Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
- Otthoni időjárás-állomás
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen egeret válasszak?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Hobby elektronika
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Zenelejátszó építése, a kiváló hangzásért
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Apple MacBook
- Nubia Red Magic Astra - táblajáték
Hirdetés
-
PROHARDVER!
Mielőtt kérdéseket teszel fel, nyisd meg az összefoglalót és bátran szaladj végig az alábbi linkgyűjteményen. Ha nincs válasz, nyugodtan kérdezz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
f.lorand #1777 üzenetére
Gratulálok a kiállításodhoz!
(azért szólhattál volna róla itt a topikban, lehet elmentem volna a megnyitóra)
-
gilfoyle
őstag
80/600-as ED-APO szériából a "sima" SkyWatchert vagy a BD-t érdemesebb megvenni? És milyen képsík kiegyenesítőt javasolnátok hozzá?
-
törölt tag
Na megvan
[link] 5700 Ft. Nem látok róla képet. Vagyis akkor ez az és akkor ebbe belerakhatom az itthon lévő okulárokat is?
Jobb oldali.
-
törölt tag
válasz
#84221696 #1789 üzenetére
Közben eszembe jutott hogy amit kaptam vásárlásnál karácsonykor naptárat abban benne is van
Amúgy lenne egy kicsit off kérdésem. Newton távcsőhöz hol találok valami fordító lencsét? Nappal is szeretném kicsit használni de nem találom. Makszutovon vagy távcső.hu n egyszer megtaláltam 5000 Ft környékén volt de most egyszerűen nincs meg.
-
-
törölt tag
válasz
#65388800 #1784 üzenetére
Csak 2 bolygó haladhat el a Nap előtt, a Földről nézve. A Vénusz 2012-ben haladt el legutóbb, legközelebb pedig 2117-ben vagy mikor. Szóval, kizárásos alapon csak a Merkúr lehet az, de hogy mikor, azt most nem tudnám megmondani. Kb. 2 óra múlva tudom a pontos választ. Persze, addig még beelőzhetnek.
-
törölt tag
Sziasztok!
Hallottam hogy valamikor valamelyik bolygó elmegy a nap előtt? Ez igaz ha igen melyik és mikor? Vagy már megtörtént?
-
kovisoft
őstag
válasz
INTELligent #1779 üzenetére
Ha nagylátószögű felvételt szeretnél a Tejútról, pláne ha nincs óragéped, ami kompenzálná a csillagok látszólagos mozgását, akkor minél rövidebb fókuszú objektívre lesz szükséged (minél hosszabb a fókusz, annál rövidebb idő alatt bemozdulnak a képen a csillagok). Ha nincs kellően fényerős objektíved, azt kompenzálni tudod azzal, hogy sok felvételt készítesz egymás után, és ezeket egy programmal összeadogatod. Pl. ha egy f/4-es objetívvel 4 db felvételt összeadsz, hasonló eredményt kapsz, mint egy f/2.8-as objektívvel készített 1 db felvétel (ha jól tudom, az összeadott képek számának négyzetgyökével nő a jel/zaj viszony). Arra vigyázz a képek összeadásánál, hogy ha földi tájrészlet is van a felvételen, akkor azokat külön kell összeadni/maszkolni, különben azok lesznek elmosódottak.
-
t72killer
titán
válasz
INTELligent #1779 üzenetére
Gépfüggő, de f/4 elég soványka. ekv 40mm-el kb 10-15mp-re vagy korlátozva.
Összefűzni lehet, persze, csak melós.
-
INTELligent
senior tag
Sziasztok!
Nem tudom, jó helyen járok-e azzal a kérdésemmel, hogy szerintetek mennyire fényerős objektív kellhet ahhoz, hogy az éjszakai égbolton kirajzolódjanak a csillagok + vmi a Tejútból (Fotonhámozó kolléga képei alapján), mert őszintén szólva az ő 11-16-os f/2.8-as Tokinájára nem lenne keretem, viszont ilyenkor az opció-e esetleg, hogy egy pl. 40 mm-s ekv fixxel készített képeket összefűzök / elég mondjuk egy f/4-es 10 mm-es optika is?
Köszönöm a segítséget!
-
f.lorand
Topikgazda
Megnéztem a régi képeim, itt van egy 150/750-el.
-
f.lorand
Topikgazda
Hát, ha fotózni szeretnél, akkor a 200/1000 túl nagy az EQ5-re. Arra maximum 150/750, de akkor is nem lesz egyszerű. A használt távcső nem kockázatos, ha bármi baja van (nem esztétikai, hanem működést akadályozó), az úgyis rögtön látszik. A mechanikánál már jobban érdemes megnézni, nem akad -e, egyenletesen jár -e, nincs -e gondja a vezérlőnek. A fényképezőgépnél pár próba expóból szintén minden kiderül.
-
bozoli
tag
Sziasztok!
Szeretnék tanácsot kérni. Nemrég kezdtem el foglalkozni az asztrofotózással.
Jelenleg csak egy fényképezőgépem van, meg egy saját építésű forgatóm. (Astrotrac koppintás)
Na meg egy 114-es Newton + EQ1 ami nagyon rozoga. Mármint az álvány.
Később viszont szeretnék egy nagyobb newton távcsövet venni, egy komolyabb fényképezőgéppel.
Amire én gondoltam, az egy 200/1000-es Newton + EQ5+ motor + Canon 350D- 450D vagy hasonló.
Ezzel már el lennék egy darabig. Gondolom......
Persze nem feltétlenül újat vennék. A kérdésem az lenne, hogy mire kell odafigyelni ilyen műszerek (használt) vásárlásánál? Ezek sokba kerülnek (nekem legalábbis), nem nagyon szeretnék mellé nyúlni.
Köszönök minden tanácsot előre is.
Üdv. -
f.lorand
Topikgazda
válasz
BITBOYS #1769 üzenetére
Köszi
Ez jól hangzik, de a világhír ennél sokkal nagyobb teljesítményeknek jár. A fotó valóban kapott 15 perc ismertséget, aminek örülök, mert nem külföldi, nagy befektetéses, utazós fotó, hanem egyszerű felszereléssel, itthon készült, csak a kertből. Még a régi feeling is megvolt fotózás közben, hiszen nem lehet távolról vezérelni ezt a kis mechanikát, kinn voltam az ég alatt pirkadatig. Közben binokulároztam a nagy hidegben. Szép emlék marad maga az éjszaka is.
-
BITBOYS
addikt
-
törölt tag
válasz
BITBOYS #1765 üzenetére
Jesszus! Ne a zindexet olvassátok. Ha csillagászatra vágytok, akkor ott a www.csillagaszat.hu. Vagy mcse.hu, szerintem ott még előrejelzések is vannak. De a legjobb, ha belépsz az mcse-be, kapsz évkönyvet is, abban pedig kimerítő jelenségnaptár van több, mint 100 oldalon.
A Jupiter elég régóta megfigyelhető. Nem tegnaptól és nem is a múlt héttől. Én már 100x nagyítással is szép alakzatokat láttam rajta. Ha jó távcsöved van, vagy egy jobb minőségű binokulárod, akkor akár 20x nagyítással is észrevehetők a legmarkánsabb alakzatok: a SEB és NEB.
-
BITBOYS
addikt
Mától ritka jelenséget láthat a hajnali égen
18.-án vagy 19.-én a Jupiter valami eszméletlen láthatóságban volt, sajnos azóta egyfolytában felhős az éjszakai égbolt. Mindenesetre előszedtem a kukkerem, hátha valamelyik nap szerencsém lesz és megfigyelhetem, esetleg fotózhatom is
(#1763) f.lorand Nagyon jó kép lett, téged figyel a média
mod: Megtaláltam egy régi webkamerámat (philips spc1000nc) egész könnyen szétkapható. Érdemes befogni megfigyelésre? Még nem csináltam ilyesmit.
-
törölt tag
-
f.lorand
Topikgazda
Ez a fotó nem olyan látványos, mint a ködösségek, viszont kifejezetten aktuális (tegnap éjjel ment át a vándor a Göncölön):
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
radi8tor #1754 üzenetére
Utólag nézhető változat.
-
radi8tor
MODERÁTOR
Éder Iván 21:20-kor MA az M2 műsorán!
-
törölt tag
Nem rossz
Bár szabad szemmel mintha kicsit kékesebb lenne.
lentebbi/feljebbi képem telefonnal készült a holdrólHa a holddal meg az orion köddel megvagy megpróbálkozhatnál a szivar galaxissal is
nagy medve csillagképben van. Nekem nagyon tetszett igaz csak a formáját tudtam kivenni.
-
f.lorand
Topikgazda
Szia!
Hát az Orion köd elég fényes, hogy átalakítatlan géppel is látszódjon, de nem lesz olyan határozott a külső régió, mintha cserélve lenne a szűrő. A kérdésedre: a központi régiót nagy rövid expókkal elég meglőni, 30-60 mp körül ISO 800-on az f/5-ös távcsőnél. A külső régiókra már kellene több, ezért kérdés, lesz -e vezetésed? Ha igen, akkor 2-3 percet is tudsz. Ha nem, akkor sajnos necces lesz, akkor nagyon sok kellene a 30-60mp-ből.
Ha sikerülne két széria, akkor maszkolással kell összeadni. Erről itt mesélek: Tippek-trükkök / Dinamika eltérések:+maszkolás
-
zoomon
tag
Abszolút kezdőként kellene egy kis technikai segítség. Először 2 egyszerűbb témának a megörökítése érdekel, a Hold és az Orion köd. Fényképezőgépet most szeretnék újabbat venni, valamelyik canon lesz, T2-es közgyűrűm van. IR szűrő maradna a gépen A távcső SW 200/1000 Eq5-ön óragéppel. Pl az Orion ködnél, hány képet kellene összefűzni, az egyes képeket, milyen paraméterekkel kellene ellőni?
-
f.lorand
Topikgazda
Sziasztok,
Készült új asztrofotó.
Nagyban itt, illetve a leírás is itt olvasható: http://fenyeslorand.hu/ -
törölt tag
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem. Van egy skywatcher 130/900-as távcsövem. Kérdésem az lenne hogyan lehetne ezzel mondjuk holdat lefotózni.
3 dolog áll rendelkezésemre:
Sony dsc-w830
lumia 735
webkameraTudom nem valami acélos egyik sem
De hátha valahogy lehet valamilyen képet lőni vele
-
konyi79
addikt
Napfényes Kalifornia, ismét gratulálunk Lóránd!
-
f.lorand
Topikgazda
-
kovisoft
őstag
Igaza van Lórándnak, nem figyeltem az objektíved fókusztávolságára, és ilyen rövid fókusznál tényleg használhatatlan a Bahtinov maszk.
Lóránd: megtennéd, hogy részletezed a színhibára való fókuszálás módszerét? Pl. a képmező közepén vagy a szélén kell-e tartani a fókuszálandó csillagot, meg ilyenenek.
-
Ádcs
csendes tag
válasz
kovisoft #1730 üzenetére
Köszönöm a választ, Lóránd Neked is.
A maszkolás első átolvasásra nagyon bonyolultnak tűnik, de látom az alagút végét. Bár a 12 mikronos hova és a jó fókusz között nekem semmi különbség nem látszik
Sajnos ritkán jutok csillagok közelében, nagyvárosban nehéz olyan helyet találni, ahol nem zavaró a lámpék fénye. Meg kezd hideg is lenni és a gépem nem időjárás álló -
f.lorand
Topikgazda
válasz
kovisoft #1730 üzenetére
A Bahtinov nagyon jó, de legalább 8-10cm átmérőnél használható. Alatta már nem nagyon. Általában az obik szűkebb átmérőjűek. Én elég sokat próbáltam legalábbis és nem adott megfelelő felbontást, kevés a bejövő fény.
Viszont nagyon egyszerű megoldás van a kérdésre, minden obinál működik (a kiemelkedő minőségűeknél is). A lényeg annyi, hogy a színhibára kell fókuszálni. Nagyon egyszerűen: ha alul fókuszálod a csillagot, kék halót kap. Ha felül, akkor pirosat. Akkor van fókuszban, ha nincs kék / piros haló a csillag körül. Marha egyszerű, pár másodperc, brutál pontos fókuszt lehet elérni így. Az obis asztrofotóimnál így állítottam fókuszt mindig.
Lóránd
-
kovisoft
őstag
Készíts egy Bahtinov maszkot vagy más élességállító maszkot. Itt és itt pl. találsz leírást arról, hogy ezek hogyan működnek. A lényegük az, hogy a fényt csak kis nyílásokon engedik be az objektívbe, ezáltal ún. diffrakciós mintázatok (pl. tüskék) alakulnak ki, és ezek csak akkor fedik egymást, ha pontos az élességállítás.
-
Ádcs
csendes tag
Sziasztok,
Olympus 25mm obival próbálgatom fényképezni a csillagokat. Eddig kevés sikerem volt, de a lelkesedés maradt
Egy olyan kérdésem lenne, hogy ha nem tudom beállítani az obin, hogy a végtelenbe fókuszáljon, a fókuszgyűrűn pedig nincs maximum, addig tekerem amíg bírom, akkor hogy tudom, hogy jó helyre fókuszál a masina?
-
f.lorand
Topikgazda
Új sorozatot indítottam a blogban. A félbehagyott, valamilyen okból be nem fejezett fotókból válogatok, megmentve valamennyit belőlük a galéria számára.
-
f.lorand
Topikgazda
válasz
taranis #1720 üzenetére
Köszönöm, de jó, hogy tetszik az oldal nektek. Annyira megszoktam a régit, reméltem, hogy jó lesz a közönségnek az új. Igen, az oldal Wordpress alapú, több plugint és template-t használtam, volt egy markáns elképzelésem, mit szeretnék és ehhez kerestem megfelelő építőkockákat. Ahol elakadtam (programozása, dizájn részletek), ott a munkahelyem profi dizájnere segített. Vele nagyon jól tudok együtt dolgozni, mivel már csináltunk együtt hasonlókat.
Szóval a kérdésedre: nem egyedül csináltam
-
gilfoyle
őstag
Úgy látom visszatér ide az élet
Lóránd, ismét csak gratulálni tudok! Megint egy nagyon profi kép!
-
f.lorand
Topikgazda
Sziasztok!
Egy új képpel együtt szeretném megosztani veletek, hogy nagyon komoly munka után az utolsó bitig megújult az oldalam. A régi lap toldozva-foltozva lett mindig, már 2006 óta működött. Ideje volt.
A hozzá kapcsolódó kép pedig azért különleges (ahogy ezt a cikkben próbálom is írni), mert az Észak-Amerika ködnél általában nem szokták kifotózni a porködöket. Sokszor egy sötét massza az egész, pedig gyönyörű a morfológiája. Nyilván azért, mert a por a ködösség előtt van, gyakorlatilag ez rajzolja ki az Amerika formát. Így viszont nem kap fényt, nehéz kidolgozni.
-
ZSOOLT2
tag
Sziasztok!
Amin még gondolkodtam:
-LED közvilágítás esetén érdemes CLS szűrőt használni? Kiszűrhetik ezek a szűrők az alacsonyabb színhőmérsékletű fényszennyezést is?
-Megéri a 150/750 tubus 1:10 mikrofókuszos változatának felára?
-EQ5 GOTO mechanika áramellátásához elég lehet egy 2 amperes hálózati adapter? (Konkrétan ez: [link])
Üdv,
Zsolt -
f.lorand
Topikgazda
válasz
ZSOOLT2 #1712 üzenetére
Szia!
Ha mélyegezni szeretnél, akkor alsó hangon egy EQ5 goto, de akkor nagyon jó vezetés kell hozzá és lehetőleg egy csapágy upgrade is. Nekem volt 150/750 + csapágyazott EQ5 goto, de még vezetéssel is volt, hogy nehezen adta magát 3-5 perc között. Vezetéssel a 0.5-2 perc ok lesz.
Lóránd
-
ZSOOLT2
tag
Sziasztok!
Második távcső vásárlásán gondolkodom, és szeretnék asztrofotográfiával is próbálkozni (mély-ég főként), amihez a Skywatcher 150/750 tubus szerintem teljesen alkalmas lenne, kérdésem a mechanikával kapcsolatban lenne:
Asztrofotózáshoz alkalmas lenne az acéllábas EQ3 GOTO mechanika ehhez a tubushoz (stabilitás szempontjából)? Először csak 0,5-2perces exponálásokkal szeretnék fényképezni, később autoguiderrel is szeretném bővíteni a felszerelést az 5 perces záridők eléréséhez.
Nemrég változtak a netes áruházak árai, és elég távol kerültek az EQ3 GOTO, és az EQ5 GOTO mechanikák árai egymástól, de ha nagy különbség van a két mechanika között stabilitásban, inkább az EQ5 mellett döntök.
A válaszokat előre is köszönöm!
-
gilfoyle
őstag
-
gilfoyle
őstag
válasz
f.lorand #1707 üzenetére
Köszi a gyors reakciót, akkor működőképes az elképzelésem?
Gondolkodtam a notin is, van egy elfekvő itthon (igaz celeronos, kicsit lassúcska), akár ez is működhet.
Az mgent megtartanám, mert ha kitelepülök jól jön.
Te hogy működtetted az mgent? Mgen bent volt, a kábelek mentek ki, vagy a készülék is kint volt, és csak a szoftverével távolról? -
f.lorand
Topikgazda
válasz
gilfoyle #1705 üzenetére
Én távirányítom az egészet. Korábban kivittem a kábeleket a föld alatt, most már egyszerűbb az, hogy le van a távcső mellé vízálló módon helyezve egy notebook és azok keresztül érem el teamviewerrel. Így akár messziről is simán vezérlem (pl ha el kell mennem valahova családozni, akkor is, mobilról).
-
gilfoyle
őstag
Azon gondolkodom, hogyan lehetne távirányítani a fotozast, illetve a tavcso mukodeset.
Persze a felszerelest ossze kell rakni, polusra kell allitani. De innentol mindent bentrol a szobabol a szamitogep elol szeretnek vegezni, max 10 meterrol.Az en elkepzelesem a kovetkezo:
- a tavcso mozgatasa: HNSky vagy CdC programokkal soros kapcsolaton ASCOM protokoll segitsegevel.
- fokuszalas: motoros fokuszirozo
- vezetes: MGEN van, a szoftvere kepes USB kapcsolaton vezerelni a keszuleket, van egy mgen kezelofelulet is beepitve.
- kamera (DSLR): a hozzaadott szoftverek segitsegevel kezelni a beallitasokat; elokep athozasa pc-re a celraallashoz, ill elesiteshez; esetleg az elkeszult kep letoltese a PC-re, jo lenne ha azonnal lejonnenek a gepre.Az elkepzelesem szerint a PC-rol allitok be egy csillagot amin elesre allok tavolrol az elokep segitsegevel, aztan az objektumot szinten elokeppel ill nehany rovid zaridos fotoval allitom be, a tavcsovet az emlitett programokkal mozgatnam.
Az mgent is a hozzaadott programmal allitanam be, az expokat es a vezetest mar onalloan intezne.Mi kell ehhez?
Szoftverek - amiket fent emlitettem.
Kabelek: egy soros RS232, ket power USB kábel (mgen,dslr), fókuszírozó kábele.Még nem próbáltam sem a távcső mozgatását, sem az mgen állítgatását, sem a fényképesztő élőképét számítógépről, lehet már itt nehézségek lesznek.
Mit hagytam meg ki? Van tapasztalatotok egy ilyen rendszer kiépítésében?
(az ékezetek hiánya azért van, mert felét mobilról írtam, de szgépről kopiztam be/egészítettem ki) -
radi8tor
MODERÁTOR
Dr. Kóspál Ágnes csillagász a napjainkban születő csillagok és bolygók keletkezési folyamatát kutatja, amelyből többek között arra is következtethetünk, hogyan született meg 4,6 milliárd évvel ezelőtt a Naprendszer. A kutatónak a csillagokat körülvevő por- és gázkorongokkal kapcsolatos eredményei olyan modern műszerek és távcsövek megalkotását ihletik, amelyek előmozdíthatják a csillagászat további fejlődését, és amelyek akár átírhatják azt is, amit az égboltról a mai nap tudunk. Ágnes, aki jelenleg az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjában dolgozik, kutatásaihoz főként az Atacama-sivatagban található ALMA rádiótávcső-rendszert használja.
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
gilfoyle #1702 üzenetére
Köszi a beszámolót és a képeket.
Hát igen, emlékszem még egy októberi vagy mikori ráktanyai találkozóra. Ott a nap végén leszálló pára volt a legnagyobb gond. De utána szuper ég volt.
Nem mindenki olyan bevállalós, hogy télen menjen távcsöves találkozóra, pedig az az ideális idő. -
gilfoyle
őstag
válasz
radi8tor #1685 üzenetére
Hogy válaszoljak egy egy hetes kérdésre is:
Tikkasztó...
12-én este mentünk, a domb tetején telepedtünk le. Ott ugye nincs árnyék napközben, csak a pavilonok amiket vittünk, szóval jó kis szauna volt. El is fogyott a sörünk péntek délre(2 láda és két 12*0,25-ös karton üveges és némi dobozos négyünknek ) Estig kitartottunk a büfé kínálatával, aztán megérkezett az utánpótlás. Megmenekültünk!!!
A négyből két éjszaka volt jó, a két középső. Én összesen 65 elfogadható képet tudtam lőni a Fátyol-ködről. Csak a kidolgozáshoz nem értek
De majd belejövök.
A táborban sokan voltak, én 300-350 főt saccoltam, de többen voltunk. [link] Szombaton a rossz idő hallatán sokan hazamentek.
Igazából a hőség rányomta a bélyegét a hangulatra, nem volt ez annyira feldszabadult táborozás mint az eddigiek. De még így is nagy buli, minden nap főztünk: hagymás bab; sült bacon, virsli, tojásrántotta; paprikás krumpli; slambuc volt sorban a menü.
Most valahogy elmaradt az ismerkedés, nem volt akkora mászkálás és haverkodás mint az eddigi táborokban. Ez volt sorban a jubíleumi, 10. táboromViszont nagy pozitívum, hogy összefutottunk meunier kollégával, jót beszélgettünk.
Ez az augusztusi tábor mindig hoz egy kisebb-nagyobb vihart, és az ég sem szuper - bár az otthoninál nagyságrendekkel jobb - nem tudom miért ide és ilyenkorra szervezik. ( Illetve tudom, ki nem mondottan ez nem az észlelésről szól hanem a találkozásról és tapasztalatcseréről )
Hát ennyi.
Új hozzászólás Aktív témák
- Törékeny-e a Z Fold7? Ki van csukva!
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Autós topik
- Témázgatunk, témázgatunk!? ... avagy mutasd az Android homescreened!
- BestBuy topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Óvodások homokozója
- Óra topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- További aktív témák...
- Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV - 14" FHD 120Hz - Ryzen 9 - 4900HS - 16GB - 2TB - RTX 2060 - Win11
- ÁRCSÖKKENTÉS ASUS HD6870 videókártya
- Ritkaság! Hibátlan! Intel Core I9 13900KS Processzor!
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 512SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!