- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Házimozi belépő szinten
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
ViZion #19198 üzenetére
A kijelzők legtöbbjén eleve rajta van a pullup. Ergó arra a vonalra amin kijelző (is) van, már nem szükséges tenni, mert ha teszel esetleg túl alacsony lenne a duple pulupp eredője.
Amúgy ha már pullup:
Az ESP32-n mintha lenne belső felhúzó. Azt nem lehetne használni? (mondjuk 1-2 I2C esetén, gondolom több esetén biztonságosabb egy külső)
pl. pinMode(2, INPUT_PULLUP); -
válasz
ViZion #19195 üzenetére
Pull-up azért kell, hogy a digitális 0-1 ne legyen "bizonytalan"
Általában igen, I2C-nél viszont azért kell a felhúzó ellenállás, mert a vonalak mindkét vége open collector-os, a master és a slave is, felhúzó ellenállás nélkül nem működik a busz mert mindig alacsony szinten lenne.
És azért 4,7k, mert az I2C szabványban ez az érték szerepel hivatalosan.Ettől magasabb érték sebesség problémát okoz, alacsonyabb pedig túlzott energiafogyasztást/melegedést/nagy vörös lángoszlopokat.
-
vargalex
félisten
válasz
ViZion #19119 üzenetére
A Telenor eszközön biztos nem, de rendes routeren meg tudnád csinálni, hogy a DNS kéréseket a saját (vagy tetszőleges) DNS szerverre irányítod. Hiszen a DNS kérések cél portja az 53, így az alapján irányíthatod... Ezzel mindegy lenne, hogy milyen DNS szerver van beállítva a klienseken.
-
válasz
ViZion #19113 üzenetére
Igen, a telefon beállítások/Kapcsolatok/Egyéb kapcsolat beállítások/Privát DNS
+ Chrome böngésző beállításokban is van lehetőség saját DNS-t megadni.
Ha ezek közül valahol meg van adva más, mint a routerben megadott DNS szerver, azt fogja használni.Nekem a routerben és a telefonon is az AdGuard adblocker van megadva (dns.adguard.com), így nem csak otthon, hanem mobilneten is nyugtom van a legtöbb reklámtól (sajnos a videók előtti reklámokat van szűri, de így is nagy szolgálatot tesz).
Azt most hallom először, hogy a cloudflare DNS is tud reklámszűrést, melyik a jobb, ez, vagy az AdGuard?
-
vargalex
félisten
válasz
ViZion #19109 üzenetére
Nem arra gondoltam, hogy a szűrés megvalósítható-e. Hanem arra, hogy fel tudsz-e venni saját hostname-t privát IP címmel (hogy arra oldja fel), hiszen ez volt a kérdés.
Ha az eszközeidnek a saját DNS szerveredet hirdeted, akkor olyan nincs, hogy a telenor szervere old fel valamit. Hacsak a te DNS szervered nem oda forwardolja valamiért a kérést. Illetve nyilván lehet olyan alkalmazás, ami IP alapon ér el valamit, ezen nem fog segíteni.
-
daninet
veterán
válasz
ViZion #19109 üzenetére
igen, de a saját eszközeid nem fogják megkerülni. Ha csinálsz esp alapú cuccokat amiket el akarsz érni (és ha jól értem arról volt szó) azokban nem lesz hardcoded dns, azt fogják használni amit a router ad. Nekem van itthon egy unraid szerverem tele docker konténerekkel, mindegyiknek van egy saját egyszerű dns-e pihole-ban, nagyon jól működik, nem kell IP-ket megjegyeznem soha. Például plex-et úgy érem el, hogy plex.local, de hogy esp alapon maradjunk a topik témájában a wled cuccaimat is úgy érem el, hogy wled-nappali.local wled-muhely.local stb.
-
válasz
ViZion #18871 üzenetére
A reed rá van téve a kávéfőző pumpájára, így az mind laptopos mind töltős üzemben ugyanúgy működik.
(#18872) razorbenke92
"A táplálás "töltő" esetén azt jelenti, hogy ugyanazon USB kábelt nem a laptopba, hanem egy telefontöltőbe dugsz?"
igenA "propellerezés" úgy van megoldva, hogy amikor bekapcsol a reed akkor elindul a timer, de a kikapcsolása nem csak a kikapcsolásához van kötve hanem ahhoz is, hogy az utolsó bekapcsolás óta el kell telnie 1mp-nek. Működik is.
Van egy P betű és mellette egy négyzet, ami villog is, amikor megy a pumpa, ez is működik mind laptopról mind töltőről.Köszönöm az ötleteket mindenkinek (Aryes, ViZion, razorbenke92), ma átnézek mindent: gnd-t, teszek bele delay-t, stb.
-
Undoroid
őstag
válasz
ViZion #18830 üzenetére
Szia!
Van 11- és 22-es modulom is! Tudom, hogy nem annyira pontos és, ha túl közel kerül a mikrokontroller beépített fesz-szabályozójához és a kijelző is túl közel van (sajnos volt egy ilyen próbálkozásom, aminél 'sikerült' mindkét hibát elkövetnem) akkor igazán fura mérési eredményeket produkál a környező eszközök működési hőmérséklete!
Ezért jó, ha első alkalommal próbapanelon ellenőrzöm a működést, ha netán túlzásba vinném a miniatűr kivitelezést!!
Ha lehet, akkor maradnék az SD-kártyás rögzítésnél!
Köszönöm, hogy időt fordítottál a felmerült kérdésemre!
-
ReFleXx
addikt
válasz
ViZion #18727 üzenetére
de minek programozo kulon ha van egy fejleszto boardod is (wemos)?
azzal ugyanugy felprogramozod, az esp12f--emet esp32 devkit boarddal es arduino nano boarddal programoztam.nekem wifi szempontbol meg pont az esp8266 valt be, mindig sikeresen beconnectelt, nem ugy mint az esp32
-
törölt tag
válasz
ViZion #18727 üzenetére
Aha, így értem.
Azt tudni kell, hogy elég sok kavar van az ESP-01 körül.
Van ugye a sima ESP-01 és az ESP-01S.
Vettem én is ESP-01S-t úgy, hogy valójában egy ESP-01 csak nagyobb flash-el.
Feliratokat sem érdemes nézni rajta, az alkatrész elrendezés viszont árulkodó.Az "S" verzióhoz (mármint az igazihoz) nem kell forrasztani a CH_EN lábhoz semmit és a Wifi-je is erősebb. A sima ESP-01-hez (legyen a régi vagy új verzió) viszont kell.
A programozó adapter meglátásod sajnos valós probléma, nem is értem miért spóroltak egy kapcsolóval/nyomógombbal.
Én pont emiatt nem is vettem, hiába nem pénz, kényelmetlen használni.
Inkább magam csináltam egy próbanyákra reset/program gombokat, 2x4pin foglalatot és sima usb-serial adapterel használom/programozom. -
-
-
Tankblock
aktív tag
válasz
ViZion #18679 üzenetére
Szia,
jónak tűnik. Amit találtál az ugye autós környezetben van, és ott a GND loss vagy a parazita ellenállás bármikor felütheti a fejét.
leválasztott 5V egy ledszalag esetén szerintem nincs szükség.
Ezzel a megoldással ha megkotlik a FET akkor a vezérlőd még továbbra is élni fog. akár vissza is mérheted a 12V ágban folyó áramot így megtudod mondnai h működik-e vagy sem....
-
Wolfram
aktív tag
válasz
ViZion #18678 üzenetére
10ms-el megy most, 50ms túl lassú lenne, de szinte egyből beleálltam egy másik hibába:
globális változót nem lehet se olvasni, se írni a websocket eseményből:
Azaz pl.:
int globalX=19;
void webSocketEvent(WStype_t type, uint8_t * payload, size_t length)
{
globalX=200;
}és a wemos Exception (28) - al szétfagy.
Próbáltam a volatile-al is a deklarációt (volatile int globalX=19;) , semmi változás. -
Janos250
őstag
válasz
ViZion #18679 üzenetére
Én ESP32-n 48 V-al optocsatoló nélkül használom gyakorlatilag ugyanezt, eddig nem volt vele probléma.
Se opto, se ellenállás, direktbe kötöm az ESP lábára a FET G-t.
Igaz, én az ILZ44Z-nél kissé jobb FET-et használok, de nem gondolnám, hogy ez probléma lenne.
Az ESP32, és a FET (így a terhelés is, ami egy kb. 1 méteres madzag végén egy fűtő ellenállás) GND-je azonos. Viszont más nincs rajta, mert a hőmérséklet mérőt ha rátettem, nagyon zavarérzékeny lett, ezért az külön lapon van, és WiFi-n küldi át az értékeket.
Persze - gondolom én - az általad javasolt megoldás korrektebb. -
Wolfram
aktív tag
válasz
ViZion #18662 üzenetére
Vezetékcserével elérhető 0uA-is próbáld ki nyugodtan.
Írtam hogy valós idejű komm-ra kell, oda a http lassú, az MQTT meg nem tetszik, ezért maradok a jó öreg websocket-nél. Nem tudom igazán ki a célközönsége az ESPEasy-nek, még így nem jött elő hogy gui-ból kelljen kattintgatni. -
-
cog777
senior tag
válasz
ViZion #18631 üzenetére
Nekem az ESP 12 wemos van meg. Asszem az 5v-os tap bemenetkent is szolgal, talan meg a stabilizatort is megkeruli? Nem emlekszem, mert evek ota mennek az esp8266-os moduljaim 4xAA aksival honapokat, ugy hogy elaltatom 30 percre oket es a belso szamlalo ebreszti fel egy gyors homerseklet meresre. 70uA-t fogyaszt deep sleepben.
Az ESP-01-el valami varialas volt, talan nem lehetett megkerulni a stabilizatort??? Nem emlekszem. -
Wolfram
aktív tag
-
-
-
-
Wolfram
aktív tag
válasz
ViZion #18400 üzenetére
Konkrétan a távirányító a kérdés. Az IR-el az a probléma hogy nem megy át a falon (tudtommal - lehet hogy valaki itt már ezt áthidalta
).
A kérdés hogy miért nincs pl.: előre gyártott wifi-s távirányító, vagy van-e rádiós távirányító ami átmegy a falon legalább 8-10 méter hatótávval. -
válasz
ViZion #18339 üzenetére
Én már írtam neki az ESP-s hanglejátszást, mondjuk hónapokkal ezelőtt és ESP32-t javasoltam, mert azon van dedikált sztereo i²s kimenet, de ha a 8266 is tudja, akkor csak még jobb.
Mondjuk ha egy UNO-val is lehet wav-ot lejátszani, akkor logikus. Alacsony bitrátájú, mono mp3-ból szerintem simán befér néhány a 4MB flash-be.
-
Wolfram
aktív tag
-
ReFleXx
addikt
válasz
ViZion #18264 üzenetére
az arduinos sketchekbol olloztam ossze egy kodot.
wifi kereses nincs, megadom az SSID , password parost es megy ki a wifi.begin()
ezen a devkit boardon is D2 labra van kötve a builtin LED de az nincs bekapcsolva.
neked espeasyben mennyi ido a wifi csatlakozas deepsleepbol ebredve? -
Wolfram
aktív tag
válasz
ViZion #18254 üzenetére
Írtam hogy nano-t akarok,
ezért jó minden ami legalább a nano szintjét hozza,
de szempont hogy előforrasztott legyen.
Amiben nem vagyok biztos az a kompatibilitás, ezeket az ESP32, wemos cuccokat ismeri az ard ide? Egy ard tutorial-t milyen könnyen tudok átültetni ezekre a nextgen lapokra? -
-
válasz
ViZion #18147 üzenetére
Igen ezt, ami az 1. 2. linkeden van.
A másik 2 nem tud jelezni beállítható alsó-felső határnál, illetve az egyik igen de én nem bonyolítanám okosotthonos wifis marhaságokkal, az pont akkor döglik meg amikor egy cella robbanni készül. meg nem sok értelme van ha a telefonomon látom hogy baj van és 100 kilométerre vagyok épp.
Az első linken már nem elérhető, Dieser Artikel ist nicht mehr verfügbar.
A másodikon nem szállítanak külföldre, vagyis de horror összeg, és ugynez van egy görög oldalon is amit találtam.
Ezért is gondoltam hogy megkérdezem és több csoportba is azt mondták Arduinoval simán meg lehet csinálni. Hogy hogyan azt nem tudom, ezért csöppentem ide. -
ViZion
félisten
válasz
ViZion #18133 üzenetére
FYI, ha valaki esetleg belebotlana. A tünet szerint idővel lassult a cucc, már 8-12 óra alatt is wifit elengedte, kijelző lassan reagált, proci terhelés maxon. Hőre, tápra gyanakodtam, ezeket sikerült kizárni. Beállítások áttúrva, amire nem volt szükség az kikapcs, a tünet gyütt.
Egyel régebbire visszaflash, ezzel nincs gond. Mivel a beállításokban semmi nem változott, a leggyanúsabb a rules cache opció, valószínűleg nem veszi észre a rules-ben a loop-ot és folyamatosan cacheli ugyan azt, majd elfogy a picike memória és küzd az életért.
kb. minden más ki lett zárva. Cache nélkül most egy nap uptime után is 14% load van, megkockáztatom, h így jó. -
Tankblock
aktív tag
válasz
ViZion #18121 üzenetére
Szia,
Ha a relé egy normális pl OMRON márka akkor hagynám azt, mert fizikailag leválaszt.
Ha az a probléma hogy aktív low akkor egy invertert tegyél elé és készen is vagy. Opamp/komparátor negatív bemenetére kötöd a GPIO-t valami ellenállason át, +5V single supply hajtod a komparátort akkor egy Rail-to-rail ki is fog jönni belőle a szükséges jeled.
Elenállás osztót kell jól belőni.
Némi videó hozzá:
[link] -
válasz
ViZion #18087 üzenetére
Ha hosszú a vezeték, ami a pin-re van kötve, a belső felhúzó ellenállás kevés lehet, mert egy hosszú vezeték több zajt tud összeszedni, főleg ha nem árnyékolt. Ráadásul nem is 10kΩ szokott lenni a belső, hanem lehet 20-30kΩ is.
A táp rákötése se tud önmagában megbízhatóan működni, mert ahhoz meg külső lehúzó ellenállás kell, hogy ne lebegjen, amíg nem kap jelet.
De továbbra is az a gyanúm, hogy valahonnan túlfeszt kapott az a pin, és ez a relével függhet össze. -
ViZion
félisten
válasz
ViZion #18086 üzenetére
Nah, megtaláltam ESPEasy leírásában, ez szerint volt belőve:
"The function of the pull-up is to activate the internal pull-up Resistor of the ESP. A pull-up Resistor connects the GPIO to VCC(=3.3V) through a relativly high Resistor (ie 10KOhm). This makes sure the GPIO reads a stable 1 when not connected to GND (it could float).When using a normal switch or tactile switch, it should be activated. That should be all for a default switch."
Vagyis a belső pull-up ellenállást használta -egy ideig... utána nem volt stabil, ekkor váltottam active high-ra és kap 3,3 V-ot, ha a relé zárja az áramkört. Megpróbálom külső ellenállással, hátha jobb lesz. -
válasz
ViZion #18082 üzenetére
Mennyire régi, mert 1997-2010 között csak nokiáim voltak és mindnek 4,5V vagy 5V volt a töltője.
GPIO-ra nem szokás áramkorlátozó ellenállás nélkül ráengedni a tápfeszültséget. Volt a relével párhuzamosan kötve védődióda? Ha nem, akkor működés közben 10V-os tüskéket kaphatott onnan a bemenet (feltéve, hogy közös tápra volt kötve a wemos-szal).
-
-
ViZion
félisten
válasz
ViZion #18069 üzenetére
Meglett a válasz, már egyáltalán nem kellene a pull-up, de fura, hogy a webes felületen kéri, de a wiki szerint nem kell. Kimaradt a frissítésből gondolom.
Más. Régi Nokia
doboztöltő 9V-os, nem tudom hány A. Felhasználnám ezzel egy Wemos D1 mini + hő+pára szenzor tápolására. Rá lehet erre bízni a Wemos-t? Vagy nézzek vmi "komolyabb" tápot?
pl. [link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ! AMD Brutál Gamer Konfig ! 9800X3D / 7900XTX ( RITKASÁG ) 32Gb RAM 32Colos ROG Monitor
- Gamer Billentyűzet Akció ! Steelseries, Razer, Logitech, Corsair - Számlával, Garanciával, Ár alatt!
- Újszerű Lenovo,15,6"FullHd IPS,Ryzen 5(8x3,7Ghz)VEGA 8 VGA,12-20GB RAM,SSD+HDD
- Hálózati rendszermérnök és IT rendszerüzemeltetés
- BESZÁMÍTÁS! MSI SUPRIM X RTX 4080 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch SE/Apple Watch SE 2 (2022)
- Bomba ár! Dell Latitude 7480 - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR5 512GB SSD RTX 4070 12GB ZALMAN S2 TG EVGA 650W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest