és 5V-tól 30V-ig lehetett változtatni a feszültségét.Igaz 30V-on már csak 3A jött ki belőle, de 5-21V-ig 4.7A.
Akkor a kis kondikat el is lehetne hagyni? Azért tettem bele, hogy lelassítsák, ne gerjedjen be a kapcsolás, ide meg úgysem kell gyors működés. -
Kernel
nagyúr
válasz
gyenesmartin #58583 üzenetére
Mielőtt belevágsz, nem ártana tesztelni azt a tápegységet, hogy hajlandó-e a kívánt feszültségtartományban működni. Múltkor próbáltam módosítani egy 12V tápegység kimenő feszültségét, nem reagált olyan rugalmasan, mint vártam.
Akkor viszont egyszerűbb a táp megbontása nélkül ráakasztani egy kész CC/CV modult.
Az érdekesség kedvéért ez egy kínai USB dugasztáp rajza, ami szintén szekunder áramkorláttal van ellátva (ez nem mindig van így, egyszerűbb esetben csak a primeráramot figyelik):
-
tvamos
nagyúr
válasz
gyenesmartin #58583 üzenetére
Nem vicces a gnd-t így össze-vissza húzni, mert átláthatatlanná teszti a kapcsolást!
Ötletes a komparátor + visszacsatolását a tranzisztoros invertáló kimenetére rakni... érdekes megoldás, hogy a LED feszültségével állítod be a hiszterézist, így nem függ a táptól.
A második fokozat adja a cc-t, ez működhet, csak nem tudom, milyen gyors belül a kapcsoló üzemű táp, ez a fokozat lehet lengő, szkóppal ki kell menni szerintem.
Látom már, hogy a TL432 adja a cv-t. Azt nem értem, minek a 10n? Ezzel elég sokat gyorsítasz az áramkörön. Nem tudom, ebben az alkalmazásban hogyan fog viselkedni.Szerintem dudgdosós panelon rakd össze!
-
tvamos
nagyúr
válasz
gyenesmartin #58581 üzenetére
Elmagyaráznád, hogy a második (jobb oldali) TL431-et miért így kötötted?
-
gyenesmartin
őstag
Sziasztok!
laptop töltőt szeretnék átalakítani akksi töltőnek.
Készítettem egy kapcsolást, de nem vagyok benne biztos, hogy működne-e.Az egyenirányító rész maradna, oda csatlakozna a kapcsolás bemenete, a kimenetére pedig az akkumulátor. Az opto-ra pedig a tápegységen lévő opto kapu.
Elvileg ez az áramkör 21V és 3.7A-a van beállítva, a zöld led bedig 320mA-nél kezd el világítani.
A kiemeneti feszültséget lehetne állítani egy kapcsoló segítségével, hogy 8.4V-tól 21V-ig lehessen szabályozni. -
válasz
kezdosql #58570 üzenetére
Üdv!
Ha a tápellátás részére gondolsz...azt úgy tudod a legegyszerűbben ellenőrizni, hogy elvágsz egy USB kábelt, kibontod, majd a piros és a fekete kábelekre rámérsz multiméterrel (DC feszültségmérés, 20V méréshatárral). 5V körüli érték megfelelő, de ha ledes teszterre gondolsz, akkor a piros (+) és fekete (-) vezetékekre kötsz egy ledet, viszont kell elé tenned egy előtétellenállást, ennek nagyságát a nyitófeszültség és a leden átfolyó áram függvényében itt ki tudod számolni.
-
tvamos
nagyúr
válasz
bandi0000 #58574 üzenetére
Azt megadja a feladat, hogy mennyi az R1, R2, R3, R4, R5, esetleg R6. Lehet mind különböző érték.
Az van, hogy r1=R4, ezt vette fel az 1. ponthoz tartozó ellenállásnak. Az r2=R3-mal, mert az tartozik a 2. ponthoz. A 3. ponthoz meg r3=R5.
És itt sikerült az 1/10+1/10+1/20=1/4 is.
-
PHM
addikt
válasz
szabifotos #58575 üzenetére
Pufferelni kéne az egyenirányított feszültséget.
Így rögtön ugyanazt fogod mérni mindkét esetben,
viszont az a kb 33V már sok lesz az erősítőnek. -
szabifotos
senior tag
Sziasztok!
Van egy 24V toroid trafóm. Erősítőhöz vettem, eddig dugasztápról ment egy TPA3116. 15A diódahíddal egyenirányítottam a kimenetet, és ezt kötöttem egy sorkapcsos DC dugóba. Valamiért a csatlakozón 30V körül mérek viszont a dugó kapocspontjain 24V van, ahogy kell.
Az erősítő meg sem szólal. Dugasztápról működik rendesen.... Mi lehet a gond?
-
tvamos
nagyúr
válasz
bandi0000 #58567 üzenetére
Ott van elszurva, ha jol latom, hogy az atalakitast az R1-R2-R2 csillagkapcolasra szamoltad ki, es igy lett R12-R23-R31 delta kapcsolas. De a rajzon meg ugy rajzoltad, mintha az R3-R4-R5 csillag kapcsolast akarnad helyettesiteni. Szoval nem valami faja ez igy.
Sajnos az R1-R2-R3 ellenallasok nincsenek csillagba kotve. Vagy az R1-R2-R5, vagy az R3-R4-R5 csillagot tudod deltaba kotni, vagy lehet azt is csinalni, hogy az R1-R3-R5, esetleg az R2-R4-R5 deltakat tudod atalakitani csillagga. Mindegy melyiket csinalod a 4 kozul, jo lesz. Szerintem... -
kezdosql
tag
Valaki tudna segiteni usb port tesztelesevel?
Ugy emlekszem, valaki irta regebben, hogy lehet csinalni egy led-es kutyut, ami mutatja, hogy jol mukodik-e az usb port.
Egy pc-n az egyik usb port gyanus, ezt kellene tesztelni. -
Moleman
addikt
válasz
tordaitibi #58568 üzenetére
Szuper, köszönöm!
-
-
bandi0000
nagyúr
sziasztok
ne haragudjatok hogy megint itt kérdezem meg, de sajnos most más lehetőségem nincs
szóval érti e valaki ezt a csillag delta átalakítást, és illetve fordítva?
igazából a logikáját értem, csak azt nem hogy berajzoltam a delta alagzatot ellenállásokkal, viszont hogy tudom megállapíteni, hogy a pl az R12 ellenálással melyik ellenállást kell helyettesítenem? mert le van írva, az órai munka alapján csináltam meg, de a logikáját nem értem, illetve a másik,
RY le van vezetve hogy hogyan számoltuk, de az órai munkában a végeredményt, mintha osztottuk volna még 10 el, legalább is a nevezőt, én jól csináltam itt?
És a helyettesítés utáni áramkört megpróbáltam felrajzolni, az hülyeség vagy jól csináltam? Mert gondolom innen kellene tovább számolni, az adott ellenásra eső feszültséget és vagy amit kérnek -
Moleman
addikt
válasz
Batman2 #58565 üzenetére
Köszi!
Akkor már csak az az egyetlen kérdésem, hogy a távolságinál a fénykürt közben párhuzamosan kapott dupla pozitív okozhat-e bármilyen problémát, annak is kéne-e relé, vagy így is jó?
És az a dióda kell oda a PWM modulátor irányába visszafelé, okozna bármit azon kívül, hogy nulla lenne a feszültségkülönbség a modulátor két oldala között? -
Batman2
őstag
válasz
tordaitibi #58559 üzenetére
Mondjuk féltápot alapul véve az izzó fényének felfutása gyorsabb lesz, mint 0-ról, mivel már eleve izzik a szál.
Teljes fény lefutása viszont kicsit lehet lassabb, mivel kap áramot az izzó, nem fog elaludni teljesen, de szerintem egyáltalán nem zavaró és ugyanúgy informatív.Üdv.
-
-
mezis
félisten
válasz
csabyka666 #58561 üzenetére
Üdv.!
a eddig nem ment tönkre vele, akkor semmi probléma. Névleges az a 19V és a 20V is, kis áramnál több, a névleges áramfelvételnél meg kevesebb.
Akku töltő elektronika is kibírja és a laptop is rögtön 3,3V-ot, 5V-ot és esetleg 12V-ot csinál a bejövő feszültségből.
Ha nagyon biztosra akarsz menni, akkor néhány alkalmas diódával (kb 5A terhelhetőségű de hűtés kell!) "elfűtheted" azt a +1V-ot. -
Üdv mindenki!
Egy gyárilag 19V-os adapterrel működő laptopot lehet-e hosszútávon, biztonságosan használni 20V-os adapterről? Áram szempontjából rendben van a történet, de ez az 1V plusz hosszútávon jelenthet rosszat?
Köszi a válaszokat előre is!
-
Moleman
addikt
válasz
tordaitibi #58559 üzenetére
Miért olyan lassú? Azt gondolnám, hogy ha már félig izzik, még gyorsabban felszalad teljes teljesítményre, ha megkapja a gyári tápot. A kocsin is működik, igaz, ott nem PWM csökkenti a fényerőt.
A tompítottat nem lenne értelme halványítani, DRL-nek csak a szórt fény jó, ami messziről látszik. -
-
Kernel
nagyúr
válasz
dave0825 #58554 üzenetére
Ha az áramkör érzékelési küszöbe mondjuk 100 mV, akkor 0,22 ohmon átfolyó 450 mA-nél fogja behatárolni az áramot. Ez az ellenállással arányos, tehát pl. 0,5 ohmon U/R = 200 mA és így tovább.
Azt az ellenállást kell megkeresni, amin a LED-áram átfolyik, azon keresztül kapcsolódik általában a GND-re:
-
Moleman
addikt
válasz
tordaitibi #58555 üzenetére
De ezen a rajzon a tompítottat halványítja a PWM, én pedig a távolságit szeretném, ezért kell bonyolítani. Azért kapja a tompítottról az áramot, mert az az ág gyújtásra mindig él. Esetleg úgy lehetne egyszerűsíteni, hogy húzok valahonnan egy külön gyújtáspozitívot a DRL-hez, de ez csak a kapcsolást egyszerűsítené, a kivitelezést épp ellenkezőleg.
A pozitívba azért raktam diódát, hogy ne szóljon vissza a műszerfali távolsági visszajelzőnek a DRL. A PWM vezérlő oldalára nem tudom kell-e, tehet-e valami kárt benne a visszafelé érkező pozitív. Az akkor nem gond, ha egyszerre 2 oldalról kapja párhuzamosan a tápot?
Ja, amit kifelejtettem, a rajzomon a két kör végpontjai nálam a tompított és a távolsági gyári H7 csatlakozója, a gyári kábeleket nem piszkálom, a meglévő rendszer végére akarom valahogy ráapplikálni az új rendszert.
-
válasz
Moleman #58553 üzenetére
Nem jó, az általad linkelt szabályzó a negatív ágban szabályoz, megnéztem a linken a nyákoldalt, a pozitív átmagy rajta, a pozitívba minek dióda,
valamint minek bonyolítani?Bekötöd a tompított ágba a szabályzót, a hosszúfény ághoz hozzá sem kell nyúlni.
Ha a rendes tompítottad akarod működtetni, a pwm két negatív kapcsát egy kapcsolóval zárod és kész.
Hogy a pwm közben működik, az nem számít, üresjáratba kapcsolgat, azt annyi. -
Moleman
addikt
válasz
Moleman #58545 üzenetére
Na, a zuhany alatt megjött az ihlet, hogy hogyan képzelem a menetfény kapcsolását, de elakadtam.
A tompított oldal tiszta, a DRL is működik. A távolságinál akadtam el.
Kernel kolléga berajzolt kapcsolóját követve a működéshez elméletileg elég lenne a távolsági izzó negatívját átkötni a PWM modulról a gyári testre, és teljes fényerő lenne, ha jól gondolom, ezt kapcsolhatná a távolsági +12-je. Ekkor DRL üzemmód közben már tudnám használni a fénykürtöt. Viszont a táp a tompított +12-jéről jön, ergo ha a DRL-t kikapcsolom a kapcsolóval, a távolsági már nem kapna tápot.Mialatt ezt írtam, megszületett a távolsági köre is, kérdés, hogy ez így jó-e:
Az izzó előtt találkozik a két táp, a visszautat diódák védik (100V 10A diódákat használtam eddig hasonló helyeken, de vennem kell, mert már csak 1 db van). Lehet-e bármi probléma abból, hogy DRL üzemmód közben a fénykürtöt használva egyszerre 2 ágról kap +12 voltot az izzó? Ha ez problémás, akkor gondolom egy ugyanilyen relével kéne kapcsolni a távolsági pozitív ágát is - vagy egyszerűbben egy 8 lábú relével az egészet.
Vagy teljességgel rossz úton járok?
Nagyon köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
- Oukitel OT5 tablet 12" 2K Display 12 GB memória, 256 GB háttértár, 4G LTE Dual SIM, 11000mAh Akku
- Új Thinkpad P16 Gen2, 16" QHD+ IPS 165Hz, i7-14700HX, RTX 3500 Ada, 32GB, 1TB NVMe, gar
- Samsung Galaxy A56 5G 8/256GB White
- AirPods Max 2024 A3184 Lila/Hibátlan/2026.12.13.Gar./p4261/
- Elado Corsair MP600 LPX GEN4 SSD 1TB hűtőbordás
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!)
- Bowers-Wilkins Pi7 S2 (2195084) (ELKELT)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
- Samsung Galaxy A35 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Intel Core 2 Quad Q9550 2.83GHz LGA775 Processzor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest