- Milyen notebookot vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Házimozi belépő szinten
- TCL LCD és LED TV-k
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- OLED TV topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Kiszáll az optikai meghajtók piacáról a Pioneer
- Gaming notebook topik
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
A214
aktív tag
Sziasztok,
Megint ntp órával zaklatlak titeket. Most volt időátállás de nem követte.
Tudtok ebben segíteni ,hogy automatikusan átálljon.
Az eszkőz egy wemos d1 mini pro.A kód a linkelt oldal végén van. [link]
Ja, most látom ez még mp3 nyavalyával is meg van spékelve az nálam nincs.
-
gyáliSanyi
őstag
Sziasztok!
Lenne egy kezdő kérdésem.
Szóval van egy ilyen parancssor [link].
Itt a libraryM-ba már benne van a Hx711 gondolom a liquidcrystal-t is be kellene hozzá tölteni.
Hol találnék ehhez megfelelő fájlt a libraryba?
l2C 1602 LCD lenne. -
bajaki
őstag
Megtaláltam hol hasal el:
Van egy ilyenem:
SoftwareSerial mySerial(7, 8);
Itt száll el, de csak akkor ha nincs PC-re dugva:
mySerial.println(sendArray);
sendArray egy char tömb, tartalma:
"{\"latitude\":46.6163672,\"longitude\":19.2515683,\"altitude\":143.0,\"speed\":50.0}"
Így pedig lefut, tehát akkor van probléma amikor char tömböt írok a SoftwareSerial-ra.
mySerial.println("{\"latitude\":46.6163672,\"longitude\":19.2515683,\"altitude\":143.0,\"speed\":50.0}");
Valakinek ötlet a megoldásra?
-
bajaki
őstag
válasz
vargalex #7040 üzenetére
Ez is felmerült még korábban mint probléma, de erre találtam (hozzáteszem véletlen) egy megoldást. Beiktattam egy USB-s feszültség és áramerősség mérőt, mert kíváncsi voltam az átfolyó áramra és így nem kapcsol ki.
Közben debugolok... Nem a SoftwareSerial miatt van. Ráraktam egy HTTP Post parancsot most az Arduinora egy sima char tömbbel és így megy, szóval valahol máshol van a hiba.
Szívesen bemásolnám ide a kódot, hátha valaki gyorsan megtalálja, de sajnos most nem tehetem. Szakdolgozat lesz a témából ha minden jól megy.Szóval ezt most nekem kell megtalálnom.
-
bajaki
őstag
Sziasztok!
Egy korábbi ötletemen dolgozok jelenleg. (GPS alapú nyomkövető rendszer). Végül egy ilyen, Elecrow SIM808 GPRS+GPS modult szereztem be, de most kicsit elakadtam.
Odáig jutott most a dolog, hogy tudok küldeni SMS-t az eszköznek, mely ha a megfelelő szöveget tartalmazza akkor elkezdi küldeni HTTP Post segítségével a GPS koordinátákat egy webszervernek, amely letárolja adatbázisba. Ez jól is működik, nincs gond.
Azonban lehet, hogy nem gondoltam át eléggé a dolgot, illetve nem értem tökéletesen a működést.
A Shield-del a 7-es és 8-as PIN-en keresztül a SoftwareSerial könyvtár segítségével kommunikálok. Írtam egy függvényt, amelynek segítségével küldöm a Shield-re az AT parancsokat.Ma ki akartam próbálni az eszközt power bankról, azonban nem működött (nem küldött semmilyen adatot a szervernek). Ahogy említettem, nem teljesen értem a SoftwareSerial könyvtárat. Jelen elképzelésem nem megvalósítható, nem fog PC nélkül működni a kód a SoftwareSerial könyvtár miatt, vagy máshol keressem a hibát?
-
Janos250
őstag
válasz
vargalex #7023 üzenetére
És ha a CCOUNT-hoz számolod az időt, amennyit aludni szükséges?
Akkor legalább nem összegződnek a hibák. Bár nem tudom, hogy deep sleepben inkrementálódik-e, soha nem próbáltam.
Azoknak, akiket még esetleg érdekel a CCOUNT használata,de nem ismerik, ESP32-re egy minta:unsigned elozo = 0 ;
void setup() {
Serial.begin(115200) ;
Serial.println(" xthal_get_ccount() ");
}
void loop() {
unsigned a = xthal_get_ccount();
Serial.print(" xthal_get_ccount() erteke = ");
Serial.println(a);
Serial.print(" kulonbseg = ");
Serial.println(a - elozo);
elozo = a ;
delay(1000);
}kiírás:
xthal_get_ccount() erteke = 1927227995
kulonbseg = 240000000
xthal_get_ccount() erteke = 2167227995
kulonbseg = 240000000 -
JozsBiker
aktív tag
Sziasztok!
Építek egy led -es órát, és valahogy a pontos időt kellene biztosítanom. Nem saját részre lesz, így ahova kerül, nem tudom milyen adottságok lesznek, ezért wifi és gps kilőve. Ha más nem lesz maradok a DS3231 -nél, de annak is megvan a veszélye, hogy elmászik. Ezért DCF modulra gondoltam, viszont úgy látom valamiért nem olyan elterjedt mint a többi kiegészítő az Arduinohoz. Konkrétan eBay -en kínait ( értsd: olcsót :-) nem is találtam. Lehet hogy nem jól kerestem. Tudtok esetleg "kedvező" beszerzési lehetőséget ? Köszi.
-
S.Milan
csendes tag
Sziasztok,
Tudja valaki hogy Wemos D1mini-t, hogy lehet rejtett Wi-Fi hálózathoz csatlakoztatni?
Előre is köszi!
-
fpeter84
senior tag
Mi értelme ennek az RF-es túlbonyolításnak? Miért nem külső RTC ami az INT lábával adott időben ébreszti? Egy DS3231 fillérekből kijön, a fogyasztása cirka zéró, évekig elmegy egy 2032-es elemről - adott esetben az elem akár el is hagyható, a cellára közvetlenül rá lehet kötni a vbat bemenetét...
(Mondjuk ezt alapból tudnia kellene az ESP-nek a belső RTC-vel is - tartok tőle csak szoftveres oldalról nincsen meg hozzá a megfelelő támogatás)
-
gyapo11
őstag
válasz
vargalex #7023 üzenetére
Jó nagy tekercsek kellenek a passzív vevőhöz, az egész szoba körül, de elvileg megoldható. De ha van vezeték, akkor már elviheted az esp-ig, és akkor van táp, nem kell az akkus spórolás. Igazából az egész házat kellene körbekerülni a tekerccsel, és akkor akárhol lehet a mérőpont.
Viszont ha van RTC-d az esp mellett, akkor azzal nem lehet 10 percenként alarmot generálni az ébresztéshez? Vagy ha az nincs, akkor egy oszcillátor meg egy számláló cmos ic-kből. -
vargalex
félisten
Sziasztok!
Kis ötletelésre / tapasztalatra lenne szükségem.
Úgy gondoltam, hogy ledobok (még) néhány ESP8266-ot DS18B20-al a lakás különböző pontjaira. Ezek nem feltétlenül olyan helyen lennének, ahol elérhető valamilyen konnektor, így akkus táplálásra gondoltam. Ezt 18650-es cellákkal, HT7333-al fogom megvalósítani. Hőmérséklet olvasás percenként történik (akku feszültséggel együtt). A minél hosszabb akkuidő biztosítása miatt az ESP-t 2 mérés között deep sleep-be teszem, a wifi kapcsolatot csak 10 mérésenként építem fel, így a közben mért eredményeket RTC memóriában tárolom. A kódot megírtam, szépen működik minden.
Egyetlen problémám van, amivel úgy tűnik, hogy senki nem foglalkozik (legalábbis, amilyen deep sleep megoldásokat találtam). Ez pedig az, hogy az összes megvalósításban egyszerűen fix időtartamig küldik deep sleep-be az eszközt. Nekem viszont az kellene, hogy fix időközönként történjen meg a mérés és küldje a post-ot a szerverre. Ezt próbáltam megoldani úgy, hogy a szükséges deep sleep időből levonom az indulás óta eltelt időt (a micros() függvénnyel). Több kevesebb sikerrel megy, de úgy tűnik, hogy a deep sleep időzítése sem teljesen korrekt (mintha kevesebb idő telne el, mint kellene). Most éppen valamilyen korrekciós tényezővel próbálom még szorozni, de ugye a kód futása sem mindig pontosan azonos ideig tart (jellemzően a DS18B20 inicializálása és kiolvasási ideje ingadozik valamennyit).
Be lehetne még kavarni az NTP-t, de ahhoz vagy minden kiolvasásnál mégis csatlakoznom kell a wifi-hez, vagy csak 10 percenként a post-ot tudom szinkronizálni valamilyen egzakt időponthoz. Viszont a wifi folyamatos felébresztése nyilván növeli a fogyasztást (a wifi modul bekapcsolása és a nem deep sleep-ben töltött idő jelentős növekedése miatt is).Bármilyen ötletet várok.
-
válasz
Victoryus #7021 üzenetére
A Wemos D1 az direkt olyan kialakítású, mint az UNO, a shield-ek elvileg kompatibilisek, leszámítva, hogy a csatlakozósor legtöbb lába nincs bekötve, mivel ugye az esp-nek kevesebb a kimenete. Tehát csak azokat a lábakat tudod használni. Na meg persze a táp is különbözik, mert az esp-nek 3v3 kell.
-
Esp32 lappal is lehet használni a shield v5-öt meg a motorvezérlőt?
-
válasz
Victoryus #7016 üzenetére
Azt hiszem ez lesz az ami nekem kell:
A youtube-on ezt a tutorialt néztem meg:
Hát egyelőre a servo motor mozog, meg tudok ledet villogtatni. Az ultrahang szenzor nem igazán azt csinálja ami a példában van, csak kérdőjeleket ír. Az még nem tiszta, hogy mi alapján adok meg neki pint. A példa programban ez van:
Én meg akárhogy nézem szerintem 3-4-nek kéne lenni, de úgy is kérdőjeleket ír. Az is lehet, hogy nem lett 100%-os a jumper kábelem. Illetve azt se értem teljesen, hogy is van ez. Az első képen az digitális bemenet nem? A másikon meg analógra van kötve. Az első verziót sajnos nem tudom tesztelni amíg nincs normális jumper kábelem.(pc speaker 4-es jumper van most összegányolva)
Azt viszont látom már, hogy ez a szett messze nem "kulcsrakész". Kábeleket igazán tehettek volna bele... Ha minden jól megy azok 1 héten belül ideérnek, találtam egy ebayes eladót aki angliából küldi, az alis kiegészítő csomag 40 nap alatt se ért ide. Az ultrahang szenzort se lehet felfogatni semmihez, illetve a szervo konzollal is dolgozni kell még. Ez tényleg barkács szett. Végül is nem bánom, mert elvagyok vele. -
Egy kis segítséget kérek! Guberáltam régi pc házból jumper kábelt, van egy 4 eres így. Sajnos amit rendeltem valahol bolyong még mindig... Szóval nekiálltam összerakni, de elakadtam a 2 kerekes robotommal. Youtube videókból én nem tudtam értelmezni, hogy is kéne összekötni a sensor shield v5-öt meg a L298n motorvezérlőt. Illetve abban se vagyok biztos, hogy csak a 4 tüske kéne a motorvezérlőről, mert van ott mellette még 2 jumper. Rajzoltam egy vázlatot:
-
gyapo11
őstag
válasz
csubuka #7012 üzenetére
Valami jó kis szervomotor, ami tekergeti a potmétert, meg körbe valami szenzor, hogy mindig tudd a potméter állását.
Tudni kellene, hogy a potméteres áramkör mi is, fázishasító, pwm, frekiváltó vagy mi. Aztán hogy milyen jel van a potméteren, és utána lehetne törpölni, hogy mi lenne a megoldás. -
DigitXT
félisten
Bár nem ismerem a fejlesztőkörnyezetet, de általában meg kell adni a path-t,
ha csak ilyen kacsacsőrök közé rakod a headert, azt az alap helyen keresi.Minimum idézőjelbe kéne tenni (HA a forrásfájl mellett van), vagy konkrétan a
könyvtárat is megadni. De mint mondtam, ez csak az "általános tapasztalat". -
Dalee
aktív tag
Probálkoztam ESP8266-on time server használatával (NPT client library). A könyvtár csak az időt, illetve az epoch időt szolgáltatja. A dátum megállapításához szükséges, hogy az epoch idő átalakításra kerüljön év, hónap, napra. Ehhez találtam egy könyvtárt, mely több forrásfájlt tartalmaz (Time.h, Time.cpp, TimeLib,stb...).
A sketch/library-ban létrehozva Time könyvtárt, az include <TimeLib.h> nem találja a TimeLib.h-t.
Hogy lehet a program számáta láthatóvá tenni egy könyvtár különböző nevű, a könyvtár nevével nem egyező fájlokat?
-
csubuka
addikt
válasz
fpeter84 #7011 üzenetére
Köszönöm szépen a részletes válaszod!
Remekül hangzik, utánanézek akkor a megkívánt alkatrészeknek.
Ugyanakkor sajnos ma mélyebben beleásódva kideürlt, hogy tévhitben éltem és az EC DC motoros venti helyett valami hagyományos AC motoros venti van (valaki erősen spórolt), szóval az ötletem részben át kell, hogy alakuljon.
Van hozzá egy potméteres fali fordulatszám szabályzó. Vagy abban kell az analóg potméter helyére bekötni egy digitálisat vagy kikötni az analóg potmétert és egy az Arduino-ból kiadott PWM-jelből csinált analóg feszültséget kell betáplálni a poti helyére vagy ilyesmi. Bekavarodtam
Teljesen ujjáépíteni kár volna tán az AC motor szabályzóját. Csak a kézi csavargatás helyett az Arduino "csavargatná" a digi potit.
-
fpeter84
senior tag
válasz
csubuka #7010 üzenetére
Kapcsrajz tervező programtól függően van ahol rejtett módon van bekötve a vonatkozó táp ágra - látni nem látod alapból - vagy a 2-4 opamp-ot tartalmazó toknál csak az elsőn van ábrázolva, vagy külön mozgatható elemként pl... Természetesen a gyakorlatban mindig kell neki tápot adni...
Ha single supply / rail-to-rail típussal építed akkor tökéletes lesz, pl MCP6H01-2-4. Ha 3.3-5V-ból akarsz 10-12-t akkor 1 opamp fokozat is tökéletes, ha 10-20x faktornál nagyobb erősítésre van szükség akkor már több lépcsőt szoktak használni.
Vagy egy jóval egyszerűbb verzió - talán kevésbé precíz, picit nagyobb a torzítása de ez leginkább csak műszerrel mutatható ki, még primitív audio célra is jó lehet: PWM analóggá filterezése, kiegészítve egy félvezetővel ami a nagyobb tápfeszt kapcsolja...
-
csubuka
addikt
-
gyapo11
őstag
válasz
csubuka #7008 üzenetére
Rail to rail az ic, ha táptól tápig tudja a kimenetét mozgatni. Tehát pl. 12 V-os táppal 0-tól 12 V-ig.
Ha nem ilyen, akkor maradék feszültségek miatt a kimenet nem éri el az alsó és/vagy a fölső határt. Ilyenkor a megkívánt fölsőnél nagyobb, és az alsónál kisebb tápot kell adni neki, pl. 20 V-ot, de úgy, hogy a föld alatt legyen a negatív oldal pl. -5 V, és 15 V-on a pozitív. Ekkor a 0-tól 12-ig menni fog neki a kimenetén. -
csubuka
addikt
válasz
gyapo11 #7004 üzenetére
Köszönöm szépen!
Keresgéltem egy jót. Nem nagyon van ilyen készen. Az ipar nemigen megy házibarkács felé, mindenki bevált nagy márkák, lepapírozott termékeit nyomja (telhjesen érthetően, az én mókolásomnak nem lesz semmilyen certifikátja, may leég az iroda
), szóval nem olyan népszerű ez a 0-10V-os kimenet a barkács szegmensben
A szerencsém az, hogy így, hogy jó a 10V PWM is (1-10 kHz között kell legyen a frekije ahogy láttam, nem 25 kHz körül, amit a PC ventik kérnek... 1mA áram fog ott folyni amúgy), legalább nem kell R-C szűréssel, akármivel analóg jellé okosítani a kimenetet. Szóval azt barkácsolnom kell. Az ellenállások megvannak, van szép gyűjteményem, de tranyót vennem kell majd akkor.
A PWM bementet akkor elfelejtem, meg lehet anélkül is úszni.
Ez korrekt lenne a kimenetre, valami "op-amp" lenne benne?
-
-
gyapo11
őstag
válasz
csubuka #7003 üzenetére
Nem tudom van-e ilyen szintáttevő áramkör, de 3 ellenállás és két tranzisztor, ha mégis megcsinálnád akkor lerajzolom. Bemeneti oldalon meg sokkal könnyebb az analóg feszültséget lemérni, mint pwm kitöltési tényezőt, szóval ha van analóg jel, akkor azt mérd meg az egyik a/d lábon.
-
csubuka
addikt
válasz
csubuka #7002 üzenetére
Az elején tesztüzemben amúgy egy sima DS18B20 hőmérséklet szenzor alapján akarom változtatni a fordulatot, azt könnyen tudom ellenőrizni a való életben akár kézbe vétellel.
Ámde amin agyaltam, hogy ez a 0-10V PWM vagy analóg kimenet szabályzásra elég gyakori. Ventik meg LED akármiknek is ilyen kell. Nincsen erre egy már kész panel, ami rámegy az Arduino 5V PWM kimenetére vagy az ESP3.3V-os PWM kimenetére és az alapján előállítja a kimenő jelet a kívánt 0-10V sávban?
*Nem abszolút célom elmerülni az elektronika részében, bár kétségkívül érdekes ez és hasznos. De limitál az idő és a fontos a működő rendszer és a sikerélmény lenne
-
csubuka
addikt
válasz
gyapo11 #7001 üzenetére
Köszönöm szépen válaszod!
A bemenő PWM jelszint okés, 3.3V-os. Azzal nincs gond. A frekije kérdéses.
A kimenet PWM feszültségszintjének növeléséhez viszont akkor utána kell néznem, hogy mi kell.
(#6998) aryes: Valóban ez így a ki-be kapcsolást megoldaná kellemesen, de azért azzal is lehet spórolni, hogyha mindig a kellő intenzitással kapcsol be a rendszer és nem maxira pörgetve. Maxin kicsit túl nagy sebeséggel jön a friss levegő amúgy, szóval az nem teljesen kellemes.
Főleg ha csak pár ember kerül be, akkor kicsit túltolná a maxi fordulattal a dolgokat a szellőzés. De az totálisan igaz, hogy így mondjuk éjszakára leállhatna a rendszer szépen, szóval a vezérlésben nem árt ennek is szerepet adni. Mondjuk ugyanakkor ha nincs bent ember, akkor szépen beállítja a megfelelő CO2 szintet és mivel nem lesz mi eltolja ezért magától lekapcsol.
(#7000) Gergosz2: Természetesen, három szenzor opció van.
1) Az első CO2, ami képes 0-4V analóg jelet is szolgáltatni (UAET és PWM mellett). Arduino-val ez lehet, hogy okésabb. A PWM jel feldolgozása akár nehezebb is lehet, mint ezé. De az ESP csak 0-1V között tud analóg-digitális konverziót aszsem, szóval az nem adja, komplikáltabbá tenné a dolgot feleslegesen.
2) CO2, ami UART vagy PWM jelet tud kiadni. A PWM frekije számíthat a dolog egyszerű vagy bonyolult megítélésében. Ugyanakkor lehet az UART lenne a legkorrektebb megoldás.
3) Mindenféle gáz érzékelő (VOC), I2C kapcsolattal. Bár ilyen szűk helyen sok embernél a CO2 lenne a leginkább releváns "szennyező". Ennyi erővel akár páratartalomra is rá lehetne menni, csak érdemesebb a legrelevánsabbra vagy a legolcsóbbra, de azért nem olyan egetverő összegek ezek
-
gyapo11
őstag
válasz
csubuka #6997 üzenetére
Ha nem akarsz külső áramköröket forrasztani, akkor a co2 szenzor pwm frekijétől függően akár meg is tudod mérni az arduinoval az arányt. Ha mondjuk 1 kHz környékén van, akkor szerintem jó eséllyel mérhető. Esetleg szintillesztést kell csinálni, hogy 0-5 V tartományba essen a feszültség.
Kifelé az 5 V-os pwm-ből kell 10 V-osat csinálni, ide is kell azért pár alkatrész, táp.
Új hozzászólás Aktív témák
- BOMBA ÁRON ELADÓ! Üzleti HP Elitebook 640 G9 Laptop! / i5-1235U 16GB 256GB 14"col garancia/
- Akciós áron eladó HP Elitebook 850 G7 / I7 10610U/16 GB/512 SSD/15"/FHD/IPS/MX 250
- Szuper áron eladó új ACER SWIFT EDGE 16 /R7-7735U/16GB/512SSD/ 4K OLED
- DELL G15 5515 Gamer Laptop /Ryzen 7- 5800H/16GB 512 SSD/ Nvidia RTX 3060 6GB/120Hz/
- Szuper áron dobozos új Asus Vivobook Pro /i5-11300H/16 GB/512SSD/3K OLED
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! Intel I7 6700/ RX 580 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- DDR5 16GB 8GB 32GB 4800MHz 5600MHz RAM Több db
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest