Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
- Hobby elektronika
- Otthoni időjárás-állomás
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen egeret válasszak?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Zenelejátszó építése, a kiváló hangzásért
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Apple MacBook
- Nubia Red Magic Astra - táblajáték
-
PROHARDVER!
Mielőtt kérdéseket teszel fel, nyisd meg az összefoglalót és bátran szaladj végig az alábbi linkgyűjteményen. Ha nincs válasz, nyugodtan kérdezz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
TKL
tag
Na, tegnapra megjött a Star Adventurer. Egy pólusra állást volt időm kipróbálni, meg lőttem vele pár kockát 50mm-en 30mp-ig. Kijelző alapján jónak néz ki, de még nem tudtam nagyban megnézni.
A kézikönyvében a pólusra állás egy érthetetlen maszlag egyébként. Én leszedtem a polar finder nevű appot, az alapján állítottam egy magasságot, ekkorra bekerült a Polaris a távcsőbe, és aztán úgy állítottam be ahogy az app szerint kell állnia.
Ez így pontosnak mondható? Vagy mindenképp a tárcsa csavargatós módszert kellene erőltetnem? (Első pólusra állásom volt all time.) Szeretném minél pontosabban megtanulni a minőség érdekében, csak nem értem teljesen a leírást.
-
akkor ez nálam egyenlőre kiesett, mert nincs távcsöves mechanika. Na majd az új házba...
-
TKL
tag
Szerintem bármi jó, akár egy láda is jó vízszintben, jól telepakolva, ha bele tudsz rögzíteni egy megfelelő méretű csavart amire a pólusmagasság állítót rá tudod csavarozni. Vagy pl egy leásott oszlop / cölöp aminek a tetejére ugyanígy rögzítheted. Én ilyesmikben gondolkozok, bár már egy "magasles" képe is kirajzolódott a fejemben.. nem kellene annyi DIY videót nézni.. :/
-
TKL
tag
Köszi! Kicsit megnyugodtam. Ellensúlyt szerintem én is fogok rátenni. Az acél állvánnyal az egyetlen gondom az lenne, hogy vagy 15-20kg, azt egy hegyre pl felvinni... :/ Amit még tudok tenni, hogy itthonra építek a kertbe valami iszonyat nehéz és stabil alapot fából, és arra pakolom fel a mechanikát, ha meg menni kell megteszi a saját állványa is, max lesúlyozom valahogy.
-
-
TKL
tag
Pulsar, ha jól tévedek neked van Star Adventurer-ed ugye? Lassan már eljutok odáig, hogy beszerezzem, de a háromlábbal kicsit bajban vagyok. Te a saját, hozzá kapható lábával használod? Mennyire stabil?
Azért érdekes a dolog, mert a kamera + akksi markolat + obi amit ráraknék kb 2 kiló, picit tán több, de ha beleveszem a mechanikát is minden szirszarral (később esetleg vezető cső és kamera), úgy már 3 fölött van. Viszont elvileg a háromláb csak 3 kg-ig terhelhető. Erre azt mondták, hogy bőven elég stabil, csak ellensúly kell.
Azért annyira nem győztek meg... Még ha figyelembe veszem a hordozhatóságot is akkor is lehet, hogy inkább nézek egy használt acél lábat ami jó egy EQ5 alá is.
Ha bárki másnak is van tapasztalata, ne tartsa magában
Előre is köszi!
-
tvamos
nagyúr
Kifejezetten Solar fotos konyvet tudnatok nekem ajanlani?
-
faki_
senior tag
-
radi8tor
MODERÁTOR
-
dzz
aktív tag
Egy kis adalék Gimp+RAW témában.
Szinte bármit használhatsz RAW konvertáláshoz Gimppel. Nekem a Nik-et is meghívja, mint plugint stb... Csak szabad szoftvereket használok, illetve olykor kipróbálok egy-egy triált a fizetősökből, de mindig visszatérek a Gimphez. Amire nem elég a tudása, azt nem nekem találták ki
Ha kérdésed adódna, írj és amit tudok válaszolok!!!
-
csakb
őstag
Asztrotájképeknél, csíkhúzásnál az auto nekem viszonylag jó szokott lenni, de ez váztól is függhet.
Fényszennyezett helyen újabban 3700 Kelvin környékére szoktam letekerni, úgy kevésbé ronda a fényszenny, és kékebb az ég. Aztán utólag még szemre lehet tologatni kidolgozáskor, hogy kellemes legyen. -
TKL
tag
-
föccer
nagyúr
White balance-ra a referencia pontot hogy lehet megcsinálni? Mert mesterséges fénnyel nincs értelme, nappali fényhez megint nincs értelme.
üdv, föccer
-
TKL
tag
válasz
DrojDtroll #4073 üzenetére
Jó szoftver, egyedül a korrekciós ecset hiányzik belőle.
-
csakb
őstag
Soha nem használtam még, de az UFRaw plugint szokták ajánlani.
Én inkább előbb kidolgozom valami alkalmasabb szoftverrel a RAW-t, és JPG-t, vagy 16 bites TIFF-et reszelek tovább.
A 2.9-es (beta) GIMP a 16 bites színmélységet is támogatja, ami gyakran előnyös lehet.
-
TKL
tag
PS-ban vagy Gimp-ben maszkolással össze tudod a kettőt rakni. kb így: http://honlap-design.hu/photoshop/osszemos.html
-
radi8tor
MODERÁTOR
Tamás se hagyta ki.
-
DrojDtroll
veterán
Az éles képet az eletlen felé teszed, majd az éles kép tetejét kiradirozod.
-
föccer
nagyúr
Illetve RAW-ban, drive-on. 18 MB, szóval óvatosan. [link]
Nagyon erős kómája van, a Vénusz kifejezetten katasztrófa. De ezzel együtt is megérte kimenni.
-
TKL
tag
-
Matska
senior tag
Nálam az a gond, hogy új akkumulátort kell vennem. A régi kezd feldagadni, és félek, hogy beleszorul a vázba.
-
föccer
nagyúr
Holnap.holnap után hajnalba elég klassz kis együttállás lesz. Hajnalban megnézem a műholdképet és ha derült az idő, akkor megpróbálok kimenni. Térképen kerestem egy jónak tűnő megfigyelő helyet. Csatlakozik valaki? Délpestről indulnék, Budapest határától kb 30-35 km-re.
üdv, föccer
-
radi8tor
MODERÁTOR
"Végső útjához közelít a Cassini űrszonda, amely húsz éven át utazott a Naprendszerben. Számos izgalmas felvételt készített a Jupiterről, a Szaturnuszról, és a Szaturnusz vizes-jeges holdjairól.
A Cassinit pénteken (szeptember 15-én) a NASA mérnökei beleirányítják a Szaturnusz légkörébe, hogy elégjen."
-
Matska
senior tag
A tejút és a hold egy képen: [link]
-
Matska
senior tag
Mostmár látom. Nem tudom mi okozza.
Utómunkával nem tudod eltüntetni, hogyha lehúzod a piros meg a zöld szaturációt?
Lehet barbár módszer, de így szoktam a tejutas fotóknál eltüntetni a szép lilás-rózsaszínes zajt ami ott keletkezik, ahol nincs kb foton, amit begyűjtsön az optika, a gép meg kitalálja, hogy akkor ott legyen lila
-
föccer
nagyúr
Estét!
Pénteken kint voltunk a város szélén és meglőttem a Holdat. Elég alacsonyan volt, 15-20°körül lehetett-
EOS1200D + Sigma 70-300 obi-val, 300mm-en ISO200-on, 1/200 záridővel, f5.6-on.
A hol alsó felén vörösbe, a felső felén zöldbe tolódik a kép. Ez simán a légkör miatt van, vagy az optika ennyire tré lenne?
Köszi,
-
Matska
senior tag
A Mátrában vagy a Bükkben próbálkozott már valaki?
-
Matska
senior tag
válasz
DrojDtroll #4033 üzenetére
Ott a pusztában lesz majd hely fotózni pl egy romos tanyával az előtérben.
ati3x: az irigylésre méltó
-
ati3x
Topikgazda
Mullsjö
-
Matska
senior tag
válasz
DrojDtroll #4030 üzenetére
Budapest?
-
Valzor
aktív tag
válasz
DrojDtroll #4023 üzenetére
Benne vagyok
-
törölt tag
Én a Bakonyban próbálkozom.
A minap találtam egy szinte tökéletes helyet, körben hegyek takarják a falvakat, csak északon látszik egy távoli falu, kelet, dél, nyugat nagyon jó. Ez is egy hegytető, de valamivel alacsonyabb, mint a környezőek. Ráadásul egy elhagyott külszíni bánya, nincs fa 200 méter körben sőt, a régi meddőhányó egyfajta mini kilátónak is jó. Egyedül a szél lehet probléma, jól le kell rögzíteni az állványt.
Még egy apró probléma, csak kerékpárral, mert erdészeti terület, és csak engedéllyel lehet autóval odamenni. Meg durván terep. Plusz a legközelebbi út 7km. Ha összejön a mechanika, akkor biztos, hogy kitelepülök két napra.De addig is várok egy jó kis őszi derűsebb éjjelre tájképezni kicsit, és gyakorolni az utómunkákat.
-
Matska
senior tag
Akkor csak én nyomom egyedül itt Somogyban
Horvátországban összefutottam egy szlovén sráccal aki A7S2-vel és Samyang 24 1.4-el volt felszerelve. Gyakorlatilag túlexponálta az eget
Egy másik este meg a tűzoltók jöttek utánam a hegyre, mert látták a fényeket, és azt hitték eltévedt valaki... Azt mondták nem jellemző, hogy éjfél körül arra kóborolnak
Itthon még max őzek, szarvasok a társaim a csillagok alatt.
-
TKL
tag
válasz
DrojDtroll #4018 üzenetére
Alakul ez a szabolcsi csillagász klub
-
tvamos
nagyúr
Tegnap én is megkaptam A KÖNYVet.
-
Valzor
aktív tag
válasz
DrojDtroll #4018 üzenetére
Milyen igaz, Nyíregyháza
-
föccer
nagyúr
Asszem pénteken kimegyek terepre. Remélem még jó idő lesz. Kezdenek előjönni az őszi látványosságok.
Megpróbálom meglőni a Fiastyúkot.
üdv, föccer
-
rooney8
aktív tag
sziasztok
nagyon nem vagyok jártas a témában, de ha jól tudom asztrofotózáshoz olyan gép kell, amiből kivették az infraszűrőt, ha helyesek az információim
ha valakit érdekelne, akkor lenne egy átalakított Panasonic G6 gépem. teljesen jól működik, egy kicsit benéztem a vásárlásnál a dolgokat, normál gépet szerettem volna, így nekem nincs rá szükségem. -
ati3x
Topikgazda
-
grabber
addikt
Lightroomba minden képre rászinkronizáltam a WB-t,Lencse korrekciót. A képek meg azonos ISO-val,rekesszel,fix oboval készültek.
Én nem tudtam többet kihozni belőle. Így is 5 órát szenvedtem,az összeillesztéssel mert az auto merge nem volt jó a Photoshopban. Több kép is van csak hiányos maradt egy két hely,emiatt lett ilyen keskeny a kép. 20-30 képet illesztettettem össze.
Mit lehetne még tenni?tvamos: Köszi. Sokszor olvasom a topikot,így csak ragadt rá valami
-
Matska
senior tag
válasz
grabber #4002 üzenetére
Azért úgy látom elég sok tartalék maradt benne. Érdemes azonos ISO, záridő, rekeszérték és wb-t használni, így az egyetlen amit tenni kell, hogy ráhúzod a megfelelő objektív korrekciót, ami kisimítja a hordó torzítást és eltünteti a peremsötétedést. Utána simán mennie kell az összeillesztésnek.
-
ati3x
Topikgazda
válasz
f.lorand #3999 üzenetére
Annyira nem jó. A felsö kísérögalaxis kilóg, elvàgtam. El kellett volna forgatnom egy 25 fokkal, hogy àtlósan kerüljön a képre és egy kicsit lejjeb tolni. Akkor az m31 magja kb a jobb also harmadoló pont közelébe esett volna, a felsö kisérö (m110?) pedig a bal felsö harmadoló közelébe. De hàt ez van. Ja, és apsc-hez màr nem fog àrtani a flattener sem. Em5 (mft formàrum) annyira nem jött elö. Aztàn lönöm kéne flatokat is a vignettàció csökkentéséhez. De mint írtam szép lassan. Még csak kb a 10 képnél/próbàlkozàsnàl jàrok. Szal böven van még potenciàl. Legelégedetteb a tàvcsövel vagyok. Nagyon ftankó ez a 80-as. Kínai Ed ellenére.
Új hozzászólás Aktív témák
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Háztartási gépek
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Kerékpárosok, bringások ide!
- PlayStation 5
- Hobby elektronika
- Törékeny-e a Z Fold7? Ki van csukva!
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- További aktív témák...
- Asus ZenBook Duo UX8406 -14" 3K OLED 120Hz Érintő - Ultra 7 155H - 16GB - 1TB - Win11- 3 év garancia
- LG 55G3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- LG 27GR95QL - 27" OLED / Limitált LoL Edition / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!