- Futtasd helyben a Qwen3-at: ingyenes nagy nyelvi modellek az Alibaba konyhájából
- Androidos tablet topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Tovább javít a Raptor Lake CPU-k stabilitásán az Intel
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Videós, mozgóképes topik
- 3D nyomtatás
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz
Kernel #45059 üzenetére
Van itt egy másik link is:
http://en.wikipedia.org/wiki/Shaded-pole_motor
Előző javítása:
Aszinkron motorok fordulata a hálózati frekvenciával van majdnem szinkronban...
-
Kernel
nagyúr
válasz
qisqaqas #45057 üzenetére
A doksi szerint: Reliable Shaded Pole-Motor.
Vagyis egyfázisú aszinkron motorról beszélünk, amiben a fázistolást (második fázis létrehozását, ami a forgó mágneses mezőhöz nélkülözhetetlen) a vasmagban elhelyezett réz rövidzár segítségével oldják meg. Bővebben: [link]
Ez a megoldás kis teljesítményen alkalmazható, mint egy mosógép szivattyúja, vagy régen a lemezjátszók motorja például. A rövidrezárt menet miatt létrejövő veszteség, hatásfokromlás, melegedés miatt komolyabb teljesítményre nem alkalmas.
Aszinkron motorok fordulata a hálózati frekvenciával van majdnem szinkonban, egy kis csúszástól eltekintve, ezt nevezik slipnek.
Ebből következően a feszültség csökkentésére, fázishasításra rosszul reagál, bizonyos határ alatt instabillá válik, kiesik még a maradék szinkronból is. Elindulni pedig nem is tud, a kelleténél kisebb feszültségről.
Új módszerek egyfázisú aszinkron motorok jelfeldolgozó kontrolleres vezérléséhez
-
Kernel
nagyúr
válasz
PH-User #45055 üzenetére
Egyfázisú, segédfázisos motor kondenzátor nélkül nem indul el, csak búg. Ha belököm, akkor forog.
Háromfázisú motort nem próbáltam még egy fázisra kötni, de kondenzátor nélkül, önmagában egy fázis nem tud létrehozni forgó mágneses mezőt, így elvileg nem foroghatna.
Kondenzátort ki kellene mérni, zárlatra is, kapacitásra is, utána lehetne tovább gondolni a dolgot.
-
qisqaqas
senior tag
Ha a fáziseltolódás fix értékű akkor nem gond, ha fluktuál akkor van nagy baj. Ennek még utánajárok, nagyon az elején járok még. Eddig még csak egy AVR égetőt raktam össsze ami működik, és eddig csak villanykörtét tudtam cserélni.
(#45040) mezis: köszi a linket!
Nem tudtam hogy így is hívják. Főleg angol találatokat böngésztem, magyar szakszavakkal gondban vagyok. Bocsi.
(#45043) Kernel: Nem elég. Kell egy alapműködés, ami az általános párolgásból származó nedvességet kiviszi a helyiségből, ugyanis az alap szellőztető igen gatya. Egész nap meg nem mehet teljes "gőzzel" mert annak azért elég komoly hangja van ahhoz hogy egész nap menjen. A fogyasztásról nem is beszélve. Ha már kell szabályozás akkor a lúd legyen kövér és igyekszem valami szofisztikált cuccot kreálni. Pl bemegyek, felkapcsolom a villanyt elindul a szellőző 100%on (zuhanyzásnál a gőz huss) ha elhagytad a helyiséget, leoltottad a villanyt még öt percig 60-80% aztán vissza egy ~20%os alapra. Vagy ilyesmi. Mikrokontroller pedig kizárólag azért mert a kész megoldásokat egyrészt nem szeretnem, másrészt szeretném magamat alaposan megszivatni.(Így tanulok
) A motor pedig egy egyfázisú sztenderd ventillátor. Ilyen e, assz'em
-
PH-User
addikt
válasz
fero02 #45047 üzenetére
Először is köszi szépen mindenkinek, hogy foglalkozik a kérdésemmel!
Aztán leírom az elejétől, hogy mi történt.
Édesanyám használta a gépet és egyszer csak "megállt". Valójában a motor forgása állt meg, búgást lehetett hallani. Vártam vele, hogy hűljön, gondoltam, hogy túlmelegedett, de hidegen is már csak búgott.
Kivettem a motort belőle, mert már amúgy is zajos volt, raktam a helyére egy másikat (azt, ami a korábbi képen is látható) [ja, és felépítésre is egyezik és az is ilyen tárcsás mosógépből lett kibontva] és csak simán hálózatra kötve szépen forog, viszont, ha úgy kötöm be, ahogy Kernel szemléltette az alsó képen, akkor is hallható a búgó hang és csak igen lassan forog a motor.
A kondi lehet a bűnös?darvinya Füst nem volt, mindkét motor azonos sebességgel (~1400f/p) forog közvetlenül hálózatról.
-
bim
veterán
Mindenkinek köszi a gyors választ! A kondi meleg volt menet közben de a motor burkolata forró volt. Kicsit megerőltettem de amikor elkezdett füstölni kikapcsoltam a gépet.(kb. 10sec.) Utána már csak kb. fele fordulaton indult el a motor.
Akkor ezek szerint kuka?
Ahol a bekötések vannak onnan szállt ki a füst. -
Kernel
nagyúr
válasz
PH-User #45045 üzenetére
Ha egyfázisú, segédfázisos motor lenne, annál elvileg csak két tekercs lenne:
Az U, V, W jelölés viszont arra utal, hogy ez egy háromfázisú motor:
Ez felismerhető arról is, hogy bármelyik két kivezetés között egyforma ellenállás mérhető. Gondolom, belül fixen van kötve csillag vagy deltába, ami utólag már nem módosítható, azért van csak három kivezetés.
Ha így van, akkor az egyforma tekercsek miatt szabadon variálhatod a bekötést, vagy jobbra, vagy balra forog:
Interneten talált rajzok.
-
Kernel
nagyúr
Gondolom, segédfázisrelével indított motor, ha a dekliből jött a füst és alatta nem látható égett csatlakozás, meglazult csavar, akkor lehet, hogy menetzárlatos lett a motor. Akkor viszont nem tudsz vele mit csinálni, tekercseltetni vagy kidobni lehet.
Ki lehet mérni a kondenzátort a megnyugvás kedvéért, de a segédrelés típusoknál a kondenzátor csak a felpörgés ideje alatt kapcsolódik be az áramkörbe, egyébként mintha ott sem lenne. Ennél a megoldásnál kondi nélkül manuálisan is belökhető a motor valamelyik irányba, utána működnie kellene.
-
fero02
nagyúr
válasz
PH-User #45045 üzenetére
Ha a rajzot jobban megnézed, akkor egyszerre csak az egyik fele szükséges a működéshez, ugyanis a kondi segítségével tudod szabályozni a forgásirányát.
A kapcsoló szerintem sima 2 áramkörös kapcsoló, tehát fázist és nullát szakít meg. Lehet fel van rajta tüntetve, hogy melyik lábakon mit és hova kapcsol. De ha nincs, akkor multiméter szakadásvizsgálójával ki tudod sípolni.bim: első körben relét kimérni. A motor kapocslécén megnézni a tekercsek kivezetéseit, hogy nincs-e elégve. Ha eddig okésnak tűnik, akkor kondit és relét lekötni (előtte fényképet csinálj róla, vagy rajzold le hogyan volt bekötve) és a tekercseket megmérni. Ha ez is ok, akkor csak a kondi lehet szar, de kérdés mi füstölt.
-
bim
veterán
hy guruk!
Van egy 550W-os egyfázisú 1400 fordulatú motorom. Ma egy kis füst után ami a kábelbevezető dobozból szált fel gyakorlatilag megfeleződött a motor fordulata és ereje pedig teljesen elszállt. Mindemelett iszonyatosan melegszik. Mi lehet a gond? Egy kondi és egy relé van a motoron kívül.
Remélem jó helyre írtam a kérdésemet.
-
Kernel
nagyúr
válasz
DonThomasino #45041 üzenetére
Van rá esély, ki kell kísérletezni a meghúzáshoz szükséges menetszámot, kellő vastagságú huzallal. Egyszer én is csináltam ilyen házilag tekert reed-relét, szintén áramérzékeléssel kísérleteztem valamit, ha jól rémlik.
Vagy az ACS712 áramszenzorral is lehetne áramkört építeni.
-
DonThomasino
veterán
Weller TCP fűtés visszajelző led.
Régebben már beszéltünk a témáról de vagy túl
bonyolítottnak vagy túl dárgának tartottam a megoldásokat.
Kérdése az lenne ez jól működhet így, feszültség vesztés nélkül?
[link]próbáld meg reed relével megoldani: az üvegtestre rézhuzalt tekersz és a páka áramát ezen vezeted keresztül.A reed relé érintkezői kapcsolják a ledet.
Mikor fűt a pákád az áramtól átjárt tekercs mágnesezi az érintkezőket és zárják a led áramkörét.lásd rajz
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gitáros topic
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Futtasd helyben a Qwen3-at: ingyenes nagy nyelvi modellek az Alibaba konyhájából
- Xbox Series X|S
- Androidos tablet topic
- Mercedes topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- iPhone topik
- Napelem
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- További aktív témák...
- Utolsó darab - 1M helyett - MacBook Pro Retina 14 M4 - 10C CPU / 10C GPU / 24 GB RAM / 1 TB - MAGYAR
- Eladó XD Design Bobby Hero Spring, Yellow laptoptáska
- Samsung Galaxy S25 Ultra 12/256 GB titánszürke 3 év garanciával
- Sony A7III + 28-70mm FE 3.5-5.6 Zoom objektív
- Eladó egy használt MSI RTX 3060 Ti Gaming X 8GB LHR videókártya
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest