Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
- Hobby elektronika
- Otthoni időjárás-állomás
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen egeret válasszak?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Zenelejátszó építése, a kiváló hangzásért
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Apple MacBook
- Nubia Red Magic Astra - táblajáték
Hirdetés
-
PROHARDVER!
Mielőtt kérdéseket teszel fel, nyisd meg az összefoglalót és bátran szaladj végig az alábbi linkgyűjteményen. Ha nincs válasz, nyugodtan kérdezz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kuyarashi
őstag
válasz
kabalababa #6098 üzenetére
Ha blende, vagy bahtinov kell, szólj! Legyártom egyediben.
-
popey37
addikt
válasz
kabalababa #6098 üzenetére
ennyi pénzt kiadni kár egy fazettára. te is meg tudod csinálni: a tükör peremét 2-3mm szélesen le kell festeni matt feketére. a képalkotásban nem játszik szerepet és jobb lesz a kép.
a polusraállást meg meg tudod csinálni akkor is ha nem látsz polusra: a rekta tengelyt elég jól rá lehet állitani az északi polusra, utána 3 csillagos betanitás, ha GOTO-s a mechád, majd a polar aligment funkcióval tökéletesen polusra lehet állni. ezt a kézivezérlő menüjében találod.ha phd2-vel vezetsz abban is van polusra állás funkció. elég pontosan be lehet lőni.
bár ha vezetettek a fotok, akkor a komásodást nem biztos, hogy ott kell keresni, mert rossz polusnál is pontszerüek lesznek a csillagok, pont erre kell a vezetés. ugye minél pontatlanabb a beállitás, annál többet korrigál a vezetés, de elvileg müködnie kellene. tehát máshol kell keresni a hibát.
az elmozdulás ívét nézve olyan, mintha nem lenne vezetés vagy keveset korrigál, 1 óra irányába mozdul el a koma mindenhol.
a kiegyensúlyozásnál mindig legyen egy kicsi húzása a rekta tengelynek, ne legyen pont egyensúlyban, ez kicsit javít a holtjátékon is. és pontos vizszint sem hátrány.
és szerintem a fokusz sem volt tökéletes.
vegyél egy bahtinov maszkot, azzal tűpontosra be lehet lőni a fokuszt.
csak arra kell figyelni, hogy a vizszint beállitás, a polusra állás, kiegyensúlyozás teljesen felszerelt mechanikával legyen, mert ha utólag hozzányúlsz: felteszel vagy leveszel valamit, minden elállitodhat.
én mindig csinálok pár fotot maszkkal, bár élőképes a dslr-m, de a fotó biztosabb. -
kabalababa
tag
válasz
popey37 #6097 üzenetére
Ja bocsi, az lemaradt.
Van vezetés.
50mm-es vezetőtávcső + ASI120MM mini kamera
Raspberry Pi, azon meg AstroberryA kollimációra én is gondoltam, hogy lehet nem tökéletes.
De az se kizárt, hogy magát a lézert is kollimálni kell.
Az is biztos, hogy a pólusra állás se tökéletes sarkcsillag híján.
A kiegyensúlyozás is jó, viszont valószínű van némi holtjáték (backlash).
Ez eddig nem volt feltűnő, de most a newtonnal már igen.Hasonló, ismerősömnek it volt:
Rakott egy ilyet a főtükörre.
-
popey37
addikt
válasz
kabalababa #6095 üzenetére
kell hozzá vezetés, mert kómázik rendesen, meg lehet a kollimációval is baj van, vagy valami becsillan rendesen.
a 4 difrakciós tüskének ha jól be van állítva minden, penge élesnek kéne lenni.azért első képnek le a kalappal, jó lett. bátor vagy 5 perces expokat tolni vezetés nélkül.
ha lejjebb veszed az expoidőt 2 percre sokkal jobbak lesznek a csillagok, nem mozdul el annyira -
popey37
addikt
ne viccelj, az AZ4 belefér a kempingszékem zsákjába, és vállra akaszthatós.
fotozni tényleg jó a 72-es, csak sajna képsikkorrektor kell hozzá, az meg annyi mint a tubus majdnem. és a fotót már vezetni kell, az meg egy másik 150k, ha nem akarsz laptopot és aksit is cipelni.
nézegesd a bazárt a makszutov oldalán, szokott néha feltünni egy-egy példány.
nekem egy SW AZ-EQ 5 Pro Goto van alatta. tuti elbirja.a 120-ast meg bűn lenne eladni. amugy én ugyanigy vagyok a 120/1000-el. nem kell senkinek, már vagy 3 honapja hidetem, ráadásul az enyém kicsit tuningolt példány.
-
tvamos
nagyúr
válasz
popey37 #6093 üzenetére
Nem tudom, hany kilo, de en nem nagyon szeretem. Volt hozza kolcsonbe egy Manfrotto allvany, nem is olcso, (a gazdaja olyan 100 korul vette, es le akarta passzolni nekem carbonra valtas miatt,) de nem tudtam rendesen beallitani, meg megszoritani a gombfejet. Nekem az AZ3 valt be, de az nem egy utazo allvany. Szoval inkabb otthon maradt(am). Itthonrol viszont nem latszik az eg, ugyhogy mindegy is.
Nem motival a melyegezes, de tenyleg nem rossz ra, ha valakit az erdekel. Ez igaz. Marmint, ilyen kezdo amator szinten.
Probaltam egyszer (100x) elpasszolni, de visszahoztak.
Nem orultem neki, mert azota sem hasznaltam, sose. Lehet, hogy kirakom ingyen elvihetosre... Ne legyen mar itt a cso, tok folosleges.
Jo lenne egy SW 72/420 ED, az mar eleg kicsi, vagy megjobb egy La72432, de ezekhez kellene egy tuti APO barlow, (vagy inkabb ketto,) ami arban tobb, mint maga a cso. Az meg mar veszelyes beruhazas.
Talaltam egy facebook csoportot, regi, Japan csovekkel, ott szokott menni a diskurzus Kis fenyereju, hosszu csovekrol. 1000-1200mm gyutavval. Ez keltette fel most az erdeklodesem.
De addig is, szeretnek kiserletezni a most meglevo dolgokkal, csak nem tudom, hogy mi a helyes eljaras. Van egy 2x, meg egy 5x barlow-m, es lassan sikerul mind a kettot behebrakolni az objektiv, meg a vaz koze, csak nem tudom, hova tegyem pontosan.
Holnap napfogyatkozas lesz???
-
popey37
addikt
jaa, hogy van egy ilyened?
pedig mélyegezni brutális a tubus és egy jobb fotoálvány simán birja./ persze nem a 3000 forintos Hama/.
ez még a kék tubus, a mostani az barna és 4 kilo az egész.
nekem a nagytesója van:120/1000, na az már egy nehéz és hosszú dög.
fotózni tudom ajánlani az SW 72/420 ED-t. nekem is az van, hibátlan. -
tvamos
nagyúr
-
tvamos
nagyúr
válasz
f.lorand #6085 üzenetére
Kosz, hogy vegul megi irtal. Legalabb tudom, hogy senki nem hasznal ilyesmit. No, majd kiserletezek.
Nagyon szeretnem csovegre kapni a Jupiter holdjait, de nincs elegendoen hosszu csovem. Igazabol most csak objektivjeim vannak, pl. MEYER OPTIK GÖRLITZ Telemegor. Ezek rovidek hozza. De igazabol nagy tavcsovet nem tervezek venni, mert nem fene a hatizsakomba.
-
sza.sa
tag
Tegnap este sikerült az első értékelhető (nekem) fotóimat elkészíteni. Kecskemét széle, fényszennyezés van bőven. Előző napokban 200mm-es teleobival nem sikerült értékelhető képet lőnöm az M81-M82-ről. (illetve megvan, de nem sikerült elgogadható képet kihozni belőlük)
Este összeraktam a 150PDS-t, de még vezetés nélkül, simán csak EQ5 OnStep Goto-val. Próbáltam pólusra állni, ez vol a 3. alkalmam. Először az M13-at fotóztam, majd az M51-et próbáltam meg. A DSS után a Pixinsight-al húztam ki a képet, utána tudtam csak Photosopban görbézni, nagyon tanulnom kell még az utómunkát is.
-
tvamos
nagyúr
Ha barlow-val akarok fotozni, akkor hogyan allapitom meg, hogy hova keruljon a lencse a szenzorhoz kepest? Mert nekem ugy tunik, hogy T2-EF konverterrel mashova esne, mint T2-EFM konverterel. Raadasul nekem ezek kozul egyik sincs, hanem ugy van, hogy T2-M42, M42-EF, EF-EFM konvertereket csavarok ossze. Ezzel nincs gond amugy, mert a kihuzatot oda tudom csavarni, hogy jo legyen, de a barlow igy mashova esik.
-
kabalababa
tag
válasz
popey37 #6079 üzenetére
Mivel nem Budapesten, vagy környékén lakok, ezért választottam a futárral történő kiszállítást.
Nem én vettem át, este értem haza melóból, de kívülről semmi nem látszott rajta.Ez is tőlük van (Makszutov), de még este írt vissza:
"Köszönöm, hogy jelezte a problémát. Hétfőn tisztázom a kollégával, aki küldte (pénteken szabadságon lesz). Nem szoktunk újracsomagolt csomagot küldeni előzetes jelzés nélkül, számomra is meglepő, hogy így kapta."
Ismerősömnek is futár vitte a 200p-t, de az sérülés nélkül megérkezett hozzá, szintén Szegedre.
A kisebbik gond, meg hogy a számlán szereplő másik tétel nem volt mellékelve, de az most kevésbé érdekel. 🙂
-
popey37
addikt
válasz
kabalababa #6077 üzenetére
sajnálatos, de ezért kell még a futár előtt kicsomagolni mindent és átnézni, ha valami nem okés, mehet vissza egyből.
én ezért nem veszek semmit úgy, hogy futár hozza, mert nem vigyáznak rá, le sem sz**ják, hogy törékeny, állitva szállítandó és hasonlók.
és ha nem a futár előtt ellenörzöd, utólag már nehézkes a garancia érvényesítése.nem tudom melyik boltból vetted, én Leventénél / Makszutov/ még soha nem tapasztaltam ilyen problémát./ bár tubust nem rendeltem tölük, azt inkább szeméylesen/
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
kabalababa #6077 üzenetére
Ilyen csavarral érkezett az egyik számítógép házam. Személyesen vágtam a cégnél a fejükhöz.
-
kabalababa
tag
Megjött a Newton, csak van egy kis gond vele...
Aztán a dobozt elnézve, meg van miért lehet.
A külső dobozon két nyíl mutatja, hogy hogyan kell tárolni/szállítani, viszont a belső doboz nem úgy volt elhelyezve a külsőben, hogy a 4 nyíl felfelé mutasson, hanem vízszintesen.
Illetve ilyen csomagolás nem is volt a csövön, mintha nem is újat kaptam volna. -
kuyarashi
őstag
Nekem a Hotech keresztes van, gumigyűrűs befogatással és ezt szoktam kombinálni barlow-al. Meg néha cheshire okulárt.
-
kabalababa
tag
Rendben, köszönöm mindenkinek! 🙂
Mikor távcsöveket nézegettem, sose terveztem nagyot venni.
Végül egy 130/650 pds f/5-ös Newton lett rendelve, amihez majd egy Baader MPCC kómakorrektor lesz. -
f.lorand
Topikgazda
válasz
kabalababa #6067 üzenetére
Szerintem nem sok. Az alaplézerek mind ugyanolyanok, aztán vannak a kis lépzerpontosak, mint a Baader (de ott akkora a lyuk, hogy kb mindegy), aztán vannak a lézerkeresztesek, ami már segíthet. Egyébként én alapot használok és nekem bőven elég. Érzékeny rendszereknél valóban jobb a kollimációs okulár, de nem a Chesire, hanem a Cateye jellegű. Ugyanakkor memgondom őszintén, nekem az alaplézerrel is pontos a kollimációm (csillagon látszik), ezért nem nagyon szoktam fennakadni ezen, használom a lézert.
-
ati3x
Topikgazda
válasz
Igazából én jobban szeretem a kollimációs ókulárt...
-
popey37
addikt
válasz
pontosság
-
kabalababa
tag
Lóránd, mi lehet a különbség az első kettő lézeres kollimáló között, persze az árán kívül?
BTC/GSO -
f.lorand
Topikgazda
A Star Adventurert én is jónak tartom. Szerettem használni. Komolyabb felhasználásra meg ott a kicsi Fornax.
-
popey37
addikt
-
chepavel
aktív tag
válasz
Balinov #6060 üzenetére
Plusz egy a Star Adventurer-re, kicsit visszalapozva, februari bejegyzeseimnel lathato, hogy en is azt vettem, "normalis" kepet meg nem tudok meg felmutatni vele a kijarasi tilalom miatt, azonban a nehany tesztkep alapjan is meggyozott, konnyu, mobilis, jol rogzitve a 100-400mm-es sigmaval is mennek a 1.5-2 perces expok.
En nem lattam/talaltam ennel ar/ertek aranyban jobbat. (en pro-packban vettem, innen) -
popey37
addikt
válasz
Balinov #6060 üzenetére
a star adventurert erre találták ki, lehet hozzá venni EQ-éket is és akkor egy teljes értékű EQ mechanikád van ami hordozható, pár kilo az egész és obis fotozáshoz tökéletes.
tudsz polusra állni, ha jó a polus lehet akár több perces expod is.
ár teljesítmény arányban obis fotozáshoz a egjobb vétel.
Az EQ mechanikák már nehezek, hátizsákban nem szállithatók, a star simán, csak egy jó fotoálvány kell alá.
sőt, meg merem kockáztatni, hogy a rövid fokuszú lencsést simán elbirja 60-70mm átmérőig. -
Balinov
titán
Koszi szepen sracok, sok hasznos infot talaltam mostis, es visszaolvasva is
Ahogy most latom, nem lehetetlen, amiben gondolkozom, de kerdeses a vegeredmeny
popeye37: star adventurer-bol mi az a minimum, amit erdemes megvenni? mft leven nem olyan nehez a vaz (akar obistol sem) mint egy APSC DSRL. Tudnal, tudnatok konkret tipusokat ajanlani a budget kategoriaban?
udv
B -
popey37
addikt
válasz
Balinov #6057 üzenetére
a bolygatás azt jelenti, hogy a vezetett fotozáskor, minden foto elkészülte után pár pixellel elmozditod a tubust, ezáltal a hotpixelek nem ugyanoda esnek a szenzoron és a feldolgozó progi jobban ki tudja szürni.
szerintem az obis fotozáshoz egy star adventurer mechanika mindenféle képpen kell, mert óragép hiányában nagyon rövid expokat tudsz lőni.
nekem a telóm huawei mate 20 pro, a kamerája F1,8, de 30 sec exponál simán csikot huznak a csillagok, -
popey37
addikt
válasz
Balinov #6055 üzenetére
hát nem ismerem a felsorolt obikat, de vezetés nélkül minél rövidebb fokusz és max 5-10 sec expo.
a korrekciós képek mindenhol kicsit túl vannak lihegve szerintem, a feldolgozó progi ugyis átlagot csinál belőlük és csak egy mastert használ a korrekciókra, szerintem tök felesleges 50 db. pláne a darkból, mivel az ugyanolyan hosszú expo mint a light kép.
én max 10 db. szoktam csinálni mindegyikből.
a dark a hotpixeleket meg a hasonlókat szedi ki, ráadásul ha nem bolygatsz fotozás közben, nem biztos, hogy jól fog müködni, ugyanis a hotpixelt is csillagnak fogja látni a feldolgozáskor. a flat meg az esetleges porszemek, elkoszolodások, vignettálás okozta képhibát.
stackelő progi a DSS, szinte mindenki ezt használja, utólagos képjavitás meg photoshop. van belőle ingyenes is.a tervező progi a Stellárium, ingyenes hibátlan és még egy sor más is van benne
szerintem nem kell hozzá túl sok korrekciós kép.
de vannak itt nálam sokkal okosabb koponyák is. -
Balinov
titán
Tudós Urak, mivel asztrofotos tapasztalatom kimerul egy Teide calderas Tejutfotozasnal szeretnem a velemenyeteket, tanacsokat kerni
Tegnap keresgettem valami uj tanulnivalot YT-n, mire szembejott ez a video. Roviden, hogyan keszitsunk vallalhato kepet speci felszereles nelkul, atlagos fotos keszlettel.
Namost, stabil allvany es gombfej van (induro).
Olympus EM1MK1 (16mp, m4/3 szenzor) van, Olympus 60mm/F2.8, O 40-150R (a sotet zoom, (F4.0-5.6), Olympus 75-300 MK2 (ƒ/4.8-6.7), O 12-40/2.8Pro meg egy Sammi 7.5-os halszem. Felsoszinti lakas, delre nezo erkellyel. Tavkioldo/ wifi-s vezerles, 4 akksi. A vaz ugye nem mai gyerek, 16mp, de ISO1600-2000-bol LRCC-ben teljesen jo zajszurest ki lehet hozni, ha kell, ISO3200-ig is elmegyek.
Szoval az elso es legfontosabb kerdesem, hogy a keves tiszta, csillagos ejszakan erdemes-e kitelepitenem a cuccot barmilyen, valamennyire is vallalhato kep remenyeben?
A masodik, hogy https://www.lightpollutionmap.info/ alapjan (VIIRS 2020 adatok) alapjan az kb sarga-vilagoszold erteku a fenyszennyezes. Szemben levo mezore sajna feltoltak egy lakoparkot (igaz, lefele celzott LED lampakkal). KB a jelzett teruletre van ralatas. Tenger ahol vilagos ill sotetebb zold a fenyszennyezes.
Greater Dublin adatok alapjan a megyehez kepest viszonylag jonak tunik.
https://www.lightpollutionmap.info/#zoom=11.19&lat=53.3728&lon=-6.1865&layers=B0TFFFFFFFFFFFFFFFTNamost a fenti obik kozul mellyikkel vagjak neki? A legelesebb nyilvan a Pro 12-40/F2.8 ill az O60/F2.8 makroobi. Ezen kivul gyors obim csak egy AF-D Nikkor 50/1.8 lenne, AF->m43 adapterrel.
Arra tudtok oldalt aljalani, hogy terkepen adott helyet betalyolva meg tudjam nezni, mik is latszanak a rendelkezesemre allo egbolton.? Telefonra van PhotoPills app, abban van night AR, csak jobb lenne laptopon, nem 6.5"-on megtervezni.
Kovetkezo kerdesem a drark, flat,bias expokkal kapcsolatos. A srac ilyen 30-40-50-et javasol mindegyikbol, Tenyleg szukseg van-e erre? Mennyi az abszolute ajanlott minimum?
Utolso kerdes: A srac a DeepSkyStacker-t (freeware) ill. PixInsight-ot (fizetos, huh, 200€+) hasznal feldolgozasra. Meglehet-e oldalni LRCC,PS, kombolval a feldolgozast, esetleg egypar extra opensource/freeware sw felhasznalasaval?
Tudom, jobb lenne egy tracker, meg tavcso, de ki szeretneme probalni, meglevo husbol milyen levest tudok fozni. A kihivas resze legalabb vonz, mint a vegeredmeny (jo lenne kilepni a tajkepes, kirandulasos komfortzonambol)
Koszi
Bali -
popey37
addikt
Lóránd, lenne egy kérdésem:
a 72/420 SW ED-Canon 600D kombóhoz kell a 2" , vagy elég az 1,25" is?
főképpen a szűrők miatt kérdezem, ugyanis a 2"-os szűrők horror árért vannak. -
f.lorand
Topikgazda
válasz
kabalababa #6052 üzenetére
Szépen dudorodik
-
kabalababa
tag
válasz
f.lorand #6051 üzenetére
Jó lett, gratula! 🙂
Én is megpróbálkoztam vele tegnapelőtt, igaz csak egy kitobival (Nikkor 70-300mm 1:4.5-6.3G ED).
Átalakítottam a Nikonom (D5600), rendeltem egy 58-48mm step down gyűrűt az obihoz.
Végül az Optolong mellett döntöttem, így az L-Prot vettem meg.300mm
25x300sec
ISO1600
f/8A linkelt kép közepéből kivágtam, majd végül ez lett belőle.
Viszont az látszik, hogy nem volt túl pontos a pólusra állás. -
f.lorand
Topikgazda
M104
Teljes méretű kép és leírás: https://fenyeslorand.hu/m104-sombrero-galaxis/
Erre a munkámra bizonyos értelemben büszkébben tekintek, mint majdnem bármelyik korábbira. Egyrészt nagyon szeretem ezt a témát, szerintem az egyik leginkább térhatású galaxis, ami megörökíthető. De eddig nem tudtam lefotózni: Magyarországról nagyon nehéz észlelni, nagyon pici, rendkívül alacsonyan delel, mélyen a fényszennyezésben, a horizinttól alig kiemelkedve. Sajnos Namíbiában nem fotóztam (ott könnyű lett volna), itthon meg eddig sikertelenül. Azonban úgy éreztem, idén tart ott a képfeldolgozási gyakorlatom, hogy megugorhatom. Még a távcső rendszerem is át kellett alakítanom hozzá: megemelt mechanika talpat kapott csak emiatt a galaxis miatt a csillagda, mert az alacsony témára rá sem látott a Newton. Szóval megdolgoztam érte.
A fenti linken érdemes a teljes méretű képet nézni (gemkapocs ikon a képre húzva a kurzort).
-
f.lorand
Topikgazda
Köszönöm a visszajelzést, nagyon kedves. Örülök, hogy tetszik.
popey: a képfeldolgozási technikám javult nagyon sokat, főleg az utóbbi időben. Meg türelmesebb is vagyok, csak jó anyagot használok fel. -
f.lorand
Topikgazda
Tű-galaxis
(nagy felbontás és cikk: https://fenyeslorand.hu/a-tu-galaxis/)
A Tű-galaxis keskeny sávja szinte pontosan a fősíkja felől látható, lenyűgöző csillagváros Egyszer - Piliscséven, 2017-ben - már megörökítettem: az új felszerelésem tesztképe volt. Akkor pár órát szántam rá csupán, meglehetősen nagy szélben. Ennek ellenére a kép az APOD-ra (a NASA munkatársai által üzemetletett “nap asztrofotója” oldal) került. Azonban én mindig is éreztem némi hiányérzetet a végeredménnyel kapcsolatban, ezért most újrafotóztam – immáron elég időt szánva rá. A távcső ugyanaz, a kamera jóval komolyabb, a feldolgozási technikám is sokat javult. Érdemes teljes felbontásban megnézni az oldalamon (a képen a felugró gépkapocs ikonra kattintva - a legnagyobb felbontást így kapjuk).
-
szkita
tag
válasz
gilfoyle #6038 üzenetére
garyseronik.com itt kezdtem. Az ő leírása alapján kezdtem el. Sajna nem találtam 1rpm-es dc motort ezért stepper motorral oldottam meg. Ehhez kellett az arduino ( meg rengeteg potenciál van bent a későbbi esetleges fejlesztésekhez mint pl gps wifis vezérlés stb. ) Ezután feltúrtam a netet meg a jutyúbot. A steppermotorral így sem vagyok maradéktalanul elégedett mert mégsem lehet annyira precízen szabályozni a sebességet. Persze a motorka is az arduino kitben volt de nem is akartam jobban belebonyolódni.
-
szkita
tag
válasz
f.lorand #6030 üzenetére
Értem én de pl. egy f1.4-es obit 2.8-ra lerekeszelve is mondjuk egy 120s-es felvételen csak a nagy fehérség lesz. Rendben, legyen bent jel de ami sok az nem kevés. Leginkább a hisztogramot próálnám úgy belőni, hogy a digram majd' közepe felé csúcsosodjon. Feldolgozásnál a darkokkal ezt lehet 'helyre tenni' ha igaz. Igaz?
-
szkita
tag
válasz
f.lorand #6028 üzenetére
Gratulálok, a felvétel valóban pazar.
Visszakanyarodva a blendézéshez nem kell nagy dolgokra gondolni. Az irány az asztrotájképek világa. Ehhez, mivel affinitásom van hozzá; összetákoltam a magam pajtaajtó mechanikáját arduinóval spékelve. Számomra mintegy 3-5 perces követés még vállalható felvételeket eredményez. Nem is szeretnék beleruházni, csak amit fotós felszereléssel elérhető. Persze az azért nem baj ha szép lesz.Ha igaz (fotós ismerőseim állítása szerint )az optikai rendszerek (objektívek) leginkább 5.6-8-as rekesz között hozzák a maximumot rajzolatban, persze ez egy megengedhetőnél is általánosabb kijelentés. Mindenesetre nekem ilyen rekeszeknél még 100-as ISO-n is elképesztően világosak lesznek a felvételeim mondjuk úgy két perc körül. De ennél erősebb rekeszeléssel meg nagyon megkurtítom a drága fényt. Mi lehet a megoldás? Rövidebb záridő? Előnye, hogy szinte követés sem kell kb. 10 és 30mm között. Vagy félre értem, hogy inkább követni és rekeszelni, hogy a pici részletekről is érkezhessen több foton? -
f.lorand
Topikgazda
Kis örömhír: Az Andromeda-galaxis kép az nPAE Northern Hemisphere Astrophotography Competition első helyezését nyerte el (kisebb nemzetközi asztrofotós pályázat). Egy mexikói és egy brit fotós munkája lett a második és a harmadik, puerto ricoi a közönségdíj.
-
szkita
tag
Blendézni azt illik asztroftózásban?
-
gilfoyle
őstag
-
tvamos
nagyúr
Canon kamerat ti mivel tavvezerlitek a szamitogeprol?
-
f.lorand
Topikgazda
Pólusra állni szerintem teljesen mindegy
Egyébként van linked hozzá? Nehéz így megmondani. Pl az fps a bolygózás miatt nem lényegtelen. -
popey37
addikt
tanács kellene valamelyik Gurutól / Lórándra gondoltam /
adott 2 kamera:
1. 8mpx, imx179 chip, 1,4micron/ pixel, ADC 10 bit usb 3.02. 2 mpx imx290 chip, 2,9 micron/ pixel ADC 12 bit usb 2.0
nem tudom eldönteni, mert a 8 megapixeles a másik árának a fele, viszont paraméterekben megsokkal jobb.
szóval nem értem az árképzést egyik kameránál sem.melyiket lenne célszerübb megvenni?
semmi komoly felhasználási tervem nincs a kamerával. polusra álláshoz kellene elsősorban, esetleg néha kicsit bolygózni. -
f.lorand
Topikgazda
Messzi-messzi galaxisok.
Az NGC 3718-at, ezt a különleges formájú, csavarodó galaxist még soha nem próbáltam korábban megörökíteni, számomra is új téma, pedig az általam is sokszor bebarangolt Nagy Medve csillagvárosainak egyike. Kis szerencsém is volt: elment a közvilágítás, így fényszennyezetlen égen készült a fotó. Amin ráadásul több galaxist érdemes azonosítani. Meg is tettem a cikkben, ahol a kép nagyfelbontású változata is megtalálható: https://fenyeslorand.hu/ngc3718/
-
kabalababa
tag
válasz
f.lorand #6002 üzenetére
Rendben köszi, viszont ahol lakom, oda valószínű ez nem elég. 😐
Néztem(kép), hogy mi a különbség Bortle 4 vs Bortle 6 között, mert ha jól tudom a tied az előbbi, enyém meg az utóbbi, és nem kicsi.
A kép készítője írta, hogy mindkét kép azonos körülmények között készült, a Bortle 4-es kép fényszennyezés szűrő nélkül készült, viszont a Bortle 6-nál nem készített szűrő nélküli képet, mert az csak rosszabb lett volna. -
kuyarashi
őstag
Jól nyomjátok.
-
f.lorand
Topikgazda
CYGNUS-FAL
Nagyban a kép és cikk: https://fenyeslorand.hu/ngc7000/
Tavalyi expók, idén pár napja készült el a végső feldolgozás (volt egy korábbi, de ehhez képest félkész). A Hattyú (Cygnus) könnyen felismerhető északi csillagkép. Egy kitárt szárnyú hatalmas madár, mely a szomédos Lacertáról repül el. Legfényesebb csillaga jelzi a farkát (Deneb) a túlvégen az Albireo a fejét. A hátteret a Tejút biztosítja, számtalan csillagfelhő bontakozik ki az égbolton ezen a területen. Egyik legérdekesebb szegmense az észak-amerikai kontinens formájára kísértetiesen hasonlító NGC 7000. Ennek egy részletét, konkrétan Mexikó “partvidékét” fotóztam le, a fényesen ragyogó Cygnus-falat.
-
f.lorand
Topikgazda
Így van, de télen is van jelentősége. A szenzorok mindig melegek, télen is igen sokat számít a hűtés. És igen, ahogy én is folyamatosan írtam, a mókolt hűtés soha nem lesz még a közelében sem a gyárinak. De itt inkább arról volt szó, ha százezreket spórolunk, akkor az átalakított DSLR-ekkel lehet jól fotózni.
-
f.lorand
Topikgazda
válasz
kabalababa #5999 üzenetére
Optolong UV/IR olcsó is és jó is. Én azt használom alapszűrőnek, hogy ne full spektrumban nyomuljak. A hűtés nagyon nehéz ügy, igazán nemlehet utólag jól megcsinálni, mivel nem zárt a cmos kamra. De persze hűteni fog, csak nagyon figyelni kell a páratartalomra, legyen nálad páratartalom mérő. Abból és a hőmérsékletből ki tudod számolni a kicsapódási pontot, ami alá nem szabad hűteni.
-
ati3x
Topikgazda
válasz
kuyarashi #5998 üzenetére
Viszont a hátésnek a meleg nyári éjszakákon igen is van szerepe. Mostanság nyáron nem ritka az éjszaka közepén nem ritka a 25 fok sem. Mármint magyarországon. It meg nzáron nincs sötét. ?n pl tegnap felyeztem be a szezont. Innen kezdve már túl világos van... A dslr-eket is lehet peltierrel "mókolni" de pont a kondenzáció lesz a probléma. Másrész nagyon nehéz, csaknem lehetetlen egy DSLR-be úgy beépíteni a hűtést hogy egységes legyen a lapka egész területén. Youtubeon Szeri lászlónakl van egy hosszabb előadása, abban beszél a CCD-ről, a CMOs, és a DSLR fotózásról. Igaz már 4 éves előadás, annyi változás talán már történt azóta, hogy a CMOS dedikált kamerák beérték a CCD-et. Már van 16 bites CMOS kamera is..
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Kerékpárosok, bringások ide!
- PlayStation 5
- Hobby elektronika
- Törékeny-e a Z Fold7? Ki van csukva!
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Autós topik
- Témázgatunk, témázgatunk!? ... avagy mutasd az Android homescreened!
- BestBuy topik
- Óvodások homokozója
- További aktív témák...