Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
- Hobby elektronika
- Otthoni időjárás-állomás
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen egeret válasszak?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Zenelejátszó építése, a kiváló hangzásért
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Apple MacBook
- Nubia Red Magic Astra - táblajáték
Hirdetés
-
PROHARDVER!
Mielőtt kérdéseket teszel fel, nyisd meg az összefoglalót és bátran szaladj végig az alábbi linkgyűjteményen. Ha nincs válasz, nyugodtan kérdezz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jim-X
őstag
Tegnap sikerult megint elkapnom a Jupitert a Ganymede-vel es az Io arnyekaval. Sajnos a seeing nem volt valami jo, ugyhogy az elso feldolgozas utan ez sult ki
-
.mf
veterán
"De majd egyszer harmonika AM3-ra be fogok nevezni az tuti
"
Remélem majd az is jól muzsikál
De ha már, én inkább az AM5-re mennék - 900k vs 1.1k, viszont 8/13 kg vs 13/20 kg, szóval teherbírás/ár arányban az AM5 sokkal jobb, nagyobb teret enged, ha később valami nehezebbre (pl. Newton) váltasz.
Miután itthon lecsúsztam egy 155k-s GTi-ről, amíg az astronomie oldalon jóváhagyták a regisztrációm, ott is lecsúsztam egy 400€-sról. Remélem harmadszorra majd összejön... -
.mf
veterán
Fokuszodismijen
Zyrius: csak szúrópróbaszerűen beleolvastam itt-ott, de a harmonikán jót derültem - harmonic drive, nem accordion drive
magyarul hullámhajtás
GTi + 80-as, én is ilyenben gondolkozok, nálad hogy vált be?
-
Jim-X
őstag
Olvastam az astrobin-en egy planet gurutol, amikor kerdeztek tole, hogy hogyan allitja be a fokuszt:
"If focussing is barely possible, you do not need to image because of bad seeing conditions."
Milyenigaztolle
-
Zyrius
aktív tag
Az offtopicba írt részre reagálnék.
Pontosan ugyanígy látom a dolgokat, mint te! Sajnos az árak azért csökkentek csak, mert a korábbi magasabb árak a 430-as USDre lettek számolva, ami azóta 360 körül állt be.
Engedjétek meg, hogy belinkeljem ide a blogomat, amit 1-2 hónapja kezdtem, asztrofotózással kapcsolatban. @.mf, pont ezeket fejtegetem a szett összeállításával kapcsolatban, amiket írtál!
1,2 fontos közlendő.
-még csak 3 bejegyzésem van
-amatőr vagyok és amatőröknek illetve családi / baráti körnek szánom a blogot, ezért a nyelvezet is inkább a teljesen laikus irányba mutat, mintsem a szakértői.
-a design és a logó is teljesen kezdetleges, erre majd szánok időt, ha már lesz fent elég tartalom (10+ bejegyzés, heti 1-et tervezek).
-nem lesz rajta semmilyen reklám és itt sem hirdetni szeretnék, de gyakorlatilag ti vagytok az egyetlen olyan közösség, amiben jelenleg aktívan részt veszek, ezért szeretném megmutatni nektek
-ha nem ideillő valami miatt, akkor kérlek jelezzétek és akkor a jövőben nem is fogok belinkelni erről többet (egyébként sem tervezem).
-nincs ilyen blogolás vagy weboldal készítéssel kapcsolatos tapasztalatom, ez az első ilyen oldalam, ne feszítsetek keresztre ha technikailag bugyuta
stellargear.eu -
Jim-X
őstag
Sziasztok,
Tegnap este tudtam egy kicsit nezelodni, ugyhogy kiprobaltam a 3x focal extendert.
Ez sikerult:
Nekem valahogy jobban tetszett amit a Hyperion 2,25x Barlow-al csinaltam...reszletesebb a kepe. Bar lehet a seeingre kene fognom, mert oszinten szolva nem volt a legjobb (a tavcso is csak kb 1 orat hult elotte) es volt egy nagyon finom fatyolfelho ami csokkentette a fenyesseget termeszetesen.
Az letezik, hogy ennyire elmossa a reszleteket egy kicsi fatyol is a bolygo elott?Amugy az autoalign funkcio a FireCapture-ben vilagbajnok.
Ma remelem sikerul kifognom egy jo seeingt es akkor csinalok kepet az ES-el es a Hyperion Barlow-val is.
-
t72killer
titán
Jaa, az más világ, perszepersze, a zenittükröt/prizmát dobd ki belőle fotó/videózáskor
. Semmi szükség rá kamerával .
#8089: sajnálom szegény műszert, mert CaF2 lencséket már alig gyártanak, szintetikus cuccokon megy a refraktorpiac: egy ilyennek komoly gyűjtői értéke van, azon kívül, hogy picivel még a legjobb sfpl53 üvegnél is jobb cucc.
-
.mf
veterán
válasz
t72killer #8080 üzenetére
Egy 152-es fluorit Takahashival így elbánni? Kár érte...
Nemrég én is láttam egy hasonló állapotú 152-est hirdetve, csak az nem fluorit Takahashi volt, hanem egy régi TS, valószínűleg még csak nem is apo; viszont egy belt-modos régi EQ6 mellé adták szinte ajándéknak, nagyon csábítóan olcsón (a kettőt jóval olcsóbban, mint egy használt HEQ5) - azonban csak személyes átvétellel Németországban. Nagy volt a kísértés, de őszintén belegondolva: az már túl nagy és nehéz, nekem meg belvárosból, égre rálátás nélkül minden alkalom autózással járna (a kocsi is messze parkol, így a több kör kicipelés még nagyobb macera) - őszintén, kétlem, hogy évi pár alkalomnál többször használnám. Talán már egy HEQ5-öt se szívesen cipelgetnék.
Bár az elején eléggé leírtam a gyenge teherbírása miatt, de egyre szimpatikusabb a SA GTi; és mintha az ára is csökkent volna, most már csak 203k-ért látom a fejet újonnan, nem sokkal drágább, mint a sima SA (160k), és a SA-val a két fő gondom orvosolja: sokkal stabilabb, pontosabb az ék, és van benne Goto, amivel nem pazarolnék el annyi időt, mire egy halvány DSO-t megtalálok és jól elhelyezem a képen. Az 5 kg-ba belefér egy 150-600 obi (2 kg) vagy szűken egy 80 ED doublet (3 kg) plusz fényképezőgép, kis vezetőtávcső és kamera, annál többet egy ideig úgyse akarnék rákölteni, és a GTi 2.6 kg + ellensúly 2.2 kg + 5 kg távcső-kamera-vezető + 2 kg állvány teljes szett még hátizsákkal cipelhető, vagy repülőre is felvihető. A HEQ5 Pro meg 10 kg fej, 5.6 kg állvány, tehát önmagában több, mint a másik kompletten, ugyanazzal a felszereléssel meg közel duplája.
Persze, egy AM5 vagy hasonló lenne a legjobb, csak az messze túl van a kereten.
Már csak abban reménykedek, hogy a GTi és a HEQ5 ára azért kezdett el csökkenni (HEQ5 is úgy emlékszem fél éve még 521k volt, most 469), hogy helyet csináljanak egy új mechanikának...Jim-X: szerintem az nem segédtükör, amire gondolsz, hanem prizma. A segédtükör a Newton, Makszutov és hasonló távcsöveknél a távcső elején van - a távcső végén lévő főtükörről azon keresztül verődik vissza a fény.
Lehet ott is fotózni - néhány RC-ből így lett RASA. Sok MC-nél úgy tudom a segédtükör belülről van ragasztva, így azt nehézkes kiszedni, és a kamerát a túloldalon megfelelő távolságban valahogy feleszkábálni. Nem tudom, hogy egy sima Newton is átalakítható lenne- e ilyen formában, csak így a segédtükör kitakarása helyett a kamera lehet, hogy még többet is takarna (attól függően, melyik), és a vezetékek is bezavarnak diffrakciós tüskékként. -
t72killer
titán
Csak úgy simán nem ad használható képet, van egy Hyperstar nevű minden sct-típushoz külön dizájn párlencsés korrektor, amivel igen.
Naagyon király czucc, f/2 körülire hozza le a fényerőt, amit imádnak a mélyegek. Hátránya, hogy hiper-hisztis a precíz összeszerelésre, ill egy ilyen korrektor használtan is ezres körül szokott menni. -
-
Jim-X
őstag
válasz
t72killer #8084 üzenetére
A tavcsoveknel is megy a scam
Pentek este remelem sikerul elkapnom a "ven Europa" arnyekat a Jupiteren, pont a nagy voros folt alatt lesz. Mar csak a felhoknek kene addig elmenni nyugdijbaMar delutan kiteszem a cuccot, ha jonak nez ki es belehelem a 3x fokusznyujtot is
-
t72killer
titán
Így van, egy nagyon menőmanó Takahashi fs-152 fluorit (CaF2) dublet. Alapból szuper cső lenne, és ugye apokromátként hatalmasnak számít, de ezt tönkrevágták. Használtan is többezer $ (4-5k) egy ilyen értéke. Arra figyeltem fel, hogy "csak" 2000ért akar tőle megszabadulni a gazdája és "érdekes mód" az alap hirdetésben nincs kép a lencséről, csak a tubusról. Átverőshow.
-
f.lorand
Topikgazda
válasz
t72killer #8080 üzenetére
Sajnos rossz (belső) törölgetéstől képződhet olyan gomba nélkül is, mert egyenetlenül csapódik le a pára és okoz helyi szennyeződést. Nekem az Astro-Physicsnél volt hasonó, csak gyengébb. Gyulai Palival azt megnéztük, mivel gomba nem volt és nem fátylasabb volt, azt tanácsolta, ne szedjük szét, ha amúgy jó a képalkotása. Ez azért elég rút szegényke, ha belül van. Mondjuk nem írtad, a képből meg nem egyértelmű. De gondolom belül.
-
t72killer
titán
Ez penészes lehetett valamikor élete során? Elég gusztustalanok azok a szigetszerű foltok, törölgetéstől olyan tuti nem képződik...
#8076: jogos
. Az OAG elég kényes cucc, gondoltam majd nagy ügyesen azzal indítom a mélyégfotós hobbit, de nagyonnem...
-
f.lorand
Topikgazda
Két dolgot szerettem volna még a naptávcsővel megörökíteni, amíg várok a nagy távcsőre. Az egyik (a Nap előtt elvonuló kínai űrállomás) a felhők miatt sajnos nem sikerült. Viszont már hetek óta vadászom egy igazán látványos napkitörésre. Ezt sikerült elkapni tegnapelőtt. Pár percig látszott csak ebben a formában. Igazán parádés, lángoszlopnak tűnő fler.
-
-
t72killer
titán
Vezetőtávcsöves vezetésre simán elballag egy színes kamera, OAG-nél viszont nagyon kell a max érzékenység/fényhasznosítás, mert lehet csak halvány csillagok jutnak.
Kérdés persze hány mm-es fókusszal megy a főkamera, mert ha valami méter+-os szörnnyel futsz neki akkor szükséged lehet egy gyors kamerára.
-
.mf
veterán
Egy ASI178MC / 678MC jellegű kamera - azaz színes, kicsi pixelekkel, alacsonyabb QE - mennyire alkalmas vezetésre? Totál felejtős, vagy működik az is, még ha kevésbé jól is, mint az olcsóbb 120MM?
(Távcső még nincs, de elsősorban DSO lesz a cél, HEQ5 és 200 f4~f5 Newton vagy 100 f7 apo doublet a max, amiben jelenleg gondolkozok)Amiért kérdezem: rég szeretnék valami eszközt time-lapse-re kitelepítve (hullócsillagok, sarki fény, érdekes felhők, stb). Sokáig fényképezőgépben, majd CCTV/IP kamerában gondolkoztam - előbbinél méret, tömeg, távvezérelhetőség, utóbbinál beállítások hiánya volt, amin bukott.
Aztán ma futottam bele ebbe: AllSky = RPi + ASI kamera.
Nagyon tetszik, távoli elérés átlátható webes kezelőfelülettel, ahol lehet nézni élőben, elmenti a képeket, összerak TL-t, startrailt, keogram, auto-stretch, egy csomó fícsör.
All-sky és circular fisheye helyett valami ultra-széles, de rektilineáris obit fogok rá vadászni, de amúgy egy ilyesmi a terv.
Ehhez pedig a 178MC vagy még inkább az amp-glow mentes utódja 678MC lenne a kinézett (meg az 585MC, ami egy kicsit nagyobb szenzor - magasabb QE és full well, ha még DSO-ra is kipróbálnám) - már amennyiben találok használtan, mert az európai új árát (178: 270 USD -> 390 USD; 678: 300 USD -> 450 USD) kicsit sokallom...
És akkor itt kanyarodna vissza a dolog a vezetésre, ugyanis a RPi-re Astroberryt töltve a kombó multifunkciós lehetne, guidingra is működne (ha másra nem, max kipróbálásra, hogy Astroberryvel meg tudok-e barátkozni, vagy legyen a drágább, de egyszerűbb AsiAir). -
ati3x
Topikgazda
Eléggé pörög a fórum.. Ennek ürülök! A bolygó képeid pedig nagyon jók! Jó látni, hogy ha valakinem van érzéke hozzá, az szinte egyből nagyon jó fotókat csinál! Gratulálok!
A múlt hétvége körül itt is volt 2, szinte tökéletes este. nagyon jó átlátszósággal és seeingel. Az Andromeda galaxisra esett a választásom, mert teljes éjszaka elérhető volt. sikerült olyan 160 darab 5 perces kéet gyűjteni, amiből végül 127-et használtam. (volt azért egy rövid fátyolfelhős periódus. A nyersek nagyon jól néztek ki, átalakitott 2000D-el készöltek, ISO1600-on. Astronomik L-enhanced szűrővel. A távcső a 80/600-as ED volt, mert a látomezeje jobban passzolt az M31-hez. És még mindig van egy kis "issue" a 200/800-as tükörfelfogatással. Szeretnék majd még L-enhanced szűrővel pár órát fotózni, a H-alfa és az OIII régiók kiemeléséhez. De úgy nézem várnom kell rá... Megjött az első hó is, meg egy kis szélvihar. De remélem hamarosan lesz lehetőség. A feldolgozás a jó nyersek ellenére elég nehézkes volt... Egyenlőre ez az eredmény:
-
Jim-X
őstag
válasz
t72killer #8068 üzenetére
Koszi, sikerult. Valamiert kiszedte a pipat a "Normalize Stack"-bol es azert csinalta.
Ujabb dologgal leptem elore: FireCapture-ben van autoalign...a ROI kozepen tartja a bolygot es igy nem kell szarakodnom a tavcsovel es nem mozdul be a kep (fokusznal is fekete oves cucc)
Mar csak kene megint egy jo kis seeing es beizzitom a 3x focal extendert is
-
t72killer
titán
Ki akarja pixelezni a titkos Vogon leszállópályákat.
-
Jim-X
őstag
Sziasztok. Mostanaban ilyen artifactokat general az Autostakkert:
A lenyeg a tetejen a negyzetek, amik szerintem az alignment pontok, szint emindig ugyanott vannak fent. Mi lehet a baj?
Regebbi kepekkel nem csinalta -
Jim-X
őstag
Koszonom, igyekszem kipreselni belole amit tudok, az elozo hetekben raadasul szuper seeing is volt. Az egyik fajlt serobol toroltem helyhiany miatt, persze az lett szerintem a legjobb...de van meg nyersanyag, csak ido kene
Megjott az ES 3x focal extender, a hetvegen remelm tudom tesztelni, mert egyelore esos az ido.
-
.mf
veterán
válasz
f.lorand #8061 üzenetére
Azt még nem tudom, de soká
Általában Fb-on a fotós oldalamra szoktam rakni a képeket (általában már csak a feldolgozott képek kerültek oda, most kipróbáltam, hogy menet közben az útinaplót is oda írom - az elérésnek, aktivitásnak jót tett, de a mobilos képek minősége nekem csalódás, és nem fér meg azzal, hogy eddig magas képminőségi szintre törekedtem), de rég tervben van egy saját weboldal, annak lenne egy blog-szerű része is, ahol a képes élménybeszámoló útinaplókat lehet majd látni.
Valamint lőttem pár órányi videót is Goproval, telefonnal és drónnal, illetve amikor volt auróra, akkor fényképezőgéppel timelapse, abból szerintem youtube-ra kerül fel majd egy 5-10 perces roadmovie - vagy kettő, egyik a bringázásra kihegyezve, és egy rövidebb másik az auróra timelapse-ekre. De év vége előtt nem nagyon valószínű...Jim-X: nem gondoltam volna, hogy ennyit ki lehet hozni abból a kis egyszerű alt-az mountból és a kis távcsőből. Gratula!
Ha a seeing és a képanyag jó volt, a feldolgozásnak később is újra neki lehet futni. -
Jim-X
őstag
Amugy a FireCapture irja a felbontast es 1,2" ala meg nem tudtam menni, de ugyel elvileg csovem tud 0,92-ot, ugyhogy meg lehet reszelni
-
Jim-X
őstag
Jo volt a seeing, de a feldolgozas nem sikerult jol
Ez meg az ES 3x fokusznyujto nelkul keszult kep, sajnos az Io nem lett valami jo az autostakkert utan
-
f.lorand
Topikgazda
Légy szállt a nap elé: https://www.youtube.com/watch?v=EjsUlAYYLhY
Bocs, nem bírtam ki :) -
f.lorand
Topikgazda
-
-
popey37
addikt
az asi 178 100 feletti gain-nél érzi jol magát. minél magasabb a gain érték annál lejjebb veheted az expoidöt. probálgatni kell, ha egyszer kitapasztalod utána már gyerekjáték lesz.
plusz bolygozásnál leveheted a felbontást akár 320-ig is, épp akkora legyen , hogy a bolygo beleférjen. nekem megy 240 fps-el is. probálkozhatsz a bin vagy roi álitásokkal is. az is tol az fps-en nem keveset. -
Jim-X
őstag
válasz
t72killer #8049 üzenetére
Igen tudom, hogy a bolygofotozasnal nem igazan szamit a fenyszennyezes. Most mar azt is tudom, hogy a szuper tiszta egbolt (lathatosag max) az nem jelenti a szuper seeinget.
Sot, a legjobb seeing inkabb a parasabb levegoben van, amikor nem olyan jo a lathatosag.1-2oraval elobb mindig kirakom a cuccot, azzal nincs gond.
A 6SE tubus jo lesz keresonek kesobbre
-
t72killer
titán
-
Jim-X
őstag
válasz
t72killer #8045 üzenetére
Mindent osszevetve a 3x fokusznyujtot rendeltem, 103euro volt.
A Jupiterhez es a Szaturnuszhoz igy is 40ms expot hasznalok, ami ahogy nezem bolygozashoz igen lassu (2-3-4000framet csinalok).
Valahogy azt erzem, hogy ez mar igencsak a vege a kis 6SE-nek, mert amik jobb kepek azok mind ilyen 11" vagy afolotti SC-kkel keszulnek astrobinre.
-
t72killer
titán
astrotreff.de (ez egy elég hülye hely volt amikor kb 6éve otthagytam az egészet, akkor van hozzáférésed az adok-veszek rovathoz, ha folyamatosan posztolgatsz a beképzelt tökfejekkel telelakott fórumaikba), astronomie.de - ez normális oldal, innen vettem már oklit, képmezőlaposítót.
Amire még nagyon érdemes odafigyelni: jön a Black Friday, anno az APM-nél BF alkalmával szereztem 30% árengedménnyel Riccardi fókuszreduktort. Azóta se használtam, de jó befektetés volt, mára kb az akkori új listaáron tudám eladni
-
.mf
veterán
Jim-X, T72, Lóránd, TVamos: köszi
Lóránd: hááát... nem biztos, hogy az a hangulat jön át, amit én ott éreztem
Az a folyamatos erős szél, amiben néha állni sem lehetett, még leguggolva is nehéz volt helyben maradni, azzal nagyon teli volt a hócipőm. Arról nem is beszélve, hogy egyszer az állványt is felborította egy hirtelen a másik irányból támadó erős széllökés, a Z6II hátsó kijelzője betört. Egyszer pedig majdnem a DJI Mini 3 Prot vitte el egy hirtelen jött erős szél, de az legalább megúszta - s jóval ritkábban tudtam csak használni a szél miatt, mint szerettem volna. Na meg a sok eső, a bringától oldaltávot nem ismerő sofőrök... A képanyagban lesznek jó dolgok (már amennyire az időjárás engedte - sok helyen vártam órákat, akár egy extra napot is ott töltöttem, hátha kisüt kicsit a Nap, mert láttam benne, hogy milyen szépek lennének azok az őszi színek és a vízesések - és mégse sütött ki), de összességében egy nagyon nehéz, kemény, frusztráló tényezőkkel terhes út volt, amit nem kívánok senkinek, és én se vágnék ismét neki. Esélyes, hogy megyek még oda, mert sok szépet láttam, de biztos nem bringával, ennyire kitéve magam a szélsőséges időjárásnak.
És egy kis ON is:
szeretnék egy HEQ5 vagy más, hasonló teherbírású mechanikát; új sajnos nem fér bele a keretbe (pedig milyen jó lenne egy kicsi, könnyű AM5), használtat nézegetek. Fb-on Asztrobazár és Csillagászat adok-veszek, valamint BTC és Makszutov oldalán nézem még az aprókat, hátha felbukkan kereten belül. Van még valami oldal, amit érdemes? Esetleg valami osztrák vagy német? -
t72killer
titán
válasz
f.lorand #8042 üzenetére
Nem az én műfajom, de nagyon szép
.
#8043: +1, az ugye nála f/50 lenne, ami perfekt optikát+perfekt hegytetős seeinget igényel, SCT-vel valóban nem erőltetném.
#8044: csökken a pixelenként érkező fény mennyisége = hosszabb expóidőket kezdesz el használni, amibe meg belesz.rik a seeing.
De nincs ezzel semmi baj, próbálgasd mi adja ki neked a legjobb végeredményt. Puding próbája az evés. Gazdaságilag szvsz a legjobb t2-es közgyűrűkkel megtoldani a kamera nóziját (ugye az egy t2->1.25" átalakító). Nem drága, és ha nem jön be, a közgyűrűket máshol is tudod használni. Az 5x-ös Barlow egy elég spéci jószág, szuper minőségű (λ/10 v jobb) f/5-6 Newtonokra ideális sztem. -
f.lorand
Topikgazda
válasz
t72killer #8041 üzenetére
Kipróbáltam a naptávcsövet a rendkívül erős kontraszt növelés biztosító double stack modullal, 3x-ra nyújtott fókusszal - így a Nap közepén látható lenyűgöző forrongást sikerült megörökíteni. Picit más hangulatú, mint a "természetesebb" hatású tegnapelőtti kép. Ugyanakkor több részletet ad. Mindenesetre nagyon érdekes.
-
Jim-X
őstag
válasz
t72killer #8037 üzenetére
Koszi. elqrtam amugy, mert alapbol van a ZWO ASI178MC-ben UV/IR szuro, ugyhogy van egy ha kell valakinek
Hogy csinaljam?
1. ES 3x fokusznyujto + 3cm toldo
2. ES 3x fokusznyujto + 2,25x Hyperion barlow
3. ES 5x fokusznyujtoTehat a kerdes, hogy a 3x vagy az 5x nyujtot vegyem meg?
-
.mf
veterán
Sziasztok!
Most érkeztem haza a korábban emlegetett izlandi bringás-sátorostortúráról. Huh... 5 hét, 1200 km, 9000 m szint, miközben ott szinte folyamatos a szél, nem ritkán 100 km/h felett, amiben gyakran nemhogy tekerni, hanem állni is alig lehetett, volt, hogy 140 km/h-s szelek miatt az utat is lezárták; na meg a napok kétharmadán volt valamennyi eső is. Mindezt 50 +/- 2-3 kilósra pakolt bringával, mert a fotós cuccot egy kicsit túltoltam: 2 FF váz, 4 obi, 2 állvány, 1 csillagkövető, drón, Gopro... De volt pár tiszta vagy csak kicsit felhős éjszaka, amikor sikerült aurórát fotózni! A Minitrack LX3-at már hiába cipeltem magammal, mert az üstököst nem tudtam lekapni, a maximuma körül végig vagy felhős volt, vagy hegyek takarták azt az irányt.
Pár kép egyenesen a gépből, még utómunka-mentesen: -
Jim-X
őstag
Erdemes volt koran kelni, a Kis Holgy megmutatta a fel arcat
-
popey37
addikt
az a gyári átalakitoja, azt tövig bewtolod a kihuzatba, ugy nem lesz csak annyi a nyujtásod amennyit a barlow tud. én ilyenre gondoltam pl. ezt beletekered az általad használtba és máris 3 centivel hosszabb a kamera illesztékje amit ha nem tolsz be teljesen akkor növeled a barlow teljesitményét. [link]
nekem van itthon gagyi kinai occsoé vett barlowom, abbol kicsavarom alul a lencsét és máris van egy kb.3 centis hosszabito toldatom. -
Jim-X
őstag
válasz
f.lorand #8029 üzenetére
Koszi, most 100euroert tudok rendelni. Az nem is rossz ar erte.
Teszek egy probat18:30-kor vegzem, olyan tiszta az eg es all a levego...Egy felhofoszlany sincsen. Es nincs itt a cuccom...
Amugy egy Field Emission Scanninget helyezek uzembe, az mondjuk x2.000.000-t tud, es 0,7nm a felbontasa -
Jim-X
őstag
válasz
popey37 #8025 üzenetére
Koszi, de ha jol latam akkor en idaig is igy csinaltam, csak nem tudtam rola.
A ZWO ASI 178MC kamerahoz ezt a T idomot hasznalom ami a kepen van, az kb 3cm hosszu:Az ES focus extender pedig EZ lenne, ugye?
El kellett jonnom ma es holnap San Sebastianba, nagyon szuper seeing van itt es persze a cuccom otthon maradt
-
popey37
addikt
modok jobbat: nem kell 2-3 barlow, beteszed a kihuzatba és uána még beleteszel egy toldot és abba a kamerát. a toldo lehet bármilyen csödarab, én egy gagyi barlow tubusát használom lencse nélkül.3-4 centis toldással már böven tul vagy 4x nyujtáson.
az 5x barlowot szerintem a tubusod már nem fogja birni: F50-nél a 150mm-es optika már elég fényszegény, nem beszélve a kitakarásrol. szoval a q-turret meg egy 3 centis toldat és meglátod jobb lesz mint 2 barlow./
és mégegy ötlet: ne barlowot, hanem extendert vegyél, kicsit drágább, de nem vesz el a fényböl csak minimálisat, szinte észre sem veszed, hogy ott van. az ES-nek vannak jo extenderei, ahhoz a tubushoz egy 3x böven elég. -
f.lorand
Topikgazda
Sziasztok, ezen a linken blogolok picit a távcsőépítésről, szerintem sok érdekesség van / lesz benne, ha valaki ilyenre adná a fejét még: https://fenyeslorand.hu/ant/
-
Jim-X
őstag
válasz
t72killer #8020 üzenetére
Amit tudok probalok kihozni a teraszrol
Sajnos latszik, hogy a hazak melege elmossa a kepet, mert amikor neha beugrik egy-egy jobb frame, akkor az allam ahogy leesik a foldre az razza meg a muszert.
Termeszetesen a jovo hetvegere amikor fel tudnek menni a Navacerrada-ra, akkor jon a szar ido.
Kivancsi lennek ra a szurovel, meg egy nyugodt helyen mit tudnek kihozni belole.A szoftverrel is biztos lehet javitani meg, mert meg mindig csak probalgatom.
Innen szoktam fotozni
A Szaturnusz pont elottem kel a szemkozti haz felett, es utana balrol jon fel a Jupiter, reggel 7korul lehet latni a Venusz-t is, de azt meg nem kaptam el -
Jim-X
őstag
Javulok (Autostakkert)
-
Jim-X
őstag
-
tvamos
nagyúr
Sot, a helyzet egy kicsit roszabb, mert az uvegen, meg a bevonatokon van egy kis extra fenyveszteseg, (T ertek, ugy, mint Transmission-stop). Szoval az 5-os barlow-val valoszinu jobban jarsz, mint ket egymas utan tettel. Viszont a ket egymas utan rakottnal el lehet kezdeni jatszani a barlow lencsek egymashoz, viszonyitott poziciojaval is, ami eleg erdekes dolog. (Nekem van is erre egy csomo, 2x-es, amiket hasznaltan vettem.)
-
Jim-X
őstag
-
Jim-X
őstag
Sziasztok,
A youtube-on lattam egy srac a Nexstar 6SE-vel a kamera ele 2db balrow lencset rakott es nagyon jo kepeket csinalt. Va ertelme egy masik Baader Q-turretet venni es akkor nem kell annyira kinagyitanom digitalisan? Vagy akkor mar nagyon romlik a minoseg? -
f.lorand
Topikgazda
Napot még nem fotóztam az elmúlt 15 évben, de tegnap igen.
Nagyban itt, és leírás is: https://fenyeslorand.hu/naprendszerunk/
-
-
f.lorand
Topikgazda
válasz
t72killer #8001 üzenetére
Igen, ez egy valid kérdés. Egyrész igen, anyagi. Nem a korrektor, hanem a kamera, a szűrők, a kihuzat és a korrektor és a segédtükör. Azaz majdnem minden. Nagyon sok midnent megváltoztatna, teljesen máshogy kellene tervezni a fényutat. Ennél a távcsőnél pedig kifejezetten a kompakt objektumok megörökítése a cél. Az APS-C kirajzolt képkör bőven elegendő ehhez, alaposan átgondoltan ezért döntöttem mellette.
Új hozzászólás Aktív témák
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Háztartási gépek
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Kerékpárosok, bringások ide!
- PlayStation 5
- Hobby elektronika
- Törékeny-e a Z Fold7? Ki van csukva!
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- További aktív témák...
- Realme 7i 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- LG 55C3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- AKCIÓ! MSI B365M i5 8600 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB CM MASTERBOX Q300L Zalman 600W