Hirdetés
- Saját márkás HDD-ket követel meg az egyes NAS-okhoz a Synology
- Gyári tuningot kínál az Intel az egyes Core Ultra 200S CPU-khoz
- Értékesítené a nemrég felvásárolt ZT Systems gyárát az AMD?
- Bemutatkozott az ASUS ROG Crosshair X870E Apex alaplap
- 5K-s monitor a ViewSonic portfóliójából, akár Mac-ekhez is
Aktív témák
-
BBéci
legenda
válasz
SirRUMCAJSZ #27698 üzenetére
Ha digitális jelet kap, azt elöbb erősíti, utána alakítja analóggá.
Legalábbis úgy emlékszem. -
törölt tag
válasz
SirRUMCAJSZ #27692 üzenetére
Találtt,süllyedt.
A kapcsollástechnikájukat oldották meg digitálisan ugye nem kell emlékeztesselek arra hogy kapcsolások már a tranzisztoros erősitőkben is szép számmaal vannak jelen. Mondjuk a Sony S-master D osztályó készülékei (régen ovastam) magát a digit.jelet erősitik csak a kilépő jelet alakitják visssza analóggá.
(bocsi a ma esti rossz helyesirásért de a benti gépnek rossz a billzettje és kicsi a monitoron levő betük nagysága) -
BBéci
legenda
válasz
SirRUMCAJSZ #27693 üzenetére
Arra nem szoktak panaszkodni, inkább más hátrányait emlegetik, azok is egyre fogynak. Kaphatók audiofil, sőt, high-end D osztályú erősítők, például NuForce, NAD.
-
cekkk
veterán
válasz
8nemesis8 #27690 üzenetére
Nekem lenne felesleges, mert engem nem zavar a dolog, de ha neked szebb úgy akkor úgy csináld, mivel te nézed otthon.
Odaát szokták azt csinálni, hogy az ilyen pvc köpenyt lebontják a kábelről, mert van aki szerint másként szól úgy a kábel, más szerint meg tök mind1, én ebben megint nem tudok állást foglalni, mert nem próbáltam. Ha tetszik a kábel, akkor lebontod róla egyszerűen, ha zavar. De miért nem jó, ha erre a köpenyre húzod rá a kígyóbőrt? -
SirRUMCAJSZ
csendes tag
válasz
SirRUMCAJSZ #27688 üzenetére
ÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉN HÜLYE... A D osztályú erősítő az digit erősítő... "D"
-
törölt tag
válasz
Tényleg abban élsz: a digitális erősitő SEM alakitja az analóg jelet digitálissá,csak un. sávszélesség-nyújtást alkalmaz.Az olcsók is analógok,csak a felépitésük is olcsó anyagokkal és technológával épül fel.A digitális jeleket előszőr dekódolják(lásd 1.sz hsz!) utána erősitik tehát lényegében mindeyg meyik készülék teszi:minőségük készülékfüggő(ahogy Béci is irja) tehát azonos képességü készülékeknél mindegy melyik komponens dekódol,de egyszerübb átvinni 1 digit. jelet mint 6-8 analógot.
-
BBéci
legenda
válasz
Én is szeretnék megvilágosodni, ezért kérdezem, hol olvastál arról, hogy a digitális (kapcsolástechnológiájú) erősítők oda-vissza alakítgatják a hangot?
Az sem törvényszerű, hogy jobb hangminőséget kapsz, ha a lejátszó dekódol. Készülékfüggő. -
SirRUMCAJSZ
csendes tag
válasz
#09634560 #27687 üzenetére
Akkor tévedésben éltem...
Azt hittem, hogy az olcsóbbak közt sok a digit erősítő, ezért sem értettem, hogy miért jobb az, ha az analóg hangot viszem át. Mert ugye ha digit erősítőről lenne szó, akkor 1 D/A-A/D-t megspóroltunk volna, ami azért mindig infó veszteséggel jár... Pöppet megvilágosodtam, köszi.
-
törölt tag
válasz
SirRUMCAJSZ #27680 üzenetére
Ennek magyaázata: a jobb lejátszók DAC-ja(mivel nem tudom,mit értesz hozzá ezért jelentése: Diggitális-Aanalóg Converter) és dekódere jobb minőségű mint az alap vagy középkategóriás erősitőké,Így analógón kiküldve jobb hangot kaphatsz mintha az erősitő dekódoolnna.
-
törölt tag
válasz
SirRUMCAJSZ #27684 üzenetére
Nem digitáliis erősitők. Aok D osztályúak,pl Sony DA sorozat ,Panasoonic,Samsung készülékei.
-
maxika2004
őstag
Sziasztok !
Az alábbi két szett ről kérném segitségeteket :
Onkyo HT-S3305
Onkyo AVX-380Elvileg a 380 as az utód..?? ez jelen helyzetben mit jelent, rosszabb valamiben vagy jobb ?
Én laikusként semmi különbséget nem találok, meg a leirásokban sem . ! ...?Szóval az érdekelne van e valami lényeges különbség a 2 között?
Illetve a s5305 - ös jobb e annyival, hogy 25e ft al drágább !Segitségeteket elöre is köszi !
-
BBéci
legenda
válasz
SirRUMCAJSZ #27680 üzenetére
Itt a topikban is többen tapasztaltuk, hogy ugyanannyi pénzért inkább szerényebb hangminőséget kapni, nem olcsóbban jobbat. Az erősítő nem alakítja digitálissá az analóg jelet. Hogy jut eszedbe ilyesmi?
-
python1
veterán
A teszt ha valakit érdekel:[link]itt egyébként sok érdekes teszt van,érdemes olvasgatni hasznos!
-
-
SirRUMCAJSZ
csendes tag
Szia!
Pár kérdésem lenne:
Egy 7 éves erősítő hiába volt anno 400e, nem fejlődött annyit a technika, hogy ma már 1 olcsóbb is tud annyit, vagy akár többet? Elektronika nem gyengén fejlődik, digitális technika meg mégjobban...
Analóg kimenetes blu-ray: Egy digitális jelet analoggá alakítunk, amit átviszünk az erősítőbe, ahol digitalizáljuk, majd újra vissza analóggá... Kicsit soknak tűnik az átalakítás, ami ugye mindig adatvesztéssel jár. Nem gond ez? -
SLYM
veterán
válasz
Dorian #27647 üzenetére
alapvetően olyan kis olcsó "tuningokra", amik megdobják a hangrendszer teljesítményét, javítják a minőségét, ilyesmi. kimi02 postjairól jutott ez eszembe
hogy példával is éljek, pl a számítógép halkabbá tételénél nem feltétlen a vízhűtés és az 500 gigás méregdrága SSD az egyedüli megoldás, hanem pl a házban jól elhelyezett 1-2 gumis csavaralátét is szépen megdobja a gépet ebből a szempontból. szóval olyan apróságok amiktől kicsit jobb lesz a cucc
-
python1
veterán
Helló!
Olyan kérdéssel fordulok hozzátok,hogy lenne egy Pioneer 920-as erősítő és,hogy milyen hangfalszettet ajánlanátok hozzá?
Én JBL ES80 front
ES30 hátér
ES25C center
ezekre gondoltam.Jó lenne-e ez vagy valami más ajánlat jöhetne.
Hosszabb távra lenne.
Vagy ez szóba jöhet még:[link]
A válaszokat előre is köszi! -
KisApám
addikt
válasz
MaTTeS #27674 üzenetére
Van Genius 5.1-es hangfalrendszerem, DE csak a számítógéphez használom.
A Polk Audio hangfalaimba bele fogok nézni,
DE elsőként a Magnat hangfalaimat nézem meg.
A hangszórókat no meg az alkatrészeket benne...Mondjuk jó lenne tudni, hogy MILYEN esetleg MINŐSÉGI alkatrészek voltak kicserélve a Polk Audióban.
-
MaTTeS
senior tag
válasz
KisApám #27673 üzenetére
A hangsugárzók, meg maga a doboz is sokat számít. Egy Geniusba aztán pakolhatnál ilyen-olyan high-end alkatrészeket... Nem értem miért olyan nagy újdonság neked, hogy minél drágább valami annál jobb alkatrészekből van építve.
Nem értek az elektróhoz, de kimi által linkelt képen a kis kondi nem feltétlenül jelenti azt, hogy szar... -
KisApám
addikt
válasz
MaTTeS #27672 üzenetére
Akkor csak a kb.DARABONKÉNT 200 000 ft-ba kerülő hangfalak vannak NORMÁLISAN "ellátva" audiophil alkatrészekkel???
Akkor NEM adom el a Magnat Monitor Supreme 1000 hangfalaimat, hanem átszerelem őket audiophil alkatrészekkel és kész.
Persze a hangsugárzók még lehetnek buktatók a témában.
-
KisApám
addikt
válasz
kimi02 #27652 üzenetére
Basszus... mármint a képek láttán...
Van 1 db PolkAudio CSi 5 és 2 db Polk Audio TSi 200 hangfalam.
Azért vettem, mert azt mondták jók, minőségiek.Erre TE Polk Audiot szedsz szét mert vacak alkatrészeket tesznek bele???
A NYÁK alapján következtetem, PolkAudio felirat van rajta.Remélem nem ez a jellemző a Polk Audiora.
-
cekkk
veterán
válasz
8nemesis8 #27669 üzenetére
Lehet félre érthető voltam, de KisApám kérdezte, hogy honnan a kábel, én meg mondtam, hogy én kit ismerek aki árul ilyet. És azt hittem hogy te is ilyet akarsz venni, azért mondtam, hogy olvass utána rossznak biztos nem rossz, nem véletlenül rak kimi is ilyet a hangfalába.
nem tom szerintem ezt a kábelt felesleges belehúzni még harisnyába, mert ugye eleve be köpenybe van a két kábel. De ez egyéni ízlés dolga, ha nekem is úgy tetszene akkor én is bele húznám, ez megint szubjektív
Nem olyan vastag mert 2.5mm2 a kábelek átmérője plusz a köpeny. Bár lehet van belőle 1.5mm2
Kérdezd meg Fapacit a pontos méretekről. De lehet azon a svájci honlapon is fent vannak -
cekkk
veterán
válasz
8nemesis8 #27667 üzenetére
Azt én nem tudom. Neked kell eldöntened. Sokan ajánlották az a fajta kábelt nekem. Most jelenleg olcsóbb kácsás réz vezetékem van. Majd valamikor veszek ilyen kábelt én is kipróbálom milyen, csak most van egy lezáratlan ügyem, mert amit vettem Dali C center a hülye gyerek nem törékenyként adta fel, és nem nagyon tetszik neki, hogy vissza vegye. Felajánlottam, hogy 15+posta költségért vegye vissza én így is buktam volna 10 ezret, és hát nem tetszett neki, hogy még posta költséget is kéne utalnia, meg amilyen hangú levelet kaptam...
Na mind1. ha ez lerendeződik akkor nekem vennem kell egy center így a kábel kísérletezős dolog későbbre marad.
Viszont sokan mondják, hogy drágább kábelekkel is fel veszi a versenyt.
Van neki fóruma is a másik oldalakon, és olvasd el őket. Aztán meg neked kell tudni. -
8nemesis8
veterán
Lassan úgy tűnik meglesz a front amiket akarok.
Majd kellene hozzá valamilyen jobbféle kábel.
Ezt viszont én szeretném legyártani, itthon.
Milyen kábelt ajánlotok bele, ha mondjuk egy Jamo D570-hez kellene?
Ez a front 5-6éve olyan 250 ezerbe került. -
BBéci
legenda
válasz
cintula187 #27636 üzenetére
Az előbbi hozzászólásomban már írtam, hogy az a 7.1 analóg kimenet, ami minden belépőnél komolyabb BD-lejátszón megtalálható, azokat lehet az erősítőbe, előfok/processzorba kötni.
-
VGYke
addikt
Hát még ilyet! Egyszer írtam le a kérdésem, és valami/valaki átment sorozatvetőbe és sokszor írta be a fórumba az 1db kérdésem. Ezért van a kérdés, meg utána 1,2, stb hozzászólás, mert persze kitörölni nem tudom. (Lehet az IE9 nem frankó?)
-
VGYke
addikt
Sziasztok! Ismét kérdeznék olyat, ami nem biztos hogy a frórum profiljába vág, de ne haragudjatok meg ezért, nem értek hozzá.
PC hangártya esetén van egy 5+1-es (tehát pl. 3db jack) kimeneti forrás.
A kimenetek rákígyóznak az 5+1 erősítőre. Na de ha éjszakai üzemmódban "analóg" fejhallgatót szeretnék használni, lehet-e "Y" jack csatlakozóval párhuzamosítani az erősítőm és a fülest? (Tehát a kimenet kettté ágazik: erősítő és füles) -
törölt tag
válasz
daniel2121 #27649 üzenetére
És meg hogy nekem nincsen rá elegendő készpénz.
-
zeuss12
csendes tag
sziasztok
tudja e valaki hogy menyire jo a proson rumble r10 subwoofer? es paszol-e az onkyo tx nr 579el? a hangfalaim mar meg vannak, monitor audio bx 6, bx centerel.
a szoba az 25 m2.
koszi -
bendeguz76
aktív tag
válasz
daniel2121 #27649 üzenetére
mert többet ér mindenkinek az uj "fjucsör-ök"mint maga a hang
-
törölt tag
válasz
cintula187 #27631 üzenetére
A procit(előfokot) nem lehet kihagyni a láncból mert akkor nem tudsz hangositani/halkitani.
-
Ibituba
aktív tag
helo. minek a 400vdc ?? azért ilyen batár nagy. mi baj volt azzal ami bent volt?
-
nebulo5
senior tag
Csak figyelem felkeltés ként: AR-S30 Meggyőződésem, hogy igen sok mai slágernéven futó dupla értékű dobozt a porba alázna.
Beismerem, sikerült már meghallgatnom S10, S20, S40 és S50 dobozokat, de a 30-ast még nem hallottam. De miért lenne pont ennek rendhagyó minőségű a hangja?...
Évente 1 max. 2 pár ha eladásra kerül belőlük. Pedig 6 - 7 évvel ezelőtt igen sokat eladtak nálunk belőlük. -
clarlet167
csendes tag
heló
h/k dpr2005-ről tud valaki valamit? Tapasztalat esetleg?
A specifikációk alapján elég bika cucc, de nem tudom megérné e lecserélni a 435-ömet erre, igaz ha azt elpasszolnám és megvenném a dpr-t, még pénzem is maradna, nem is kevés.
Előre is köszi!
-
Vidala
senior tag
válasz
cintula187 #27633 üzenetére
Ismerem az Oppo-kat, régebben is rá voltam már csavarodva, de a Dune is egy elég jó cucc, ezért nehéz lenne dönteni. Mondjuk "egyelőre" megoldottam a dolgot egy fullos multimédiás notival, ezért nem kell kapkodnom.
-
Vidala
senior tag
válasz
cintula187 #27627 üzenetére
Nyami, elég jónak és szépnek is tűnik. Viszont ahogy nézem ez az árában is tükröződik.
-
BBéci
legenda
válasz
cintula187 #27629 üzenetére
Kódolt csatornákra leosztott??? Az mit jelent?
A leírásából nem látok mást, csak amit a komolyabb BD-játszók mindegyike tud, rendelkezik 7.1 analóg kimenettel.
Az XLR sztereó az már valami, de nem egyedi abban az árkategóriában.
Csak egy kérdés, hogyan szabályoznád a hangerőt? -
BBéci
legenda
válasz
cintula187 #27627 üzenetére
Miből gondolod, hogy kihagyható az előfok/processzor?
-
Vidala
senior tag
válasz
TazLeacher #27613 üzenetére
jer1cho és cintula:
Pontosan úgy, ahogy mondjátok. Legalábbis a szabvány szerint, mert nekem nincs ilyen eszközöm, így próbálni, nem próbáltam.
-
RZozo
aktív tag
igen, azt a vaterást néztem én is
Ja, nincs állódoboz és sajnos nem is férne el, ezért csak polcsugárzókban tudok gondokodni
Eddig egy Genius HT 3600 szett szolgáltatta a hangot a Yamaha RXV 363 erősítővel.
Nem volt ez így se rossz, de lépnék előre minőségben.
Tegnap érkezett meg a Yamaha NS-P60 szett, ehhez néztem frontnak ezt a Cantont.
(Aztán ha tehetem, akkor szívesen cserélem a centert Canton LE szériásra.)Még amúgy sem biztos, hogy én viszem el a licittel, de köszönöm az infókat. Ha összejön, akkor ezek szerint örülhetek, ha nem, akkor keresek tovább.
-
SLYM
veterán
hali. az utóbbi időben olvasgattam a topicot és láttam, hogy sokan használnak ilyen-olyan kiegészítőket a hangrendszerhez. melyek azok amikre mindenképp érdemes beruházni?
-
RZozo
aktív tag
szeretnék majd utána szerezni LE 105-ös centert
német ebay oldalakon már jó árban láttam
de egyelőre csak Yamaha NS-P60 center és háttér szett van meg (ehhez jó áron jutottam, nem akartam otthagyni)
nekem az is elég, ha nem lesz teljesen hallgathatatlan együtt
az erősítő hozzá egy Yamaha RXV-363, talán itt is van lehetőség egy kicsit összehozni a különböző rendszerelemeket -
RZozo
aktív tag
Canton LE 102 hangfaltípust ismeri valaki?
Neten a leírása sem volt egyértelmű, van. ahol 4 ohm és van, ahol 8 ohm impedancát írtak.
A környékemen lenne egy eladó pár. Házimozi szetthez lenne frontnak használva. -
Dorian
félisten
válasz
TazLeacher #27611 üzenetére
Na akkor Béci a (#27616)-ban meg is adta a választ.
-
redhunter
senior tag
Denon avr 390-hez volt már v.kinek szerencséje?
-
TazLeacher
nagyúr
válasz
Vidala #27612 üzenetére
Áááá. Értem. Nekemt a TV-m netre van kötve egy wi-fi adapterrel (DLNA-n keresztül a géphez van csatlakoztatva), így lényegében elég lenne az egyikbe netet dugni, a másik már megkapná onnan. Mondjuk pont a PS3-ban is van wi-fi...hmm. Ezen még el kell gondolkoznom. Köszönöm mégegyszer mindenkinek.
-
Vidala
senior tag
válasz
TazLeacher #27608 üzenetére
Ethernet: ez egy viszonylag új dolog. Lényegében a HDMI kábelbe/mellé építettek egy 100Mb-es hálókábelt is. Amennyiben támogatják ezt a funkciót a készülékeid, úgy elvileg egyszerűbb rácsatlakozni a netre, mert elég csak az egyiket rádugni, és a többi ilyen módon csatolt készülék a HDMI ethernet hálózaton felcsatlakozhat (TV, BD stb).
Én egyelőre elég kevés értelmét látom, de aki a TV-jén szeret Youtub-ot, meg hasonlókat böngészni, azt izgathatja esetleg. Pl. a BD Live tartalmaknak sem nagyon van teteje szerintem. (Röviden: én még erre nem költenék, de persze lehet ez a jövő, és akkor már nem kell cserélni később)Az Qed és silver line kábeleket nem ismerem, de szinte biztos, hogy a PS3 és 40"-es TV kombón nem igazán vennéd észre a különbséget a "standard" Kácsához képest, vagy legalábbis semmiképp nem ár/érték arányosan.
-
Dorian
félisten
válasz
TazLeacher #27608 üzenetére
Hülye voltam: a silver line-ból a 2m-es kerül 8ezer valamennyibe, az 1m-es 5800
Tehát ugyanannyiba kerül. Igazából lehetne tökölni összehasonlítgatással, de semmi kedvem nem volt hozzá. Ennél többet nem akartam kábelre költeni és mivel a Kácsáék elég jó ár/érték arányú cuccokat gyártanak (gondolom saját gyártás, nem kell megfizetni márkanevet, stb) + ők közelebb voltak, az ár ugyanannyi, szóval mellettük döntöttem. -
TazLeacher
nagyúr
Ismét köszönöm mindkettőtöknek. Már csak 1 kérdésem lenne: mire jó, ha van benne ethernet?
Dorian: a Qed kábel, amit írtál viszont drágább (5990Ft/m), mint a Silver Line. (4250Ft/M), mert az csak 1 m-es. Így is azt vennéd?
-
Dorian
félisten
válasz
Vidala #27606 üzenetére
A Silver Line-el annyi szopás van, hogy ennek már iránya is van, de a feliratot majdnem teljesen takarja a dizájn "kígyóbőr" utánzat szövés, úgyhogy ledes zseblámpával rávilágítva sikerült kisilabizálni, aztán rögtön rajzoltam rá a nyilat alkoholos filccel.
Én így, hogy megdrágult az előbbi, inkább a Qed-est venném, Bécinek van olyan és még ő is elégedett vele, ami nagy szó -
Vidala
senior tag
válasz
TazLeacher #27605 üzenetére
Ebben az esetben szerintem nem kell túlzásba vinned a dolgot, szvsz valahol a HAMA Home Theater gold kábelei az alap kategória. Elég biztató vastagság, merevség, normális anyaghasználat, aranyozott csatlakozók stb.
Viszont kb. ugyanannyiért, de inkább olcsóbban a KáCsa-nál van legalább olyan, de inkább jobb kábel, és ha véletlenül valami gixer lenne vele, úgy szerintem náluk könnyebb dolgod lenne az esetleges cserével is.
Mondjuk ez szerintem kimondottan jó árban is van, ennyiből nem hiszem hogy hozzájutsz akárcsak egy HAMA-hoz is. A silver line, amit Dorian ajánlott már egy komolyabb darab, még azt is megfontolnám (mondjuk ebben már az ethernet is benne van). -
TazLeacher
nagyúr
Köszönöm mindkettőtöknek az infót, akkor a részletek (elég kezdő vagyok ilyen téren, nem tudtam, hogy lényeges). leírom. A BD lejátszó szerepét egy PS3 fogja most játszani, egy 40"-os Samsung LED TV-m van. Jelenleg ennyi, később jön majd hozzá valami "átlagos" Onkyo erősítő (olyan 60K-s árkategóriát nézegettem), és nagy valószínűséggel egy belépőszintű Jamo szett (S426 valószínűleg), ezek a terveim. De most egy pár hónapig csak a TV és a PS3 maradna.
-
Dorian
félisten
válasz
TazLeacher #27601 üzenetére
Megjelenítő-függő is a dolog. Egy 32"-es LCD-hez nyilván nincs szükség olyan minőségű kábelre, mint egy 2,4 m-es vászon esetén.
Ha nincs nagy igény, akkor 1500-2000 Ft-os kábelekből is talán ki lehet fogni normálisat, de ez valamilyen szinten lutri.
Én az 50"-os plazmához az alábbi kettő közt vaciláltam:
Kácsa silver line
Qed Profile
Végül a Kácsásból vettem kettőt, bár akkor még az is 5900-be került.Vidala,
Pont ugyanazt írtukCsak közben volt egy kis meló és még nem láttam a hsz-dat amikor elküldtem.
-
Vidala
senior tag
válasz
TazLeacher #27601 üzenetére
Nagyban attól függ, hogy milyen a rendszered, ezért röviden azt is megírhatnád (TV, BD és ha van erősítő-hangfalszett).
Értelemszerűen minél jobbak a cuccok, annél többet számít a kábel minősége. Mondjuk képminőségben még egy 32"-es TV-n nem sok difit látsz, de egy 50"-esen már eléggé kijöhetnek a különbségek, egy 2m vászon-vetítő párosról nem is beszélve.
Sokan vallják, hogy mivel digitális, nem lehet különbség, csak annyi, hogy vagy jó, vagy nem (van/nincs kép/hang). Ezzel viszont sokan mások nem értenek egyet saját tapasztalataik alapján.
Ja, mindenképp High-speed kategóriájút kell választani a BD miatt, az ethernet viszont már nem létkérdés. -
Dorian
félisten
Függ az adott hangdobozoktól (mit kell cserélni, mekkora, hány utas, stb.) 2 álló front esetén kb. 15-25ezer közt van. Eddig priviben válaszolgattam az árra, mert nekem is úgy adták, de nem igazán látom értelmét miért ne írhatnám ki, tehát:
Dali Concept 6 pár esetén 18.000 Ft volt a kettő összesen. Otthon biztosan olcsóbban ki lehet hozni, de én jobbnak láttam hozzáértőre bízni a dolgot, mert szerszámaim és szakértelmem is hiányosak + a különböző mérésekhez szükséges eszközeim sincsenek.Idézek egy ilyesmivel is foglalkozó oldalról:
"Először is megmérjük hatodoktávos, vagy tercsávos rózsazajjal a hangdoboz frekvenciaátvitelét, természetesen ez két vagy három részből tevődik össze, 0,5-1,5m.es mérés (doboza válogatja), abszolút közeltéri (2cm)mélyhangszóró mérés, és reflexnyilásban való mérés. Az értékelés nem egyszerű, mert minden mérésnek megvan a maga buktatója, de ezeken azért átlendülünk
További mérésként szinuszos sweep-pel (egyenletesen növekvő frekvenciájú) hanggal megvizsgáljuk a hangszórók torzitását, valamint a doboz rezonanciáit is, ha szükséges, ez utóbbiakat megfelelő módon csillapitunk. Sajnos jónéhány esetben találkoztunk már zizegő hangszórókkal, felemás frekvenciaátvitellel, sőt még egérkakival is a hangdobozban
Ezekután kiszereljük a hangszórókat, ami időnként egyáltalán nem egyszerű, mert kifolyt ragasztó és tömitőanyagok jól meg tudnak izzasztani. A reflex csövek is gyakran lazák, ezeket is be kell ragasztani. Természetesen a keresztváltó panelt, vagy paneleket is kiszedjük (ez időnként nőgyógyászathoz hasonló foglalatosság), és megvizsgáljuk, hogy lett kialakitva. Ha úgy találjuk, bizonyos alkatrészeket (általában kondenzátorokat) kicserélünk jobbra. A fontos helyen levő alkatrészek értékeit megmérjük, és az általános +5/-10% tűrést lecsökkentjük <1%-ra, igy kapásból javitottunk a sztereo térérzeten bármilyen hangsugárzó párnál.
Közben, ha szükséges, mechanikai erősitést is végzünk a dobozon rétegelt lemez, vagy keményfalécek használatával, hogy a dobozrezonanciák kisebbek legyenek, és ne egy szűk frekvenciatartományba essenek.
A hangsugárzókban használt vezetékek nagyrészt olcsó és rossz minőségűek, látszik, hogy a költséghatékonyságot itt ragadják torkán a legszorosabban.
Hogy milyen kábeleket használunk, az változó. van, aki hozza a jóminőségű hangfalkábelével egyező vezetéket, de a túlnyomó többség ránkbizza a választást.
Az alkalmazott drót tipusa függ még attól is, milyen a doboz, a tulaj izlése, többségében hallgatott műfaj, stb.
Fontos momentum a kábelek keresztváltóra való ráforrasztása, hogy a lehető legrövidebb jelutakat válasszuk, és ne a legkényelmesebbet, mint majdnem az összes gyártó, mert ebben az esetben több tiz centiméteren keresztül egy vacak 50 mikronos rézfólián megy keresztül a hangfrekvenciás áram.
A belső csillapitó anyagok nagyobbrészt műszálasak, rossz minőségűek, és keveset tesznek bele a gyártók még abból is. Időnként vannak üditő kivételek is, pl. Dynaudio, aki csak a jó kábelt sajnálja a dobozaiból, a többi problémát elég jól megoldja.
A hangfalcsatlakozók gyakran nincsenek kellően rögzitve, időnként korrodáltak, ezeket is meg kell javitani. A bikábelezhető tipusoknál alkalmazott összekötő rudak vagy lemezek helyett is megfelelő minőségű kábelt teszünk, ha amúgy nem használják ki a bikábelezési lehetőséget.
Az összeszerelés után szintén mérünk, és hallgatunk, a bejáratás legtöbbször már a megrendelő dolga otthon..." -
TazLeacher
nagyúr
Sziasztok!
Nem találtam alkalmasabb témát, így itt teszem fel a kérdést. Blu-ray lejátszóhoz szeretnék HDMI kábelt. Elég széles az árfekvés. Melyiket érdemes venni? Tudom, hogy fontos a kábel, de mennyire? 2m kellene, azért vagyonokat nem költenék rá, de valami normálisat szeretnék. Mit kell a vásárlásnál nézni?
Aktív témák
Hirdetés
- TELJES KÖRŰ IT BESZERZÉS
- LG 77B3 - 77" OLED - 4K 120Hz & 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - 700 Nits
- MÉG ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo Thinkcentre E73 asztali gép eladó
- Bomba ár! Dell Latitude 7400 - i7-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD IPS I CAM I W10 I Garancia!
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF 120TB+400GB rack szerver - 2xE5-2680v4,128GB RAM,2x10G NET,H730p RAID
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest