Új hozzászólás Aktív témák
-
-
kokeny92
tag
-
04ahgy
nagyúr
válasz
vizirider #4506 üzenetére
Írtam is a kérdező fórumtársnak, utalva arra, hogy a jelenség oka a memóriavezérlőben, a RAM chipek karakterisztikájában és az alaplapok auto értékeken történő beállításaiban egyaránt keresendő.
Tehát lap, RAM és CPU függő is. Van olyan 1600/CL9-9-9-24-es RAM, ami intellel lazán megy nem csak 1600-at, hanem 2000MHz felett is (9-11-9-27-ben persze, megfeszelve), AMD-vel meg az istennek nem sikerül stabilizálni, Denebbel. Bármilyen lapban. Thubannal jó.
Általában a Micron D9JNM és D9GTR chipek szeretik az AMD memóriavezérlőt, de tény, hogy az 1600MHz-es beállítási lehetőség engedélyezett mivolta ellenére az csak 1333MHz-es modulokat támogat. Eleinte még abból is csak két modult, mint anno a Phenom I-ek esetén az 1066MHz-es DDR2.
A Llano, és főleg a Bulldozer ilyen téren viszont fantasztikusra sikeredett, a SandyBridge, és leginkább a Lynnfield / Bloomfield / Gulftown memóriaórajel-rekordokat sorra döntik meg vele.
A lényeg: 1333MHz-en, sőt, még 1066MHz-en sem a RAM lesz egy Denebet és származékait futtató rendszer szűk keresztmetszete.
(#4504) (Doki): Állítsd egységesen AHCI-re. A BIOS nem fogja látni, mert ilyenkor külön AHCI BIOS töltődik be, de a Win7-nek ugyanúgy kell kezelnie. Egységesen IDE módba is teheted, de az SSD esetén az AHCI javasolt, bizonyos szolgáltatásokat csak úgy támogat.
HGyu
-
Cadal
őstag
-
törölt tag
válasz
vizirider #4479 üzenetére
Annyira nem mozgat a téma mint amennyire látszik. Azért ezt a lapot vettem, mert lövésem sem volt mit kéne, olvastam érdeklődtem, mindenki mást mondott. Megláttam, mondom jó lesz ez . Jó is, nincs vele bajom. Talán van is rá garancia 1 év. Csak mivel már olvastam pár helyen hogy mosfet hűtis , mostfet hűtés, gondoltam rákérdezek.
Köszi mindenki -
törölt tag
válasz
vizirider #4476 üzenetére
Most ezzel csak megerősítettél hogy kell hűtés rá. Azért mert kb 1 éves a lap ,(vagy másfél?) És én is akarom még vagy 3 évig használni, mert kb 3 hónapja dobtam össze az új konfigomat,. Sőt tovább is, mert ha már elavult lesz, akkor sem szoktam eladni számtek cuccokat. Jó lesz netezősnek
-
urielz29
csendes tag
válasz
vizirider #4443 üzenetére
én amikor összedobtam a gépet nagy pofáraesés volt a memória, mert fogalmam sem volt, hogy mivel lehet a baj...mikor kiderült hogy a deszka, az bizony nem volt jo pont a gigabyte-nek; próbáltam én mindent, amit ajánlottak: feszemelés, csatornacserélgetés stb...de semmi nem vált be; jelenleg is alacsonyabb frekvencián működnek csak stabilan, mint a megadott 1333 mhz...
hát, ennek fényében a következő alaplapom lehetséges, hogy nem giga lesz.... -
urielz29
csendes tag
-
urielz29
csendes tag
válasz
vizirider #4434 üzenetére
Mivel pár hónapja eléggé padlón vannak a memóriák árai - és nem szándékszom egyhamar új gépbe fektetni - ezért most nemrég kezdtem böngészni itt a topikot ezügyben. Mivel jelenleg luxemburgban élek, itt egy megoldás van cucc beszerzésére, ha az ember maga rakja össze a masináját: online rendelés....az otthoni jó kis üzletek, ahol minden alkatrészt lehet kapni, itt nincs...abban a pár üzletben ami van csak néznek az emberre mint valami földönkívülire ha te gépalkatrész után érdeklődsz:-( na, csak azért írom, hogy jó volna biztosra menni, mert "ha nem megy egyik, megy a másik"-módszer itt nem járható...és a Corsair-okkal épp eleget kínlódtam...Jah, bios mindig a legfrissebb, de nem segít.
Kösz a választ ! -
dewil666
őstag
válasz
vizirider #4428 üzenetére
Már eladtam de leírom milyen volt:
Corsair Vengeance 1600Mhz CL9 2x4GB
(CMZ8GX3M2A1600C9)
1600Mhz 9-9-9-24 1.55V stabil
1600Mhz 8-8-8-22 1.55V memteszten stabil volt de Windowsban kék halálozott de rendszertelepítés után stabil volt.
1333Mhz 7-7-7-19 1.504V stabilA lapom: Gigabyte 790XTA-UD4 AM3
-
dewil666
őstag
válasz
vizirider #4426 üzenetére
Nekem a Corsaír memóknál csak 9-9-9-24 et kellett állítani(de csak ezeken a többi lehetőségen nem) + egy kis feszt. Hozzáteszem ez nem volt a lapom listájában! Ami benne volt a listában Kingston ott is beállítottam az első négy lehetőséget ami írt SPD-ben +az előírt fesz és nem volt jó.
Ezután a teljes SPD-ben leírtra állítottam így megy mai napig stabilan. Ezzel csak annyit akartam írni lehet Neked is működne így. Próba-szerencse.
Viszont áldom az eszét aki kitalálta a duál bist. Ha nem lett volna duál biosom már kukába lenne a lap(de ez egy másik történet).
-
dewil666
őstag
válasz
vizirider #4423 üzenetére
Akkor szerinted mi a valószínűsége annak hogy valakinek teljesen ugyanaz a konfigurációja legyen mint Neked? És természetesen az általad áhított ramokkal? Mert ez csak akkor működne igazán. Én is megjártam a hadak útját de addig állítottam (a listában szereplő ramokat) míg teljesen stabil nem lett(és itt nem csak az első 4.-5. időzítési, feszültség beállításról beszélek).
Segíteni próbálunk aki esetleg Neked ír nem kötözködni. -
hege01
tag
válasz
vizirider #4420 üzenetére
Mint ahogy írtam én is 2*4 GB RAM-al bővítettem most az enyémet.(ami elvileg u.a. mint a te lapod)
Nálam ez a tipus gond nélkül megy benne: Patriot Division 2 Viper Extrem 1600 MHz 2*4 GB kit
Az ne zavarjon meg, hogy Intel p67-es platform-ra fejlesztett, nekem bevált.
Egyébként ahogy a topikot is olvasgattam meg saját tapasztalat is, a Giga lapokhoz inkább a "Low Latency" RAM-ok jók.Üdv.
-
hege01
tag
-
Zoli-206
senior tag
válasz
vizirider #2577 üzenetére
Láttam, de nem tudtam, hogy tudod, hogy már most is van, ha csak amiatt vártad volna
Egyébként én is gondolkoztam rajta, hogy lehet megvárom, de egyenlőre nem írtak róla különösebb dolgot, szinte semmiben nem látok változást, kivéve, hogy DX 10.1-es GPU lesz integrálva természetesen sideport memóriával, de ha külön vga lesz, ennek nem sok haszna.
szerk: HOC-nél teszteltek SATA3-at, érdemes megnézned: Link
-
Zoli-206
senior tag
válasz
vizirider #2575 üzenetére
A Gigabyte már 1 hónapja kínál SATA3 és USB 3.0 vezérlővel ellátott lapokat: (333 sorozat)[link]
Hagyományos HDD-nél szerintem a Sata3 nem fog átütő változást hozni az eddigi tesztek alapján. A mai HDD-k még a SATA2 szabványban meghatározott sebességet sem minden esetben érik el. Véleményem szerint a SATA3 az SSD vinyók terén fog majd aratni.
-
Aryan
senior tag
válasz
vizirider #2504 üzenetére
Nem jön össze a dolog, ami furcsa egyesével a ramok nem hibáznak, ha viszont bent van mind a kettő akkor memtest már 20% után dobja a pirosat még 1333mhz-en (biosban minden auton van) is. Nem tudom számít -e, 3-as és 4-es foglalatba vannak a ramok, mert az egyest helyből kilővi a procihűtő.
Lehet hogy proci lesz a ludas, hogy dualchannelben nem tudja hajtani a ramokat, lehet hogy hülyeséget írtam
, amd-nél már ha jól tudom, nem a deszka végzi a ram kezelést.
Ami furcsa az egészben munkatársam is összerakott egy dettó ugyanilyen konfigot, ő nála semmi para, a ramok 1600-on mennek 9-9-9-24 1.8v-on stabillan.
-
audi100td
nagyúr
válasz
vizirider #2439 üzenetére
Miért lennék tévedésben? CPU-NB-ről volt szó, nem sima NB-ről...
CPU-NB meg a prociban van, köze nincs az alaplapon található északi hídhoz. Egyedül az okozott bizonyos esetekben gondot első generációs Giga lapoknál, hogy túl alacsonyra lőtték be az alapfeszét (1,1V)...
-
Cadal
őstag
válasz
vizirider #2377 üzenetére
Ez amúgy alapból úgy működik, ahogy leírtad. Nem nyomtad meg esetleg AOD-ban a sarokban levő zöld gombot, mert az épp a C&Q kapcsolja ki/be. + a használatos operációs rendszerben is be kell állítani az energiagazdálkodást.És biosban is van két dolog amit be kell állítani. (a C&Q és a C1E, persze ON-ra mind2) Nem bonyolult ez. Írd le légyszi milyen oprendszert használsz, és milyen energiagazdálkodási beállításokat és hogy biosban mit állítottál be. Este ha hazaértem, szívesen segítek.
-
Gerisz
addikt
válasz
vizirider #2251 üzenetére
Itt megtalálod a választ! (ha nem is totál pontosan) azt. Hogy mi alapján pontoz fogalmam sincs elég érdekes a cucc, a topikjában lehet tudnak mondani rá választ.
Azt tudom, hogy nekem az 1280x1024 és az 1920x1080-as felbontáson futtatott teszt között 300 pont az eltérés.milomi: Olvasd el szépen az alapelveket mielőtt használod a fórumot!
Mivel gondolom egyszár már megtetted (mert a regisztrációhoz tartozik) ezért gondolom csak gyorsan átsiklottál a lényeg fölött, tedd meg még egyszer olvasd el!
Már mondták és töröltek is egy pár hsz-t, ez nem chat!Én nem tudok helyesen írni, nagyon de engem is zavar amit művelsz!
Az "ly" betű nem azért van a nyelvtanban, hogy meglegyen a 44 betű az ABC-ben!
Lehet használni!
milyen, ilyen, olyan stb.. használni kell azt a betűt!Köszi!
-
audi100td
nagyúr
válasz
vizirider #2113 üzenetére
Jól sikerült ez az AM3 széria, csak a Gigabyte nem képes normális BIOS-t írni, gondolván majd a "hülye" user megoldja... előtte Asus M4A79T Deluxe lapot használtam, nem volt ott semmi probléma. Egyébként 770TA-UD3-nál jóval nagyobb a támogatott RAM-ok listája, ha minden igaz a héten kézhez kapom, bele meg mehetnek az 1,35V-os G.Skill-ek...
-
válasz
vizirider #2109 üzenetére
Azt hisze ez a GEIL típusszám szerint nem támogatott, de azonnal elindult vele a gép AUTO beállításokkal, szóval szerintem nagy gond nem lehet.
Köszönöm a tanácsokat. Mindenkinek.
Ja még egy kérdés, ha már ilyen segítőkészek voltatok
. Milyen hűtőt vegyek a CPU-ra? Freezer Xtreme, vagy Hyper 212+? (Zajra allergiás vagyok
)
-
válasz
vizirider #2095 üzenetére
Ne haragudj, nem személyeskedésnek szántam. Csak kicsit kiakadtam, hogy kifizettem egy halom pénzt és instabil a cucc.
Szóval, akkor mit is kellene pontosan csinálnom?
BIOS-ban mit állítsak be pontosan (szorzók, frekik, feszültségek, C'n'Q kikapcs, stb)
A RAM-jaim GEIL EVO-k és 1,5V kell nekik 1600-on, ha minden igaz.Előre is köszönöm a segítséget
(Azért vagyok ilyen láma, mert idáig Intelem volt és ott nem voltak ilyen problémáim)
-
kittl1120
csendes tag
válasz
vizirider #2103 üzenetére
még nem állítottam rajta semmit úgy volt minden , ahogy az üzletben beállították.
szinte minden auto beállításon volt , csak a ram volt 1600mhz-re állítva a feszültségek
meg normalra voltak belőve.
nem nagyon mertem eddig hozzányúlni , nekem eddig csak inteles cuccaim voltak -
válasz
vizirider #2089 üzenetére
Meguntam a sz*rakodást...
Felhúztam 3,6GHz-re a CPU-t az ott rohadjon meg a C'N'Q, ahol van. Ha be volt kapcsolva még egy qrva divx-et sem volt hajlandó lejátszani a gép normálisan, mert néha-néha laggolt...Jövő héten kap majd egy Freezer Xtreme Rev.2. hűtőt és kész. Elegem van!
Most cseréltem le a konfigom egy halom pénzért, igyekeztem mindenből a legjobbat venni, aztán tessék...
-
audi100td
nagyúr
-
Tomate
veterán
válasz
vizirider #1972 üzenetére
Teljesen nyugodt vagyok... Elhiszem, hogy az a legjobb ami a listán van, de ezen felül még működhet másikkal is. Az intel kényességéről meg nem tudok semmit, mivel még nem volt intelem. Sőt ezidáig az AMD-sem volt kényes a ramra egyik gépemnél se.
konklúzió: lehet ramot kellene váltanom
-
eszgé100
őstag
-
-
rovtiv
tag
válasz
vizirider #1858 üzenetére
Ahogy szki kolléga is mondta, nem nagy veszteség ez.
De
"nekem 0,05 volt + kell az 1333-hoz is hogy stabil legyen míg más +0,025-ön küldi 1600-on..."
Nem olyan biztos az. Igaz ugyan, hogy eszgé 100 tettestárs 0.025V-ot emelt, de így az IMC feszültsége 1.2V lett (mint ahogy az a mellékelt BIOS képernyőjéről kiderül.) Ez azt jelenti, hogy alapból kb 1.175V-ot ad neki a lap. Nálam az IMC alapon 1.1V. Ehhez képest adtam neki 0.125V-ot, tehát most állok 1.225V-on, igy stabil. 1.2V-nál még nem volt az 1600Mhz-en.
Szóval, érdemes volna megnézned, mennyi az alapfeszed. Csak a tisztánlátás végett. Engem is érdekelne.
Különben meg:
Boldog karácsonyt kívánok mindenkinek! -
eszgé100
őstag
válasz
vizirider #1814 üzenetére
de ha nem húzod a procit és a memóriád is 1600-as akkor az miért tuning?
skyleen:
Set Memory Clock: Manual
alatta x6.66-ról x8-ra állítsd. (mert ugye 200*8=1600)system voltage control: manual
ddr3 voltage control: 1,8v (nekem ehhez az értékekhez ennyit kell adnom, lehet nálad eltérő lesz)
+ cpu nb vid: +1 lépésnyi (azt hiszem +0,025v)másik képen:
ddr3 timing items: manual
ezután alatta sorrendben 7-7-7-20
1T/2T Command Timing: 1T -
rovtiv
tag
-
rovtiv
tag
válasz
vizirider #1781 üzenetére
+0.075V-on fagyott, +0.05-ön meg nem, ez érdekes.
eszgé 100 kolléga javaslatával egyetértek, a memóriákat CR1-ben próbáld meg. Én például kezdettől fogva így hajtom őket, de többektől olvastam, hogy így stabilabb. (Nem tudom, hogy miért van ez így, ez is tipikus példája annak, amkor a Számítástechnika Ördögének keze beteszi a lábát.)
-
eszgé100
őstag
válasz
vizirider #1781 üzenetére
[kokrétan ilyen]
inkább ilyen kékeszöld, élőben nem ennyire kék, csak már lámpafénynél csináltam telefonnal.
én már a kezdetek óta adtam feszt az nb-nek, most nem tudom mennyi a lépcső, de azt tudom, hogy csak egy fokozatot (talán 0,025v??) most megy rendesen, csak ha az 1-2 foglalatba rakom akkor vannak gondok, a 3-4ben faszán mennek úgy ahogy elő van írva, pl Everest is 1600/cl7-hez 1,8v-ot ír, 7-6-6-28-hoz meg 1,9v. azt próbáltad, hogy cr1-re állítod? nekem még az is okozott gondot az elején, mindegy milyen sebességre raktam, ha cr2-re volt állítva nem ment rendesen
-
rovtiv
tag
válasz
vizirider #1688 üzenetére
Rendben. Előző hozzászólásaidból azt vettem le, hogy jelenleg ezüst-zöld Kingmaxjaid vannak. Ha így van, 1.7V mellett, 1333 MHz-en a 6-6-6-20-1T időzítéseket viszik. Ebből nem lehet baj, a proci memvezérlőjéhez nincs köze. Ha később mégis elkap a gépszíj, nyugodtan adhatsz a processzor NB VID-jének +0.1 - 0.15 Voltot, és a memóknak 1.8V mellett 1600MHz-en 7-7-7-20-1T időzítéseket. Alighanem menni fog az is.
Persze a jelenlegi BIOS beállításaidat mentsd el (F11). -
rovtiv
tag
válasz
vizirider #1666 üzenetére
Az a helyzet, hogy én is belefutottam hasonló jelenségbe. Másfél hónapom ment rá. Végül is a proci NB VID feszültsége volt kevés. (Igaz, nálam a probléma 1600Mhz-n jelentkezett.)
Próbaképpen levehetnéd az NB x10-es szorzóját 9-re vagy 8-ra. Vagy adhatnál neki +0.1V feszültséget. Szerintem esélyes, hogy itt lesz a bibi.
(Persze a többi beállítás maradjon egyenlőre alapon.) -
berik
csendes tag
válasz
vizirider #1632 üzenetére
Arra gondoltál már hogy visszaküld szervízbe az alaplapot? Ha nem tudsz rá jönni a hibára egyszerűbb lenne elvinni. Gondolom még garanciális.Elő fordul olyan hogy valami nem tökéletesen lett legyártva.Lehet csak kicserélik a lapodat és jó lesz minden.Vagy mondják hogy jó az alaplap máris tovább tudsz lépni és máshol keresni a bajt.Te írtad nem vagy szervíz! A szervíz meg pont erre van kitalálva.
-
Ayg0
senior tag
válasz
vizirider #1637 üzenetére
nincs türelmem az egyhelyben toporgásodhoz, legutóbb ezzel zártam. 8 elemi után illene tudni szöveget értelmezni.
nem fogalmaztál egyértelműen, h mire érted a 'melyik a jobb?' kérdésed, de gondolom a 2x2gb kontra 1x4gb meccsre. válasz:
bár ez alig érezhető különbség, de videókódolásnál, tömörítésnél/csomagolásnál talán érzékelhető a difi, igaz kb pár másodperc lehet össz-vissz. én a 2x2gb-ra szavaznék, főleg mert 4gb-os modulokat még csak hírben láttam, kiskereskedelmi forgalomban nem.
a linkelt kompatibilitási listáról itthon is kapható ramok: Apacer 78.A1GC6.421 (ddr3-1333), Kingston KVR1333D3N9/2G (ddr3-1333), KingMax FLGE85F-B8MF7 (ddr3-1600).
de elvileg minden Elpida J1108BABG-DJ-E chipes memó jó lehet (pl A-DATA AD31333002GMU) ha be tudod szerezni valamelyiket.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- AKCIÓ! MSI Z790 i5 14600KF 64GB DDR5 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB THERMALTAKE Core V21 Enermax 650W
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest