- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen széket vegyek?
- RAM topik
- Olcsó táblával készül a OnePlus
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Van egy hifi készülékem amiben van 2db deperz dB műszer. Sajnos nem futnak teljesen együtt. Úgy figyeltem meg, hogy a nyugalmi végállásban egyformák, de ~300mV-ot mérve az egyik a legutolsó jelet mutatja, míg amásik az utolsó előttit. Van egy másik ilyen gépből még 2db műszer tartalékban, szeretném cserélni, de nem tudom melyiket. Van ugyan a műszereken egy csavar, de szerintem az csak a nyugalmi helyzet beállítására szolgál. Azaz kikapcsolt állapotban a legelső jelre hangolhatom vele. Persze lehet tévedek.
Arra gondoltam, hogy csinálnék egy potival szabályozható 0-400mV kapcsolást és feljegyezném mindegyiknél, hogy melyik beosztáshoz mennyi fesz kell és a leginkább passzoló kettőt szerelném vissza.
Tudnátok abban segíteni, hogy 12V vagy 5V egyenfeszültségből milyen megoldással tudnék a deperz műszer meghajtásához szükséges 0-400mV közötti tartományt elérni? Sajnos nincs meg a kiszámolásához a kellő tudásom. Gondolom a műszerrel sorba is illene kötnöm valami ellenállást, igaz?
Köszönöm előre is, ha valaki tud segíteni benne.
-
Jodanovich
senior tag
válasz
Lompos48 #45133 üzenetére
Nem kérdeztem és nem is érdekel amit írsz... Itthon mindenki késztetést érez arra, hogy na ő majd megmondja. Nem érdekel. Ha 5 év alatt nem kellett ilyen dologhoz nyúlnom akkor talán el tudom dönteni, hogy akarok e még a 4* 60 ezer ft os tárgyra még most is +60 ezret beleverni... Mégegyszer elmondom senkit nem érdekel, hogy te hogy csináltad. Itt nem ez volt a kérdés...
-
Jodanovich
senior tag
válasz
CPT.Pirk #45132 üzenetére
Most vizsga utáni vizsgára kérelmezek, addig nem lesz nagy lobonc.
A lényeg, hogy felvettem több órányi anyagot és mp3 ról játszom le. AbBluetooth os most kilőve. Azon gondolkodtam, hogy kettő elemet tekkelek bele, nem mellesleg meg ez a sony állítólag a legjobb ezekhez, még sem bírta ki a 90 perces vizsgám. Annyit tudtam leírni, hogy vagy meg van vagy nincs. teljes határeset. Így is 4. tárgyfelvételem és arra kell rájöjjek, hogy a könyvéből szóról szóra akarja vissza az anyagot... Most is 170 en voltak UV-zni? Majdnem ennyien vannak egy évfolyamban...
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Jodanovich #45131 üzenetére
Legalább hatvan sikeres vizsga van mögöttem, egyet se buktam el, pedig nem léteztek akkor ilyen kütyük. Érdemlegességnek annyit tartok a hozzászólásomból, hogy csaláshoz segédkezni az már fél csalás. Így látom én. De mindenki olyan/azt az utat választja az életben, amilyet jónak lát. Reagálásod után nem írom le, hogy mit kívánok.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jodanovich #45131 üzenetére
Növessz hosszú hajat, és használj rendes BT fülest, nálunk egy arc így tolta.
BTW a kérdésedre amúgy nem nagyon lehet mit válaszolni, vegyél jobb minőségű elemet, vagy vigyél magaddal tartalékot és old meg a cserét menet közben.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Jodanovich #45129 üzenetére
Tanulással, és az nem is merül le.
-
Jodanovich
senior tag
Srácok adott egy a képekben szereplő fülbe teljesen bedugható füles.
Szerettem volna egy vizsgán használni a frissen vásárolt cuccot. Viszont fél úton az elem megadta magát, és alig hallottam valamit (inkább semmit), így kétesélyes, hogy meglesz e a vizsga.
füles
füles széttekerveKövetkező lenne a kérdésem, hogy lehetne megoldani a hosszabb üzemidőt?
-
Batman2
őstag
Van egy másik alkatrészis, egy tranzisztor, SD350-es jelzéssel.
Erre meg azt leltem hogy 2SD350 lehet, viszont ilyet nem biztos, hogy tudok szerezni, továbbá szerintem alkalmas lehet más fajta, jobban ismert, könnyen beszerezhető tranyó is helyette, pl. a BD240-es. Ugyan netes kereszthivatkozásban nem hozta ezt helyettesítőjének, de az alap értékeket figyelembe véve, 3A, 60-80V, ez is jó lehet, az pedig ebben az esetben nem hiszem hogy problémát jelentene, ha a DB csak alacsonyabb frekvencián tud működni, nem 60MHz-esn, mint ez.
Itt látszólag lassú kapcsolást végez, csak adott értéknél ki, majd később be kapcsolja a szelepet, PWNM szabályozás pedig nincsen benne, értelme sem nagyon lenne.Szerintetek, jó lehet helyette, vagy mindenképpen szerezzem be a 2SD-t ?
Üdv.
-
Batman2
őstag
Van egy ICm, amire annyi van írva, hogy V4538D.
Neten keresve erre azt találtam, hogy CD4538 - dual monostabil multivibrátor.
Jól találtam ?Az eszköz egy 4T trabant alapjárat vezérlője, ami a motor fordulatszámától függően kapcsolja be, vagy ki az alapjárati üzemanyagot.
Fordulatszám jel feldolgozására jó pl. az 555-ös is, ebből kiindulva ebben az esetben erről az ICről lehet szó.Üdv.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Cinkes!
-
Lompos48
nagyúr
válasz
krisztianAMG #45121 üzenetére
Ezért gondoltam arra még délután, hogy csatornánként egy ilyen modul (lehet) megoldaná a problémádat. Ugyanakkor nem tudom (!) mi lehet a kimenetek DC szintjével. Azzal lehet összegubancolódik a dolog.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
krisztianAMG #45119 üzenetére
Nem ismerem a védelem kapcsolását ezért nem tudok ehhez hozzászólni. Ha neked van, szúrd be ide! Amit gyanítok: a hangszórószálak egyeszerúen kapcsolva vannak a relék által. Nem tudom mi vezérli az egészet. Ha az egész csak egy késleltetés, akkor a gond csak a táplálás megoldása.
-
krisztianAMG
senior tag
válasz
Lompos48 #45118 üzenetére
Tudtam, hogy rá kell kérdezni.
De hogy oldjam meg a tápellátást? Fém ház, az erősítő 24V-ot kap. Ugyan innen kap tápot a védelem is, de az 7812-vel van stabilizálva. Az erősítő kimenetei közt nincs egyenáram, de a GND-hez képest már van 12V, ami miatt nem húz meg a relé. Ezzel most mit?
Kössem csak ki? Egyébként az induktivitásokon és az IC-krn kívül kicseréltem rajta mindent (kondik, OPA, stb...), de azért jó lenne egyenáram védelemre, koppanásgátlónak...
-
Lompos48
nagyúr
válasz
krisztianAMG #45116 üzenetére
Az adatlap szerint mindhárom csatorna hídkapcsolású (lehet). Ebben az esetben és külön szerelnék védelmet mindegyikre. Vagy csak a hangszórók csak egyik szálát megszakítva, amikor már csak 1 1/2 is elég lenne.
-
PHM
addikt
válasz
krisztianAMG #45116 üzenetére
A TPA3116 kimenetei eleve hidaltak, a mélysugárzót meghajtó
erősítő kimenetei pedig párhuzamosan vannak kötve.
Szerintem ne kösd be oda ezt a hangszóró védelmet.
Bár sima koppanás gátlónak talán felhasználható. -
krisztianAMG
senior tag
TPA3116-tal szerelt 2.1-es erősítőnél a a két normál hangszóró útjába rakhatok relés, közös földes hangszóróvédelmet, ugye? A 100W-os kiemenet hidalt, oda világos, hogy nem mehet.
-
shield
őstag
válasz
darvinya #35977 üzenetére
"Azt tudom.
Maga a generátor nem töltötte vissza annyira kisebb aksit, hogy az elektronika ne tiltson le a következő indításkor.Amúgy F. E. autó GTE vezérléssel.
Nagyobb generátor tönkre tette az elektronikát üzem közbenAz áttétel meghajtásban/fordulatszámban van szerepe."
- Ha jó a generátor és az aksi is, akkor fullra feltölti, mérettől kapacitástól független. A feltöltési idő függ a
két eszköz adataitól.- Ha a generátor jó, akkor nem teheti tönkre az elektronikát. Teljesítménytől függetlenül.
- Ha egyes nagy köbcentis autóban nem áttételes önindító lenne akkor, nem igen indítaná el a megszokott
méretű önindító és teljesítményű akksi.
Példa rá az én 2.3-as 5 hengeres autóm. Ez a kis önindító és a 72A/h akksi igen kevés lenne hozzá.Még annyit hozzá fűznék, hogy csak 3A-rel töltöm az akksim. A lekettyent akksinak is elég félóra, hogy elindítsam. Semmiképp nem használnák nagy teljesítményű gyors töltőt.
-
PHM
addikt
válasz
pumi1980 #45108 üzenetére
Az első mindössze 4 méretet tud: 1,5; 2,5; 4; 6.
A második 0,5-től 6, vagy 10-ig mindent.
Ráadásul cserélhetők benne a pofák, amiket kis szerencsével
később külön is megvehetsz hozzá, ha szükséges. (Pl saruzó pofa.)
Nekem mindkét típus van, sőt, az érvéghüvelyekhez pluszban van
egy harmadik is, amivel gyorsabban lehet dolgozni.
Igaz, én iparszerűen használom őket.
De egy szó, mint száz, én otthonra is inkább a másodikat venném,
mivel sokkal univerzálisabb. -
-
And
veterán
válasz
Gyuszi83 #45102 üzenetére
"Az jó lenne hozzá vagy már az sok lenne ?"
A kábelmodemed pont annyi árammal fogja terhelni a második tápot, mint amennyivel az eredetit terhelte. A tápegységekre írt áram nem azt jelenti, hogy a terhelés felé mindenképp annyi fog folyni, hanem azt, hogy a tápegység legfeljebb annyit tud leadni. Ezt hívjuk a tápegység terhelhetőségének. -
Gyuszi83
tag
Sziasztok.
Kérdésem az lenne, hogy elromlott a kábelmodememnek az adaptere 12V 800 mA-es. Találtam itthon egy 12 V 1200mA-es adaptert. Az jó lenne hozzá vagy már az sok lenne ?
Köszi.
Üdv!
-
Lompos48
nagyúr
válasz
rostiron #45097 üzenetére
Mivel nem tudom melyik a kimeneti láb, ha csak a GND re menő lábat szakítanám meg, az nem elég ??
Nem tudom. Mindez annak a függvénye, hogy van megépítve belülről az IC. Elképzelhető, hogy lebegő GND lábbal a kimenet magas szinten legyen, a kérdés, hogy ezt a további elektronika minek "magyarázza".
-
qisqaqas
senior tag
válasz
Kernel #45059 üzenetére
A leírás tanulságos volt, nagyon köszi!
Tehát egy IGBTvel vezérelhetem egy mikrokontrollerből kiszaladó PWM jellel. Arduinoval ezt sajnos nem tudom modellezni, pedig jó lett volna... Mindenesetre annyi feladat lesz, hogy olyan optocsatit kell majd az IGBT elé kötni (erősítésre) aminek microsec körüli a kapcsolási sebessége. Ha minden igaz, így ez menni fog.
Köszönöm mégegyszer!
-
törölt tag
Üdv Urak. Talán jó helyen próbálkozok a kérdésemmel. Próbáltam hifi topicban is, de nem tudom hova tartozhat igazán. Néhány eszközöm, többek között kazettás deck frekvenciamenetét szeretném megmérni. Milyen programot ajánlanátok win/linux rendszerre, ami a hangkártyát kalibrálni is tudja?
Eddig az ARTA-val próbálkoztam, szépen be is kalibrálta a méréshez a kártyát, de mérést csak úgy sikerült elindítanom vele, hogy 1/12 oktávonként szinusz sípjelet ad és rögtön méri a bejövö jelet. Ez egy 3 fejes magnónál rendben van, mert rögtön hallom a felvett anyagot, de 2 fejes magnó vagy CD esetében a 20Hz-20kHz-ig terjedő sípjel lépéseket előbb rögzítenem kellene és csak azután tudom visszajátszani.
Esetleg tudnátok ilyenben segíteni?
(Illetve úgy hallottam mágneses rögzítés esetén nem szinuszjelet, hanem pink noise-ot szoktak használni) -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #45085 üzenetére
Igen kizárt. A reed relének egy "egyenmágneses tér" kell a behúzáshoz. Váltóval csak remegnének az érintkezői. Ha hozzáférnél a páka belében található kontaktushoz, akkor megodható lenne egy fordított logikájú kijelzés: akkor világít, amikor nem fűt.
-
rostiron
őstag
válasz
Kernel #45074 üzenetére
Szia.
Igen itt nem arról van szó hogy túl érzékeny, ha a mágnest kiszedném szerintem akkor sem lenne jó.
A szenzorral van valami.
Ti mit csinálnátok a helyemben ?? Jobban átlátjátok a működésén egy ilyen kis alkatrésznek, Hogy működik ?
Mágnes hatására összezár valamit, vagy szétkapcsol ??
Mi történhet ha kiforrasztom ?? -
-
radi8tor
MODERÁTOR
Személyes nézeteltéréseiteket ne egy szakmai topicban vitassátok meg.
Privát üzenet való erre! -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #45075 üzenetére
Igen, de túlzásnak tartom csak a kijelzés miatt egyenirányítani. Sokkal egyszerűbbnek tartanám egy kis áramtrafó készítését, azzal ellenben kísérletezni kellene, amíg eltalálsz vasmagot, tekercsszámot.
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #45071 üzenetére
A réz és alumínium diamágneses anyag, a statikus mágneses erővonalakat átengedi. A változó mágneses tér indukál benne örvényáramot. Mi következik ebből?
Lehet használni rezet és alumíniumot elektromágneses árnyékolásként, amikor azt váltakozóáram gerjeszti, vagy legalább fizikailag elmozdul egymáshoz képest a tér (létrehozója) és az árnyékolás. Minél nagyobb frekvencia, annál hatékonyabb. Az anyagban keletkező örvényáramok gyakorlatilag felemésztik azt a kis energiát, így nem hatol át rajta a zavarsugárzás például.
Klasszikus példa a villanyóra alutárcsája, amit egy erős permanens mágnes fékez, amikor forog. Hogy ne tudjon túlpörögni a lendülettől (ezáltal túlszámlázni). Miután forgás közben örvényáramok keletkeznek, rövidre záródnak, ami energiát von el, befékezi, csillapítja a tárcsát. Állóhelyzetben azonban a mágnes erővonalai simán csak áthatolnak az alumíniumon, mintha ott sem lenne.
Nem véletlen, hogy a hangszórók mágnesét is a ferromágneses lágyvassal szokták árnyékolni, képcsöves TV-kben például, ahol a képcső különösen érzékeny erre. A vas változó és statikus mágneses tér esetén egyaránt használható árnyékolásként.
Tehát ebben az esetben is valamilyen vaslemez árnyékolással lehetne tesztelni, hátha csak túl érzékeny a Hall-szenzor. De ha maga a szenzor lett hibás, akkor ez nem jön be, sőt még a kimeneti FET Drain-zárlata sem mérhető, nem az lesz hibás, hanem maga a Hall-elem.
-
Kernel
nagyúr
válasz
rostiron #45067 üzenetére
Ha megfelel a feltételezésnek, akkor nyilván egyik lába GND-re, másik tápra megy, ezeket be lehet azonosítani.
Marad a kimenet, ezt legjobban áram alatt lehetne mérni, hogy milyen feszültségre áll be, de ez gondolom problémás. Így is lehet mérni ellenállást GND-hez képest, de szokott lenni egy felhúzóellenállás a táp irányába, ami meghamisítja a mérést.
Viszont, ha GND-hez képest zárlat mérhető a kimeneten, az már rögtön gyanús.
-
Kernel
nagyúr
válasz
rostiron #45061 üzenetére
Elképzelhető, hogy ilyesmi, amit múltkor is linkeltem. Három láb:
Táp
Out (nyitott Drain)
GNDMágneses tér hatására a kimenet lezáródik GND-re. Ha ilyen gondom lenne, méréssel beazonosítanám először is. Elvileg a kimenet megszakítása elég lenne, vagy ha leveszed az egész alkatrészt, mert akkor előáll ugyanaz az állapot, mintha nyitott lenne a kimenet.
De célszerű úgy leforrasztani, hogy komplikáció esetén vissza is lehessen tenni. Főleg így, ha vaktában, mérés nélkül csinálod, mert akkor semmi nem biztos, semmi nem garantálható.
-
rostiron
őstag
válasz
Lompos48 #45064 üzenetére
Megpróbálom leírni.
Először azt vettem észre, hogy teljesen kiszámíthatatlan helyzetekben alvó módba kapcsol. Akár film nézés akár munka ( word szerkesztés ) lényegében bár mikor, ha úgy gondolta aludt egyet
Ugye ezt alap esetben akkor teszi ha lecsukom a fedelet.
Ismerősöm ismerősének az ismerőse,aki javít laptopokat, találkozott már ilyennel, azt javasolta, hogy a windowsba állítsam be, hogy lecsukáskor ne legyen művelet, tehát ne mennyen aludni. Azóta nem is alszik,tehát mondhatjuk hogy "megjavult", de még mindig ugye azt érzékeli mintha lecsuknám és 1-1 mp-re elmegy a kép. Sajnos most már elég sűrűn. Mintha csukogatnám a fedelet.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
rostiron #45063 üzenetére
Igazad van; bár valahol olvastam, hogy az ASUS túl erős mágneseket használ és emiatt a szenzor távolabbról is érzékelheti. Nem tudom adhatunk-e ennek hitelt.
Próbáltam keresni az alkatrészt az általad megadott kód alapján. Még keresgélek... Jó lenni tudni, hogy pontosan hogy csinálja, amit csinál. Az egyszerű kiszerelése nem biztos, hogy eredményt ad. Mondom én. -
-
rostiron
őstag
Sziasztok.
Hatalmas segítségre lenne szükségem, régebben volt pár kérdésem egy asus laptopal kapcsolatba.
Szétszedtem és abban szeretnék segítséget kérni hogy be kéne azonosítani azt az alkatrészt ami a fedél lecsukásáz érzékeli. (Hall sensor vagy mi a fene )
Itt (#40573) kezdődött az eszmecsere. Most odáig jutottam, hogy a képen bekarikázott alkatrész van szerintem a mágnes alatt ha becsukom a lapost.
Az alkatrészre ha jól látom nagyító alatt K09UF van írva. Ez lehet amit keresek ???
Ki kéne mindenképp iktatni... Mit csináljak ??? -
Kernel
nagyúr
válasz
Kernel #45059 üzenetére
Van itt egy másik link is:
http://en.wikipedia.org/wiki/Shaded-pole_motor
Előző javítása:
Aszinkron motorok fordulata a hálózati frekvenciával van majdnem szinkronban...
-
Kernel
nagyúr
válasz
qisqaqas #45057 üzenetére
A doksi szerint: Reliable Shaded Pole-Motor.
Vagyis egyfázisú aszinkron motorról beszélünk, amiben a fázistolást (második fázis létrehozását, ami a forgó mágneses mezőhöz nélkülözhetetlen) a vasmagban elhelyezett réz rövidzár segítségével oldják meg. Bővebben: [link]
Ez a megoldás kis teljesítményen alkalmazható, mint egy mosógép szivattyúja, vagy régen a lemezjátszók motorja például. A rövidrezárt menet miatt létrejövő veszteség, hatásfokromlás, melegedés miatt komolyabb teljesítményre nem alkalmas.
Aszinkron motorok fordulata a hálózati frekvenciával van majdnem szinkonban, egy kis csúszástól eltekintve, ezt nevezik slipnek.
Ebből következően a feszültség csökkentésére, fázishasításra rosszul reagál, bizonyos határ alatt instabillá válik, kiesik még a maradék szinkronból is. Elindulni pedig nem is tud, a kelleténél kisebb feszültségről.
Új módszerek egyfázisú aszinkron motorok jelfeldolgozó kontrolleres vezérléséhez
-
Kernel
nagyúr
válasz
PH-User #45055 üzenetére
Egyfázisú, segédfázisos motor kondenzátor nélkül nem indul el, csak búg. Ha belököm, akkor forog.
Háromfázisú motort nem próbáltam még egy fázisra kötni, de kondenzátor nélkül, önmagában egy fázis nem tud létrehozni forgó mágneses mezőt, így elvileg nem foroghatna.
Kondenzátort ki kellene mérni, zárlatra is, kapacitásra is, utána lehetne tovább gondolni a dolgot.
-
qisqaqas
senior tag
Ha a fáziseltolódás fix értékű akkor nem gond, ha fluktuál akkor van nagy baj. Ennek még utánajárok, nagyon az elején járok még. Eddig még csak egy AVR égetőt raktam össsze ami működik, és eddig csak villanykörtét tudtam cserélni.
(#45040) mezis: köszi a linket!
Nem tudtam hogy így is hívják. Főleg angol találatokat böngésztem, magyar szakszavakkal gondban vagyok. Bocsi.
(#45043) Kernel: Nem elég. Kell egy alapműködés, ami az általános párolgásból származó nedvességet kiviszi a helyiségből, ugyanis az alap szellőztető igen gatya. Egész nap meg nem mehet teljes "gőzzel" mert annak azért elég komoly hangja van ahhoz hogy egész nap menjen. A fogyasztásról nem is beszélve. Ha már kell szabályozás akkor a lúd legyen kövér és igyekszem valami szofisztikált cuccot kreálni. Pl bemegyek, felkapcsolom a villanyt elindul a szellőző 100%on (zuhanyzásnál a gőz huss) ha elhagytad a helyiséget, leoltottad a villanyt még öt percig 60-80% aztán vissza egy ~20%os alapra. Vagy ilyesmi. Mikrokontroller pedig kizárólag azért mert a kész megoldásokat egyrészt nem szeretnem, másrészt szeretném magamat alaposan megszivatni.(Így tanulok
) A motor pedig egy egyfázisú sztenderd ventillátor. Ilyen e, assz'em
-
PH-User
addikt
válasz
fero02 #45047 üzenetére
Először is köszi szépen mindenkinek, hogy foglalkozik a kérdésemmel!
Aztán leírom az elejétől, hogy mi történt.
Édesanyám használta a gépet és egyszer csak "megállt". Valójában a motor forgása állt meg, búgást lehetett hallani. Vártam vele, hogy hűljön, gondoltam, hogy túlmelegedett, de hidegen is már csak búgott.
Kivettem a motort belőle, mert már amúgy is zajos volt, raktam a helyére egy másikat (azt, ami a korábbi képen is látható) [ja, és felépítésre is egyezik és az is ilyen tárcsás mosógépből lett kibontva] és csak simán hálózatra kötve szépen forog, viszont, ha úgy kötöm be, ahogy Kernel szemléltette az alsó képen, akkor is hallható a búgó hang és csak igen lassan forog a motor.
A kondi lehet a bűnös?darvinya Füst nem volt, mindkét motor azonos sebességgel (~1400f/p) forog közvetlenül hálózatról.
-
bim
veterán
Mindenkinek köszi a gyors választ! A kondi meleg volt menet közben de a motor burkolata forró volt. Kicsit megerőltettem de amikor elkezdett füstölni kikapcsoltam a gépet.(kb. 10sec.) Utána már csak kb. fele fordulaton indult el a motor.
Akkor ezek szerint kuka?
Ahol a bekötések vannak onnan szállt ki a füst. -
Kernel
nagyúr
válasz
PH-User #45045 üzenetére
Ha egyfázisú, segédfázisos motor lenne, annál elvileg csak két tekercs lenne:
Az U, V, W jelölés viszont arra utal, hogy ez egy háromfázisú motor:
Ez felismerhető arról is, hogy bármelyik két kivezetés között egyforma ellenállás mérhető. Gondolom, belül fixen van kötve csillag vagy deltába, ami utólag már nem módosítható, azért van csak három kivezetés.
Ha így van, akkor az egyforma tekercsek miatt szabadon variálhatod a bekötést, vagy jobbra, vagy balra forog:
Interneten talált rajzok.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen széket vegyek?
- RAM topik
- Windows 10
- Filmvilág
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- További aktív témák...
- Eladó használt Gigabyte AMD Radeon HD 6750 videókártya
- ZBook Fury 15 G7 15.6" FHD IPS i7-10850H RTX 3000 32GB 512GB NVMe magyar vbill ujjlolv IR kam gar
- 7DB 60GB SSD eladó kedvező áron
- HP EliteBook 830 G8 i5-11gen//16GB//256SSD//13.3 " FHD Bang&Olufsen hang
- 0 perces RYZEN 3 laptop eredeti Win10-zel! GARANCIA + SZÁMLA (a Te nevedre)! LEGOLCSÓBB SZÁMLÁS ÁR!
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 - i5-6300U I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HYNIX 2GB DDR3 RAM eladó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest