-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Kernel #51099 üzenetére
Értem, akkor a világítós rendszerűek mennek 220V-ra amikor mennek. Veszek 12voltra nem világítósakat ilyet és ilyet, 2csatlakozó legegyszerűbb legbiztosabb, remélhetőleg.
Valószínű hogy a rackből kihozom azt a két vezetéket ami a gyári kapcsolóhoz megy eredetileg, így elméletileg gyári állapot van a módosítás után is csak kb. 20centivel hosszabb lesz a vezeték és akkor ez lehet a legideálisabb megoldás.
-
Kernel
nagyúr
válasz
SchumiBácsi #51098 üzenetére
Az is neon / glimmlámpa, így nem fog menni.
-
Kernel
nagyúr
válasz
SchumiBácsi #51096 üzenetére
1-2 a kapcsoló, 2-3 között egy glimmlámpa van, soros ellenállással. De ez csak 230 V-ról világít, így nem tudod kihasználni.
Neonnak nevezi, mivel neongáz van benne, nálunk ezt glimmlámpának mondjuk:
Ha esetleg 12 V-ról akarsz világítani, akkor LED-es változat jöhet szóba, amihez kell még egy ellenállás is:
A jelölések (3P / 4P SPST) nem követik a korábbi táblázat logikáját, de ez ilyen, ez a gyártó másképp gondolja.
-
válasz
Kernel #51095 üzenetére
Értem. Hát, ha a rackban bírja a gyári "éppen ilyen kapcsoló tetszik és azt tesszük bele", sztem nem lesz baj az SCI féle rocker kapcsolóval sem, elméletben 6000 kapcsolási ciklust írnak ezekre. Ebből évente nyomni kellene 52-őt minimum, de ha felét nyomom az már nagy szám.
A terhelés semmiesetben sem több mint 2A 12Volton, sztem ezzel nem kellene gond legyen.
Akkor ezek szerint már csak az összeállításon múlik minden: hogyan sikerül a vezetékeket szerelni és tuti-fix alapon be is forrasztani a rátolható csatlakozókat.
Közben felmerült egy másik megoldás arra az esetre ha mégse érdemes megvágni az adapter vezetékeit. Ehhez a rack saját kapcsolóját kellene eltávolítani és kivezetni a vezetékeket az új kapcsolóhoz. Viszont ide már nyerő lenne az 1kört megszakító kapcsoló, viszont a hátulján 3csatalkozó is van, ezt hogyan kötöm be?
-
Kernel
nagyúr
válasz
SchumiBácsi #51093 üzenetére
Földeletlen dugasztáp, nincs jelentősége, hogy egyik vagy mindkét ágat szakítod meg. Talán nehezebb véletlenül elkötni, keresztbe kötni, ha a negatív eleve közösítve van.
Két érintkező lehet dupla hibaforrás, ha esetleg beégne a DC-kapcsolástól, pontosabban nem is a DC-n van a hangsúly, hanem a bemeneti kapacitáson, amire rákapcsol az ember. Kondenzátorokat lehet is látni a képen, de azt nem tudni, hogyan van kötve, okoz-e szikrázást a kapcsolóban.
Érintkezés biztonsága, terhelhetőség szempontjából például hasznosabb, ha két záróérintkező párhuzamosan van kötve, ami mondjuk egy ágat szakít meg.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Batman2 #51092 üzenetére
A feszültség csúcsértéke (amire a puffer töltődik) mindkét esetben ugyanannyi, az effektív érték kevesebb, ha hiányzik az egyik félperiódus. A szimmetrikus szinuszjelnél pont a fele.
PWM-tápnál attól függ, például a legelterjedtebb flyback elrendezésnél (egy tranzisztor, egy primer) a tranzisztor a bekapcsolási szakaszban viszi be az energiát, de a visszafutási szakaszban keletkező feszültséget egyenirányítják a szekunderen, egy diódával. Ilyenek vannak kb. 100-150 W-ig.
Ellenütemben vezérelt középcsapolt primernél a szekunderen lehet Graetz-hidas egyenirányító is, mivel szimmetrikus a kimenő jelalak (le is kell terhelni mindkét felét), vagy lehet középcsapolt szekunder is, lehet kettős, tehát +/- tápot is előállítani.
Utóbbi nagyobb teljesítmény átvitelére alkalmas, de ehhez nem feltétel egyébként a középcsapolt primer. Két tranzisztorral lehet egy tekercsre is két irányban tolni.
-
válasz
Kernel #51091 üzenetére
A saját adapterével hajtanám továbbra is, ha megadja magát mert volt már ilyen, van további 12voltos csereadapter. Az csereadapter így néz ki, de az eredetije is ugyanilyen. Ezen hogy valósul meg a földelés?
A kapcsolási séma most olyan (de lehet megérné már lerajzolni), hogy az USB rack-nek külön "adapter-sin" van 2db 5férőhelyes elosztó, ami külön kapcsolható. Amikor indítok, kapcsolom a 220-at, majd azt a racket ami kell. Ha végeztem, kapcsolom ki a racket és végül a 220 is ki.
A változások után a rack saját kapcsolója mindig "be" állásban lenne ami elvileg pozitívat kapcsol, a meglévő/vásárolandó kapcsolóval mindkét pólust kapcsolnám vagy úgy kellene kötni hogy csak pozitívat, de így elég lenne az 1szálat kapcsoló megoldás... hmm. Mivel a 220-at csak akkor adom rá amikor valóban kell, mi a kockázata indulás/leállás során ha a pozitív/negatív egyszerre van kapcsolva?
Egyébként belül a Shaarkon így néz ki, valószínű a Chieftec rack- is ilyen.
-
Kernel
nagyúr
válasz
SchumiBácsi #51088 üzenetére
Tehát 12V tápos rack, ami az 5V-ot belsőleg állítja elő. Ilyenkor nem nagyon szokták a GND (vagyis jelen esetben a negatívot) megszakítani. Elég csak a pozitívot. Ha megnézed a belsejét, könnyen lehet, hogy így van, főleg védőföldelt csatlakozójú tápegységnél, mivel a védőföldet (ami ilyenkor a negatívval közös) nem is szabad kapcsolóval megszakítani.
Ha meg a PC-tápból vezeted ki a +12 V-ot, szintén nincs értelme a GND-t megszakítani, ez ugyanis még nem tiszta, hogy miről akarod táplálni.
NO/NC: például egy nyomógomb lehet alaphelyzetben nyitott (Normally Open) vagy alaphelyzetben zárt (Normally Closed).
-
AMDaZERG_1
senior tag
Köszönöm segítséged!
Ezek szerint jobban járok, ha maradok a jelenlegi felállásnál, hogy az akkura közvetlen kötöm a magasfényű LED diódát. Így ezzel a variánssal több napot hajthatom töltés nélkül, legalábbis eddig 3 napja világít, és a feltöltött 4.2V-ból 0.3V esett a 2500mAh akku feszültsége. Tulajdonképp csak egy amolyan irányfényről van szó esetemben. -
And
veterán
válasz
AMDaZERG_1 #51087 üzenetére
DC-feszültséget nem lehet transzformálni, csak konvertálni. Létezik mindenféle DC-konverter panel olcsón, mostanában úgyis divat az eBay-ről linkelgetni ilyesmiket: [link], [link]. Annak a mozgásérzékelőnek a rajzát elnézve viszont látható, hogy egy sima lineáris stabilizátorral indít, közvetlen tápot csak ez a stabilizátor kap, minden utána következő áramkört az táplál 3,3V-os feszültséggel. Vagyis az a belső stabilizátort akár el is lehetne hagyni, úgy táplálni egy DC-konverterről, hogy 2,8...4,2V-os bemeneti feszültségről - ami a Li-ion akku használható tartománya - fix 3,3V-ot adjon, de ehhez kétirányú lefelé- és felfelé (buck-boost) is konvertálni képes áramkör kellene. Mindenesetre az jobb hatásfokú lenne, mint a DC-konverzió és az azt követő lineáris stabilizáció. Túlzottan hosszú üzemidőre egyébként ne számíts, az adatlapon közölt áramfelvételből nagyságrendileg másfél napos működési időtartam jön ki egy tipikus 18650-es méretű lítiumion akkut használva.
-
válasz
Kernel #51086 üzenetére
Most erről a rack-ről van szó, ha elkészült a "tárolódoboz" és marad még anyag akkor a másik racktípus is ugyanígy járna majd.
A rack kapcsoló sztem semmi extra 12V bemegy és valahogy megszakítja. A beépítendő kapcsoló az adapter vezetékére kerülne, érintkezők száma szerint sztem egyértelmű hogy mindkét szálat megszakítja úgy mint ez vagy ez, amikből van is itthon, csak ekkora nagyot nem akarok azért beépíteni, olyan kicsit meg nem tudok az anyagban kiképezni, ezért kellene a kerek kapcsoló, csak megzavart ez az "off-on" vagy "on-off".
A legfontosabb hogy a kapcsolás mindkét szálat érintse, mert házilag az a biztos megoldás sztem és ha már felvetetted, mi a különbség a NO és NC között?
-
AMDaZERG_1
senior tag
Sziasztok!
Egy olyan gondolat merült fel bennem, hogy a HC-SR501 mozgásérzékelőt, aminek az üzemfeszültsége DC5V-20V üzemeltetnék egy 18650 típusú LG HE2 akkuval. Ez az akku 3.7V, amit valahogy fel kellene transzformáljak a mozgásérzékelő üzemfeszültségére, vagy legalább 5V-ra.
Ezt én mivel tudnám elérni? Miután nem vagyok berendezkedve panelgyártásra, és a szükséges alkatrészek beszerzése sem valószínű, hogy pikk-pakk sikerül egy erre a célra tervezett panel megvásárlása lenne a leginkább célravezető. Persze nem ágálok az ellen sem, hogy magam építem valahogy össze.
Volna valakinek ötlete a problémámra? -
Kernel
nagyúr
válasz
SchumiBácsi #51085 üzenetére
On-off vagy fordítva mindegy lenne, de ez így nem jó meghatározás szerintem. A TME oldalán pont ott van egy jó táblázat, ha ráviszed az egeret az i-betűre (konfiguráció).
DPST vagyis Double Pole Single Throw így önmagában nincs is, mert az egy fix pozíciót jelent, amiről még azt is tudni kell, hogy NO vagy NC, tehát ezt mindig oda kell írni, az ST után.
- DT két fix állás, itt nincs miről beszélni, vagy Off vagy On, ezért ezt nem is kell külön közölni.
- 3T esetén van egy középállás is (akár üres, akár érintkezős, de megállítható bármelyiken).Tehát ez főleg elvi kérdés, attól még elképzelhető, hogy a kereskedő (tévesen) úgy nevezi, ahogy írod..
Konkrét esetben nem teljesen világos, hogy milyen rack-ről van szó, mit szakít meg a kapcsoló, többféle variációt is el tudnék képzelni, meg azt is, hogy teljesen mindegy, bent kapcsol vagy kint kapcsol.
-
Na újra itt vagyok. Perpill van fél tucat USB rack nem az hogy összevissza, de nem egy helyen és ez így nem tetszik. Külön probléma a velük járó kusza kábeltömeg. Ezen a problémán javítanék oly módon, hogy a megmaradt laminált padlóból kiszabnék és összeállítanák egy vagy több ilyet.
A hűtési módszer kipróbált és bevált konstrukció, mert a 3db elsődleges rack most is ugyanígy egymáson egy rögtönzött papírburkolat alatt van, kábelmenedzsment nélkül... Ez a "laminált készülék" megoldhatná a problémát azzal hogy egy külön rekeszbe feltekerném a kábeleket és csak annyi jönne ki belőle ami feltétlen kell az USB csatlakozókig és a konnektorig.
Viszont ahogy látszik ugrott a rack-ek főkapcsolójának használata ha a hátulját lezárom, már pedig le kellene mert akkor a túloldalában új kosz és pókfészek lehet, a kábelek között.
Kérdés: mi van akkor ha az áramot kettévágom és egy második kapcsolón vezetem át, ami már a tetején lenne könnyedén elérhető helyen, a rackek bent pedig állandóan bekapcsolt állapotban lennének és csak a külső kapcsoló kapcsolná be őket. Van itthon pár DPST ON-OFF kapcsoló, csak téglalapot ezúttal elég necces kiképezni csak fúrni egyszerűbb volna ehhez a kapcsolóhoz ami szintén DPST, de OFF-ON. Ez biztonságtechnikai szempontból megfelelő? Mi a különbség ON-OFF és OFF-ON között?
Előköszi!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
kenwood3 #51080 üzenetére
Szóval 40 lábú, 4 digites lcd. Azok az IC-k ott a digit meghajtó shift regiszterek.
További infó nélkül csak találgatok, de ez az lcd valószínűleg olyan, mint ami neked kell: [link] - feltételezem ezeknek a lábkiosztása követ egy bizonyos elrendezést, vagyis nagyjából / teljesen csereszabatos. Szerencsére nem is drága, szerintem egy próbát megér de várd meg a többiek válaszát is.
Itt van egy hasonló kapcsolásnak a német leírása, csak németül nem tudok, de jól látszik miként működik: [link]
-
kenwood3
addikt
Sziasztok!
1 pár napja kértem segítséget 1 kijelzőcseréjéről. Akkor azt tanácsoltátok, hogy vágjam le a kijelző lábait, hogy találjak valami írást rajta. A levágás nemrég megtörtént, de magán a kijelző alján se találtam semmit. Ez a kép fogadott miután eltávolítottam a kijelzőt [link]. Ez segít valamit nekem? Köszi!
-
kenwood3
addikt
dupla
-
Kernel
nagyúr
válasz
Pulsar #51077 üzenetére
Természetesen az úgy van kitalálva, hogy jó legyen 2S Li-ion akkuhoz, csak névleges feszültséget ad meg a kereskedő.
Úgyhogy ezzel nem lehet probléma elvileg, mindamellett általam nem kipróbált eszköz lévén persze nem tudhatom, hogy a saját célodra is beválik-e. Úgy tűnik, arra való.
-
-
Kernel
nagyúr
válasz
Batman2 #51073 üzenetére
Hasonló a különbség, mint a teljeshullámú egyenirányító két változatánál:
Az egyiknél kevesebb dióda kell, viszont dupla menetszámú tekercs. De a kimenőfeszültségben még sincs nyereség (diódákon eső feszültséggel most nem számolva).
PWM-tápnál viszont nem mindegy az sem, hogy a szimpla primert egy tranzisztor kapcsolgatja tápra, vagy két tranzisztor lényegében négyszögjelet kapcsol rá, egy soros leválasztó kondenzátoron keresztül. (B-osztályú végfokhoz nagyon hasonló elrendezés.)
Utóbbi esetben a trafóba mindkét áramirányban táplálunk energiát, így a szekunderen is mindkét félperiódusban teljesítmény vehető ki, kétutas egyenirányítással.
Ha csak szimplán kapcsolgatják egy tranzisztorral, akkor a szekunderen is csak az egyik félperiódusból vehető ki komolyabb teljesítmény, egydiódás egyenirányítással. Ezt az elrendezést kisebb tápoknál alkalmazzák, 100-150 W teljesítményig még előfordul, TV-knél is.
-
Kernel
nagyúr
Érdekes egy LC-szűrő, drónokhoz ajánlják, hogy a videokamera jele ne legyen zavart.
Hirtelen nem tudtam mire vélni az elektronikát, de úgy néz ki, egy IRF9335 P-csatornás FET van rajta, találtam róla olyan képet is, ami alapján felvázolható:
Valahogy így, ha jól látom:
Kimenetnél a LED-et stb. nem rajzoltam.
Bemenetnél az ellenállás tölti a kondenzátort, emiatt késleltetett felfutással kapcsol be a FET (lágyindítás).
-
Kernel
nagyúr
válasz
Norbi.Sz #51070 üzenetére
Ez nem sávszűrő, csak aluláteresztő szűrő, ahol cél az AC-elnyomás, DC átengedés, ilyet nem olyan nehéz próbálgatással összerakni, a lomtárból.
Elvben csak minél nagyobb kapacitás és minél nagyobb induktivitás kellene, ennek persze határt szab a gyakorlat és a tekercs ellenállása sem lehet nagyobb a kelleténél, különben ejti a feszültséget.
-
Batman2
őstag
válasz
Batman2 #51057 üzenetére
Meg tudja mondani valaki, hogy változik e a kimeneti feszültség, ha egy inverterként használt trafó esetén szimplán szaggatva kapcsolgazom az áramot az egyszer 9V-os tekercsére, vagy pedig egy középkivezetéses 9V-os trafóra kapcsolgatom az áramot a két tekercsre ellenütemben ?
Vagy kizárólag a jelalakban van különbség?
Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
Lompos48 #51058 üzenetére
Abban igazad van, higy valtakozó áram folyik, nem álladó potenciálon van a vazaték, valamiért mégis szükség egy ilyen botos kiegyenlítésre, ah látszik hogy apró villámok indulnak a bot és a vezeték között.
Arról nem szólnap az ilyen videók, hogy mit csinál a helikopter földre szállaskor, de feltétezem, hogy akkor is elöbb ki kell egyenlítődjön, ehhez lehet elég az is, ahogyan a talpak megközelíti a földet.
Üdv. -
Kernel
nagyúr
válasz
gyáliSanyi #51063 üzenetére
Kétáramkörös váltókapcsolóval lehet polaritást váltani, vagy relével is, tranzisztoros hídkapcsolással is. Az automatizálás valamilyen elektronikával bizonyára megoldható lenne, de legegyszerűbb a kétáramkörös kapcsoló.
Van olyan is, ami üres középállással rendelkezik (ilyenkor sehová nem vezet), ehhez képest lehet balra vagy jobbra billenteni. Autó ablakemelő kapcsolója például.
(#51066) Norbi.Sz
Akkor az nem a földhurokkal van kapcsolatban, tápszűréssel lehetne próbálkozni.
-
Norbi.Sz
senior tag
válasz
Kernel #51062 üzenetére
A jack része szinte zajtalan, legalábbis nem észrevehető...
Viszont az USB részével van a gond, mert ha csak simán rádugom, hogy kapjon tápot róla, már akkor zúg...
Érdekes, hogy tesóm asztali gépére dugva semmi zaj nincs (ott is csak USB-re lett dugva).Külső 5V tápról lehetséges, hogy nem búgna??? Próbálok egyet szerezni... Hátha...
-
Kernel
nagyúr
válasz
Pulsar #51059 üzenetére
Annyira nem egyszerű, mert ha visszafelé áramot vesz fel a konverter, akkor a kimenetnél kell egy dióda. De mivel diódán keresztül nem állítható be a stabil 4,2 V (kicsit áramfüggő lenne), ezért kell a diódát a negatív visszacsatolást képező osztó elé beiktatni (lényegében az osztó méri a feszültséget).
Ezt a korábban linkelt rajzon meg is oldották, dióda is van, stabilizált kimenet is, töltésjelző LED is.
Egyébként később láttam, napelemek töltésére van egy másik lehetőség is, a söntszabályzó. Ez hasonló, mint egy Zener-dióda, tehát egyszerűen csak behatárol egy ponton, de annál jóval pontosabb áramkörre van szükség.
Azon alapul, hogy kisebb napelemeknél az áramot nem kell korlátozni, ha eleve csak 600-700 mA áramot tud legfeljebb, tehát ez mehetne rá direktben az akkura. Csak kell közbe egy dióda, az akkura pedig egy párhuzamos korlátozó áramkör.
Ebben az esetben a töltés befejeződése után az áram egy hűtőbordás tranzisztorra terelődik át (amikor az akku már "nem kér" belőle), ami elfűti a felesleget. Ekkor a töltést le lehet állítani, hogy feleslegesen ne dolgozzon a napelem sem.
Ezt csak a példa kedvéért mutatom, nem Li-ion akkuhoz való, nem stabilizál pontosan:
TL431-gyel precíziós söntszabályzót lehet építeni, egy példa az adatlapjából:
Csak behegesztek egy diódát:
Szükség van még töltésjelző LED-re, erre láttam olyan példát is, hogy egyszerűen a tranzisztor bázisával kötik sorba, így jelzi a terhelés átvételét. Csak az ide nem jó, mert túl sok esne rajta, a 4,2V behatárol. Vagy be lehet tenni egy eBay feszmérő modult, ami jelzi a 4,2 V elérését, utána lekapcsolja az ember.
De ha valaki nem akar kísérletezni, egyszerűbb lehet a fent linkelt vagy hasonló áramkör megépítése is, ami nem söntszabályzó. Annál terhelés nélkül, tehát a töltés végén felszökik a napelem feszültsége 20-30 V körüli értékre, de annyit elbír az áramkör.
-
gyáliSanyi
őstag
Sziasztok!
Lenne egy DC 12 V (2-3 A) motor amit egy aksiról hajtanák. Viszont olyan eszköz kéne mellé, ami ha áramot kap akkor megváltoztatja a fordulatszám irányt (polarítást), ha lekapcsolom és újra be akkor megint másik irányba megy.
Vagy valami olyan ami az akksi mellett könnyen kézzel kapcsolható.Milyen eszköz tudná ezt? Esetleg Vateráról tudnátok ajánlani kész modulokat?
-
Kernel
nagyúr
válasz
Norbi.Sz #51061 üzenetére
Sajnos ez gond, a Jack-aljzat és az USB-aljzat (vagy egyéb táplálás) GND-szintje között előálló zajfeszültségek miatt, ez az impulzusáramok miatt jön létre, ami az alaplapon mindenfelé folyik.
Legjobban egy galvanikusan leválasztott tápegységgel lehet kivédeni, például egy külön dugasztáp, ami nem védőföldelt.
Noha a PAM8403 modullal kísérletezve (ami főleg az USB-tápos megoldásokhoz lett kitalálva) meg tudtam csinálni az is, hogy nem zúgott, ehhez a legrövidebb vezetékekkel kellett csatlakoztatni, hogy a csatlakozók közelében legyen a végfok.
USB-csatlakozóként egy szétvágott dugóra közvetlenül forrasztottam két szál vastagabb, rövid vezetéket. Volt olyan variáció is, hogy csak az egyik irányból kapjon GND-t, de úgy is kipróbáltam, hogy direktben egy Jack-dugó végéhez forrasztottam a panel bemenetét (apró méretű, elfér).
12V-os erősítőnél például csak külön dugasztáppal sikerült zajmentességet elérni. Létezik ugyan galvanikus audio leválasztó is (kis HF-trafó van benne), főleg autós célokra, de azzal nem foglalkoztam.
-
Norbi.Sz
senior tag
Sziasztok!
Vásároltam egy USB tápellátású hangszórót az asztali gépemhez, hogy ne kelljen ki-be kapcsolgatni az erősítőt (csak zenéhez kapcsolom be).
Az USB portos tápellátás miatt elég nagy az alapzaj a hangszórókon. Hogyan lehetne ezt kiküszöbölni?
Próbáltam azt, hogy a számítógép tápegységének egyik molex csatijáról vettem az 5V-ot, de úgy is eléggé búg (bár azért jóval halkabban)...Esetleg valami ötlet?
-
válasz
Lompos48 #51058 üzenetére
Már ahol lekapcsolják. USA-ban a szigetelőket vízzel mossák időnként fesz alatt 500kV-on helikopterről.
Itthon amikor még a fél ország a 750kV-on lógott ruszki felől, nem lehetett csak úgy lekapcsolni - gyakorlatilag egy teljes Paks jött rajta, ezért akkoriban az OVIT kitalálta hogyan fognak rajta fesz alatt dolgozni, és mindent meg is csináltak rajta így. Büszkék is rá.
Ettől függetlenül 120kV-ot simán lehet kapcsolni, mindig van legalább 1 alternatív vonal, főleg hogy még hurokban is van sok.
#51054 Batman2 : A "pecabot" azért kell hogy ne a szakin menjen át a töltés átszálláskor. Azért tűnik lassúnak a folyamat mert a pilóta nem szeretné hogy a rotor feltekerjen 200méter sodronyt, ezért lassan közelít, de olyan is van hogy jóval közelebb rövidebb bottal épp hogy rátette és már megy is a fogó. A kiegyenlítődés tizedmásodperc alatt megvan. Sodronyruha elsősorban az szikrázás elkerülése miatt ahogy írod, meg a látásuk miatt is kell. 750kV-on nélküle a fázisvezetőtől 4méteren belül vakulsz.
-
válasz
Kernel #50988 üzenetére
Igen, köszönöm, a diódákra én is gondoltam, mert valahol már hallottam, hogy a napelem fény hiányában simán elfűti a rá kötött áramot, és még károsítja is.
De a túltöltés ellen akkor is kell egy szabályzó, amihez bármelyik step down konverter alkalmas lehet.
Ez hogy képzeljem el? Egyszerűen beállítom a cella maximális feszültségét és kész?
Ha feltöltött, nem kell neki áramkorlát? Vagy nem vesz fel több áramot, mint amennyit elbír?
Amit néztem napelem panelt 0.56A-t írnak.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Batman2 #51054 üzenetére
...de a több száz kilovoltosokon sosem látni, még véletlenül sem...
Nálunk a 110kV-oson is gyűléseznek.
Az ekkora potenciál esetében már egy vezeték megközelítése is halálos, mert akkora a töltés különbség az előlény és a vezeték között...
Elfelejted, hogy ott váltóáram cirkulál, ezért kissé furcsa a töltéskülönbséget emlegetni.
Előbb külön bottal közelítenek hozzá, amin lassan végbemegy a töltéskiegyenlítődés...
Lásd az előbbi mondatomat. Milyen töltés, mire egyenlítődik? Ha pedig - ne adj Isten! - tényleg lenne valami ilyen, utána a "feltöltődött" helikopter hogy száll le, a földhöz is bottal közelít?
Általában karbantartáskor lekapcsolják a feszültséget a távvezetékről és mindkét végét földelik is. A szomszéd vonalak által induktívan keltett feszültségeket is semlegesítik így. Már csak azért, mert mindig léteznek redundáns táplálási lehetőségek.
Ja, meg aztán utóbbi 19 évemet éppen villamossági vállalatban töltöttem el (220 kV-ig).
-
Batman2
őstag
Elkezdtem keresgélni trafót inverternek.
Ha csak szimplán kacsolgatom a 12V tápfeszültséget pl. egy 9v-230V trafóra, akkor megjelenik e a 230V a kimeneten, vagy csak a fele ?És ha egy középkivezetéses, 2x9V-230V trafóra kapcsolgatom a 12V-ot ellenütemben, akkor az előzőhöz képest mekkora feszültség jelenik meg?
Jelenleg éppen csak középkivezetéses trafót találtam, de ide igazából megfelelne a legszimplább megoldás, nem kell hogy tökéletes szinuszjel legyen a kimenetn, csak elegendően nagy fesz.
Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
Lompos48 #51049 üzenetére
Természetesen, azért képeznék ki több különálló fémfelületet, akár nyáklapon is, hogy felváltva vezessem bele a két pólust.
Az érdekes egyébként az, hogy a 10-25-50 KV-os vezetékeken még elüldögélnek a madarak, de a több száz kilovoltosokon sosem látni, még véletlenül sem, valszeg azért, mert akkora magas feszültségnek már olyan nagy az erőtere, hogy messziről megérzik és elkerülik, sosem látni alatta dögöt sem.
Az ekkora potenciál esetében már egy vezeték megközelítése is halálos, mert akkora a töltés különbség az előlény és a vezeték között, hogy kisülés kóvetkezik be, de ugyan ez van ha bármilyen tárgy közelíti meg, pl. a helikopter, amiről végzik a feszültség alatt levő vezeték karbantartását.
Előbb külön bottal közelítenek hozzá, amin lassan végbemegy a töltéskiegyenlítődés, majd csak utána szállhat át a munkás a vezetékre. Így is sodrony ruhában dolgozik.Üdv.
-
bardi
senior tag
Ez alapján úgy működik ahogy gondoltam.
Másik kérdés is felmerült, legötbbnél amit találtam a kapcsolási feszültség ilyen 30-125-250V. Ugye usb-n 5V van, azzal is működne? Igazából így látva a szerkezetet gondolom igen, és az csak a max megengedett, de azért inkább rákérdezek. -
mezis
félisten
válasz
Batman2 #51046 üzenetére
Én a virágcserép + fél dió + sajtdarabka a dió mellé passzírozva, (kicsit megperzselve) kombinációt javaslom.
(Nagyon ifjú koromban legyeket gondoltam ritkítani kb 500 V-al. Nyák, rézfólia csíkokkal, csalogatónak mézzel.
Jött a légy, landolt majd elkezdett barangolni. Ahogy a szomszéd fóliához ért a lába, láttam kicsike fénypontot (ívet). Nem lépett át, mindig visszahúzta a lábát. Kb háromszor kísérletezett, aztán elszállt. Maradtam a légycsapónál.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Házimozi belépő szinten
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Projektor topic
- Kiderült mit tud a Nintendo Switch 2 rendszerchipje
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- iPhone topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen házat vegyek?
- További aktív témák...
- GIGABYTE RTX 5080 16GB GDDR7 AORUS MASTER - Új, 3 év garancia - Eladó!
- L14 Gen4 14" FHD IPS Ryzen 7 PRO 7730U 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Gamer laptop MSI Thin GF63 12VE -641
- ZBook Power 15 G8 15.6" FHD IPS i7-11850H NVIDIA T1200 32GB 500GB NVMe ujjlolv gar
- Dell Ultrasharp U4025QW Monitor, Alza gari: 2027.11.
- AKCIÓ! HP ZBook Studio G8 OLED WorkStation - i9 11900H 32GB DDR4 2TB SSD RTX 3070 8GB Win11
- DELL Thunderbolt Dock - WD19TB modul 02HV8N (ELKELT)
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- Samsung Galaxy A35 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Kingmax 1x2GB DDR3-1333 RAM
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest