Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
- Hobby elektronika
- Otthoni időjárás-állomás
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen egeret válasszak?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Zenelejátszó építése, a kiváló hangzásért
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Apple MacBook
- Nubia Red Magic Astra - táblajáték
Hirdetés
-
PROHARDVER!
Mielőtt kérdéseket teszel fel, nyisd meg az összefoglalót és bátran szaladj végig az alábbi linkgyűjteményen. Ha nincs válasz, nyugodtan kérdezz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
MLaca
őstag
Fókuszáláshoz vettem egy 90 fokos szögkeresőt, ami tud 2,5x nagyítást is, így sokkal könnyebben lehet látni a dolgokat. Fotosop is van a dologban, hiszen 'nyersben' fotózom, így a jpeget még elő kell állítani. Mivel a fényképezőgépből kicsit lágyabban jönnek ki a képek (direkt, hiszen élesíteni még lehet utólag), ezért kap mind egy kis unsharp mask-ot (full képméretben 7-8 pixel rádiusz, 50% mellett), illetve sima sharpent.
A C11 nem volt megfelelően belőve, soha nem kaptam jó képet. Eleinte azt hittem, hogy csak az élességgel van gond, de nem, hanem a látott csillagok képe valóban torz volt (műcsillaggal bemértük végül). A másik ok, hogy fotózáshoz ez az APO egyszereűen jobb; sokkal élesebb képe van, mint a különböző tükrös szerkentyűknek.
Hyperionok: nem fotózáshoz lettek kitalálva, de nézelődni bődületesen jók! -
kozmate
tag
Szép!
Ha az ég is úgy akarja, a hogy én, akkor a héten megveszem a 350D-t, utana majd én is mutogatom a képeimet.Sajnos a filmre készült képeket nem tudom úgy beszkennelni, hogy elfogadható legyen. Papíron szép, monitoron kiábrándító.
-
MLaca
őstag
http://laca.koth.hu/img/astro/astro9.jpg ma esti termés, Canon 1D Mark II + Synta Pro 120/900 ED APO refraktoron primer fókuszban.
-
kozmate
tag
Én a Szegedi Egyetem Béke épületének tetejéről néztem, ahol a csillagda van. Volt webcames közvetítés is. Kb 1-ig jó volt, utána beborult (meg kezdődőtt az előadás...). Láttuk azt a pár kis napfoltot is.
A Dóm téren is voltak távcsövek, ott is látták jó sokan. -
MLaca
őstag
(kicsit unalmas a monológ..)
Valakinem sikerült látnia a részleges napfogyatkozást? vagy mindenhol totál be volt borulva az ég? -
MLaca
őstag
no, most már van tapasztalat a 21, 17, 13 és 8 mm-es hyperionokkal. röviden: zsír! hosszabban: éles, kontrasztos képet adnak (jelenleg egy 120/900 ed apo synta pro refraktorral nézegetem az eget). még a 8mm-es is döbbenetesen nagy valós látómezővel bír, élvezetes vele kémlelni! ebben az árkategóriában, sőt, még talán az egyel drágább oklikkal összevetve is verhetetlenek. merem ajánlani bárkinek, főleg azoknak, akik okulárprojekcióval szeretnének fotózni.
-
MLaca
őstag
de leült a téma, senki sem asztrofotózik?
-
MLaca
őstag
Most éjjel szépen lehetett látni a Jupitert és 4 holdját! Csinált valaki esetleg fotókat?
-
MLaca
őstag
Semmit, nem is úgy van szétszedve, csak ilyenkor (-4 fokban) mihaszna egy 28 centi átmérőjű tükrös cumó (minden vibrál, mint állat). Hoztam haza hétvégére kölcsön egy 102/1000 mm lencséset, ilyennel még nem néztem felfelé, kiderül, milyen (meglepően olcsó amúgy a tubus..).
-
MLaca
őstag
Sajnos, a nagy távcsövem szét van kapva miszlikre, mert a nagy átmérő miatt nincs értelme elővenni, úgyis remeg a kép - sok mütyővel meg most nincs kedvem kimenni mondjuk Budakeszi/Törökbálint közé, ahol kellően sötét is van. A kis 15x70-es binokulárommal lestem az eget, a hol-mars konstelláció szép volt, erről kellett volna 70-80x nagyítással fotót lőni
-
vati
senior tag
Sziasztok,
Lekapta valaki a Hold-Mars együttállást? Elég látványos még most is, pedig már láthatóan odébbmozdult a Hold. én véletlenül szúrtam ki, ahogy felnéztem a derült égre. Hoppá, 2006-os évkönyv elő, és lám: pont ma este, pont kilenckor...
Másfél évtized kihagyás után, ismét elkövettem egy ''asztrofotót'' e témáról: [link] Mentségére szolgál, hogy minden felszerelés nélkül csináltam: az új kompakt ultrazoom gépemmel (Panasonic FZ30), egy tesco-gazdaságos Hama-állványról, szobaablakból fényképezve úgy, hogy a radiátor fölött volt a gép - máshogy nem lehetett befogni. (szabad szemmel láthatóan is remegett a levegő körülötte) 8MP, manuál fókusz, ISO80, 1/250, F3.7, 420 mm átszámított fókusz. Ennyit tud ez a gép.
Ahhoz képest, hogy csak egy gagyi kompakt, gagyi állvány, szobabelsőből lekapva vadul hullámzó levegőnél, vsz nem rossz: a Clavius belső kráterívének legnagyobb tagja is felsejlik.
Hirtelen felindulásból lekaptam az Oriont is, szintén az ablakból: [link]
Budapestről, 15 másodperc exp. időtőtől, álló gépnél, saccperkb fókuszálva, ennél rosszabbat vártam. Ha normális vidéki ég alól csinálnám, óragépes machanikán készített 60 másodperces képekből 20-at összeadva, talán lenne is belőle valami.
[Szerkesztve] -
piqla
őstag
up
-
pbalu
aktív tag
Frankón látni fogod a gyűrűket! Most az Ikrek és az Oroszlán között a legfényesebb pont a Szaturnusz.
Nekem a 60/900-assal is ment két-három napjaigaz Bugacról, ahol semmi fény nem volt. csillagtérkép: [link]
Szerintetek spirálgalaxist is fel ismerni ekkora kukkerrel?
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
pBandi
tag
Szerintem bolygózáshoz, nem kell olyan egetrengetően jó helyet keresni, elég ha tiszta az ég és nem hullámzik a levegő. Na azért nem a Deák tér közepére gondoltam. Ez még pest külső részeiből is megolható. Én még egy 76/700-as gagyiszkóppal is láttam a Szaturnusz gyűrűjét, szerintem te még jobban fogod látni. De siess, mert most már látható a szaturnusz!
Szerintem szerezz be egy térképet ajánlani tudom az Égabroszt. És ha van kedved kizsd elő a Meteor nevű kiadványt (www.mcse.hu). Ebből tájékozódhatsz, hogy mikor mit lehet láni. Valamint a tavcso.com forumában is van észlelési ajánlat. Ezen kívül tölts le egy planetárium progit. Az én kedvencem a CyberSky mert ennek a kezelését találátam a legegyszerűbbnek. Ebben csak a bolygók (és holdjaik) állását szoktam megnézni. Másik kicsit bonyolultabb progi a HNSKY. Ja és a tavcso.com-on van virtuális csillagászati szakkör is ami elég jó a kezdeti lépések elsajátításához. Remélem segítettem... -
piqla
őstag
sziasztok!
hat jezuska kitalalta mire is vagyom, igy a www.tavcso.com-tol lass csodat, kaptam egy kukkert
azonban a lelkesedesen tul elegge kezdo vagyok ilyen teren, azt sem tudom, mi az, amit majd fogok latni ezzel a cuclival...
ha minden igaz, akkor egy sky-watcher 70/900as, eq2es allvanyon. ezzel (idealis helyrol nezve) lathatnam pl. a szaturnuszt, es annak gyururendszeret?
[Szerkesztve] -
bundas
csendes tag
Ha valakinek lenne feleslegbe kihuzata/okulárja,állványa akkor szóljon. Kínai vacak is jöhet, házibarkács távcsőhöz kellene alapanyagnak.
-
pbalu
aktív tag
Sziasztok!
Teljesen kezdő vagyok, ennek megfelelően a refraktorom is a legalapabb. (60/900 a fenti linken vettem, Lajostól)
Ahogy utánaolvasgattam ezzel nyugodtan lehet Holdat, Napot és bolygókat fotózni, esetleg a nagyobb halmazokat-felhőket. (javítsatok ki ha tévedek)
A kamerám egy KonicaMinolta Z10, ez elvileg jó lesz, minden manuálisan állítható.
Van esetleg ötlet, tapasztalat hogy érdemes elindulni? Kipróbálni az idő miatt még nem tudtam...
Kettes számú kérdés: érdemes a színes digifénykép elé is RGB szűrőket rakni?
Balu -
MLaca
őstag
válasz
cassiopeia #167 üzenetére
vagy a http://ts.koth.hu oldalra
link a lustiknak: [link] -
bundas
csendes tag
Hasonló választ vártam
-
cassiopeia
csendes tag
Felejtsd el a Hama és egyéb áruházi ''komoly mechanikájú'' távcsövet. Az, hogy a Celestron ugyananúgy néz ki nem jelenti azt, hogy ugyanazt a minőséget takarja. Lehet, h a gyártó a ''selejtet'' Hama néven dobja piacra. Kedvező áron a SkyWatcher 130/900-as Newtont ajánlom, viszonylag jó az optikája.
Távcsőügyben látogass el a www.makszutov.hu oldalra.
[Szerkesztve] -
bundas
csendes tag
Próbált már valaki Hama tükrös távcsövet? (jó kis áruházi
)
40k körül van a 114mm-es tükrös, látszólag komoly mechanikájú távcső.
Hasonló kivitel, celestron firstscope 114 néven 55k.
Első ránézésre teljesen ugyanaz mind a kettő. Másodikra más a színe
http://ourworld.compuserve.com/homepages/mandareve/Tests9.htm
itt a hama-ról egy teszt. (randa dolog, de nincs mattra fújva a cső belseje)
Szokásos kérdés: vajon jó-e valamire ez a bigyó? Mert azért nem olyan olcsó, hogy miután megveszem, ne legyen jó semmire... -
MLaca
őstag
válasz
cassiopeia #164 üzenetére
Szép! Én a holdat lestem, de remegett, mint elsőórás kisbárány az anyja alatt..
-
MLaca
őstag
Up bizony, bár mostanában elég felhős volt az ég, így nem nagyon volt mit bámulni az égen
Megjött végre az új mechanikám, már csak akkumulátort kell szereznem a megfelelő csatlakozóval, hogy használatba tudjam venni a rendszert. Az elemes pakkal nyekkent egyet, majd az elemek kilehelték a lelküket
Baader Hyperion okulárokat várok január közepére (pont szülinapomra érkeznének, de bírnám), amúgy itten semmi újság (még a fotóadapterem sincs kész! 2 hónapja készül..). -
piqla
őstag
up a zsenialis topiknak
-
MLaca
őstag
válasz
cassiopeia #156 üzenetére
Érdekes, már nem megy az oldal.
-
cassiopeia
csendes tag
válasz
Phil Collins #154 üzenetére
-
MLaca
őstag
válasz
Phil Collins #154 üzenetére
Ez szép! Bár csak felettünk is ilyen jó lenne a légkör, hogy lehetne így fotózni
-
Phil Collins
tag
Azért ne Iván képeihez hasonlítsd a tieidet, mert Ivánnak sokkal profibb cuccai vannak + igazi (pozitív értelemben) megszállott asztrofotós.
De végcélként megteszi
Biztos hogy a Mars krátereit akarod megfigyelni
Azokat még lefotózni is nagyon nehéz!
Ámbár nem semmi lenne megfigyelni őket
Ráadásul a következő 18 évben a mostaninál csak távolabb lesznek a Mars bolygó Földközelségei. -
Andie
őstag
Köszönöm szépen
Azért az Ivánéhoz képest elég tré képekDe majd gyakorolok, nomeg technika!
Sajna mióta Pestre költöztem (majdnem 2 éve) nem néztem távcsőbe. Itt a házak között nem is nagyon tudok, az ablakkal szemben fa van, meg nagy emeletes ház. Kimenni terepre (pl fel a Gellérthegyre) jólenne, de ahhoz meg már most hideg van... Azthiszem gyüjtök egy kis pénzt valami komolyabb szerkóra, aztán ismét belevetem magam a témába. Gyerekkorom óta érdekel minden, ami ott kint van, nem adom fel az álmaimat. De akkor már olyan felszerelést szeretnék, amivel legalább a Mars krátereit is meg tudom figyelni. -
MLaca
őstag
válasz
Phil Collins #149 üzenetére
Hát ez döbbenetes..
-
Andie
őstag
Sziasztok!
Nahát?! Hogy erre a topicra még csak most találtam rá?!
Immár vagy 2 éve, hogy elkészitettem első asztrofotóimat, a rendelkezésemre álló kezdetleges technikával. Nem sikerültek valami nasa minöségüre, de akkor nagyon büszke voltam rájuk, még egy kicsit ma is.
Engedjétek meg, hogy megosszam veletek! [link]
Most végigolvasom a topicot -
MLaca
őstag
Valaki készített már eddig képeket a Marsról? Kíváncsi lennék, hogyan néz ki fotós szemmel.
-
MLaca
őstag
Én is szeretnék olyat, de a fotóadapterem még mindig nincs kész
-
MLaca
őstag
Nálam még nem jelentkezett ilyen probléma, nemtom, mit lehetne tenni ellene.
-
twollah
nagyúr
Naprendszerin kivuli dolgokrol nincsen fototok?
Valahogy jobban lekotnek mint egy Hold, Mars, stb kep.
A Marsrol keszitett kepeknel is csak azok erdekelnek amik kozvetlenul a talajrol keszultek.
Azert nem irok foldrol keszultet, mert szamomra fold csak egy van. -
pBandi
tag
Párásodás ellen mit szoktatok, csinálni? Gondolok itt fotoobitól kezdve a keresőn és az oklikon át, egészen a tükörig/lencséig. Mert az én fotóbijaim kb 1-1,5 ór aután használhatatnanokká válnak
Keresőm is szeret párásodni, de az nem annyira vészes
-
MLaca
őstag
Most van a Mars közel a Földhöz, érdemes pislangatni felfele! Ha végre meg lesz már a konverterem, lövök fotókat is.
-
Jungleman
csendes tag
Hi!
Ezt betettem háttérnek ha nem gond.
Bővebben: link
Gyönyörű példány!A tiéd? -
Noddy
senior tag
válasz
cassiopeia #132 üzenetére
Igaz, igaz
Én írtam rosszul.
[Szerkesztve] -
cassiopeia
csendes tag
Laca: Előbb-utóbb azt fogod csinálni, hogy a meleg szobából vezérled a távcsövet rajta a kamerával
Ki sem kell menned a hidegre.
Ha minuszok lesznek kint, akkor készülj fel legalább 2.5-3 órás hülésre ...mármint ennyi idő alatt hül le a tubus
(Az Canon SLR kamerához SC / T2-adaptert esztergáltass!)
[Szerkesztve] -
MLaca
őstag
Én pont attól félek, hogy télen bár bizonyára lesznek kristálytiszta éjszakák, mégsem lesz tökéletes a látkép, mert vibrálni fog a levegő - persze nem mindegy, hogy egy 10 centi átmérővel rendelkező refraktorral, vagy egy 30 centis reflektorral bámuljuk az eget. Előbbinél sokkal szebb (nyugodtabb) képet fogunk látni.
Remélhetőleg jövő héten elkészülnek a konvertereim, és tudok végre normálisan fotózni, mert ugye, a Mars is közel lesz. -
Noddy
senior tag
Bővebben: link
Itt egy kép a ma esti Hold - Mars együttállásról. A Mars csak 4,6 fokra van a Holdtól. Inkább adatrögzítést szolgál a kép és nem esztétikait. De gondolom ezt ti is látjátok
Egyébként a Mars 30-án lesz földközelben.
[Szerkesztve] -
MLaca
őstag
A gyári 40 mm-es okkulárral a Marson már lehetett látni a durvább rajzolatokat; erre a 200/1200-as Newtonom nem volt képes.
-
MLaca
őstag
válasz
cassiopeia #122 üzenetére
Köszönöm! Sajnos, az XLT bevonatra már nem volt elegendő pénzmag, de így is olyan fényes, hogy a holddal majdnem kiégettem a szemem
Kisebb nagyításoknál jó a képe, de ezt növelve egyre veszít a részletekből, ez nagy valószínűséggel az olcsó (pár ezer forintos), egynegyed colos okkulárjaimnak köszönhető. Jelenleg gyártásban hozzá a 2 colos kihuzat, amint ez megvan, beszerzek pár normális, 2 hüvelykes, nagy látószögű okkulárt (12, 22, 34 mm környékén). Próbáltam fényképezővel összekötni, de a 2'' kihuzat nélkül nincs osk értelme, minden bemozdul, remeg, nyeklik-nyaklik. Az élességállítást még szokni kell, nagyon finoman működik és gyakran túlmozdulok az éles ponton. Tippeket és trükköket szívesen fogadok a SC használatával kapcsolatban (is). -
MLaca
őstag
Holnap (október 18.) lesz egy kis találkozó az Uránia csillagdában 17.00 -től 22.00-ig. Ez a Gellért hegy oldalában van, a Hegyalja útról nyílik egy kis utca (Sánc utca 3/b). Ha felfelé mész, jobboldalon lesz. Bővebben: link
-
Phil Collins
tag
A Telihold (vagy akár 50-60%-nál nagyobb fázisú Hold) esetén egy ekkora távcsőnél már valóban kell csökkenteni a szemedbe jutó fényt.
Erre valók a Holdszűrők, melyek az okulár menetes részébe csavarhatók.
A sok fény viszont jót tesz a fotózáskor: rövidebb exp. időt alkalmazhatsz. -
MLaca
őstag
Megjött a távcső, de ezt nagyon ki kell tapasztalnom, mert a pár elkészített fotó nem lett valami hűdejó. Az élességállítás érdekes feladat, főleg a 350D kis nyomorult sötét keresőjével, de ezt egy 2'' kihuzattal fogom orvosolni (úgy elbírjaa nagyobb keresős gépet is).
A majdnem teliholddal meg majdnem kiégettem a szemem -
Phil Collins
tag
Úgy legyen!
(Mármint jó legyen az optika, ne csak nagy...)
Volt egy kis design váltás a honlapomon. (Bővebben: link)
Most már jobban átláthatók a képek. -
MLaca
őstag
válasz
Phil Collins #113 üzenetére
C11 lesz, már úton van. C9.25-re nagyon sokat kellett volna várni (nem volt a németeknél sem, csak GPS-szel horror áron), a C11-et meg majdnem C9.25 árában megkapom, ráadásul bevizsgált tubus (új), ami állítólag igen jó optikát rejt. Holnap este jön meg..
-
MLaca
őstag
Egy érdekes új link: Bővebben: link
-
MLaca
őstag
Mai termés megtekinthető itt: Bővebben: link
-
MLaca
őstag
Na, ma este újra neki esek a holdnak, bár még régi távcsővel
Elvileg hétfőn lesz meg az új, remélem, nem csúszik.
-
MLaca
őstag
Fókuszálni - mivel több metódust is kipróbáltam - a keresőn keresztül szoktam, bár ez komoly koncentrálást igényel még akkor is, miután a szemem már megszokta a sötétet (kb 30 perc).
-szerkesztve- az Iris-t nem használom, én a fotosoppal szoktam manuálisan szépítgetni az expókat. A holdnál még nem volt rá szükségem, de mélyégi fotózásnál majd bele kell jönnöm. Megtanulni szerintem a leírásából és gyakorlással lehet, illetve olyan emberektől, akik már jó ideje használják. -
MLaca
őstag
Mint közbe kiderült, a németeknél sincs raktáron 9.25''-es SC, amely XLT bevonatos, így most meg kellett rendelni. Ki tudja, mennyi idő míg meglesz
-
-
o0tomy0o
tag
Én kb 3-4 éve kísérleteztem az ''asztrofotózással'', de persze nem ilyen hiperszuper cuccokkal mint ti. . . lényegében csak a holdat sikerült nagyjából lekapni, egy 20cm es refraktor szerűséggel, amin egy webkamera csücsült, de még a technikához képest is elég jó képeket sikerült csinálni.
Igazából az lenne a jó ha valakinek sikerülne egy jobb felszereléssel poszter méretű képet csinálni a holdról, mert azt szívesen kitenném a falra. De lehet hogy ez csak az én hülyeségem
Most van egy kompakt Fuji S7000 res gép, és azzal nem hiszem hogy sok mindent lehetne kezdeni.... -
MLaca
őstag
válasz
cassiopeia #101 üzenetére
Cserélhető optikás, szal mákom van akkor
-
cassiopeia
csendes tag
Ha olyan fényképezőgéped van, aminek nem levehető az objektivje, akkor marad a szokásos okulárprojekciós megoldás a macerás adaptergyűrűkkel, okulárokkal. Ha levehető az obija, akkor valóban egy SC/T2 adapter elég (meg persze a T2/kamera spec. adapter) és fixen rajta van a távcsövön a gép.
Új hozzászólás Aktív témák
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Háztartási gépek
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Kerékpárosok, bringások ide!
- PlayStation 5
- Hobby elektronika
- Törékeny-e a Z Fold7? Ki van csukva!
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Felsőkategóriás Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I9 13900K / RTX 4080 / 32GB / 1TB SSD
- Gamer egerek és billentyűzetek kitűnő árakon! Most extra 10% kedvezmény!
- Windows 10 / 11 Pro Retail aktiváló kulcs Azonnal szállítással, számlával, garanciával!
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel