Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
- Otthoni időjárás-állomás
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen egeret válasszak?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Hobby elektronika
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Zenelejátszó építése, a kiváló hangzásért
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Apple MacBook
- Nubia Red Magic Astra - táblajáték
Hirdetés
-
PROHARDVER!
Mielőtt kérdéseket teszel fel, nyisd meg az összefoglalót és bátran szaladj végig az alábbi linkgyűjteményen. Ha nincs válasz, nyugodtan kérdezz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
werttzui
addikt
Tud valaki egy ködös valami kihalt épület illetve víz fölötti holdas képet lökni ami tiszta /sejtelem-rejtelem/ vagy valami hasonlót?Esetleg vízben tükröződőt ,vagy hold a vár fölött vagy valami ilyesmit?
-
werttzui
addikt
válasz
ijjen nincs #293 üzenetére
Klafa
-
MLaca
őstag
Első ködös képem, sima tripodról 135 mm-es optikával, nem röhögni!
[link] -
ThufirHawat
senior tag
Egy saját csillagjárós kép. Az első próbálkozásom ezen a téren. Exp. adatok a kép alatt:
[link] -
And
veterán
A trükk neve NeatImage: [link]. Nagyon jól paraméterezhető program, el is lehet vele szórakozni, míg jó eredményt érsz el vele. Asztrofotós témáknál nem annyira számítanak ''megvetendőnek'' ezek a segédprogik, ha szép, kontrasztos látványt szeretnénk viszontlátni, fekete éggel
. De én éjszakai városképekhez is használom időnként, mert az ISO400..800 és e feletti érzékenység okozta képzaj (ami a statikus háttéren látszik igazán) valóban szépen elnyomható vele.
-
And
veterán
válasz
ijjen nincs #285 üzenetére
Ez az egy kép készült? Mert ezen - egy félperces expozíciótól nem szokatlan módon - rendesen látszódnak a bemozdult csillagívek, míg az először linkelt képen nem nagyon (ha ezt a csíkhúzást is kitrükközted, elmesélhetnéd a módját
). Ami szerintem nagyon zavaró rajta, az az erős zaj (''havazás''). Ezen némi zajszűréssel lehet talán segíteni: [link], de a halvány csillagok és a köd finom részleteinek elvesztése árán.
-
And
veterán
válasz
ijjen nincs #283 üzenetére
Valóban nem muszáj, de szerintem ezt nem is állította senki. Egy csomó dologhoz jó egy sima obi is, de pont a Te fotódon látszik, hogy azért ahhoz nem ártott volna egy kicsit nagyobb fókuszú rendszer (meg némi utófeldolgozás sem)
.
-
ijjen nincs
tag
Hahó!
Kissé feljebb hozom a topicot mert süllyed....
Nem is kell távcső az asztrófotózáshoz.
Gagyi 300mm Sigma 30s expó és az Orion-köd ráadásul budapesti égen
itt a link:
[link]
[Szerkesztve] -
ivjoe
tag
-
Dtomi
őstag
[link] Ide is feltöltöm, hogy ne legyen ennyire halott a dolog!!! eos 20D sigma 50-500 f9.0 1/400s ISO100 AWB alulexpózva -2 vagy 3 nem emléxem
-
j.bravo
addikt
A teszteket nézve (pl. dpreview) az azonos szenzor ellenére a D50 jóval zajszegényebb (majdnem 350d szintű) mint a d70 ill. a pentaxok. Biztos okítottak az elektronyikán (RAW-ban is megvan a különbség, azaz nem a jpegesítéskori zajszűrés/elmosás eredménye).
Persze azért ebből a szempontból valóban a kanyonok a legjobbak. -
bundas
csendes tag
válasz
#27070592 #270 üzenetére
D70s-el csináltam már félórás felvételt, ha be van kapcsolva a zajcsökkentő a hosszúidejű expokhoz, akkor nincs vele gond. Ha ki van, akkor a jobb fölső sarok csúnyán lilul. Hotpixelt nem találtam, bár nem is vadásztam rá.
Előnye a canonokhoz képest, hogy manuál obival is működik az élességjelző, hátránya, hogy a fénymérés viszont nem.
Ja, és eléggé idióta csatlakozója van a távkioldónak, nem lehet hozzá könnyen
barkácsolni, mint a canonoknál. -
bundas
csendes tag
válasz
#27070592 #270 üzenetére
D70s-el csináltam már félórás felvételt, ha be van kapcsolva a zajcsökkentő a hosszúidejű expokhoz, akkor nincs vele gond. Ha ki van, akkor a jobb fölső sarok csúnyán lilul. Hotpixelt nem találtam, bár nem is vadásztam rá.
Előnye a canonokhoz képest, hogy manuál obival is működik az élességjelző, hátránya, hogy a fénymérés viszont nem.
Ja, és eléggé idióta csatlakozója van a távkioldónak, nem lehet hozzá könnyeb barkácsolni, mint a canonoknál. -
And
veterán
válasz
#27070592 #270 üzenetére
A 2005-ös Amatőrcsillagászok kézikönyve ezeket ajánlja: Canon EOS 10D, 300D, 350D, 20D, 5D, D30, D60 ill. Nikon D70(s), D50. Egy 300D sem olyan szörnyen nehéz obi nélkül. A hotpixel gond, de szerintem a sötétkép kivonásával eltűntethető. Ahogy észrevettem, digit gépekkel amúgysem szoktak extrém hosszú expozíciókat csinálni, inkább sok 5-10 perces képet átlagolnak (ez a technika talán a mechanikától sem vár el akkora pontosságot, mint egy nagyon hosszú felvételnél). Ha nem így van, úgyis kijavítanak
.
-
adik
őstag
-
törölt tag
Hello a mindenkinek.
Olyan Mberek segítségét kérem, akik dslr-t használnak asztrofotózáshoz, éjszakai fotózáshoz, bulb záridővel. Melyik gépet érdemes ilyen célokra beszerezni? Belépőszintben gondolkodom, max 200k árig, olyan gép kellene, amivel elérhető akár 15-20 perc exp. is minimális hotpixel-számmal. Egy ideig az új pentax k100d-ben gondolkodtam, a stabis szenzor miatt, de láttam egy tesztfotót 10 perc exp.-vel, és azonnal lemondtam róla. Egyelőre nikon d50 a nyerő, de bizonytalan vagyok. Még csak most kóstolgatom a digit technikát, ezért kellene egy kis tapasztalat-csere, miegymás. -
werttzui
addikt
Még egy [link]
-
werttzui
addikt
ez mondjuk nem a legjobb de azért...[link]
-
And
veterán
Kicsit felhozom ezt a topikot. A fotó témája nem a legizgalmasabb, az orientáció sem lett az igazi, de mentségemre legyen, hogy a legelső próbálkozásaim közül való.
M45, vagyis a Plejádok nyílthalmaz a Bika csillagképben:
Nagyobb verzió: [link]. -
MLaca
őstag
r.i.p. topik..
-
MLaca
őstag
up
-
MLaca
őstag
Minden eladóvá vált, felhagyok az asztrofotózással. Bővebben: http://laca.koth.hu
-
bundas
csendes tag
Igen, erre gondoltam én is. Végül arra jutottam, hogy egy okuláron keresztül fogom használni. Veszek egy M42-nikon konvertert. Praktikához van 2 marék távtartó, azzal lehet majd a nagyítást belőni.
A gond a következő: sehol nincs m42-m40 konverter, pedig az kellene a távcsőhöz
Tud valaki esetleg lelőhelyet hozzá? -
bundas
csendes tag
Van nekem egy Nikon RAII jelű távcsövem. Sajnos nem tudok vele direkt fókuszban fotózni, mivel belső élességállítású, és a képsík a kihuzat belsejében van.
Arra gondoltam, hogy ha egy barlowwal a képsíkot ki tudnám hozni a cső belsejéből.
Jól gondolom-e? -
kboty
tag
Probálta már valaki a Napot lefényképezni? esetleg milyen szűrőt lehetne kipróbálni?
igaz még csak heggesztőüveggel próbáltam meg...... -
MLaca
őstag
-
kboty
tag
Hát a tönörités az szuperfinom, finom, és normál van......én a Sfinommal fénzképeztem....2592x1944-el.., kézben képstabival amit lehet hogy nemkellett volna
és akkor szebb lessz....te mit szolsz ehheez?
-
MLaca
őstag
mi ez a punnyadás emberek? mindenki alszik éjjel, ahelyett, hogy leskelődne?
-
kboty
tag
Itt a másik: [link]
Ha v-ki tud hozzaszólni szívesen fogadom, amugy Canon S2-es sel készült.....
[Szerkesztve] -
kboty
tag
No készítettem én is képet igaz nem nagy ''was is das'' de nekem megfelel eggyelőre.....kézből készült, álványról majd máskor próba...még nemjuttam a megvásárlásra...[link]
-
pBandi
tag
Az jó, csak a 3,5mm-t úgyis bolygózásra fogod haszálni, és arra van kontrasztosabb képet produkáló okli. Persze nem akarlak semmire rábeszélni, de ilyen rövid fókuszban gondolkozol akkor melegen ajánlom a 3-6, vagy 2-4 zoom-ot, a Radián oklisort, vagy a TMB Super Planetary oklikat. Ha a zéró szemtávolság nem zavar akkor TMB supermono, Pentax SMC vagy egy UO Ortho is szóba jöhet. Nem kell megilyedni, hogy zoomtól, mert rá van még mellé az is írva hogy Televue, és ez minden elárul a minőségéről...
A nagler picit rosszabb kontrasztra, mint egy TSSP, de a sok lencsetag miatt az egy nagyon szép eredmény. A fentiek pedig félkézzel lesöprik a porondról...
Döntés a te kezedben van -
pBandi
tag
A 3,5mm-s szerintem felesleges, én a 11mm után én két oklit vennék. Mindkettőt a maximális nyílással, magyarán ha a rossz oldalán nézel bele akkor a luk jó nagy legyen. De az egyiket 1,25''- os a másikat 2''-os kihúzathoz. Számolgasd ki, hogy mennyi látómerőt kapsz az égen és kb 1,5-1,7x szorzók legyenek az egyes értékek között. (2''/1,25'' az pont 1,6
Sűrűbb lépésköz felesleges (Lásd: hyperion 13 én 17mm) Bolygózásra az egyszerű felépítésű oklik szerintem megfelelőbbek, (persze a nagler sem rossz sőt) de oda már nem kell a nagy látómező. És személy szerint beruháznék egy olyan oklira amivel a látómező kb 0,6-0,7°. De csak akkor, ha szereted a holdat, mert így 100x fölötti nagyítással pont bele fog férni és az csoda szép tud ám lenni... Vagy veszel egy hosszabb fókuszt és azt kombimálod a barlow-val. Nekem valahogy így fog kinézni az okliparkom (majd egyszer) TV 3-6mm zoom nagler (bolygózni), 9mm Nagler Type valahány (0,6° LM), 12-15mm Nagler, 24mm Pano, 40mm SWAN.
-
MLaca
őstag
sztetek elég egy 3.5 mm-es, egy 11 mm-es és egy 21 mm-es okulár, valamint egy 3x-8x barlow toldat egy 120/900-as refihez? Eddig voltak hyperionjaim 5, 8, 13, 17mm-es kivitelben, de igazából nem éreztem nagy különbséget pl a 13 és a 17 között..
-
MLaca
őstag
Nem nagy durranás, a Hyperion 13 mm-es ugyan azt a minőséget hozta még a kép szélein is. A látómező sem volt nagyobb a Nagler esetében, pedig az 82° a Hyperion meg csak 68°. Ha meg számításba vesszük, hogy a Hyperionok 34.800,- forintba, a Naglerek pedig 90.000,- pénzbe kerülnek, akkor egyértelmű, mit választ az ember. Oké, a Nagler láthatóan jobb minőségű anti reflexiós rétegeket vitt fel a lencsékre és gyönyörű maga az okli, de nem éri meg szerintem a majdnem háromszoros árat. A Jupitert és holdjait lestem, s közben vagy 20x-30x cserélgettem az oklikat, de bizony Isten nem láttam különbséget :/ Jó, f4 fényerejű távcsőnél biztos más a helyzet, de olyan fényerejű műszere nem sok mindenkinek van/kell.
-
MLaca
őstag
[link] Nagler van nálam kölcsönbe! Kíváncsian várom a tiszta eget
-
MLaca
őstag
Tüköraknás fényképezőgépek esetében érdemes a könnyebb élességállítás érdekében másik mattüveggel próbálkozni. A Canon 1-es sorozathoz (filmes és digitális) ezen a linken lehet jó dolgokra lelni: [link]. 300D, 350D, 10D, 20D és 30D tulajok se keseredjenek el, ugyanis az ő gépükön is cserélhető a mattüveg! Íme: [link]. IR szűrő csere is ajánlatos: kifejezetten asztrofotózáshoz itten: [link]. És még tippek és trükkök: [link]
-
pBandi
tag
-
pBandi
tag
-
MLaca
őstag
Kísérleteztem kicsit okulárprojekcióval (aztán lemerült a mechanikát tápláló akku): [link]
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Autós topik
- Témázgatunk, témázgatunk!? ... avagy mutasd az Android homescreened!
- BestBuy topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Óvodások homokozója
- Óra topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- További aktív témák...
- Motorola G72 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude 5590 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W11 I Gari!